Temuduga Pegawai Imigresen KP17

Temuduga pegawai imigresen, Gred  : KP17 telah pun bermula pada 10 Februari 2011 dan akan tamat pada 25 Februari 2011. Untuk jawatan ini, terdapat 7939 calon yang dipanggil temuduga. Anda boleh melihat statistik permohonan seperti di bawah:

rujukan http://www.spa.gov.my/

Memang ramai yang memohon, 164,473. Wow! Sangat ramai. Tapi yang Berjaya dipanggil temuduga adalah seramai 7939 calon sahaja dan kekosongan jawatan yang ada 320 manakala senarai calon simpanan adalah seramai 500 orang.

Sekali imbas, memang kecut calon dibuatnya..

Permohonan sangat ramai, dan kekosongan pula tak banyak. Nasihat saya, jangan risau. Yang Berjaya dipanggil temuduga tu, buatlah persiapan yang terbaik. Hanya dengan membuat persiapan terbaik ianya mampu membantu anda. Dan artikel ini juga ditulis khas buat anda. Saya mencuba juga untuk membantu anda dengan memberikan sedikit informasi untuk temuduga ini. Informasi ni saya kaji dari perkongsian rakan-rakan kita di blog ini juga, carian di internet, dan sedikit interview dari mereka yang terlibat dalam jabatan ini. Jom baca.

Tips dari kerja-kerajaan.com buat anda:

1. Ketahui jawatan Pegawai Imigresen

Anda perlu tahu apakah Grednya, gajinya, jabatannya, kementeriannya, tugas-tugasnya. Di bawah, sedikit info yang saya cari buat anda.

Gred  : KP17
Kumpulan : Sokongan
Kem./Jab. : Jabatan Imigresen
Jadual Gaji :
P1T1 RM820.38 – P1T24 RM2151.35
P2T1 RM871.81 – P2T24 RM2272.50
P3T1 RM924.75 – P3T24 RM2397.95

Deskripsi tugas pegawai imegresen –

Bertanggungjawab menerima/menyemak permohonan daripada warganegara dalam urusan pengeluaran passport dan dokumen perjalanan, pengeluaran visa, pas dan permit kepada rakyat asing yang memasuki negara untuk tujuan melancong, melabur, berniaga, belajar dan sebagainya, membuat tugas-tugas penguatkuasaan dan tugas-tugas imigresen di pintu-pintu masuk.

2. Pastikan anda lulus ujian fizikal dan pancaindera terlebih dahulu

Memang semasa ditemuduga ianya akan dinilai, tapi sebaiknya anda nilai fizikal dan pancaindera anda terlebih dahulu. Patuhi syarat-syarat permohonan yang pernah dinyatakan semasa anda memohon dahulu.

  • tinggi sekurang-kurangnya 1.57m bagi lelaki dan 1.53m bagi wanita tanpa bersepatu dan BMI adalah baik. So, pastikan BMI tubuh badan anda ok.

Cara check BMI

Cara Body Mass Index (BMI) ni salah satu cara untuk mengetahui tahap kecerdasan badan kita.

Pengiraan mudah BMI adalah membahagikan berat (dalam kilogram) dengan ketinggian kuasa dua (dalam meter square)

BMI = kg/m2

Petunjuk Indeks
Bawah 18.5 Kurang Berat
18.5 – 24.9 Normal
25.0 – 29.9 Terlebih Berat
30.0 ke atas Obesiti

Contoh tinggi anda 1.70meter dan berat adalah 85kilogram.
Kuasa duakan tinggi menjadi 2.89. BMI adalah 85kilogram dibahagi dengan 2.89m2.
Maka akan dapat BMI 29.4. Maksudnya terlebih berat, hampir nak obesity tu.

TIPS:

BMI – terlebih tu, contohnya obesity tu, digalakkan jangan pergi, nanti dia suruh balik (ni bukan saranan, [pandangan sahaja). Yang kurang berat tu, makan pisang banyak-banyak untuk tambahkan berat badan dalam jangka masa pendek.

  • berat badan sekurang-kurangnya 48kg bagi lelaki dan 46kg bagi wanita. (berat boleh kawtim tapi tinggi tak boleh)
  • mempunyai ukuran dada yang biasa sekurang-kurangnya 79sm dan semasa menarik nafas 84sm (lelaki sahaja)
  • lulus Ujian Penglihatan bagi mata kiri dan kanan yang diuji berasingan dengan ketetapan V/6/9 tanpa menggunakan cermin mata. So, sesiapa yang sememangnya rabun yang pakai cermin mata/contact lens tu, biasanya memang gagal dalam temuduga. Jabatan ni memilih mereka yang ‘terang benderang penglihatannya’.
  • pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat.

3. Persiapan Semasa hari temuduga

  • Standby dengan pakaian sukan. Maknanya datang siap-siap dengan pakaian sukan. Dan jangan lupa bawa pakaian khusus untuk ditemuduga (baju kurung (wanita), kemeja,tie (lelaki). Manatahu selepas ujian fizikal/pancaindera anda lulus dan sterusnya anda akan menjalani sesi temuduga. Jika melepasi ujian fizikal dan berjaya ke temuduga seterusnya..barulah tukar kepada pakaian yang formal seperti yang ditetapkan SPA seperti di bawah:

rujukan http://www.spa.gov.my/

    • Nanti calon akan diperiksa ketinggian, berat badan, ujian penglihatan, BMI. Jika lulus, baru akan hadapi temuduga pula. Jika gagal, calon disuruh balik lah:-)
    • Semasa temuduga, soalan-soalan yang pernah ditanya:
  • Pleaser introduce yourself in English
  • Isu semasa berkenaan imegresen  (kena terangkan)
  • Isu melibatkan Negara (kena terangkan)
  • Kenapa minat dengan jawatan pegawai imigresen
  • 4 fungsi utama jabatan imigresen
  • objektif jabatan imigresen malaysia
  • apa tugas pegawai imigresen
  • 3 buah pintu masuk ke Melaka
  • pintu masuk yg telah diwartakan – udara, darat, laut
  • Jabatan imigresen bawah kementerian mana
  • Siapa menterinya
  • proses pengeluaran produk (visa,permit,passport)
  • apa kepentingan bahasa asing/English dlm profesion ini

Perkongsian dari sahabat-sahabat kita mungkin boleh membantu di sini. Ada yang nak dikongsikan? Jom kongsi di ruangan komen ini.

Comments

  1. Tips baru. Semoga bermanfaat. Jika nak share, jom share.

    • saya dipanggil ke temuduga, cuma masalah saya sekarang saya masih belajar di politeknik dan sekarang sem 2, adakah saya masih boleh menyambung pelajaran selepas itu?

    • were these all the questions asked during the interview session?

  2. kiena khalil says:

    saya berjaya dipanggil temuduga pada 9 hb feb di spa caw kuantan jawatan peg imigresen kp17,tetapi malang nya sy disuruh balik coz tinggi x cukup inci. kalu ikutkan berat mmg cukup… huhu,sedihnye x berjaya…

  3. saya pon dipanggil temuduga pada 9/2/2011 di spa caw Jb jaw peg imigresen kp 17..tapi sayangnya saya rabun yg lain semua dah ok…huhuhuhuhu hampa …nak buat camner x ada rezeki

  4. merpati biru says:

    admin.. thanks sbb menyedia kan ruang. smoga dgn adanya ruangan ini dpt memberi manfaat utk bakal2 calon peg imi kp 17 !!

    pd yg akan ditemuduga, chaiyyokk2 !! hheheee

  5. sy ade iv 16feb nie..thanks 4 this info….doakn sy yer….=)

  6. merpati biru says:

    pd siapa2 yg akan menghadiri temuduga.

    ini ada sedikit info.

    perhatian:
    pada calon-calon temu duga mistilah hadir dengan berpakaian sukan,
    selepas itu calon mistilah memakai pakaian pejabat, bagi laki-laki wajib memakai tali leher untuk peringkat interview
    semoga berjaya untuk peringkat pertama yaitu ujian fizikal (BMI)

    [sumber dr fb sumber manusia imigresen]

    http://www.facebook.com/pages/sumber-manusia-imigresen

  7. admin…tqvm sbb buat 1 column utk temuduga peg imi…

    merpati biru,
    tq 4 info…dup3x…17/2 ni semakin hampir makin berdebar2 rasanya…harap2 berjaya….

    sy xrisau psl tinggi dan berat sbb BMI ok…sy mmg xrabun…risau kena kawad je…nnt diorg tunjuk dulu x mcm mana?mulakan dgn kaki kiri ke kanan dulu ye?

    • nurin,
      kawad je mcm biasa, tangan paras, kaki pacak. kalau tak reti sangat jalan je mcm biasa, tp tangan tu angkat paras bahu..
      kaki kanan or kiri dulu tak pasti sb polis kaki kanan dulu, askar kiri dulu, imigresen tak pasti la pulak..

      gudluck dear..:)

  8. merpati biru saya lihat rajin membantu sahabat-sahabat kita yang lain di sini. Tahniah saya ucapkan kerana usaha saudari:_)

  9. merpati biru says:

    nurin,

    jgn risau. yg penting study btol2 psl imigresen.

    bab kawad tu jgn risau. buat cm time kite skola2 dlu.

    tak paham nurin bley bukak youtube. tgk cara2 kawad.

    kalo ikot time skola dlu. kaki kiri kanan kiri kanan kiri kanan n seterusnya.

    make sure jln tegak, tangan tegak lurus ke hadapan.

    time sy die takde demo kat sy lak. die trus suruh buat.

  10. merpati biru says:

    en jamal,

    thanks. sy cume kongsi apa yg sy penah lalui je.

    kalo dpt membantu sikit2 pun kire alhamdulillah la… =)

  11. Bagus betul blog ni..dah ada cara2 persediaan untuk pergi temuduga jawatan imigresen ni..Kira beruntung sesiapa yang pergi temuduga imigresen kali ni..apa- apa pun selamat berjaya dan yakin pada diri sendiri.

