Temuduga Pembantu Tadbir N17

Info ni berkenaan Temuduga Pembantu Tadbir N17.
Mungkin anda terlibat dan mungkin juga
tak terlibat. Jika tak terlibat, bolehlah forward
kan info ini kepada rakan-rakan yang perlukannya.

Pembantu Tadbir N17 (Perkeranian/Operasi) sememangnya
banyak kekosongan sekarang especially di kementerian
– kementerian kerajaan di Putrajaya..Staff tak cukup!

Oleh itu..

SPA memanggil beribu-ribu calon berkelayakan untuk
menjalani temuduga di pusat temuduga SPA bermula
29 Nov – 31 Disember 2010 ni.

Itulah! Ramai dipanggil, ramai juga yang akan diambil.

Apakah tugas Pembantu Tadbir ni?

—————
Deskripsi Tugas:
—————
Bertanggungjawab melaksanakan tugas-tugas perkeranian
dan operasi di peringkat Kumpulan Sokongan yang merangkumi
aspek perkeranian dan operasi (termasuk, tetapi tidak terhad
kepada, tugas-tugas pentadbiran am, pengurusan personel,
perkhidmatan kaunter dan pemprosesan, pengumpulan data dan
maklumat, pengendalian peralatan perhubungan/komunikasi).

————————–—-
Skop Fungsi dan Bidang Tugas:
————————–
Aspek Perkeranian
a) Pentadbiran pejabat.
b) Pengurusan personel.
– perjawatan, pembangunan organisasi dan perancangan sumber manusia
– perkhidmatan, latihan dan kerjaya
– gaji, elaun dan kemudahan
– faedah persaraan
c) Pengurusetiaan.
d) Menaip dan menyediakan dokumen rasmi yang diarahkan dalam masa yang ditetapkan.
e) Pengurusan Rekod.
f) Pengurusan Kewangan.
g) Pengurusan Fail.

Itulah serba ringkas berkenaan deskripsi tugas
Pembantu Tadbir ni…

Bagaimana nak prepare untuk hadiri temuduga N17 ni?
Jom ikuti sedikit tips..

1) Buat preparation awal. Kaji apakah tugas bagi
pembantu tadbir ni. Anda boleh lihat di atas
di bahagian skop fungsi/bidang tugas. Contoh
kerjanya:

# urus punch kad staff di jabatan/unit

– siapa lewat, siapa MC :-)

# Jaga fail. Termasuk kena cari fail.

# Jaga cuti, gaji, kebajikan staff

# Menaip dan buat surat/dokumen

# Jadi POSMEN :-)

# Kadang-kadang jadi PA

# Jadi urusetia meeting, seminar ke, kursus..

# Jadi operator telefon..Berhubung dengan

rakyat…

# Macam-macam lagi kerja Pembantu Tadbir ni

yang penting-penting. Kata mudahnya, tiada

pembantu tadbir, tak jalan juga operasi

sesuatu jabatan/unit dalam sektor kerajaan.

2) Baca pekeliling bagi perkhidmatan awam. Ini
bagus, dan berguna masa ditemuduga. Saya sering
dimaklumkan ramai juga calon ditanya soalan
berkenaan pekeliling ini. Contohnya, ditanya
berkenaan tangga gaji pembantu tadbir, pasal
cuti, pasal kenaikan pangkat. Tapi tak semestinya..
Ada juga yang tak ditanya pasal pekeliling ni.
Bagi saya, tahu basic-basic sudah memadai:-)

3) Jangan fikir pasal nak menjawab soalan temuduga
saja. Anda akan dinilai dari segi akhlak, keyakinan,
adab, air muka dsb nya. Untuk jawatan pembantu
tadbir ni, anda perlu kelihatan sentiasa ramah
sentiasa senyum. Almaklumlah, tugas pembantu
tadbir nanti akan membuatkan anda berjumpa dengan
ramai orang. So, kenalah sentiasa ramah, senyum
semasa temuduga supaya si panel penemuduga akan
berkata “Dia ni peramah, dia ni suka senyum. Memang
sesuai dengan jawatan ini”.

4) Jangan terkejut dengan soalan-soalan PELIK.
Contohnya: ” Kenapa Suami Awak Nak Kat Awak Ye?”
Apakebenda soalan macam tu? Maksud tersiratnya
” kenapa awak sesuai untuk jawatan N17 ini dan boleh

membuatkan orang suka pada awak semasa menjalankan

tugas?”. Haaa..Begitulah:-) Jawapannya mungkin

” Saya suka SENYUM kot tuan panel”. Soalan-soalan

sebegini bukannya suka-suka ditanya. Ada maksud

tersiratnya.

5) Jangan lupa study isu-isu semasa, dasar kerajaan,
ekonomi dll. Baca je akhbar:-) Ni nak uji kita
peka dengan hal sekeliling kita atau tidak.
Dijangka ‘famous’ ditanya adalah berkenaan
“1 MALAYSIA”. Study lah. Baca aje kat link

di bawah:
–>http://www.1malaysia.com.my/my/about/about-1malaysia/

Ok lah..

Sekian saja dari saya. Ada info baru saya maklumkan.

opppss…

Comments

  1. sy salah seorg yg dipanggil….sy nak tahu..sy mempunyai diploma….tapi mohonguna spm je..bolehke sy xperlu katakan bahwa sy mempunyai diploma…sy mohon gred17

    • Dari dulu sejak ebook RLTKK dikeluarkan, saya sering terima email yang bertanya sebegini:

      “Saya ni ada ijazah, boleh ke apply jawatan yang memerlukan kelayakan diploma?

      “Saya ni diploma, nak apply yang SPM boleh tak?

      “Saya ni ada ijazah, boleh tak jika saya mohon jawatan yang memerlukan SPM?

      Ya..Inilah soalan – soalan yang sering bermain – main di
      dalam fikiran mereka..

      Nasib baik takde yang tanya “saya ni ada SPM, boleh tak saya apply jawatan yang memerlukan Ijazah?…

      Untuk jawatan tetap biasanya…

      Boleh, ya memang boleh..tapi ada syaratnya…..

      Anda boleh memohon jawatan yang lebih rendah dari
      kelayakan anda! Dengan syarat :

      – Tidak melebihi satu level dari kelayakan anda.
      Maknanya, jika anda ada degree, anda boleh apply untuk jawatan diploma. Tapi tidak boleh apply untuk jawatan
      berkelayakan SPM. Hanya satu level di bawah saja. Begitu juga halnya jika anda ada diploma/STPM, anda boleh apply jawatan yang berkelayakan SPM. Tiada masalah…

      – Anda memang perlu memiliki kelulusan/sijil yang
      diperlukan bagi jawatan tersebut. anda ada degree, tapi
      tiada diploma (ada sijil matrikulasi saja), anda tidak
      layak apply jawatan bagi diploma. Maknanya, jika anda
      apply bagi jawatan berkelayakan Diploma, anda perlu ada diploma. Jika apply jawatan yang berkelayakan STPM, perlu ada sijil STPM.

      AMARAN: kelayakan di peringkat matrikulasi tidak dinilai
      setaraf dengan kelayakan Diploma/STPM.

      Jadi, sebelum anda apply mana – mana kekosongan
      jawatan, sila kaji dulu kelayakan yang dimiliki dan juga
      kelayakan yang diperlukan untuk jawatan tersebut. Jangan terus mohon saja, nanti tak dipanggil temuduga, marah pula.

      Ada kes seorang calon yang memiliki ijazah, tapi apply jawatan yang perlukan SPM.(dia isi borang online dengan gunakan SPM saja, tak bagitau ada ijazah). Bila dia dipanggil temuduga, apabila panel semak dokumen – dokumennya, didapati dia memiliki ijazah.

      Apa kata panel tersebut “Awak ni tak tahu ke yang jawatan niuntuk SPM, tapi awak ni ada ijazah..Kenapa awak datang juga ye…Lebih baik awak balik saja..”

      Belum apa – apa dah disuruh balik. Mengapa? Sebabnya dia telah gagal patuhi syarat yang telah diberikan. Ada ijazah tapi apply jawatan SPM. Sebenarnya nak sorokkan ijazah tu boleh, tapi jangan sampai terkantoi.

      Apapun, bersikap jujur adalah lebih baik dalam menghadapi situasi sebegini. Sikap jujur akan lebih memberikan seribu ketenangan kepada anda semasa temuduga nanti.

      Untuk menghadiri temuduga, sememangnya kita perlu membuat persiapan rapi yang awal. Dengan membuat persiapan awal ianya membantu kita untuk menjadi
      lebih tenang, berkeyakinan.

      Tips saya, untuk membuat persiapan beberapa pendekatan boleh diambil:

      1. Cari bahan-bahan rujukan temuduga.

      2. Cuba tanya rakan-rakan yang pernah hadiri temuduga kerja tersebut.

      3. CUba search di google berkenaan jawatan tersebut.

      4. Dan boleh juga layari perkongsian di blog saya di kerja-kerajaan.com/blog

      Semoga apa yang saya maklumkan membantu.

      Sekian saja dari saya..GOOD LUCK..

      • che siti sabiah says:

        Saya mempunyai diploma dan telah menghadiri temuduga pembantu tadbir baru-baru ini…alhamdudillah saya telah dapat menjawap apa yang telah disoal. Antara soalannya terangkan tugas-tugas pembantu tadbir? dan tentang 1 malaysia…dan untuk pengatahuan semua..saya juga menyatakan saya memiliki diploma…lebih baik berterus-terang kerana ini satu kepuasan bagi kita…jangan berbohong.Dapat atau tak itu terserahlah pada Allah.

      • macammana kite nak tahu kite apply gune spm atau stpm??saya konpius about nie….30 saya interview.takut saya kantoi nanti dalam spa saya apply gune ape..tak igt dah

      • saya mempunyai ijazah…baru-baru ni saya ada dapat tawaran kerja ‘pembantu pengurusan murid N17’…jawatan ni untuk kelayakan spm ke???

  2. Brother Love says:

    sy kan ikut kelayakan jawatan tersebut.

  3. sy pn dpt interview utk jawatan ni..esok..berdebar plak rase.ni kali ke 3 dpt interview spa.selamat berjaya kpd mereka yg bakal interview.chayok2

  4. Brother Love says:

    selamat berjaya kepada anda bdua

  5. time kasih brother love

  6. salam..sy juga dipnggil untuk jawatan ini…saya memiliki diploma…cuma sy nak tau perlu kew x sy tunjuk diploma yang sy ada??…

  7. Brother Love says:

    bawe jer diploma tue. takde masalah tue syima.

  8. Brother Love says:

    Kan ader tips-tips temuduga kat blog nie. Dptkan muat turun E-Book atau baca jer la segala tips yg ader.

  9. ok…thanks…tp knp ada org ckp x payah tunjuk..tu yg sy confuse…..

  10. saya pun menghadiri temuduga tu esok..p tak tau nak baca per..ni first time dapat interview lam spani…insyaallah klu ada rezeki kiter sume dapat…

  11. saya nak bertanya kepada sesiapa yang leh menjawabnya. baru2 ini sijil2 asal saya telah ditenggelami banjir. saya sendiri tidak menyedari sebab ingatkan fail tu dalam rak2 yg da saya selamatkan. sijil2 asal tersebut rosak tapi bukan la rosak teruk. tulisan masih nampak jelas cuma ada gak cop2 yang da kembang sebab dakwat kena air, dan kertas2 tu gak mcam da bercampur warna dengan warna lain. jadi harapan tipis ke kalo sijil2 asal mcm tu? dan lagi satu. sijil2 masa saya bersekolah rendah mmg da ilang. penting ke sijil2 masa sek rendah? termasuk keptusan upsr dan kegiatan2 dari saya sek rendah. dan jika saya ada pencapaian yg agak cemerlang dalam kegiatan sukan di peringkat rendah sahaja, ianya diambil kira ke? dan bagaiman sekiranya pencapaian tersebut tidak mempunyai sijil kerana hanya dianugerahi pingat dan piala?

  12. Sijil SPM ada? Jika ianya melibatkan sijil-sijil penting seperti SPM, Surat beranank, cuba terus ke pejabat pendidikan (SPM), atau ke JPN (surat beranak) untuk membuat yanng baru dan mendapatkan resit makluman bahawa dokumen sedang diproses..Ianya dibolehkan.

    Yang lain-lain seperti sijil lain tu macam aktvt di sekolah, bawa saja. Jika panel bertanya, maklumkan saja hal sebenarnya.:-)

    • terima kasih en jamal.

      surat beranak mmg ada dan mmg elok. mcm spm tu, mmg ada tapi tak elok la kan sebab da tak “lawa” macam mula2 dlu. so, kirnya kalo saya pergi ke pej pendidikan dan membayar wang yang dikenakan, saya mmg akan dapat resit makluman la ye?
      kiranya saya sertakan dalam fail skali ?

      p/s : seronok membaca pengalaman2 calon di calam blog ini.

      terima kasih sekali lagi.

  13. ada yg berpendapat bahwa xperlu tunjukkn sekirannya memiliki diploma…da ada pula yg berpendapat bahwa semmgnya meka hanya akan beri peluang untuk org yg memiliki spm…betul ke?

  14. Tidak:-) Untuk jawatan N17 ni, kelayakan memang SPM. Tapi Yang ada DIPLOMA boleh apply. Dan memang ramai yang ada DIPLOMA dapat jawtan ini. Tapi tumpuan utama memang yang golongan SPM.

    Kaum family saya pun ada dapat jawatan ini walaupun ada diploma. Dalam pengambilan pada April 2010, dilaporkan dari 600yang diambil, tak silap saya 200 ada diploma..dan beberapa puluh yang ada DEGREE.

    Dan saya tanya mereka, mereka tunjukkan DIPLOMA semasa interview. MEreka berlaku jujur masa interview. Tiada bukti menunjukkan yang ada DIPLOMA tak boleh apply jawatan ini. Dalam sektor gov, memang ramai juga mereka yang ada DIPLOMA memegang jawatan SPM. Contohnya pembantu tadbir ni, dan juga juruteknik…

  15. salam…adakah perlu sy sertakan diploma tersebut semasa temuduga tu nanti atau hanya standby kan sahaja diploma tersebut dalam file yng lain dan juz bagi SPM sahaja….??

    • masukkan saja dalam folder fail..ajukan bersama. Tiada masalah..

      • saya ada diploma juga..saya ada dengar kawan saya cerita dia ada diploma…dia dapat interview untuk jawatan spm ja..dia pun bawa la diploma dia..last yang juru interview tu siap sound kawan saya tu…””ini jawatan untuk spm,awak ada diploma mcm mana sy nak ambik awk””..sy confius la skrg…harap dapat bimbingan

  16. saya bru shaja dpngil utk ditemu duga…tetapi tidak berminat kerana sedang belajr di intitusi swasta…tetapi kehendak orang tua supaya hadir sekurang2 nya untuk direkod kn nama dn sbgainya…jd perlu kah untuk hadir ataupun mengagalkan sahaja temuduga ini..sekiranya terpaksa juga pergi bagaimana untuk menolak tawaran ini ataupun sekadar hadir sahaja??

    • Cuba saja hadir. Untuk menjaga hati orang tua dan juga mencuba temuduga. Dapat pengalaman temuduga. Jika berjaya temuduga, kita menolak apabila dipanggil menghadirkan diri, kita akan diBLACKLIST 3 tahun untuk apply gov…

      Cuba bawa berbincang dengan keluarga dulu ye:-)

      • trima ksih…ttp sy terpaksa juga pergi….jd bgaimana cara nya hndak mngagalkan temuduga ini…jika sy mmberitahu kepada penemuduga tersebut yg sy hnya mnurut kta2 org tua sy hnya skadar mnyedapkn hti mereka dan ingin lg meneruskan pengajian…agak2 boleh x..kira nya penemuduga itu tidak melayakkan sy…

  17. skrang sy mmpunyai spm dan sjil tetapi sedang studi diploma..mcm mne??

    • tiada masalah..dah grade diploma pun tiada masalah untuk apply kelayakan SPM..

      tapi tengah belajar diploma, kemudian berjaya dalam temuduga dan dipanggil melapor diri, susah juga tu. Pilihlah – nak belajar? atau kerja….

      Ada kes orang yang tak gred lagi hadir temuduga kelayakan IJAZAH…tak grade (ada 1-2 sem last) tapi dipanggil temuduga..so, tak dapat la..

      • kalo kata kita mmg nekad nak bhenti blaja, tapi pada masa temuduga tu masih belum bhenti secara rasmi, mcm mana ye nak yakinkan panel bahawa kita mmg nak bhenti dan nak bkerja? ye la… nanti kalo gtaw sebenarnya masih student di ipta, takut kena reject.

        • same la zety, eyza pon tgh study lg tp nak apply spa. xtau mcm ne nak bg alasan klu diaorang tye nnti.

          • Samalaa. Kita pun sama. Kita apply but still study. Tapi kita akan berhenti study kalau dapat. Kita memang akan berhenti. Nak cakap macam mana. Huaaa T.T kalau dea tanya

  18. thanks,byk membantu. kali ini hadiri temuduga lebih yakin n tahu apa nak jawab…

  19. tQ smua info2 ttg temuduga pembantu tadbir ni.. sya bakal menghadiri temu duga pembantu tadbir utk spp pd 15/12 ni..doakan semoga bjaya ye…

  20. saya masih tertunggu2 bila la nk dipanggil temuduga untuk jawtan Pembantu Tadbir…dh bnyak kali isi SPA xde pn di panggil temuduga

  21. Orang Baru says:

    saya meminta pandangan pada kwn2 di sini, saya mendapat temuduga ini pada 20 Dis 2010. saya apply spa8 menggunakan SPM pada Jan 2010. saya mempunyai Diploma dalam Automotive yang tidak ada kena-mengena dengan apa yang saya pohon ini. Pertanyaan saya sekarang adakah patut saya memberitahu yang saya ada Diploma dalam Automotive atau tidak? sebab saya akan ditemuduga untuk Pembantu Tadbir N17 (Perkeranian/Operasi) atau saya hanya menujukan sijil SPM saya sahaja.

  22. salam orang baru,,, pada mula2 sy mendapat tawaran temuduga sebagai pembantu tadbir, sy juga ada persoalan mcm 2..perlu disertakan dip. / ijazah semasa temuduga nti..sya minta nasihat daripada beberapa rakan yang sedang berkerja di jabatan awam ini. dorang ckp, x perlu la bawa sijil2 yg tinggi2 2..bawa sijil takat spm jer..sebab ada pengalaman rakan2 yg di tolak bulat2 sbb bawa bersama dip/degree.. alasan penemuduga, kmu ada kelayakan lain..cuba cari yg lbh baik dari pembantu tadbir..
    kita sma2 usaha dn berdoa semoga dimurahkan rezeki..

  23. Orang Baru says:

    Terima kasih en joe dengan pendapat anda. Harap anda sentiasa dimurahi rezeki.
    Juga pada pemilik Blog ini yang banyak memberi informasi yang sangat berguna pada org2 mcm saya.Thanks.

    • sy pernah hadiri beberapa temuduga pembantu tdbir SPA sebelum ni..sy ada memiliki diploma dan sy sertakan sekali sijil2 nya semasa temuduga…tp x pernah berjaya sbb panel tu cakap sy ada diploma kenapa x apply jwtan yang sesuai dgn kelayakan sy…selepas tu sy pon tnya kt kawan2 yg kerja dgn kerajaan sbg pembantu tadbir tp memiliki diploma dan degree…diorang bg tahu sy yg diorang x tunjuk sijil diploma dan degree sbb diorang pon pernah mengalami kegagalan temuduga sblm2 ni apabila diorang tunjuk sijil diploma or degree…tp sekiranya panel bertanyakan soalan sama ada kita x sambung blaja lg ke lps spm sbb result bagus..terus terang je lah…thn lepas sy dipanggil tmduga SPP jwtn pembantu tadbir…sy ikut nasihat kwn2 x pyh bwa sijil diploma…tp msa interview tu panel tnya lps spm wat ape..sy ckp je sy smbung blaja amik diploma…keputusan keluar sy dpt calon simpanan…

  24. salam..
    alhamdulillah..sy pun ada dpt interview utk jwtn ni pada 09/12 ni..
    masalahnya sekarang sy ni tgh mengandung 2bln lebih..
    sy nk tanya..jika ditanya, patut x sy ckp hal yg sebenarnya atau xperlu..
    jika x ditanya, mesti la sy diamkn saja kn..
    tp tulah, ape yg patut sy buat?
    sbb sy risau akan buat sy direject..tp sy pun ada dgr org yg mengandung 7 bln pn ada yg dapat..macam mana ye?
    :)

  25. salam, sy nak tanya..skrg sy sedang buat futher study kt utm setiap hujung minggu. adakah sy perlu cerita pasal tu pada penemuduga tersebut?

    • saya rasa better diamkan dulu…

      sebab isu masih belajar apply gov ni rumit juga..ramai tak berjaya bila nyatakan masih belajar..dalam temuduga terus dicakap tak dapat..

      ye la kan, bila dipanggil lapor diri (berjaya) tapi masih belajar..bagaimana nak bekerja ? bagaimana nak POSTING?

  26. Salam, dah 5 rthun isi SPA , tp alhamdulillah dpt1st intrview pd 3/10/2010 bg jawatan PA W17. tp x pas. skang dpt lak PT(p/o)N 17. Harap2 dpt kali ini. biasany isu semasa yg brkaitan ape sering ditanye yer…..maklumler nie 1st time intrview jwtn nie.

  27. lan_verify says:

    kepda shaz…ko bca je berta2 terkini dlm utusan.
    byk isu semsa cam minyk n gula nek hrga.pastu model ekonomi bru(MEB),menara warisan merdeka n ape2 je yg melibatkan PM.

  28. salam semua…..saye pun dpt utk interview pembantu tadbir ni pd 13/12 tp confius la tak tahu nak bwk ke tak diploma sebeb ada yang cakap perlu di bawa ang ada sesetngah cakap tak perlu dibawa…camner ye confius la….

  29. saya memiliki ijazah tetapi dipilih untuk menghadiri sesi temuduga N17 SPP. apakah yang perlu saya lakukan? adakah menghadiri temuduga ini atau tidak?

  30. slm,sy pun dipilih utk menghadiri temuduga untuk jwtn pembantu tadbir(p/o)N17,masalah saya sekarang sijil PMR saya yang slip biasa saja(slip masa mula2 dpt result)…yang sijil original tak ambil lagi kat sekolah….tp saya ada sijil SPM yang original…tp adakah sy direject disebabkan sijil PMR saya hanya yg slip kertas biasa saja???

  31. macam mana plak saya ni…saya minta n17 ni gune diploma..lo nak sorok mmg tak leh la kan…ingat saje2 je minta kan…sekali kena pggil..emmmm….saya rasa saya nak jujur je..saya akan sertakan sekali sijil diploma saya….

  32. hye kentang..saya pn sama mcm situasi awk..apply guna dip utk jwtn n17 tup2 dipanggil interview..saya pn nk jujur je takot kalo saya bohong sunat nti kantoi lg xbest kan..

  33. salam, nk tanye sket ni:)

    sy dpt intervew jawatan PT n17 ni pd 16/12 ni. skang ni sy ade diploma then nk ngaku ke ade diploma tu sebab bulan 6 ari tu sy ade pegi intervew jwatan PKP n17 then result die Calon Simpanan. mase intervew PKP n17 tu sy tak mengaku yg sy tgh belajar. Persoalannya skang, sy berbelah bagi antara nak mengaku ade diploma atau tidak.. tolong la sy jwb persoalan ni..

  34. sad_garbage says:

    salam… bg sape2 yg konpius tu.. bek tunjuk je dip tu, kang xpsl2 panel tu leh taw.. ter0k laa…

    lg yg sape konpius yg xnk pergi tp kena pakse ke, bek xpyh g.. bg pluang kt org len yg btl2 bminat cm sya nih,.hehehehhehe~

    tp sy lg konpius… nk pgi tp, skunk blaja sem last dip.. cmne nk yakinkn panel tu nk bgtaw yg sya nih mmg nk keje tu sgt2…

  35. salam. 9 dec 2010 saya de interview SPA.. mayba jawatan sama cam korang kot.. nk tye beberape perkara.panel yg soal kita brape orang ek. n leh x bgtau adab2 masa interview, bukan pe, mne tau adab2 SPA nie takut lagi ketat..

  36. Memandangkan ramai bertanya berkenaan ini iaitu : ” Saya ada diploma, tapi jawatan pembantu tadbir ni hanya perlukan kelayakan SPM sahaja..Bolehkag tunjukkan sijil diploma semasa dalam temuduga?”

    Jawapan:
    Setelah saya kaji dari SPA sendiri, dari pengalaman calon terdahulu, jawapannya…

    Tidak mengapa! Jika ada diploma, tapi anda hadir untuk temuduga berkelayakan SPM, tiada masalah! Dalam laman web SPA sendiri ada dinyatakan!

    Kecuali anda ada IJAZAH! Jika anda ada ijazah, tapi apply jawatan berkelayakan SPM, kemungkinan besar anda tidak akan berjaya semasa temuduga. Syarat permohonan hanya – satu LEVEL atas kelayakan yang dipohon…Kecuali mereka yang dipanggil semasa temuduga ini menyorokkan kelyakan mereka..(tapi jika terkantoi, AWAS….)

    Cuba lihat di web SPA ini:
    Bolehkan saya memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk yang lebih rendah?
    Boleh, dengan syarat kelayakan yang anda miliki itu tidak melebihi satu peringkat lebih tinggi dari kelayakan yang ditetapkan untuk jawatan yang dipohon dan pemohon mempunyai kelayakan di peringkat berkenaan. Contoh: Jika anda memiliki kelayakan Diploma/STPM, anda boleh memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk SPM. Demikian juga pemohon yang memiliki kelayakan ijazah sarjana muda di peringkat ijazah kepujian/am boleh memohon jawatan yang mensyaratkan kelulusan di peringkat Diploma atau STPM dengan syarat pemohon mempunyai kelayakan di peringkat Diploma/STPM. Walau bagaimanapun, kelayakan di peringkat matrikulasi tidak dinilai setaraf dengan kelayakan Diploma/STPM.

    rujuk link ni —>http://www.spa.gov.my/portal/page?_pageid=53,1169319&_dad=portal&_schema=PORTAL#Temuduga

    FAKTA: Tahun ni iaitu April 2010, hampir dari 600 pembantu tadbir yang dilantik, lebih 50% memiliki sijil diploma. Dan kurang 10 orang yang ada DEGREE.

    Kebanyakan pemgenag diploma ini disoal berkenaan diploma mereka semasa temuduga. (maksudnya panel memang sedia maklum bahawa calon memiliki diploma). Tiada masalah….

    So, kepada mereka yang ada diploma yang dipanggil hadir ke temuduga pembantu tadbir ini, jangan sorokkan diploma anda. Tunjukkan! Pihak SPA sendiri tiada halangan..Dan fakta dan sejarah juga sudah membuktikannya..

    Yang ada DEGREE tu, pandai-pandailah…

    • en.jamal..kalo masalah mcm sy lak cmne ye?
      sy ada utarakan persoalan tu kt atas.

      • Jue – tiada masalah. Orang mengandung 7 bulan pon ada dapat, inikan pula 2 bulan. Dont worry..tiada problem. Tiada diskriminasi seperti itu..

        Ada sorang calon yang berjaya..1 minggu selepas melapor diri, terus saja dia bersalin.. Cuti 2 bulan. Tiada masalah!

        Jika ditanya, cakap saja yang sebenarnya…Tiada diskriminiasi pun. Jangan dengar cakap orang..

        Jika anda masuk dalam sektor awam (berjaya) dalam temuduga pembantu tadbir ni, semasa melaporkan diri, anda akan temui ramai rakan seangkatan dengan anda yang sedang sarat mengandung..hehehe. Tunggu masa bersalin je lagi..

        Malah semasa tarikh lapor diri di Putrajaya, ada yang dah bersalin dah (dalam pantang), tangguhkan laporkan diri. Selepas 2 bulan (cuti bersalin) baru melaporkan diri. Biasanya calon macam ni ditempatkan di tempat asal mereka..untuk memudahkan urusan anak..tapi jangan lupa laporkan pada pihak SPA…

        So, dont worry berkenaan mengandung:-) Tiada masalah..Masa lapor diri akan jumpa ramai geng yang juga sarat mengandung..

