Temuduga Pegawai Imigresen KP17

Temuduga pegawai imigresen, Gred  : KP17 telah pun bermula pada 10 Februari 2011 dan akan tamat pada 25 Februari 2011. Untuk jawatan ini, terdapat 7939 calon yang dipanggil temuduga. Anda boleh melihat statistik permohonan seperti di bawah:

rujukan http://www.spa.gov.my/

Memang ramai yang memohon, 164,473. Wow! Sangat ramai. Tapi yang Berjaya dipanggil temuduga adalah seramai 7939 calon sahaja dan kekosongan jawatan yang ada 320 manakala senarai calon simpanan adalah seramai 500 orang.

Sekali imbas, memang kecut calon dibuatnya..

Permohonan sangat ramai, dan kekosongan pula tak banyak. Nasihat saya, jangan risau. Yang Berjaya dipanggil temuduga tu, buatlah persiapan yang terbaik. Hanya dengan membuat persiapan terbaik ianya mampu membantu anda. Dan artikel ini juga ditulis khas buat anda. Saya mencuba juga untuk membantu anda dengan memberikan sedikit informasi untuk temuduga ini. Informasi ni saya kaji dari perkongsian rakan-rakan kita di blog ini juga, carian di internet, dan sedikit interview dari mereka yang terlibat dalam jabatan ini. Jom baca.

Tips dari kerja-kerajaan.com buat anda:

1. Ketahui jawatan Pegawai Imigresen

Anda perlu tahu apakah Grednya, gajinya, jabatannya, kementeriannya, tugas-tugasnya. Di bawah, sedikit info yang saya cari buat anda.

Gred  : KP17
Kumpulan : Sokongan
Kem./Jab. : Jabatan Imigresen
Jadual Gaji :
P1T1 RM820.38 – P1T24 RM2151.35
P2T1 RM871.81 – P2T24 RM2272.50
P3T1 RM924.75 – P3T24 RM2397.95

Deskripsi tugas pegawai imegresen –

Bertanggungjawab menerima/menyemak permohonan daripada warganegara dalam urusan pengeluaran passport dan dokumen perjalanan, pengeluaran visa, pas dan permit kepada rakyat asing yang memasuki negara untuk tujuan melancong, melabur, berniaga, belajar dan sebagainya, membuat tugas-tugas penguatkuasaan dan tugas-tugas imigresen di pintu-pintu masuk.

2. Pastikan anda lulus ujian fizikal dan pancaindera terlebih dahulu

Memang semasa ditemuduga ianya akan dinilai, tapi sebaiknya anda nilai fizikal dan pancaindera anda terlebih dahulu. Patuhi syarat-syarat permohonan yang pernah dinyatakan semasa anda memohon dahulu.

  • tinggi sekurang-kurangnya 1.57m bagi lelaki dan 1.53m bagi wanita tanpa bersepatu dan BMI adalah baik. So, pastikan BMI tubuh badan anda ok.

Cara check BMI

Cara Body Mass Index (BMI) ni salah satu cara untuk mengetahui tahap kecerdasan badan kita.

Pengiraan mudah BMI adalah membahagikan berat (dalam kilogram) dengan ketinggian kuasa dua (dalam meter square)

BMI = kg/m2

Petunjuk Indeks
Bawah 18.5 Kurang Berat
18.5 – 24.9 Normal
25.0 – 29.9 Terlebih Berat
30.0 ke atas Obesiti

Contoh tinggi anda 1.70meter dan berat adalah 85kilogram.
Kuasa duakan tinggi menjadi 2.89. BMI adalah 85kilogram dibahagi dengan 2.89m2.
Maka akan dapat BMI 29.4. Maksudnya terlebih berat, hampir nak obesity tu.

TIPS:

BMI – terlebih tu, contohnya obesity tu, digalakkan jangan pergi, nanti dia suruh balik (ni bukan saranan, [pandangan sahaja). Yang kurang berat tu, makan pisang banyak-banyak untuk tambahkan berat badan dalam jangka masa pendek.

  • berat badan sekurang-kurangnya 48kg bagi lelaki dan 46kg bagi wanita. (berat boleh kawtim tapi tinggi tak boleh)
  • mempunyai ukuran dada yang biasa sekurang-kurangnya 79sm dan semasa menarik nafas 84sm (lelaki sahaja)
  • lulus Ujian Penglihatan bagi mata kiri dan kanan yang diuji berasingan dengan ketetapan V/6/9 tanpa menggunakan cermin mata. So, sesiapa yang sememangnya rabun yang pakai cermin mata/contact lens tu, biasanya memang gagal dalam temuduga. Jabatan ni memilih mereka yang ‘terang benderang penglihatannya’.
  • pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat.

3. Persiapan Semasa hari temuduga

  • Standby dengan pakaian sukan. Maknanya datang siap-siap dengan pakaian sukan. Dan jangan lupa bawa pakaian khusus untuk ditemuduga (baju kurung (wanita), kemeja,tie (lelaki). Manatahu selepas ujian fizikal/pancaindera anda lulus dan sterusnya anda akan menjalani sesi temuduga. Jika melepasi ujian fizikal dan berjaya ke temuduga seterusnya..barulah tukar kepada pakaian yang formal seperti yang ditetapkan SPA seperti di bawah:

rujukan http://www.spa.gov.my/

    • Nanti calon akan diperiksa ketinggian, berat badan, ujian penglihatan, BMI. Jika lulus, baru akan hadapi temuduga pula. Jika gagal, calon disuruh balik lah:-)
    • Semasa temuduga, soalan-soalan yang pernah ditanya:
  • Pleaser introduce yourself in English
  • Isu semasa berkenaan imegresen  (kena terangkan)
  • Isu melibatkan Negara (kena terangkan)
  • Kenapa minat dengan jawatan pegawai imigresen
  • 4 fungsi utama jabatan imigresen
  • objektif jabatan imigresen malaysia
  • apa tugas pegawai imigresen
  • 3 buah pintu masuk ke Melaka
  • pintu masuk yg telah diwartakan – udara, darat, laut
  • Jabatan imigresen bawah kementerian mana
  • Siapa menterinya
  • proses pengeluaran produk (visa,permit,passport)
  • apa kepentingan bahasa asing/English dlm profesion ini

Perkongsian dari sahabat-sahabat kita mungkin boleh membantu di sini. Ada yang nak dikongsikan? Jom kongsi di ruangan komen ini.

Comments

  1. Tps baru. Semoga bermanfaat. Jka nak share, jom share.

  2. kiena khalil says:

    saya berjaya dpanggl temuduga pada 9 hb feb d spa caw kuantan jawatan peg mgresen kp17,tetap malang nya sy dsuruh balk coz tngg x cukup nc. kalu kutkan berat mmg cukup… huhu,sedhnye x berjaya…

  3. saya pon dpanggl temuduga pada 9/2/2011 d spa caw Jb jaw peg mgresen kp 17..tap sayangnya saya rabun yg lan semua dah ok…huhuhuhuhu hampa …nak buat camner x ada rezek

  4. merpati biru says:

    admn.. thanks sbb menyeda kan ruang. smoga dgn adanya ruangan n dpt member manfaat utk bakal2 calon peg m kp 17 !!

    pd yg akan dtemuduga, chayyokk2 !! hheheee

  5. sy ade v 16feb ne..thanks 4 ths nfo….doakn sy yer….=)

  6. merpati biru says:

    pd sapa2 yg akan menghadr temuduga.

    n ada sedkt nfo.

    perhatan:
    pada calon-calon temu duga mstlah hadr dengan berpakaan sukan,
    selepas tu calon mstlah memaka pakaan pejabat, bag lak-lak wajb memaka tal leher untuk perngkat ntervew
    semoga berjaya untuk perngkat pertama yatu ujan fzkal (BMI)

    [sumber dr fb sumber manusa mgresen]

    http://www.facebook.com/pages/sumber-manusa-mgresen

  7. admn…tqvm sbb buat 1 column utk temuduga peg m…

    merpat bru,
    tq 4 nfo…dup3x…17/2 n semakn hampr makn berdebar2 rasanya…harap2 berjaya….

    sy xrsau psl tngg dan berat sbb BMI ok…sy mmg xrabun…rsau kena kawad je…nnt dorg tunjuk dulu x mcm mana?mulakan dgn kak kr ke kanan dulu ye?

    • nurn,
      kawad je mcm basa, tangan paras, kak pacak. kalau tak ret sangat jalan je mcm basa, tp tangan tu angkat paras bahu..
      kak kanan or kr dulu tak past sb pols kak kanan dulu, askar kr dulu, mgresen tak past la pulak..

      gudluck dear..:)

  8. merpat bru saya lhat rajn membantu sahabat-sahabat kta yang lan d sn. Tahnah saya ucapkan kerana usaha saudar:_)

  9. merpati biru says:

    nurn,

    jgn rsau. yg pentng study btol2 psl mgresen.

    bab kawad tu jgn rsau. buat cm tme kte skola2 dlu.

    tak paham nurn bley bukak youtube. tgk cara2 kawad.

    kalo kot tme skola dlu. kak kr kanan kr kanan kr kanan n seterusnya.

    make sure jln tegak, tangan tegak lurus ke hadapan.

    tme sy de takde demo kat sy lak. de trus suruh buat.

  10. merpati biru says:

    en jamal,

    thanks. sy cume kongs apa yg sy penah lalu je.

    kalo dpt membantu skt2 pun kre alhamdulllah la… =)

  11. Bagus betul blog n..dah ada cara2 persedaan untuk perg temuduga jawatan mgresen n..Kra beruntung sesapa yang perg temuduga mgresen kal n..apa- apa pun selamat berjaya dan yakn pada dr sendr.

  12. Asalamualakum….pasal parut 2???ada sapa2 nak bg komen x…rsau la..

  13. mula2 kerja kena kut taraf gaj P1T1 kan?
    P2T1 DAN P3T1 tu maksud apa ek?