  12. Asalamualaikum….pasal parut 2???ada sapa2 nak bg komen x…risau la..

  13. mula2 kerja kena ikut taraf gaji P1T1 kan?
    P2T1 DAN P3T1 tu maksud apa ek?

  14. sy takut BMI xlepas……skng BMI sy 25.5……huhuhuhu

  15. sapa2 yg da interview 2..share2 la ngan kwn2 yg ln….sy pun p interview jg 23hb ni…nervous la..

  16. terima kasih atas segala tips2 yang di berikan oleh pihak admin..semoga ia memberi manfaat untuk sy pada 16hb feb untuk temuduga jawatan pengawai imigresen kp 17..terima kasih yang teramat sangat..

  17. timakasih kpd admin sbb mewujudkn webst ni..tp mlangnye sy baru bca..sy dh pi intview peg imigresen semlm-10/2 di KDN ipoh..ujian fizikal&pncaindera sy lulus..kalau lulus ujian ni baru dpt pi step yg strusnya iaitu intrview..part intrview ni lemahla skit..mcm2 peg tu tnye..ada 2 panel,sorg dr spa & sorg lagi dr jab imigrsen..yg dr spa asyik tnye psl skolah & keje skrg(sy dh lama tinggal alam sek,byk x ingt)..yg dr imig tnye psl visa,pas,PATI pstu kena speaking london…berpeluh gak nk jwb..’kalau x tau jgn jwb'(peg tu kata)…okla gud luck pd yg bakal diintrview..

    • sue,
      share la dgn kitorg sume apa dia tny pasal sekolah?
      yeke…dia tny psl visa,pas,PATI dlm english?gulppp..
      garang nye panel tu…takut lah…nebes ni

      • nurin,mcm sy,penemuduga tu tnye psl bdn beruniform yg sy msuk kt sek dulu..apa sumbangan bdn beruniform tu..psl speaking lak dia sruh kita cite psl ltr blkg keluarga
        &nape eng penting dlm bidang ni..panel tu x dela garang sgt..ok je..kira dia bg nasihat la tu..kalu x tau jwb jgn jwb sbb nnti lain mksud dia kata..gud luck nurin

  18. yang pegi interview ni semua pohon jawatan tu berapa lama ekk?

  19. sue…mcm mn ujian fizikal tu??…1 badan ke kena cek???

  20. merpati biru says:

    ct,

    ujian fizikal tu nanti dia akan :

    1st, amek berat. kalo lepas ke peringkat strusnye.

    amek ketinggian. kalo lepas,

    cek BMI, kalo lepas,

    ukuran dada[bagi lelaki shj], kalo lepas,

    ujian penglihatan. yg mcm kat kedai cermin mata tu,baca2 huruf2 n no2. kalo lepas,

    pengecaman warna[baca no2 kaler2 kat dlm buku yg disediakan, bagi mengesan rabun warna ke ape, kalo lepas,

    dia suruh bejalan, nak tgk gaya jln, kengkang ke tak tempang ke ape, kalo lepas,

    cek badan, bebas dari parut pembedahan ke operation ke,cek jari, tangan senget ke tak, opanjang sebelah ke ape.. huhuhu, kaki senget ke tak bahu senget ke ape, kalo lepas,

    bekawad. hentam je la. buat yg terbaik. kalo lepas,

    baru ke peringkat seterus nya iaitu temuduga.

    sblum ke peringkat temuduga, salin la baju formal utk sesi temuduga pulak…..

    jadik sblum dtg tu, siap2 kan la pakai baju sukan terus. tak yah susah2 salin, pegawai tu pun taknak buang mase tgu calon salin pakaian sebenarnye. heehe

    gud luck ye tuk kawan2 semua.

    yg penting confident ! senyummmmmm sllalu, tak rugi.

    • merpati biru,
      masa awk intw dulu sampai peringkat terakhir berapa lama ek?ada sampai ptg tak?nnt berpeluh2 nak intw bdn berbau busuk plk hihi(mcm2 aku fikir haha)

      sy ada parut operation sbb bersalin…tp tu dah lama dah 4thn…ada ke sy lepas ek?

    • macam saya pr teuduga perajurit tudm juga la…
      sama je…
      pakai bj sukan terus.

    • merahjingga says:

      merpati biru..
      btl ke ujian fizikal kne lri 2.4km dlm masa 15 min.
      bangun tubi,lari ulang alik,n lompat jauh?
      waaaaa….ngisla cmni..sshny…

    • Salam akak, sy bru nak g interview , tkut la, nie nom sy , tlg msj kak , please 0193568477

      • salam fatin,,awk intebiu bile nk pegi?kat mne?sy pn dpt intebiu 25 june nti..takut lah.. :(

        • salam…sy interview 16/6 ni…huhuuu

          • saya interview 18/6.. BMI saye 28.. adik saya pernah g interview JPAM BMI dia 26.5 di suruh balik. saya takut la di suruh balik..

            tinggi saya 172, ada degree. x pakai spek, rasenya yg lain lepas keculi BMI. so saya nak tau la BMI dia nak berapa.. kalau 28 tu di suruh balik tak nak la pergi.. malu je..

            sy dpt tau dpt interview melalui email, 30 Mei, x sempat la nak turunkan berat… rasenye macam mana ek? pening2..

          • fatinabila says:

            bmi 26 pon kene balik ???? hmmmm :(

          • sy interview 20.6.13 ney.. takut jugak.. tp sy now tgh stdy.. diterima ke? yg kat resume tu die mtk ape je ye? confuse sikit laa.. ade sesape boleh tlg tak? TQ

    • fatinabila says:

      sekarang agak2 masih ada lagi ker ujian fizikal ?

      • fatinnabila,

        atun kna pggil interview 26/6/2013 ni…skrg masih ade ujian fizikal lagi..dia mmg suruh bwak pkaian sukan..

        tapi tinggi atun 1.47 je…mmg dah xlepas…perlu ke atun pg interview tu jgak ek?

        nnt xpg dia blacklist kita dr spa ke?

  21. tQ…Merpati biru…my interview on 23 feb ni…doa2 kan la ye…

  22. sy br lps intrview 8hb di BSI,jb.alhamdulillah sume ok2 aja.hopefully resultnye positif nnt,amin.

  23. merpati biru says:

    ct, yw. gud luck ye tuk awak.

    shafiq,

    gud luck utk awak jugak. share la experience awak dgn kwn2 lain yg bakal g intebiu nanti…

  24. Saya dah dapat surat tawaran Pegawai Imigresen KP17 hari ni..siap hantar melalui pos laju….ada sapa2 yang dah dapat…?

  25. ni…la kli ke- 4 sy interview kerja kerajaan….mcm mn la nasib kli ni…smoga usaha sy ni x sia2…amin

  26. penemuduga byk tny sy psl general ja,berkaitan ngn imigresen 1,2 soalan ja.isu semasa dlm dan luar negara pn amk tau juga,lg 1 prepare utk speak english.gud luck semua..

  27. tu je ke? erm, ramai x yg di interview dgn awk aritu? seram pulak rasenye bile ari makin dekat ni. yg psl english tu.., diorg suruh introduce yourself in english @ ape kepentingan english dlm profesion ni yg kt kene jelaskan in english?

  28. merpati biru says:

    shami, sy pun tau gak imigresen da hantar surat. tp sy tak dpt pun ?? nape ek ? risau gile ni,..

    lapor diri 1/3 kan ? then kursus induksi 1/3-31/4 kan ? kat akademi di PD, n9 kan ?

    • Atie pegi interview hr tu 10/2/2011.. dgr2 keputusan dh keluar.. betul ke??? cepatnyer… ada sapa2 ada info psl ni ke?

    • amirul kembali says:

      camana nak tau kita lulus ke tak interview..?? nty dye ade call ae lepas result interview klua..

  29. bestnya…merpati biru ngan shami dpt da tawaran…bole gak g mandi2 pantai…he3

  30. merpati biru says:

    kalo bekas parut ceaser tak jadik hal rasa nya…

    ct., sy lum dpt lg surat tawwaran tu. next monday nanti sy nak ffollowup. risau sgt…

  31. merpati biru, awk dh berjaya la ye? congratz ye. erm.., klu dpt kene kursus 2bln heh? erm, bole balik2 x erk? erm, sj tya sbb anak sy dh 9bln tp fully breastfeeding. ct, sy pun bersalin caesar.

  32. Merpati Biru,

    Ya..kursus bermula pd 1 Mac dan berakhir pd 30 April. Kena lapor diri di Akademi IMI di PD, n9 pada pukul 9 pagi.
    Saya rasa surat awak akan sampai pada hari Isnin..apa2 pun selamat berjumpa di sane…

  33. Terima kasih Alay…

  34. berat leh kawtim tp awal2 lg dah putus asa. 10 ari bln sy tk pg.
    rasa terkilan pulak..
    tp nak wt mcm mane bkn rezeki
    tunggu abis blaja dlu la

  35. kat akademi tu tak bleh mandi laut, jgn lupa bw sunblock..huhu,latihan kawad dr pagi sampai ptg yoo..tp best giler.

  36. sy iv 16hb ni kt melaka..tp takut berat xlepas…klu tgk bdn xde la besar ..confius nk g ke x..ni kali ke 2 sy g iv..dlu thn 2008 xde plak check bmi…

  37. merpati biru says:

    thanks pd yg wish. =)

    shami, sy call poslaju, byright selewat2nye smlm ptg sy da dpt.
    tp tak dpt pun. tak tau la kalo pos sampai dpn uma takde sape2 sbb sy 1 ffamily blk kg cousin kawen. tp slalunye kalo die sampai kite takde, die akan tinggal surat mengatakan die dtg rumah tp takde org, so, kite kena collect surat kat pusat die. tp takde pun . =(

    risau nye…

    • chexk je dalam web SPA dapat ke tak, senang tak yah susah hati, kalau berjaya tapi surat tak dapat call bahagian pengambilan Imigresen Putrajaya tanya pasal surat tu

  38. merpati biru says:

    jija, awak salah sorg pegawai gak ea ? mesti rentung ek dok tgh panas2. abes laaaa… huhuhuh

    lg 1 kan, kalo mase lapor diri n kursus nanti tak pakai tudung bole kan? abes tu betul ke kalo sape tak pakai tudung kena potong rambut sependek2nye ?? paras bahu pun tak bule ea ?