        Selamat menyambut cahayamata tak lama lagi (lama juga tu lebih 7 bulan lagi)

        • alhamdulillah..sng skit hati bila dgr en.jamal ckp cmtu..
          time kasih byk2 ye en.jamal..
          sy berharap sgt ni..mana tahu rezeki baby sy kn..hehe

  37. thanx en. jamal:) skang sy lebih yakin utk g intervew tu n sy akan tunjuk diploma sy tu:)

  38. kalau x hadir interview 2 blh tak?????

  39. macam mana kalau panel tanye “mengapa anda nak keje Gov?” jawapan ape yg kukuh boleh kite jawap?

    • Mahukah anda tahu jawapan yang sesuai bagi soalan yang ditanyakan ini?

      Tunggu ye:) Saya bagi jawapan yang sesuai untuk anda ketahui. Sebenarnya, untuk soalan ini, bermacam-macam jawapan boleh diberikan oleh anda. Contoh – contoh jawapan yang disyorkan adalah seperti berikut:

      ”Saya berminat untuk bekerja di sektor awam adalah kerana:”

      1. Berjaya menempatkan diri sebagai penjawat awam
      adalah merupakan satu kebanggaan buat diri saya
      kerana saya dapat berbakti kepada negara,
      bangsa dan agama dengan memberikan perkhidmatan
      yang terbaik untuk rakyat.

      2. Bidang kerja di sektor awam adalah merupakan
      minat dan cita-cita saya sejak zaman persekolahan
      lagi dibantu dengan sokongan dan dorongan dari
      keluarga saya terutamanya dari ibu dan ayah yang
      amat berharap saya berjaya memasuki kerjaya di
      sektor awam. Jadi, saya amat berharap saya dapat
      diterima sebagai seorang penjawat awam dan
      seterusnya dapat berbakti untuk negara.

      3. Selain berkhidmat di sektor awam, saya juga
      akan berterusan mendapat peluang untuk menambahkan
      ilmu terutamanya ilmu-ilmu terkini dalam bidang
      kerja yang diceburi dengan adanya seminar,
      bengkel, kursus, peperiksaan penilaian dan banyak
      lagi yang sememangnya amat bernilai bagi saya yang
      tidak dapat saya perolehi di luar sana. Ini bakal
      menjadikan saya seorang penjawat awam yang bukan
      saja cemerlang, tetapi cekap dan juga berilmu
      pengetahuan yang tinggi.

      4. Saya juga berpeluang untuk menyambung
      pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi dari
      kelayakan yang saya miliki sekarang dengan bantuan
      dan sokongan pihak kerajaan yang seterusnya dapat
      menyumbang kepada perkhidmatan awam itu sendiri.

      5. Tidak dapat dinafikan bahawa berkerja di
      sektor awam ini memberikan jaminan masa depan buat
      saya dan juga keluarga saya. Biarlah orang berkata
      ”kerja kerajaan ini gaji sikit je” tetapi
      bagi saya, terjamin masa depan. Tidak ada risiko dibuang
      kerja jika berlaku kegawatan ekonomi seperti yang
      berlaku di sektor swasta kini.

      6. Ya, kenaikan pangkat! Semua orang menginginkan
      kenaikan pangkat dan juga gaji. Dalam sektor awam
      semuanya akan diberikan termasuklah kelebihan –
      kelebihan lain seperti cuti bersalin, cuti
      tahunan, KWSP, mudah buat pinjaman bank, dan
      lain-lain. Jadi ini memberikan galakan kepadaa saya
      untuk memasuki sektor awam berbanding swasta.

      Bagaimana dengan jawapan – jawapan yang saya syorkan tersebut? Anda bersetuju? Jika
      anda mahu tahu, itulah jawapan yang lebih sesuai berbanding jawapan ringkas yang diberikan sebelum ini.

  40. interview sy esok..doakan sy berjaya ye..doakan yang terbaik untuk anda semua juga..amin..

  41. salam,saya nak tanya pendapt skit …30 dis nie saya dapat interview tuk pertama kali nya di sektor kerajaan,saya agak gementar sedikit…rakan saya ada mengatakan bhawa kemungkinan kiter akan di soal dengan soalan begini..’kenapa awk memilih utk bekerja di kerajaan’?
    apakah jawapan yang bernas yang boleh diberikan kepada penemuduga…??

  42. kan en. jamal dah post kan pasal ni. tajuk dia kenapa anda memilih untuk kerja kerajaan. :) kesian en. jamal kene terang byk kali. huhu

  43. aku bru lepas interview.. cuak lo. dah la dlm tu sejuk. mengigil aku. pape pun, thanz the tips.. soalan yg panel tye semua ikut logik akal. n aku terkantoi 3 soalan la..
    1) nama pengarah SPA
    2) nama ketua setiausaha..
    3) nama setiausaha jabatan perdana menteri..
    aduh, nyesal xsudah..pape pun tawakal je la..

  44. btl ka x kna blacklist?

  45. Nazian soalan pe lg yg panel tny selain soalan yg awk kantoi 2? share2 lah.. sy pun nk g interview n17 gak 31/12 ni.. risaunye..

  46. Ini mugkin membantu – skop kerja/tugasa pembantu tadbir (p/o)

    Keutuhan Peribadi
    =================
    Nilai-nilai murni yang perlu diamalkan oleh kakitangan ke arah
    meningkatkan kualiti dan produktiviti perkhidmatan seperti:

    # Tonggak 12
    # Nilai dan Etika dalam Perkhidmatan Awam

    1)Asas Pengendalian Majlis Rasmi

    2)Asas–asas Teknologi Maklumat

    # Microsoft Word
    # Excel
    # Power Point
    # Access

    3) Pentadbiran dan Pengurusan Pejabat

    (a) Aspek-aspek Keselamatan
    # Ancaman keselamatan dan tanggungjawab pegawai
    # Keselamatan fizikal
    # Keselamatan dokumen
    # Keselamatan peribadi

    (b)Aspek-aspek berkaitan Perkhidmatan
    # Perkhidmatan pelanggan
    # Pengurusan surat-menyurat
    # Sistem pengurusan fail dan rekod

    (c) Aspek-aspek berkaitan Pentadbiran Awam
    # Program meningkatkan kualiti perkhidmatan kaunter dan pelanggan
    # Tatacara pengurusan mesyuarat dalam perkhidmatan awam
    # Aktiviti Kumpulan Meningkat Mutu Kerja (KMK) dan 5S
    # Penyediaan/pematuhan/pengemaskinian manual prosedur kerja
    # Urusan layanan melalui telefon

    4) Kemudahan Perkhidmatan

    # Elaun dalam perkhidmatan
    # Cuti dalam perkhidmatan
    # Rumah Kerajaan dan Bangunan Pejabat
    # Rawatan Perubatan
    # Tatatertib dan surcaj
    # Lain-lain kemudahan

    5) Asas Pengurusan Kewangan
    Tatacara pengurusan kewangan Kerajaan

    i. Pengurusan Akaun Awam
    # Penerimaan
    # Bayaran
    # Sistem Belanjawan Negara

    ii. Perolehan Kerajaan
    # Bekalan
    # Perkhidmatan
    # Kerja

    iii. Pengurusan Aset
    # Inventori
    # Tatacara hapus kira
    # Tatacara pelupusan aset

    iv. Pengurusan Stor
    # Verifikasi stok
    # Pemeriksaan stor

    7) Dasar Negara / Universiti
    # Dasar Pendidikan Negara
    # Akta Universiti dan Kolej Universiti

    PS: boleh study serba sedikit berkenaan dengannya:-)

  47. encik jamal….bagaimana dgan format resume yang terbaik dan etika berpakaian untuk interview…hehe

  48. salam en.jamal,
    20.12.2010 ini,saya dapat temuduga pembantu tadbir(perkeranian/operasi).saya mempunyai diploma,adakah saya patut attach salinan diploma saya.Ini adalah kerana saya lupa kelayakan yg saya isi masa on-line setahun yang lalu samada spm @ diploma…diharap en.jamal dpt membantu saya

    • Memandangkan ramai bertanya berkenaan ini iaitu : ” Saya ada diploma, tapi jawatan pembantu tadbir ni hanya perlukan kelayakan SPM sahaja..Bolehkag tunjukkan sijil diploma semasa dalam temuduga?”

      Jawapan:
      Setelah saya kaji dari SPA sendiri, dari pengalaman calon terdahulu, jawapannya…

      Tidak mengapa! Jika ada diploma, tapi anda hadir untuk temuduga berkelayakan SPM, tiada masalah! Dalam laman web SPA sendiri ada dinyatakan!

      Kecuali anda ada IJAZAH! Jika anda ada ijazah, tapi apply jawatan berkelayakan SPM, kemungkinan besar anda tidak akan berjaya semasa temuduga. Syarat permohonan hanya – satu LEVEL atas kelayakan yang dipohon…Kecuali mereka yang dipanggil semasa temuduga ini menyorokkan kelyakan mereka..(tapi jika terkantoi, AWAS….)

      Cuba lihat di web SPA ini:
      Bolehkan saya memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk yang lebih rendah?
      Boleh, dengan syarat kelayakan yang anda miliki itu tidak melebihi satu peringkat lebih tinggi dari kelayakan yang ditetapkan untuk jawatan yang dipohon dan pemohon mempunyai kelayakan di peringkat berkenaan. Contoh: Jika anda memiliki kelayakan Diploma/STPM, anda boleh memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk SPM. Demikian juga pemohon yang memiliki kelayakan ijazah sarjana muda di peringkat ijazah kepujian/am boleh memohon jawatan yang mensyaratkan kelulusan di peringkat Diploma atau STPM dengan syarat pemohon mempunyai kelayakan di peringkat Diploma/STPM. Walau bagaimanapun, kelayakan di peringkat matrikulasi tidak dinilai setaraf dengan kelayakan Diploma/STPM.

      rujuk link ni —>http://www.spa.gov.my/portal/page?_pageid=53,1169319&_dad=portal&_schema=PORTAL#Temuduga

      FAKTA: Tahun ni iaitu April 2010, hampir dari 600 pembantu tadbir yang dilantik, lebih 50% memiliki sijil diploma. Dan kurang 10 orang yang ada DEGREE.

      Kebanyakan pemgenag diploma ini disoal berkenaan diploma mereka semasa temuduga. (maksudnya panel memang sedia maklum bahawa calon memiliki diploma). Tiada masalah….

      So, kepada mereka yang ada diploma yang dipanggil hadir ke temuduga pembantu tadbir ini, jangan sorokkan diploma anda. Tunjukkan! Pihak SPA sendiri tiada halangan..Dan fakta dan sejarah juga sudah membuktikannya..

      Yang ada DEGREE tu, pandai-pandailah…………………..

  49. salam…….
    30.12
    2010 ini saya juga akan menghadiri temuduga pembantu tadbir ( perkeranian/operasi) saya keliru sama ada mahu bawa diploma yang saya ada ataupun tidak… saya keliru sebab ada rakan-rakan saya yang bagitahu bahawa tidak perlu bawa diploma sebab akan di singkirkan dari di terima kerja…kebetulan saya ada diploma pengurusan hotel dan katering jauh dari bidang perkeranian……. ape yang perlu saya bawa sebenarnye sewaktu temuduga sama ada SPM saaja ataupun diploma….. harap en jamal dapat membantu saya…. saya betul2 keliru…

    • Memandangkan ramai bertanya berkenaan ini iaitu : ” Saya ada diploma, tapi jawatan pembantu tadbir ni hanya perlukan kelayakan SPM sahaja..Bolehkag tunjukkan sijil diploma semasa dalam temuduga?”

      Jawapan:
      Setelah saya kaji dari SPA sendiri, dari pengalaman calon terdahulu, jawapannya…

      Tidak mengapa! Jika ada diploma, tapi anda hadir untuk temuduga berkelayakan SPM, tiada masalah! Dalam laman web SPA sendiri ada dinyatakan!

      Kecuali anda ada IJAZAH! Jika anda ada ijazah, tapi apply jawatan berkelayakan SPM, kemungkinan besar anda tidak akan berjaya semasa temuduga. Syarat permohonan hanya – satu LEVEL atas kelayakan yang dipohon…Kecuali mereka yang dipanggil semasa temuduga ini menyorokkan kelyakan mereka..(tapi jika terkantoi, AWAS….)

      Cuba lihat di web SPA ini:
      Bolehkan saya memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk yang lebih rendah?
      Boleh, dengan syarat kelayakan yang anda miliki itu tidak melebihi satu peringkat lebih tinggi dari kelayakan yang ditetapkan untuk jawatan yang dipohon dan pemohon mempunyai kelayakan di peringkat berkenaan. Contoh: Jika anda memiliki kelayakan Diploma/STPM, anda boleh memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk SPM. Demikian juga pemohon yang memiliki kelayakan ijazah sarjana muda di peringkat ijazah kepujian/am boleh memohon jawatan yang mensyaratkan kelulusan di peringkat Diploma atau STPM dengan syarat pemohon mempunyai kelayakan di peringkat Diploma/STPM. Walau bagaimanapun, kelayakan di peringkat matrikulasi tidak dinilai setaraf dengan kelayakan Diploma/STPM.

      rujuk link ni —>http://www.spa.gov.my/portal/page?_pageid=53,1169319&_dad=portal&_schema=PORTAL#Temuduga

      FAKTA: Tahun ni iaitu April 2010, hampir dari 600 pembantu tadbir yang dilantik, lebih 50% memiliki sijil diploma. Dan kurang 10 orang yang ada DEGREE.

      Kebanyakan pemgenag diploma ini disoal berkenaan diploma mereka semasa temuduga. (maksudnya panel memang sedia maklum bahawa calon memiliki diploma). Tiada masalah….

      So, kepada mereka yang ada diploma yang dipanggil hadir ke temuduga pembantu tadbir ini, jangan sorokkan diploma anda. Tunjukkan! Pihak SPA sendiri tiada halangan..Dan fakta dan sejarah juga sudah membuktikannya..

      Yang ada DEGREE tu, pandai-pandailah………………

  50. sala semua…
    puteri pun dpt interview 13 dec ni…
    n syarat die perlukan ni:

    Anda dikehendaki membawa “resume” bergambar yang ringkas dan padat mengandungi maklumat berikut:
    a. Nama;
    b. Nombor Kad Pengenalan;
    c. Sumbangan; dan
    d. Kebolehan istimewa

    *ape yg dimaksudkan dgn sumbangan?ade sape2 dpt bantu puteri?

    • Sy da lepas temuduga kelmarin…
      Mudah2an sy dimurahkan rezeki dan sy terpilih amin…
      Alhamdulillah Soalan senang…sy nak kongsi soalan2 yg ditanya:
      1.perkenalkan diri
      2. minta sy sebut balik keputusan spm
      3. pengalaman kerja
      4. tugas2 pembantu tadbir
      5. senaraikan jabatan pembantu tadbir
      6. apakah elaun tetap
      7. gaji permulaan
      8. rukun negara
      9. Isu semasa
      10. Dia tanya ada apa2 nak ckp dgn dia….
      Alhamdulillah….temuduga kali ini sy lebih tenang selepas belajar byk tip temuduga….
      =)

  51. hah, betul 2 azi pun nak tawu cnth sumbangan dalam resume

  52. siti pun nak tahu jgk pe yg di maksudkn sumbangan 2.. xpaham

  53. sy pun nak tau jgk pe yg dimaksudkan sumbangan.. de sape2 yg tau x? tolong bantu kami..

  54. saya baru sahaja tadi telah menghadiri temuduga pembantu tadbir & operasi @ pto ni..

    Soalan yang di ajukan kpd saya tadi:-

    1) Jika anda diberikan kerja sebagai penjaga kaunter, apakah cara2 atau kaedah baru yang akan anda perkenalkan untuk menambahkan keberkesanan perkhidmatan anda?

    2) Skop tugas PTO

    3) Di bawah kementerian manakah Putrajaya & Pusat2 pentadbiran kerajaan yang lain bernaung?

    Terima Kasih.. Harap dapat membantu..

  55. en.jamal, sy msih bkje kt sektor swasta..13/12 ni nk g interview nk kne cite panel ke yg sy msh bkje@kte da bhnti??mne yg lbih baik n slamt.

  56. saya dah pergi interview tadi 10/12/2010….soalannya xsusah pun. Pasal menteri tu mesti ada…SPA memang nak pakai ramai orang tuk PO kat IPD …so nanti kena kerja dengan polis lah. pada sesiapa yang terpilih untuk interview dari 1 Dis – 31 Dis 2010 wish you all luck…..jangan gabra-gabra, jadi diri sendiri, jawab dengan ikhlas jagan kelentong semasa menjawab sebab penemuduga akan tau yang kita berbohong….ok good luck…

  57. saya dh interview N17 smlm..
    mmg ramai la sgt2 calonnya..huhu
    ada gak la yg saya terkantoi..hehe
    nasib baik la ada baca diskripsi tugas N17 ni..kalo x kompem betambah kantoinya..
    tp panelnya sgt la baik..dieorg senyum je dgr jawapan salah saya tu..saya pulak yg rasa mcm nk gelak..hehe

    ada peluang ke ni??harap2 ada la rezeki tuk baby saya ni..amin..

  58. Husband sy br pas intw 2/12/2010 post N 17 ni.

    Dia dpt solan
    1. Kenalkan diri dlm B.I
    2. Cerita psl kerja skrg
    3. Sanggup ke kerja gj rendah & & posting dimana2x
    4. Apa tugas kerani

    Dia x dpt pn soalan berkaitan menteri ke, isu semasa ke, satu malaysia ke.

    Lbh kurang 10 min je intw. Intw kat Putrajaya bilik no. E.

    Agak2x bole dpt ke? x tau point dia akan bg markah kat ne.
    Ada x yg dpt camni gak. Tq

  59. sumbangan tu, sumbangan apa yang telah anda lakukan selama anda kerja..

    to siti : soalan berbeza kot. tp time aku kena die xsuruh pekenalkn diri. just tuye aku dari mana, n npe aku minta bahagian nie. tye pasal langkah2 buat surat rasmi, tye aku keburukan n kelebihan facebook. nama setiausaha negara, nama pegarah SPA. yg tu je..
    psal keburukan facebook tu, teruk aku kena bg ulas. dah jd cam syarahan plak. panel tu lak asyik minta lagi n lagi n lagi,smpai mati kutu aku nk bg keburukan FB tu..

  60. salam…alhamdulillah..ade jumpa blog ni..tengkiu en.jamal.sy akn m’hadiri tmduga 15hb ni..berdebo sgt.coz thn leps pun sy tmdga jwtn yg sama.tp,xde rzeki. thn lps,dh siap kenl’n diri,penemuda dh tnye srba sdikit psl diri sy,pstu die surh trnng’n dgn lbih detail cmne bidng tugs pembntu tdbir (p/o) ni.sy lk xde la arif sgt tntg jwtn ni.jd,mmg kantoi la masa jwb soklan tuh.thn ni..nk kn study lbih dtail lg bidng tgs ni.bkn stkt bg point2 jer… tp,sy musykil,mcm mn nk jwb,kalo penemudga akn tnyer,
    1-kalo awk ditmpt’n di di mana2,adkh awk snggup?awk tgh ngandung skrng ni?
    pe jwpn yg sesuai sy nk jwb……….

  61. salam….sy akn m’hadiri tmdga hari rabu depan… arap dpt tolong sy,mcm mn nk jwb soklan nie..:

    1-awk dh kwin,sedng mengandung,adakah awk x kish ditempat’n kerja di mana2 negeri?

    2-leps tu,kalo kite mmg x dpt nk jwb soaln tu,mcm mn ayat yg plng baik kite nk ucap’n…

    akhr kata,terima ksih byk2 kpd en.jamal,sy dpt byk info dr blog ni.hnya Allah yg dpt memblsnya

  62. salam…saya juga dpt intvw 14/12 nie…sya da diploma tp setelah pindah randah xtau mna letak transkip diplomanye tp sijil diplomanye masih ada.so adakah diperlukan transkip oleh penemuduga ye?

  63. nak tanya la kat resume di bahagian pendidikan kelayakan untuk diploma perlu diletakkan ke?coz esok ade interview untuk pembantu tadbir n17

  64. liana mitot says:

    salam en.jamal,
    memandangkan cik puteri dah ajukan soalan diatas.. saya pun nak tahu juga apa yang dimaksudkan dengan “sumbangan”.

    Selain itu, saya ada dengar feedback dari kawan2 yang lain.. time interview kita kena petah bercakap dan pandai take control keadaan… ye ke?
    terima kasih

  65. hamba allah says:

    salam….

    sya sdh pg intvw pem tad p/o pd 6 dec lalu
    panel tu bg tau kkosongan d putrajaya…….
    tp sya bngung bab d sbah pn da gak putrajaya
    atau mmg org sbah msti dpat d smnanjg dan org smnanjg dpt dsbah..gtu ka…….hrap jlaskan

  66. salam…24 hrb ni saya ade temuduga pembantu tadbir perkeranian n17, masalahnye saya ni part time study di shah alam.. elok ker jika saya beritahu penemuduga yang saya ni part time study?

  67. salam…24 hrb ni saya ade temuduga pembantu tadbir perkeranian n17, masalahnye saya ni part time study di shah alam.. elok ker jika saya beritahu penemuduga yang saya ni part time study?

  68. saya pun nak tau pasal sumbangan tu…nak tulis apa erk..

  69. haii semua..ari ni saya g interview untuk pembantu tadbir n17…..alhamdullilah soalan yang di tnya besas2 je….so leh la jwb…..so kpd semua yang nak g interview good luck..thank’s en.jamal untuk ebook tips2 temuduga kerajaan

  70. Alhamdulillah saya jumpa blog ni. saya interview pd 22/12 nti. byk tips saya perolehi dr anda di sini. =) saya leh wat psiapan sedikit utk interview tu nti kan. thanks ye..

  71. salam…
    saya mempunyai dip n digree tapi ssh sangat nk dapat interview dgn kelulusan..baru2 ni dapat W17 SPP…saya p n terus terang je….
    soalan yang sering bermain di minda saya adakan perbezaan blajar di Politeknik ngan IPTa..kerana ramai students poli yg dapat keje kerajaan..lum abis diploma dh dapat W27/…sdgkn saya UiTM ada Dip n Idgree Perakaunan x de dpt pun interview kerajaan…adakh lebih baik saya memilih blajar di politeknik berbanding IPTA?

    • kdang2,org SPA dtg sndiri interview kt poli..lg2 yg ambik kursus setiausaha…

      • betol2 tu. cos setiausaha mang laku la.
        tp skang tak ambik dah:(

        • betol…ri tue niece sy dpt keja pas abis study setiausaha kat sebuah politek..sy x abis study sbb x minat..tp semua keje yg sy d pggl intrvw,smua jwtn ptpo…sedih tol….

    • Salam leya.. Saya seorang pelajar politeknik. Untuk makluman saudara, kebanyakkan classmate saya yang memohon SPA berjaya dalam interview kerajaan. Tak dinafikan, ramai student politeknik dalam perkhidmatan kerajaan. Mungkin sebab kami lebih banyak praktikal @ amali. Graduan politeknik juga lebih independent dan boleh survive dalam banyak situasi. Maybe juga sebab anda lulusan U, maybe lebih sesuai untuk jawatan yang lebih tinggi. Berbanding kami yang sekadar Diploma sahaja.

  72. salam…ida akn intrvw hr selasa ni 14/12…hrp doakan ida berjaya jwp soalan n berjaya dlm temuduga ni k…good luck gk pd semua yg akn di intvw ye…:)

  73. salam..en jamal, saya sudah kali ke 5 dalam tahun ini dipanggil untuk temuduga di pelbagai jawatan…tapi sehingga kini saya belum lagi berjaya. saya juga di panggil temuduga untuk jawatan PO pada 10 dis 2010. Apakah peluang saya untuk diterima ataupun sama seperti orang yang kali pertama di panggil untuk temuduga…..sedikit sebanyak saya berasa kecewa kerana belum lagi layak untuk menyertai kakitangan kerajaan .

  74. alhamdulillah setelah 7 kali menghadiri temuduga kerajaan,akhrinya berjaya gak ditmpatkn di sektor krajaan ni..ape yg penting,kamu semua jgn la putus asa…selagi ada iklan tu,mohon jer…psal ada diploma tu,mmg btl pn ada panel yg tnya….jwb je la jujur…tnjuk yg kite btl2 bersungguh2 nk jwtan ni…sy ingt lg panel tnye “kenapa kami perlu ambik awk dr org lain?” saya jwb “saya punya kelebihan dari segi …..bla..bla…bla…..dan saya btl2 nk jawatan ni lg2 berkhidmat ngn sektor kerajaan”…panel senyum jer….time jwb soaln tu,biala kte jwb secara matang + yakin ngn jawapan tu..jgn sebut prkataan “MUNGKIN” sbb mnunjukkn kite ni xyakin akan jwapan yg kite bg tu…saya hnya berkongsi pngalaman ditemuduga jer…hnya membantu ape yg mampu… slmt berjaya semua :)

  75. saya akan inteview esk hari…sy skrg bekerja sambilan sebagai pembantu tadbir n17 di kementerian pertahanan malaysia bawah jabatan latihan khidmat negara..sepanjang 2 tahun berkerja mcm2 inteview yang da dipanggil antaranya FAMA…pembantu hal ekonomi..tp masih xda rezeki…adakah bekerja sambilan akan mempengaruhi permohonan untuk diterima masuk..maklumla..saya berfikir kemungkinan diaorg akan pk yg sy da bekerja sambilan dan perlu memberi peluang kepada mereka yang belum mendapat keja…adakah pemikiran sy betul..atau tidak mempengaruhi inteview..

  76. Salam..pada 8/12 saya pergi menghadiri temuduga jawatan sebagai PT.
    Soalan2 yang ditanya oleh Penemuduga seperti:
    1) Ceritakan tentang diri anda dan pengalaman kerja.
    2) Mengenai pekeliling am seperti umur wajib bersara dan KPI.
    3) Apa yang anda tahu tentang tugas pembantu tadbir? Jelaskan secara ringkas dan penemuduga juga bertanya serba sedikit tentang penggunaan komputer.
    4) Apa kelebihan awak dan mengapa saya perlu mengambil awak sebagai bekerja pembantu tadbir?

    Proses temuduga tidak lama iaitu dalam tempoh 15 minit sahaja dan dapatlah dijelaskan di sini, setiap pertanyaan yang diajukan oleh penemuduga adalah berbeza- beza dan bergantung pada ‘mood’ penemuduga itu.

  77. putri bertugas di jabatan mana? macam mana proses lepas berjaya dalam interview?..harap-harap kali ni saya pun berjaya dalam temuduga tu…dan harap semua yang ditemuduga akan berjaya.

    • saya bertugas disalah sebuat Pihak Berkuasa Tempatan di negeri Selangor..selepas 2minggu lps interview,sy dpt surat lapor diri..dan pada hari berkenaan,sy lapor diri dan ditmpatkn di jabatan korporat..ape yg pnting,kne yakin diri..jgn TAKUT!! smoga berjaya seroja :)

  78. sy kena tanya:
    1. ape tugas pmbantu tadbir?
    2. bape gaji pmulaan utk pmbantu tadbir?
    3. sape yg mng sukan asia utk badminton pseorgn?
    4. bape byk kementerian yg ada kt msia ni?
    5. bile negara kte merdeka? tahun ni bape tahun kte merdeka?
    6. rukun negara ade bape?

    2, 3, 4 kant0i huhu

  79. tak larat nak bincang dah…apply dh banyak kali…interview pn dah banyak kali..masih belum ade rezki lagi…sekarang ni pun masih apply salah satu masih lagi n17 p/O ngan w17..tengok la macam mane..

  80. Untuk temuduga kali ini juga saya diberitahu oleh penemuduga semasa temuduga tempoh hari akan ditempatkan di seluruh IPD dan Bukit Aman. Kekosongan tenpat juga banyak dan yang dipanggil interview pun ramai…semoga kita semua berjaya k…

  81. salam,semua…uih..best baca coment korang.. bnyak dpat info,31/12…giliran saya plak..yang dh sudah g interview hopefully terus dapat tinggalkan komen yer..

  82. Salam semua. Selamat berjaya dan interview. Saya juga akan hadir interview 28 Dis ni tapi sebagai calon KPSL. Sebabnya sekarang saya sedang berkhidmat dalam sektor perkhidmatan awam di bawah SPA. Cuma rezeki saya hanya ditawarkan jawatan bertaraf kontrak.

