Anda Ditanya “Perkenalkan Diri Anda….”

Lama sungguh saya tak hantar email ye berkenaan tips temuduga. Maafkan saya ye..Saya ter’busy’ pula dengan projek – projek baru saya… Topik kali ini adalah berkenaan…. “Perkenalkan Diri Anda..” Wah, kacangnya soalan…. Ya.memang amat mudah soalannya… Tapi, adakah anda mudah menjawabnya…ok, mari kita baca di bawah ini: Biasanya setelah anda duduk, panel penemuduga akan mula […]

Continue reading...

Apa Ada Dengan KABEL?

Ramai orang kata kalau nak masuk bidang kerja di sektor awam ni kena ada kabel. Bukan kabel wayar tu ye tapi ‘orang dalam’ yang akan membantu calon temuduga dengan senang – senangnya mendapat pekerjaan yang dipohon. Betul ke macam tu? Kalau betul, memang tidak adil langsung! Jawatan yang sepatutnya dimiliki oleh mereka yang berkelayakan dapat […]

Continue reading...

KISAH-KISAH TEMUDUGA UNTUK RENUNGAN..

Kali ni saya ingin berkongsi kisah-kisah temuduga yang diemailkan oleh rakan-rakan kita untuk dimanfaatkan bersama. ———————————————————— Kisah temuduga 1 ———————————————————— assalamualaikum… Nama saya Amy (nama sebenar dirahsiakan). Saya merupakan pelajar di sebuah IPTA di utara semenanjung Malaysia dan sedang menuntut di dalam bidang kejuruteraan. Walaupun begitu, saya berpengalaman menghadiri temuduga di SPA dan telah mendapat […]

Continue reading...

Mengapa anda berminat dengan kerja kerajaan?

Cuba lihat tajuk post di atas? Anda pasti sering ditanya soalan sebegitu bukan? Soalan seperti ini memang dianggap mudah oleh sesetengah calon yang menghadiri temuduga bagi sektor awam. Adakah jawapan anda seperti ini? ” Saya minat kerja kerajaan ini sebab ianya terjamin berbanding kerja swasta.” atau ” Saya minat kerja kerjaan ini sebab ayah saya […]

Continue reading...

Anda perlu beringat bila nak pergi temuduga!

Sekarang saya sudah agak kurang sibuk. Jadi, kali ini dapatlah saya berkongsi satu rahsia baru. Mungkin anda tahu rahsia ni kot? Jika belum tahu, saya teruskan… Anda perasan tak, banyak iklan kekosongan jawatan di sektor awam diiklankan baru-baru ini. Contohnya, iklan temuduga terbuka, temuduga untuk jabatan-jabatan ataupun kementerian – kementerian dll. Dan temuduga SPA seperti […]

Continue reading...

Anda Beremosi Semasa Sesi Temuduga?

Kita sering dengar di mana calon-calon temuduga beremosi semasa dalam sesi temuduga. Contohnya: 1.Calon naik marah apabila terasa dipermain-mainkan oleh panel penemuduga..saiko sikit dan melenting! 2.Calon sangat sensitif sehingga ada yang menangis jika dimarahi atau dihina oleh panel penemuduga terutamnya calon ‘girl’ la kan…hehehe 3.Calon merasakan diri mereka sangat hebat sehingga memperlekeh-lekehkan panel penemuduga..tahula diorang […]

Continue reading...

Bagaimana ingin mengetahui soalan yang bakal ditanya olehpanel penemuduga?

Semoga anda berada dalam keadaan sihat‘sokmo’. Hari ini saya ingin berkongsi satu lagi tips berguna untuk anda mengenai ”apakah yang akan ditanya oleh penemuduga” bagi temuduga kerja kerajaan. Adakah anda boleh meramalkan apakah soalan yang bakal ditanya oleh panel penemuduga kelak? Tidak boleh! Tidak, anda sebenarnya boleh meramalkan soalan yang bakal ditanya semasa temuduga nanti. […]

Continue reading...