    • iya..dah 3 tahun berhidmat…waktu sy kursus dulu 3 bulan.
      yg non muslim pun kena pakai tudung time tu..tak pasti la skrg pula..

  39. dtg iv dgn bju sukan terus ke?

  40. merpati biru says:

    jue, dtg trus siap2 pakai bju sukan…

    pastu standby baju kurung utk intebiu. n kasut tertutup.

  41. Cuba lawat sini
    http://www.imi.gov.my/

  42. takdela kena ptg rambut,cuma masa kat akademi akan disuruh pakai tudung utk tujuan keseragaman…masa sya dulu kat akademi 3 bulan..kawan2 rentung jg..tp sy tak..sbb saya pakai sunblock setiap masa..hahaha.tak peduli apa ckp org, yg penting sy tetap pakai sunblock n foundation..itu jer..huhu.

    • Azlan Yassin says:

      Salam Saudari Jija,, ingin bertanya berkenaan rekrut jawatan imigresen KP17,, saya berjaya dan sedang menunggu surat lapor diri,, berkenaan dengan rekrut,, ada x elaun ataupun gaji sebulan penuh diberi pada calon2??? mohon balas sebab saya menanggung keluarga, takut perlu bergolok gadai nt… 0193376268

    • jija…utk pegawai imigresen nih, de ujian kecergasan gak ker? cam lari, pumping2….de x?

  43. ayu…ct lum kawen lg la…he3..parut tu cuma bks jatu time bdk2 dlu…MERPATI BIRU…ready la bw tudung byk2..hehehe…..JIJA…best x keja pgawai imigresen ni…huhuhu???

  44. AYU & ALAY….korg iv 16hb nie ke??kt BSI ea??same ar ngan sy…..takutttnyerrrr……mmg xde pngalaman nk iv nie…huhuhuhu…..

  45. Sofie – silap..saya edit semula

  46. a’AH la….td ada baca,tp x fhm2 jg…patut la utk neg brunei

  47. silap amik..hehehe, minta maaf..

  48. merpati biru says:

    jija,,, waa… ade pegawai kat cni alhamdulillah la… boleh bantu org cam sy ni yg tekial2… hehehe

    jija, sunblock n foundation awak pakai brand ape? sy ni pon mmg tgh mencari2 sgt ni…..

    pastu, baju

    batik tu mmg wajib ade ke ? kalo baju kurung biasa je boleh tak ek ?

    sy ni takde baju batik. baju kurung ade la…heheheh

    pastu baju yg kite pakai time lapor diri tu, baju putih plain eaa ? kalo baju putih ade corak2 tak boleh ke ??

    pastu tudung lak kan, tudung kaler ape2 pon tak kesah ek ?

    medical cek up kat hospital gov bole ke ek ? ade charge tak gak nye ??

    lg 1, kos kite lapor diri n kursus nanti boleh buat claim ke ? sbb sy tgk byk gak kos nak keluar kan, kos pendaftaran, kos nak buat baju utk lapor diri, kos beli buku sume…. hehe…

  49. bestnye korg yg dah dpt keje peg imi…tahniah…keje sungguh2 ye…beri perkhidmatan yg terbaik dan yang penting jaga imej jab imigresen malaysia

    sy blk kg esok sbb 17/2 ni intw di penang…tolong doakan sy ye kwn2 sume…

    kita jumpa lg jumaat ni sbb di kg sy xde line bb…good luck sume yg bakal intw…
    salam

  50. kalau tinggi 149 pun tak bole pegi ke?

    • sya pun kena p ntvw on21st ni..cuak sgt nie…ni nak jelas nie…kena buat ujian fizikal dulu br temuduga ke???masih terkial2 nie?????

      • yup…wat ujian fizikal dulu…trus pakai bju sukan jer…tp jgn lupe lak bwk bju tuk iv lisan,..,mne tau lpas bmi…sy iv 16hb arie 2..,ade org xbwk bju sukan…n sy lpas bmi..,last2 dye pnjam bju sukan sy…smpai skang xpulangkn..huhuhu…sedekah jela….

  51. hehe..busy btl blog pt n17…yg tlh berjaya”tahniah” diucapkan…yg jd calon simpanan diharap “bsabar”…yg dukacita mcm sy ni “byk2 la bersabar”…..tgh pujuk dri sndri…dlm hati…sob sob..

  52. merpati biru says:

    saya risau la kawan2. takot sbnrnye result spa tu salah.

    mane la tau sy sbnrnye gagal ke, tp spa tersalah hantar result ke.

    ye la, org lain sume da dpt surat tawaran. sy punya aje yg belum sampai. risau nyaaaa…..

    • Napa merpati biru check dalam web spa dapat ke tak sebenarnya. kalau dapat betul la just call bahagian pengambilan putrajaya kalau surat tak sampai.

    • sabar la…

      sy pun cmtu jugak

      at last dapat gak

      dia panggil by group dulu

      mybe awak group yang lain

      tp, dorang akan panggil awak jugak

      try cal imigresen putrajaya

      tanya ble awak bley dapat surat

  53. Apa yang nak dirisaukan Merpati Biru…kalau dah nama awak dalam sistem tu ‘tahniah’..dapatla…cuma awak tipon Pejabat Imigresen untuk kepastian dan mengapa surat awak tak sampai lagi…kalau susah sangat awak pergi Pejabat Imigresen tu ..untuk ambik surat tawaran tu..kan….

  54. Thank’s wat En.Jamal..yg bnyk mmbntu sya dlm wat persiapan utk menghadiri tmuduga pd 17/2..hopefully smuanya b’jln lancar..Congrat’s wat yg b’jaya…

  55. MERPATI BIRU

    Pakai baju budak sekolah dan kain color budak sekolahrendah, tudung color pun sama macam kain budak sekolah rendah. medical checkup kat GOV sahaja tak yah bayar free je. buku-buku sendiri tanggung, bila dah lapor diri untuk kerja boleh claim perrjalanan untuk lantikan pertama dalam buku Perintah Am ada diterangkan. kat cana nanti pun leh tanya Peg. kat cna.

    SITI

    Tinggi seperti yang ditulis sahaja layak untuk ditemuduga lebih tak pe jangan kurang termasuk pemeriksaan fizikal yang telah ditetapkan. jika semua tak cukup ikut syarat. Maaf anda tidak akan dibenarkan untuk memasuki temuduga. Tapi kalau nak cuba nasib tak rugi kot-kot kurang 1 cm ke kalau pemeriksa nak bagi siti kira bertuah la.

  56. kawan..saya interbiu 24m niyh..masalhnye sy rabun jauh..cmner niyh?sy nak sgt jawatn niyh..tapi..ade x penyelesaian nye???

    • nara,
      semua yg pakai spek kena reject…contact lens pun xboleh sbb nnt dia suluh mata dgn torchlight…nnt bila ujian penglihatan kalau xlepas sampai level 6 trus kena reject…ada yg sampai level 4 pun xlepas disuruh blk je

  57. 24 feb niyh ;p

  58. saya guna mary kay. kat sana tak pasti pula utk pegawai baru camana, tp klu dlm surat minta baju batik kena bawa juga..sbb mgk akan guna uk majlis rasmi, baju putih tu nak yg plain,n kain biru tua kan..cam baju kurung budak skolah rendah tu..hehehe, pastu tudung biru gelap.kami dulu masa 3 bulan sana setiap klu ada kelas pakai baju skolah tu, pastu kat sana drg adabagi baju akademi..kene beli jugala.
    pasal claim pula yg bule tambang perjalanan tu je..klu pasal beli buku takleh claim, yuran pendaftaran klu ada resit simpan sbb bule claim. baju uniform nanti akan diukur di akademi,biasa klu baru masuk uniform free jer.
    my FB zizaliza,
    hehehe

  59. merpati biru says:

    thanks sofie, jija, shami n kwn2 lain. byk nye info.

    kalo ikot kan mmg sy calon yg dpt result tahniah. tp risau tetap risau.hehehehee

    sy da call imigresen. tuan tu soh sy tgu smpi esok, kalo tak dpt gak nanti dia faks kan surat nye. hehehehe

    tp sy risau medical check up kat gomen result dpt 2 minggu ke ape ? cmne ? tak cukup mase la pulak kot. bajet tak mengizinkan nak buat kat luar. aduh….

    risau risau…

  60. esok iv…………..huhu…takutnye……wish me luck…

  61. merpati biru says:

    gd luck zanila. yg penting confident k…
    doa byk2…

  62. merpati biru says:

    jija… zizaliza ape ? kasik email la sng cket nak cari…. heheheee

  63. kalu g iv x pake tudung x per ker?

  64. ap yg d maksudkan jarak penglihatan v6/9?

  65. merpati biru says:

    zeta , tak jadik masalah kalo tak pakai tudung. awak tgk kat atas tu, cara berpakaian utk menghadiri temuduga.

    sy pun sbnrnye freehair tp mase intebiu sy pakai tudung… hehee

    azroi. v6/9 tu, macam kat kedai cermin mata tu, huruf2 kat board tu, drpd huruf besar, sampai yg kecik2 punya. mesti tak kurang dr level 6 tu la…

    • nak tanya boleh?
      kalau tinggi 1.46 terlalu pendek ke…
      boleh bagi pandangan tak nak tambah sampai 1.53 dalam masa yang terdekat…
      saya interview pada 16/4 ni…
      ada pandangan lain tak nak tambah ketinggian dalam masa yang terdekat ni..plz…bagi tips sikit..

  66. merpari biru.
    u ade fb? nak add u..

