Temuduga Pembantu Tadbir Kewangan Gred W17

Pembantu Tadbir Kewangan Gred W17

 

 

Pembantu Tadbir Kewangan Gred W17 merupakan salah satu jawatan kerajaan dalam kumpulan sokongan II.  Berdasarkan jadual di portal SPA, temuduga bagi jawatan Pembantu Tadbir Kewangan Gred W17 bakal berlangsung pada 21 Oktober 2013 – 1 November 2013. Bagi yang memohon jawatan ini boleh buat semakan calon layak temuduga di laman web SPA [ www.spa.gov.my] atau KLIK SINI !

 

Bagi yang layak, tahniah kami ucapkan & gunakan masa yang ada untuk membuat persediaan efektif untuk berjaya dalam seisi temuduga nanti.

 

Pembantu Tadbir Kewangan Gred W17

Pihak SPA telah menerima sebanyak 127597 permohonan. Seramai 4736 calon dipanggil untuk seisi temuduga bagi ‘bertarung’ merebut 34 kekosongan bagi jawatan Pembantu Tadbir Kewangan W17. Saingan cukup SENGIT! Untuk entri kali ini, kami kongsikan tips buat calon temuduga jawatan .

 

 

 

Tips Persediaan Untuk Calon Temuduga Jawatan Kerajaan : Pembantu Tadbir Kewangan Gred W17

 

 

 

Asas Temuduga Jawatan Kerajaan

 

 

 

Berita baik yang anda perlu ketahui mengenai sesi temuduga adalah terdapat bahagian-bahagian wajib di dalam temuduga yang jarang berubah dan stereotaip dalam di antara satu temuduga dengan temuduga yang lain. Jadi bahagian ini memang mudah untuk diskor sekiranya diketahui oleh para calon. Bahkan inilah salah satu daripada peluang anda untuk menaikkan lagi peratusan lulus untuk terpilih menjawat jawatan berkenaan.

 

 

 

Antara bahagian wajib yang disoal di dalam setiap sesi temuduga kerja kerajaan adalah seperti memperkenalkan diri, alasan memilih kerja kerajaan, kenapa anda layak diberikan jawatan ini dan beberapa soalan lagi.

 

 

Pengetahuan Khas Bidang Tugas Pembantu Tadbir Kewangan Gred W17

 

 

Soalan seterusnya yang akan diajukan kepada para calon adalah berkenaan pengetahuan khas mengenai bidang tugas sebagai seorang Pembantu Tadbir Kewangan W17. Pihak kami berani katakan, tidak lebih daripada 60% daripada calon yang dipanggil menyediakan diri di dalam bahagian ini. Ini juga peluang yang anda mesti rebut.

 

 

Deskripsi Tugas Pembantu Tadbir Kewangan Gred W17

 

Bertanggungjawab ke atas tugas-tugas kewangan sepenuh masa dengan membantu pihak pengurusan/penyelia dalam urusan-urusan seperti berikut:

 

Menyediakan gaji kakitangan;

Menyelenggara buku vot;

Membuat kutipan hasil;

Menyediakan baucar bayaran;

Menguruskan pembayaran bil-bil;

Mengeluarkan resit penerimaan bayaran;

Menerima penyata tuntutan elaun-elaun;

Menyelenggara buku tunai dan cerakinan buku tunai;

Menyediakan penyata pemungut/audit;

Mengeluarkan waran peruntukan mengurus;

Menyediakan laporan perbelanjaan;

Mengeluarkan tawaran sebut harga/tender;

Memproses permohonan pinjaman kenderaan/komputer;

Menyediakan surat-menyurat; dan

Lain-lain tugas yang diarah dari semasa ke semasa

 

Sebagai seorang Pembantu Tadbir Kewangan W17, anda seharusnya pernah mendengar ‘Akta Acara Kewangan 1957′, ‘Arahan Perbendaharaan’ dan ‘Panduan Perbendaharaan Tatacara Pengurusan Stor’. Cari dan baca kandungan ‘Arahan Perbendaharaan’ seperti di bawah:

 

a. Bab A

 

– Prosedur Kewangan.

– Kumpulan Wang Disatukan.

– Anggaran Hasil Dan Perbelanjaan.

– Pindah Peruntukan Dan Anggaran Tambahan.

 

b. Bab B

 

– Prosedur Perakaunan.

 

Bahagian I : Mengawal Terimaan, Bayaran dan Menyimpan Wang Awam

 

– Am.

– Terimaan.

– Bayaran.

– Panjar.

– Kebankrapan.

– Cek dan Draf.

– Peti Besi atau Bilik Kebal.

 

Bahagian II : Prosedur Perolehan Bekalan Perkhidmatan dan Kerja

 

– Am.

– Pembelian, Tender dan Kontrak.

– Perabot dan Kelengkapan Pejabat.

– Percetakan dan Alat Tulis.

 

 

c. Bab C Audit, Kehilangan dan Prosedur Hapuskira.

 

 

Baca juga kandungan ‘Panduan Perbendaharaan Tatacara Pengurusan Stor’ yang merangkumi:

 

– Penerimaan Barangbarang.

– Tuntutan.

– Sistem Penyimpanan Stok.

– Pelupusan Barangbarang.

– Kawalan-kawalan Barang Tak Luak.

 

 

 

Kemahiran Menggunakan Bahasa Inggeris

 

Jangan tidak tahu, bahasa Inggeris juga diaplikasikan di dalam sesi temuduga kerja sektor awam. Berdasarkan perkongsian pembaca-pembaca blog ini rata-rata daripada mereka disuruh memperkenalkan diri dan menyatakan alasan memilih sektor awam di dalam bahasa Inggeris. Bahkan ada temuduga yang dijalankan 50% dalam bahasa Inggeris.

 

Lakukanlah persediaan terhadap hal-hal yang dibincangkan di atas. Kejayaan tidak datang dengan mudah. Ia mendambakan usaha dan persiapan yang rapi. Didoakan kejayaan anda dan selamat menduduki temuduga.

 

Semoga entri ini dapat membantu calon-calon temuduga.