    Untuk makluman semua, saya mempunya Diploma dan membawa bersama Diploma saya ketika menghadiri t/duga tersebut. Malah, saya juga bercerita lebih ketika belajar di IPT berbanding si sekolah menengah. Alhamdulillah, kali pertama dipanggil, interview dan terus dapat. Tips dalam buku RLTKK Jamal memang bagus. Saya Alhamdulillah, dapat praktikkan.

    Bagi yang ada Diploma, datang aja dan tunjukkan minat anda dan kesudiaan untuk menjawat jawatan tersebut walaupun mempunya kelayakan yang lebih tinggi. Cuma, bersedialah sikit yer. Sebab bila kita ada Diploma, expectation penemuduga akan sikit tinggi. Masa saya dit/duga, saya diminta perkenalkan diri dalam Bahasa Inggeris. So, jangan nervous sangat. Just prepare simple English aja k.

    Kemudian, kalau ditanya “sanggup berkhidmat dimana2?”. Iakan aja. Sebab biasanya untuk lapor diri taklah jauh di pedalaman pun. Paling kurang kat Putrajaya je. Jangan kekok semasa interview nanti. Doa saya, semoga semua calon berjaya. Doakan saya juga k.

  83. pada mereka2 yg ada diploma but minx yg spmnye.. korang jgn susah hati..kwn aku da dip..dia attach je dip.. xde masalh..stlah aku baca forum ni..aku yakin tok attach dip tok intv 23 ni..rzeki x kemana2kan..

  84. saya ade gi inteview gak hari isnin lpas… 13 dis… dia xtnya yg ssh… dia suruh kenalkan diri… tnya pasal pmimpin negara n negeri… punca gejala mat rempit n psl dewan rakyat n dwan undangan negeri je… dua org skli msuk inteview…

  85. salam sume…saya sgt berterima kasih dgn websiteen jamal ini…saya nak tanya la macam mana ya saya sebenarnya tak tahu saya apply jawatan nie guna spm ke stpm…so saya dah cocfius nie…macam mana nak check ya kat spa saya guna spm @stpm.takut nanti saya bawa sijil stpm tapi dalam permohonan saya just letak spm level n kalau saya tak bawak sijil stpm saya takut pulak saya ada apply gune sijil stpm…huhhhhuhu..help me please…saya interview 31hb nie…saya rela family day yang sepatutnya saya pergi dan dah pun booking tiketnya cancel dan saya tak pergi..huhhuh..demi jawatan ini sekian lama saya nantikan….saya berdoa akan ada keajaiban di akhir tahun ini dan untuk tahun depan saya harap hidup saya berubah….

  86. saya akan jalani temuduga pembantu tadbir 27hb 12, sy apply online guna spm jer padahal ada diploma…nnt masa temuduga perlu atau tidak tunjukkan diploma tu?

  87. en. jamal, saya ada kemushkilan berkenaan dengan soalan penemuduga. Jika soalan penemuduga ‘ Seandainya anda ditugaskan untuk kerja-kerja penting, sedangkan anak anda sedang sakit tenat dirumah, yang manakan menjadi keutamaan kepada anda?saya menjadi serba salah dalam menjawab soalan itu. saya memerlukan pandangan en. jamal ataupun sesiapa untuk menjawab. soalan ini mungkin juga akan ditanya kepada calon-calon yang akan datang, semoga boleh menjadi rujukan.

  88. Iena Marlina says:

    Salam suma….semlm baru pas interview…..giler ramai yg dtg…aku sendiri pun dah number 211. seram sejuk woo..tp alhmdlillah..soalan yg d tanya cuma satu..yg lain lebih kepada pendapat dan berbual kosong. aku saja ckp banyak supaya dia tak banyak soalan. kalo kwn2 ada kisah sedih, baik ceritakan..dia akn kut sama bersedih dan tak da mood nak tanya banyak..hehhee

    dia cuma tanya apa tugak kerani…hehhee….senyum simpul aku menjawab…

  89. Alhamdulillah saya pun dah dapat tawaran temuduga Pembantu Tadbir N17 pada 9/12/2010 lepas…
    macam biasa mulanya dia suruh kenalkan diri…
    pas tu dia tanya la kenapa pilih kerja kerajaan, tak sayang ka dengan kerja sekarang dah lapan tahun kerja swasta?..dia minta terangkan kebaikan kerja kerajaan…
    Lagi soalan dia tanya pasal cuti, bersara n kalau kerja kerajaan berapa tahun leh confirm…berpeluh juga menjawab..sib baik ada juga baca pekeliling….dia tanya pasal tu sbb dia kata suami kerja kerajaaan tak kan en suami tak bagi tips….
    n last sekali tentang isu semasa dia suruh pilih satu tajuk dan huraikan…………..
    Alhamdulillah dengan tips2x yg En Jamal berikan, saya boleh menjawab ngan tenang..sbb dah boleh jangkakan soalan2x yg mungkin di tanya……..

  90. Salam..
    Saya pon dpt interview pada 21/12 ni..berdebar2 jugak..
    terima kasih kawan2 pasal info temuduga ni..dan terutamanya kepada abg jamal…saya pon ada diploma jugak dan nak sertakan sekali masa temuduga tu nanti..tapi kena bersedia la ngan soalan ‘awak ada diploma kenapa awak nak apply N17?’..hehehe…saya berharap kawan2 semua dapat kerja ni termasuk le saya..dah 3 tahun lebih dah kerja sambilan tunggu dpt tetap le pulak..huhuhu…

  91. saya skang sdg blaja dlm dgree library 1st year. sy ada dip mekanikal pmbuatn. memandangkan saya berlainan bidg dan bidg sy ni xboleh diterima utk prktkl dlm gov krn mereka mngatakn bidg sy ni cm layak berada dlm kilg, wpon yg sbnrnye bidg sy ni boleh diterima utk membuat lukisn pelan, boleh ke sy mhon krje gred 17? masa praktikal, sy pnah membuat krje2 pengkeranian slain dari krja2 dlm bgkel krn sy memohon utk mempelbgaikn pnglmn krja dan slps hbs blaja sy smbg bkrje di tmpt sy prktikal tp cm smentra krn sy mdpat twrn blaja dn ingn mncri pluang krja yg baik utk supot fmly. drpd apa yg sy bce sal sume komen, ada yg beritahu jgn bwk diploma ms iv. let say sy xbwk ms g iv, tp jk ditawarkn, xkan saya nk bg no epf dgn socso sy. actually epf dgn socso ada gn ke tak eh dkt gov? tu yg wat sy runsng sal nk apply keje. da dkt 4 thn sy tgu, tp xpnah kna pgl. skng ni sy berhrap dpt kerja utk supot fmly dan adik2 sy, dlm ms yg sme sy bhrap utk bkerja dlm gov di smpg dpt tmtkn blaja krn phk U mmberi pluang kpd kmi utk mnukr plan blja skiranya mdpat twrn krja gov. byk borg krja sy da htr bserta dgn sjil yg disahkn, tp xpnah dpggil. adakah krn sy mnyertakn skali dip mnybbkn borg sy direject sb sy da byk kli trime emel dr en jamal bkenaan dgn pmohonn krje gov bg mereka yg mmiliki dip yg ign pohon krje gred 17.

  92. actually sy ex politeknik dan kini sy blaja di uitm.

  93. fuhhh~lega. baru pas kene intervew td. semangat gile dtg. jd org petame yg ditemuduga. soklan pon sng2 jek. soklan pasal isu semasa or name menteri2 takde lngsong! cume penemuduga ada tanye pasal diploma sy. dia kate sy ni patut jd setiausaha(PA) bkn nye pembantu tadbir. so sy jwb la ape yg patut. i hope today is my luck:) yg lain2 tu gud luck k. yg penting kena confident. nt kite kongsi result same2 k:)

    • tahniah cik na! bertuah awak dpt soalan yang senang2, wish u luck
      bila result akan kuar?

      • klu ade luck dpt la. doa2 je la.
        31jan2011 kot. ntah. rajin2 la jenguk website SPA:)
        credit to en. jamal. thanx sb buat website ni:)

        • hehehe.
          u kene ty soalan ape?
          i risau gile coz ramai yg komen dapat soalan yang susah.

          • tanye soklan yg bese2 jek. knl kan diri, pastu tgs2 PT, pastu klu dpt keje jaoh2 nk ke? mesti la sy ckp nk. hoho. soklan susah takde langsong. hal kementerian ke, isu semasa ke, lansong tak ditanye. risau jgk ni, sb soklan sng2 je, takot penemuduga tu tak beminat ngan sy je.:(

          • samala…sy pun tkt penemuduga xminat…coz tiga org member sy termasuk sy kejap jer…xlama pun..

          • ye la.coz dah ramai org dtg kan.penemuduga tu pn dah muak n bosan ty soalan

          • sy org 1st yg ditemuduga. takkan penemuduga dah boring kot. :(

  94. sy dpt interview pembantu tadbir pada 27 dec. sy nak ty pada semua calon yang dah lepas interview, ada ujian menaip tak pada waktu intervw tu nant? ujian menaip berbentuk karangan in bahasa melayu or inggeris?

  95. salam…
    harap2 kite berjayer yer

  96. Saya dah kena interview pada 14 Desember yg lalu…panel tu bagi soalan killer….apa itu MBJ (Majlis bersama jabatan)…berapa tempoh masa minit mesyuarat untuk disiapkan…huh…kalau tak dapat jawab macammana yerr En. Jamal….saya beritahu pd panel yg saya tak tahu jawapannya….kemudian panel tu jawab…tak mengapa…. adakah jawatan sebegitu adalah yg terbaik?…saya benar2 nak tahu….

  97. ariesarlia says:

    salam sume,

    sye dpt interbiu pde 22/12 nie sebgai pembantu tadbir kt arkib negara….nie kali yg ke 2 sye dpt interbiu….yg pertama sye gagal….kali nie nk bt btol2…..insyaAllah mudh2an dpt le kali nie….

    mmg tingin sgt nk keje kerajaan….cume sye nk tau soklan2 interbiu kalo ade sespe yg pnah interbiu tok bhgian arkib negara nie….tolong le bgtau….leh kongsi2 tips sket bt ilang gementar nie….huhu…..

    mekaceh…..wassalam….

    • mcm mane kite nak tau yg kite akan keje under ape?
      coz mcm u ckp u under arkib negara
      mmg die tulis dlm surat interview tu ke?

      • pelbagai jabatan la..mean kat mana2 shj jabatan yg memerlukan PT 17…xsemestinya arkib negara..itu hanya tempat inteview..

        • ariesarlia says:

          oooo…gitu ke?? sye igtkn mmg ne keje under jabatan yg kite dpt….ho3….sal mse 1st interbiu dlu sye dpt kt bhgian anti dadah….penemuduga tanye soklan2 yg berkait ngan jabatan tuh…..neh soklan2 yg sye kene mse tuh….

          ape jns2 dadah yg awk tau??….knape ia di larang??….dlm KDN ade ape jabatan lg?? bg 3….ape sumbangan @ tindakan awk dlm membanteras kegiatan dadah d negara kite??…kalo awk ternmpk seseorg yg sdg m’hisap dadah, ape awk lakukan??….berita2 semase….n last soh perkenalkn diri dlm BI….hoho….lme juge kt dlm nk dkt 40min…. smoge yg ke-2 neh b’jaye….

  98. tolong saya.macam mana mau check kat spa kita guna spm ke stpm apply jawatan ini.saya interview 31hb nie..huhuhuhu..takut nanti saya kantoi.

    • check spa..kat menu status pendaftaran…tgk ada x jawatan selain jawatan spm…klau ada tu confirm stpm..rasanya stpm pun blei..

  99. rase ringan je kepala lepas interview

  100. sy kna intview 30 hb nie..gugp gak nie..byk kna menghafal..harap2 kt sume dpt..sape2 yg dh lepas intview hope dpt membantu..harap blh share soalan yang ditanya oleh penemuduga..

  101. thz nurul..
    gd luck jgk tuk nurul..
    harap2 kt dpt kn…

  102. Jawatan PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI) GRED N17

    Bil. Permohonan 192980
    Bil. Dipanggil Temuduga 27700
    Bil. Kekosongan Jawatan 408
    Bil. Calon Simpanan 4000

    http://domino.spa.gov.my/online/semak_statistik.php?no_pemerolehan=SS20100030&skim=PEMBANTU%20TADBIR%20(PERKERANIAN/OPERASI)%20GRED%20N17

  103. salam semua…
    bes jer bce komen korang semua..sy interview tuk jwtan ni jgk..21hb nie..neves sesangat…harap ok…takut lau dpt soalan killer…huhu..pe2 pun..komen korang semua dh bg sikit persediaan wat sy…gud luck pda semua yg nk interview ye…

  104. Banyak nyer soklan…makin neves denga ni….
    saye ade temuduga SPP awal buln 12 aritu..pos PTW .soalan ditanya:

    tugas PTW , Paper arini pasal ape?, erm yang lagi pelik Tanye sal nabi muhamad…name ank nabi, nape pgl tahun gajah, nama ibu susuan nabi :) heheh…

    nk tye sumbangan dalam resume nk isi ape???

  105. saye ade intebiu 24/12 n ni..

  106. saye de interbiu 20 nie..neves jgk nie…hope dengan komen2 korg dpt bantu saye..
    Tq…

  107. salam…saya baru jer lepas interview pd 17/12.soalan yg saya dapat mcm ni :-

    1) kenalkan diri anda
    2) awak dah kerja swasta jawatan pun tetap kenapa awak pillih nak masuk sektor kerajaan
    3) jika di hantar ke sabah / sarawak adakah anda sanggup
    4) 3 kemeterian yang anda tahu termasuk nama pemimipin nyer sekali…
    5) tentang 1 malaysia
    6) tentang isu pendidikan disekolah masih relevan ke tak

  108. salam.
    saya cuma nak tanya kawan2 yg dah lepas interview ni kat resume tu kena letak sumbangan kan, apa makna sumbangan yg dia nak ni ye? lau tadek sumbangan mcm mana pulak?

  109. sy dpt interviuw 20 ari bln nie…ade yg sape2 pg pd hari yg sm ker??

  110. huhu…..sy kna interview 21hb nie…..xbiasa lg interview….takut giler……hopefully dpermudahkan…..

  111. imah kene interviuw kat mane?

  112. sy interview 22hb 12 ni..

  113. nk mintk pendapat dgn en jamal..sy berkelulusan stpm..tp skrg sy kerja sektor awam sbg pap je..dh dkt 3thn..
    adakah sy kna berterus terang yg sy mmg dh kerja gov..

  114. sisshila_j says:

    salam semua,
    saya ada temuduga pada 21/12 ni dan saya ada sedikit masalah nak isi borang tawaran yg disertakan iaitu bahagian kelulusan.sebab pada peperiksaan pertama spmv saya hanya mendapat sap, dan pada tahun berikutnya saya mengambil peperiksaan spm secara persendirian dan keputusan adalah baik jadi saya keliru mcm mana nak isi diruangan berkenaan, iaitu bahagian institusi adakah saya patut isi nama sekolah pada kali prtama saya mengambil peperiksaan dan pada gred dan tahun saya isi keputusan peperiksaan kali kedua saya.bole sesape bantu… tq

  115. tolong la saye… sumbangan perlu isi ape dkt resume tu….

    • setahu sy sumbangan tu maksudnye ape yg dah kamo wat dlm sesuatu persatuan ataupn sekolah, u ke.. contohnye kamo jadi pengarah projek bg program kemerdekaan di universiti
      itu ape yg saya phm la

  116. Salam…saya kena intview esok! berdebar2!! saya pun dalam dilema cam jaja..xde idea nak isi kat sumbangan tuh..saya lepasan spm jer..sya sekarang keje ngan syarikat swasta under Proton Edar dah 3 tahun.. Saya cuma nak tau sumbangan tu wajib kena isi ker?? kalau xder sumbangan camner plak?? ada saper2 kat sini boleh jawab soalan saya.. ;( …TQ!

  117. Salam..sy pon dpt interview gak 22/12 neh..pasal sumbangan tu takyah isi pon takpe..sy dpt taupon dr panel temuduga kat kL..

  118. Terima kasih leez atas maklumat yg berguna tu.. semoga kita semua berjaya tuk intvw tu nanti. Amin!

  119. ur most welcome zie…gud luck sume!

  120. selain soalan perkenal diri,tugas jawatan dipohon..soalan umum ape lagi yg akan ditanye??? ape jawapan untuk relevankah sistem pendidikan di malaysia?

  121. salam.. esok hannah lak y interbiew kat pjaya KK (sabah)…. huhu… 1st time gak interbiew gov ni…. kpd u all y dah intrbiew tu, leh lah kongsi yea.. tq all..

  122. en jamal,,cmne nk yakinkan panel tmduga bhwa kita nk betul2 keja 2 sedangkan dia tahu kita msih blaja untuk sem aher,,??trm ksh,,

  123. sy pn dpt interview gak 31/12 ni.. risaunya ntah pe la soklan yg bakal di tny kat sy nnt.. pe2 pun gud luck sume…

  124. Alhamdulillah sy juga dapat interview PT ni kt SPA ari jumaat ni kol 8am. ada sapa² yg sama ngn sy?
    Harap dapat jawab nnti.
    thanks kt korg yg sudi share pglmn korang.
    thanks again.. :)

  125. Saya interview 28/12 nanti. harap2 lepas dan dpt jwb dgn tenang and yakin . tQ pada semua yg sudi kongsi soalan2 yg ditanya . :)

  126. saya interview 22/12 nie(rabu)..skrg saya btugas sbg ptpo kontrak di universiti..nk g interview ni pun utuk jawatan yg sama pulak tu…agak ape nk jawab kalo die penemuduga tanye knp pilih jawatan yg sama? ade sape2 yg blh beri sedikit jawapan..tolong la saya…huhu..tq

  127. esok i tmuduga kat kltn..hope dpt jwp soalan panel dgn tnang..

  128. salam..

    sy terlibat gan temudg ini..6 disember lepas..kali yg ke2..

    masa 1st time sy dpt hari2 yg trakhir dan org yg prtama ditemudg..pkul 10 dh abis..mmg sy confident sgt2 akan dpt..sbb sy ditanya isu semasa berkenaan obama..masa tu obama menang pilihan raya..sy dpt jawab dan siap dipuji oleh penemudg yg sy mengikut prkembangan semasa..senarai tugas pt(p/o) pun sy dpt jawap..tp akhirnya sy gagal..mmg sy kecewa sgt2..

    kali ke2 6 disember..ari2 awal..mmg ramai org..3 jam sy tunggu..tghari baru sy dpt masuk..tapi ditemudg hanya 5 minit shj..hanya tanya pengalaman keje..sbb sy ade pengalaman selama 6 tahun sbg pt(p/o) sambilan..isu semasa tidak ditanya lansung..maybe pegawai2 tu pn dh penat..and till now sy tertanya2 adakah sy akan dpt..sy dh x berapa confident mcm dulu tp masih lg berharap..

    sy ade soalan..adakah pompuan yg sudah brkahwin dn sedang mengandung peluang nye amat tipis?sbb masa temudg tu ader lah jugak sy nmpk 2 @ 3 org yg mengandung maybe dlm 6 @ 7 bulan..mmg dh x leh cover..

    ape2 pun semua nye rezeki dr Allah..

  129. salam sy pon da lepas intebiu pd 10/12..
    gugup jgk time tu..sye kantoi 3 soalan huhu..tp penemuduga baik…jgn risau…

    harap2 ade la rezeki huhu..da lme tggu job dgn spa

  130. saya akan hadiri temuduga PT(P/O) pada 23.12.2010 ni dekat Alor Setar…persediaan dah dibuat tp saya takut sngat…Tapi saya harap dipermudahkan Oleh Allah…insyaallah

  131. salam..nak tyn saya dapat interview 23/12/2010 nie…nak tyn salinan sijil-sijil nak buat satu fail ke atau just kepilkan ngan paper clip?

    • ariesarlia says:

      dayang….
      kepilkan ngan paper clip pon xpe…..@ staplekn pon boleh….tp biase nye kalo x bwk….kt tmpt temuduga tuh ade disediakan stapler….tp kalo bole sediakn payong sblm ujan….prepare awl2 sng…. :)

  132. salam…saye nadia..saye baru sahaja habis interview….kelaka aku diketawekan…adosssss

  133. ape2 pun..ape yang ditanye aku dapat jawab ngan tenang………kepada kawan2…..yang bakal hadapi..temuduga….kowang relax jek okay…….isu semasa….sangat dititik beratkan….wassalam..

  134. Sy pun ade interview 27/12..ni byk komen yg boleh membantu sy di sini..semoga kita semua berjaya

  135. nadia..apa soalan apa yg panel tanya kat awak?..

  136. nak tyn…salinan sijil kita nak attach dalam satu file folder ke just clip ngan paper clip?

  137. Nak tanya… sy ada interview Pembantu Takbir N17 isnin ni….
    Tapi Sijil PMR saya hilang…. Tetapi SPA nak sijil SPM sahaja untuk Jawatan ini..sy dah menghubungi Lembaga Peperiksaan untuk mengambil salinan sijil saya..tempoh yg diambil ialah 6 minggu… bolehke sy interview tanpa membawa sijil PMR? SPM sy ada……..

  138. Alhamdulillah.. lega lepas kena intvw pg td.. dpat plak giliran no 1! Soalan x susah sgt,panel tanya sal isu semasa,tgs p/o,knp pilih kerja kerajaan??,perkra 5 sebelum 5 yg nabi pesan.. soklan ni kantoi..3 jer yg sya ingat yg 2 lgi kantoi. masa tu tgh nervous terus blur..huhu! terima kasih kpd en jamal..semua maklumat yg di berikan sgt2 membantu .. gud luck tuk kawan2 yg akan intvw..:)

  139. haii smua .. i dah ikut interview ne 2hb haritu under spp . mmg truk i kene . mcm2 soalan dorg tnye , isu semasa yg i hafal tu smua x de , dorg tny psal pgiktirafan ISO 9000 , then ape kite bt kalau kwn kte lupa/lalai akan tgjwb mereka , n paling truk kteorg kene part kabinet lah .. haha ! gile ! nak trangkan 1 by 1 kabinet tu ape sebenarnya .. kuar jer dr blk tu mom kwn i sorg tu gelak2 dah dgr soalan kami n kata mom die : “nape korg xjwab , kami ne apply keje pembantu tadbir jer , bkn nak jd menteri kabinet hah” hahaha , agak klakar la juga cos kte org kene interview 4org skali masuk kat bilik tu .. mcm2 jwpn kte org bg n smua brrebut nak bg idea msing2 .. ssh la nak intervw msk rmai2 ne .. nsib baik part tnye pmimpin tu i tahu smue , tny psal menteri kemajuan luar bdr n wilayah n then YDPA . tu smue i dpt jwb .. i hope sgt i dpt keje ne .. btw , gud luck to uols yg bru nk pegi tu ek , bca doa tu penting ssgt sblm kte mlangkah msuk kt dlm k :)

  140. thaks all … so xpyh la isi la lau xde sumbangan…
    saya igtkn sumbangan kene isi kegiatan kokurikulum mase kt sekolah…

  141. tinggal 3 hari je lg nk intebiu ..24 ni…
    mudah2 han dipermudahkan temuduga kite semua…

    go0D Luck! ^_^ Y

  142. alhamdulillah, da setel segalanya… lepas aja da interview, rasa lega sgt2… dan alhamdulllilah, saya rasa saya leh jawab dengan baik. thanx EN JAMAL perkenalkan RLTKK. tgu aja la nak taw result..

    • soalannye?

      • mcm biasa, dia tanya perkenalkan diri. saya ikut seperti RLTKK, mcm ne nak jwb soalan perkenalkan diri, sebenarnya, panel banyak bertanya dari apa yg kita jawab soalan sebelum tu. masa perkenalkan diri tu, syaa ada cakap mak saya pencetus minat saya kat jawatan ni, dan dia tanya la pasai benda tu, dan pastu tanya persediaan. bila saya cakap saya mmg buat psediaan yg ckup, dia ty soalan am. dia suh beri 5menteri ngan kementerian masing2. calon lain mereka hanya suh senaraikan aje 3menteri. saya pown jawab siap dengan pangkat. panel berpuas ati saya leh jawab, dan diorang tak tanya da soalan am, yang len banyak soalan biasa2. tapi mcm saya cakap tadi, panel lebih kerap bertanya sesuatu yg kita ada sebut pada jawapn sebelum nya.

  143. alhamdulilah…bru rasa lega dah selesai ditemuduga…rasa lapang sangat…sya nak brterima kasih dgn tuan punya blog ni en jamal kerana bnyk membntu dgn adanya blog ni kita mendapat sedikit maklumat soalan2 yg kemungkinan ditnya… dan soalan psal 1Malaysia tu pun memg soalan famous thun ni.hrp2 bulan januari thun depan ada berita baik buat saya…

  144. salam..sy pun dh lepas interview smlam..21hb 12…ok jer kot..huhu3…cm biasa panel suh knalkn dri…panel die 2 org…dua-dua laki…yg dr SPA tu byk sgt tnye..may b sy org yg ke2..org first sblum sy laki…die x tnye pun sal isu smasa, kmnterian, 1 mlysia pun x tnya…die ade tnya pasal tugas post ni..s0, sy jawablah ape yg sy taw…die tnye sy bce kt mane, sy terus terang, sy ckp sy wat rujukn kt blog…kbtuln sy ade dilpma..terus die tnya knpa ph0n jgk…sy ckp masa skrang bukan waktu nk pilih keje, keje ape2 pun same, x kisahlah ade diploma atau x…tp panel dr SPA tu bnyk pr0vok sy…sy cume ckp lau boleh tgk klbihan sy dri bnda lain..bukan dsbabkan sy ade klyakan yg lebih tinggi sy terus x pertimbangkan..die ade jgk tnye pasal maksud intergriti…sy tak tahu mksudnye, cume yg sy fhm ia berkaitan dgn peribadi…die suh huraikan..yg ni la sy kant0i..mcm mane sy nk huraikan lau sy x tahu..las2 sy jwb..maaf tuan, sy x pasti..tp ape yg sy tahu ia berkaitan dgn nilai peribadi..sy x bleh nk huraikan maksdnya…hu3..ade jgk tnya pasal lau kne posting kt sabah sarawak nk x? sy jwb nk..die pr0vok sy lg..awk ni ank sulung p0mpuan, x pe ke g sne?? sy tetap dgn jwpn sy..tetap ckp ya, sy sanggup..ntahlah…sy pun taw ke x dterima utk jwtan ni..lau ade rezeki ade la..tp ingt..lau panel pr0vk kite, jgn cepat naik angin..terus senyum…tenang jer..sy pun mcm 2 la..senyum jer..panel2 tu baik n klakar..dieorng sgja nk knakn kite …sbnarnya die0rng nk tgk cara kite binteraksi…interview x lme..dlm 15-20 minit…pe2 pun gud luck pd kwan2 yg belum dinterview…

  145. semoga saya dpt mjawab soalan panel2 tu nti dgn tenang. :)

  146. saya nak tau, sijil2 kita yg copy tu perlu cop dan pengesahan ketua kg/jabatan ke?? sbb ade org bgtau perlukan tandatgn dan pengesahan sijil2 kita tu semua.
    btl ke??

  147. Bolehkan resume diisi selain drp 4perkara yang diminta ini ? cth pengalamn kerja…
    a. Nama;
    b. Nombor Kad Pengenalan;
    c. Sumbangan; dan
    d. Kebolehan istimewa

    • ariesarlia says:

      jaja….
      bt je resume cm biase….kalo ade pengalaman keje sertakan skali pon xpe….lg bgos…advantage tuh…. :)

  148. Salam…makaseh ats smbgn ni,hehehe..
    hrp2 mampu lalui nya ngan bek…amin n___n

  149. thx ariesarlia….
    moga same2 bjaye ^_^

  150. Sibuk-sibuk says:

    Salam Sejahtera,

    Saya bangga tengok website ini. Terima kasih atas usaha berkongsi ilmu ini.

    Saya adalah salah seorang pegawai temuduga jawatan ini.