  14. sy takut BMI xlepas……skng BMI sy 25.5……huhuhuhu

  15. sapa2 yg da ntervew 2..share2 la ngan kwn2 yg ln….sy pun p ntervew jg 23hb n…nervous la..

  16. terma kash atas segala tps2 yang d berkan oleh phak admn..semoga a member manfaat untuk sy pada 16hb feb untuk temuduga jawatan pengawa mgresen kp 17..terma kash yang teramat sangat..

  17. tmakash kpd admn sbb mewujudkn webst n..tp mlangnye sy baru bca..sy dh p ntvew peg mgresen semlm-10/2 d KDN poh..ujan fzkal&pncandera sy lulus..kalau lulus ujan n baru dpt p step yg strusnya atu ntrvew..part ntrvew n lemahla skt..mcm2 peg tu tnye..ada 2 panel,sorg dr spa & sorg lag dr jab mgrsen..yg dr spa asyk tnye psl skolah & keje skrg(sy dh lama tnggal alam sek,byk x ngt)..yg dr mg tnye psl vsa,pas,PATI pstu kena speakng london…berpeluh gak nk jwb..’kalau x tau jgn jwb'(peg tu kata)…okla gud luck pd yg bakal dntrvew..

    • sue,
      share la dgn ktorg sume apa da tny pasal sekolah?
      yeke…da tny psl vsa,pas,PATI dlm englsh?gulppp..
      garang nye panel tu…takut lah…nebes n

      • nurn,mcm sy,penemuduga tu tnye psl bdn berunform yg sy msuk kt sek dulu..apa sumbangan bdn berunform tu..psl speakng lak da sruh kta cte psl ltr blkg keluarga
        &nape eng pentng dlm bdang n..panel tu x dela garang sgt..ok je..kra da bg nashat la tu..kalu x tau jwb jgn jwb sbb nnt lan mksud da kata..gud luck nurn

  18. yang peg ntervew n semua pohon jawatan tu berapa lama ekk?

  19. sue…mcm mn ujan fzkal tu??…1 badan ke kena cek???

  20. merpati biru says:

    ct,

    ujan fzkal tu nant da akan :

    1st, amek berat. kalo lepas ke perngkat strusnye.

    amek ketnggan. kalo lepas,

    cek BMI, kalo lepas,

    ukuran dada[bag lelak shj], kalo lepas,

    ujan penglhatan. yg mcm kat keda cermn mata tu,baca2 huruf2 n no2. kalo lepas,

    pengecaman warna[baca no2 kaler2 kat dlm buku yg dsedakan, bag mengesan rabun warna ke ape, kalo lepas,

    da suruh bejalan, nak tgk gaya jln, kengkang ke tak tempang ke ape, kalo lepas,

    cek badan, bebas dar parut pembedahan ke operaton ke,cek jar, tangan senget ke tak, opanjang sebelah ke ape.. huhuhu, kak senget ke tak bahu senget ke ape, kalo lepas,

    bekawad. hentam je la. buat yg terbak. kalo lepas,

    baru ke perngkat seterus nya atu temuduga.

    sblum ke perngkat temuduga, saln la baju formal utk ses temuduga pulak…..

    jadk sblum dtg tu, sap2 kan la paka baju sukan terus. tak yah susah2 saln, pegawa tu pun taknak buang mase tgu calon saln pakaan sebenarnye. heehe

    gud luck ye tuk kawan2 semua.

    yg pentng confdent ! senyummmmmm sllalu, tak rug.

    • merpat bru,
      masa awk ntw dulu sampa perngkat terakhr berapa lama ek?ada sampa ptg tak?nnt berpeluh2 nak ntw bdn berbau busuk plk hh(mcm2 aku fkr haha)

      sy ada parut operaton sbb bersaln…tp tu dah lama dah 4thn…ada ke sy lepas ek?

    • macam saya pr teuduga perajurt tudm juga la…
      sama je…
      paka bj sukan terus.

    • merahjingga says:

      merpat bru..
      btl ke ujan fzkal kne lr 2.4km dlm masa 15 mn.
      bangun tub,lar ulang alk,n lompat jauh?
      waaaaa….ngsla cmn..sshny…

    • Salam akak, sy bru nak g ntervew , tkut la, ne nom sy , tlg msj kak , please 0193568477

      • salam fatn,,awk ntebu ble nk peg?kat mne?sy pn dpt ntebu 25 june nt..takut lah.. :(

        • salam…sy ntervew 16/6 n…huhuuu

          • saya ntervew 18/6.. BMI saye 28.. adk saya pernah g ntervew JPAM BMI da 26.5 d suruh balk. saya takut la d suruh balk..

            tngg saya 172, ada degree. x paka spek, rasenya yg lan lepas kecul BMI. so saya nak tau la BMI da nak berapa.. kalau 28 tu d suruh balk tak nak la perg.. malu je..

            sy dpt tau dpt ntervew melalu emal, 30 Me, x sempat la nak turunkan berat… rasenye macam mana ek? penng2..

          • fatinabila says:

            bm 26 pon kene balk ???? hmmmm :(

          • sy ntervew 20.6.13 ney.. takut jugak.. tp sy now tgh stdy.. dterma ke? yg kat resume tu de mtk ape je ye? confuse skt laa.. ade sesape boleh tlg tak? TQ

    • fatinabila says:

      sekarang agak2 mash ada lag ker ujan fzkal ?

      • fatnnabla,

        atun kna pggl ntervew 26/6/2013 n…skrg mash ade ujan fzkal lag..da mmg suruh bwak pkaan sukan..

        tap tngg atun 1.47 je…mmg dah xlepas…perlu ke atun pg ntervew tu jgak ek?

        nnt xpg da blacklst kta dr spa ke?

  21. tQ…Merpat bru…my ntervew on 23 feb n…doa2 kan la ye…

  22. sy br lps ntrvew 8hb d BSI,jb.alhamdulllah sume ok2 aja.hopefully resultnye postf nnt,amn.

  23. merpati biru says:

    ct, yw. gud luck ye tuk awak.

    shafq,

    gud luck utk awak jugak. share la experence awak dgn kwn2 lan yg bakal g ntebu nant…

  24. Saya dah dapat surat tawaran Pegawa Imgresen KP17 har n..sap hantar melalu pos laju….ada sapa2 yang dah dapat…?

  25. n…la kl ke- 4 sy ntervew kerja kerajaan….mcm mn la nasb kl n…smoga usaha sy n x sa2…amn

  26. penemuduga byk tny sy psl general ja,berkatan ngn mgresen 1,2 soalan ja.su semasa dlm dan luar negara pn amk tau juga,lg 1 prepare utk speak englsh.gud luck semua..

  27. tu je ke? erm, rama x yg d ntervew dgn awk artu? seram pulak rasenye ble ar makn dekat n. yg psl englsh tu.., dorg suruh ntroduce yourself n englsh @ ape kepentngan englsh dlm profeson n yg kt kene jelaskan n englsh?

  28. merpati biru says:

    sham, sy pun tau gak mgresen da hantar surat. tp sy tak dpt pun ?? nape ek ? rsau gle n,..

    lapor dr 1/3 kan ? then kursus nduks 1/3-31/4 kan ? kat akadem d PD, n9 kan ?

  29. bestnya…merpat bru ngan sham dpt da tawaran…bole gak g mand2 panta…he3

  30. merpati biru says:

    kalo bekas parut ceaser tak jadk hal rasa nya…

    ct., sy lum dpt lg surat tawwaran tu. next monday nant sy nak ffollowup. rsau sgt…

  31. merpat bru, awk dh berjaya la ye? congratz ye. erm.., klu dpt kene kursus 2bln heh? erm, bole balk2 x erk? erm, sj tya sbb anak sy dh 9bln tp fully breastfeedng. ct, sy pun bersaln caesar.

  32. Merpat Bru,

    Ya..kursus bermula pd 1 Mac dan berakhr pd 30 Aprl. Kena lapor dr d Akadem IMI d PD, n9 pada pukul 9 pag.
    Saya rasa surat awak akan sampa pada har Isnn..apa2 pun selamat berjumpa d sane…

  33. Terma kash Alay…

  34. berat leh kawtm tp awal2 lg dah putus asa. 10 ar bln sy tk pg.
    rasa terklan pulak..
    tp nak wt mcm mane bkn rezek
    tunggu abs blaja dlu la

  35. kat akadem tu tak bleh mand laut, jgn lupa bw sunblock..huhu,lathan kawad dr pag sampa ptg yoo..tp best gler.

  36. sy v 16hb n kt melaka..tp takut berat xlepas…klu tgk bdn xde la besar ..confus nk g ke x..n kal ke 2 sy g v..dlu thn 2008 xde plak check bm…

  37. merpati biru says:

    thanks pd yg wsh. =)

    sham, sy call poslaju, byrght selewat2nye smlm ptg sy da dpt.
    tp tak dpt pun. tak tau la kalo pos sampa dpn uma takde sape2 sbb sy 1 ffamly blk kg cousn kawen. tp slalunye kalo de sampa kte takde, de akan tnggal surat mengatakan de dtg rumah tp takde org, so, kte kena collect surat kat pusat de. tp takde pun . =(

    rsau nye…

    • chexk je dalam web SPA dapat ke tak, senang tak yah susah hat, kalau berjaya tap surat tak dapat call bahagan pengamblan Imgresen Putrajaya tanya pasal surat tu

  38. merpati biru says:

    jja, awak salah sorg pegawa gak ea ? mest rentung ek dok tgh panas2. abes laaaa… huhuhuh

    lg 1 kan, kalo mase lapor dr n kursus nant tak paka tudung bole kan? abes tu betul ke kalo sape tak paka tudung kena potong rambut sependek2nye ?? paras bahu pun tak bule ea ?

    • ya..dah 3 tahun berhdmat…waktu sy kursus dulu 3 bulan.
      yg non muslm pun kena paka tudung tme tu..tak past la skrg pula..