 

Pembantu Tadbir Kewangan Gred W17

Comments

  1. continuously i used to read smaller articles or reviews
    that also clear their motive, and that is also happening with this piece of writing
    which I am reading here.

  2. berdasarkan pengalaman lepas,sy pernah d temuduga fully in english…aduiiiii…..wlupn position tu hanye utk jwtan kerani shj….maka,pngetahuan bahasa inggeris juga perlu sebenarnya..

    • wahida says:

      awak pohon jawatan gred w17 pembantu tadbir kewangan jugak ke???

      • atiqah says:

        yer.. w17 la.. interview hari khamis ni… wahida interview kb kat mne? ada degree or diploma ke?

        • sy ade diploma pstu kna bgtaw jgk ke yg kta nie ade diploma..bru habis belajar.xlama lg convo..org ckp xpyh bgtaw sbb nti xdpt keje..btl ke?sy org kb jgk n jawatan sama dpt..

          • izza.. cam ni.. awk ckp je awk ada diploma.. sbnarnya satu kelebihan kalau kt ada diploma berbanding org lain.. ckap je baru hbs diploma.. sekarang duk saja. rugi tau kalau xckp… kcuali awak duk belajar lgi…apa2 pun.. boleh atau tak adalah berdasarkan cara kita jawap semasa interview…

  3. salam ramadhan…
    boleh ka kongsikan disini pengalaman hadir temuduga pembantu tadbir kewangan w17??
    saya akan menghadiri temuduga PT W17 pada 16hb julai 2014….
    terima kasih…
    sharing is caring

  4. sama… saya 15.07… moga semuanya sukses nanti…

  5. Byk mmbntu,sy pon intrview ptw17 pd 18hb nih,
    🙂

  6. sy pOn 18,7 jgAk ..awk sumE kAt mNe ??
    Ad suggest question yg laIn x ??

  7. Sy baru interviw tdi 18/7 time 9.50 pg. smpai awal dlm pukul 8.50 pgi sejam awal..memg seram sejuk laa..mula2 smpai kena buat pendaftaran dlu tujuk sijil2 smua then byk la sijil aku yg xpenting dorg bwa keluar adooiii byk sungguh…so korang kena susun ikut mana yg peting ok yg blh mbantu kita dpt keje ni..panjang plk aku bcerita..ok pendek kata..
    mula2 masuk..loceng pun bunyi..ketuk pintu then beri salam dan ckp selamat pagi..time tu ada 2 panel aku pun buat la senyum yg mgodaaa gituu hahaha..then dia suruh duduk aku ckp terima kasih..dia suruh pekenalan diri..blaaaaa…lps tu tnya aku apa yg kamu study seblum dtg interviw..aku pn ckp la blaaaa….panel tu ckp ok..ceritakan (huhuhuh mcm xpcya je dia tnya soalan mcm tu) aku pun blaaa…..lps tu dia suruh terangkan skop tugas aku pun terang satu persatu smpai dia ckp wahh bagus detailnya..dia tnya aku jenis2 panjar smua tu..then tanya pasal integriti, cukai pastu gst…dh abis smua tu dia ckp awk xsesuai la jwtn ni awk sesuai jwtn PPT penah dtg interviw SPA ke? aku jwb ni first time sy dpt sblum ni exm pen.juruaudit x lulus..dia pn gelak je..last sekali dia ckp awk ni ada penampilan smua dh cukup xkn awk nk keje jwtan kerani sbb awk ada diploma..aku pn jwb sy dh apply tapi tak melepasi syrat yg ditetapkan..lps tu dia ckp ok..terima kasih so tggu result la lps ni..

    • LAydies..
      Awk ade diploma yer..huhu so awak just jujur la ye? coz jawatan ni kan required SPM kan. Sy tgh pening la pikir macam mana nak cakap dlm interview tu..

      • Sya juga sgat2 nervous ni sebab kali ini first time sya dapat pggilan tmuduga ni..
        risau sngat2 ngan english bab sya tak bpa fasih lam english..so tdak tahu bak ckpa apr..first time lgi tmuduga..

  8. salam. saya baru interview 18hb julai 2014 di Perlis 🙂

    antara soalan:
    1.rukun negara
    2.integriti
    3.siapa KPPA
    4.siapa MB Perlis
    5.tugas W17
    6.GST

    soalan lain: perkenalkan diri, bersedia ditugaskan di kedutaan.

  9. bakal kena interview says:

    Ika, awak kena interview kat mana? Saya 7/8 interview kat perlis juga.

  10. sengkuang putih says:

    integriti tu mmg soalan wajib ke?GST???ade interview 26.8 nie 🙁
    wish me luck!

  11. Salam saya sudah interview pada 17.07.2014.. Berdebar xyah ckp lah.. Adoiii…tp berbekalkan penah ditemuduga bidang yg same so mls nak berarap sgt akan dpt kerja kerajaan sbb raee mcm semua ni politik kene ade org dlm..k pengalaman saya.. Masuk citer psl latar belakang.. N die soal sal gaji.. Gst.. Duit sape tandatangan..elaun jawatan ini ape.. Kelebihan diri… Kalau duit xckup 20sen mcm mane perlu buat sbb kerajaan akan amibil tindakan keras kalau duit xckup n mgkin awak akan dibuang kerja(die nak pendapat kite) .. Kenape perlu pilih awak dlm jawatan ini.. Ok tu jerk..wowwwww byk xblh jawab.. N sekarang result dah kuar.. N alahamdulillah kali ini rezeki berpihak kpd saya.. Status urusan bertukar kpd LANTIKAN TETAP…sekarang tengah tunggu surat sampai.. So anda sgt5 bertuah kalu dpt interview dgn SPA sbb langkah kanan utk anda dpt pegang jawatan ini tanpa org dlm.. SPA xkan main org dlm..yaAllah permudahkan segala urusan aku..

    • Satu lg… Die tye integriti..ape yg anda fhm dgn integriti… Tugas2 kewangan.. Nama menteri yg pegang kewangan ade 2.. So stidy lah ye.. Harap dpt jwb..