    Ini adalah soalan2 yang biasa saya tanya dan jawapan yang saya “menyampah” nak dengar:

    1) Kenapa nak kerja kerajaan ?
    -> sebab banyak benefit dan ada pencen.
    -> sebab family suruh

    2) Kenapa tak sambung belajar ?
    -> tak minat dan nak cari duit (soalan ini ditanya sebab saya nak tau perancangan dan matlamat masa hadapan)

    3) Ada Facebook ?
    -> Takde (Kami akan check ! bagaimana ? Hanya kami yang tahu. Tak salah untuk mengaku )
    -> Ada, tapi untuk chatting2 je.

    Saudara/Saudari,

    1) sila JANGAN bagi jawapan satu perkataan. sbg contoh: ya, tak, boleh, mungkin, entahlah, tak pasti. Teruskan menjawab sehingga diberi isyarat cukup.

    2) Bila ditanya dalam bahasa inggeris, jawab dalam bahasa inggeris dan sebaliknya.

    3) Sila letak sijil dalam fail YANG ELOK. Jangan letak dalam fail yang dah koyak rabak. saya pernah tegur calon yang bagi kami kertas2 berterabur. Sifat manusia, sukakan benda yang kemas dan cantik

    4) Letak sijil dari tertinggi ke terendah. Resume pula, pekerjaan terkini dahulu BUKAN sebaliknya.

    5) Bagi calon yang mempunyai diploma, bersedia dengan jawapan kenapa tak apply post yang setara dengan diploma.

    Kalau kami laju, percayalah bukan kerana kami dah penat. Penat itu bukan alasan. cuma kami dapat detect dari awal kesungguhan dan keikhlasan untuk bekerja.

    Ingat, keutamaan penempatan pengambilan kali ini untuk kawasan pedalaman, bersedialah mental dan fizikal. Ramai jawab sanggup berhijrah ke sabah/sarawak tapi dari ekspresi muka yang berubah, kami dah tahu apa yg difikirkan.

    Lastly, baca lah sikit doa sebelum masuk tu…supaya aura positif masuk sekali. Semoga jumpa saya…hehe. good luck !

    • tuan pegawai, saya ingin bertanya sedikir.

      tuan cakap laji bukan kerana penat. tetapi dari awal dapat detect kesungguhan dan keikhlasan utk bekerja.

      means mcm mana tu?

      kiranya kalo temuduga tu berlaku dalam masa singkat, selalunya panel dapat detect calon sangat ikhlas dan bersungguh dan sebab itu ianya berlaku dalam masa sekejap sahaja. mcm itu ke?

      • Sibuk-sibuk says:

        Cik Zety,

        Kesungguhan dan keikhlasan saya nilai dari segi persediaan.

        Macam sebentar tadi, ada calon yang saya tanya tidak tahu langsung apa-apa mengenai jawatan ini. Saya tanya kembali, ada internet di rumah, dia kata ada. saya tanya balik internet guna untuk apa, dia jawab youtube, fb dan blog. tapi bila saya tanya x buat research ke (sbg contoh, baca website ini yang sungguh senang dicari), terus tergamam.

        Saya ada calon minggu lepas yg datang dari kawasan ladang, tapi dia sangat2 bersedia. Kami bukan nak jawapan tepat mengenai tuga2 Pembantu Tadbir, sebab anda belum bekerja, jadi macam mana anda nak tahu, betul x ? Tapi kami cari persediaan dan kesungguhan nakkan jawatan itu.

        Jangka masa interview tak penting, kalau kami kagum dengan calon…..5 minit pun dah memadai.

        Kadang-kadang jadi lama bukannya bagus, cuma saya nak korek dalam2 lagi. Sesetengah calon tu dah bagus tapi saya nak cari sesuatu dlm diri dia.

        sekian.

        • betul2 jugak kan tuan.
          tak penah bekerja, takkan nak jawab ngan tepat. yang penting, keikhlasan dan ksungguhan tu. time kasih ye tuan sebab bagi pandangan tuan terhadap calon2 temuduga ni.. skurangnya ada pandangan dari salah sorang panel … huhu. thanx again.

    • tuan,
      antara 3 soalan tu, penemuduga tanye sy soalan ke2 je.
      pastu sy calon pertama, masuk dlm tu lebih krg 10 minit je.
      sy rase kejap je. takkan penemuduga dah penat.
      so tuan rasa la kan, peluang sy ada tak utk dpt jwtn tu??

  151. aik,aku tiap thun pun dpt interview N17 ni…tp,x pernah pun dpat…rasanya aku jwb smua soalan dgn btul..x tau la dr segi apa lg slhnya…pernah kwn aku yg dpt,dia kata dlu p interview x pernah kna tnya soalan pun….penemuduga tu just tnya dia tntg maklumat diri & menyembang ja….tup,tup dapt pla….yg aku ni kna mcm2 soalan isu semasa,menteri la,tugas kerani la,pasl ekonomi la x dpt apa pun…pnt ja aku study bnd2 ni smua,tgk2 org yg x pyh study blh dpt…adui,rezeki lain2 kot….x pun,ka mmg ada org dlm2 (sedara2 yg kja govt) ja kna ambk kot ???

  152. saya bersyukur sgt dpt jmp website ni. sdikit sbanyak bg sy semangat dan kekuatan dan persediaan yg ckup. insyaAllah sy akn bt yg terbaik. lagi 5hari sy akn ditemuduga.. semoga berjaya . Amin~

  153. saya dah interview smlm…hmmm..xthu la ape jd dgn interview i tu..nk kate ok..x berape ok kot..sbb kena interview 1st sekali..huhu..yg panel tanye 1)sila perkenal kan diri 2) knp x pilih jawatan sama taraf dg diploma 3) tugas ptpo dan sedikit mengenai famili..yg lebih nye i rase mcm panel byk berceramah n beri motivasi..al maklum la,pg2 kan yg org 1st kene interview..tp bersykur gak sbb soalan x berape nk mencabar..cume panel ajak byk berbual nk tgk mcm mn komunikasi kite dgn nye..yg lain..gud luck ok..sentiase terus senyum masa interview..tu penting..

    • kalau dpt soalan mcm ni senang la. kalau nsb tak baik , panel tya mcm2 psl isu semasa kompem terkedu nti.. huhu.. harap2 panel tya soalan2 mcm ni je. :)

  154. sy da interview smlm…kena speaking babe!aduss…hentam sajela…mintak2 la dpt….huhuhuhu

  155. sy sgt bdebar la..wlupon 1 mgu lg nk attend interview..
    pepun,gud luck to all..smoga pjalanan hidup dpermudhkn..
    sm2 la kite berdoa ye..

  156. salam semua….

    saya pun ada juaga menghadiri temuduga jawatan pembantu tadbir N17 pada 13 Diember yang lalu…saya menyatakan kepada si penemuduga saya hanya memiliki kelayakan spm..tetapi rupa-rupanya pihak spa mempunyai sistem sendiri untuk menyemak kelayakan akedemik calon temuduga…adakah saya dianggap menipu kerana saya juga seperti calon yang lain mempunyai diploma…saya takut tidak diterima jika memberitahu hal yang sebenarnya…

    • ikut pengalaman sy la kan. bln jun2010 ari tu sy ade g intervew PKP n17(1st intervew dgn spa), mase tu sy tgh belajar(amik diploma) tp sy tak ngaku yg sy belajar. penemuduga tu pon mcm tak caye ckp sy, mereka pertikai kan result spm sy n tnye takkan tak dpt tawaran belajar. so sy bersungguh2 kate yg sy tak belajar. pdahal masa tu dpn penemuduga ade laptop, risau juga klu die detect ke kan. soklan2 yg ditanye pulak lg killer berbanding soklan mase sy intervew PTPOn17 ari tu. dipendekkan cite, bila result keluar, sy dpt calon simpanan. kdg2 penah terpikir jgk, kalau la sy mengaku yg sy sdg belajar, adakah sy gagal atau berjaya, atau jd calon simpanan jgk.

      pas bace blog ni, mase sy g intervew 16/12/2010 ari tu, sy mengaku yg sy ada diploma. so skang ni debar gile nk tgu result kluar. klu tak dpt, mmg sy menyesal tunjuk diploma sy tu:( tp klu dpt, bersyukur sgt2 n klu jd calon simpanan lg, sy anggap tu bkn rezeki sy lg:)

  157. hai kwn2..pada mereka yang still pening2 nak tnujkkan dip or not..i syorkan u all showkan saje..koz pagi tdi i bru interview alhamdulilah nothing happen.. i kasi tips ye:
    about 1:parlimen
    2:rukun negara
    #pastikan anda yakin dgn jwpn anda koz juri tu trylah nak kasi i confuse..
    then tugas2 pmbantu tadbir..btw thnks 2 encik jamal bcoz all the information mmg berguna..hope kwn2 akn berjaya dan lebih yakin.

  158. sy interview spa n17 end disember ni.skng sy bertugas di sebuah jabatan kerajan bertaraf kontrak.dan kontrak akn berakhir 31 disember ni.so agk2 lepaske interview ni.

  159. Sibuk-sibuk says:

    Saya ingin tegur mengenai satu perkara yang pada mulanya saya ingatkan tidak serius iaitu PENIPUAN KEPUTUSAN PEPERIKSAAN KHUSUSNYA KEPUTUSAN SPM.

    Ada saya terbaca di sini ada calon yang perasan penemuduga mempunyai laptop. Saya juga mempunyai laptop sewaktu sesi berlangsung. Sebenarnya, di dalamnya ada maklumat2 yang anda semua submit di dalam permohonan2 online SPA.

    Penemuduga akan cross-check maklumat tersebut dan original copy yang anda serahkan kepada panel. Kalau result itu berlainan antara satu sama lain, yakinlah bahawa anda memang tidak akan di ambil. Sesetengah panel mungkin tidak akan menegur semasa temuduga demi menjaga air muka anda tapi anda akan di REJECT serta-merta. malang lah bagi anda jika dimarahi oleh pegawai-pegawai tinggi kerajaan di dalam bilik temuduga, anda mungkin akan disenarai hitamkan terus.

    Sekian, terima kasih

  160. tuan pegawai,
    1.jika saya pelajar tahun akhir diploma ambil kursus yang tak related langsung untuk jawatan ni dan menghadiri temuduga, adakah peluang untuk mendapat jwtn ni nipis kerana masih dlm status pelajar. kesungguhan untuk jawatan ini teramat lah tinggi
    2. adakah perlu untuk sy bgtahu yg sy masih belajar?

  161. Sibuk-sibuk says:

    Cik Linda…

    Tiada kursus yang tidak related. Perkhidmatan Awam tidak kisah semua itu. Cuma bersedia ditanya lebih lanjut kenapa memilih bidang berlainan.

    Tidak kisah saudari masih belajar tapi macam mana kalau saudari dipanggil untuk lapor diri bulan hadapan dan ditempatkan di negeri lain? Ingat, penempatan pertama adalah penting dan pertukaran bukannya mudah terutama jika saudari dihantar bekerja di kawasan yang amat memerlukan Pembantu Tadbir. Penangguhan lapor diri pula boleh dibuat tetapi tidaklah kami akan tunggu hingga 5, 6 bulan.

    Sekian.

    • terima kasih atas jwpn yg diberikan
      pd tarikh temuduga sy memerlukan 3 bln untuk tamat belajar
      jd peluang mmg tipis? n adkh sia2 bg sy menhdirkn diri untuk tmuduga nnt?

  162. terima kasih tuan utk maklumbls tu:)

  163. tuan..

    saya telah ditemuduga pada 10/12/2010 yang lepas. soalan yang saya dapat adalah berkenaan kementerian, nama menteri dan yang paling buat saya susah untuk menjawab adalah berkenaan dengan kerjaya. Penemuduga tu bertanya yang mana lebih penting anak yang sakit dirumah ataupun kerja penting yang di arahkan oleh ketua jab. saya menjawab dengan tenang ,walau tinggi mana pun jawatan dan kerja yang diberi saya lebih mengutamakan anak yang sakit dirumah. beberapa kali penemuduga itu bertanya adakah sanggup mengingkari arahan ketua jabatan. dan tiap kali itulah saya menegaskan saya tetap akan memilih untuk mendahulukan anak dari kerja. Adakah dengan jawapan yang saya beri itu membuatkan saya tidak akan berjaya didalam temuduga tersebut. padahal saya menjawab dengan ikhlas.

  164. As salam

    sy juga telah menghadiri temuduga pembantu tadbir.\sy cuma nk berkongsi soalan yg ditanya kepada sy :
    1) tugas² pembantu tadbir
    2) ciri² pembantu tadbir yang baik
    3) apakah kisah yang berkaitan dengan sambutn maal hijrah
    4) siapa tokoh maal hijrah tahun ni
    5) rukun iman ada berapa
    6) berikan kitab² yang diturunkn beserta kepada siapa.

    itu shj.
    go0d luck utk semua.. :)

  165. salam semua sy nak tnya kalau dlm resume tue suruh kita tulis sumbangan.. biasenye nak tulis ape ea.. confius sye..

  166. salam smua,,,sy bru je slesai tmduga,,smua yg sy researh n baca tak dak kluar na,,,panel tnyk soklan untuk uji pemikiran kta je,,dia bgi satu situasi then suruh selesaikn,,kabinet2 xda disoal,,myb len org len soklan yg dpt,,bsiap sedia la,,:-)

  167. sy pun rasa tak semua akn dpt soalan yg sama. so bersedia lah dr segala aspek.

  168. As salam…kpd smua yg ada kt sini..wahh..29/12/2010 ni sy ada temuduga N17..berdebar2 mcm nk luruh jantung ni…ada x petua2 supaya masa jawap soalan jgn terketaq2…kalau sape2 yg dh p temuduga share2 la lg info pls..dh byk kali p temuduga ni dr ank 1 smpai ank dh 3..still xada rezeki…amat sgt berharap dpt masuk gov..help2…somebody help…

    • salam kak siti,,sabaq na,,insyaAllah kali nie mn tau rzki kak siti,,sblom msuk bc la slwat,,ayt seribu dnar,,n yakinkn diri bhwa diri kite dpt lakukan yg tbaik n btawakal,,klau org lain blh kenpe x kite,,smga bjaya!!!!:-)

    • bawak bertenang siti.. cuba amalkan semayang hajat kalo rajin! kemudian baca surah yasin slps solat subuh insyaallah Tuhan akan permudahkan segala urusan kita pada hari tersebut. percayalah! pagi nak g intrvw tu cuba baca surah al-kauthar ( INNA A’TOINA KAL KAUTHAR ) 3x hembus sebelah kiri dan kanan sbl turun anak tangga rumah siti tuh.. Sbl masuk bilik bacalah doa Rabbishrahli sampai akhir! semoga berjaya.. :)

  169. salam semua…
    salam en jamal,
    elia intervw pada 28hb ini..masalah lia nak tnya, ape yg lia pham maklumat di ats en jamal ckp kena bwak n tunjukkan sijil diploma tu,adakah kena sertakan sekali sijil diploma tu utk diberikan kpada panel penemuduga?soalan kedua, dalam resume tu kena bgth jgk ke yg lia ada diploma atau just letak spm je dlm resume…lia confius,harap2 en jmal dpt tlg lia…

    • maaf yer elia,,menyampuk kjap,,ikut pgalamn kwn2 lain yg ad dip,,meka bawa sj n bgi tau sj yg meka ad dip,,coz panel pnemudga ad bwa laptop n bkemungkinan meka chek biodata kite melalui online,,kalau ditanya npe nk mhon takat spm sdangkan ad dip,,bgtau le,,nk mulakn keja dri bwah, cri pengalamn n jika ad peluang n kesempatn blh kembangkn karjaya ikut kelayakn yg ad,,xsalah mulakn dri bwh,,

      • laa…tak pyh bg ke??sy ari tu bagi je. siap dgn traskrip2 n sijil tmat latihan industri lg..erm. cane eh. tp mase sy intervew PKP ari tu, penemuduga tu amik salinan surat beranak, sjil spm, sjil berhenti skolah n kad pengenalan. yg lain die tak amik. then ari tu mase intervew PT die amik sume salinan yg sy bawak. so cane eh???

  170. 28 dec ni saya interview N17…berdebar2 ni…soalan kaw2 ke?

  171. ok saya first time g interview 21 aritu. sjujurnya saya ni sebenarnya budak dgree taun pertama, baru lagi masuk u, wat ijzah. lepasan matrik, baru 19. tapi saya da nak bhenti, saya mmg nak keje, saya bukan tak minat belajar, tapi yg lebih penting, saya kesiankan ibu bapa saya yg banyak fikir mcm mana nak bayar mcm2. diorang mmg keje kerajaan, tapi nama pown makan gaji, so banyak benda perlu disetelkan. tapi bukan sebab duit saya nak keje, pokok pangkal saya sendiri mmg nak keje, tambahan skg ni, ramai yg da ada dgree pown , dapat keje taraf spm. so pendek kata, saya mmg nak keje. huhu.. bnyk kali sebut saya mmg nak keje. kadang2 apa kita sebut ni, satu doa gak. huhu,..so banyak2an cakap yg anda pasti lulus interview. so bila sja saya dpat surat interview, saya punya excited tu tak dapat dibendung, wp cuma jawtaan taraf spm. saya banyak wat research, last2 jumpa blog ni. saya baca dan amik sume tips, tak ckup ngan tu, saya beli ebook en jamal. nak jadi cite, saya mmg takdak duit langsung masa tu. nak mintak kat parent, saya segan. so saya pinjam dari sppu, dapat gak saya beli ebook ni. saya baca tanpa jemu, tapi ingat, beli dan baca saja tak ckup, kena la amalkan , TAPI MCM SALAH SORANG PANEL IAITU NICK SIBUK-SIBUK CAKAP, KEIKHLASAN DAN KESUNGGUHAN ITU YANG PALING UTAMA. saya sebelum pergi ke interview, saya risau kalo2 panel tanya saya pasal saya ni tak sambung blaja ke apa ke. sebab en jamal penah cakap, kalo dia, dia lebih suka jujur supaya diri tenang aja. so saya pown tak nak la tipu… saya nak jujur, cuma saya takot nanti saya direject awal2. sebab spm saya mmg elok sgt2 la, paling teruk dapat pown grade b saja, dahla aliran sains lak tu. kebetulan nak jadi cite, ibu saya ni, dia akhirnya restu la saya nak bhenti blaja kalo dapat keje ni, tapi dia nasihatkan saya supaya “tipu” . dia cakap kalo saya tak “tipu”, jangan arap saya nak dapat keje tu. tapi saya tetap ngan pendirian saya, saya tak nak “tipu”. cumanya saya da cakap kat diri sndiri, saya takkan sebut pasal sambung blaja kalo panel sendiri tak tanya . so masa interview tu, saya mmg tgu lama, kiranya kul 12.40 mcm tu saya baru dipanggil. masuk2, mcm biasa perkenalkan diri. saya tak banyak merepek masa ditanya soklan ni. saya cuma tegaskan kenapa dan bagaimana saya leh betui2 berminat ngan kerja ni. so lepas tu kebetulan masa tu saya ada sumbangkan 2emas dan 1gangsa dan saya merupakan olahragawati taekwando wtf 2002 dlu. panel ada bertanya, sebab saya tulis kat resume, tapi silap saya, sepatutnya saya cite mengenainya dan kagumkan mereka, tapi saya tersilap cakap, saya cuma cakap saya telah berpindah ke negeri skg selepas saya upsr. lepas tu panel tu mcm tersentak skit, sebab saya jawab mcm tu. tapi dia tk tanya da pasai sumbangan tu. pastu dia ty, saya ada cakap mcm ne saya tertarik ngan jawatan ni, so saya cite la,. saya cakap benda yg jujur dan ikhlas. sepatutnya masa ni jugak saya kaitkan kelebihan saya keje ngan kerajaan, tapi saya tak kaitkan langsung. syaa cuma cite kenapa saya betui2 tertarik. so bila dengar saya cakap ngan sguh2 dan ikhlas, so saya rsa dia nak taw la apa persiapan saya da wat . so saya cakap saya banyak wat research. tapi saya huraikan la. so pastu panel tu cakap banyak kali, kiranya saya leh jawab soalan am la. saya cuma cakap “insya allah, sya cuba”. dia suh saya sebutkan 5menteri sekali ngan kementerian tidak termasuk PM dan TPM. saya jawab ngan kesemua sekali beserta pangkat, dan nama penuh kementerian. so, masa tu, panel tu nampak berpuas ati sgt2 dan dia sendiri cakap, “kiranya awk mmg taw la sume ni”. sambil senyum puas ati la . saya ada tanya calon2 lain sebelum tu, tapi diorang cuma kena senaraikan 3 aja, malah ada yg kena senaraikan kementerian aja, tak perlu menteri skali. tapi alhamdulillah saya mmg da wat persediaan, so leh jawab, lepas saja saya jawab soalan am tu, dia tak tanya lngsung da soalan am , isu semasa langsung tidak disentuh. dan dia ada ty soalan yg lebih berbentuk pandangan . dalam 2 soalan yg pandangan . lepas tu dia serahkan kepada panel lagi satu. panel lagi satu ty apa ambition saya. saya pown gtaw la. dan dia suh saya beri makna term yg dia nak bg. dia ty 2 soalan aja, lepas tu dia tak taw kot nak ty apa, dia ty, saya mmg tak wat keje apa ke skg, saya cakap saya tolong kwn berniaga kat pasar malam, dan dia tak ty apa2 da. dia tak suh saya cite pengalaman keje ke apa ke. takdak. pasai sambung blaja pown takdak. alhamdulillah sume berjalan ngan baik. dan mudah sgt2. sebelum tamat, panel yg pertama tanya ada apa2 nak ty ke. so saya amik kesempatan masa tu utk bercakap. da sbeelum keluar, panel ucapkan selamat berjaya. saya rasa tenang sangat2 … dan saya tgu keptusan nya nanti. andai saya tak dapat gak, saya trima ajala. allah da tetapkan yg terbaik. apa2 pown, usaha , usaha dan usaha,

    sekian.

  172. hai smua..wahh…bestnya korg smua yg da lpas interview…
    sy pn dpt gk interview ini pd 28/12 ni…tp sy x tau lak klu sy dpt jwb smua solan nnt cuz sy ni sorg yg pndiam..x byak ckap..rsau gk sy skrg ni…tp dgn info dr korng smua ni mmg amat mbantu sgat2…so thank a lot…n for yg blm lg interview mcm sy ni..i hope korg smua succes n all the best..

  173. Miss mimie says:

    Help…………..alahai…..nak temuduga ni 27hb dis pembantu tadbir…..mcmna nak msukkan duit nak beli book….bank jauh……helppppp

    • mimie, kalo mimie betoi2 nak beli ebook tu jugak2, saya cadangkan awk g jugak2 masukkan duit tu… nak seribu daya kan… tapi, kalo da mcm susah sangat, dengan tipps2 yg da ada kat blog ni pown, saya rsa da ckup gak…

  174. Miss mimie says:

    Ada sesiapa yg boleh bg idea……

  175. saya akan interview 27hb ni….En.jamal…dalam surat 2: Anda dikehendaki membawa “resume” bergambar yang ringkas dan padat mengandungi maklumat berikut:
    a. Nama;
    b. Nombor Kad Pengenalan;
    c. Sumbangan; dan
    d. Kebolehan istimewa

    Persoalan saya bagai mana resume yg dikehendaki ada kah seperti
    ==>http://www.kerja-kerajaan.com/templateresume.zip seperti yg en.jamal cadangkan atau pun resume 2 hanya mengandungi maklumat seperti yg tertera di atas?

  176. Saya akan intvw pd 27hb ini…dalam surat 2 menyatakan
    Anda dikehendaki membawa “resume” bergambar yang ringkas dan padat mengandungi maklumat berikut:
    a. Nama;
    b. Nombor Kad Pengenalan;
    c. Sumbangan; dan
    d. Kebolehan istimewa

    Persoalan sy adakah sy perlu menggunakan resume spti yg en.jamal cadangkn spt berikut:
    ==>http://www.kerja-kerajaan.com/templateresume.zip
    Atau sy hanya membuat resume yg mengandungi maklumat yg di minta dalam surat tersebut? pls..help

  177. En.jamal pls reply sebelum 27hb…Thank a lots.Ya Allah persenangkanlah segala urusanku….berikan aku rezeki tahun ni..amin ya rabbal al-amin

    • saudari mimie,,cuba rujuk jobmalaysia bhgia resume klau xpun kt blog nie kn ad en jamal sediakn n terangkn,,sabr n bwa btenang,,klau dh rzki xkemana,,:-)

  178. salam semua….
    alhamdulillah saye dh lepas intebiu….
    tips temuduga dan pengalaman korang semua dlm blog ni mmgla bgune…

    soalan yand ditanya:
    1) mengapa sye memilih tuk kerja kerajaan..’
    2) kelebihan diri
    3) kelemahan diri
    4) pelan transformasi kerajaan
    5) gaji permulaan jawatan temuduga
    6) 3 kementerian dan menteri

    soalan no 4 saye kantoi…hahaha tp sye jwb je pape…
    penemuduga tu ckp xpe at least sye try….
    Kalau ade rezeki saye alhamdulillah…

    yang penting penampilan juga harus dijage..
    pkailah baju n tudung yang matching…
    kast bertutup kalau bole hitam….
    gud luck All (^_^)V

  179. opppss lupe isu smase ditanye jugak…

  180. Terima kasih kepada pelawat-pelawat dan juga pembaca setia blog ini…

    Anda berkongsi-kongsi pengalaman, tips, sesama kita yang memerlukannya. Dan ada yang siap jawab soalan yang ditujukan khas pada saya.

    Saya memang tak dapat jawab semua soalan di sini. Almaklumlah, masa terhad. Mana sempat, saya jawab. Dan rakan-rakan lain juga ramai boleh membantu.

    Teruskan setia dengan perkongsian kawan-kawan semua di blog ini.

  181. esok sya akan dtemuduga. semoga Tuhan permudahkan segala urusan esok. Amin.. kepada yg akan ditemuduga gud luck ! :)

  182. As Salam,

    Terima kasih kepada Hanna n Zie utk nasihat berguna tu…begitu juga pd rakan2 yg telah share byk info kt dlm blog ni..pd yg belom p interview tu smoga sama2 success nk menjawab soalan..pd yg dh lega menghadapi soalan dr panel tu gud luck…saya boleh..kamu boleh..kita boleh…kita 1 Malaysia..

  183. Hi..sy br jek lepas interview hr ni..dekat Putrajaya…
    Hahaha 6.30am dah sampai pintu pagar SPA..heheh excited lebih..huhu..
    Alhamdullilah..pukul 9am sy dah se;esai interview..
    Sy org yg kedua..interview bilik D..
    Sy berpuas hati dgn panel tu..Maklumlah pgi lagi…semua FRESH and mood cantik..
    sy nak kongsi pengalaman dgn anda semua ttntang solan yg diajukan kpd sy:-

    1) Please introduce yourself?
    hehehe klu dia dah tanya dlm BI, tkkan nak jawab dlm bhs jawa lak..huhu.. (cerita jek pasal diri yg penting cite pengalaman bekerja, jgn melalut sy suka bergambarlah, suka make up lah) huhu
    2) Tugas PT
    3) salah 1 isu semasa..(sy ditanya juga siapa yg score bola mlm tadi indon vs malaysia..nasib sy tgk)..huhu
    4) Tak kisah ke klu dapat gaji rendah berbanding gaji skrg?
    5) Tak kisah ke Jika Dihantar keJabatan IPD..

    Tu jek..masa mungkin dlam 15 min jek…Harap semua dapat menfaat bersama..
    Berdoa supaya kita sume dapat keje gomen… Ameen.. :-)

    • alhamdulillah soalan yg ditanya agak senang .
      saya harap cik alin diterima ye.. :)
      esok sy interview. doakan sy berjaya . AMIN~

      • Ye Yaya..Sama2…Semoga Kita Semua BErjaya..
        Sebelum masuk bacalah selawat, ayat kursi..Berdoa supaya kita dipermudahkan..urusan kita…

  184. Hm…esok nk interview jawatan nie..memg xconfident lgsung untuk jawatan nie..msti ramai yang interview untuk jawatan nie….