  39. dtg v dgn bju sukan terus ke?

  40. merpati biru says:

    jue, dtg trus sap2 paka bju sukan…

    pastu standby baju kurung utk ntebu. n kasut tertutup.

  41. Cuba lawat sn
    http://www.m.gov.my/

  42. takdela kena ptg rambut,cuma masa kat akadem akan dsuruh paka tudung utk tujuan keseragaman…masa sya dulu kat akadem 3 bulan..kawan2 rentung jg..tp sy tak..sbb saya paka sunblock setap masa..hahaha.tak pedul apa ckp org, yg pentng sy tetap paka sunblock n foundaton..tu jer..huhu.

    • Azlan Yassin says:

      Salam Saudar Jja,, ngn bertanya berkenaan rekrut jawatan mgresen KP17,, saya berjaya dan sedang menunggu surat lapor dr,, berkenaan dengan rekrut,, ada x elaun ataupun gaj sebulan penuh dber pada calon2??? mohon balas sebab saya menanggung keluarga, takut perlu bergolok gada nt… 0193376268

    • jja…utk pegawa mgresen nh, de ujan kecergasan gak ker? cam lar, pumpng2….de x?

  43. ayu…ct lum kawen lg la…he3..parut tu cuma bks jatu tme bdk2 dlu…MERPATI BIRU…ready la bw tudung byk2..hehehe…..JIJA…best x keja pgawa mgresen n…huhuhu???

  44. AYU & ALAY….korg v 16hb ne ke??kt BSI ea??same ar ngan sy…..takutttnyerrrr……mmg xde pngalaman nk v ne…huhuhuhu…..

  45. Sofe – slap..saya edt semula

  46. a’AH la….td ada baca,tp x fhm2 jg…patut la utk neg brune

  47. slap amk..hehehe, mnta maaf..

  48. merpati biru says:

    jja,,, waa… ade pegawa kat cn alhamdulllah la… boleh bantu org cam sy n yg tekal2… hehehe

    jja, sunblock n foundaton awak paka brand ape? sy n pon mmg tgh mencar2 sgt n…..

    pastu, baju

    batk tu mmg wajb ade ke ? kalo baju kurung basa je boleh tak ek ?

    sy n takde baju batk. baju kurung ade la…heheheh

    pastu baju yg kte paka tme lapor dr tu, baju puth plan eaa ? kalo baju puth ade corak2 tak boleh ke ??

    pastu tudung lak kan, tudung kaler ape2 pon tak kesah ek ?

    medcal cek up kat hosptal gov bole ke ek ? ade charge tak gak nye ??

    lg 1, kos kte lapor dr n kursus nant boleh buat clam ke ? sbb sy tgk byk gak kos nak keluar kan, kos pendaftaran, kos nak buat baju utk lapor dr, kos bel buku sume…. hehe…

  49. bestnye korg yg dah dpt keje peg m…tahnah…keje sungguh2 ye…ber perkhdmatan yg terbak dan yang pentng jaga mej jab mgresen malaysa

    sy blk kg esok sbb 17/2 n ntw d penang…tolong doakan sy ye kwn2 sume…

    kta jumpa lg jumaat n sbb d kg sy xde lne bb…good luck sume yg bakal ntw…
    salam

  50. kalau tngg 149 pun tak bole peg ke?

    • sya pun kena p ntvw on21st n..cuak sgt ne…n nak jelas ne…kena buat ujan fzkal dulu br temuduga ke???mash terkal2 ne?????

      • yup…wat ujan fzkal dulu…trus paka bju sukan jer…tp jgn lupe lak bwk bju tuk v lsan,..,mne tau lpas bm…sy v 16hb are 2..,ade org xbwk bju sukan…n sy lpas bm..,last2 dye pnjam bju sukan sy…smpa skang xpulangkn..huhuhu…sedekah jela….

  51. hehe..busy btl blog pt n17…yg tlh berjaya”tahnah” ducapkan…yg jd calon smpanan dharap “bsabar”…yg dukacta mcm sy n “byk2 la bersabar”…..tgh pujuk dr sndr…dlm hat…sob sob..

  52. merpati biru says:

    saya rsau la kawan2. takot sbnrnye result spa tu salah.

    mane la tau sy sbnrnye gagal ke, tp spa tersalah hantar result ke.

    ye la, org lan sume da dpt surat tawaran. sy punya aje yg belum sampa. rsau nyaaaa…..

    • Napa merpat bru check dalam web spa dapat ke tak sebenarnya. kalau dapat betul la just call bahagan pengamblan putrajaya kalau surat tak sampa.

    • sabar la…

      sy pun cmtu jugak

      at last dapat gak

      da panggl by group dulu

      mybe awak group yang lan

      tp, dorang akan panggl awak jugak

      try cal mgresen putrajaya

      tanya ble awak bley dapat surat

  53. Apa yang nak drsaukan Merpat Bru…kalau dah nama awak dalam sstem tu ‘tahnah’..dapatla…cuma awak tpon Pejabat Imgresen untuk kepastan dan mengapa surat awak tak sampa lag…kalau susah sangat awak perg Pejabat Imgresen tu ..untuk ambk surat tawaran tu..kan….

  54. Thank’s wat En.Jamal..yg bnyk mmbntu sya dlm wat persapan utk menghadr tmuduga pd 17/2..hopefully smuanya b’jln lancar..Congrat’s wat yg b’jaya…

  55. MERPATI BIRU

    Paka baju budak sekolah dan kan color budak sekolahrendah, tudung color pun sama macam kan budak sekolah rendah. medcal checkup kat GOV sahaja tak yah bayar free je. buku-buku sendr tanggung, bla dah lapor dr untuk kerja boleh clam perrjalanan untuk lantkan pertama dalam buku Perntah Am ada dterangkan. kat cana nant pun leh tanya Peg. kat cna.

    SITI

    Tngg sepert yang dtuls sahaja layak untuk dtemuduga lebh tak pe jangan kurang termasuk pemerksaan fzkal yang telah dtetapkan. jka semua tak cukup kut syarat. Maaf anda tdak akan dbenarkan untuk memasuk temuduga. Tap kalau nak cuba nasb tak rug kot-kot kurang 1 cm ke kalau pemerksa nak bag st kra bertuah la.

  56. kawan..saya nterbu 24m nyh..masalhnye sy rabun jauh..cmner nyh?sy nak sgt jawatn nyh..tap..ade x penyelesaan nye???

    • nara,
      semua yg paka spek kena reject…contact lens pun xboleh sbb nnt da suluh mata dgn torchlght…nnt bla ujan penglhatan kalau xlepas sampa level 6 trus kena reject…ada yg sampa level 4 pun xlepas dsuruh blk je

  57. 24 feb nyh ;p

  58. saya guna mary kay. kat sana tak past pula utk pegawa baru camana, tp klu dlm surat mnta baju batk kena bawa juga..sbb mgk akan guna uk majls rasm, baju puth tu nak yg plan,n kan bru tua kan..cam baju kurung budak skolah rendah tu..hehehe, pastu tudung bru gelap.kam dulu masa 3 bulan sana setap klu ada kelas paka baju skolah tu, pastu kat sana drg adabag baju akadem..kene bel jugala.
    pasal clam pula yg bule tambang perjalanan tu je..klu pasal bel buku takleh clam, yuran pendaftaran klu ada rest smpan sbb bule clam. baju unform nant akan dukur d akadem,basa klu baru masuk unform free jer.
    my FB zzalza,
    hehehe

  59. merpati biru says:

    thanks sofe, jja, sham n kwn2 lan. byk nye nfo.

    kalo kot kan mmg sy calon yg dpt result tahnah. tp rsau tetap rsau.hehehehee

    sy da call mgresen. tuan tu soh sy tgu smp esok, kalo tak dpt gak nant da faks kan surat nye. hehehehe

    tp sy rsau medcal check up kat gomen result dpt 2 mnggu ke ape ? cmne ? tak cukup mase la pulak kot. bajet tak mengznkan nak buat kat luar. aduh….

    rsau rsau…

  60. esok v…………..huhu…takutnye……wsh me luck…

  61. merpati biru says:

    gd luck zanla. yg pentng confdent k…
    doa byk2…

  62. merpati biru says:

    jja… zzalza ape ? kask emal la sng cket nak car…. heheheee

  63. kalu g v x pake tudung x per ker?

  64. ap yg d maksudkan jarak penglhatan v6/9?

  65. merpati biru says:

    zeta , tak jadk masalah kalo tak paka tudung. awak tgk kat atas tu, cara berpakaan utk menghadr temuduga.

    sy pun sbnrnye freehar tp mase ntebu sy paka tudung… hehee

    azro. v6/9 tu, macam kat keda cermn mata tu, huruf2 kat board tu, drpd huruf besar, sampa yg keck2 punya. mest tak kurang dr level 6 tu la…

    • nak tanya boleh?
      kalau tngg 1.46 terlalu pendek ke…
      boleh bag pandangan tak nak tambah sampa 1.53 dalam masa yang terdekat…
      saya ntervew pada 16/4 n…
      ada pandangan lan tak nak tambah ketnggan dalam masa yang terdekat n..plz…bag tps skt..

  66. merpar bru.
    u ade fb? nak add u..

  67. merpati biru says:

    ade. tp malu nye nak kas kat cn.. heheee

  68. merpati biru says:

    jja, sy da ade awak tau.. accept ea…

  69. Salam sume..
    Thx Jamal cuz lnk me 2 dz blog..
    Actly v 23/2 n kt JIP..
    Excted sgt ms dpt surt pgln sb 1st tme dpt offer kje gov..huhu
    Tp yg seram sb dgr cte v gov n mcm2 d uj..
    Cume hrp dpt wt yg tbak,smg sgla dpermudahkn & doa ade la rezk dpt kje n..
    Thx alotz 2 all bg byk tps yg sgt2 mbantu 😉

  70. merpati biru says:

    salam…
    gud luck deanna…. doa byk2 k..