      • honey890,

        saya pun ada iv 28/4 ni..nak tanya, sy ad dgree, jadi xperlu masukkan dalam resume la kan? boleh tak wassap saya 0137216620. Harap sgt ni, mekaseh T_T

        • salam..awk nak tny mcm mne dgn intview tu? awk bgtau yg awk ada ijazah ke??

          • atiqah says:

            salam.. saya nak tanya.. bukan ke org spa tahu kan yang kita ada degree? kt kan dah isi dalam online spa tu.. so kt perlu atau tak masukkan dalam resume yang part degree tu?

  12. ZaZa Sabah says:

    assalamualaikum. . sy akan kena intrview 21/04 ni. . sya xtau nak.bt prsdiaan apa. . terima kasih atas kongsian pengalaman semua. . sya hrap masih digunakan hngga skg

  13. hye. .awk dpt intrvw kt mna????😁😁😁

  14. Asalam..tq dgn perkongsian sy intrvw 22.4.15..nmn..mcm lmh smgt da p intrvw ni.tmsk jwtn ni5 kali da intrvw spa pgl.doakn sy ada rezeki ya..tq:)

  15. Sya nak dngar pengalaman kamu orng yng pernah ikut interview pemabantu tadbir kewangan?..sebab saya tmuduga 30 april ni.

  16. saya akn d interview 22/4 ni.. di sarawak..

  17. TieQa1990 says:

    As-Salam..hai semua,,sya buat p’tama kali di panggil bagi temuduga jawatan PT W17 ni,,memandangkan ianya soal kewangan sya agak gementar sebabkan MAT result sya tidak krdt..salah satu yg buatkan sya tidak begitu yakin..boleh berikan nasihat atau sikit motivasi tak supaya sya tidak begitu down masa IV tu nanti..Terima Kasih..:)

  18. hi..sy intrview ptw17 22/4 ni d QEH kk..ni 1st time interview spa..sgt2 gementar..any1 yg akn interview same day n place kenal2 la.. 🙂

  19. Haha.. Hai nana87.saya pun sama situasi mcm kamu.. 1st time n d hqe kk..

  20. Sy pun . Sy iv 28.4 ne . Sy nk tanya siapa yg iv d sabah kat HQE .. HQE mana satu tu ? Hqe 1 qtw hqe2 .. ?

  21. Hye sy pn bakal di interview 20/4/2015 & baru je dpt email humm gementar rasa..sy x tahu la sempat ke nk buat preparation tgk drpd reviews sblm ni byk plk yg ditnya…nervous nya rasa..

  22. saya pom inteview pd 30.4 ni.. first time dpt inteview spa ni.. xtaw lg mcmana situasinya.. amat gementar sgt.. sya inteview kt putrajaya ada sapa2 inteview kt putrajaya x?

  23. NurCahaya says:

    saya pon interview PTK 1st time..dah la tu 30/4 interview Pembantu Pendaftaran..29/4 intview ptk..xtaulacmner.. yg mna satu nk study…alhamdulillah..

    • miss azie says:

      awak..sy pn dpt pembantu pendaftaran,,tp dapat msg je,,surat dan email xdpt,,mcm mna ye

    • awak iv ptk 29/4/2015 kat maner? sy tarikh sama tapi kat putrajaya.

    • salam .. hari tu saya baru je lepas inteview pembantu pendaftaran KP17 .. 22/4/2015..memang tak sangka la dia akan tanya details gila pasal jabatan pendaftaran.. atau nasib saya je yang tak baik dapat panel yang skema macam tu. hehe.
      antara soalannya ?
      biasalah kan akan ada dua orang panel..sorang wakil SPA dan sorang lagi wakil JPN sendiri

      panel spa
      1) perkenalkan diri (walaupun ada ijazah atau degree bgtahu sahaja)
      2) sanggup atau tidak bekerja dengan kerja yang sama dan kadang kadang agak membosankan?
      3) apa budaya atau nilai murni yang kena ada pada seseorang yang bertugas di kaunter untuk melayan orang ramai yang bermacam kerenah tu?

      soalan wakil JPN antara yang saya ingat :
      1) apa fungsi JPN..apa yang JPN buat untuk berkhidmat pada rakyat?
      2) JPN dibawah kementerian mana? (jawapnnya of course : KEMENTERIAN DALAM NEGERI.
      3) Siapa MENTERI DALAM NEGERI? “DATO’ SERI AHMAD ZAHID HAMIDI”
      4) Siapa pengarah JPN ? “DATO SULAIMAN KELING”
      5) Apa tagline JPN ? (JAWAPANNYA “RAKYAT DI HATI JPN)
      6) Apa kita kena buat jika hilang kad pengenalan? proses yang kita kena buat…
      7) apa fungsi kad pengenalan..atau lebih tepat lagi..cip yang dekat pengenalan tu..apa kegunaanya?
      8) dokumen apa yang JPN hasilkan..contoh macam sijil kelahiran..sijil rewarganegaraan dan sebagainya tu la…
      9) apa nama kad yang dihasilkan oleh JPN…jawapannya mcm My kad…my kid..my PR..dan seterusnya la..sila la study heheh…kalau xstudy mmg confirm xleh nak jawab sebab semua ni fakta (tragis (T____T)
      10 ) berapa lama tempoh kita kena buat kad pengenalan dari tarikh lahir bila umur dah cukup 12 tahun? jawapan : sebulan..
      11) bila masa kita kena tukar kad pengenalan…

      itu antaranya soalan yang saya kena hadap tempoh hari…
      memang terus set dalam mind saya…FAIL !!
      HAHA…so korang…sila lah study …

      kalau dapat panel yang ok …alhamdulillah…kalau dapat yang macam BUKU RUJUKAN NI..mmg masak rentung dan hangus la nak jawab fakta segala kejadahnya tu..haha

      anyway…best of luck korang…

      semoga membantu…hanya memberitahu pengalaman saya sahaja…

      terima kasih…:)

