Info & Tips Ringkas Temuduga Pembantu Pembangunan Masyarakat Gred S17

Ramai juga sahabat-sahabat yang dipanggil ke seisi temuduga kerja kerajaan Pembantu Pembangunan Masyarakat Gred S17. Mengikut info dari Portal SPA, seisi temuduga untuk jawatan terebut bakal dilangsungkan bermula 21-09-2013 hingga 04-10-2013.

 

 

Pembantu Pembangunan Masyarakat Gred S17

(Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah/Pelbagai Kementerian dan Jabatan)

 

 
[Tarikh Temu Duga: 21 September 2013 – 04 Oktober 2013]

 

 

 

Link Semakan : http://domino.spa.gov.my/online/jadual_temuduga_pk.php

 

 

 

 

Statistik Pengambilan Pembantu Pembangunan Masyarakat Gred S17

  • Jumlah Permohonan = 172708
  • Jumlah Calon Temuduga = 2664
  • Jumlah Kekosongan = 47
  • Jumlah Calon Simpanan = 100

 

 

 

Syarat Kelayakan Pembantu Pembangunan Masyarakat Gred S17     
SPM atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan;
[ Gaji Permulaan : RM927.03 ] dan

LULUS B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

 


 

 

Deskripsi Tugas Pembantu Pembangunan Masyarakat Gred S17    

 

 

 

Membantu dan bertanggungjawab dalam segala urusan bagi pemulihan kanak-kanak cacat, perkhidmatan pemulihan akhlak dan lain-lain.

 

 

Di samping itu memberi khidmat nasihat kepada Pertubuhan Sukarela seperti Pusat Harian Kanak-kanak Terencat Akal, Rumah Orang-orang Tua dan Asrama Anak Yatim.

 

 

Dapatkan juga info-info berkaitan di laman web rasmi Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah :

www.rurallink.gov.my

 

 

Etika Pakaian Temuduga SPA

 

 

 

 

 

 

Tips Soalan Temuduga SPA

 

 

 

Soalan temuduga SPA yang sering ditanya oleh panel penemuduga kepada calon berkisar kepada beberapa aspek seperti latar belakang & kelayakan calon, jawatan yang dipohon, berkaitan dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, dasar kerajaan, isu semasa dalam dan luar negara.

 

 

 

Contoh soalan temuduga SPA berkaitan latar belakang & kelayakan calon :

 

 

Sila perkenalkan diri anda secara ringkas?
Kenapa anda yang harus kami pilih, dan bukan calon lain? Apa kelebihan anda??
Apa yang menarik minat kami untuk anda diambil bekerja dengan kerajaan? Mengapakah kami patut mengambil anda bekerja dengan kerajaan?
Semasa projek akhir disemester anda, apa yang anda lakukan? Minta ceritakan…
Apakah kelemahan anda yang harus kami ketahui? Adakah anda melakukan sebarang perkara yang akan membantu anda mengatasi kelemahan tersebut?

 

 

 

Contoh soalan temuduga SPA berkaitan jawatan yang anda pohon :

 

 

Setakat yang anda tahu, apakah tugas tugas yang bakal dipikul oleh anda jika nanti? Peranan Jabatan & Kementerian ini? (bergantung kepada jawatan yang anda pohon ketika itu)
Sebagai seorang jurutera, selain daripada kepakaran teknikal, apa lagi kemahiran lain yang perlu ada pada diri anda untuk membina sebuah kerjaya yang cemerlang dan membolehkan anda menjadi seorang jurutera yang serba boleh? Apa inisiatif yang anda ingin lakukan?
Sebagai seorang jurutera, selain daripada kepakaran teknikal, apa lagi kemahiran lain yang perlu ada pada diri anda untuk membina sebuah kerjaya yang cemerlang dan membolehkan anda menjadi seorang jurutera yang serba boleh? Apa inisiatif yang anda ingin lakukan?

 

 

 

Contoh soalan temuduga SPA yang berkaitan dengan dasar kerajaan :

 

 

 

Kerajaan memperkenalkan konsep KPI (Key Performance Indicator) untuk mengukur kecekapan dan keberkesanan menteri menteri yang dilantik di dalam kabinet. Boleh anda ulas sedikit tentang ini?
Selain daripada KPI, apa lagi langkah langkah atau mekanisme yang membolehkan sesebuah majikan mengukur kemampuan seseorang pekerja?
Apakah yang anda faham dengan konsep 1Malaysia? Apa pendapat anda dengan konsep dibawa Perdana Menteri Malaysia?
Apa yang anda faham dengan Rancangan Malaysia Ke-10?
Senarai dasar-dasar yang dilaksanakan oleh kerajaan Malaysia?

 

 

 

Contoh soalan temuduga SPA berkaitan isu luar negara :

 

 

 

Apa pendapat anda mengenai konflik yang berlaku di Mesir ?

Cadangan penyelesaian isu Palestin – Israel yang kian berpanjangan tanpa ada tindakan penyelesaian.

Tips temuduga SPA dikongsikan oleh kami adalah pengalaman beberapa rakan yang menghadiri seisi temuduga untuk dikongsi dengan bakal-bakal calon penjawat awam. Contoh soalan yang dinyatakan adalah merupakan soalan yang pernah ditanya kepada rakan kami semasa seisi temuduga jawatan sektor awam. Tidak semestinya panel akan bertanyakan soalan yang sama untuk seisi kali ini.

 

 

 

 

 

 

Bagi calon temuduga yang SERIUS meningkatkan peluang menjadi salah seorang calon pilihan panel penemuduga, admin cadangkan pakej rujukan Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan (RLTKK) yang telah membantu ribuan calon berjaya dalam seisi temuduga kerja kerajaan sejak diperkenalkan kepada umum pada 2009.

 

 

 

Untuk info lanjut KLIK SINI UNTUK PAKEJ RLTKK

Comments

  1. I?m impressed, I must say. Really rarely do I encounter a blog that?s both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the issue is something that not enough people are speaking intelligently about. I am very happy that I stumbled across this in my search for something relating to this.

Speak Your Mind

*