  67. merpati biru says:

    ade. tp malu nye nak kasi kat cni.. heheee

  68. merpati biru says:

    jija, sy da ade awak tau.. accept ea…

  69. Salam sume..
    Thx Jamal cuz link me 2 diz blog..
    Actly i iv 23/2 ni kt JIP..
    Excited sgt ms dpt surt pgln sb 1st time dpt offer kje gov..huhu
    Tp yg seram sb dgr cte iv gov ni mcm2 di uji..
    Cume hrp dpt wt yg tbaik,smg sgla dipermudahkn & doa ade la rezki dpt kje ni..
    Thx alotz 2 all bg byk tips yg sgt2 mbantu 😉

  70. merpati biru says:

    salam…
    gud luck deanna…. doa byk2 k..

  71. alhmdulillah…sy da lepas iv td……ayu n alay….,g x td???cmne???

  72. merpati biru says:

    zanila, mcmane td ? ok tak ?

    ape yg ditanya, share ;a ngan kwn2 yg lain.. =)

  73. sy dah selesai temuduga..tapi tak tau dapat ke tak..
    tawakal je la..suda buat yang terbaik..apa2 pun terima kasih pada admin kerana memberi info yang berguna dan tips2 yang amat berguna… :)

  74. baru g interview pg tadi.. aper yg dia tanya.. lebih kurang jer aper yg ader dlm blog tue… yg lain2 pasal kejer..

  75. nervous pla…ari smakin mhampiri…resume pun x print la…aduhhh

  76. merpati biru interview bile?

    • SyafiQ…

      Merpati Biru tu..dah berjaya temuduga dia..cuma nak kene pegi lapor diri jer..he,he,he…

      Mida…

      Berat terlebih..kene balik la…he,he..

  77. kalo bmi terlebih berat masih ok ke???

  78. merpati biru says:

    hehe, thanks shami jwb kan.

    da p cek up lum ? sy sok pagi baru nak p. buat kat klinik luar je…. tak tau la bpe kene cas.

    mida, kalo bmi telebih, tak digalakkan pegi sbb nanti hampa je….

  79. alhamdulillah, sy pun dah lepas intw…masa sy intw sy sorg je yg lps ujian fizikal tu…lps sy kuar dr bilik intw br ada 2 org lg yg masuk…huhuhu harap2 berjaya

  80. Merpati Biru,

    Saya pun mungkin medical checkup buat kat luar ajer la..maybe kene antara rm 80 ke rm 100 kot..nak buat kat hospital kerajaan dah tak sempat nih..Banyak lagi yang saya tak prepare ni..maybe next week baru nak siapkan semua…

  81. antara soalan yg ditanya oleh panel SPA:
    1) sila perkenalkan diri?
    2) apa pengalaman keje?
    3) klau dihantar training selama 2bln adakah awk masih larat?(jika jwpn larat sahaja xcukup kena yakinkan panel dgn penjelasan sokongan)
    4) klau dihantar bertugas di kelantan mcm mana dgn anak dan suami?(utk org dah kawin dan ada anak)
    5) kenapa berminat keje kerajaan?
    6) why should we hire you? (kena jwp omputih ye)

    antara soalan dr panel imi:
    1) apa yg awk tahu mengenai jab imigresen?
    2) tugas2 peg imi?
    3) pintu2 masuk yg diwartakan?
    4) apakah maksud intergriti?
    5) apakah kesalahan2 yg dilakukan oleh warga asing yg memsuki m’sia secara sah?

    p/s:moga ianya dpt membantu…kepada bakal2 interview nnt sy ucapkan good luck :)

    • nurin…ujian fizikal..dia just tgok jari,tangan,kaki je ke??? mcm mn dia cek a..

      • mula2
        -ukur tinggi dan timbang berat
        -check mata, baca huruf yg dkt dinding…ikut panel tu tunjuk satu persatu
        -check gigi
        -lurus tgn dan kaki (lurus/bengkok)
        -kena kawad (tp jgn risau sbb panel tu ajar kawad dulu)
        -kena selak baju dan seluar,tudung kena buka(jgn risau sbb berdua dgn panel wanita je,panel lelaki dihalau keluar)
        (check rambut,telinga,jari,badan,kaki)
        -dah lulus akan dpt sekeping surat,salin baju formal dan masuk bilik temuduga bg surat tu pada pembantu tadbir di situ.

        haha detail tak…:D

        • -lupa plk lepas baca huruf kena buat pengecaman warna(baca huruf yg dikelilingi tompok2 warna)
          -sblm kawad kena test jalan dulu

          semuanya kena berkaki ayam…kekdg sy tertny knp perlu pakai kasut sukan…sbb dr awal masuk sampai keluar berkaki ayam

        • hehehe….k detail la tu,siap check gigi lg kena beros gg 2,3 kli la ni..he3..thanks nurin…

    • nurin,byknye awak kena tanya..sy hari rasanya tak sampai 15 minit kot..panel spa 2 soalan je..yg pegawai tu adalah dlm 5 soalan gitu..tp yg lucunya siap gelak2 lg tu dgn pegawai..takut juga ni..huhuhu

      • alay,
        sy ni byk gagap sbb tu byk soalan di tnya…nebes sgt time tu sampai sume yg di baca abih lupa…sy rasa sy gagal la…:(

  82. tq merpati biru sbb bgtau suruh pakai baju sukan dari rumah…walaupun sy sorg yg pakai baju sukan dr rumah…yg lain semua dtg pakai baju formal…malu jgk la tp lepas dgr taklimat dr panel dari jab imi putrajaya dia suruh semua salin baju sukan…katanya lain kali pakai trus dr rumah…jgn buang masa sy katanya…

  83. apa jwpan bg soaln pintu2 msuk yg dwartakan n ape mksd intrgriti?

  84. noriza,
    pintu2 masuk yg diwartakan ada dlm lmn web imigresen…contohnya bukit kayu hitam,padang besar,wang kelian,rantau panjang dan byk lg lah…xpa bgtau 2@3 pun dah cukup.

    maksud integriti kejujuran,ketulusan,kesempurnaan dan keutuhan…itu yang sy tgk dlm kamus dewan bahasa dan pustaka…

  85. merpati biru says:

    nurin nasib baik awak pakai baju sukan trus, sbb mmg pun die akan adakan ujian fizikal dlu, so, mmg dia pun tak nak kita buang masa p tuka baju bagai…

    time sy dlu ramai da standby baju sukan awal2.. ade 2 3 org je yg pakai baju formal dlu….

  86. mksd sy merpati biru kan da dpt kptsn interview tu,persoalan sy bile merpati biru g interview? da lame ea?

    hehe :)

  87. merpati biru says:

    syafiq,

    sy intebiu last yr 18/11 ke 19/11 cmtu.. lupe la..
    hehehehe

  88. la..bln 11 last year da de intrviek ek..

  89. merpati biru,,,
    nk tnya sket..yg awk pnya awk interview bila ae???
    best la awk da dpt…sy da intrview 8hb2 bru2 ni…
    agk2 law dpt bla msk induksi ae???

  90. admin….
    nk tnya law yg kitaorg ni da interview 8hb2 ari 2,law dpt bla msk kursus induksi ae??
    tlg la jwb sape2 yg taw…
    sy da mula rsa sedey ni…
    law xdpt jgk nk nangis sminggu….wawawawa

  91. eh nurin msa awk intrview 2 kn brp org peg yg dtg??

    • yang interview tu 2 org je…sorg dr SPA(pompuan), sorg lg dr imigresen(laki)

      ms ujian fizikal 3 org…sorg dr imi putrajaya(pompuan), 2org dr imi a.setar(laki)

  92. merpati biru says:

    dollydoll,

    sy intebiu bulan 11 last year….
    alhamdulillah. rezeki sy ade nmpknye.. =)

    sy ade tebaca kat fb sumber manusia imigresen, next induksi adalah bulan 9..

    maybe siapa yg dpt nanti akan masok next induksi…
    agaknye la……
    maybe jugak masuk lapor diri kerja mcm biasa,,, pastu bulan 9 baru g kursus…hehehehe

    memandai2 je kan ? sy agak je.. .

  93. e2 yg mksdkn.thanx merpati biru.hopefully rezeki sy ade d jbtn imigresen wlupn kekosongan terlalu sedikit berbanding calon2 temuduga.Amin :)

  94. ad lg tip2 nk d kongsi kn ?kongsi same2 dari mula hingga akhir temuduga

  95. merpati biru says:

    shafiq,,,

    inshaallah,, buat reseach n bykkan bedoa. inshaallah ade rezeki dpt la….

    yakin kena ada….

  96. ct rasa ct punya knee ada prob la…jd kaki tu mcm nmpak bengkok ckit…risau sgt ni mcm x mau jak p interview tu nt…
    kdg2 kita x perasan kan tp over stand kli ni…
    rasa giveup pun ada ni…what should i do now…

  97. salam, sy dh g interview, sy lulus peringkat fizikal n go to next peringkat interview. sy nk thu kalo dh smpai peringkat temuduga. ada x peluang sy utk dpat jawatan 2?? dia tnya sy smpai sy rase nk nangis. hehe

  98. david villa says:

    kalu pakai cermin mata memng x lyk ke??diarg cek x klu pkai cnct lense?

  99. merpati biru says:

    ct, try je p… kalo tak obvious sgt bengkok tu maybe boleh consider kot…
    ape yg penting jgn give up. kena yakin.
    sy doakan awak berjaya k.

    • a’AH kena p jg sbb mak yg nak teman nt g interview 23hb ni….ya ALLAH tktnya……
      thanks mepati biru…insyaALLAH sy akan bt yg tbaik dlm hidup ni…utk negara tercinta…hehehe

  100. merpati biru says:

    w’salam fara,,

    kalo ade rezeki inshaallah….

  101. merpati biru says:

    david,,

    kalo mmg rabun teruk baik tak payah pegi.

    kalo rabun cket2 takpe. try je pegi, tp jgn pakai spek..

    kalo awak pakai CL pun diorg akan cek…

  102. david villa says:

    kalu pakai cermin mata memng x lyk ke??diarg cek x klu pkai cnct lense???

  103. david villa says:

    mlpas ler g2..mcm x adil je g2.