    • NurCahaya says:

      alhamdullilah dh abis interview..untk ssaper jer yg bca..pray 4 me insyaallah.. antara soalan yg ditanya (29/4/15) :
      1. mcam biasa perkenalkan dri,dye tnya dtang naik per
      2.then,dye tnya awak study aper? sya ckap aper yg sy study lpas tu dyer ckp ok sbb awak study psal menteri2 ni sumer sya xnk tnya tpi sy nk tnya siapa ketua setiausaha negara? sy xblh jawab dyer tkar kpda soalan siapa KPPA
      3.skop2 tugas ptk
      4.kenapa kami patut memilih awak kerana calon2 yg datang sumernyer mmpunyai kelayakan
      5. integriti. terangkan
      6.kelemahan diri
      itu jerk..sya sptutnyer intv kul 10.50 pgi tpi olehkrna jauh dri umah kmi pegi awal,smpai dlam kul 10 sya trus naik atas..xthu prosedur intv cos my 1st time..klu kta daftar xkira pkul bper pn automatik dyer akan pggil..sy xsmpat nk dduk pn lpas dftar..hnya allah jerk yg thu gelabah gila..bla msuk jer trus jdi blank..bnda yg dh dihafal hilang kemana basic pn dh x ingat..last2 skali sya kena la sebijik dua, “cik len kali study btul2,dtg awal,yg dtg sumer layak cma intv ni yg bezakn awak dgn yg len.” even sbnarnyer sya dtg 1 jam awal dan nota brhelai helai sya tulis seolah2 xder hasil..so pesanan sy utk ssapa yg nk intv..sblm cukup masa,awk nk study note dlu xpe take time jgn trus daftar nnti trus pggil gmuruh dtg aperpn xingat..walau apepn kta mrncang tpi allah yg tntukan, sya dh berusaha dan sy percaya sy akan dpt aper yg stimpal dgn usaha sy,klu blom mgkin allah dh tntukan yg lebih baik utk sya…

  24. miss azie says:

    salam,,sy bru dpt email td..iv 19/4..nk tnya,,,klu kita ada ijazah,,kita nk ckp ke kita ada ijazah?kang dya xtrima plak.

  25. Mior muhamad firdaus says:

    salam, saya kena iv 30/4 ni. first time iv untuk spa. taktau apa yg dia akan tnya. gemebtar sangat. senpat ke nk buat preparation? sape iv dekat hospital Tampoi. btw ni number saya 0167648496 kalau nk share ketakutan bersama sama haha

  26. salam,, saya bakal diinterview pembantu tadbir kewangan gred w17 pada 29/4/2015.. sekarang sy dlm dilema lah,, btw ni 1st time interview spa tp dlm masa yg sama sy sdg mlnjutkan plajaran dlm peringkat ijazah .. kalau sy tdk mghadiri temuduga sy rasa rugi pulak .. aduhh macamana ni..

    • Niy Hazwani says:

      berdasarkan pgalaman sy…kite jgn sebut pun yg kita ada degree unless dia tanya …sbb dia akan cakap awk habiskan degree dulu ataupun dia akn ckp kalau da ada degree better mohon jawatan degree…

      So peluang tipis lah…

  27. Salam , sya pn bkal di interview jgak 6/5/15 di greentown IPOH..blur sudah x pernah tahu tntang kewangan bagai nh.. jdi minta bantuan kpada spa yg pakar@berpengalaman share information, preparation, pakaian ap semua segalanya lah.. need CPR! Frst time nk prgi interview SPA nh.. nk tau adap tertib ke ap ke,. soalan dia masih sama ke? sal gst? integriti? kpada yg sudi share bole wssp -01126442798- bntuan anda sgt diperlukan..

  28. ana nana says:

    Salam semua…saya pun akan menghadiri interview pada 23/04/2015 ni.. adushh..disangkakan dapat interview PT(P/O) rupanya kewangan..kuikuikui..nervous sebab math nak kata pandai memang tak la..kredit jee…jadi, ada sesiapa tahu tips untuk PTW17 ni? mohon bantuan semuanya.. =)

  29. Sy pn dpt iv 28.4 ni..bgaimana kita nk tau yg jwatan pembantu tdbir kewangan ni dbwah kmenterian apa.,cth kalau kkm,mestilah kita akn study pasal kkm skali.

  30. Salam semua…sy pn dpt iv ptk pd 20.4 (isnin) Email bru dpt smlm…agak2 ape soalan yg di tnye ye…share2 pd yg dh iv…

  31. salam. saya pun dpt interview ptk w17 27hb. kepada semua calon good luck!!

  32. Salam semua. Baru tahu smlm dpt IV di HTAA Kuantan.. Nervous yg ampun.. Tq yg dah share tips.

  33. Assalam.. sy pon dpt iv 21/4/2015 ( selase ) at kuantan.. bru je dpt msg smlm.. korg rase sy patot pg ke x sbb mmg x prepare lgsg.. sy plk bru mintx cti jmaat sbtu baru ni.. x kan nk cuti lg. tkot bos x kasi. ape pendapat korg?

  34. tengok lokasi pusat temuduga..contoh kalau di perlis lokasi temuduga di pejabat kastam..jadi kastam yg nak pakai pembantu tadbir kewangan nie..ini cuma pendapat sja berdasarkan pengetahuan ttg interview SPA..

    • izzat…awak orang perlis ke.? saya ada iv di kompleks dewan undangan negeri, maksudnya untuk jabatan apa tu? n kalau ada degree, nk bagitahu ke? nak bawak ke certificate degree?

  35. AsSalam.. sy dpt iv 30/4/15 ni.. tempat kat hosp permai, kwsn kempas, johor.. tq sgt2 atas share korg yg pernah g iv.. ni first time g iv.. doakan sy berjaya.. tq sgt pd experience korg sgt2 membantu.. takut sgt2..

    • sy pn dpt iv kat kempas tp 14/5 la..1st time gak iv ni..awk dah prepare ke???

    • salam…saya pun dapat IV kt H.Permai 10/5/2015..nervous la..
      sblum ni IV jwtn yg sme ngn course…ni lain sikit..ade lagi tak tips2 yang nak dikongsikan..kalau ada wsap su ye 01125881508

  36. Hai jiha17. Saya pun sma tarikh n tmpt yg sma.. Tp yg menemuduga tu.. Pegawai kementerian kesihatan.. Kita pun kena stdy pasal tu ka?