  185. saya bru aje lepas temuduga…saya hanya di tanya pengalaman kerja aje..semua penemuduga baik2 belaka… muka dia orang baik & relax aje..saya pun relax sama lah perasaan gabra langsung hilang..harap22 adalah rezeki..So kepada yg lain Good Luck & jgn gabra sgt & relax…

  186. 1st time aku g interview jwtn pembantu tadbir ni esok pagi..aduh 2-3hari tok x tenang tido fikir mcm mana la soalan diaorang,mcm mana nasib esok…huhuhu..pening

  187. Alhamdulilah, sye berjaya harungi interview pg td….
    soalan yang ditanya lebih byk kpd pengalaman kite n tugas2 pembantu tadbir…………..
    lega da selesai…..apa pun berserah pd yang KUASA ….

  188. sy dah interview smlm. dtg 8pg, interview jam 2ptg.
    panel bilik H mmg best!!! :)

  189. assalamualaikum semua..
    saya nk tnya satu soalan..dalam resume saya tak nyatakan saya mempunyai diploma, tapi sewaktu temuduga adakah saya perlu lampirkan sjil diploma saya tu?tolong jawab..

    • saya rasa tidak perlu. nanti berlaku kekeliruan dan panel akn tanya mcm2… kalau nak lampirkan diploma nyatakan dlm resume sekali.. okay.

  190. thanks yaya..

  191. hye sume.sy dah interview on 27 dec lepas
    2 org panel, sorg polis sorg org SPA
    semua yg dtg die just ty
    -kenalkan diri
    -tugas2
    -nape nak pilih jwtn ni
    -isu semasa pasal bot karam kat mersing ari tu
    -harapan
    haha.takleh tipu pasal diploma sume org SPA dpt detect
    kantoi!!! haha tp mmg pengalaman la.rasa nak pg lg!!

  192. apa yg dimaksuhkan dengan jabatan pembantu tadbir tu mimie?

  193. apa yg dimaksudkan dgn jabatan pembantu tadbir tu mimie?

  194. Sibuk-sibuk says:

    Salam…

    Semalam saya telah menyerahkan senarai calon-calon yang akan dilantik sebagai PT(P/O) kepada SPA. Semoga nama saudara/saudari ada di dalam senarai itu.

    Percayalah bukan mudah untuk saya memilih. Daripada 120 calon yang saya temuduga, saya telah memilih 25 orang untuk dilantik ke jawatan ini. Ini adalah kuota yg diberikan kepada saya.

    Percayalah kepada rezeki…ada beberapa calon yang pada mulanya saya tidak berkenan tetapi Tuhan bukakan hati saya untuk memilih mereka. Kesimpulannya, teruskan berdoa…kuasa doa itu sangat hebat.

  195. Sibuk-sibuk says:

    Cik Lala…

    25 tu termasuk calon simpanan. tapi apa yang dimaklumkan kepada saya, semua akan dapat sebab penempatan di balai polis serata malaysia banyak yang kosong. Kita sama-sama doa semua akan dipanggil.

    Nasihat saya, pada siapa yang dapat, tolong pergi ke penempatan anda walau di ceruk mana sekalipun. Kalau tak pergi maksudnya anda dah ambil tempat orang yang betul2 memerlukan pekerjaan. Sila realistik. tak semestinya anda duduk Bangi, JPA akan hantar kerja di Putrajaya. Sila buang persepsi itu dan sahut cabaran yang datang.

  196. owh. terima kasih tuan.
    mintak2 la sy dpt. kat mane2 pon tak kisah, asal dpt ringan beban org tua.

  197. mummy anelka says:

    alhamdulillah… yg paling penting kite sume dapat present dgn baik.. yg mana rasa ok tu, insyaallah kalau ade rezki, jawatan tu milik kite.. kalau takde rezki, nak wat camne kan..
    i pun dpt interview awal minggu aritu… alhmdulillah..sumenye berjalan dgn lancar even rasa gemuruh giler2… smoga allah perkenankan doa saya..amin

  198. ari ni dapat tau esk, 31/21/2010 cuti umum tp esk sy de interview PT kat penang.. camne ni? dh try call spa tp tiada jawapan… de sape2 yg tau interview di tanggunhkn ataupun x?

  199. *eh silap taip pulak, 31/12/2010

  200. salam..esok pagi saya juga ada temuduga tapi di putrajaya..try juga call spa tapi tiada jawapan..barangkali bz..rase2 nye akan ditangguhkan atau diteruskan?

  201. sy dh dpt cakap ngn org spa, interview di tangguh, 12/1/2011 ni. blh check kat web spa

  202. thx nor..td pun baru dpt call spa..ptg nnt boleh check blk kat web spa..

  203. saye pun nak kongsi antara soalan yang ditanye….
    1.pukul berapa sampai???
    2.ape kelemahan awak???
    3.adakah minat bersukan??
    4.ape hobi awak?
    5 ape pekerjaan parent??
    6kenapa nak jadi pembantu tadbir??ape yang menjamin mase depan??
    7.barape gaji pembantu tadbir??
    8.perdana menteri ke 4??????
    9.ape itu……isu semase????(kowang bace r yang tengah hot..)
    10..ape isu semase yang awak tau???
    alhamdulillah…dengan izin Allah aku dapat menjawab soalan….ni dengan tenang……cume ade satu soaln aku kantol tau..tapi aku cover balik……jawapan tu…..

  204. calon yang berjaya dari sarawak adakah mungkin ditempatkan di semenanjung? saya tanya sebab mmg berharap dpt kerja kat semenanjung

  205. kpda nor dan nira jgn risau sbb temuduga di tunda pd 12/1 dan 13/1..pe2 hal sila lawat laman web spa tuk keterangan lanjut

  206. salam semua…esok pukul 3 petang saya ada temuduga untuk jawatan pembantu tadbir (perkeranian / operasi ) n17…tapi secara kontrak la..aduh! gementar giler ni…tapi apa pendapat kawan2 tetang jwtan kontrak ni? sebab dah berapa kali dah minta jwtn tetap x dpt2…mane yg ada ni sapu je la dulu..en.jamal nak taya sikit? sekiranya saya dpt utk jawatan kontrak ini, dan kalau ada rezeki saya dpt jwtn lain dlm penjawat awam ni berstatus tetap boleh ker berhenti dlm kontrak ini? ada masalah ker?

  207. sy nk kongsi pengalaman sy td mase temuduga…antara soalan yg ditanya..

    1.kenalkan diri dalam b.i
    2.kupaskan isu semasa di malaysia skrg..
    3.kenapa berminat kerja kerajaan..
    4.parent kerja ape..

    dan alhamdulillah sy dpt mnjawab kesmua soalan tersebut =)

  208. askum,

    en. jamal kenapa sy x leh bukak email tips asa temuduga tu. dia kena ader pw ke.

    terima kasih

  209. patutnya ari ni pegi intebiu….tapi cuti umum lak…tagguh 13hb plak…waaaaaaaaaaaa…makin berdebar ni…mungkin ada hikmah kot…nak suh saya stadi lagi….tapi saya pelik soklan tu…jabatan pembantu tadbir????????xpenah dgar la…..

  210. salam..baru jer lepas interview tadi pukul 3.00 petang..

    nak share soalan :

    1) kenalkan diri / asal usul parents
    2) pengalaman kerja
    3) huraikan tugas2 perkeranian
    4) mengapa berminat menjadi penjawat awam?
    5) jenis sukan apa yang aktif?
    6) apa kelebihan diri?

    panel temuduga ada 4, dan temuduga ber tiga calon sekaligus…

    p/s: saya ada taya calon sebelum saya apa yg di taya..kekadang panel menguji dengan soalan2 bab2 agama..baca doa qunut..rukun islam..dan calon lain isu semasa dan konsep 1 malaysia..

    nasib baik turn saya senang je…doakan saya berjaya yer…insyaallah…

  211. temuduga ditunda……….kecut perut…bagi siapa2 yang telah lepas temu duga…jangn lupa kongsikan pengalaman ok..

  212. mira: apa maksud ditemuduga bertiga sekali gus?

  213. ina..

    nampaknya SPA nak percepatkan proses temuduga….tapi xpelah kalau masuk ramai2 taklah takut sangat….tapi cik sibuk2 kata dah serahkan nama2 calon…..cam ner dengan yang baru di temuduga ni,…??

    • cik sibuk2 tu serahkan nama2 calon yg dia dh temuduga mgu lps… yg die rasa layak. mungkin cik sibuk2 bkn panel temuduga utk awk 12/1 nti.. jgn risau. tenangkn diri dan doa byk2. insyaAllah semua berjalan lancar. :)

  214. mesti result die lmbt jgk keluar kan. grrrr….taksabo. hehe:P

  215. lepas g intvw 30hb ari 2,rs mcm mgecewakan je resultnye..:(

  216. korang…korang rasa kite ni ade yg terpilih tak??? sbb calon panggil interview RAMAI..tapi kekosongan cume 4ratus lebih je…sikit kan… yg simpanan lak 2000… eeee tak tau la kite ni dalma golongan mana.. ataupun kite dlam golongan “dukacita” :(

  217. tautakpe..risau jgk memikir. kita anggap kita dah buat yg terbaik masa tu, tp kalau bkn rezki, tak dapat la kan. redho je lah. try for the next time…

  218. cik lala…
    bila keputusan tuk cik lala keluar. keputusan saya 10/1/2011 ni. semoga nama kita tersenarai dalam orang yang layak berkhidmat di jabatan kerajaan. sebenarnya gementar ni menuggu tarikh keramat tu….

  219. cik ina:
    samalah kita, spatutnya 31.1.2010..but cuti umumkan..sampai bilelah nak extandkan..yg peritnya tertanya2..kalo dah tahu result 2..xdalah tertunggu2 lagi..
    hehheheh penangan intibiu..

  220. cik ina:
    samalah kita, spatutnya 31.12.2010..but cuti umumkan..sampai bilelah nak extandkan..yg peritnya tertanya2..kalo dah tahu result 2..xdalah tertunggu2 lagi..
    hehheheh penangan intibiu..

  221. salam…..kalau kiter smbng blaja..(degree) tiber2 smbng blaja ,spa panggil untuk jawatan pembantu tadbir……boleh ke kiter dpat???? sy ada bukk laman web spp…untuk lepasan diploma ada ke jawatan yg sesuai yg boleh mohn kt SPP????

  222. nurin & ina…. nak tanya camne korang tau result kuar bila. bukan kuar sekali ke?? ee….berdebarnya!!! 😉

  223. nak tnya kpd sape2 yg dah ditemuduga utk jwtn n17..bila kputusan tmuduga kluar yee?

  224. haaaaaa saya pun nak tnye…sile jwb sape2 yg da info,,

  225. 31 Januari 2011 kot.

  226. Cik Lala…betullah tue… tapi kn ade anjakan tmuduga sbb cuti umum jumaat lepas tue…mungkin result pon ade anjakan..mungkin jelah kot…
    Berdebar2 kan..

  227. tu la pasai. mungkin dlm bln feb kua la tu. tgu je la..huhu. *bedebar2 :)

  228. Salam… saya akan pergi ke temuduga spp utk jawatan pembantu pengurusan murid N17 pada minggu hadapan. Saya memang hanya ada sijil SPM tapi cuma satu perkara yg saya perlu minta pendapat untuk pengalaman kerja. Saya skrg berjawatan akaun eksekutif dan bergaji RM2,500 sebulan masalahnya perlukah saya berterus terang tentang perkara ini atau tidak.

  229. Apa nak jawab yer kalau penemuduga tanya ada apa2 soalan nak tanya

  230. hye sume
    sy dah lepas interview ari tu. haha. klakar n malu pn ade. sy g interview just untuk suke2 n cari pengalaman untuk interview nnt. sy still blajar dip tahun akhir kejururawatan lak pastu mintak keje pembantu tadbir.
    so sy tk bgtau dorg yg sy tgh blajar. tbe2 panel dari spa check on die punye laptop pasal maklumat diri.kbtulan sy lupe yg sy ade apply untuk gred u29. haha. kantoi!!!
    merah pdm muke sy n bilik jadi diamm je.
    panel tu ty nape diam? sy senyum je la. tp nsb baik die tk ckp yg sy ni tipu ke ape.hahaha..die teruskan on soalan berikutnye. hahaha.dlm ati sy, “cepat la abis!!” hahaha..lama gk dlm 20 mint sdgkan yg pasti sy tk dpt.heheh. ape2 pn gud luck tuk sume. tak leh tipu.haha..kantoii!!

  231. mana cik sibuk-sibuk ni……apa info terkini mengenai temuduga kita tu ye?nak tunggu 30/1/2011 rasa cam lambat lagi. kalau ada cik sibuk- sibuk boleh dia komen or balas balik pertanyaan kita semua kan? cik sibuk-sibuk please kembali….bersama-sama info terkini.
    pls cik sibuk-sibuk……

  232. rasanye result akan keluar pada 13/2/2011… same la kite tunggu ye…

  233. hai semua,

    u all berdebar tgu result…
    tp sy masih berdebar tgu interview.
    alahai mcm mana agaknya yer

  234. Blum cik lala. Kan pm kite umum cuti jumaat ari tu. So sy kena khamis nie….

  235. askum kawan2…sy pun dpt interview pt n17 ni n yg terakhir di panggil (13/1/2011). sy xtau nak stand by ape kepala dah blur…byk gak tip yg sy dpt n buat semua calon all the best moga kite sesama dpt job ni.. buat yg ade DIP jgn risau terus terang je coz sy skrg penjawat awam yg dpt job kelulusan UPSR je… walaupun hakikat nya sy study hingga DIP… so jika dah tertulis tu rezki kite xkan kemana k

  236. yes….good luck. berdebar nak tgu esk. biar cepat berlalu.
    all the best to you. alyn interview kat maner. berdebar sbb kiter batch yg terakhir kan

    • alyn interview kat sban je.. ape pun kepada calon last day esok wat betul2 k jgn takut..tunjukkan anda semua adalah calon2 yg diaorg cari tuk pt ni k…

  237. esok intrvw…alamak…..nak mhafal pun nak stuck semua coz nebez. ada sapa2 yg interv di miri,sarawak x?

  238. saya baru jer lepas interview pagi tadi..alhamdulilah smanya b,jalan lancar..kepada kekawan yg nk interview esok good luck..

  239. noni macam mana pengalaman interview tadi?

  240. saya juga akan interview esok…huhuhu…berdebarnya…sebelum nie pernah interview bagi jawatan penolong pembantu akaun..ttp rezei tidak menyebelahi saya…isk..isk….

  241. noni mesti dah lega kan.
    makin dekat makin berdebar lak rasanya.
    cepat2 lah esk berlalu. berdoa semua suksess and dpt soalan2 yg senang dan tenang biler menjwabnya. aminnn

  242. kepada hayati pengalaman saya interview td memg seronok rasa macam xpuas…panel yg temuduga saya 2 0rg smnya prmpm…kepada zieyta memg lega sgt2 rasa b,debar terus ilang lepas interview…hayati dan zieyta apa yg pntg keyakinan diri dan jgn pikir sgt soalan apa yg panel tnya yg penting jawab soalan panel elok2…

  243. sy nk b,kongsi dengan kekawan semua tentang soalan2 yg di tnya panel masa saya interview tadi
    a)pekenalkan diri
    b)kenapa nk kerja kerajaan
    c)apa isu semasa sekarang
    d)kemahiran yg kita ada
    e)xkisah ke kalau di hantar ke tempat lain dan soalan2 lain panel tanya soalan macam nak saiko kita…

  244. Terima kasih nony. Sebenarnya selama nie sy panik file sijil2 sy hilang dlm simpnan. Penat gak turun naik pej pendaftaran, sek, buat surat sumpah dll. Puas dah carik dah give up pun. Kiranya tawakal ajelah esk kan. Nak buat salinan sijil ambik masa. Tup2 tadi secara tak sengaja jumpa dlm blk adik. Elok aje duduk atas rak. Syukur sgt2. Tp byk gak dah melabur.

  245. Mat Keliru says:

    Salam…sy kena interview n17 esok…masalah sy skrg ni sy dpt keje dri spp utk jawatan pmbantu tadbir (kwgn) w17…jadi perlukah sy menghadiri interview esok?

  246. kepada mat keliru….
    saya rasa anda baik pergi saja…bukan apa ini adalah lebih baik menghormati pihak spa yg telah memberi peluang kepada kita untuk memberi tawaran kepada anda…
    kalau kita tak mahu piun sekurang-kurangnya kita hadir kan?….

  247. p sja la,,,ambk pglaman,,,:-)

  248. thanks noni….semoga berjaya da dipermudahkAN olehNYA esok…

  249. beres…..lepas dah temuduga dan ngah 2ggu result je g.. bila agak nya result kluar? kan ditunda..

  250. thanks banyak2 sbb page ni sy dapat byk information pasal interview pembantu takbir,tp soalan yg ditanya skit je, 1.kenal diri 2.tugas pembantu takbir 3.jawatan skang 4.apa kaitan jawatan skang dengan pembantu takbir 5.gaji rendah dr jawatan skang so knp pilih 6.knp mohon utk spm tp ada diploma.

  251. Salam…ada sapa2 yang berjaya dapat ucapan tahniah dari pihak SPA untuk jawatan pegawai Imigresen KP17?

    Nak tahu statistik untuk pengambilan jawatan Pegawai Imigresen..ada sapa2 boleh tolong tak?

    Bila ‘result’ jawatan pembantu tadbir nak keluar? adakah hujung bulan ini atau pertengahan bulan Feb ni…?

  252. hrp2 result keluar 31 jan ni.. penat dh menunggu.

  253. tp ase keluar 13/2 nt la. huuuu. mmg penat tgu result…cehh, mengalahkan tgu result SPM pulak kan. hehehe

  254. kenapa lak tak leh komen nie
    something wrong or kenapa yekk
    komen tak boleh appear

  255. alhamdulillah….selesai sudah temuduga pembantu tadbir n17…heheh…terkejut jugaklah coz x macam interview penolong akaun bln 6 tempoh hari..interview kali nie dalam bm…soalan pun senang dan ringkas..dan x banyak songeh kali penemuduga….hihih..antara soalan yg ditanya…

    1.PERKENALKAN DIRI.
    2.APAKAH YG ANDA TAHU TTG KJN PERSEKUTUAN?
    3.TUGAS2 PT P/O
    3.TUGAS2 PT P/O DLM JBTN PERKHIDMATAN
    5.SUMBANGAN

    debaran tunggu result pada 14/2/2011 nie!!

  256. Nurul,
    alhamdullilah . Ok semuanya. Byk soalan iq aje. Kita tgk result nya nanti. Yg dtg semua muda2. Zieyta nie dh kira senja. ha ha ha. Mcm x der harapan aje.

    • zieyta
      umor bukan jd halangan
      ari tu ade calon umo 33 dah
      still pg interview

    • zieyta…saya pun 32 tahun, dan saya pernah kenal dengan seorang kakak umur dlm lingkungan 35 tahun still lagi diterima kerja gov. sebagai pembantu lab. so masalah umur mungkin xmenjadi isu kot….

  257. Nurul,
    alhamdullilah . Ok semuanya. Byk soalan iq aje. Kita tgk result nya td. Yg dtg semua muda2. Zieyta nie dh kira senja. ha ha ha. Mcm x der harapan aje.

  258. Tadi * nanti*

  259. result keluar 14/2 ke? aduhai lama nye lagi ..
    :(

  260. Nurul,
    32 dah kira ok ler…. Akak nie dh 35 bln 3 nie 36….dah senja tau. Rasa mcm dh tamat tempoh nak keja kerajaan

    • setahu sy kan ramai keje kerajaan ni yg dh berusia sikit.. yg dh kawen. jarang nampak yg muda2, cntk, bergaya, cun, slim.. huhuhu.. 😛

  261. hehehe…kepada rakan-rakan yaya dan nurul serta zieyta…jangan fikir sangat,yg penting banyak kan doa….umur bukan isu nak minta kerja…walau macam mana pun kita dah usaha….nantikan result pada 14/2/2011 nie k…dalam surat tawaran terbaru yg diterima ada tulis..
    macam tahun2 sebelum nie nie…mmg result akan kuar selepas sebulan kita interview…apa2 pun semoga kita semua berjaya k…..:)

  262. Yeza……hidup mesti happy walau apa pun kan. Doakan semua kat sini berjaya ditempatkan di sektor awam. Nanti semua bgtau keputusannya.

  263. Betul..yg penting hidup mesti happy..Pakcik aku dah umur 37 tahum tapi baru2 ni..dia dipanggil utk bekerja di Jabatan Kerajaan..ha..tgk tu..masih lagi diterima…yg penting ada keyakinan dan betul2 utk bekerja di jabatan kerajaan.

  264. Time interview hari tu penemuduga ada tanya saya, dah berapa kali dpt interview gov..saya cakap dah 8 kali. 2 kali dapat calon simpanan..dan penemuduga tu terus terkejut…..ada kemungkinan x bila kita dah banyak kali gi interview tp xdpt2 juga,untuk kali ni dia akan bagi peluang.??…harap2 tu dpat lah hendaknya…Amin…..dah hampir putus asa dah niii…..

  265. hmm.. result kompem kuar 14/2 eh? huhu..
    kena tunggu lagi sebulan.
    sabar2.. hehe..
    pd kwn2 semua, benda2 kecik tu sume xpenting.
    umur ke, pengalaman interview ke, or pe saja tak berapa penting. Jika rezeki itu dh tertulis oleh Allah s.w.t ia takkan kemana. even kita tak yakin masa interview tempoh hari namun jika ia rezeki kita insyaAllah kita akan dpt. tapi kalau kita masih tak dpt, anggap takde rezeki dan mungkin kita akn dpt yg lbh baik. Tuhan tahu apa yg terbaik buat kita… :)

  266. mana cik sibuk-sibuk eh..???? nak tau perkembangan ni.. cik sibuk-sibuk, mehla sibuk-sibuk kat sini.. hehehe..

  267. salam…..saya akan menghadapi inteview pada 26.01.2011 nie utk jwtan pembantu pengurusan murid, bawah SPP.blh x saya nk dapatkan tips utk jawatan nie?

    • Saya pun da inteviu PPM 14 Jan lepas, tips nye perlu la ingat berita2 hot semasa berkaitan isu negeri,negara,politik. some more is jgn lupa nama agong,sultan,pengarah pelajaran & suma lah yang berkaitan dengan nya.yang penting mesti confident! chaiyok2!

  268. sy pun same gak dapat interview tuk jawatan pembantu pengurusan murid bawah spp tp sy xtau pe yg harus sy study sbb sy kurang pengetahuan mengenai bidang ni.. ade sape2 leh bantu?

    • kerja PPM ni,membantu guru menguruskan murid pra sekolah/khas dr segi mkn minum,blaja,keselamatan,data & rekod pelajar,kemas kelas dll lg.

  269. berapa gaji pembantu tadbir (N17) ni yek?

  270. Jadual Gaji :
    P1T1 RM820.38 – P1T24 RM2151.35
    P2T1 RM871.81 – P2T24 RM2272.50
    P3T1 RM924.75 – P3T24 RM2397.95

    ITKA RM115.00
    IMBUHAN TETAP PERUMAHAN 180.00
    COLA RM300/RM200/RM100

  271. cik lala,

    apa beza P1T1 , P2T1 dan P3T1 tu ye? ada sapa2 tahu?

    • kalau SPM, gaji starting 820.38 tu utk gredN17. pastu nnt kan ade kenaikan pangkat, klu kite naik pangkat ke N22, gaji pon naik la ikut tangga2 tu..kire macam yg dah lame gile keje kerajaan, gaji die mungkin dah 2ribu lebih..

      tu ikut kefahaman sy la, sb dulu sy praktikal kat goverment. :)

  272. masa interview hari tu ader gak dia tanya ttg tangga gaji pt nie. nasib baik gak ader baca. ader 2 org tukang interview sorang tu tanya ttg gaji dan elaun-elaun tu. zieyta ngan confident jawab. pastu yg sorang lagi tanya balik ader tak elaun-elaun lain pt dpat selain yg disebutkan. mcm nak kelirukan aje. nak tanya kawan2 ader lagi ke elaun lain selain yg cik lala katakan tu

  273. Zieyta,

    Yg cik lala katakan tu..elaun wajib setiap bulan…
    tak pasti tentang alaun lain..Tapi OT mungkin ade..tengok pada jabatan itulah..klu byk keje adelah OT… hmmmm

    • mula2 kerja gaji mang sikit. its starting kan. nt dah lame2 gaji naik la. pencen pon ade kan. tu syok klu dpt keje kjaan kan. takpyh la nk pk OT sgt, kerjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa je smpai penat. hehehe

  274. yup betul tu. bergantung pada jabatan lah nanti.

  275. Betul tu…. Sekrg nie kena buat ot lagi smpi mlm. Tp kadang2 ler. Boring gak. Bila lah nak merasai nikmat2 tu……

  276. der masalah ni…saya jarang online…tadi tergerak hati nak wat permohonan baru SPP.ternampak plak temuduga.saja semak ic…dapat temuduga 19.01.2011(semalam).tapi tak dapat surat pun..sedihnyer..dah cube call SPP tapi talian sentiasa sibuk.email tak balas.so,apa perlu saya buat.memang nak sangat pergi temuduga tuh…

  277. sygnya…takkan dia tak hantar kan. pelik gak nie

    sy sendiri pun dah berdaftar tp keliru nak check status kat spp. dia ader hantar email penerimaan tp nak tgk biler2 temuduga kat mana yer.

  278. saya dah lpas intebiu ppm 13.01.11….tgh tunggu kptsn lak ni..

  279. ada satu soalan…saya nk tahu adakah selepas tamatnya satu2 sesi interview, telah ada keputusan…ataupun blm lg..ini kerana saya telah menanyakan hal nie kpd dua tiga org penjawat awawm , tp jwpnnya adalah tidak tahu..so sapa2 yg tahu ttg nie…

    adoyai..ingatkan 31 jan nie…saya interview 15hb dis..huhu….

  280. Pagi all..
    Adoiiii…tengah berdebar tgu result pembantu tadbir N17 dapat plak surat tawaran ujian fizikal / temuduga dari SPA tuk jawatan Pegawai Imigresen KP17 ! Excited sangat9..dah lama tgu jawatan nie… tapi sayang,saya pregnant 3 bulan. Dah bukan rezeki sya kot..namun saya tetap redha!! Ada sesape pernah dpt jwatan ni x??

  281. tadi saje2 tgk laman spa..tiba2 terpandang keputusan temuduga p.t. berdebar2 gak masa klik masuk. hati menjadi lega….
    MAKLUMAN
    Keputusan temuduga bagi jawatan Pembantu Tadbir (P/O) Gred N17 akan diumumkan pada 14 Februari 2011 (Isnin).

    Segala kesulitan amatlah dikesali.

  282. hai,saya baru pas interview PPM 14 Jan 2011 lepas. Agak2 bile keputusan nya akan kua ek? Ada sape2 nak share? TQ

  283. Sibuk-sibuk says:

    Salam dan Apa Khabar,

    Ada orang cari saya nampak..haha..

    Maaf, saya ingat tugas saya sudah selesai.

    Saya terbaca di atas tarikh keputusan PT(P/O) ialah 14 Feb 2011. Saya pun tidak pasti sama ada tarikh itu betul atau tidak, kalau betul baguslah…sebab saya diberitahu mungkin Mac.

    Proses pemilihan calon yang berjaya sebenarnya lebih sukar dari yang dijangka. Calon2 yang saya pilih berdasarkan kuota saya adalah 25 termasuk simpanan. Insya Allah, harap2 semua dipanggil untuk berkhidmat dalam kerajaan. Yang berjaya tu, TOLONGLAH pergi kepada penempatan saudara/saudari. Bukankah itu yang dijanji semasa temuduga ? Sanggup bertugas di mana sahaja kan ?

    Seperti yang saya kata dalam post2 saya yang dulu, semua yang jawab nak kerja kerajaan sebab nak pencen, semua saya reject. Bukan kejam, tetapi saya bertanggung jawab memilih orang ke dalam perkhidmatan ini. Jadi saya perlu pilih orang yang boleh menyumbang kembali kepada rakyat, bukan mengharapkan dapat duit selepas umur 58. Percayalah, pencen pembantu tadbir tidak tinggi melainkan usaha untuk meningkatkan diri itu sentiasa dibuat sepanjang perkhidmatan.

    Sekian.