  71. alhmdulllah…sy da lepas v td……ayu n alay….,g x td???cmne???

  72. merpati biru says:

    zanla, mcmane td ? ok tak ?

    ape yg dtanya, share ;a ngan kwn2 yg lan.. =)

  73. sy dah selesa temuduga..tap tak tau dapat ke tak..
    tawakal je la..suda buat yang terbak..apa2 pun terma kash pada admn kerana member nfo yang berguna dan tps2 yang amat berguna… :)

  74. baru g ntervew pg tad.. aper yg da tanya.. lebh kurang jer aper yg ader dlm blog tue… yg lan2 pasal kejer..

  75. nervous pla…ar smakn mhampr…resume pun x prnt la…aduhhh

  76. merpat bru ntervew ble?

    • SyafQ…

      Merpat Bru tu..dah berjaya temuduga da..cuma nak kene peg lapor dr jer..he,he,he…

      Mda…

      Berat terlebh..kene balk la…he,he..

  77. kalo bm terlebh berat mash ok ke???

  78. merpati biru says:

    hehe, thanks sham jwb kan.

    da p cek up lum ? sy sok pag baru nak p. buat kat klnk luar je…. tak tau la bpe kene cas.

    mda, kalo bm telebh, tak dgalakkan peg sbb nant hampa je….

  79. alhamdulllah, sy pun dah lepas ntw…masa sy ntw sy sorg je yg lps ujan fzkal tu…lps sy kuar dr blk ntw br ada 2 org lg yg masuk…huhuhu harap2 berjaya

  80. Merpat Bru,

    Saya pun mungkn medcal checkup buat kat luar ajer la..maybe kene antara rm 80 ke rm 100 kot..nak buat kat hosptal kerajaan dah tak sempat nh..Banyak lag yang saya tak prepare n..maybe next week baru nak sapkan semua…

  81. antara soalan yg dtanya oleh panel SPA:
    1) sla perkenalkan dr?
    2) apa pengalaman keje?
    3) klau dhantar tranng selama 2bln adakah awk mash larat?(jka jwpn larat sahaja xcukup kena yaknkan panel dgn penjelasan sokongan)
    4) klau dhantar bertugas d kelantan mcm mana dgn anak dan suam?(utk org dah kawn dan ada anak)
    5) kenapa bermnat keje kerajaan?
    6) why should we hre you? (kena jwp omputh ye)

    antara soalan dr panel m:
    1) apa yg awk tahu mengena jab mgresen?
    2) tugas2 peg m?
    3) pntu2 masuk yg dwartakan?
    4) apakah maksud ntergrt?
    5) apakah kesalahan2 yg dlakukan oleh warga asng yg memsuk m’sa secara sah?

    p/s:moga anya dpt membantu…kepada bakal2 ntervew nnt sy ucapkan good luck :)

    • nurn…ujan fzkal..da just tgok jar,tangan,kak je ke??? mcm mn da cek a..

      • mula2
        -ukur tngg dan tmbang berat
        -check mata, baca huruf yg dkt dndng…kut panel tu tunjuk satu persatu
        -check gg
        -lurus tgn dan kak (lurus/bengkok)
        -kena kawad (tp jgn rsau sbb panel tu ajar kawad dulu)
        -kena selak baju dan seluar,tudung kena buka(jgn rsau sbb berdua dgn panel wanta je,panel lelak dhalau keluar)
        (check rambut,telnga,jar,badan,kak)
        -dah lulus akan dpt sekepng surat,saln baju formal dan masuk blk temuduga bg surat tu pada pembantu tadbr d stu.

        haha detal tak…:D

        • -lupa plk lepas baca huruf kena buat pengecaman warna(baca huruf yg dkellng tompok2 warna)
          -sblm kawad kena test jalan dulu

          semuanya kena berkak ayam…kekdg sy tertny knp perlu paka kasut sukan…sbb dr awal masuk sampa keluar berkak ayam

        • hehehe….k detal la tu,sap check gg lg kena beros gg 2,3 kl la n..he3..thanks nurn…

    • nurn,byknye awak kena tanya..sy har rasanya tak sampa 15 mnt kot..panel spa 2 soalan je..yg pegawa tu adalah dlm 5 soalan gtu..tp yg lucunya sap gelak2 lg tu dgn pegawa..takut juga n..huhuhu

      • alay,
        sy n byk gagap sbb tu byk soalan d tnya…nebes sgt tme tu sampa sume yg d baca abh lupa…sy rasa sy gagal la…:(

  82. tq merpat bru sbb bgtau suruh paka baju sukan dar rumah…walaupun sy sorg yg paka baju sukan dr rumah…yg lan semua dtg paka baju formal…malu jgk la tp lepas dgr taklmat dr panel dar jab m putrajaya da suruh semua saln baju sukan…katanya lan kal paka trus dr rumah…jgn buang masa sy katanya…

  83. apa jwpan bg soaln pntu2 msuk yg dwartakan n ape mksd ntrgrt?

  84. norza,
    pntu2 masuk yg dwartakan ada dlm lmn web mgresen…contohnya bukt kayu htam,padang besar,wang kelan,rantau panjang dan byk lg lah…xpa bgtau 2@3 pun dah cukup.

    maksud ntegrt kejujuran,ketulusan,kesempurnaan dan keutuhan…tu yang sy tgk dlm kamus dewan bahasa dan pustaka…

  85. merpati biru says:

    nurn nasb bak awak paka baju sukan trus, sbb mmg pun de akan adakan ujan fzkal dlu, so, mmg da pun tak nak kta buang masa p tuka baju baga…

    tme sy dlu rama da standby baju sukan awal2.. ade 2 3 org je yg paka baju formal dlu….

  86. mksd sy merpat bru kan da dpt kptsn ntervew tu,persoalan sy ble merpat bru g ntervew? da lame ea?

    hehe :)

  87. merpati biru says:

    syafq,

    sy ntebu last yr 18/11 ke 19/11 cmtu.. lupe la..
    hehehehe

  88. la..bln 11 last year da de ntrvek ek..

  89. merpat bru,,,
    nk tnya sket..yg awk pnya awk ntervew bla ae???
    best la awk da dpt…sy da ntrvew 8hb2 bru2 n…
    agk2 law dpt bla msk nduks ae???

  90. admn….
    nk tnya law yg ktaorg n da ntervew 8hb2 ar 2,law dpt bla msk kursus nduks ae??
    tlg la jwb sape2 yg taw…
    sy da mula rsa sedey n…
    law xdpt jgk nk nangs smnggu….wawawawa

  91. eh nurn msa awk ntrvew 2 kn brp org peg yg dtg??

    • yang ntervew tu 2 org je…sorg dr SPA(pompuan), sorg lg dr mgresen(lak)

      ms ujan fzkal 3 org…sorg dr m putrajaya(pompuan), 2org dr m a.setar(lak)

  92. merpati biru says:

    dollydoll,

    sy ntebu bulan 11 last year….
    alhamdulllah. rezek sy ade nmpknye.. =)

    sy ade tebaca kat fb sumber manusa mgresen, next nduks adalah bulan 9..

    maybe sapa yg dpt nant akan masok next nduks…
    agaknye la……
    maybe jugak masuk lapor dr kerja mcm basa,,, pastu bulan 9 baru g kursus…hehehehe

    memanda2 je kan ? sy agak je.. .

  93. e2 yg mksdkn.thanx merpat bru.hopefully rezek sy ade d jbtn mgresen wlupn kekosongan terlalu sedkt berbandng calon2 temuduga.Amn :)

  94. ad lg tp2 nk d kongs kn ?kongs same2 dar mula hngga akhr temuduga

  95. merpati biru says:

    shafq,,,

    nshaallah,, buat reseach n bykkan bedoa. nshaallah ade rezek dpt la….

    yakn kena ada….

  96. ct rasa ct punya knee ada prob la…jd kak tu mcm nmpak bengkok ckt…rsau sgt n mcm x mau jak p ntervew tu nt…
    kdg2 kta x perasan kan tp over stand kl n…
    rasa gveup pun ada n…what should do now…

  97. salam, sy dh g ntervew, sy lulus perngkat fzkal n go to next perngkat ntervew. sy nk thu kalo dh smpa perngkat temuduga. ada x peluang sy utk dpat jawatan 2?? da tnya sy smpa sy rase nk nangs. hehe

  98. david villa says:

    kalu paka cermn mata memng x lyk ke??darg cek x klu pka cnct lense?

  99. merpati biru says:

    ct, try je p… kalo tak obvous sgt bengkok tu maybe boleh consder kot…
    ape yg pentng jgn gve up. kena yakn.
    sy doakan awak berjaya k.

    • a’AH kena p jg sbb mak yg nak teman nt g ntervew 23hb n….ya ALLAH tktnya……
      thanks mepat bru…nsyaALLAH sy akan bt yg tbak dlm hdup n…utk negara tercnta…hehehe

  100. merpati biru says:

    w’salam fara,,

    kalo ade rezek nshaallah….

  101. merpati biru says:

    davd,,

    kalo mmg rabun teruk bak tak payah peg.

    kalo rabun cket2 takpe. try je peg, tp jgn paka spek..

    kalo awak paka CL pun dorg akan cek…

  102. david villa says:

    kalu paka cermn mata memng x lyk ke??darg cek x klu pka cnct lense???

  103. david villa says:

    mlpas ler g2..mcm x adl je g2.

  104. berapa jur yg nak buat ntervew untuk pegawa megresen ?? 😀

  105. As Salam…sy ada ntervew 22hb ne..
    gementar pn ada..
    sy nk tnya pendapat kwn2..
    yg psl sumbangan ne nk tuls apa yer..
    xphm la…

  106. suhadah jelita says:

    kawan2 sy nervous spe3 yg da p ntervew boleh kongs dar mula pancandera hngga nterve,soalan2 ntervew pleaseeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!