  104. berapa juri yg nak buat interview untuk pegawai imegresen ?? 😀

  105. As Salam…sy ada interview 22hb nie..
    gementar pn ada..
    sy nk tnya pendapat kwn2..
    yg psl sumbangan nie nk tulis apa yer..
    xphm la…

  106. suhadah jelita says:

    kawan2 sy nervous spe3 yg da p interview boleh kongsi dari mula pancaindera hingga intervie,soalan2 interview pleaseeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!

  107. sudu n garpu says:

    kwan klau ad parut jahit kat kaki lpas x ?bukan parut xsiden pn cumpa parut tersepak kaca dalam semak time budak2 dlu cuma ad kesan jahit pn cm ne!

  108. mohd ridzuan says:

    nak p interview sat g dalam kul 6 betolak,
    seram sejuk lak 😀

  109. agak2 klu lepas ujian fizikal, berapa peratus utk berjaya keseluruhan ye? ada hrpn utk dpt jwtn ni tak?

    hr tu msa temuduga, hampir sejam jgk dlm bilik.. rasa nk pitam dh bila byk soalan ditanya.. cmna la agaknya resultnyer tu ye..

  110. sa pn ada intvw ni jwtn tp sa x pegi coz kalo p sma jg x kna tmudga 2.syg ja belanja p tp x dpt d intvw.sa ni krg brat bdn.

  111. asmira rashid says:

    lau rabun mmg tk de harapan ke nk dpt? kesiannye lh kn?

    • dpt ke tak dpt ke lain cerita.. hadir temduga dlu.. nti nama kena gantung.. rugi 3thn tk dpt tmduga lg wlupn layak.. lps 3thn tu bru ada peluang lg taw.. apa jwtn sekalipn..

  112. sy ni nk intviu esk kt kota bharu……nervous nya ya allah…mcm2 dlm kpala ni fkir dpt ke aku mhadapinya esk?,psl BMI n check pysical body sy xrisau sgt,apa yg sy risau sgt adlh nk bhadapan dgn panel pnemuduga ni,sy ni cpt gelabah n mggeletar bla tgk diorg,rs tkt tu xdpt nk dikawal xtau apa sbb dia,tlg la aku ya allah………….

  113. mohd ridzuan says:

    gagal la pulak, tibe2 je berat turun mendadak
    sampai 6kg, klu tak mungkin lepas kot :(
    penat je nek moto besejuk-sejuk pepagi bute.
    tiada rezeki nampaknye.

  114. huhu sok pg interview bedal je la….da bnyak kali interview badan uniform harp2 yg ni ad rezeki amin….

  115. berat bole kawtim? pei..penipu la..aku bmi lebey 1 je..aku siap ckp “ala 1 je bang”..dia reply “eh dek..satu ni bukan sket..3,4 kilo gak..” eleh 3,4 kilo pon nk berkira ke..aku tgk yg ada lagi besar dr aku lepas la plak..xtau la aku..aku tgk ada la jugak pegawai yg dtg kejap,talk ngn membe2..pastu chow..mintak tolg la tuh..pei la

  116. Derk: Ini pengalaman saya sewaktu temuduga tempohari, ada satu calon di depan sy berat BMi nyer..27..memang tak lepas..dan dinasihatkan kurangkan berat badan. Saya pulak BMi 26..cuma cukup2 makan..kalau tidak nasib saya sama macam calon yg sebelum ini.. Sebab tu saya musykil..bila dikatekan berat bole kawtim…Ape2 pun awak jgn give up, cuba next temuduga pulak. Memangla rase sedih skit..sebab kita ibarat kalah sebelum berjuang..!!

    Mohd Ridzuan: Alahai ciannyer..berat badan pulak kurang..takper..awak muda lagikan..Insyaallah ada rezeki lagi tu..yg penting jangan give up.

    Anuar: Bedal ..jangan tak bedal…yang penting kita mencoba…dapat tak dapat ..belakang kira..

  117. tq shami:cite sikit pengalaman interview he3

  118. HMMM…RISAU NYE DENGAR…SAYA LAGI..TENGAH PREGNAN PLAK…..TAPI…SAYA TETAP NAK PEGI PEMERIKSAAN FIZIKAL TU…WALHAL..DAH MMG TAU..CONFIRM TAK LEPAS KAN…BMI MMG CONFIRM LARI NYA..NAK AMEK PENGALAMAN….

  119. merpati biru says:

    shami,
    mcmane ? da buat preparation ??
    medical check up tu takde report kan ?
    Doktor juz isi borang2 tu n nanti dia attachkan skali x-ray kan ?

  120. Merpati Biru,

    Aku dah pergi buat Medical Check up smalam..Ok..ari tu jugak dapat result sebab buat kat hospital swasta..so..Doktor tu isi la borang Medical Checkup yg disediakan oleh Kerajaan tu..Tak silap aku kita bawak surat yg telah disahkan oleh doktor jer..X-ray tu tak perlu kot. Yang lain tu aku tak prepare lagi..maybe esok,lusa baru nak pi cari baju putih dan baju batik…

  121. merpati biru says:

    shami,,

    sy pun baru nak wat med cek up esok.
    result tu pun ari tu jugak dpt.
    awak kena cas bape ?
    tp kan, kalo tgk dlm borang tu ade x-ray.
    bole ke skip x-ray ?

  122. Cik Merpati Biru..

    X- ray tu wajib buat..selepas X- ray ..Doktor tu akan tulis laporan di dalam borang medical check up yang kerajaan bagi tu..kat situ doktor tu akan komen..Kalau bahagian pengambilan tak puas hati dgn result kita..dia akan hubungi doktor yg buat medical checkup tu …

    Kos medical checkup saya semalam dalam RM 90. Mahu tak mahu kene buat gak ..yang penting lepas dan dpt rekomen boleh keje..kan..

  123. merpati biru says:

    shami,

    ok, clear.
    betul la tu….hehehe
    ok la RM90. Murah sgt la tu.
    Sy tanye buat kat jb,, makaikhhh… RM150.
    Survey2 byk klinik mintak 120..
    LAstly dpt gak tmpt yg ok cket…
    RM95. FUhhh.. LEga…

  124. saya dapat taraf simpanan…interview tahun lepas bulan 11…keputusan keluar aritu bulan 1…

    tapi xde pape surat tawaran lagi :( sedihnya

  125. david villa says:

    bl plak interview imigresen dibuka?

  126. david villa says:

    bl lg interview imigresen dibuka?

  127. merpati biru says:

    Ina, sabar k. Inshaallah mane tau awak di pnaggil gak nanti.
    SY pun intebiu bln 11 aritu. Now tgh sebuk kursus induksi kat Akademi di N9. Mula 1.3 sampai 30.4 ni. Lama kan ???
    Muka pun da bebelang2 ni berakit bekayak bekawad sgale.

  128. sapa kt sini yg interview jwtn ni bulan lepas? agak2 bila result keluar ye?

  129. hrp2 rezki bpihak pd sy kali ni………insyaallah……..

  130. david villa says:

    pglan ke bl lg ek???

  131. david villa says:

    pngillan ke 2 bl lg ek untuk interview jwatan ni??sape tau?

  132. david villa says:

    bl interview imingresen lagi?

  133. result kuar 30hb ni..

    • sy pun br buka website spa…igtkan dah ada result mmg excited sgt2 la td siap baca doa mcm2…tiba2 klik hanya makluman je result kuar 30hb…sabar jelah

  134. hehe..bca doa ape 2?share ckt.hihi

  135. salam, sy dh g temuduga dah, kate arini leh check result. Cal xdpt pn,
    website pn keputusan lama, mcm mane ni, ade sape2 bleh bg thu mcm mana
    nk semak keputusan tmuduga yg 11feb 2011 pnye? Tlg la huhu

  136. farra:kt website dh inform 30/3/11 (rabu) ni kuar result peg. imigresen kp17..

  137. fizza, thanks. Knape sy buka http://www.spa.gov.my in chinise versition huhu
    agak2 kalo dh g interview dpt ke x ya? Huhu risau la

  138. dollydoll says:

    hai korang…
    mst sume tgh neves tngu rsult kuar kn…sma la sy pn…
    eeeiiiii takut nyer rsa….
    best kn bg yg da dpt n da msuk akedemi 2….
    harap2 rezeki sy ada untuk jawatan ni…
    amin…

  139. dollydoll says:

    hai fariza n amani…
    korang brdua ni org klantn gk ae…
    senegri la kita….

  140. esok dh kuar result..tkotnyer..uhh..mglahkn jmpe hntu..nervousnyer…

  141. mmg pn..brdebar je rsa..

  142. saya dpt jwtn dukacita huhu…xpelah dah xde rezki…try lg dilain kali

  143. sy plk, mklumat anda tiada dlm urusan ini..sabor je la..
    cmne ni?

  144. alhamdulillah saya berjaya dapat keje ni

  145. cgrats ye..ifti intrview kt mne?

  146. fariza~ same mcm jawapan yg aku dpt..apekah maksudnye..dapat ke tak?

  147. try kol spa tanye..

  148. dulu masa apply spa8 apply secara online or manual? kalau online selalunye dia akan email keputusan cam saya. try check inbox

  149. mantarey says:

    call x angkat2 pun..huhu..
    email pun xde antar lagi…
    kalau xdpt xpe, just tertanye2, kenape die tulis maklumat anda tiada dlm urusan…

  150. maklumat anda tiada dlm urusan.how come nie.

  151. mantarey:sma la..kol xjwb..email pn xde bg lg..sy pn trtye2 knp result cmni??confius rr..

  152. mantarey says:

    itu la…
    ade yg ckp kalau camni maksudnye calon simpanan.. xtau betol ke tak…

  153. mantarey:sma la..trtye2 jgk ni..cm xde hrpn jek..

  154. saya dkacita sedihnyer..xpe cbe lg..

  155. emm,..rzeki xmyebelahi aku..kpada yg dpat tahniah trutama yg interview at alor setar..