  284. kalau bulan mac nampaknya lambat lagi lah yer. berdebar gak nak tgu keputusan…
    tapi tak pelah kita semua bersabar ajelah dengan doa semua berjaya dapat ditempatkan di sektor awam.
    kalau saya diterima sy dengan tulus ikhlas dan menerima dengan hati terbuka jika sy ditempatkan di mana2. bukan senang nak dapat nie weiiiiii…..
    bertahun2 tgu…

  285. cik sibuk-sibuk dh kembali la.
    gembira sgttt hati bila cik sibuk-sibuk muncul tapi sedikit kecewa bila cik sibuk-sibuk ckp keputusan bln Mac. saya dh tak sanggup menunggu. makan xkenyang, tido tak lena dh ni.. rasa teruja sgt nak kerja kerajaan. ini sajalah yg saya mampu beri bt masa ni utk mak abah kt kampung. mereka harap sgt saya dpt keje kerajaan.
    cik sibuk-sibuk, terima kasih la ye kerana kembali di blog ni…. =)
    insyaAllah kalau diterima saya sanggup ditempatkan di mana-mana sekali pun.

  286. result 14feb???wahhh. bededarnye. same2 la kite tunggu result die k. 😀

  287. merpati biru says:

    zie, awak masih ade rezeki. inshaallah. pegi intebiu peg imigresen tu, jgn tak pegi. tak silap sy kalo jabatan kerajaan ni tak bersikap prejudis t’hdp ibu2 yg mengandung. lg pon kandungan pon kecik lg kan ?

    saya pun da hadiri intebiu utl peg imigresen bulan 11 taon lepas. alhamdulillah. saya diterima. skrg tgu surat tawaran. dgrnye lambat lagi untuk lapor diri. maybe dlm bulan 3 nanti.
    tp sy ni pun suspect sy pregnant ni. tp sy da tanye beberapa pendapat, diorg ckp maybe tak memberi kesan ada tawaran tu nanti. hrp2 mcmtu lah. inshaallah.

    so, pd sape2 yg akan menghadiri temuduga utk peg imigresen ni, sy ucapkan smoga berjaya k.

    • nak tanye ni…
      intervew peg imgresen tu ade latihan fizikal tak??

      • cik lala,
        baru cek td..ade periksa fizikal dlu.. sy tinggi 167cm tp badan berat lak coz jenis cutting besar..risau lak nnat kne reject..
        die ade ujian tinggi,berat bdn n kawad skit kalo tk slh sy

    • ujian fizikal mmg dorg titik beratkan ke?sebb ade kwn sy bada gempal still lepas interview

    • Merpati Biru..,

      Dari mana awak dapat tahu..bulan 3 ni..baru lapor diri..? Maknanya lambat lagi la yer..nak lapor diri..
      Hari tu ..awak temuduga kat mane?

    • merpati biru,
      thanks 4 ur support!! yes!! kandungan kecik lagi..tapi saya risau kalau time ujian tu kena buat aktiviti lasak takut nanti menjejaskan kandungan plak. Lama ke masa intrview tu puan merpati?? saya xde basic nak kawad..klau failed time kawad camner?? ;(

  288. Salam ..

    Zie..baik awak pergi…lebih baik mencuba sebab peluang temuduga kerajaan ni..bukannya datang selalu..kan…

    Nurul..,
    Pemilihan ujian fizikal memang dititik beratkan..Pastikan berat badan anda ‘maintain’ ’26’..jgn lebih..penglihatan mesti baik..Selain itu ada asas kawad dan tak silap ukuran dada bagi kaum lelaki..Jika ada salah satu tak dari ujian fizikal ini tak lepas..eemm..jgn harap nak melangkah untuk temuduga berikutnya…

    Selamat berjaya…

    • shami,tQ!! ada betulnya apa yg awak cakap tue..belum cuba belum tau kan? Insyaallah saya akan cuba hadir ujian tu..harap2 ada peluang nak jadi pegawai imigresen.. 😉

    • tp kawan sy badan gempal tp dapat lak..skang dah keje..baru je masuk

  289. Misz Laila says:

    Hi merpati biru,..harap awak boleh tlg bagitau apa soalan2 yg d tanya masa interview for Pegawai Imegresen KP17.sa minta tlg sangat2.Sa interview 14th Feb ni…1st time kena panggil after 10 years trying..

  290. sape2 ada pengalaman interview pegawai imigresn tlg share2…tq…

  291. Salam..saya dapat interview 10/02/2011 untuk imigresen KP17..1) brape tangga gaji dia eh..2) ape jer soalan2 yg biasa ditanya tuk jabatan imigresen ni eh??? anyone help me plz???

  292. merpati biru says:

    zie, jgn risau. kat surat tu die cuma tulis ujian fizikal dan pancaindera kan ? takde ujian kecergasan kan ?
    so, mmg tak de kena lari ke lompat2 ke mmg takde.

    proses nye cume, ujian fizikal iaitu die cek berat,ketinggian=BMI, then die tgk badan ada parut2 pembedahan or eksiden ke ape, kalo ade reject. kalo takat parot2 luka biasa or kudis ke takpe kot. cume yg diambil kira parut2 spt bekas pembedahan dll… pastu, die tgk cara jalan, ada bengkok or kengkang ke ape. then soh kite kawad. pastikan time buat tu bersungguh2 la. die ade tgk bahu senget ke tak. tangan senget ke, atau tak sama panjang ke.

    pastu die wat ujian pancaindera iaitu cek mata. kalo sape2 yg rabun tu, tak payah la buang mase pegi, mesti fail. yg rabun warna pon tak digalakkan pegi. kat situ nanti die cek ade pakai lens ke tak, pastu die soh baca abjad2 kat dinding. mcm kat kedai cermin mata selalu tu.
    pastu kene baca tulisan or nombor2 kat buku, yg berwarna warni.

    dlm pada proses tu, kat mane2 bahagian kalo kite fail, kite akan di suruh balik. kalo lepas sume ujian, baru lah dibenarkan utk ke peringkat temuduga.

    semua nya dijalankan pd hari yg same.

    pastu time saya dlu, sy pegi siap2 ngan pakaian sukan. dlm bag sy standby baju kurung utk salinan masa interview[kalau berjaya].

  293. merpati biru says:

    nurul,
    jgn risau badan gempal ke ape ke.
    asal kan awak melepasi garis2 yg ditetapkan, tak jadi masalah. pandangan fizikal tak diambil kira.

    contoh nya.[contoh je tau, sy tak igt yg sebenar2 punya]

    kat surat tu dia tulis, berat mesti 46kg[min], 60kg[maks],
    tinggi pulak 152cm minimum.

    awak pulak berat 59kg tinggi 153cm pastu awak rase awak da gemuk sgt, tp kat ctu awak da melepasi garis yg ditetapkan. so, tak jadi masalah. awak layak ke ujian2 seterusnya.

    pastu ujian bmi pulak. die kira2 cukup bmi, tak kurang bmi min dan tak melepasi bmi maksimun, awak lepas ke ujian seterusnya….

    proses nya cmtu la…. so, jgn risau tntang badan besar atau apa. try2 la timbang berat dan cek ketinggian. mana tau lepas. boleh proceed utk ujian tersebut nanti.

    =)

  294. merpati biru says:

    utk kawan2 yg nak p intebiu ni, sy share cket soalan2 yg ditanya k.

    mase sy aritu, die tanye ape ek…mmmmm…

    k…

    biase la, introduce urself in english. [buat sebaik mungkin, kalo bule tu, sblom pg, prepare la, buat skema jawapan…ekekekkeke. cm time skola lak…]

    pastu kalo da kawen ke ape, mesti dia tnya husband keje ape sbg ape, cm sy husband self employed, so dia tanya nape tak bekeje ngan husband. so, kena pandai goreng la….

    pastu dia tanya current issue yg bekaitan ngan imigresen. n current issue melibatkan negara. kena elaborate issue tu.

    lg, dia tanya nape berminat dgn jawatan peg imigresen.

    die suh sebutkan 4 fungsi utama jabatan imigresen.

    apa tugas pegawai imigresen.

    sbutkan 3 buah pintu masuk ke melaka[mungkin ikot negeri kita mohon]

    kalau ditugaskan di sarawak macamana ?

    jab imi bawah kementerian apa. sapa menteri nya.

    ape lagi ek ? mmmmm…..

    byk gak la soklan. tp dalam jawab soalan tu. pastikan tak stress.

    jawab besungguh2, tp tenang.

    buat kan sesi interview tu seronok. jgn pk yg bukan2 or t’lampau mengharap.

    yg penting sblom interview tu siap2 kan diri. rajin2 kan bukak website imi. amek details2 yg dia bagi. buat note. cuba ingat.

    kalau boleh segala proses pengeluaran produk[visa,permit,passport dll] tau dan faham. mana lah tau dia tanya nanti kan.

    • merpati biru,
      nak tny psl current issue yg berkaitan dgn imigresen tu nak baca kat mana ek?sbb sy baca lam paper byk issue peg imi yg kena dakwa pasal rasuah…xkan nak jwb pd panel cam tu,kan…silap2 kena reject…

  295. hmm.. rugi plak tak apply jawatan ni. saya minat gak kerja2 yg beruniform mcm ni… =(

  296. Misz Laila says:

    omg,..byk nya soalan..hopefully lulus ujian pancaindera & dapat p interview & lulus interview..anyway thanks Merpati Biru for the info :)

  297. huuu. minat jgk jwtn ni. tp kompem2 dah tak dpt sb rabun :(

  298. slam..sya dpt interview pembantu tdbir n17 mjlis prbndran kulai pda 29.jan.11..sya nk tye ape psdiaan y prlu sya hdapi sblum nk mghdiri interview trsbut?

  299. Owh..cam gitu ke??? x tau plak! thanks 4 sharing.. ramai x calon time merpati g intrview ari tuh?? masa tu pegawai dia ada tnya x saper2 calon p’puan yg pregnant?? takut nanti bila dia tau kita pregnant terus dia suh kita balik..hampa!

  300. merpati biru,
    sy kalo org tengok tk sangka berat cmni coz tulang n rangka sy besar..
    so die jadi berat..org tak expect berat cmni
    hahaha,,
    dah penah pg interview polis dlu..sama je ujian fizikal die ek..
    tp polis lg teruk..strght sgt…

  301. merpati biru says:

    zie,
    ari sy intebiu tu, batch saya ade la dlm 20org cmtu. tp sesi temuduga tak salah sy dijalankan selama 2 minggu cmtu. so, sbnrnya ramai gak calon kalo 1 ari 20 org. 2 minggu da bape ratus org kan ?
    tp time sy mmg die takde tanye pun pregnant ke tak.

  302. Salam…

    Merpati Biru..camner awak bole tahu lapor diri jawatan Imigresen pada bulan 3?

  303. salam..saya pn dapat interview Peg Imigresen KP17 kat kedah pada 7/2 ni..ade sape2 leh kongsi tips x?? kalo x silap ni kali ke5 interview utk jwtn yg sama..last interviw thn 2009..tp ms tu x de ujian fizikal..just g interviw jer..memang ade ujian fizikal ker??

  304. hai..sy dpt intrview pt(p/o) tuk mjlis daerah..ada ujian btulis..sush k sng erk..dye tnya sal pe erk..help me…

  305. hmmm.. kalau tak result dh kua arini..
    huhuhu..

  306. merpati biru/ kwn2 semua
    salam…sy dpt interview pegawai imigresen,KP17 17/2 ni…jwtn tu utk SPM je kan?patutkah sy tunjuk kan diploma/ ijazah?sebab dgr kata org jika pohon utk SPM kena tunjuk sijil SPM je tak boleh tunjuk sijil diploma/ijazah…plsss reply tq

  307. yaya,,,
    betul tu. nmpk nya kena tgu 2 mgu lagi kan.
    siang malam tdo tak lena.

  308. Yer..mahu tak berdebar..jika yang datang temuduga utk jawatan PT ( O & P) ni..beribu…yang nak pakai lebih kurang 400 orang jer..he,he…

  309. sy sendiri pun x yakin tau…
    mgkn gagal atau calon simpanan

  310. lagi 2 minggu .. oh. berdebarnye. mcm nak kawen plak.. hehehehe..

  311. Yaya,
    kelakarlah…..mcm nak jumpe bakal mak mertua aje kan. Hari tu berdebar nak interview sekrg result lak. Eeeeee seram tul. Rasa mcm tak nak tau result dier. Takkkkuuuuttt…….

  312. merpati biru says:

    zieyta ,

    nak jadik penjawat awam kena yakin.

    blum2 da ckp gagal or simpanan cmne ? uhuhuhu

    yakin boleh !! heheheee

    lupe pulak nak ckp..

    mase time sy intebiu tu, ade sorg calon ni, die masih dlm pantang… baru dlm 2 minggu.

    tp die pegi jugak. ujian fizikal n pancaindera die lepas.

  313. merpati biru says:

    nurul, maybe polis lg ketat kot….

    imigresen ni ok lg…..

    tp kalo berat melepasi n tinggi melapasi had minimum da ok. n BMI melepasi berat mininum ok punye…..

    pastu cek mata, kawad, fizikal ok ke tak… takot bengkok lengan ke betis ke…

  314. merpati biru says:

    shami,

    sy dpt tau bulan 3 sbb aritu sy call jab imi, die ckp maybe lapor diri bulan 3 nanti kot….

    lg 1, surat setuju terima tawaran da keluar tau…..

    cek on9….

    • Salam Merpati Biru…

      Terima kasih di atas info awak tu..maknanyer bulan 3 nanti baru kita pergi lapor diri..

      Surat setuju terima tawaran tu..awak tahu dari mane..dan nak semak kat maner? Saya keliru sikit bahagian ni..ingatkan tunggu surat dari pihak Imigresen. Apa2 pun terima kasih sekali lagi di atas info awak tu..

    • aslkm merpati biru…sy nk tnye ckt,awk da dpt surat rasmi dr SPA x utk jwtan imigresen kp17 ni???

  315. merpati biru says:

    nurin,,,

    mmg peg imi utk spm je..

    kalau boleh simpan je sijil2 dip n deg….

    sbb ade sekali sy p intebiu gov. jwtn lain…

    urusetia tu ckp, jgn tunjuk sijil2 lain kalo jawatan spm…

    silap2 die reject terus….

    lgpun langkah selamat, simpan aje la….

  316. merpati biru says:

    pd siape2 yg bakal dpt result ptpo nanti…. gud luck k.

    yakin pd diri sendiri. kalo ade rezeki tak kemana inshaallah….. =)

    pd siapa2 bakal intebiu peg imi, gud luck jugak. do the best ok.

    yg penting study dlu bende berkaitan. isu semasa negara dan jabatan jgn lupa. tentang spa jugak keje study….

  317. merpati biru,

    yakin mmg yakin tapi takut nanti result dier mengecewakan. so takut tau nak berharap sgt….
    jadi sama ada berjaya, calon simpanan dan gagal semua dok dlm hati ini.

  318. merpati biru,
    sy takut akan kantoi sbb masa sy apply dgn SPA ada masukkan Dip sekali…camne tu?

    2. perlu ke sy ckp skrg ni sy bekerja swasta…takut plk diberi keutamaan pd org yg menganggur/ tak bekerja…sy betul2 berharap sy berjaya dlm temuduga tersebut…tolong beri advise tq

  319. merpati biru says:

    zieyta,

    sbnrnye pasaan becampur baur tu mmg normal…
    tp pecaye pd rezeki kite k… inshaallah…
    asalkan kite da cube sehabis baik mase intebiu tu,
    keputusannye blkg kira. yg penting pengalaMAN….
    sy sndri pun byk da p intebiu sblom 100% sgkut kat peg imi ni..
    tp sy sabar je, sbb bg sy itu sume pengalaman.

    sekurang2 nye kite dpt bace corak soalan2 nye nanti kan….

    sbb sy tgk corAK soalan tak byk beza antara 1 sMa yg lain…

  320. merpati biru says:

    nurin,

    mmmm, tentang dip awak sy kurang psti.. tp agaknye interiew tu tak tau kot kalo kite tak ckp. sbb maybe bila sampai kat dia. mungkin dia cume cpt list2 yg akan ditemuduga.. tp dia pon tak tau background calon. sbb yg buat pemilihan org lain, yg intebiu org lain. pendapat sy la.
    kalo slh sy tak pasti pulak.. hehehheheh

    tp mase intebiu tu tak jadik masalah pun kalo awak ckp awak keje swasta sbb sy pon keje swasta gak.
    cume awak kene highlight la ape kelebihan awak utk diterima utk jwtn ni…

  321. merpati biru,
    thx 4 ur advise n wish me luck ok…ngeeee nebes

    • nurin,
      kalo u apply jwtn ni dan isi borang spa tu ade diploma baik terus terang. coz pengalaman i masa interview pto ari tu dah kantoi. panel ade laptop kat depan n dorang cek maklumat diri kita kat situ. tambah2 yg interview i dulu org spa n polis.hahaha. kantoi tipu ckp tk stdy diploma

      • betol tu..kalau apply guna dip, better tunjuk je…encik jamal pon ade bgtau psl ni before ni..die kate its oke..tunjuk je..nt klu dah kantoi lg susah kan…sy ade bace dlm email yg encik jamal bg, keje kerajaan ni lebih utamakan yg tidak bekerja, klu bekerja tu its depend for rezki la..klu ade rezki ade la kan…klu kite kate kite bekerja swasta, lg byk die tnye..nak pulak klau gaji kite tu besar, nt penemuduga akan mempertikaikan..mcm sy dulu intervew PTPO n17, die tanye pasal result sy, sy fresh graduat (diploma) dgn result yg ok, takkan tak sambung belajar..itu la die kate ari tu.. so jwpn yg kita bg tu akan jd soklan pulak. gudluck:)

  322. cik lala n nurul,
    sy pun takut jgk bila di tny nnt result SPM ok xkan xsambung blaja…sbnrnya 2 perkara tu yg buat sy runsing..pasal dip n keje swasta…klau ckp xkeje ada ke diorg check dgn kwsp ek?mmg gaji skrg lebih dr gaji peg imi ni…tp mmg harap sgt dpt keja govt sbb terjamin masa dpn

    bknnya xnak apply jwtn dip…dah penah apply byk kali tp xde nasib dpt interview…tu yg sy try apply jwtn SPM plk…

    • nurin,
      abg sy ade interview untuk n27 tp die ckp die keje jual nasi lemak je pdhl die keje swasta. tp panel nak uji so die ty bwg sekilo bape rm sume, tp abg sy pn ade pengalaman cm tu so die dpt jwb.skang dah keje kerajaan pn. nasib bek tk cek kwsp.die sume atas panel tau. ade rezeki ade la. jgn risau

  323. merpati biru says:

    nurin,

    maybe ade betol nye ckp kwn2 lain. tepulang pd awak la nak menjawab cmne.

    kalo ikot pengalaman sy cmtu la… yg ckp ngan sy pon urusetia yg uruskan temuduga tu..
    die suruh calon2 yg ade sijil atas spm utk simpan sijil2 tersebut…

    tp sbnrnye tgk nasib jugak…hehe.. cube ler yg sebaiknye ea…

    pastu, sy tak sure pulak kalau diorg byk bagi peluang kat yg tak bekerja.

    maybe tgk cara kite meyakin kan diorg nape kite patot diterima utk jwtn ni , tunjukkan kesungguhan kite mase ditemuduga kot.

    sy sendiri pun mase intebiu tu yg mengaku sy masih bekerja di sektor swasta, gaji pun melebihi peg imi.
    tp sy tekankan napa sy nak keje gov, n relate kan kelebihan2 kerja kerajaan dgn status sy utk mase skrg n mase dpn.

    alhamdulillah. dpt jugak akhirnye..

  324. nak tye..sy dpt intview peg imigrsn… patut ke pegi?
    bap rase berat sy tak cukup…..kurg dari had minima….. cmne? takot pergi skadar buang mase jek

  325. merpati biru says:

    as,

    kalo ikot mase sy intebiu aritu, sape tak lepas mane2 ujian fizikal n pancaindera, disuruh balik….

    tp awak sure ke awak nye bawah had minima ?

  326. yup berat 40 jek..mcmne?takot pegi just mbzir mase jek…
    jaoh plak tu…

    ade ke yg lepas kalau tak ckup berat?

  327. salam.. de sesape nnti yg dh pegi intrbiu peg imi tlg la bg cite pengamalan anda masa intrbiu 2 ye… nk tau sesgt nih… cz 1st pegi intrbiu yg ade ujian pancaindera ngn fizikal ni…

  328. merpati biru says:

    as,

    wah….. ringan nyer,,,

    rase nye mmg tak lepas… kalo atas pagar mungkin ok lg. ini bwh pagar sesangat…

  329. okey2..tq … jd elok sy xpyh pergi jelah kan?bap mmg takkan lepas… ? buntu sgt ni.

  330. merpati biru says:

    nurul,

    sy berat pun atas pagai. 47.5 tinggi 158. cukup2 je kan.

    awak ckp pasal pisang, kawan sy pon advice sy mkn pisang bebanyak. huhuhuhu
    mkn tiap2 ari bebanyak.

  331. tak sabar nak tunggu tanggal 14 februari 2011…….. :)

  332. kawan2,
    sy dah kira BMI 24.3…still ok kan…mata sy pun ok mmg xpakai spek n contact lens…harap2 berjaya…wish me luck ye

    as,
    shah alam dgn putrajaya kira dekat je lah…cuba la…mkn byk2 sikit…sy ni lg jauh dok di Rawang,interview di Penang…tp tetap nak pergi harap2 juri tu nmpk la kesungguhan sy nak kerja govt…dpt cuti pun 2 hari je bos kasi…mmg penat tp harap2 berbaloi…insyaAllah

  333. hai…dup dap dup dab rasenye….
    nak tunggu jawapan 14 feb nie….hari2 kira date kalender…huhuhuhu…

  334. 14hb..semakin mendekati kita..so sape yg berjaya dpt jawatan tu..boleh la ‘celebrate’ dgn kekasih pada hari tu ha,ha…

  335. sy dh ty dgn org yg interview fizikal coz masa bulan 11 ari tu pn die jadi panel interview fizikal n bulan 2 nnt pn die akan jd panel jugak untuk ujian fizikal tp di zon zon tertentu.
    ape yg die ckp, berat boleh kawtim tp tinggi tk boleh.so tinggi mmg kene lepas had minimun.berat boleh adjust lg. kalo muke cantik itu bonus!! hek2
    shami,
    amboiiii tk sabar noh.tp ape2 pn nnt kongsi2 ye keputusan.minggu depan je.tepat jam 12.01 pg boleh cek,haha

  336. lagi 6 hari sblm result keluar . haiii, mengalahkan tgu result SPM dlu. huhu.. ouh 14februari :)

  337. yelah yaya..menghitonnngg hari jek nie… :-)

    tapi sy takut lah..yelah tak sabar nak tau result..tpi takut result tu mengecewakan saya… hmmm apo nak di kato…adehhhh

  338. cahaya nur says:

    14 is coming soon..hope kwn2 kat sini murah rezekinya…
    kalo dapat alhamdulilah..kalo x dpt…cube lagi..mugkin ada rezeki yg lebih baik menunggu kite…

  339. btol ckp cahaya tu. kalo dpt alhamdulillah. kalo xdpt jgnlah berpts asa plak. myb ade rezeki yg lbh baik. percayalah. Tuhan tahu apa yg terbaik bt kita :)
    nti bgtau result eh kwn2…

  340. esok pangkah 1hari lg. tinggal 5hari.

    • betol tu yaya, esok pangkah kalendar lg..huhu. ntahhh, mcm takde harapan jek..mak kate tak pyh nak berharap sangat..huuuu, takotnye…..

  341. good luck to u all yg tgh berdebar2 tgu result keluar…harap semuanya berjaya

  342. hmm yela, jgn berharap sgt . teruskan hidup seperti biasa. tapi jgn lupe berdoa lagi :)

  343. merpati biru n kwn2 sume,
    dlm lmn web SPA tu cuma tunjuk contoh2 pakaian utk temuduga je…utk pakaian sukan xde ke ek? boleh ke pakai baju n seluar warna apa?kena pakai baju berkolar ke tak ek?seluar track suit jenis mcm mana?jenis kain ke atau jenis kedut2 mcm plastik tu boleh ke?kasut sukan mcm mana pun xpe ke?ada panduan x?

    2) kasut utk temuduga kena pakai yg bertutup kan?warna kelabu bleh ke?saya ada warna tu je…dlm SPA website cuma tunjuk contoh kasut bertutup warna hitam n putih je…merpati biru masa interview pakai baju kurung biasa ke baju kurung moden?warna apa?

    • kalau baju sukan tu tak pasti la..bebas la kot. hehe.

      tp saya rasa kalau kasut bertutup tu biarlah berimej korprat. biar nampak matang, jgn duk bereben2 sgt or warna yg striking as a yellow or red..kelabu pon oke.. baju kurung pon oke, kurung moden pon oke. just biar nampak sesuai dgn tubuh badan kita. means jgn terlalu besar or jgn terlalu sendat.. =) tu pendapat saya la..org lain taktau la mcm mane..

  344. Salam Che Nurin,

    Saya rasa biarlah saya jawab soalan Che Nurin tu yer..Ok berkenaan dengan pakaian sukan tu..pakai la..seluar sukan berwarna gelap (track suit), baju kemeja- T berkolar dan kasut sukan..jangan la pakai..pakaian sukan yang jarang pulak yer…Pakaian sukan ini untuk ujian fizikal..

    Ok..jika melepasi ujian fizikal dan berjaya ke temuduga seterusnya..barulah tukar kepada pakaian yang formal..saya rasa di laman http://www.spa.gov pun ada dinyatakan cara2 berpakaian sewaktu menghadiri temuduga.

    Sekian,terima kasih…

  345. merpati biru says:

    nurin,

    time sy g ujian fizikal tu, sy juz pakai tracksuit n t-shirt[tnpa kolar] je n sarung tangan[cuz sy pakai shirt lengan pendek] n kasut sukan n tudung hitam. sy punye seluar kaler dark blue, t-shirt hitam n kasut sukan biase. itu je. tp baju sukan hentam je, tp cm shami ckp, jgn jarang2 la. baju sukan tu tak penting sgt pun sbnrnya. bkn dia suh lari ke lompat tinggi ke ape. hehehehhe

    then, psl kasut utk temuduga. sy pakai heel[2 inci cmtu] yg cover depan n cover tumit kaler cream ade detail hitam cket2. tengah2 tak cover… mula nya serba salah jugak sbb kalo kot dlm website, kena full cover. tp sy takde kasut cmtu, sy hentam je. hehe
    sy tanye urus setia yg uruskan intebiu, die ckp takpe, asalkan jgn pakai kasut tali2 halus or cover dpn je.

    kalo ikot kaler, nak selamat kaler hitam la. kaler lain bule, tp jgn terang2 cm merah, biru cerah kuning hijau segala…… kalo takat hitam coklat, cream putih sy igt tak jadik masalah sgt. pastu jgn fancy2 sgt.

    tang baju lak. mase tu sy pakai baju kurung modern kaler hitam yg jarang tp sy pakai ngan inner hitam n tudung hitam. sepatutnya baju sy tu kena pakai ngan kain tp sy malas nak gosok. sy pakai ngan slack hitam. hehe.. pemalas sgt kan ? tp bukan ape. nanti da lipat2 letak dlm paper bag, ronyok lak. so, kalo seluar sng cket. tak mudah ronyok.

    pasal seluar tu pun buat sy risau jugak.. sbb pegawai kat ctu ckp… “laaa, nape awak pakai seluar, pakai baju kurung dik… kurang point awak kat ctu, keje gomen ni nak intebiu digalakkan baju kurung”
    sentap sy kat ctu…. pastu sy menggelatat gak la kan… tp sy tanye2 gak urusetia tu, jadik masalah ke kalo sy pakai seluar, die ckp tak lah….. lagipun baju awak labuh, bukan baju singkat2[yer la kan baju kurung modern kan labuh], jadik tak jadik masalah….

    alhamdulilllah rezeki masih lg bepihak pd sy, semuanya bejalan lancar…

  346. cik lala,shami&merpati biru,
    thx kwn2…that mean kn pakai sukan dr rumah ke?abg kandung sy yg keje peg imi ada bgtau baik pakai baju kurung dulu…dah sampai tmpt tu nnt br tukar pakai baju sukan supaya nmpk sopan dan xgelojoh sgt…lgpun dlm surat tu ada bgtau bawa baju sukan bkn trus pakai, kan…apa pendapat korang?nnt sy plk yg lain drpd org lain…takut melilau2 cr tmpt nak salin baju plk…korg yg pnh pegi intw peg imi camne ek?