  107. sudu n garpu says:

    kwan klau ad parut jaht kat kak lpas x ?bukan parut xsden pn cumpa parut tersepak kaca dalam semak tme budak2 dlu cuma ad kesan jaht pn cm ne!

  108. mohd ridzuan says:

    nak p ntervew sat g dalam kul 6 betolak,
    seram sejuk lak 😀

  109. agak2 klu lepas ujan fzkal, berapa peratus utk berjaya keseluruhan ye? ada hrpn utk dpt jwtn n tak?

    hr tu msa temuduga, hampr sejam jgk dlm blk.. rasa nk ptam dh bla byk soalan dtanya.. cmna la agaknya resultnyer tu ye..

  110. sa pn ada ntvw n jwtn tp sa x peg coz kalo p sma jg x kna tmudga 2.syg ja belanja p tp x dpt d ntvw.sa n krg brat bdn.

  111. asmira rashid says:

    lau rabun mmg tk de harapan ke nk dpt? kesannye lh kn?

    • dpt ke tak dpt ke lan certa.. hadr temduga dlu.. nt nama kena gantung.. rug 3thn tk dpt tmduga lg wlupn layak.. lps 3thn tu bru ada peluang lg taw.. apa jwtn sekalpn..

  112. sy n nk ntvu esk kt kota bharu……nervous nya ya allah…mcm2 dlm kpala n fkr dpt ke aku mhadapnya esk?,psl BMI n check pyscal body sy xrsau sgt,apa yg sy rsau sgt adlh nk bhadapan dgn panel pnemuduga n,sy n cpt gelabah n mggeletar bla tgk dorg,rs tkt tu xdpt nk dkawal xtau apa sbb da,tlg la aku ya allah………….

  113. mohd ridzuan says:

    gagal la pulak, tbe2 je berat turun mendadak
    sampa 6kg, klu tak mungkn lepas kot :(
    penat je nek moto besejuk-sejuk pepag bute.
    tada rezek nampaknye.

  114. huhu sok pg ntervew bedal je la….da bnyak kal ntervew badan unform harp2 yg n ad rezek amn….

  115. berat bole kawtm? pe..penpu la..aku bm lebey 1 je..aku sap ckp “ala 1 je bang”..da reply “eh dek..satu n bukan sket..3,4 klo gak..” eleh 3,4 klo pon nk berkra ke..aku tgk yg ada lag besar dr aku lepas la plak..xtau la aku..aku tgk ada la jugak pegawa yg dtg kejap,talk ngn membe2..pastu chow..mntak tolg la tuh..pe la

  116. Derk: In pengalaman saya sewaktu temuduga tempohar, ada satu calon d depan sy berat BM nyer..27..memang tak lepas..dan dnashatkan kurangkan berat badan. Saya pulak BM 26..cuma cukup2 makan..kalau tdak nasb saya sama macam calon yg sebelum n.. Sebab tu saya musykl..bla dkatekan berat bole kawtm…Ape2 pun awak jgn gve up, cuba next temuduga pulak. Memangla rase sedh skt..sebab kta barat kalah sebelum berjuang..!!

    Mohd Rdzuan: Alaha cannyer..berat badan pulak kurang..takper..awak muda lagkan..Insyaallah ada rezek lag tu..yg pentng jangan gve up.

    Anuar: Bedal ..jangan tak bedal…yang pentng kta mencoba…dapat tak dapat ..belakang kra..

  117. tq sham:cte skt pengalaman ntervew he3

  118. HMMM…RISAU NYE DENGAR…SAYA LAGI..TENGAH PREGNAN PLAK…..TAPI…SAYA TETAP NAK PEGI PEMERIKSAAN FIZIKAL TU…WALHAL..DAH MMG TAU..CONFIRM TAK LEPAS KAN…BMI MMG CONFIRM LARI NYA..NAK AMEK PENGALAMAN….

  119. merpati biru says:

    sham,
    mcmane ? da buat preparaton ??
    medcal check up tu takde report kan ?
    Doktor juz s borang2 tu n nant da attachkan skal x-ray kan ?

  120. Merpat Bru,

    Aku dah perg buat Medcal Check up smalam..Ok..ar tu jugak dapat result sebab buat kat hosptal swasta..so..Doktor tu s la borang Medcal Checkup yg dsedakan oleh Kerajaan tu..Tak slap aku kta bawak surat yg telah dsahkan oleh doktor jer..X-ray tu tak perlu kot. Yang lan tu aku tak prepare lag..maybe esok,lusa baru nak p car baju puth dan baju batk…

  121. merpati biru says:

    sham,,

    sy pun baru nak wat med cek up esok.
    result tu pun ar tu jugak dpt.
    awak kena cas bape ?
    tp kan, kalo tgk dlm borang tu ade x-ray.
    bole ke skp x-ray ?

  122. Ck Merpat Bru..

    X- ray tu wajb buat..selepas X- ray ..Doktor tu akan tuls laporan d dalam borang medcal check up yang kerajaan bag tu..kat stu doktor tu akan komen..Kalau bahagan pengamblan tak puas hat dgn result kta..da akan hubung doktor yg buat medcal checkup tu …

    Kos medcal checkup saya semalam dalam RM 90. Mahu tak mahu kene buat gak ..yang pentng lepas dan dpt rekomen boleh keje..kan..

  123. merpati biru says:

    sham,

    ok, clear.
    betul la tu….hehehe
    ok la RM90. Murah sgt la tu.
    Sy tanye buat kat jb,, makakhhh… RM150.
    Survey2 byk klnk mntak 120..
    LAstly dpt gak tmpt yg ok cket…
    RM95. FUhhh.. LEga…

  124. saya dapat taraf smpanan…ntervew tahun lepas bulan 11…keputusan keluar artu bulan 1…

    tap xde pape surat tawaran lag :( sedhnya

  125. david villa says:

    bl plak ntervew mgresen dbuka?

  126. david villa says:

    bl lg ntervew mgresen dbuka?

  127. merpati biru says:

    Ina, sabar k. Inshaallah mane tau awak d pnaggl gak nant.
    SY pun ntebu bln 11 artu. Now tgh sebuk kursus nduks kat Akadem d N9. Mula 1.3 sampa 30.4 n. Lama kan ???
    Muka pun da bebelang2 n berakt bekayak bekawad sgale.

  128. sapa kt sn yg ntervew jwtn n bulan lepas? agak2 bla result keluar ye?

  129. hrp2 rezk bphak pd sy kal n………nsyaallah……..

  130. david villa says:

    pglan ke bl lg ek???

  131. david villa says:

    pngllan ke 2 bl lg ek untuk ntervew jwatan n??sape tau?

  132. david villa says:

    bl ntervew mngresen lag?

  133. result kuar 30hb n..

    • sy pun br buka webste spa…gtkan dah ada result mmg excted sgt2 la td sap baca doa mcm2…tba2 klk hanya makluman je result kuar 30hb…sabar jelah

  134. hehe..bca doa ape 2?share ckt.hh

  135. salam, sy dh g temuduga dah, kate arn leh check result. Cal xdpt pn,
    webste pn keputusan lama, mcm mane n, ade sape2 bleh bg thu mcm mana
    nk semak keputusan tmuduga yg 11feb 2011 pnye? Tlg la huhu

  136. farra:kt webste dh nform 30/3/11 (rabu) n kuar result peg. mgresen kp17..

  137. fzza, thanks. Knape sy buka http://www.spa.gov.my n chnse verston huhu
    agak2 kalo dh g ntervew dpt ke x ya? Huhu rsau la

  138. dollydoll says:

    ha korang…
    mst sume tgh neves tngu rsult kuar kn…sma la sy pn…
    eee takut nyer rsa….
    best kn bg yg da dpt n da msuk akedem 2….
    harap2 rezek sy ada untuk jawatan n…
    amn…

  139. dollydoll says:

    ha farza n aman…
    korang brdua n org klantn gk ae…
    senegr la kta….

  140. esok dh kuar result..tkotnyer..uhh..mglahkn jmpe hntu..nervousnyer…

  141. mmg pn..brdebar je rsa..

  142. saya dpt jwtn dukacta huhu…xpelah dah xde rezk…try lg dlan kal

  143. sy plk, mklumat anda tada dlm urusan n..sabor je la..
    cmne n?

  144. alhamdulllah saya berjaya dapat keje n

  145. cgrats ye..ft ntrvew kt mne?

  146. farza~ same mcm jawapan yg aku dpt..apekah maksudnye..dapat ke tak?

  147. try kol spa tanye..

  148. dulu masa apply spa8 apply secara onlne or manual? kalau onlne selalunye da akan emal keputusan cam saya. try check nbox

  149. mantarey says:

    call x angkat2 pun..huhu..
    emal pun xde antar lag…
    kalau xdpt xpe, just tertanye2, kenape de tuls maklumat anda tada dlm urusan…

  150. maklumat anda tada dlm urusan.how come ne.

  151. mantarey:sma la..kol xjwb..emal pn xde bg lg..sy pn trtye2 knp result cmn??confus rr..

  152. mantarey says:

    tu la…
    ade yg ckp kalau camn maksudnye calon smpanan.. xtau betol ke tak…

  153. mantarey:sma la..trtye2 jgk n..cm xde hrpn jek..

  154. saya dkacta sedhnyer..xpe cbe lg..

  155. emm,..rzek xmyebelah aku..kpada yg dpat tahnah trutama yg ntervew at alor setar..

  156. adu…Maaf! Maklumat anda tada dalam urusan n…. tap ade satu lag..sruh check 30.3..har n lah..tap tak leh gak..buntu-2…????

  157. tahnah kpd sume yg dpt..hope u all hepy dgn kje bru nnt…

  158. shah:kol spa,dorg tlg chek..sy pn cmntu gak,result dukacta ..