  156. adui…Maaf! Maklumat anda tiada dalam urusan ini…. tapi ade satu lagi..sruh check 30.3..hari ni lah..tapi tak leh gak..buntu-2…????

  157. tahniah kpd sume yg dpt..hope u all hepy dgn kje bru nnt…

  158. shah:kol spa,diorg tlg chek..sy pn cmntu gak,result dukacita ..

  159. mantarey says:

    xpe la fariza…try jawatan len lak ye…

  160. fariza call no yg ane ek..03 8885 6000 ke..

  161. no ni:0388856242/291..

  162. alhamdulillah saya juga berjaya… mgisi jawatan yang ditawarkan ini.. huh lega!! tapi surat x sampai lagi risau nyer…

  163. alhamdulillah sy pn brjaya.. tp smala surat xdpt2 lg… rsau la…

  164. hyee…. nk tnya ni…. sy dpt imigresen ni… 30.mac.2011 kptsn dia…. bila bleh dpt surat tawaran 2 ek????

  165. sy intrvw 21.2 kt kuantan.. bila la surat nk smpai ni cz bg srt resign.. rsau tul la..

  166. lin, swk. says:

    jija, betul ke x kena potg rambut? bukan ape, sayang rambut la. lama dh simpan rmbut ni..he2…lgpun sye x kisah pakai tudung kalau disuruh, wpun sye non muslim..

  167. sy nk tye la ade sape2 yg dh terima srt tawaran ke… td sy call pej imigresn ptrajaya cz nk tau date lapor dri bila… tp staf sna ckp kna tggu surat jgk.. sy igt lau tau cpt sng nk prepare srt resgn..

  168. Slalunya kalau result kuar kat portal SPA, bila dia akan panggil kita lapor diri ye? Nak resign skg tp takut tunggu lama sgt. Agak2 lama tak dia akan panggil lapor diri? Kang dok umah lama xde keje tak wat apa susah jgk. Hehehee.. Tp nak jugak cuti rest lu sblm lapor diri. Kang dah keje nnti susah nk cuti lama.. Eheee..

  169. Hai Lin Swk…

    Awak non muslim kan..ok pada ‘girl’ yang rambut panjang..boleh simpan rambut panjang.Kalau bole rambut warna hitam.Tapi rambut panjang mesti diikat dgn rapi. Tapi ‘girl’ non muslim wajib beli tudung warna biru (rm 8) kat AAiM, pd tu..sebab kena pakai waktu berKAWAD..

  170. salam..

    nk tnya..

    selalu kalau isi borang on9 kat SPA brape lama diorang akan panggil interview?

    imigresen tiap2 tahun ada intake ker? :)tq

  171. pinoko chan says:

    Bila pihak imgresen nak adakan temuduga Pegawai Imigresen KP17. saya baru je tamat latihan industri (pratikal) pada 31 Mac 2011. kini, saya sudah 4 bulan mengganggur. saya minat sgt dgn jawatan sejak saya dibangku sekolah lagi.. lagipun saya nak menyara yuran pengajian kedua-dua adik saya.

  172. rasa2nya kita boleh dpt tak?

  173. erm nak tanya,, ape kelulusan dia nak bagi pegawai imegresen kp17 ni ?? buntu la. da isi lame x panggil2 pon..

  174. klu bmi mmg kompem xlps leh g ke?

  175. er…takut nye…my interview on 12.4 at ktan…

  176. i okey jer tanpa pakai cermin mata…but still takut lar…

  177. huh nervous nk g tmdge nie….17/4…erm mang kene pkai bju sukn awl2 kerw???

  178. salam …nak tanye skit ..ujian kecergasan tu dijalankan di mana yer?? dalam bilik atau kat area terbuka ?? dalam ujian kecergasan tu perlu berlari ke ??

  179. sy dpt email untuk hadir interview jawatan pegawai imigresinkp17 ni pada 13/4/12, tp suami x bgi pergi..sedih juga sbb nak sangat kerja ni.rasa bersalah pla klu x pg interview ni, sdgkn ramai pemohon yg memohon tdk dpangil utk ntervw.sy skrg ni pun xda buat apa2, jga anak je..nak juga cri kerja mcm kwn2 yg lain.umur pun dah makin btambah ni…harap le hati suami blh berubah sblm tarikh ntvw tu…

  180. kursus tu brapa lama ye?ada bg elaun ke?

    *tolong jawab siapa yg tahu…hehe…masih juga nak ambi tau wlpn hsbnd x bg pergi…

  181. salam..boleh sy tahu , siapa yang dapat interview 18/4 di putrajaya ?? respond pls , nervous ni tade kawan . heeehuu

  182. Kalau tinggi 149 je tak pe ke?

  183. Kalau tinggi 149 je tapi bmi ok boleh ke?

  184. admin atau sesiapa yg tahu, tolong le jwap pertanyaan ktaorg ni?

  185. aq tak taw la lepas ke dak ni….

  186. jenapjen says:

    kalo tym intrvw tuh ad x lari2?pumping suma? n kalo cek mta tuh mcm dorg cek eh?

    TOLONG RESPONS :)

  187. saya nyer interview 13 april 2012, tp bmi kurang, mata rabun, confirm tak dpt ke?

  188. I interview 10/4/12…ade x fren dr negeri sembilan?nervous la..

  189. siti norina jamaludin says:

    tahniah la siape yg dpt g interview tu.. gudluck.. sy jer yg xdpt2 nie..

  190. cuaknya..sy br 1st time 12.4 tmuduga ,tggi 1.62 brt 50kg,tp plg tkut kt ujian fizikal ngn kwd..

    • untung awak ..ketinggian awak melebihi syarat minima…tapi aku ketinggian cuma 1.46…kenapa eh ketinggian selalu menjadi halangan untuk mendapat pekerjaan yang melibatkan ketenteraan,seperti polis,tentera darat,laut,udara,imigresen,kastam…..
      saya selalu tertanya2 tentang ni…
      boleh bagi pandangan tak untuk tambah ketinggian dalam masa yang singkat…

  191. salam satu malaysia. sy pn merupakan calon yg dipanggil temuduga pada 20 ari bulan 4 di putrajaya.
    sebelum ni sy ada menghadiri temuduga bomba di putrajaya. yg ada ujian fizikal sebaik2nya pakai baju sukan dan bawak baju kurung, jika lulus ujian fizikal baru layak untuk ditemuduga.
    semasa temuduga bomba dulu first ujian ukur bmi. kalo overweight or unfit better tk pyh pg coz bmi tk boleh nak kawtim. tk tau pulak kalo imigresen. kemudian ujian mata. dia akan bg huruf2 dgn jarak 6 meter kalo tk salah. kene baca huruf tu. macam dekat kedai cermin mata tu je.
    kemudian baru ujian fizikal. masa bomba ari tu kena tanggalkan baju. pakai suar pendek. di dalam bilik je. antara kita dan calon pemeriksa. cek tangan, cara kawad dan sebagainya. itu sahaja. imigresen mungkin itu shj. kalo bomba ujian fizikanl kene tambah dengan angkat berat, panjat tali dan mendirikan tangga. kalo imigresen tade

  192. salam, nk tnya, kalau bmi lebih 30, better xpayah pergi ker?

  193. kna jwb series2 er msa tmudga 2?adoyaii sy ni dh la cpt glabah p2 ska wt lwk..haish

  194. ilias,
    kalau 30 tk perlu la pg. masa sy interview hari tu bmi 26.4 pun tk boleh nak kawtim. adik sy bmi 30 kene suruh balik je. tp awak cuba la mana nak tau boleh kawtim tbe2. depend pada penemuduga jugak

    • jenapjen says:

      nz, jd imigresen xda ujian lari2, lompat n suma la?

      • itu saya tk pasti kerana di dalam surat yg hantar di rumah ada mengatakan tertulis ujian berlari dan tekan tubi tetapi di portal spa tidak tertulis. untuk keterangan lanjut baik call spa.

    • tq 4 the info.. tp byk jgak mmber ckp mcm tu, baik xpayah pergi.. frustnya.. minat kja imigresen dr zaman sek lagi..
      nk tnya sikit.. klu kita x pegi intervew, nxt time nama kita akan di blok dlm spa ker??

  195. berbaloi ke,xmsok u smata2 nk kje ni?

  196. afizuhimi says:

    salam… sy akn d tmu duga pd 16/4 ney… ap y perlu sy lkukan… mcm2 rsa ad… gementar suma ad…

  197. kovarthanan says:

    i amat hrp nk dpt jawatan ni……i mmg tahu jwp utk semua soalan yg dia akn tanya nanti……tp i ckt2 rabun………. sungguh nervous frenz……put ur opinion here to cool my tension…..hrp semua akan dapat jawatan yg pohon…..best of luck……do ur best and beat the rest guyz….

  198. aslkom kawan2 sume..
    saya bwu na p ujian fizikal2 20 hb neyh..kawan2 sume bleyh tolong n share x pengalaman korg gn sy?cuak gak neyh..xtw pape pasal imegresen2..hehe..

  199. kovarthanan..u tw sume jawapan tntg imegresen neyh?u leyh share gn i x?i neyh xtw pape la tntg imegresen2..

  200. soklan slain introduce diri 2 lm bi ka bm?

  201. mohd syafique says:

    wahh..best nye sy tgk yg dh past intrview ni..sy intrview 9hb ni..rse nrvous sgt..dh laa ade parut excident,,bl lepas ke klu ade parut ek?..risau x lepas la..

  202. che mira says:

    assalammualaikum semua…
    sy pown dpt temuduga peg.imigresen 17hb/4 nie kat ipoh..
    tp yg mmbimbangkn sy skrang ttg ujian kecergasan…kne pumping 28x dlm mse 2 minit..
    brdasarkn komen2 yg sy bce kat atas nie tade lak berkaitan ujian kcergasan…
    thun lepas sy ade g tmuduga bomba..fizikal pancaindera alhamdulilah lepas tp kecergasan ta lepas tros ggal…
    emm, cmne yea brdasarkn komen2 kat ats slps lulus ujian fzikal tros dpt tmuduga…kecergasan ta diuji ke????

