Panduan Peperiksaan Bertulis Penolong Akauntan W27 2013

Penolong Akauntan Gred W27

 

Ramai yang menghantar e-mail kepada admin tentang tips & panduan persediaan menghadiri peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27. Nampaknya ramai yang berjaya mendapat panggilan ke seisi peperiksaan pada 4 Julai nanti. Syabas & tahniah buat anda. Buat persediaan terbaik untuk selangkah kehadapan berbanding calon lain.

 

 

–> KLIK SINI UNTUK SEMAKAN CALON LAYAK

 

 

PERHATIAN : Calon peperiksaan Bertulis SPA Penolong Akauntan Gred W27 pada 4 Julai 2013

 

 

Panduan Peperiksaan Bertulis Penolong Akauntan W27 KHAS untuk calon yang serius mahu meningkatkan peluang lulus seisi peperiksaan tersebut.

 

 >>Jualan akan mula dibuka bermula 26 Jun 2013<<

Penolong Akauntan Gred W27

 

 

Jawatan penolong akauntan gred W27 merupakan antara jawatan penting dalam merekodkan urusan kewangan negara. Deskripsi tugas Penolong Akauntan W27 :

 

–>Bertanggungjawab melaksanakan, menyelia sistem dan operasi berkaitan dengan akaun pembayaran gaji, kutipan hasil, terimaan hasil, klasifikasi hasil, penyelenggaraan buku tunai, daftar deposit, amanah dan penyediaan laporan tahunan.

 

 

 

Jom kita bincangkan tentang format soalan peperiksaan bagi jawatan Penolong Akauntan Gred W27.

 

FORMAT SOALAN Peperiksaan Bertulis Penolong Akauntan W27

 

Ujian ini mengadungi dua seksyen iaitu :

 

(i) Seksyen A – Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling

(ii) Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

 

Klik SINI Untuk Dapatkan PANDUAN & CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN BERTULIS PENOLONG AKAUNTAN W27

 

 

SEKSYEN A – PENGETAHUAN AM MENGENAI MALAYSIA DAN ALAM SEKELILING

 

Masa: 40 minit

Bilangan Soalan: 50

 

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya. Calon dikehendaki mengetahui secara umum mengenai ekonomi, kewangan, perdagangan, teknologi, pentadbiran kerajaan dan sosial. Soalan-soalan akan ditarafkan kepada peringkat pengetahuan am yang difikirkan patut diketahui oleh rakyat Malaysia yang mempunyai diploma dalam pelbagai bidang akademik. Calon-calon sering mengikuti perkembangan-perkembangan dunia melalui surat khabar, majalah dan buku-buku akan berkelebihan untuk menjawab soalan-soalan ini.

 

>>Jualan akan mula dibuka bermula 26 Jun 2013<<

 

SEKSYEN B – DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Masa: 45 minit
Bilangan Soalan: 40

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan menggunakan;

 

(i) Kemahiran Logik
Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

 

(ii) Kemahiran Menginterpretasi Data
Calon diberi beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Calon boleh mengunakan graf, jadual dan sebagainya  agar mudah untuk calon memberi jawapan.

 

(iii) Konsep-konsep Matematik
Konsep Matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas Matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon. Calon-calon dalam jurusan Matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep Matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

 

Ini sahaja yang bakal dihadapi oleh calon peperiksaan penolong akauntan W27. Pastinya mencabar.  Tapi jangan risau, anda boleh Dapatkan Contoh-Contoh Soalan dan Tips Menjawab Soalan PEPERIKSAAN BERTULIS PENOLONG AKAUNTAN W27 di link berikut :

 

>>Jualan akan mula dibuka bermula 26 Jun 2013<<

–>KLIK SINI UNTUK PANDUAN EXAM PENOLONG AKAUNTAN GRED W27

 

 

Salam SUKSES buat semua calon exam penolong akauntan gred w27 pada 4 Julai 2013 !

 

Penolong Akauntan Gred W27

Comments

  1. Info yang berguna untuk calon terpilih 4 julai 2013

  2. This was posted over a day ago. This is pathetic don’t just copy somebody’s story then act like it is your own. This is the second time that I know you have just copied an article on ESPN then acted like it was your own idea. Weak!!!

  3. Can you please send by e-mail me the code for this script or please tell me in detail in relation to this script?

  4. This blog was… how do you say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me. Many thanks!

  5. tolong la saya..camana nak lulus ni ha….dah banyak kali saya amik exam dah

Trackbacks

  1. […] 23 Jun ini, peperiksaan penolong akauntan bakal berlangsung di seluruh negara. Sedikit info buat mereka yang […]

  2. […] Pakej E-book Exam Penolong Akauntan W27 ini, peluang kita untuk menjawab peperiksaan dengan lebih yakin dan berjaya untuk diterima adalah […]

Speak Your Mind

*