  159. mantarey says:

    xpe la farza…try jawatan len lak ye…

  160. farza call no yg ane ek..03 8885 6000 ke..

  161. no n:0388856242/291..

  162. alhamdulllah saya juga berjaya… mgs jawatan yang dtawarkan n.. huh lega!! tap surat x sampa lag rsau nyer…

  163. alhamdulllah sy pn brjaya.. tp smala surat xdpt2 lg… rsau la…

  164. hyee…. nk tnya n…. sy dpt mgresen n… 30.mac.2011 kptsn da…. bla bleh dpt surat tawaran 2 ek????

  165. sy ntrvw 21.2 kt kuantan.. bla la surat nk smpa n cz bg srt resgn.. rsau tul la..

  166. lin, swk. says:

    jja, betul ke x kena potg rambut? bukan ape, sayang rambut la. lama dh smpan rmbut n..he2…lgpun sye x ksah paka tudung kalau dsuruh, wpun sye non muslm..

  167. sy nk tye la ade sape2 yg dh terma srt tawaran ke… td sy call pej mgresn ptrajaya cz nk tau date lapor dr bla… tp staf sna ckp kna tggu surat jgk.. sy gt lau tau cpt sng nk prepare srt resgn..

  168. Slalunya kalau result kuar kat portal SPA, bla da akan panggl kta lapor dr ye? Nak resgn skg tp takut tunggu lama sgt. Agak2 lama tak da akan panggl lapor dr? Kang dok umah lama xde keje tak wat apa susah jgk. Hehehee.. Tp nak jugak cut rest lu sblm lapor dr. Kang dah keje nnt susah nk cut lama.. Eheee..

  169. Ha Ln Swk…

    Awak non muslm kan..ok pada ‘grl’ yang rambut panjang..boleh smpan rambut panjang.Kalau bole rambut warna htam.Tap rambut panjang mest dkat dgn rap. Tap ‘grl’ non muslm wajb bel tudung warna bru (rm 8) kat AAM, pd tu..sebab kena paka waktu berKAWAD..

  170. salam..

    nk tnya..

    selalu kalau s borang on9 kat SPA brape lama dorang akan panggl ntervew?

    mgresen tap2 tahun ada ntake ker? :)tq

  171. pinoko chan says:

    Bla phak mgresen nak adakan temuduga Pegawa Imgresen KP17. saya baru je tamat lathan ndustr (pratkal) pada 31 Mac 2011. kn, saya sudah 4 bulan mengganggur. saya mnat sgt dgn jawatan sejak saya dbangku sekolah lag.. lagpun saya nak menyara yuran pengajan kedua-dua adk saya.

  172. rasa2nya kta boleh dpt tak?

  173. erm nak tanya,, ape kelulusan da nak bag pegawa megresen kp17 n ?? buntu la. da s lame x panggl2 pon..

  174. klu bm mmg kompem xlps leh g ke?

  175. er…takut nye…my ntervew on 12.4 at ktan…

  176. okey jer tanpa paka cermn mata…but stll takut lar…

  177. huh nervous nk g tmdge ne….17/4…erm mang kene pka bju sukn awl2 kerw???

  178. salam …nak tanye skt ..ujan kecergasan tu djalankan d mana yer?? dalam blk atau kat area terbuka ?? dalam ujan kecergasan tu perlu berlar ke ??

  179. sy dpt emal untuk hadr ntervew jawatan pegawa mgresnkp17 n pada 13/4/12, tp suam x bg perg..sedh juga sbb nak sangat kerja n.rasa bersalah pla klu x pg ntervew n, sdgkn rama pemohon yg memohon tdk dpangl utk ntervw.sy skrg n pun xda buat apa2, jga anak je..nak juga cr kerja mcm kwn2 yg lan.umur pun dah makn btambah n…harap le hat suam blh berubah sblm tarkh ntvw tu…

  180. kursus tu brapa lama ye?ada bg elaun ke?

    *tolong jawab sapa yg tahu…hehe…mash juga nak amb tau wlpn hsbnd x bg perg…

  181. salam..boleh sy tahu , sapa yang dapat ntervew 18/4 d putrajaya ?? respond pls , nervous n tade kawan . heeehuu

  182. Kalau tngg 149 je tak pe ke?

  183. Kalau tngg 149 je tap bm ok boleh ke?

  184. admn atau sesapa yg tahu, tolong le jwap pertanyaan ktaorg n?

  185. aq tak taw la lepas ke dak n….

  186. jenapjen says:

    kalo tym ntrvw tuh ad x lar2?pumpng suma? n kalo cek mta tuh mcm dorg cek eh?

    TOLONG RESPONS :)

  187. saya nyer ntervew 13 aprl 2012, tp bm kurang, mata rabun, confrm tak dpt ke?

  188. I ntervew 10/4/12…ade x fren dr neger semblan?nervous la..

  189. siti norina jamaludin says:

    tahnah la sape yg dpt g ntervew tu.. gudluck.. sy jer yg xdpt2 ne..

  190. cuaknya..sy br 1st tme 12.4 tmuduga ,tgg 1.62 brt 50kg,tp plg tkut kt ujan fzkal ngn kwd..

    • untung awak ..ketnggan awak melebh syarat mnma…tap aku ketnggan cuma 1.46…kenapa eh ketnggan selalu menjad halangan untuk mendapat pekerjaan yang melbatkan ketenteraan,sepert pols,tentera darat,laut,udara,mgresen,kastam…..
      saya selalu tertanya2 tentang n…
      boleh bag pandangan tak untuk tambah ketnggan dalam masa yang sngkat…

  191. salam satu malaysa. sy pn merupakan calon yg dpanggl temuduga pada 20 ar bulan 4 d putrajaya.
    sebelum n sy ada menghadr temuduga bomba d putrajaya. yg ada ujan fzkal sebak2nya paka baju sukan dan bawak baju kurung, jka lulus ujan fzkal baru layak untuk dtemuduga.
    semasa temuduga bomba dulu frst ujan ukur bm. kalo overweght or unft better tk pyh pg coz bm tk boleh nak kawtm. tk tau pulak kalo mgresen. kemudan ujan mata. da akan bg huruf2 dgn jarak 6 meter kalo tk salah. kene baca huruf tu. macam dekat keda cermn mata tu je.
    kemudan baru ujan fzkal. masa bomba ar tu kena tanggalkan baju. paka suar pendek. d dalam blk je. antara kta dan calon pemerksa. cek tangan, cara kawad dan sebaganya. tu sahaja. mgresen mungkn tu shj. kalo bomba ujan fzkanl kene tambah dengan angkat berat, panjat tal dan mendrkan tangga. kalo mgresen tade

  192. salam, nk tnya, kalau bm lebh 30, better xpayah perg ker?

  193. kna jwb seres2 er msa tmudga 2?adoya sy n dh la cpt glabah p2 ska wt lwk..hash

  194. las,
    kalau 30 tk perlu la pg. masa sy ntervew har tu bm 26.4 pun tk boleh nak kawtm. adk sy bm 30 kene suruh balk je. tp awak cuba la mana nak tau boleh kawtm tbe2. depend pada penemuduga jugak

    • jenapjen says:

      nz, jd mgresen xda ujan lar2, lompat n suma la?

      • tu saya tk past kerana d dalam surat yg hantar d rumah ada mengatakan tertuls ujan berlar dan tekan tub tetap d portal spa tdak tertuls. untuk keterangan lanjut bak call spa.

    • tq 4 the nfo.. tp byk jgak mmber ckp mcm tu, bak xpayah perg.. frustnya.. mnat kja mgresen dr zaman sek lag..
      nk tnya skt.. klu kta x peg ntervew, nxt tme nama kta akan d blok dlm spa ker??

  195. berbalo ke,xmsok u smata2 nk kje n?

  196. afizuhimi says:

    salam… sy akn d tmu duga pd 16/4 ney… ap y perlu sy lkukan… mcm2 rsa ad… gementar suma ad…

  197. kovarthanan says:

    amat hrp nk dpt jawatan n…… mmg tahu jwp utk semua soalan yg da akn tanya nant……tp ckt2 rabun………. sungguh nervous frenz……put ur opnon here to cool my tenson…..hrp semua akan dapat jawatan yg pohon…..best of luck……do ur best and beat the rest guyz….

  198. aslkom kawan2 sume..
    saya bwu na p ujan fzkal2 20 hb neyh..kawan2 sume bleyh tolong n share x pengalaman korg gn sy?cuak gak neyh..xtw pape pasal megresen2..hehe..

  199. kovarthanan..u tw sume jawapan tntg megresen neyh?u leyh share gn x? neyh xtw pape la tntg megresen2..

  200. soklan slan ntroduce dr 2 lm b ka bm?

  201. mohd syafique says:

    wahh..best nye sy tgk yg dh past ntrvew n..sy ntrvew 9hb n..rse nrvous sgt..dh laa ade parut excdent,,bl lepas ke klu ade parut ek?..rsau x lepas la..

  202. che mira says:

    assalammualakum semua…
    sy pown dpt temuduga peg.mgresen 17hb/4 ne kat poh..
    tp yg mmbmbangkn sy skrang ttg ujan kecergasan…kne pumpng 28x dlm mse 2 mnt..
    brdasarkn komen2 yg sy bce kat atas ne tade lak berkatan ujan kcergasan…
    thun lepas sy ade g tmuduga bomba..fzkal pancandera alhamdullah lepas tp kecergasan ta lepas tros ggal…
    emm, cmne yea brdasarkn komen2 kat ats slps lulus ujan fzkal tros dpt tmuduga…kecergasan ta duj ke????

  203. salam..saya pun dapat..saya ntervew esok..macam mana yea..past ke kena paka terus pakaan sukan?? yang saya rsau kan adalah ujan kecergasan..che mra..saya juga pernah tmduga bomba..saya tak lepas panjat tal 16.5 kak tu..