  203. salam..saya pun dapat..saya interview esok..macam mana yea..pasti ke kena pakai terus pakaian sukan?? yang saya risau kan adalah ujian kecergasan..che mira..saya juga pernah tmduga bomba..saya tak lepas panjat tali 16.5 kaki tu..

  204. kovarthanan says:

    kawan2…… anda wajib bercakap dlm bahsa inggeris semasa introduce urself…..tak blh guna bahasa pasar taw….. kalau dia tanya onjektif senang je….jawab “menguruskan hal2 imigresen selaras dgn kepentingan negara”
    tugas imigresen ialah bertanggunugjawab menerima atau menyemak permohonan drpd warganegara dlm urusan pengeluaran pasport & dokumen perjalanan,pengeluaran visa,permit dan pas kpd warga asing serta menjalankan penguatkuasaan tugas2 imigresen……
    menteri2 tu semua kat web kabinet menteri…..pergi cari je…pintu2 masuk bnyk giler kena hafal semua…….tp saya sure ttg 3 buah pintu masuk melaka iaitu TERMINAL FERI MELAKA, PELABUHAN RAMBAI, LAPANGAN TERBANG MELAKA.

  205. che mira says:

    fatin…sy rse awk pkai je bju sukan siap2 dr rumah…lps tue spare laa bju kurung mne taw ade rzeki lulus…gud luck yea:)
    oouhh yeke…mira ta lepas angkat berat…haha,tros pegawai bomba tue gagalkn…hehehe
    kovarthanan: thanks for ur info…

  206. erm dh penat sy cr info psl pintu msuk yg di warta kan..x jmp2 la..sape2 blh bg info x?

  207. jenapjen says:

    aiza pintu masuk yg dwartakan ialah laut,darat,udara.

    • jenapjen:jap sy still x phm la?sbb sy bc kt atas soalan2 yg penemuduga tnya ialah pintu masuk yang di warta kan ialah laut udara dan darat?

  208. jenapjen says:

    Sy dah pegi intrview n ujian fzkal.xda pumping2 suma.yg ad cuma cek tggi brat n mata.

  209. jenapjen says:

    ya,sy lpas suma ujian.memg sgt strik la.kalo kurg ckit kg or cm memg xlpas. nyway sy hrap ad rzeki dlm profesion neh.amin. N gudluck yg akn ke ujian fzikal.

  210. soalan apa yg ditanya masa interview?

  211. che mira says:

    jenapjen awk slps daa lulus ujian fzikal dye ade bg rest ke?
    nk prepare2 tuk tmuduga..awk lulus tmuduga jgak?

  212. jenapjen says:

    lpas cek fzikal suma, cek jari jemari, cek kaki lrus o xlrus, cek tangan,parut,bekas operate. then llus suma kta akn dsuru tkar pkaian formal utk iv.n if xllus ujian fzikalakn d suru pulg. :) tym iv sy. xda pla panel speaking. HEHE.

  213. salam…tgk komen2 kat cni tkt lak asenyer…kiranye g temuduga nti trus berpakaian sukan la erk?ok2…tq atas infomasi yg berguna ni…

  214. jenapjen lama ker awk kne iv?
    dye tnye soalan ape??
    share2 laa kt sni…hehehe

  215. salam you all :) ika dapat interview 17hb ney tapi kan berat ika baru 41kg , tinggi ika 164 cm :( camna nak naikkkan berat ney ? ?

    • Aira Lavender says:

      wassalam .. makan banyak sikit dengan pengamalan yang sihat .. jangan ambil makanan yang memudaratkan .. banyakkan minum minuman seperti susu, coklat dsb.

  216. Salam..sy intw 17.4 nie kt k.bharu..betul ker klu berat 50 lebih,dia dah x ambil..

  217. Sume yg dah intw nie,,xde ujian kecergasan ker..lari 2.4km..kat surat kata ade..atas penemuduga ker??tq

  218. Biasa brapa minit kita di temuduga..lama gak kere…huhu,nebes nie..

  219. Aira Lavender says:

    SAYA IV 19/APRIL/2012 NI .. SAYA RISAU SANGAT DENGAN BERAT BADAN .. ALHAMDULILLAH BERKURANG DARIPADA 87KG .. SEKARANG 78KG .. WALAUPUN BERKURANGSAYA TETAP RISAU SEBAB KETINGGIAN SAYA 156CM .. BMI SAYA 32 .. BILA KIRA BETOL SAYA MESTI CAPAI BERAT SEKURANG2NYA 70KG LAH .. ARGH! SAYA DALAM DILEMA .. SAYA MINAT SANGAT DENGAN KERJAYA SAYA NI .. SAYA SANGGUP BERHENTI FORM 6 UNTUK KEJAR MASA DEPAN SAYA .. ==” .. TOLONG KURANGKAN BERAT BADAN SAYA LAGI DALAM 8KG .. SAYA DAH PENAT .. ngee ..

    • cuba la kurangkan makan dan minum air. berat badan i pun 70kg. tp tinggi i 168cm. so BMI jadi 25.8 cukup cukup

      • Aira Lavender says:

        wah .. untunglah awak nz .. ye, selama sebulan ni .. tu lah yang saya buat .. sekali dengan execise .. sebab tu kurang dr 87 g 78 tu .. aduhai .. try pegi je lah kan. sekurang2nya ambik pengalaman walaupun kecewa.. ==”

  220. sapa2 taw tak pintu masuk yg telah diwrtakan ?

    • Aira Lavender says:

      wawa, tengok kat portal rasmi imigresen .. ada tu .. research lah .. ^_^ .. darat, laut dan udara .. contohnya pelabuhan … , lapangan terbang …., n pos kawalan …. .. ade nama dia

  221. Salam,

    nak tanye, kalau yang tgh sarat pregnant still bley pegi tak? ke die akan suh balik je?

  222. saya dpt interview imigresen sok
    tp bmi x memuaskan lak
    confirm ye kalau bmi terlebih dia soh balik terus?
    sedih nya..

  223. Plzz..share yg dah pergi intw..

  224. Sape yg dah iv kt klantan…ade lari 2.4km ker,pas2 ape lg dy suh buat..huhu

  225. budak takut says:

    assalamualaikum…bsok sya ada iv kp17…sgt sgt takut..harap2 site ni dpt membntu…sya lega skit bila jumpa site ni…info sgt mnarik n mbntu urg cm sya ni yg tkut ni..

  226. msa intrvw 2 pkai bju pa ea..?

    • Aira Lavender says:

      pakai baju sukan dari rumah .. jangan lupa sediakan baju kurung awal2 supaya x ulang alik sekiranya lulus ujian fizikal

  227. pleze hlp me..
    msa intrvw dpa tnya pa ..?
    tkowt la…

    • Aira Lavender says:

      dpa tanya pasal kesanggupan kita bekerja .. ada dua soalan bkaitan nama menteri, sultan atau apa2 yang dalam kabinet .. perkenalkan diri soalan yang wajib dia tanya . dia akan tanya siapa yg isi spa utk kamu .. adakah diri sendiri ataupun orang lain .. n soalan2 bkaitan imigresen .. research lah.. banyak d web

      • Salam..aira..byknye dy tnya awak..awak dpt jwb ke sume tue..tahniah dah lepas ujian fizikal n t.duga..mesti lega skunk nie kn..emm..pasal kabinet tue,dia tnya nama menteri yg KDN saje ker atau ikut menteri mane2?..pasal sultan tue palk,nama sultan ker?kena hafal la nie..huhu..masa ujian fizikal,awak ade ker larian 2.4km..mula2 kita kena buat ape…lari dulu ker timbang b.bdn n tgk bmi dulu…mekasih aira,plzz kongsi…;)

  228. saya dapat interview pengawai imegresen dekat putrajaya 18.4 ni. ada siapa dapat sama dgn saya tak ?
    saya tak tahu nak pergi ke tak. saya ada masalah rabun je. agak2 lepas tak ? kalau tak lepas saya malas nak pergi , huhuhu

  229. Salam..xde yg dah g iv ker?

  230. Assalamualaikum bagi yang muslim dan salam sejahtera.

    Saya perhatikan rata-rata yang komen disini perempuan, mana pergi calon-calon lelaki?

    Alhamdulillah nama saya dipanggil untuk temuduga di JB 13 hb ni. Sama-sama kita persiapkan diri, solat 5 waktu jangan tinggal, zikir dan solat hajat banyak-banyak minta dipermudahkan segala urusan nanti, dan akhir sekali – tawakal. Insha-Allah.

  231. aira lavender neh msti keja imigrsen?

  232. soalan tym iv xsma laa.yg pntg korg fham hal2 imigrsen.jgn hfal.tym aq byk soaln psal ksanggupan aq utk rsiko jwatan neh.

  233. Spe yg iv esok..

  234. Spe yg ad iv besok..gud luck..

  235. sy itvw 17/4 kt alor star..takut rrr.ape2 pun gudluck utk sume.. :)

  236. Bell Nabella says:

    Sy IV 19/4 dekat putrajaya.. Ape pun xready lagi coz bz mnambahkan berat badan.. Harap2 dptla tambahkn berat badan 5kg dalam mse 6 hari.. Ade ape2 tips untk wat resume??

  237. Huuhh..tensionya berat x turun2 gak nie…iv dah nk dekat..tolom2 saya…

  238. amy aimi says:

    alhamdulillah… lulus ujian fizikal dan seterusnye di temuduga… tggu keputusan dgn debaran bln 5 nie… hehe..

  239. Senyorita Azs says:

    Salam, saye iv 20hb4 ni…..kompemke tade ujian kecergasan?ade masalah semput plak ni kalo kene lari…..berharap sgt layak jd penguasa imegresen nih.pnt da iv byk kali dlm spa tp tak dpt2

  240. jenapjen says:

    iv imigrsen stat 8/4 smpi 20/4 ka??bla agknya kptusan kuar ek?mudh2 mudhan dpt kn kita suma.