  37. Salam semua..

    Bru je lps iv ptg td…sempoi je..hihi

  38. Nadia

    Pegi je.sy pn bru dpt msg ptg jumaat arini dh kne iv..xstudy pn..dpt rse pnglmn iv.

  39. Nazeem Othman says:

    Ya Allah nervous nya..saya kena interview 21/4/2015 di Jalan cenderasari KL…sapa2 ada sapa? jom share kenervousan 01123397194 (wasap) heheheh

  40. sya nk interview esok…gementarnya rasaa…Ya Allah permudahkanlah

  41. Faten Farahain says:

    Salam sy first time g interview jawatan ni. 12.5 nt kat kuantan. Sblom ni slalu g interview utk jawatan lain. Siyezly rasa down sbb g byk kali g still mcm buat silap.. Btw please share yg yg arif pasal jwtn ni

  42. Sy iv di marang trg 12/5 ni…skrg tngh duk bc pengalaman org iv dng spa..ada sapa2 iv ditmpt n tarikh yg sma tk..leh share..

  43. Sy iv di marang trg 12/5 ni…skrg tngh duk bc pengalaman org iv dng
    spa..ada sapa2 iv ditmpt n tarikh yg sma tk..leh share..

    • Salam yati. Saya pon akan iv kt marang, tarikh y sama ngn awak. Saya iv pukul 11.54 pg. Awak pkul brape?

      • Salam fatin..sy kul8.36 pg..rasa2 “klu” lulus kite keje kt sana ke or kene post kt mana2 ek..tk nk la klu jauh2…huhu..nerversnye rasa nk iv nnti..hope boleh jwb sume soaln yg ditnya..td dh susun skit2 sijil.tk nk bt last minit..

        • salam faten dan yati, saya iv jugak kat ILP Marang..28/4 ni.. Ya Allah gementar xtau nak cakap..

          • Iyda, goos luck. Buat y terbaik. Nanti kalau dh iv, boleh la share kt sini ye soalan. Takut jgk sy ni..

          • Iyda, good luck. Buat y terbaik. Nanti kalau dh iv, boleh la share kt sini ye soalan.

          • Salam yati,iyda dan fatin.. saya pon iv kat ilp marang jgk..tapi 10/5 nie.. boleh tak kite bt group wassap utk kite bt preparation same2.. n share ape yg diorang tanye.. first time nk iv nie.. hrp sgt2.. nerveous.. k nie no sy 0199298518.. tq

      • Syieda sy nk mntak izin ambil no fon awk ye..sy iv 10/5 di ilp marang takut rasa, x prepe ap2 pon lg..x tahu nk pi ke x?
        0199967856 nie no fon sy.

  44. Salam
    Sye antara calon yg akan menduduki IV 27.04.2015 (isnin) dkt hospital permai.
    Ta pernah pi iv sebelum ni. N ad masalah na pi. Sbb ta ddk area jb. Cume belaja je dkt sane. Skrg tgah cuty. So if ad sape-ii yg IV tmpt dan masa yg sama bole la kenal-ii dulu. N kalau ad yg na kongsi or kenal-ii wasap 0146330107

    • faiz,boleh call spa mintak tukar tempat IV yg dekat dgn tempat yg kita duduk sekarang.

    • samala 27/04/15 dekat hospital permai jb. tp skrg kerja dekat kl. perasaan berbahagi nak pergi ke tak.

      • same lah kite tapi macam mne kalau tak dapat surat or email…dy just tlis sruh pg tmuduge dekat semakan spa

    • Niy Hazwani says:

      Faiz kite sama…tarikh sama…tempat pun sama..tapi sy jam 2 ptg…

      antara preparations…op koslah kena yg berkait dgn KKM
      pastu klu blh sape2 yg ada dip atau degree better jgn sebut pun unless dia tanya..then..study pasal kewangan..isu semasa…better praktis memperkenalkan diri dalam bi…biasanya dia akn tanya bi…pakaian kemas… n kena tahu pasal menteri kkm..menteri kewangan… yg paling penting tugas pntadbir kewangan ni…

      ni no sy klu nak share info..013-2593271 actually sy pun xstudy lagi haha

  45. Faiz tmpt same.. kat hosp permai.. tp tarikh lak x same..

  46. Btw, siape yg iv 30/4/15 ni kat hosp permai, kempas jb.. share2 lah.. takutnye.. klu ade kwn x seram sgt.. 🙂

  47. saya Interview 27/04/2015 ni. nervous la. kwn2 yg dah lepas interview tu share2 la soalan2 yg disoal 🙂

  48. saya interview 29.4.2015 di jalan cenderasari kl..sape2 yg da kena intrvw mohon share pengalaman ye..tq =)

  49. assalamualaikum..saya pun dapat interview..tapi 28.4 ni..selasa at bahagian pembangunan kompentesi kementerian kesihatan..sape dpat tmpat kat sini..:)

  50. saya interview 11.05.2015 di jalan cenderasari kl.
    sape2 yg da kena intrvw mohon share pengalaman ye..tq

  51. shye..salam..huhhh..ramainye yg dpt iv pembantu tadbir kewangan..btw good luck semua..sy hari rabu ni kat kuantan..meh333 sape2 yg ada penglam ke bru nak pergi cmne kite share sikit sbanyk dlm group whatsapp jumm…pakat bkongsi ape yg dh study ke..pape whatsapp sy ehh..sy buatkan group untuk kita smua.. 0129598901~ syazwani

  52. sapa2 yg dh interview PT kewangan hari ni 20.4.15 boleh x bg tip apa yg di soal? Tq

  53. baru bis iv

  54. baru selesai temuduga jawatan PT kewangan @jalan cenderasari kl..kepada calon be confident..itu yang paling penemuduga mahu

  55. assalamualaikum,

    sy interview pada 27/07/2015 di hospital permai, JB.. Nervous la.. Walupun sekarang berkhidmat sebagai penolong akauntan di badan berkanun.. still blur nak study apa..

