Peperiksaan PTD 2012 -Manfaatkan Peluang Keemasan!

Peperiksaan PTD

Peperiksaan PTD

Musim Peperiksaan PTD 2012 bakal menjelma tidak lama lagi dan ianya ditetapkan secara umumnya
pada 12 mei 2012. Tahniah untuk yang telah mendapat panggilan dan selamat berusaha…!

Kami merasakan yang peperiksaan PTD 2012 ini merupakan peringkat tapisan yang paling besar sekali.Kalau dilihat statistik secara kasar dari apa yang dilaporkan dalam Buku Laporan Tahunan SPA untuk tahun-tahun kebelakangan, hanya dalam lingkungan 8% sahaja yang lulus peringkat ini.

Maknanya kalau bilangan calon adalah 80 000 (anggaran kasar), calon yang berjaya dipanggil ke peringkat PTD Assessment Center (PAC) hanyalah dalam lingkungan 6400 orang. Nisbah 8% jika dinilai amatlah kecil dan sudah pasti ramai yang kecewa dengan keputusan peperiksaan ini.

Secara keseluruhannya, pada peringkat peperiksaan PTD 2012 ini, mungkin tidak ramai yang datang dengan persediaan yang rapi. Kebanyakannya mungkin datang sekadar mencuba nasib dan inilah yang menyebabkan ramai yang gagal dalam peperiksaan PTD 2012 ini nanti. Ini attitude yang harus diubah sekiranya anda mahu berjaya dalam peperiksaan PTD 2012 ini.

Anda harus hadir peperiksaan untuk berjaya dan bukannya sekadar mencuba nasib. Aspek ini seharusnya tak perlu disentuh lagi kerana ianya terlalu umum dan diketahui ramai,tak ramai yang tak ambil sebarang tindakan dan masih berada pada tahap “Mahu GAGAL”!

Buatlah persediaan yang sewajarnya, sesuai dengan kelayakan akademik kita. Anda harus tahu bahawa anda ada kelayakan yang secukupnya dan berpotensi untuk menjawat jawatan ini dan sebab itulah anda dipanggil untuk menghadiri peperiksaan PTD 2012 ini! Dan anda harus sedar ada puluhan ribu yang bersaing untuk jawatan ini, jadi seharusnyalah anda berusaha sebaik mungkin menjadi kelompok 8% ini…!!!

Ada satu kisah menarik, pernah suatu ketika, sahabat kami bertanya pada jirannya yang pernah megambil peperiksaan ptd suatu ketika dahulu,Sahabat kami bertanya macam mana soalan? Esei boleh jawab? Jawabnya simple je, “tak tahu lah esei keluar soalan apa, sebab lepas math session, aku terus balik.. down..” Huh maknanya dia hanya ambil peperiksaan separuh jalan sahaja akibat tidak dapat menjawab soalan seksyen Math&IQ dengan baik.

Dan kami rasa ramai juga calon yang ambil peperiksaan separuh sahaja. Jadi hanya tinggal berapa calon yang menghabiskan peperiksaan? situasi yang sama boleh berlaku pada musim peperiksaan PTD 2012 ini. Anda nampak tak peluang anda untuk berjaya semakin luas jika anda menghabiskan peperiksaan PTD 2012 hingga ke akhirnya?

Dari 60 000++ calon, berapa ribu yang tidak pergi langsung dan berapa ribu juga yang berputus asa di pertengahan jalan?

Jadi sekiranya anda menghabiskan semua soalan dan jawab sehingga sesi yang terakhir sewaktu peperiksaan PTD 2012 ini, peluang anda masih terbuka dan apa yang ada pada anda sekarang ialah.. DOA

Peperiksaan PTD

Comments

  1. Clicking on one of those will

  2. 455210 928113It

  3. just what a brilliant web site i prefer the information the style plus the reviews, will there be anywhere i’ll offer towards site? Continue the good work guys, im an everyday visitor and relish the testimonials plus content articles, but this has got to the ideal until now! taking advantage of it as a constantly!

  4. They are really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts

  5. There’s definately a lot to find out about this topic. I love all of the points you made.

Speak Your Mind

*