  204. kovarthanan says:

    kawan2…… anda wajb bercakap dlm bahsa nggers semasa ntroduce urself…..tak blh guna bahasa pasar taw….. kalau da tanya onjektf senang je….jawab “menguruskan hal2 mgresen selaras dgn kepentngan negara”
    tugas mgresen alah bertanggunugjawab menerma atau menyemak permohonan drpd warganegara dlm urusan pengeluaran pasport & dokumen perjalanan,pengeluaran vsa,permt dan pas kpd warga asng serta menjalankan penguatkuasaan tugas2 mgresen……
    menter2 tu semua kat web kabnet menter…..perg car je…pntu2 masuk bnyk gler kena hafal semua…….tp saya sure ttg 3 buah pntu masuk melaka atu TERMINAL FERI MELAKA, PELABUHAN RAMBAI, LAPANGAN TERBANG MELAKA.

  205. che mira says:

    fatn…sy rse awk pka je bju sukan sap2 dr rumah…lps tue spare laa bju kurung mne taw ade rzek lulus…gud luck yea:)
    oouhh yeke…mra ta lepas angkat berat…haha,tros pegawa bomba tue gagalkn…hehehe
    kovarthanan: thanks for ur nfo…

  206. erm dh penat sy cr nfo psl pntu msuk yg d warta kan..x jmp2 la..sape2 blh bg nfo x?

  207. jenapjen says:

    aza pntu masuk yg dwartakan alah laut,darat,udara.

    • jenapjen:jap sy stll x phm la?sbb sy bc kt atas soalan2 yg penemuduga tnya alah pntu masuk yang d warta kan alah laut udara dan darat?

  208. jenapjen says:

    Sy dah peg ntrvew n ujan fzkal.xda pumpng2 suma.yg ad cuma cek tgg brat n mata.

  209. jenapjen says:

    ya,sy lpas suma ujan.memg sgt strk la.kalo kurg ckt kg or cm memg xlpas. nyway sy hrap ad rzek dlm profeson neh.amn. N gudluck yg akn ke ujan fzkal.

  210. soalan apa yg dtanya masa ntervew?

  211. che mira says:

    jenapjen awk slps daa lulus ujan fzkal dye ade bg rest ke?
    nk prepare2 tuk tmuduga..awk lulus tmuduga jgak?

  212. jenapjen says:

    lpas cek fzkal suma, cek jar jemar, cek kak lrus o xlrus, cek tangan,parut,bekas operate. then llus suma kta akn dsuru tkar pkaan formal utk v.n f xllus ujan fzkalakn d suru pulg. :) tym v sy. xda pla panel speakng. HEHE.

  213. salam…tgk komen2 kat cn tkt lak asenyer…kranye g temuduga nt trus berpakaan sukan la erk?ok2…tq atas nfomas yg berguna n…

  214. jenapjen lama ker awk kne v?
    dye tnye soalan ape??
    share2 laa kt sn…hehehe

  215. salam you all :) ka dapat ntervew 17hb ney tap kan berat ka baru 41kg , tngg ka 164 cm :( camna nak nakkkan berat ney ? ?

    • Aira Lavender says:

      wassalam .. makan banyak skt dengan pengamalan yang shat .. jangan ambl makanan yang memudaratkan .. banyakkan mnum mnuman sepert susu, coklat dsb.

  216. Salam..sy ntw 17.4 ne kt k.bharu..betul ker klu berat 50 lebh,da dah x ambl..

  217. Sume yg dah ntw ne,,xde ujan kecergasan ker..lar 2.4km..kat surat kata ade..atas penemuduga ker??tq

  218. Basa brapa mnt kta d temuduga..lama gak kere…huhu,nebes ne..

  219. Aira Lavender says:

    SAYA IV 19/APRIL/2012 NI .. SAYA RISAU SANGAT DENGAN BERAT BADAN .. ALHAMDULILLAH BERKURANG DARIPADA 87KG .. SEKARANG 78KG .. WALAUPUN BERKURANGSAYA TETAP RISAU SEBAB KETINGGIAN SAYA 156CM .. BMI SAYA 32 .. BILA KIRA BETOL SAYA MESTI CAPAI BERAT SEKURANG2NYA 70KG LAH .. ARGH! SAYA DALAM DILEMA .. SAYA MINAT SANGAT DENGAN KERJAYA SAYA NI .. SAYA SANGGUP BERHENTI FORM 6 UNTUK KEJAR MASA DEPAN SAYA .. ==” .. TOLONG KURANGKAN BERAT BADAN SAYA LAGI DALAM 8KG .. SAYA DAH PENAT .. ngee ..

    • cuba la kurangkan makan dan mnum ar. berat badan pun 70kg. tp tngg 168cm. so BMI jad 25.8 cukup cukup

      • Aira Lavender says:

        wah .. untunglah awak nz .. ye, selama sebulan n .. tu lah yang saya buat .. sekal dengan execse .. sebab tu kurang dr 87 g 78 tu .. aduha .. try peg je lah kan. sekurang2nya ambk pengalaman walaupun kecewa.. ==”

  220. sapa2 taw tak pntu masuk yg telah dwrtakan ?

    • Aira Lavender says:

      wawa, tengok kat portal rasm mgresen .. ada tu .. research lah .. ^_^ .. darat, laut dan udara .. contohnya pelabuhan … , lapangan terbang …., n pos kawalan …. .. ade nama da

  221. Salam,

    nak tanye, kalau yang tgh sarat pregnant stll bley peg tak? ke de akan suh balk je?

  222. saya dpt ntervew mgresen sok
    tp bm x memuaskan lak
    confrm ye kalau bm terlebh da soh balk terus?
    sedh nya..

  223. Plzz..share yg dah perg ntw..

  224. Sape yg dah v kt klantan…ade lar 2.4km ker,pas2 ape lg dy suh buat..huhu

  225. budak takut says:

    assalamualakum…bsok sya ada v kp17…sgt sgt takut..harap2 ste n dpt membntu…sya lega skt bla jumpa ste n…nfo sgt mnark n mbntu urg cm sya n yg tkut n..

  226. msa ntrvw 2 pka bju pa ea..?

    • Aira Lavender says:

      paka baju sukan dar rumah .. jangan lupa sedakan baju kurung awal2 supaya x ulang alk sekranya lulus ujan fzkal

  227. pleze hlp me..
    msa ntrvw dpa tnya pa ..?
    tkowt la…

    • Aira Lavender says:

      dpa tanya pasal kesanggupan kta bekerja .. ada dua soalan bkatan nama menter, sultan atau apa2 yang dalam kabnet .. perkenalkan dr soalan yang wajb da tanya . da akan tanya sapa yg s spa utk kamu .. adakah dr sendr ataupun orang lan .. n soalan2 bkatan mgresen .. research lah.. banyak d web

      • Salam..ara..byknye dy tnya awak..awak dpt jwb ke sume tue..tahnah dah lepas ujan fzkal n t.duga..mest lega skunk ne kn..emm..pasal kabnet tue,da tnya nama menter yg KDN saje ker atau kut menter mane2?..pasal sultan tue palk,nama sultan ker?kena hafal la ne..huhu..masa ujan fzkal,awak ade ker laran 2.4km..mula2 kta kena buat ape…lar dulu ker tmbang b.bdn n tgk bm dulu…mekash ara,plzz kongs…;)

  228. saya dapat ntervew pengawa megresen dekat putrajaya 18.4 n. ada sapa dapat sama dgn saya tak ?
    saya tak tahu nak perg ke tak. saya ada masalah rabun je. agak2 lepas tak ? kalau tak lepas saya malas nak perg , huhuhu

  229. Salam..xde yg dah g v ker?

  230. Assalamualakum bag yang muslm dan salam sejahtera.

    Saya perhatkan rata-rata yang komen dsn perempuan, mana perg calon-calon lelak?

    Alhamdulllah nama saya dpanggl untuk temuduga d JB 13 hb n. Sama-sama kta persapkan dr, solat 5 waktu jangan tnggal, zkr dan solat hajat banyak-banyak mnta dpermudahkan segala urusan nant, dan akhr sekal – tawakal. Insha-Allah.

  231. ara lavender neh mst keja mgrsen?

  232. soalan tym v xsma laa.yg pntg korg fham hal2 mgrsen.jgn hfal.tym aq byk soaln psal ksanggupan aq utk rsko jwatan neh.

  233. Spe yg v esok..

  234. Spe yg ad v besok..gud luck..

  235. sy tvw 17/4 kt alor star..takut rrr.ape2 pun gudluck utk sume.. :)

  236. Bell Nabella says:

    Sy IV 19/4 dekat putrajaya.. Ape pun xready lag coz bz mnambahkan berat badan.. Harap2 dptla tambahkn berat badan 5kg dalam mse 6 har.. Ade ape2 tps untk wat resume??

  237. Huuhh..tensonya berat x turun2 gak ne…v dah nk dekat..tolom2 saya…

  238. amy aimi says:

    alhamdulllah… lulus ujan fzkal dan seterusnye d temuduga… tggu keputusan dgn debaran bln 5 ne… hehe..

  239. Senyorita Azs says:

    Salam, saye v 20hb4 n…..kompemke tade ujan kecergasan?ade masalah semput plak n kalo kene lar…..berharap sgt layak jd penguasa megresen nh.pnt da v byk kal dlm spa tp tak dpt2

  240. jenapjen says:

    v mgrsen stat 8/4 smp 20/4 ka??bla agknya kptusan kuar ek?mudh2 mudhan dpt kn kta suma.

  241. saya v kt kuantan.. ada sapa2 sama tmpat dgn saya x??? 20/4 n.. :)

  242. kalau bm 26.6 tu mcm mana pulak ?

  243. BMI brape yg dterma?? Normal shj ker?? obes cnfrm la x dterma.. terlebh berat dterma x??

  244. merpat bru…sy lepasan spm 2011layak ke nk msok jd pegawa emgresen neyh??