  56. eh silap lak 27/04/2015.. 😉

  57. salam saya IV 23/4/2015 PTQ ditemuduga oleh pegawai kementerian kesihatan…nak tanye adakah penemuduga tu nnt jabatan yg akan amik kite?

  58. Saya pon dapat iv 8.5 di jalan cendarasi kl. Pls share pengalaman yang dah iv..tq 🙂

  59. assalamualaikum, hye sy pon dapat iv pembantu tadbir kewangan ni.. ada sape2 yang iv 29 April 2015 di Putrajaya.. sy iv kat sana. feeling nervous nie… kawan2 yg sudah pergi iv, jomlah share pengalaman… 🙂 salam perkenalan.

  60. baru je selesai iv. mak ai. 1 bnda aku study x d tanya pon. more to pnglmn keja. ada gak tya sist perakaunan. yg tu lg la xtau. mna x nya. x pnh surf pon. dh la panel tgo pakaian. silap aku x guna blazer. kalo ada rzki ada la
    kalo xda nk buat cane

    • hai haz..awak tengok ramai calon pakai blezer? sy pun tak tahu la nak pakai ke tak.since hubby cakap PT je kalau tak pakai pun takpelah kot… tp biasanya klu dah msauk SPA ni nak xnak kena la pakai blezer masa IV. any comments ples, n apa yg panel tu tanya?

    • haz…interview kat mane…n dy xad tnya ke psal isu semasa?

  61. assalam. sy IV 6 mei nanti di Ptrajaya. tak tahu nak study apa sebab banyak benda nak kena study. korang ada dapat tahu tak jabatan mana2 yang korang kena IV? mcm sy dkt suruhanjaya Jabatan Perkhidmatan Awam. adakah sy bakal ditugaskan dibawah JPA KALAU sy dapat nanti eh? atau sy kena banyak study pasal JPA? konfius kejap

  62. good luck calon2. jumpa anda di sesi interview. buat persediaan tau…nanti disoal anda tak jwp…susah bantu

  63. good luck calon2. dun nervous. buat persediaan, tips2 semua sudah ada.. jumpa anda di sesi temuduga…

  64. hai.. sy bru dapat surat and emil panggilan temuduga 23/4 dekat spa jln cendrawasih..risau laaa.. mcm2 comment sy bce td. rsau pulak klau xdpt jwb dgn betol. nevessssnyerrr!!!!!

  65. salam semua… jom join whatsup group kami ‘pembantu tadbir kewangan’… boleh bincang n share2 … boleh bg nombor dekat 0129598901~ syazwani or saya 0139925614 Lyza

  66. hye semua

  67. assalamualaikum,,, sy intervw khmis ni 23apr kt ptrajaya,,, jwtn pt w17,, cuak nye,,, huhu

  68. agak2 lme tak dea intervw tu,,,, sorg2 ke berkumpulan ke camne?

  69. nina96, saya dpt hospital permai 28.4.. tp tak thu nk pergi ke tak.. sbb pernah pergi iv jawatan sama tp lulus. jd rasa mcm takut nk pergi lg 🙁

  70. salam…saya pun dapat interview 26/4 ni….n nak tnya…sape2 yg pernah pergi….soalan ap je ek dy tnya…sebab…sy tgah blaja diploma skrg…tinggal satu sem je lagi…tu pun practical….cmne ek….any komen?????

  71. Sy pn dpt iv 27.4 kt hsptl permai johor jam 12.12p.m

  72. hi , saya dapat interview untuk jawatan ni 23/4 dekat hospital kuantan . this is my first time . im uitm stdent 🙁 so nervous ;'(siapa dapat dekat hospital kuantan jugak ?

  73. salam..sapa yg kena interview dkt perlis 5.5 nie ??..bleh kongsi2 study sblom p interview..

  74. hi..sapa ada dpt interview 22/4 jwtan pmbntu tdbir kewngan di QEH..nak tnya QE1 or QE2 tu

  75. Assalamualaikum wbt semua..sy dpt interview di Jobsmalaysia d UTC Ipoh 5/5/15 ni..ada sapa dpt sama x..angkt tgn hee..nervous juga

  76. Jeff Kuching says:

    Good luck Kawan Kawan ….sy kena iv 28/4 ni kat pejabat kesihatan negeri sarawak….awal lak tu…kol 8.30pg…nasib baik dekat ngan umah…ni iv ke tiga SPA…nervous tu ada gak…harapan tak tinggi sangat dpt jawatan ni kelak…semangat tetap membara…lom prepare apa apa…surat baru sampai umah tdi…bagi sapa yg dh iv tu mai lah share sini…tolong kita org ni…God Bless Everyone…thank you

  77. rabiatul adawiah - pasir gudang says:

    hai,,, assalamualaikum,, sy iv 26.04.15 ni..di hospital permai johor. mula-mula dapat panggilan temuduga ni biasa2 je perasaan. bila dah tgk komen2 korang terus bedebar2..hehe.. thanks sbb berkongsi.. wish me luck ye!

  78. Hi. saya ada interview 24/4 kat UTC Perak. Resume dalam English takpe ke? hihi

  79. saya iv kat jln cenderasari 27/4/15 nie..nerves la..
    baru baca sikit2 je.. blh share x sape yg dah iv tue?

  80. SALAM.siapa yg dpt interview pd 27.4.15,Isnin nnati d Putrajaya?tq

  81. good luck semua…
    sy intebiu 11/5
    x tau nk p ke tak, ada degree nh

  82. saya kena intvw ptk pd 27/4 ni kat jalan cendarasari…sape2 kna intvw time tu le la jumpa kat sana..nervous sgt2..

  83. assalam .. saya nak tanya ?? ada tak anyone pergi iv 24/4 .. dekat kuantan ?

  84. yup .. 24hb ..

  85. sape kena 6/5 nie…???

  86. sape kena interview 6/5 Ni…dan cer citew skit experience interview penbantu tadbir kewangan yg dah lps2…

  87. sy iv 11/5 kt jln cenderasari,kl..ada sape2 yg sama iv ng sy x..nlh wasup sy 013 5913517
    yg mne dh g iv blh la share2 kt cni ye..ne3vous cuak ni..

