Soalan Exam Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29

Contoh Soalan Terkini Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29. Berikut merupakan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 untuk tahun 2014.

eco2

Memandangkan ramai di antara kita yang masih gagal untuk melepasi peperiksaan ujian dalam sesi temuduga SPA yang lalu, saya terpanggil untuk berkongsikan satu panduan sebagai persediaan untuk anda lebih yakin dengan jenis soalan yang bakal dikemukakan berdasarkan pengalaman calon-calon terdahulu.

SPA Malaysia baru sahaja mengeluarkan kenyataan bahawa satu peperiksaan bertulis akan diadakan pada 8 Mac 2014 nanti. Justeru, permintaan untuk mendapatkan panduan sentiasa meningkat setiap kali peperiksaan menjelang.

Berdasarkan pengalaman daripada calon, Team InfoKerjaya berbesar hati untuk membantu anda supaya boleh menjawab soalan peperiksaan bertulis dengan mudah menggunakan contoh soalan yang diperoleh daripada peperiksaan yang terdahulu.

Secara ringkasnya, calon haruslah lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 sebagaimana persaingan dengan calon yang lain semakin tinggi saban tahun.

Kenapa Ramai Yang Gagal Dalam Peperiksaan Perkhidmatan Awam SPA ?
Kita semua sedia maklum bahawa statistik yang gagal dalam peperiksaan bertulis ini adalah tinggi kerana tiada persediaan awal dalam menghadapi peperiksaan seperti ini.

 

Mungkin ianya tampak remeh bagi sesetengah orang tetapi sebenarnya ramai yang sudah bersedia daripada awal untuk mendapatkan pekerjaan seperti Penolong Pegawai Teknologi Maklumat ini.

 

Calon haruslah bersedia daripada bentuk dan jenis soalan yang akan dikemukakan nanti. Secara amnya, peperiksaan bertulis ini terbahagi kepada 3 seksyen iaitu bahagian A, bahagian B dan bahagian C.

 

Bahagian A – Pengetahuan Am
Bahagian B – Daya Penyelesaian Masalah
Bahagian C – Sahsiah dan Minat

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29

Bahagian A
Soalan : 50
Markah : 40 minit

Bahagian A biasanya lebih menjurus kepada pengetahuan am calon di mana ianya lebih berkait dengan soalan yang lebih terarah kepada pengetahuan global. Contoh soalan yang akan diberikan adalah seperti berikut :

Negara apakah yang menganjurkan Bola Sepak Piala Dunia 2014 pada kali ini?

A – England
B – Brazil
C – Sepanyol
D – Perancis

Bahagian B

Soalan : 40

Markah : 45 minit

Bahagian B untuk peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29 akan menguji calon dengan soalan-soalan yang menguji minda kreatif, logikal, matematikal, menginterpretasi dan lain-lain. Soalan pada bahagian ini melibatkan pengiraan dan cara seseorang calon itu berfikir.

Daya Menyelesaikan MAsalah

Kebiasaannya soalan yang melibatkan pengiraan ini diberikan dalam bentuk jadual bertulis ataupun perkiraan mudah tetapi agak mengelirukan calon. Soalan berbentuk pengiraan merupakan soalan yang biasanya ditanya dalam peperiksaan terutama sekali bagi jawatan seperti ini.

Contoh-Soalan-Menginterpretasi-Data

Bahagian C

Bahagian ini lebih menjurus kepada soalan berbentuk penulisan pendapat calon sendiri tentang bagaimana calon berfikir. Kekreatifan calon diuji dari segi jawapan yang paling rasional berdasarkan situasi yang akan diberikan nanti.

Penguasaan bahasa Melayu juga menjadi penanda aras kepada calon untuk menjawat jawatan ini. Oleh itu, cara jawab dan penulisan yang baik haruslah ditepati sebagai mana yang dikehendaki oleh pihak SPA Malaysia.

Dapatkan Panduan Lulus Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29

eco2

Untuk menjawab peperiksaan ini dengan baik, calon disarankan mendapatkan panduan khas yang dikeluarkan dan disediakan oleh pihak InfoKerjaya nanti. Atas permintaan ramai juga, pihak InfoKerjaya bersetuju untuk mengeluarkan panduan ini untuk calon.

Segalanya lengkap dari segi cara jawab dan jenis soalan yang bakal anda hadapi nanti. Ini bertujuan supaya anda dapat membiasakan diri anda dengan skop soalan untuk peperiksaan ini dengan berbekalkan koleksi soalan yang disediakan.

Sebagai orang yang pernah mendapatkan panduan ini juga saya terpanggil untuk berkongsikan kepada anda supaya mendapatkan panduan ini sebaik sahaja panduan ini dikeluarkan pada 3 Mac nanti.

Calon haruslah membuat persediaan awal dengan topik soalan dan cara menjawab soalan dengan betul mengikut skema jawapan yang diberikan supaya anda akan lebih mahir dalam menjawab soalan-soalan yang diberikan.

Bagaimana Cara Untuk Mendapatkan Panduan Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29 ?

eco2

Sebagaimana yang dihebahkan oleh pihak InfoKerjaya, penjualan akan dibuka pada 3 Mac 2014 dan akan dibuka selama 4 hari sahaja sebelum penjualan ditutup!

Anda dinasihatkan untuk menjadi yang terawal kerana jualan ini adalah terkawal dari segi kuota dan hari penjualan untuk menjaga reputasi dan kualiti panduan tersebut.

Kini Dibuka Selama 4 Hari. Dapatkan Panduan Khas Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29!

Comments

  1. Anati Nasuha says

    Bagaimana dengan temuduga untuk jawatan yang sama pada tahun 2015? Masih menggunakan soalan peperiksaan atau bagaimana?

Speak Your Mind

*