Panduan Untuk Hadiri Peperiksaan Bertulis Gred 41

Anda pernah GAGAL Ujian SPA?

Anda tak tahu BAGAIMANA nak LULUS?

Anda KECEWA dengan keputusan Tahun Lepas?

Saya ada berita baik untuk anda, anda tak perlu GAGAL lagi!

Anda GAGAL kerana;
– anda tak tahu format soalan
– soalan-soalan begitu banyak dan anda tergamam
– anda tak cukup persediaan
– anda tak tahu bagaimana nak bersedia
– anda tak tahu apa yang perlu dibaca
– anda tak tahu di mana rujukan tepat
– anda tak pernah buat contoh soalan
– .. atau mungkin anda anggap yang ianya bukan rezeki anda..

Sebenarnya anda, masalah UTAMA untuk] kebanyakan calon peperiksaan bertulis SPA ialah tak ada satu rujukan khusus untuk membantu dan menunjuk cara tentang bagaimana nak bersedia, apa yang ditanya, bagaimana bentuk soalan, apa seksyen dan penilaian sebenar atau secara umumnya, calon tak tahu apa sebenarnya yang
bakal mereka lalui.

Secara umumnya, format peperiksaan tahun ini merangkumi 2 bahagian;

==================
Bahagian 1
==================
Seksyen A;
Pengetahuan Am mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling

Seksyen B:
Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen C:
Kefahaman Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris

Seksyen D:
Esei Bahasa Melayu

Seksyen E:
Esei Bahasa Inggeris

==================
Bahagian 2
==================
Seksyen A: Ujiah Sahsiah
Merangkumi 200 soalan Ujian Sahsiah

Seksyen B: Minat
Merangkumi 227 soalan

Sebenarnya format ini adalah FORMAT LAMA untuk Ujian Bertulis M41 PTD, tetapi hanya ada sikit perubahan pada seksyen C dan tambahan Ujian Sahsiah. Yang lain semuanya sama dan saranan saya untuk anda ialah, cuba cari kawan yang pernah menduduki peperiksaan PTD, dan dapatkan pengalaman diaorang kerana format dan soalan adalah hampir sama!

Tapi jika anda buat edikit rujukan di internet mengenai Pegawai Tadbir Diplomatik, anda mesti pernah terjumpa ‘Team Tips PTD’ yang sememangnya banyak membantu ramai calon untuk berjaya menjawat jawatan PTD. Baru-baru ini mereka telah menyusun satu rujukan yang begitu komprehensif khas untuk peperiksaan bertulis Gred 41. Antara komponen yang ada dalam Pakej tersebut ialah;

===============================
Komponen 1: Diskripsi Prima
===============================
– Ianya adalah ebook utama 64 mukasurat

– Menerangkan secara terperinci setiap seksyen yang bakal ditanya

– Merangkumi analisis setiap seksyen hasil kajian kepada kertas-kertas peperiksaan yang lepas

– Mengandungi lebih 90 contoh soalan keseluruhannya merangkumi setiap seksyen

– Setiap seksyen dibahagikan kepada beberapa pecahan dengan huraian melebihi apa yang dikeluarkan untuk sebarang umum pihak SPA sendri. Jadi ianya lebih komprehensif!

– Mengandungi strategi bagaimana nak buat persediaan dan link-link rujukan utama turut disediakan

– banyak lagi untuk diceritakan disini!

====================================
Komponen 2: Soal Jawab Inkuiri PTD
====================================
– mengandungi soalan-soalan lazim yang ditanya oleh calon PTD

– himpunan soalan-soalan dan jawapan yang tepat untuk setiap soalan

– ianya adalah soalan yang pernah ditanya oleh ‘senior’ anda yang membaca blog tipsptd sebelum ini

– kebanyakan soalan yang ditanya adalah bertindih dan mereka simpulkan semuanya untuk anda, jadi anda tak perlu bertanya lagi dan meraba-raba mencari jawapan kepada soalan anda kerana semuanya pernah ditanya dahulu!

============================================
Komponen 3, 4, 5, 6:
Nota Esei (Isu Alam Sekitar, Isu Nasional, Isu Kesihatan, Isu Ekonomi)

============================================
– mengandungi pelbagai maklumat isu semasa yang dirangkum dalam 4 blok utama seperi yang disebut di atas

– anda tak perlu pening kepala lagi nak cari semua maklumat dengan menyelak akhbar, membaca majalah dan lain-lain

– semuanya telah dikumpulkan untuk memudahkan persediaan anda dan bayangkan berapa banyak masa yang boleh anda jimat

– NKRA, H1N1, KPI dan lain-lain, anda tahu semua ini? Ianya disusunkan untuk anda dalam susunan yang ringkas dan kemas!

dan banyak lagi.. Anda boleh lihat kandungan keseluruhan Pakej Rujukan tersebut di;

==> Pakej Rujukan Peperiksaan Bertulis Gred 41

Apa yang paling menarik ialah,formatnya sudah diselaraskan dengan ‘Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Awam 2010’ yang merangkum 13 jawatan Perkhidmatan Awam.

==> Pakej Rujukan Peperiksaan Bertulis Gred 41

p/s Untuk membeli di internet, anda harus kenal siapa mereka dan ‘Team Tips PTD’ adalah rujukanprima dan ber’authority’ dalam rujukan PTD dan anda tak harus ragu lagi untuk memilikinya!