  88. sy bru lpas tebiu 21 hb..jbtan apa utk ptw ni,,,jpa jgk ke…ke ada yg dpt jbtan lain2

  89. Hai..sy kne iv esok kt spa ptrjya..ni da x ke-4 ..cm give up pn de..tp nk cuba gk..

  90. wanney ismail says:

    Sy nk tnya pendapat korg. Sy skrg study degree. Dah sem 6 dah. Tinggal 2 sem lg nak habiskan. Sy dpt offer interview utk jawatan PT W17 ni. Patut ke sy pergi ?

  91. Efendi Ahmad says:

    Salam semua. Haha apa pasal korang sume aku tengok ade jugak tarikh yang sama sama kat hospital permai kempas jb. aku ni mcm sorang sorang je 26.5.2015. haha..

    • zulaiha19 says:

      Saya ad kawan interview kat hospital permai pada 26hb april 2015..boleh call saya 013 4630335..dy pon tgh cari kawan….

  92. Salam sape2 tahu x, mcmna kalau surat panggilan tmuduga yg di pos xsmpai tp sy dapat email . Boleh ke sy attend iv tu kalau xde srt pnggln pos tu??

  93. Ada sape2 cne yg iv 28/4 ne..kat Hospital qeen elizabeth..Kk
    Klu ada whtsapp plz…0178352753

  94. zulaiha19 says:

    Assalamualaikum…sy dapat interview pembantu tadbir kewangan pada 11 mei 2015..di pusat temuduga SPA jb…Menara Ansar. Ad sape2 sama tempat dan tarikh temuduga dgn saya tak..nk cari teman kat sana nnt kalau ada call saya 013 4630335 nanti boleh kte stdy sama2 ..

  95. Ada sape2 cne yg IV 28/4..kat KK hospital qeen..klu ada whtsapp plz…0178352753

  96. arjuna kasih says:

    sy dpt iv pd 14.5.2015…
    sy skg msh stdy degree accounting tahun 3..
    nk pergi or x iv ni sbb keje sush nk dpt skg ni

  97. Sya dpt iv kt jalan cendrasari, kl pd 29.04. 1st time dpt iv spa. Blum prepare n nervous

  98. ade x sape2 iv 7hb dejkat kota bharu ?? mohon mencari peneman . nervous .

    • fatin.. interview kb kat mane? 7hb 5 ni eh? khamis eh..sama la..

      • zakiah says:

        salam..
        atiqah..fatin…saya pun 7.5.14 nie di hospital sultanah zainab.
        same tak ngan korg…kecut perottt dah niee…

        • atiqah says:

          ooo.. hkb la zakiah ehh.. sy x.. saya di hospital pasir mas… tp hari yang sama la… dah study ape yer? gud luck!!!

          • atiqah..saya dkt hospital pasir mass!!!11.5 nie…pless sy prlukan bantuan…0145173500 pt w17

  99. Hye…saya ada interview pada 14/05/15 kat jln cenderasirih utk jwt pembantu tadbir kewangan W17. Nervous giler… Sapa2 yg pernah attend iv tu pls share few thgs. Lik soalan2 . tq n all the best for the rest.

  100. sape yang iv ari ni kat KB?

  101. Alhamdulilah selesai iv 27.4

  102. HAI SY INTERVIEW DKT HOSPITAL PERMAI.. MINGGU DPN 10.5.2015 ADA SAPE2 YG SAMA X. LEH KNL2. NI NO WASAP SY 0137276607.

  103. natrah says:

    Hai, sape kne IV 6/5 kat putrajaya.

  104. zakiah says:

    sesiapa yang dah g iv d hospital kb share2la ngan kami…

  105. Hye all..bru lps iv..so far ok..xstress sgt hehe..lbih pd nyembang2 santai.pknlkn diri..y dtnye tugas ptk17..sist y dgunapakai..n hrpn iv ini..all the best