  245. cmne nk mohon jd pegawa emgresen n ??

  246. lyana ashari says:

    salam . spe nme menter ekk ?

  247. ok sy share lg ckt ckt eh pngalaman swktu ar tmuduga.
    pesl, dtg tmpt v kta jan lpa bwa pa yg ptut. cthnya c,surt pggln.stnby dgn mmaka pakan sukan. n bwa sda bju kurg @ llak yg ssua utk v.
    pastu cek nma kta utk thu dwan cek fzkal.
    dah thu.n bkmp srul kt tmpt msng2 bru la kta akn dber taklmat sbntar mngena fzkalkta.cthnya ketnggan utk lak n ppuan mnmum.brat bdan lak n ppuan. yg pka kacamata o kntek lens akn dtnya.kalo2 ad sla buka.sssbab dlm dwan ujan pn akn dprksa sorg

  248. ha semua..
    nak share pengalaman semasa d v 16/4 ar tue..
    sy sbnrnye tgh sarat mengandung 9 bulan tap sy try g jgk sbb dah buat semua preparaton..hampa jgk kalau dsuruh balk tap tak sebab sy sgt ft wlupun pregnant 9 bulan..ujan fzkal lepas..dan terus d temuduga..

  249. ha..
    nak tnya ada tak yg rabun tap pass ujan fzkal?

  250. fe, selalunye kalau rabun x lepas..kalau salah 1 abjad xpe..bleh kawtm lg..tp tryla g..mane tau rezek plak..

  251. Sy dah v 17hb rtu..xlepas fzkal..hurmm..xpelah mgkn bkn rezek sy…huhu..sedh gak,sbb sume lepas..mata,ok,bm pun ok..cuma bahu x tegap..camner nk kawad,ktnya…alaha..cam tue plak..sume dy tgk,kak,tgn..klu bab mata tue,sape yg rabun,better xyah g,coz compem x lulus..rama fal bab mata masa sy v..klu salah sekal mayb xpe..gud luck

  252. sy bru shaja habs ntervew dkat seremban. Rsau sbb BMI xckup tap last2 daorg ckp dada xckup kembang n xpnda kembangkn dada..hahahaa.. masa temuduga panel suruh ntroduce dr, pastu tny psl ap yg ad dlm resume dll. pastu panel ke-2 tny berkatan megresen, pnah bca ap2 ke kt webste, tv ke…pastu dlm englsh da tny apa yg latest news psl megresen, apa lgkah pncegahan. pada calon2 temuduga ,Steady jer.. xyah gabra2..=D

  253. huhu .. saya memang tak lepas satu huruf .. kelru 97 or 81 .. tap tuan tu kate , suroh g try kawad .. alhamdulllah .. sekal kawad jea , tuan tu kata , OKAY , tukar baju untuk temuduga ^_^ .. segalanya mudah .. alhamdulllah :)

  254. Alhamdulllah…sume lulus fzkal..saye je yg x..ntah la..xkn xbleh bg peluang langsung..semua dah ok..just kawad je..:(

  255. Berdebar tggu keputusan…;p

  256. Aira Lavender says:

    SEBELUM PERGI TEMUDUGA PASTIKAN BMI OK .. KALAU X NANTI SIA-SIA JE PERGI .. TAPI INGAT KALAU SEKADAR NAK AMBIK PENGALAMAN .. PERGI JE .. TAK USAH RISAU .. RABUN PUN MACAM TU . DAH TU .. BIASANYA UJIAN YG LARI2 TU XDE PUN .. SEKADAR UTK PERSEDIAAN SAHAJA. ^_^

  257. amy aimi says:

    Brapa hr jew lg sblom result kuar ne… Debaran da makn kencang ne… Hehehe

  258. amy aimi says:

    berdebar!!!!

  259. sapa yang nak check keputusan ntervew da boleh check ar ne,,,gud luck pada yg da berjaya…

  260. Da cek tap blum ad rezk lag

  261. jenap jen says:

    saya dapatttttttttt! syukur!

  262. jenap jen says:

    ada suda yg dpt surat ka?bla eh lapor dr?
    ÷

  263. lau bejaya dye tuls per? lau xbejaya dye tuls per ek?

  264. Kalo xberjaya cm aku n da tuls, dukacta anda tdak berjaya dlm urusan n. Keputusan rasm akan dbertahu melalu surat.lbh kurang Cmtu le.

  265. jenap jen says:

    kalo bjaya da tls > tahnah!anda bjaya.surat akan dkeluarkn oleh kemntran/jabtan brkenaan.

  266. gagal lar,cb bomba lak

  267. askm semua……sya n dpt clon smpanan bg jwatan n,sy n clon smpann lantkan 2012,tp xthu bla surt nk smpa…sy xthu la dpt @ x,bln n dh msuk 5 bln dah mnunggu,xthu la da pggl slps rya n or thun dp…doakn sya ea kwn2…kt sn sapa dpt calon smpnn selan saya?

  268. vanessa says:

    Terma kash admn ngan sume yg post kat cn atas tp2 yg berguna.. Dup dap dup dap nak g v pd 21hb nnt..

  269. salam..
    nak tanya..kalo rabun jauh mmg dorg akan suh balk trus ek?

  270. salam semua..kwn2! tlong la sye..sye dpt surat pggaln temuduga utk jwtn peg megresen kp17 n..dlm surat tu ade tuls dorg akn check BMI deal ke tdak.. berat sy 70kg,tgg 161cm.. so BMI sy x balance la kn..ade cdgn x?sy rsau psal brat sy la n..huhu,,tap sy betul2 ske jwtn n..mcm mne n kwn2..ade cdgn nk trunkn brat dlm mse sebulan n x???

    • kau ok lg..aku dpt tawaran temuduga tp terbaca kt blog n pasal kelayakan..aku rabun..konpem2 x dapat..da laa terdesak car kerja skrg n…aku x paham btol laa..knp org rabun dpnggrkan…hmm

  271. Salam..sy ada ntrvew pgwa mgresen KP17 20/6/13 n..sy nk tya pndapat ckt..prlu ka sy bw dploma dan jzah smasa ntrvew nnt..sy klru la..ada yg ckp jgn bw sbb akn dreject srta mrta..kalu x bw, tkut kna reject jg..kalu panel tya, apa sy nk jwb? Mnta pndapt dr saudara saudar..

  272. salam .sy ntervew 27/7 nh . so nk standby awal2 . nk tanya , kalau ada parut d tangan sebab kemalangan da boleh terma ke ? meang da cek ke bdana kta , tengok parut tu?

    and , tolong menton soalan2yg mungkn dtanya . untuk prepare .thanks :)

    • klau parut sbb kmlngn xtau lah bleh terma ke x..sbb dr komen2 sblom n,dye nk tgk parut luka pembedahan je..yup daorg akn check,tap lak dgn lak,pompuan dgn pompuan..pasal soalan bce pasal megresen lah..prepare nk ckap englsh.. :)

  273. takotnyerr.sy nterbu 18/6 n.hmmm.saya rabun.agak terok la.rsa down gle nk g ntrbu.klu x g,kena blacklst ke?

  274. christy says:

    hola….sy ada mslh skrg, sy akn mghadr temuduga pada har jumaat n dan sy rabun, berat pun mau dkt obest dah…patut kah sy perg ntervew tu? tngg sy pon maybe tdak memenuh syarat mereka…

  275. sy ntervew 25/6 . kena pka bju sukan terus kew .? arap adew yg mmbantu . nerveous sgt2 :(

  276. eyza starrr says:

    salam .sy ntervew mgu depan , 27/ 6 /2013

    mohon share dgn sy tps utk lpas ntervew and ujan fzkal tu .sy tngg 156.5 berat 48kg .rsau pasal ada parut accdent tp bukan patah ke ape .hahh

  277. eyza starrr says:

    zeam : sy rsau nh .mgu dpan ntervew .takot tak lpas .mmg berharap gle dgn ntervew nh .huhu

  278. Dead ndted subject stuff , value t for nformaton .

  279. saya mohamad shafq bn zulkefl berumur 20 tahun,saya sedang pratkal sebuah klang,sambl saya pratkal saya mencar kerja kosong yang boleh djadkan kerja tetap untuk sara dr.saya pratcal dploma kejuruteraan pembuatan dan bekas pelajar sekolah tek/vok dalam bdang automotf..sebarang maklumat sla hubung saya 0148015902..terma kash.

  280. nk tnye n,, kena cek btol2 ke sluruh bdan ade parut ke x bg pmpuan? sbb sy n ade tattoo.. adu

  281. bg laa peluang kpd yg rabun..bla paka cermn mata or lens,kam boleh je lhat mcm normal..please..kam pon perlukan pekerjaan…

  282. ha, salam khabar admn..
    saya n baru terma surat temuduga pegawa mgresen kp 17.. apa yg harus saya perhatkan ya? nervous n..

  283. kalau power 100 lepas ke ujan pancandera? kalo paka lens daorang tau ke?hah.payahnya dah berumur n..

  284. lega selesa tmuduga

  285. Salam…sy nk tnye..klau kte dh dketegorkan sebaga ‘calon smpanan lantkan’..dkra kte dapat jgk ke?comferm x?

  286. Saya dpt ntrvewm mgrsn 27.11.2014 nt tp xckup tng la plk dlm dlme nk g ke x sb tku nt bla dh perg surh blk plk..apa pndpt admn adakh sya ptt cuba dlu @ x????
    N ktngan blh kawtm x yg ln smua dh ok..

  287. Very well wrtten artcle. It wll be valuable to anybody who employess t, as well as me. Keep up the good work – wll defntely read more posts.

  288. Terma kash untuk malklumat berkut. Saya nak tanya yg aku paka cermn mata.kalau begtu tak boleh jad pegawa mgresen ke? selan drpd paka cermn mata..sy tdak ade sebarang kekurangan. Tolong reply ye.T.K

Speak Your Mind

*