Comments

  1. adakah buku ne jual d pasaran

  2. Salam. Saya baru sahaja membel panduan n. Moga ber panduan.untuk lulus peperksaan. Apapun kene buat ‘homework’ lepas n. ter ma kash

    • saya bermnat nak bel ebook lulus exam n tp jualan ebook n dah dtutup buat masa n.boleh bertahu,blakah lag ebook n akan djual semula???tq..

  3. saya dah bel. tap gagal juga baru2 n… ;(.. sap bel buku juga malaysa kta, kenegaraan.. dan 6x ambl exam n… sedh nyer..

  4. Saya dah bel-byk membantu persedaan ketka exam 10 Aprl lalu.Lulus dan next step s PAC pada 3 July 2010. Doakan yg terbak!

  5. sejak grad thn 2002, saya sudah menjalan bbrp exam gred 41, exam ptd dan ada bbrp kal saya lulus.cuma d perngkat PAC atau ntw saya gagal sehngga sekarang. tap saya terus mencuba dan pengalaman gagal bbrp kal n saya gunakan utk memperbak dr.

    utk peperksaan gred 41 tu sy cdgkan kawan2 membaca buku MALAYSIA KITA, walaupun tak semestnya semua soalan ada jwpnnya dlm buku tu tap a tetap membantu. utk ntw PTD pun bacalah buku tu, khatam sampa habs sampa anda panda mcm seorg menter!

  6. Ia ternyata byk membantu persedaan ketka exam…

    Rama lulus..Alhamdulllah…

  7. Salam…mula2 saya memang ragu2 dgn ebook n keje gomen n…tap dah pkr nak sampakan hajat bu saya yg dah lama melob saya utk mtk keje gomen, so slah SPA..then bulan 6 artu masuk exam..ada wat prep skt, baca paper, surf web gomen and tanya kwn2..alhamdulllah lulus untuk 2 post..but latest bulan 11 kena panggl ntevew utk one of the post…gugup tahap maksmalah..maklumlah xpernah terbayang nak lulus exam SPA n nak d panggl ntevew…then saje gata tgn surf blog2 yg ada cte pglman ntevew,skal terjumpa blog bro. jamal n..entah apa mandrem yg da dh paka terus je terngn nk cuba ebook…pas dah dpt ebook, study maut…

    bla dh kat ntevew sgala tp dkut dr mula smpa habs..then, 26/11/2010 tarkh bersejarah buat saya when lulus temuduga n now sedang menant bla2 masa ja nak resgn n s letter offer dr gov departmen tu..tq yg amat…mak sy hya mampu mentskan armata gembra n bsyukur…
    tma kash bro…

  8. salam..
    nk tnye..klo untuk tps temuduga jurutera mekankal jkr xsama kn dgn tps ebook n?
    bole x sape2 tolong jwb..kt mne ade tps untk lulus temuduga j41 jurutera mekankal jkr?

  9. siti hajar says:

    salam nak tanyer sy ada ujan khas pegawa tadbr 41 utk dbkl so nk car la buku wat rujukan agaknyer ebook n dpt membantu x..exam 18/01/2011…

  10. walskematik says:

    ha, sy kelru sket ar….yg n utk ptd je ker? atau n41 badan gov n separa gov yg lan?…sebab sy mahukan juga maklumat mengena exam bertuls PEGAWAI TADBIR N41 dbkl.boleh anda bantu sy?

  11. sya ada ntervew j41 jurutera elektrk jkr, nak tanya dorg ttanye gak ke psal malaysa kta tu?

  12. Panduan yg sgt lengkap utk mereka yg nak hadr ke peperksaan PTD..tahnah pd penuls saudara MUaz Had

  13. Salam…17 Nov 2011 ada exam gred s41..mana nak dpt ebook n….?

  14. saya ada exam 17/11/2011..mana nk dpt buku n??tgal 17 ar lag..huhuhu

  15. dah tutup la buku ne..mcm mane nk bel yea?

  16. de nsde the ran, and pulled the deers foot”the hands led hm to a splendd space, upon the walls of whch have been panted the hstores of Puss n Boots and also a quantty of other famous cats. The table was lad for supper wth two golden plates, and golden spoons and forks,

  17. Mcmne nk dptkn ebook tuk peperksaan pegawa penguatkuasa n41..plz..

  18. typcal cgarettes whch they all need toa lot ofndcatesfarlyhealth and wellness. defntely

  19. you are really a excellent webmaster. The web ste loadng speed s amazng.

  20. You’ve made some good ponts there. I checked on the web for more nformaton about the ssue and found most ndvduals wll go along wth your vews on ths ste.

  21. I do beleve all of the deas you have presented on your post.

  22. It knd of feels that you are dong any dstnctve trck. Furthermore,

  23. The contents are masterwork. you’ve done a fantastc actvty on ths matter!

  24. I smply desred to apprecate you once agan. I’m not certan what I mght have worked on n the absence of those recommendatons documented by you regardng that stuaton. It actually was the frghtenng case n my crcumstances, however , lookng at the very professonal strategy you processed t forced me to jump over happness. I’m just grateful for your advce and hope you comprehend what a great job that you are carryng out nstructng other ndvduals all through your blog. Probably you have never met all of us.

Speak Your Mind

*