  106. Norafiza Binti Abdullah says:

    Assalam. Nak share pglmn iv PTK W17 nie.27-4-2015. 02:20ptg……dpndekkn ceta….
    Tok tok……
    sy – assalammualaikum. .
    Panel- walaikumsalam. Sila masok.
    Melangkah dgn penuh semangat…..
    Panel- sila serahkan fail.
    Sy ikot arhn……
    Dipersilakan duduk….
    Sy-terima kasih puan. ( ahli panel dua org perempuan )
    Panel- sama sama. Ok. Perkenalkan diri anda.
    Sy- sy pn perkenalkan diri. . . Simple jerz. (Nama,asal, akedemik,kokurikulum,pengalaman kerja, prinsip sy smsa bekerja, kebolehan & rumusan) . . Tip – masa bcakap mesti tenang, jelas dan yakin. Macam pelakon drama tv . Hahahahaha. . .
    Panel-masih bujang ke?
    Sy – ya
    Panel-mak ayah masih ada? Keja ape?anak ke berapa?
    Sy – ……………
    Panel- skrg nie keja apa? Gji brapa?
    Sy-………….
    Panel- skrg awak kn dh bkerrja, knp awk snggup mngglkan kerja skrg ini??
    Sy- tip…… jgn burukkan kerja kta skrg nie… puji dulu kerja kita skrg ni lepas tue nyatakan sebab knp kita inginkan krja ptk w17 & rumuskan/ kukuhkan. Dgn yakin.
    Panel 1-ok. Nyatakan kepada sy,siapa pgrh spa? . .
    Sy- ( masa tue sya memang tak tahu langsung jwpn, tak study pun yg tue ) . . .puan, saya mintak maaf,. Saya memang tidak tahu jawapan yang sebenarnya. .
    Panel 1-ok. Kalau mcm tue, siapa ketua menteri sarawak? .
    Sy – tan sri amar adenan hj satem
    Panel1- yer ker???? Tak tan sri haji amar adenan hj satem ker?
    Sy- sy yakin dgn jwpn sy
    Panel1-nyatakn istllh sistm prakaunn??
    Sy-(alamak ! , tk bljr lgsg)sy mintk maaf puan, sy mmg tk tahu jwpn sbnrnya.
    Panel1-apakah maksud debit & kredit? Dimnkh kdudukn debit? N kdudukn krdt? Sila jelaskan kpd sy? .
    Sy-(alamak!.tak bljr nih) sy mintak maaf puan, sy memang tak tahu jawapan yang sebenarnya.
    Panel1-knapa asyik tak tau jer nie . . Ok la . . Nyatakan kpd sy rukun negara.. ? .
    Sy-(hahh. Nih sng. Kcg.fkr jgk . Klau sy jwb tau, cm mna agaknya reaksi panel hahaha.) . Syg jwb dgn teng, ikut urtn yg btl n jelas.
    Panel1-betul ker urutan rukun negara tu?
    Sy – betul puan.sy yakin dgn jwpn sy.
    Panel1-ok itu saja dri saya.
    …… panel2……..
    Panel 2- ok. Sy tgk awak nie tenang,dan jujur.
    Sy-( ☺dia puji la, mkin la smgt kna puji.hahaha)terima kasih puan, alhamdulillah.
    Panel2-awak blajar p.akaun kan tme f.5 ????
    Sy-ya
    Panel2-dia tnya tntg prinsip akaUN ….. (sbnrnya sy tak fhm soalan nya apa & tak thu pn jwpn). . .
    Sy- mintak maaf puan, sy tak fhm soalan dan tlong beri contoh jwpn kpd sy. . . (Sbb tdi dia ada ckap, jwpn ada 4 .)
    Panel2-dia pn bgi tau. . . (Lagi la sy blur)
    Sy- puan, saya mintak maaf sangat puan, saya memang tak tahu jawapan sebenarnya.
    Panel 2-,ok. Nyatakan 4 brg dikenakan gst?
    Sy-(alamak tak blajar n tak ambl pduli pn -memang tak tau)saya mintak maaf puan, saya memang tak tahu jawapan yg sbnrnya.
    Panel2- . Okay. Nyatakan tugas ptk w17???
    Sy-nih jwb. Sng.
    Panel2-awak ni boleh bekerja dlam tekanan ker???
    Sy-boleh
    Panel2-bagaimana?
    Sy-sy pn jelaskn
    Tba tba panel1 mnympok…..
    Panel1-betul ke boleh? . . Tgs brt, tknn dri pkrja lain, mcm mcm kerenh.
    Sy- sy sangat yakin, sy boleh bekerja dalam tekanan. . Bgi sy tknn pntg dlm ssuatu tugas, di situ kita akn dpt mnilai kmampuan kita dlm mlksnkn tgs atau mslh. Tmbh lagi, sy sorg yg gigih dlm pkrjn.
    Panel2-ok itu shj.ada apa apa ingin dismpaikan?
    Sy- sy mnyatakn hrpn.terima kasih
    -sama2.sila ambil fail.mlgkh khdpn dgn pnuh hrpan….. sy hulurkan tangan utk bersalam dgn panel. . Lpas salam. Ambik fail. Berundr selangkah, ucap terima kasih kpd panel n snyum. . Jln kluar dri blik tmdg.

  107. ZAKIAH... says:

    Alhamdulillah selsai PG TD iv..
    Perkara dtny+-
    1. Kenalkan diri
    2. Tugasan w17
    3. Sekiranya dihantr luar daerah
    4. Cukup KE gaji u tampung kehdupan ms skrg
    5. Gaji w17
    Camtula..byk sembg2 u melihat kesungguhan n keyakinan kita nk kerja w17 ni

    • zakiah .. senang nye soalan dia tanya awak yer.. Alhamdulillah .. saya pnya soalan susah..gud luck yer

  108. Zulaiha19 says:

    Assalamualaikum…alhamdhulillah sy baru lepas temuduga pembantu tadbir kewangan 11/05/2015..Bersyukur sangat sbb yg iv sg tu sgt sporting…muda dan kacak…banyak ketawa jgk la dgn dorg ni..siap ad iklan pintu rosak (baiki tombol pintu masuk) hehe..ok antara soalan yg dy tanya..semoga ni dapat membantu serba sikit ea..
    -first kenalkan diri
    -Ceritakan sikit tentang apa yg awak belajar (memandangkan sy tgh belajar skrg ni)
    -apa yg awak faham tentang tugas pembantu tadbir kewangan
    -Pasal keluarga
    -Adakah awak bersedia ditempatkan jauh dari tempat tinggal awak spt sabah sarawak..
    -Apa yang awak faham pasal sebut harga (time ni cuak jgk…xjangka soalan ni kuar..tp alhamdhulillah..boleh jawap..ap yg sy taw sy ckp je la..huhu)
    -Last sekali dy tanya apa harapan awak..(Haa..time ni jual la diri sikit ea..hehe)
    #ok…semoga berjaya ea kawan2…

  109. Salam. Baru lepas interview 30/4/2015 jawatan PT W17 Kementrian Kesihatan..
    Tips yg bole share:-
    1-study dlu pasal menteri, diskripsi tugas jawatan yang dipohon, latar belakang jabatan tersebut
    2-study pasal integriti, gst, bajet 2015, kpi, rukun negara
    3-jawab dgn tenang n fokus

  110. nURcahaya says:

    salam, anyone yang pegi temuduga april 2015 pembantu pendaftaran kp 17 calon semenanjung..result dah keluar ke? sptutnyer 1/6/2015..tpi so far xder response.. dh ader yg dpt ker? atau postpone tarikh..pliz ek ssaper yg tau

  111. siapa dh check kptusan ptw17

  112. Salam.sy dah interview utk jawatan pt w17 pd 28/4/15.Alhamdulillah sy berjya.Tp sy masih blum dpat surat. Sspe sy dah dpt surat atau nk tya apa2 kindly ws me at 0173452454

  113. salam.. saya nak tumpang tanya.. sape yang dah dapat surat untuk jawatan w17?

  114. Great site! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am taking your feeds also

Trackbacks

  1. […] Sebanyak 127,597 calon yang memohon jawatan ini melalui Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)  dan serami 4736 calon yang dipanggil temu duga bagi merebut 34 kekosongan – sumber kerja-kerajaan.com […]

Speak Your Mind

*