  347. merpati biru says:

    Nurin,

    hari tu mase sy intebiu sy siap2 pakai baju sukan tros sbb dia tulis kan ujian fizikal n pancaindera dlu, lepas sume tu baru ke peringkat temuduga.
    so, sy trus pakai pakaian sukan…

    mase sy dtg pun dah ade lebihkurang 10-15 calon da sampai.
    sume da siap2 bepakaian sukan termasuklah sy.

    n ade la jugak calon yg pakai baju kurung dlu, bila dia masok je tempat menunggu, peg tu trus soh tukar baju sukan.

    so mane yg tukar baju tu, die tukar dlm toilet la.

  348. merpati biru,
    yeke…maklumlah abg sy tu masa dia intw peg imi belom ada ujian fizikal dan pancaindera ni…dulu2 trus interview je…klau ikutkan dia mmg xlepas sbb dia gemok dan rabun…kira mmg nasib dia la dpt…

    thx a lot…awak dan kwn2 yg lain byk bg info yg sgt berguna pd sy…best la blog ni sbb sumenye xkedekut ilmu termasuklah auditor blog ni. insyaallah lps sy selesai intw nnt sy akan share pd kwn2 sume…:)

  349. UNTUK MAKLUMAN…

    Bagi sahabat-sahabat yang dah lalui temuduga PT ini,

    Keputusan temuduga bagi jawatan Pembantu Tadbir (P/O) Gred N17 akan diumumkan pada 14 Februari 2011 (Isnin).

    Saya selaku admin blog kerja-kerajaan.com/blog ini, mendoakan keputusan yang terbaik buat anda semua. Bersama-sama kita doakan kejayaan masing-masing dan sahabat yang lain.

  350. Terima kasih en. Jamal. Tak sabo nak tau keptusanya. Makin dekat makin Berdebar. Insyaallah semua akan berjaya.

  351. Lagi 3 hari…berdebar rasanyer…he,he….

  352. cahaya nur says:

    kwn2…2 days more..

  353. aslkm merpati biru…sy nk tnye ckt,awk da dpt surat rasmi dr SPA x utk jwtan imigresen kp17 ni???

  354. merpati biru says:

    yup, gud luck pd kwn2 yg menunggu result PTPO ea. Bwk2 betenang eh…huhuhuh

    chacha,

    sy lum trima surat lg.

    tp sy ada follow up ngan SPA n imigresen la.

    SPA ckp, kite kna tgu surat tawaran from SPA n surat from Jab Imigresen dlu. Dlm surat tu, nanti dia serta kan surat medical cek up n surat akuan sumpah.

    So, spa ckp surat tawaran dari diorg da dihantar ke jab imigresen, so, nanti imigresen akan hantar surat tu bersama dgn surat dr jab. jugak melalui pos laju.

    Katanya selewat2 nye sabtu ni, tapi sy tak sure pulak betol2 ke tak sabtu ni ke ape.

    pastu sy ada follow up dgn jab imigresen, dia ckp kemungkinan besar kita akan di panggil utk lapor diri pd bulan 3 nanti.

    chacha pun dpt jugak jwtn ni ea ? chacha ade follow up tak ? awak da cek on9 lum surat tawaran terima jawatan ? da jwb lum ?

    • aslkm merpati biru…sy pn dpt jwtn ni,da check online surat twrn tu smlm n kene print 2 copy surat tu……sy pn ade cll spa td,diaorg pun ckp mcm yg awk bgtau ni,tp selewat2nye 25hb ni diaorg ckp…kalo lum dpt surat dlm tempoh tu,pihak spa suruh kite cll imigresen…..pape pun,kite tggu je surat dr jbtn imigresen yer…tahniah utk awk sbb dpt jwtn ni…

    • Cik Merpati Biiru…

      Awak dah jawab ker surat tawaran terima jawatan tu kat online SPA tu..bukan ker tunggu surat tawaran dari Jab Imigresen sampai baru jawab kat online surat tawaran terima jawatan tu..?

      Tolong saya..keliru pulak saya pasal hal ni…

  355. melihatkan perbicangan di sini juga melibatkan temuduga pegawai imegresen KP17 yang dah berjalan 10 – 25 feb ni, saya ada buat satu post di link di bawah:
    http://www.kerja-kerajaan.com/blog/temuduga-pegawai-imigresen-kp17/temuduga-pegawai-imigresen-kp17/

    Saya ada sediakan sedikit tips di sana, dan kawan-kawan semua juga boleh share di sana jika berkaitan.

  356. merpati biru says:

    admin… waaaa.. thanks2. hehehe… at least takde ler kite dok menumpang kat topik org.. hehe..

    caca, tahniah tuk awak gak…

  357. lagi 2 hari.. ohh berdebarnya!

  358. hmmmm, sy msh igt masa interview lps. sy antra calon2 terakhir di interview. lps penemuduga lunch brulah giliran sy msuk. dlm kul 2.30ptg, pengerusi lelaki dan ahli panel perempuan. mula2 suruh sy kenalkan diri dlm b.i dan sy jwb dlm b.i jgk. lps tu tya knp xsmbg blaja sedangkan SPM sy bgs, sy jwb setenangnya. tp sy xtau kenapa ahli panel yg perempuan tu asyik gelak terkekeh2 bila mereka mula berbual2 ngn sy. smpkan kwn2 di luar dgr dia gelak. sy bukan bt lawak cuma jwb soalan dlm cara sy.mungkin cara sy kelakar.akhir sekali dia tny kalau dpt jwtn ini apa yg sy blh lakukan. sy amek msa berfkir dlm seminit dan belum sy mjawab mereka berdua suruh sy belanja.hmmm, tp sy mmg bersyukur sgt dpt bilik H tu.sbb penemuduga sy mmg BEST! :)
    harap2 nsb menyebelahi sy.dan sy akn crk mereka kalau sy dpt jwtn ni sbb dh jnj akn belanja.

  359. Asalamualaikum….bru jak dpt result pt n17(spp)..GAGAL jg…tgu plak result pt n17(spa) 14hb ni….tp msti x dpt jg…interview pegawai imigresen kp17 24 feb ni….mcm tipis jak peluang coz ada parut kat lutut…bks jatu time bdk2 dlu…apa2 pun kena p jg,mn tau ada rezeki…

  360. Che CT..pergi aje la temuduga Imigresen tu…pasal parut tu tak perlu risau..masa ujian fizikal tu..dia akan tengok cara jalan kita ..kalau ada sesuatu yg tak kena dia akan tanya..saya pun ada gak parut kat tangan tapi lepas gak..he,he..

  361. Assalamualaikum..wife saya ada gi temuduga PTPO N17 ni, baru nie dia dapat surat dari SPA suruh submit diploma dengan transkrip sekali, (Disahkan)dalam masa 5 hari(8/2/2011). sape2 ada info? kenapa eh? kesian dia bedebar2 hari2…

  362. esok sabtu, then ahad, then………….result kuar..gudluck semua..:)

  363. Cik lala,
    makin dekat makin tak sabar kan. Moga2 kite semua berjaya…. Ammminnn

  364. sy dpt jg interview SPP jwtn pt n17….tp malangnya “ANDA GAGAL”…nak bederai jg air mata ni…..skrg ni..tgu pla result SPA jwtn pt n17 jg….(redha jak la)…23hb ni ada pla interview SPA jwtn pegawai imigresen kp17……( pun redha jak la).. kena busaha byk2..cri la sbyk mn mklumat ttg imi ni….lastly…bdoa la..smoga usaha kt x sia2..AMIN

  365. lagi 2 hari…

  366. menghitung hari detik demi detik…
    keputusan dari SPA untuk pembantu tadbir…

  367. agak2 kan pkul 12.01 tgh malam tu dh blh check x?

    • rasanya tak leh kot… 14hb dalam sekitar 5petang mcm tu rasanya baru leh check.. sebab ada member masa tu check result compt tech… dlam 5petang baru dpat taw result. sebelum2 tu tak dapay

  368. tak sabo yaya ya.
    penantian itu satu penyeksaan kan
    tah…boleh cuba kan.
    tak der masalah …

  369. hehe..
    hm, bila dh nk kua result ni rsa tkt plak nk check
    tkt kptsn nye hampa..
    kalo xcheck blh ke?
    tau2 surat tawaran smp je
    :)

  370. Kalau surat ditunggu2 tak tiba mcm mana!??
    Haru biru lak nanti. Zieyta pun terfikir nak buat yg sama. He he he.

  371. just nk tips interview p/o 29/12..

    1. kenalkan diri..klau boleh ceritakan semua tentang diri anda n keluarga anda
    2. klau boleh sijil2 si susun megikut turutan ini di ambil markah .
    2 1 malaysia. x cerita bulat2 yg kita bace,kita ceritakan megikut pengetahuan kita.
    3.kenapa saya perlu ambil awak untuk jawatan ini.goreng je asalkan masuk akal.
    4.pengalaman anda bekerja.
    5.satu kelebihan kalau anda pernah mewakili sukan @ badan uniform untuk sekolah,negeri @daerah.

    selebihye die banyak berborak tentang pengalaman kerja saya .

    semoga berjaya rileks x nervous.

  372. interview spp utk jwtn pt n17…..GAGAL…esok tgu result spa pla utk jwtn pt n17 jg….(redha)…23hb ni interview pegawai imigresen pla…tgh berusaha sguh2,smoga x sia2…amin

  373. Sesiapa yang dapat result pada hari ni bagi jawatan pembantu tadbir tu, marilah kongsi-kongsi result anda di sini. Tak kisah lah berjaya atau tidak.

  374. blm lagi en. jamal.

    tak boleh tgk pun lagi, agaknya tengah hari skt kot

  375. yea lorh xdpt tgk resultla.. check mlalui sms leh percaya ke jwpnnye?hmm

  376. hmmm.. msh tak blh check result lg eh..?
    mgkin btol ckp cik zety kot.. lps kul5 bru dpt check..

  377. salam~~ da tnya kwn kat spa pjaya.. dia kata ptg2 ckit bru cek.. coz skrg ni system line tgah bzz

  378. huhu…..b’debar2 nye nk tgk result…..seram! hrp2 lulus ler…..kalo gagal pon xpela…..redha je….n trus berusaha lg…..n lg n lg……smpi dpt!

  379. aah la…takleh check lg :( camne la result nye nt……………

  380. sgt berdebar..ape2 pon result redha je la huhu

  381. saba2.. ptg skit blh check.. hrp kita semua berjaya :)

  382. Gementar, berdebar…mcm nak gi tgk result SPM pulak eekk…laris btul keje kerajaan nih…he,he..

  383. kwn2..pe2 inform kat sini ye..koz kat sini je tau info2 terkini..nasib baik da u all semua..heheh

  384. terima kasih en jamal…nadia nak tenang menunggu result…

  385. kawan2 comfirm ke kul 5 petang???

  386. makin dekat makin berdebar lak
    duduk pun tak senang nie.

  387. makin kencang debaran nie cik lala

  388. CIK LALA NGAN ZIEYTA MOHON PE YA?

  389. HUHUHUHU bape jam jek lagii

  390. Salam. En.Jamal.
    Keputusan hari ini keluar pukul berapa ya?
    Gemuruh pula rasanya. Semoga berjaya untuk saya dan kawan-kawan semua. amin.

  391. pembantu tabdir…

  392. Hi, saya yana..arini saya try check interview result utk jwtn pmbntu tdbir PO ni, tp xkuar agi, spptnye 14/2 da kuar, ada saper2 yg da tau result????

  393. tadi dah kol pihak spa..meka kata meka belum trima sebarang jawapan or keputusan pembantu tadbir..jadi kol lagi munggu depan..meka kata cam tu…

  394. *minggu depan

  395. ha? minggu depan? biar betul??????

  396. tu yg pekeja spa bg tahu la…tadi da tanya bila keluar kalau xhari ni…meka kata berkemungkinan minggu depan n kol lagi minggu depan coz meka belum trima sebarang keputusan untuk pembantu tadbir….

  397. yela.. kenapa blh jd mcm ni? ramai sgt calon yg bgs2 smp panel susah nk pilih kot.. cube tya en sibuk-sibuk.. myb die tau pe cer.. en sibuk-sibuk!!!

  398. ala….penat la lg nak tunggu minggu depan…….

  399. yaya….
    mungkin betul cik sibuk-sibuk cakap sebelum ni…dia diberitahu keputusan mgkin akan keluar Mac……so kita tunggu jelah…..’PENANTIAN ADALAH SATU PENYIKSAAN…..”

  400. jangan risau kawan2 apa-apa pun kalau ade delay lagi mereka mesti akan umumkan di website SPA…buat masa ni kita tgu jek hingga 11.59 malam karang hehehe ;-))..Anyway good luck for you guys..hmm me too.. Ameen.

  401. hikhik puehla nk tunggunye..emm

  402. ggrrrr…..macam mano ni..tak senang duduk dah ni ha…huhuhu

  403. nak buat keja pun x senang,
    nak mkn x lalu dah nie….risaaauuuuu

  404. td try2 klik kt jwatan arkitek J41 die kte kputusan pd 11/2 tp hr ni da 14/2 msh show ikln yg sme..bimbang lerr jwtn pmbntu tdbir ni pn jd gitu gk..td call spa talak olang jawap lorh

  405. rasanya dh kuar dh keputusan..sbb dh leh masukkan ic..:)

  406. betul tu …dah boleh masuk i/c tp tak berani nak masuk.
    kawan2 semua mcm mana

  407. CALON SIMPANAN SELAMA 1 TAHUN… :-(

  408. aza pon dpt calon simpanan 1 tahun..any way..Tahniah kawan2 yg berjaya..yg x berjaya..cuba lg eh..:)

  409. sy pon calon simpanan selama 1 tahun :(
    sedikit kecewa tp alhamdulillah, melangkah sekaki ke sektor awam..

  410. cahaya nur says:

    Kwn2..cube kwn2 try masukkan ic kawan2 kat keputusan yg penolong pegawai penilaian gred 27..resultnya bole diketauhi kat sana..i xdpt..xpe..next time..cube lagi..

  411. Terima Kasih abg Jamal kerana memberi tips temuduga,semoga ALLAH memberi ganjaran pahala buat abg Jamal..:)

  412. huhu dukacita anda tidak berjaya…cuba lg..

    gudluck pd yg dpt..

  413. tahniah kwn2 semua…:)
    sy punye result dukacita. reason y tak tau sbb ape. maybe sb tunjuk dip kot, sb before ni dpt calon simpanan for peg. khidmat pelanggan n17, takpe la..sy cuba lain kali..tq encik jamal, nt update info2 lg ye…:)

  414. tahniah gak pada yg berjaya.
    sy dapat keputusan calon simpana. Mula2 kecewa rasa nak nangis aje. Tapi tak pelah anggap ianya satu permulaan dalam hidup saya kali ini kerana first time interview kerajaan setelah lebih kurang 15 tahun mintak.

  415. cik lala..bukan sbb dip..saya pun tunjuk dip masa temuduga haritu…mgkn x da rezeki..:)..ramai yg ditemuduga mgkn kita x cukup bagus…jgn putus asa..kita cuba lagi nanti..:)

  416. sy pun dukacita gak.. xpe lah xde rezeki nk wat cmne.. tp mmg frust gilerrrr

  417. da SPP pun GAGAL…SPA pun sama gak…da mls nak g interview ni…bknya dkt tmpt 2…naik bas dkt 3 jam..nak sewa bilik lg 1 hal…byk kos jg la yg kuar smata2 kerja kerajaan ni….sabar la hati..

  418. klau yg berjaya tu sume pakai kabel ke ek?mcm kita yg xde kabel ni cam tipis je peluang huhuhu…anyway jgn putus asa ye…cube lg sampai umur 35thn…

  419. nurin jgn mcm mcm tu. sy sendiri dah melepasi umur 35 tahun tp still tak give-up. u all ader gak peluang lagi kan.

  420. kenapa takde calon yg berjaya update kt sini pon? agaknye SPA salah bg result kot.. hehehe..

  421. yaya,
    betul gak yer. tak der sorang pun yg berjaya ni…

  422. tp ade yg dpt calon simpanan kan..da btol la tu resultnye..huhu frustnyer rse coz lme sgt tggu jawapan

  423. mungkin yg dpt calon simpanan tu berjaya. hehehe.. :)

  424. sy pn dpt jd calon simpanan je..sedih sgt rase.maybe sb lame sgt menunggu rase kecewa yg melampau.da 6 kali interview tp still tk dpt..tensionnya

  425. tq yaya..ni pn tgh pujuk diri sndiri..hehe.tp kalo dpt calon simpanan tu same je mcm tk dpt.tipis sgt harapan..tkpe la maybe Allah da sediakn rezeki kt tmpt lain utk kita.

    • apa yg sy bca, calon simpanan ni ibrat kita dh melangkah 1 kaki ke dlm sektor awam.. bykkn berdoa, Allah akan buka pintu rezeki tu bt kita.. mgkin ada calon yg berjaya menolak dgn sbb yg kita xtau so peluang tu terbuka luas bt kita yg smpanan ni..

  426. insyaallah.mudah-mudahan mcm tu la

  427. merpati_putih says:

    nak tanya, calon simpanan ade peluang utk dpt x jawatan ni? sya dpt as calon simpanan selama 1 tahun..

  428. x kan x de follower berjaya temuduga?atau member2 korang yg berjaya temuduga ke?share2 le..

  429. rmai yg dpt jd calon simpanan kt cni ek..ada sape2 yg berjaya tk..mm pasal calon simpanan tu sy pn tk tahu cmane.

  430. yela.. takkn xde sape yg berjaya kot.. update la cni.. nk tumpang gembira gak ni..

    • kalo ikut statistik calon simpanan sebelum ni 5000org..mgkn juga ada kuota utk mereka..kita yg ~27K yg dipanggil temuduga bnyak gak yg jd calon simpanan..calon yg akan diambil hanya ~406 je so jgn putus asa..cuba lg…pastikan 1st choice masa nk apply spa nanti pilih PTN17@jawatan yg anda minat..

      bg korang..mgkn calon simpanan di ada sedikit harapan (tp jgn mengharap)hik..hik..sbb…..

      PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI) GRED N17 21/12/2010 Anda Telah dikategorikan sebagai calon simpanan dalam masa 1 tahun

      ~BACA BETUL2~

      Keputusan muktamad adalah berdasarkan kepada surat pemberitahuan rasmi yang akan dikeluarkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia.

      #KEPUTUSAN MUKTAMAD#

  431. salam, saya pn dpt calon simpanan 1 tahun..

    ade peluang dpt ke x ek??

    nway..cograts pd yang dpt..

  432. ariesarlia says:

    salam….akhirnye…..my result is “calon simpanan selame 1 thn….huhu….” cedey nye…..tp xpe la cbe lg akn dtg…. :) ye kpd yg b’jaye tu congrats….

  433. ishhh musykil ni… semua dpt calon simpanan je. sape yg berjaya ni?? ade kesilapan ni… hmmm.. hehehe..

  434. ariesarlia says:

    hehe….aa la rmai lak yg dpt calon simpanan ek….pepon kite 2gu jela surat pemberitahuan rasmi dr spa smpi ye…..mne tau result nye kuo len plak……ade hrpn ke…..huhu…..

  435. hehe..kalau tak percaya tunggu surat sampai rumah :)

  436. sy pun dpt calon simpanan…;-(..

  437. ad sesapa yg dpt result ‘Tahniah” x selain calon simpanan.xkn suma calon simpanan….

  438. faisal dpt per?

  439. simpanan jgk…

  440. xkn sume dpt simpanan…

  441. 03-8885 6330 (Encik Ramli bin Haji Abdul Aziz) bah. tawaran utk pengesahan

  442. Faizal, kena call ke utk pengesahan. Keputusan kat web tu tak berapa nak muktamad ke

  443. blum selagi surat dri SPA blum diterima…peluang msh ad..tgu jer..

  444. Mudah2an kalau ader rezeki tu tak kemana. Maknanya dia akan keluarkan surat rasmi pada kite nanti yer

  445. alhamdulilah lega sikit rasa…xla kecewa sgt faisal gtau mcm tu..tunggu je lah surat dr spa..

  446. saya pon dpt calon simpanan……itu pon pakai kabel…..agaknya kabel saya xkuat kot…..longgar….hahaha

  447. sptutnya kna bersyukur dpt calon simpanan,bagaimana klu gagal..kpd yg dpt calon simpanan tu anggaplah sebelah kaki dh berjaya,tinggal sebelah je lg…Berdoalah byk2,insyaAllah pintu rezeki lbh terbuka…:)

  448. aha….betoi tu faizal……betoi ka yg keputusan tu belum muktaad lg???

  449. sy pown dpt calon simpanan gak.. stahun…

  450. KERTAS SURUHANJAYA / TAWARAN

    Pengerusi LTD akan menyediakan laporan temu duga dan menyerahkannya kepada Urus Setia sekurang-kurangnya 3 hari selepas temu duga berakhir. Berasaskan laporan ini Urus Setia akan menyediakan Kertas Pertimbangan Suruhanjaya untuk dibentangkan di dalam mesyuarat Suruhanjaya yang kebiasaannya diadakan pada setiap hari Isnin. Semakan secara terperinci akan dilakukan bagi memastikan semua dokumen yang diperlukan telah dikemukakan oleh calon semasa temu duga. Selain itu, semakan untuk nilai taraf yang diiktiraf oleh Kerajaan untuk tujuan lantikan ke perkhidmatan awam juga dijalankan. Sekiranya calon memiliki kelayakan yang belum diiktiraf oleh Kerajaan, calon tidak akan ditawarkan pelantikan sehingga pengiktirafan diberikan. Dalam masa 7 hari daripada tarikh mesyuarat Suruhanjaya, surat tawaran akan dikeluarkan dan keputusan temu duga ini juga boleh diperolehi daripada laman web SPA. Satu salinan asal surat tawaran akan dihantar terus kepada calon manakala satu salinan akan dihantar kepada Kementerian / Jabatan yang terlibat untuk tujuan penempatan.

  451. pembantu tdbir n17 interview 14/12/10, spa yg dpt…?

  452. alahaiiii….sapelah yang dapat nie…
    seme dapat simpanan termasuklah saya…
    en. faizal nie telah beri semangat balikla..
    time kasih ye..

  453. betul ke kalo kita dipilih untuk calon simpanan selama 1 tahun bermakna dalam tempoh setahun tu spa tk kan panggil untuk interview untuk jawatan lain?

  454. Berjaya! tq bagi tips2 yg sngt2 membantu! :)

  455. klu la da begitu byk calon simpanan….rasa2nya lama lg la spa bt interview…sy dpt interview ari tu thn2007…2010 bru dpt interview lg..2 pun dukacita jg…ermmmm

  456. merpati biru says:

    tahniah pd yg bejaye. .. pd yg dpt calon simpanan pon, besabar la. inshaallah kalo ade rezeki..
    pd yg gagal, cube lg. jadik kan ini sbg pengalaman.

  457. Dukacita anda tidak berjaya dalam urusan ini….(untuk Jawatan Pembantu Tadbir…)..nasib baik la..temuduga jawatan Imigresen aku dapat tahniah…kalau tidak tak tahu nak kate ape..walhal temuduga Imigresen bagi aku lagi susah dan mencabar dari temuduga pembantu tadbir..Syukur..sesangat…

  458. shahmi: sekurang2nye ade back up..rasa nyesal tk pg interview imigresen dlu..
    dah dpt calon simpanan lak

  459. Temuduga Pembantu tadbir ni ramai yang mohon…mahu rambang mata pihak penemuduga nak memilih kan…..So ucapan tahniah pada yang berjaya..yang tak berjaya…jangan putus asa..Insyaallah pasti akan ada rezeki untuk kalian…

  460. sayapun dapat calon simpanan gak. brape orang yang berjaya agaknye ye… harap-harap masih ada rezki.

  461. da kuar da result….dukacita anda tidak berjaya…sedih pun ada tp rezeki xda..so wat bodo je la..tp pk kan blk, bila la nk dpt ienteview N17 ni lg..anyway, tahniah kepada anda yg berjaya…

  462. Ade sesiapa yang tahu x pasal calon simpanan. Bagaimankah perluang untuk calon simpanan ini? adakah mereka akan berjaya mendapat jawatan tersebut atau lupakan saja….

  463. Kepada abang Jamal, boleh x tenangkan hati kami yang calon simpanan ni….. bagaimana peluang kami di gov?

  464. sya ni umur dh nk masuk 31tahun..kelayakan pun spm,itupun cukup2 mkn..masih layak ke saya ni utk memohon dlm kerajaan?ada pengalamn sbg kerani dlm sektor badan berkanun 5 thn lps..skrg saya x bekerja..mohon pandangan dan pendapat..

  465. selalunya calon simpanan ni jarang nak dapat, sbbnya saya dah banyak kali dapat calon simpanan, last2 spa buat temuduga pengambilan baru, kita sebagai calon simpanan sama ja mcm calon yang dapat keputusan gagal…

  466. ada x calon simpanan yg dia serap juga????

  467. apa kah maksud Keputusan muktamad adalah berdasarkan kepada surat pemberitahuan rasmi yang akan dikeluarkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia.

    sapa boleh tlg jawab kn…plzzzz

  468. saya rs kan kepada sesiapa yg dpt calon simpanan tu ade rezeki untuk diserap la.. bykkan berdoa.. sbb bila ade kekosongan je mana2 calon simpanan yg ada akan dipanggil.. sbb tu die tulis KEPUTUSAN MUKTAMAD ADALAH BERDASARKAN SURAT PEMBERITAHUAN RASMI SPA… :)

  469. Bila tengok kat statistik pembantu tadbir rasa seram…sebab simpanan shj 4000 orang…kekosongan jawatan yan diperlukan cuma 400 orang..so renung2kanlah..adakah nasib akan menyebelahi orang yg mendapat ‘calon simpanan’…itu..

  470. rezeki tu di tgn tuhan. kalo tk untuk jwtn ni mayb ade pada jwtn lain. dont worry

    • betol tu..sy yg result dukacita ni redha je lah..cuba utk lain kali. maybe rezki di lain hari kot..tunggu je lah..yg calon simpanan tu sy ase if yg berjaya tp mereka tolak, baru la die amik utk calon simpanan tp, ade ke org tolak tawaran tu??hehe

  471. hmm.. hrp2 ade la rezeki utk sy. :(

  472. saya pun dukacita jugaklah….saya terus memujuk diri saya….mungkin rezeki yang saya dapat sekarang ni sudah memadai..itukan semua kerja Tuhan…..kerja dekat UIA ni pun dah kira Alhamdulillah…syukur….

  473. apa kata kite tanya cik sibuk-sibuk..
    Cik Sibuk-sibuk!!!!!!!!!
    apa nasib kami calon simpanan ni….
    tlglah..

    • aah..mane cik sibuk2 ni..pastu syarat2 utk pembantu tadbir masih mcm dulu or ape ek??sb dlm syarat2 die diberi Keutamaan diberi kepada calon yang berkebolehan mengendalikan komputer dan/atau mengambil trengkas. sy yg ambil trengkas pon dukacita ni. mcm mane eh?? setahu sy skrang ni takramai yg ambil trengkas…ade sape2 boleh bg pandangan???

  474. merpati biru says:

    sy pun penah jadik calon simpanan utk pembantu pendaftaran. tp akan expired bulan 3 tahun ni. tak panggil2.

    tgk la, kalo ade sesape yg berjaya menolak jawatan tu, calon simpanan pertama akan dipanggil… dan seterusnya….
    mcm tu la prosedurnya…

  475. Sape yang berjaya dapt PT N17 pada 17.12.2010?

  476. saya rASA ramai yang dapat pekerja kontrak kot….atau pekerja sambilan coz masa pg interview ari tu ramai budak kontrak dan sambilan.. kalu dapt memang rezeki mereka..tahniah

    • saya yang dah kerja pt(p/o) sambilan selama 4 tahun pon tak dapat jugak…..pening memikirkan nasib diri sendiri….

      • sama la..dh 3 tahun lebih bekerja ngan kementerian sbg PT sambilan tp x dpt..mgkn bukan rezeki walau ada pengalaman..sabar je la..n jgn putus asa..:)

        • nk tnye la…PT sambilan tu mcm mane ek???di kira kerjagoverment jgk ek??pas tu ade peluang tak untuk di serap terus?/

  477. pemilihan kali ni agak mengelirukan.. hmmmm..