  241. saya iv kt kuantan.. ada siapa2 sama tmpat dgn saya x??? 20/4 ni.. :)

  242. kalau bmi 26.6 tu mcm mana pulak ?

  243. BMI brape yg diterima?? Normal shj ker?? obes cnfirm la x diterima.. terlebih berat diterima x??

  244. merpati biru…sy lepasan spm 2011layak ke nk msok jd pegawai emigresen nieyh??

  245. cmne nk mohon jd pegawai emigresen ni ??

  246. lyana ashari says:

    salam . spe nme menteri ekk ?

  247. ok sy share lg ckit ckit eh pngalaman swktu ari tmuduga.
    pesli, dtg tmpt iv kta jan lpa bwa pa yg ptut. cthnya ic,surt pggiln.stnby dgn mmakai pakain sukan. n bwa sdia bju kurg @ llaki yg ssuai utk iv.
    pastu cek nma kta utk thu dwan cek fzikal.
    dah thu.n bkmp srul ikt tmpt msing2 bru la kta akn dber taklimat sbntar mngenai fzikalkta.cthnya ketinggian utk laki n ppuan minimum.brat bdan laki n ppuan. yg pkai kacamata o kntek lens akn dtnya.kalo2 ad sila buka.sssbab dlm dwan ujian pn akn dpriksa sorg

  248. hai semua..
    nak share pengalaman semasa di iv 16/4 ari tue..
    sy sbnrnye tgh sarat mengandung 9 bulan tapi sy try g jgk sbb dah buat semua preparation..hampa jgk kalau disuruh balik tapi tak sebab sy sgt fit wlupun pregnant 9 bulan..ujian fizikal lepas..dan terus di temuduga..

  249. hai..
    nak tnya ada tak yg rabun tapi pass ujian fizikal?

  250. fie, selalunye kalau rabun x lepas..kalau salah 1 abjad xpe..bleh kawtim lg..tp tryla g..mane tau rezeki plak..

  251. Sy dah iv 17hb ritu..xlepas fizikal..hurmm..xpelah mgkn bkn rezeki sy…huhu..sedih gak,sbb sume lepas..mata,ok,bmi pun ok..cuma bahu x tegap..camner nk kawad,ktnya…alahai..cam tue plak..sume dy tgk,kaki,tgn..klu bab mata tue,sape yg rabun,better xyah g,coz compem x lulus..ramai fail bab mata masa sy iv..klu salah sekali mayb xpe..gud luck

  252. sy bru shaja habis interview dkat seremban. Risau sbb BMI xckup tapi last2 diaorg ckp dada xckup kembang n xpndai kembangkn dada..hahahaa.. masa temuduga panel suruh introduce diri, pastu tny psl ap yg ad dlm resume dll. pastu panel ke-2 tny berkaitan imegresen, pnah bca ap2 ke kt website, tv ke…pastu dlm english dia tny apa yg latest news psl imegresen, apa lgkah pncegahan. pada calon2 temuduga ,Steady jer.. xyah gabra2..=D

  253. huhu .. saya memang tak lepas satu huruf .. keliru 97 or 81 .. tapi tuan tu kate , suroh g try kawad .. alhamdulillah .. sekali kawad jea , tuan tu kata , OKAY , tukar baju untuk temuduga ^_^ .. segalanya mudah .. alhamdulillah :)

  254. Alhamdulillah…sume lulus fizikal..saye je yg x..ntah la..xkn xbleh bg peluang langsung..semua dah ok..just kawad je..:(

  255. Berdebar tggu keputusan…;p

  256. Aira Lavender says:

    SEBELUM PERGI TEMUDUGA PASTIKAN BMI OK .. KALAU X NANTI SIA-SIA JE PERGI .. TAPI INGAT KALAU SEKADAR NAK AMBIK PENGALAMAN .. PERGI JE .. TAK USAH RISAU .. RABUN PUN MACAM TU . DAH TU .. BIASANYA UJIAN YG LARI2 TU XDE PUN .. SEKADAR UTK PERSEDIAAN SAHAJA. ^_^

  257. amy aimi says:

    Brapa hri jew lg sblom result kuar nie… Debaran da makin kencang nie… Hehehe

  258. amy aimi says:

    berdebar!!!!

  259. sapa yang nak check keputusan interview da boleh check ari nie,,,gud luck pada yg da berjaya…

  260. Da cek tapi blum ad rezki lagi

  261. jenap jen says:

    saya dapatttttttttt! syukur!

  262. jenap jen says:

    ada suda yg dpt surat ka?bla eh lapor dri?
    ÷

  263. lau bejaya dye tulis per? lau xbejaya dye tulis per ek?

  264. Kalo xberjaya cm aku ni dia tulis, dukacita anda tidak berjaya dlm urusan ini. Keputusan rasmi akan diberitahu melalui surat.lbih kurang Cmtu le.

  265. jenap jen says:

    kalo bjaya dia tlis > tahniah!anda bjaya.surat akan dkeluarkn oleh kemntrian/jabtan brkenaan.

  266. gagal lar,cb bomba lak

  267. askm semua……sya ni dpt clon simpanan bg jwatan ni,sy ni clon simpann lantikan 2012,tpi xthu bila surt nk smpai…sy xthu la dpt @ x,bln ni dh msuk 5 bln dah mnunggu,xthu la dia pggil slps rya ni or thun dp…doakn sya ea kwn2…kt sni siapa dpt calon simpnn selain saya?

  268. vanessa says:

    Terima kasih admin ngan sume yg post kat cni atas tip2 yg berguna.. Dup dap dup dap nak g iv pd 21hb nnt..

  269. salam..
    nak tanya..kalo rabun jauh mmg dorg akan suh balik trus ek?

  270. salam semua..kwn2! tlong la sye..sye dpt surat pggaln temuduga utk jwtn peg imegresen kp17 ni..dlm surat tu ade tulis dorg akn check BMI ideal ke tidak.. berat sy 70kg,tggi 161cm.. so BMI sy x balance la kn..ade cdgn x?sy risau psal brat sy la ni..huhu,,tapi sy betul2 ske jwtn ni..mcm mne ni kwn2..ade cdgn nk trunkn brat dlm mse sebulan ni x???

    • kau ok lg..aku dpt tawaran temuduga tp terbaca kt blog ni pasal kelayakan..aku rabun..konpem2 x dapat..da laa terdesak cari kerja skrg ni…aku x paham btol laa..knp org rabun dipinggirkan…hmm

  271. Salam..sy ada intrview pgwai imigresen KP17 20/6/13 ni..sy nk tya pndapat ckit..prlu ka sy bw diploma dan ijzah smasa intrview nnti..sy kliru la..ada yg ckp jgn bw sbb akn direject srta mrta..kalu x bw, tkut kna reject jg..kalu panel tya, apa sy nk jwb? Mnta pndapt dr saudara saudari..

  272. salam .sy interview 27/7 nih . so nk standby awal2 . nk tanya , kalau ada parut di tangan sebab kemalangan dai boleh terima ke ? meang dia cek ke bdana kita , tengok parut tu?

    and , tolong mention soalan2yg mungkin ditanya . untuk prepare .thanks :)

    • klau parut sbb kmlngn xtau lah bleh terima ke x..sbb dri komen2 sblom ni,dye nk tgk parut luka pembedahan je..yup diaorg akn check,tapi laki dgn laki,pompuan dgn pompuan..pasal soalan bce pasal imegresen lah..prepare nk ckap english.. :)

  273. takotnyerr.sy interbiu 18/6 ni.hmmm.saya rabun.agak terok la.rsa down gile nk gi intrbiu.klu x gi,kena blacklist ke?

  274. christy says:

    hola….sy ada mslh skrg, sy akn mghadiri temuduga pada hari jumaat ini dan sy rabun, berat pun mau dkt obesiti dah…patut kah sy pergi interview itu? tinggi sy pon maybe tidak memenuhi syarat mereka…

  275. sy interview 25/6 . kena pkai bju sukan terus kew .? arap adew yg mmbantu . nerveous sgt2 :(

  276. eyza starrr says:

    salam .sy interview mgu depan , 27/ 6 /2013

    mohon share dgn sy tips utk lpas interview and ujian fizikal tu .sy tinggi 156.5 berat 48kg .risau pasal ada parut accdent tp bukan patah ke ape .haihh

  277. eyza starrr says:

    zeami : sy risau nih .mgu dpan interview .takot tak lpas .mmg berharap gile dgn interview nih .huhu

  278. Dead indited subject stuff , value it for information .

  279. saya mohamad shafiq bin zulkefli berumur 20 tahun,saya sedang pratikal sebuah kilang,sambil saya pratikal saya mencari kerja kosong yang boleh dijadikan kerja tetap untuk sara diri.saya pratical diploma kejuruteraan pembuatan dan bekas pelajar sekolah tek/vok dalam bidang automotif..sebarang maklumat sila hubungi saya 0148015902..terima kasih.

  280. nk tnye ni,, kena cek btol2 ke sluruh bdan ade parut ke x bg pmpuan? sbb sy ni ade tattoo.. aduii

  281. bg laa peluang kpd yg rabun..bila pakai cermin mata or lens,kami boleh je lihat mcm normal..please..kami pon perlukan pekerjaan…

  282. hai, salam khabar admin..
    saya ni baru terima surat temuduga pegawai imigresen kp 17.. apa yg harus saya perhatikan ya? nervous ni..

  283. kalau power 100 lepas ke ujian pancaindera? kalo pakai lens diaorang tau ke?haih.payahnya dah berumur ni..

  284. lega selesai tmuduga

  285. Salam…sy nk tnye..klau kte dh diketegorikan sebagai ‘calon simpanan lantikan’..dikira kte dapat jgk ke?comferm x?

  286. Saya dpt intrviewm imgrsn 27.11.2014 nt tpi xckup tngi la plk dlm dilme nk g ke x sb tku nt bla dh pergi surh blik plk..apa pndpt admin adakh sya ptt cuba dlu @ x????
    N ktngian blh kawtim x yg ln smua dh ok..

Speak Your Mind

*