  478. rasa terkilan gak kan…..
    umur dah besar and byk lak tu. first time setelah lebih 10 tahun memohon dari borang OMR lagi. Dapat keputusan interview “CALON SIMPANAN”. nak tgu berapa tahun lagi baru dapat lagi interview. 10 tahun lagi ke. masa tu umur pun dah nak pencen. Nmpk nya rezeki bukan di jabatan kerajaan………

  479. Iena Marlina says:

    intv pada 14/2. dapat calon simpanan jugak. tahniah pada mereka yg berjaya. pada calon simpanan, insyaallah….klo ada rezeki tu adalah..jgn fikir sgt…

  480. kawan2 ni jawapan daripada pihak spa, saya tanya dlm aduan spa.” Calon simpanan adalah untuk menggantikan calon yang tidak melapurkan diri/tolak tawaran sehingga pada tarikh yang ditetapkan, keputusan temu duga adalah muktamat”

  481. Calon Simpanan – ini adalah mereka yang telah menghadiri temuduga di SPA dan mendapat result sebagai calon simpanan. Ini bermakna mereka tidak gagal 100% dalam temuduga yang dijalankan, tetapi masih juga belum berjaya. Mereka ini boleh dianggap telah melangkah sebelah kaki untuk mendapatkan pekerjaan di sektor awam.

    INGAT! Sebelah kaki saja. Belum kesemuanya..Calon simpanan ini akan diserap ke dalam sektor awam sekiranya terdapat calon yang telah berjaya di dalam temuduga sebelumnya menolak jawatan yang ditawarkan. Maknanya dia taknak bekerja dengan kerajaan la walaupun dah berjaya temuduga..

    Jadi, jawatankuasa pemilihan akan memilih calon – calon simpanan yang ada ini untuk menggantikan mereka yang telah menolak jawatan tersebut. Sekiranya calon simpanan tadi juga menolak, calon simpanan kedua pula akan dipilih. Begitulah alkisahnya….

    Atau ada kes – kes tertentu…calon simpanan ini akan diserap masuk ke dalam perkhidmatan awam. Contohnya: PM arahkan mereka yang berstatus ‘calon simpanan’ diberikan kerja serta – merta ataupun terdapat keperluan kakitangan yang segera di jabatan/kementerian tertentu.

    Biasanya, calon simpanan ini diberi tempoh menunggu setahun dan ada juga diberi masa 6 bulan. Maknanya, mereka perlu menunggu dalam tempoh tersebut samada dipanggil untuk melaporkan diri untuk jawatan tetap di sektor awam atau tidak. Jika mereka dipanggil melaporkan diri dalam tempoh tersebut, tahniah diucapkan. Mereka telah berjaya menjawat jawatan di sektor awam dengan status TETAP atau Kontrak SPA. Kedua – dua status ini adalah baik untuk mereka di mana kedua –duanya berjaya memasuki sektor awam. Yang kontrak SPA ini biasanya akan ditukarkan kepada status TETAP dalam masa setahun perkhidmatan.

    Ada juga calon yang menunggu hanya dalam 2 bulan sudah dipanggil melaporkan diri untuk jawatan tetap tersebut. Rezeki…. Walaupun tempoh menunggu dijanjikan setahun, tapi masih ada peluang selepas tempoh tersebut tamat.

    Dan ada juga yang memang tak dapat – dapat juga walaupun dah lebih setahun menjadi calon simpanan. Memang tiada rezeki untuk mereka. Pada pandangan saya, peluang calon simpanan ini untuk diserap ke dalam sektor awam adalah kurang dari 50%.

    Bagi calon simpanan ini, sementara menunggu keputusan samada diserap atau tidak, mereka digalakkan untuk mencari peluang kerja yang lain. Mereka boleh menghadiri mana – mana temuduga lain yang dianjurkan oleh sektor kerajaan mahupun swasta. Usah berharap 100% untuk diterima memasuki sektor awam dalam masa menunggu tersebut. Kadang kala, jika mereka bernasib baik, mereka berjaya mendapatkan jawatan di sektor awam yang lain. Jika perlu mengemaskini borang permohonan SPA semula, sila kemaskinikan. Tiada masalah..

    Itulah serba sedikit mengenai calon simpanan. Jika anda mendapat keputusan sebagai Calon Simpanan, usahlah kecewa. Itu adalah satu kejayaan juga buat anda. Jika ada rezeki, anda akan dipanggil melaporkan diri. Jika tidak, usaha lagi di lain masa. Dan simpan result ‘calon simpanan’ itu baik – baik. Ini kerana ianya boleh digunakan sekiranya anda dipanggil temuduga lagi di lain – lain masa. Anda boleh menunjukkan/masukkan dalam fail keputusan tersebut untuk rujukan/tatapan panel penemuduga pada masa akan datang. Ini mampu mempengaruhi emosi panel yang menemuduga anda di lain masa nanti. Manatahu dia berkata “Wah! Calon ini dah berjaya menjadi calon simpanan rupa – rupanya…Bolehla tolong sikit…”.

  482. ooo..bgtu rupanya…kwn2 x baik mengeluh..mungkin ada hikmah di sebaliknya…sy pun dpt kptsn dukacita jg…x pa la bole cuba lg biar pun da berkali2 GAGAL….

  483. sy bkn la berharap calon yg berjaya menolak twrn tu tp hrap sgt2 ade kekosongan lagi.. mintak2 ade rezeki tuk sy.. hm.. mcm mana nk tau kita ni calon simpanan yg ke berapa..? ade spe2 tau?

  484. Mcm nak tulis surat kat pm aje suruh dia serapkan calon simpanan nie…..
    He he he manalah tau kan. Mcm pilihanraya dah dekat nie. Apa kata kawan2 semua

    • zieyta…hehe lucu la…pas tu suru PM serap pla calon yg dukacita ni sbg calon simpanan….

    • saya dah buat kat mejabulat 1malaysia…. sokong sokong lah saya kat saner…. ok…. saya pun calon simpanan gak..interbiu 29/11/2010…

  485. sama la min….saya pun masuk tahun ketiga sebagai pembantu tadbir N17 sambilan di kem PLKN khidmat negara..huhu…apakah suma yg dpt menggunakan cable…atau SPA telah pun ada calon FAV mereka..jeng3…

  486. alhmdulillah :) trima kesehhh 😛
    xtau lagi bile lapor diri sebab surat x smp lagi..
    cuma dlm portal tu kate dh bjaya..
    mmg syukur sngt, prcubaan ptama, interview ptama keja kjaan dah lepas 😛

    utk kwn2 lain yg x bjaya, cuba lagi lain kali :)

  487. Dalam ramai2 yg post kat laman ni..hanya sorang sajer yang berjaya…lain semua simpanan ….

    Kepada Apin86..ini semua bergantung pada rezeki..tak perlu pakai cable…kalau dah rezeki awak memang tertulis untuk bekerja sbg penjawat awam..kan…..

  488. Salam. Ini kisah pengalaman saya.Saya seorang pemegang diploma. Bekerja dengan syarikat ICT swasta yang menempatkan pekerja di tempat kerajaan selama hampir 6 tahun. 2 tahun yang lalu saya pernah dapat interview F29 beberapa bulan sebelum tender syarikat saya tamat di Jabatan Kerajaan ini. Saya mempraktikan semua tips yang Saudara Jamal berikan namun saya gagal. Saya pasrah dan yakin bahawa mungkin bukan rezeki saya. Saya menganggur hampir 8 bulan.Cuma sewaktu saya menganggur saya melawat salah seorang penolong pegawai tadbir yang pernah saya berkhidmat dengannya. Dia temukan saya dengan seorang gadis yang sedang berkhidmat sebagai pembantu tadbir sambilan di tempat beliau dan menyatakan gadis itu berjaya dalam interview F29.Dia hairan kerana gadis tersebut langsung tidak ada pengalaman dalam kerja kerja maintenance peralatan ICT juga programming. Bila di tanya dengan malu malu gadis itu memberitahu yang bapa saudaranya salah seorang staff SPA. Barulah saya sedar yang kabel ini penting walaupun saudara Jamal menyatakan sebaliknya.
    Pengangguran saya selama 8 bulan berakhir apabila seorang Pembantu Tadbir Kanan CC di tempat saya bertugas simpati dan menawarkan jawatan Pembantu Tadbir sambilan. Hampir 2 tahun bertugas saya menganggur lagi awal Januari yang lalu kerana kerajaan tidak menyambung kontrak pembantu tadbir sambilan akibat kekangan budget.Mujur 3 hari sebelum saya tamat kontrak, saya mendapat interview N17 ini. Kali ini saya mencari kabel sebanyak mungkin. Walaupun tidak pasti seratus peratus yang akan berjaya saya mempraktikan segala yang disyorkan oleh saudara jamal.Saya juga memohon bantuan salah seorang PTD yang bertugas di tempat saya supaya nama saya diberi pertimbangan. Juga permohonan kepada yang Esa tak lupa dipanjatkan Akhirnya alhamdulillah saya berjaya dalam temuduga itu
    2 hari lepas saya bertemu dengan PTD berkenaan.Saya mengucapkan terima kasih. Katanya saya dapat jawatan berkenaan memang semata mata kerana kabel kerana fizikal badan saya yang obes memang tidak akan diambil oleh kerajaan. Kesimpulannya di sini, sekiranya anda kurang menarik, gemuk dan tidak punyai kabel.Memang anda tidak akan diambil bekerja sebagai kakitangan kerajaan.Sebab tu ramai kakitangan kerajaan semuanya cantik dan handsome..Tapi pepatah Inggeris ada menyatakan Beauty is nothing without brain..

    • bob,
      1st time sy dgr kisah mcm ni..tp sekurang2 nya awk dah berjaya kan. drpd sy ni, dukacita.. mungkin rezki pd lain hari, kalau dah rezki takkan ke mane kan. :)

    • sy pn same mcm bob.keje syarikat IT swasta n kampeni hantar sy berkhidmat di jabatan kerajaan selama 2 tahun sb ada tender.sekarang tender da habis dan tgh mengangur.dah bnyk kali pegi interview kerajaan tp tk penah berjaya.sedih dan kecewa sgt2.kdg2 rasa dah give up.nk guna kabel tp tk kenal sape2 yg berpangkat.nasib la.

  489. Citer Bob ni..sensasi gak..tapi itu yg dinamakan rezeki..tak semua orang yang ada kabel tu boleh dapat..kann….

  490. pttla org bercakap buruk ttg keje kerajaan ni.. pakai kabel?? sgt mendukacitakan!!!

  491. …………………………………………………………………………………………….

  492. mungkin ade sesetengah jabatan yg apply mcm tu. for encik bob, saya sikit x setuju dgn ayat kamu yg cantik2 je diberi peluang bkerja kjaan. sebab saya pon mcm kamu gak, 😛
    tp berkat pengalaman bkerja di syarikat telekomunikasi selama 2 thn bnyk membantu saya semasa interview dgn panel2 kerajaan. mungkin betol kabel tu penting, cerahkan peluang tp saya interview tanpa kabel, xkenal sape2 pon, hanya bbekalkan sjil spm dan pngalaman bkerja swasta dan kemahiran berbahasa inggeris. mugkin mereka ade garis panduan dalam memilih penjawat awam (tak dinafikan cable as well) :P. apepon, semua bergantung pd diri sndri, dan nasib gak :)
    ramai yg hebat tetapi mungkin nasib stil xmenyebelahi mereka…

  493. sya pn jd calon simpanan la en jamal…..

  494. Kabel pun bergantung pada nasib juga…bukan kompem dapat. Ramai orang suka menyatakan gagal sebab tiada kabel. Tak tahu ke berapa ramai berjaya tanpa kabel?

    TAhu tak satu cerita – anak orang besar dalam GOV yang cuba menggunakan kabel, api tak berjaya? Orang yang guna kabel tapi tak berjaya anda pernah dengar? biasanya mereka takkan cerita..ye la kan, dah guna kabel pun tak lepas juga. KAbel ni juga bergantung kepada ketelusan orang yang jadi kebel tu.

    Pernah dengar tak seorang pembantu tadbir di SPA dihadapkan ke mahkamah kerana menerima habuan dari sahabat beliau supaya menubah data dalam SPA yang mana memilihnya daripada GAGAL kepada BERJAYA dalam temuduga?

    Anda boleh guna kabel, tapi jika anda berjaya semata-mata kerana kabel, ianya satu ketidak adilan buat orang lain. Dan anda juga berisiko dikaitkan ke mahkamah (seperti kes tadi) jika pengubahan data oleh si KABEL terbongkar..ataupun dibongkarkan…

    Terpulang pada individu, especially yang tidak berjaya dalam temuduga untuk menilainya. Samada anda nak menyalahkan KABEL, diri sendiri ataupun panel penemuduga. Kebanyakan kita memang sukar nak menerima kesilapan/kekurangan diri sendiri, sebolehnya kita akan menyalahkan pihak lain di atas kegagalan kita…

    Just pandangan:-) Mungkin hal ini patut dibawa ke SPA untuk membersihkan nama mereka di mata rakyat:_)

  495. ada silap taip = api =ada:-)

    • En jamal…mmg btl jg tu kan…kena usaha tau jgn nak myalahkan sapa2..tp npa la KABEL ni x d apuskan..
      mmg x adil utk yg ln2..yg xda KABEL….

  496. hmmm…bru check arini…xpnh terpk pn calon simpanan….agak dpt@x je.tgk2 simpanan le..xpelh redha je lh

  497. hrmm sy dapat calon simpanan jgk
    harap2 dipanggil….

  498. ramai sungguh calon simpanan pt N17 ni……cuma sorang je yang berjaya….pelik je dengar nye…..

  499. ramai ke yg berjaya kt sini…

  500. Perit kerja sambilan dengan kerajaan nie,dah 4 tahun kerja masih tak diserapkan pon,bila interview masih tak berjaya jugak,memang tak ada rezeki la….mohon en.jamal terangkan,adakah kakitangan sambilan mendapat perhatian dalam setiap interview spa?…..berdasarkan interview saya hari tu,pihak temuduga banyak bertanya mengenai latar belakang kerja saya & saya jawab setiap pertanyaan mereka dengan jujur,tapi apabila keluar result amat mendukacitakan….pening pikir sampai bila nak kerja sambilan nie,macam mana nak kawin pon tak tau la…..

  501. alhamdulillah…sy dpt..tgh tggu surat dr JPA..agak2 bila surat tu smpai eh?

  502. As’salam,sy salah sorg yg berjaya interview Ptpo n17.. nak tnye ckit pada en.jamal.. pada laman web SPA ada 1 sistem setuju terima pelantikan online.. untuk isi sistem tersebut difhmkn perlu mndapatkn surat pelantikan dri SPA terlebih dahulu.. tetapi sy ada call SPA tntang hal 2.. pihak SPA mngatakn yg sy perlu menunggu surat pelantikan dri JPA kemudian bru isi sistem setuju terima pelantikan online tersebut.. sy agak confius tentang hal 2…leh en.jamal terangkan..???? n then surat yg mnyatakn sy dah berjaya, pihak SPA akan poskn ke tidak surat tersebut..??? stakat ni lum ada surat yg smpai pd sy

  503. hye,nk tanye la pd en. jamal..br2 ni saya ade dpt jawatan sbg Pembantu Pengurusan Murid (n17) tp saya ingat nnti bile dh keje saya nk tukar ke jawatan Pembantu Tadbir tetapi gred yg sama..boleh ke? sbb saya keje dulu dh biasa dgn keje2 admin ni..tiba2 saya dpt offer yg lain dr bidang saya..

  504. alhamdulillah sy dpt kerja ni..skrg tgh tggu surat tawaran..bila agak2 nye sampai..

  505. maybe bulan 3.. sma2 la kita menunggu.. (^_^)v

  506. salam, nk tny sekiranye bjaya, bpe lama masa yg diambil utk tunggu surat rasmi dr SPA? musykil juga kerana sudah lebih 2 minggu nama disenaraikan di laman web spa tp masih tidak mendapat sebarang surat. boley beri penjelasan encik jamal?

  507. Sabarlah akan menyusullah surat tu nanti….awk dah tentu2 dah berjaya. Apa yg dirisaukan. Tak pun telefon sendiri tanya org spa kan senang.

  508. alhamdullilah,..sekurang2nya sya dapat jwtan simpanan untu jawatan ni…..

  509. knp semua yg telah berjaya.. sy bru ke SPA putrajaya. Surat dri SPA akan smpai bersama2 dgn surat dri JPA untuk lapor diri. Surat akan smp dlam bulan 3 ni… sma2 la kita tunggu k.. jgn lupa pas trima surat dri SPA 2 isi surat setuju terima on9 di laman web SPA.. (^_^)v

  510. Thanks 4 u information stitch…i pun risau juga kenapa sampai hari ini tak dapat surat….sama-sama kita tunggu………..

  511. sama2.. sy pon risau.. 2 yg g SPA trus..ehek.. (^_^)v

  512. stitch…how 2 contact u..i want ask some question about spa…pls…thank u…

  513. Bg email FB u kt sy… nanti sy add.. klu nak tnye kt cni pon ok gak.. leh bncang ramai2.. sy pon xda la tau sngat hal2 SPA ni..

  514. where ar u from..

  515. cunn..surat resign pon da anta.. :]

  516. i heard that all must report at p/jaya for taklimat..any idea when need to report….nak hantar surat resign…

  517. Saya menerima pandangan Tuan/Puan dengan hati terbuka.Saya juga setuju dengan pandangan En.Jamal.Terus terang saya sendiri tidak suka kabel dan tidak mahu kabel digunakan. Tapi pengalaman saya berada di dalam sektor kerajaan selama 6 tahun sebagai “orang luar” dan 2 tahun sebagai sambilan memaksa saya akhirnya mengalah dengan kabel ini. Memang benar banyak faktor yang di ambil kira tapi berkali kali dikecewakan dengan “ketidak telusan” yang berlaku akhirnya saya mencuba juga kaedah itu. Tidak dinafikan juga semua ini adalah Rezeki dari Allah juga. kenapa saya katakan rezeki? Kerana kebetulan sewaktu hendak interview saya memohon surat sokongan dari tempat saya bekerja salah seorang Pegawai memaklumkan bahawa dia kenal dengan orang yang akan datang meng interview saya.Dia nasihatkan saya berjumpa seseorang dan mohon pertolongan.Bukan untuk memohon supaya saya gerenti dapat tapi diberi pertimbangan “yang lebih wajar”. Disamping itu saya juga mempersiapkan diri dengan pelbagai pengetahuan sepertimana yang disarankan oleh En.Jamal.Alhamdulillah pada hari temuduga saya dapat menjawab semua soalan dengan lancar dan tanpa masalah.Cuma selepas temuduga, pegawai tersebut menghubungi pegawai tempat saya bekerja sambilan dan memaklumkan bahawa dia suka dengan cara saya menjawab “TAPI BADAN DIA BESAR SANGAT”. Memang saya seorang yang obese.Even ketua jabatan tempat saya bekerja sambilan telah merujuk saya kepada beberapa orang pakar untuk menyelesaikan masalah berat badan saya memandangkan “Kegemukan” saya adalah akibat ketidak seimbangkan hormon bukannya saya seronok seronok tak kawal makan.Saya juga pernah ikut program diet dibawah pengawasan pegawai diet kerajaan. Itu soal penampilan.Saya tak kisah kalau ditolak sebab penampilan saya tu kalau saya mohon jawatan Pegawai Imigresen, Peguatkuasa, Bomba,Polis, Tentera atau sebagainya.Tapi takkan untuk jawatan pembantu tadbir pun nak kena lawa dan handsome. Kalau dulu saya pernah baca tulisan seorang gadis yang memang mentah mentah ditolak permohonannya menjadi penolong pegawai eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri hanya kerana dia agak pendek dan gempal walaupun pointer dia 3.5 dan aktik dalam aktiviti sukan tapi bila perkara ini terjadi kepada saya memang saya agak tersentuh. Yang menariknya pegawai yang membantu saya itu berkali kali berkata, Ini memang kerana kabel.Kami yang dilantik oleh SPA memang tak ambil orang gemuk cam awak ni.Tapi sebab kabel la awak dapat.

    Apapun kepada yang diluar sana.Jangan putus asa.Saya yakin masih ada ketelusan dalam SPA. perkara ini terjadi kepada adik saya.Bahkan adik saya lebih awal menyertai kerajaan berbanding saya.Yang menariknya dia join kerajaan tanpa kabel. Untuk makluman dia pernah di panggil untuk interview jawatan Pegawai Pertanian sebanyak 4 kali. sekali dingeri kelahiran dan 3 kali di kedah.Bahkan sewaktu di temuduga di kedah saya menemaninya.Pernah waktu hendak interview, Pengarah Pertanian kedah menelefon tempat temuduga dan minta dipercepatkan temuduga salah seorang pegawainya yang turut berada pada sesi temuduga itu untuk tujuan kenaikan pangkat. Memang nampak sangat pegawai itu cuba menunjukkan dia soerang yang penting dan perlu diberi jawatan itu. Paling menyedihkan walaupun 4 kali ditemuduga jawatan yang sama adik saya tetap gagal dan tidak pernah disenaraikan sebagai calon simpanan.Sewaktu dia ditemuduga itu, dia bertugas sebagai pensyarah sambilan di UPSI mengajar bakal bakal guru dengan pengalaman hampir 3 tahun. Akhirnya secara berseloroh saya katakan kepadanya cuba interview di Putrajaya sebab ramai kawannya yang interview di SPA Putrajaya paling kurangpun akan disenarai sebagai calon simpanan.Memang benar telahan saya. Hanya sekali interview dia disenaraikan sebagai calon simpanan.Pada waktu itu jugalah kontrak kerjanya di UPSI ditamatkan. Even dia berjumpa dengan Timbalan Naib Cancelor mohon diserap tatap dan TNC sendiri bersetuju tapi panel penemuduga fakulti tidak bersetuju.Paling menyedihkan panel penemuduga sanggup memilih orang baru yang langsung tiada pengalaman mengajar untuk di jadikan pensyarah tetap hanya kerana orang baru itu saudara kepada salah seorang penemuduga. Mujur rezeki adik saya murah.hampir 5 bulan menjadi calon simpanan.Akhirnya dia dipanggil untuk menjawat jawatan pegawai pertanian.

    Saya berharap saudara dan saudari di luar sana tidak berputus asa.Maafkan saya kalau cerita saya macam menjatuhkan moral anda tapi itu hakikat yang saya sendiri terpaksa alami. Saya sendiri pernah berkali kali hanya mampu merenung keputusan “Dukacita dimaklumkan, Anda gagal”. Apa yang saya ceritakan di sini bukan mengajar anda untuk menggunakan kabel.Tapi apa yang saya ceritakan di sini ialah kalau anda kurang menarik walau sehebat mana anda sekali pun anda perlu juga gunakan sesuatu untuk sekurang kurangnya membuka mata penemuduga yang pastinya sudah diarahkan untuk mencari calon yang berperwatakkan menarik sahaja..

  518. facebook.com/afifafnans

  519. salam… saya baru dapat tawaran temuduga spp pambantu am pejabat N1. boleh ke saya tolak tawaran atau tak hadir? adakah saya akan d black list terus?

  520. assalammualaikum..encik jamal.

    apakah jawapan terbail yang boleh dijawab jika:

    1. SILA NYATAKAN DENGAN RINGKAS MENGAPA ANDA FIKIR ANDA SESUAI/LAYAK UNTUK JAWATAN YANG DIPOHON INI.

    2.APAKAH CITA2 ANDA?

    (sebagai contoh,saya memohon jawatan peg.tadbir dan apabila ditanya tentang cita2 sy menjawab mahu menjadi guru.dan apa yang perlu dijawab apabila cita2 kita bertentangan dgn jawatan yg kita mohon jika ia dipersoalkan oleh penemuduga?

    terima kasih.

  521. sape yg brjaya dpt jwtn PTPO klu dah dpt surat tawaran inform2 la kt cni k… senang la bg yg lum dpt surat tau… tkut jgak klu2 surat lewat smp.. tq..

  522. stitch..dah dpt surat ke..watie tel spa tadi..bulan 6 baru dapat surat…hmmm sedihnya…

  523. kalau ada yg dpt surat tlglah inform kat sini ye…thank u..

  524. watie… SPA leh tau ke..???

  525. sorry stitch..what u mean by spa….

  526. Snow white says:

    Surat calon simpanan sudah selamat smpi. Mintak2 lah ada rezeki nanti. Ammminnn.

  527. watie- agak pelik gan SPA..huhuhu.. knp diorg kata kt u dpt surat bulan 6.. bile i call dorg xtau pape.. diorg kata ni hal JPA.. i call JPA td.. diorg kata surat2 utk calon yg brjaya lum di poskn lg.. JPA tngah aturkn untuk mane2 kekosongan Jbtn kerajaan.. hrap2 la dorg leh setlekn cpat… dah xsbar ni nak brkhidmat untuk negara.. (^_^)v

    • ya..ke..i pun risau sangat ini,,kenapa sampai bln 6…blh tak u bagi contact num jpa..besok i nak try call..i also really waiting 4 letter…i do no where 2 contact…

  528. Snow white- tahniah… :-)

  529. congrat 2 u snow white…hope ur dream come true!!!!!!!!!!!!…

  530. watie- sy dah call JPA..sy pon akan dpt surat bulan 6.. spe yg bulan 6 ni pngambilan ke-2.. pngambilan pertama bulan 4 ni…

  531. mcm yang dinyatakan oleh mimie..penemuduga ade bertanye “nak ckp ape2 ngn sya x?apakah soalan yg sepatotnye ditanye jika penemuduga bertanya begini?

  532. alhamdulillah..gi interview n17 putrajaya 22/12/10..4/3/11 dah sampai surat tawaran..tetap..rezeki baby baru kot rasanya…1st time g interview & xada kabel

  533. 3rd april ni..

  534. sy baru jer interview bln 12 2010..seorg panel bertnya solan ‘awk ni stutus bujang@bertunang@berkahwin??sy jwb jujur dah bertunang..tuan panel tnya lg,2nang kje ape??tp sy tipu,sy jwb tunang kje swasta(kje kilang)..result kuar sy hanya layak colon simpanan..adakah peluang nk kje kje gov dpt??

  535. sape yg dpt calon smpanan dh terime surat dr SPA ke..
    coz sy calon simpanan tp masih x trime surat dr SPA..
    CANE 2..?

  536. salam..nk tnye la ade sesape kat cn yg da check kat internet n telah brjaya..ade x yg da dpt surat dr spa or jpa ke..brape lama eh nk kene tgu surat 2.

  537. Nadya Hana says:

    surat utk calon simpanan dh sampai ke? sy belom terima…. hmmm..

  538. everest..saya pn dapat gak kena g johor kursus dulu pas tu baru tau dapat mana..

  539. korg kna g kursus kt INTAN Johor kn..???

  540. ZANA PENANG says:

    SAYA PUN CALON SIMPANAN JGK? X DPT SURAT PUN DR SPA, CAM NA TU….

  541. kenapa kita tak dapat surat calon simpanan yea.snow white dah terima surat tu.jgn2 nama kita tercicir kot…klau sapa2 dah dpt surat simpanan update la sini.senang sikit boleh tahu perkembangan.

  542. snowball says:

    sama cam everest n ieza.kna g kursus kat intan johor 3/4/11 ni. c u guys kt sana nnti k!

  543. Zana Penang says:

    snow white…awak calon simpanan yg k brapa ya,boleh tgok kat no. ruj. tu.. saya d anna masih menanti surat dr spa..entah dpt ke x, sabar je lah.

  544. zana penang…u ada fb tak.bagi kat saya.klau ada apa-apa perkembangan tentang calon simpanan leh inform kat saya.kesian kat kita ye dah la simpanan,surat pun tak dpt..

  545. kawan-kawan kenapa spa buat temuduga lagi ye untuk jawatan pembantu tadbir(p/o) pada 28/3/2011.kata bila ada kekosongan calon simpanan akan diambil terus tanpa membuat temuduga semula.ini tak sampai setahun dah ada temuduga lagi.nampaknye calon simpanan ni sama mcm yang tak berjaya je.nasib…nasib….

    • salam..hai lama x post comment kat sini..mmg ada temuduga PTn17 lg tp itu calon KPSL Istimewa dinaikkan pangkat dari Penyelenggaraan Stor Rendah Gred N11 kepada Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N17…ada ke calon simpanan dapat surat?biar betul?