KISAH-KISAH TEMUDUGA UNTUK RENUNGAN..

Kali ni saya ingin berkongsi kisah-kisah temuduga yang diemailkan oleh rakan-rakan kita untuk dimanfaatkan
bersama.
k08731171
————————————————————
Kisah temuduga 1
————————————————————

assalamualaikum…

Nama saya Amy (nama sebenar dirahsiakan). Saya merupakan
pelajar di sebuah IPTA di utara semenanjung Malaysia dan
sedang menuntut di dalam bidang kejuruteraan. Walaupun
begitu, saya berpengalaman menghadiri temuduga di SPA dan
telah mendapat jawatan tersebut, tetapi terpaksa menolak.
Mungkin ini merupakan satu kerugian bagi saya,tetapi, saya
ada alasan saya tersendiri mengapa saya menolak jawatan
tersebut.

Setelah mendapat keputusan SPM pada tahun 2004, seperti
biasa, saya mengisi semua borang termasuk UPU, IKBN dan
tidak ketinggalan borang SPA secara online. Memandangkan
keputusan yang saya perolehi bukanlah keputusan yang boleh
dibanggakan (3A) sahaja, jadi saya tidak meletakkan harapan
yang tinggi. Saya telah diterima untuk menyambung pelajaran
ke program matrikulasi panggilan kedua selama setahun.

Keputusan saya di matrikulasi juga tidaklah membanggakan
dengan mendapat CGPA 2.44 sahaja. Saya tetap mencuba untuk
mengisi borang UPU. Setelah keputusan UPU diumumkan, saya
berjaya melanjutkan pelajaran ke IPTA dimana saya menuntut
sekarang. Tetapi, dalam minggu yang sama saya mendapat
surat panggilan temuduga bagi jawatan Pembantu Tadbir
Kewangan.Tarikhnya adalah pada hari rabu dan hari isnin
minggu yang berikutnya saya terpaksa mendaftar ke IPTA.

Saya mencuba nasib untuk temuduga di SPA dengan niat ingin
meraih pengalaman perasaan ditemuduga memandangkan saya
tidak pernah menghadiri temuduga.

Berikut adalah sesi temuduga yang saya alami.

Saya memakai baju kurung berwarna merah lembut, bertudung
putih serta berkasut tutup penuh dan bersolek ala kadar
sesuai dengan imej saya. Dengan hanya membawa sebuah fail,
saya duduk menunggu giliran untuk ditemuduga sambil
ditemani arwah ayah. Sebaik sahaja nama saya dipanggil,
saya masuk dengan perasaan berdebar-debar sambil memberi
salam kepada penemuduga. Setelah dibenarkan duduk, barulah
saya melangkah untuk duduk.

penemuduga: Ceritakan serba sedikit tentang diri anda.

Saya menceritakan seringkas mungkin mengenai diri saya
—-> nama penuh, adik beradik, nama ibu bapa, pekerjaan
ibu bapa, tempat asal, taraf pendidikan.

penemuduga: Sebutkan rukunegara.

alhamdulillah saya dapat menghafalnya. penemuduga bertanya
kepada saya,
“dah ada org bgtau yer…” saya hanya menjawab ringkas,
“kebetulan tuan, saya selalu mendengar iklan di
televisyen…” mereka hanya tersenyum dgn jawapan saya.

penemuduga: Apakah nama yang dipertuan Agong?

Saya lupa nama penuh yang dipertuan Agong yang pada masa
itu ialah Sultan Perlis, tapi saya tetap mencuba, saya
tidak dapat menjawabnya, dengan sopan saya meminta maaf.

Penemuduga juga ada menanyakan saya istilah yang digunakan
dalam akaun, tetapi saya jujur mengatakan saya tidak pernah
mendengar kerana saya tidak mengambil subjek akaun.

penemuduga: Apa isu yang hangat diperkatakan dalam negara
masa kini?

Saya menjawab tentang dasar kerajaan yang mengutamakan
pertanian sebagai usaha untuk meningkatkan hasil pertanian
di negara kita. Saya hanya manjawab ala kadar berdasarkan
pembacaan saya dan saya juga mendengar pendapat mereka
tentang isu ini. Saya juga tudak membangkang pendapat
mereka sebaliknya hanya mengangguk dan mendengar pendapat mereka.
Saya hanya bersuara apabila ditanya.

Kemudian, saya diberi peluang untuk bertanya, tetapi saya
hanya berkata,”saya tiada soalan untuk ditanyakan, tetapi,
saya amat berharap saya akan diterima untuk jawatan ini.
Saya akan berusaha untuk menjalankan tugas walaupun saya
tiada pengalaman untuk menguruskan akaun. saya akan
bertanya pada mereka yang lebih pengalaman supaya saya dapat
menjalankan tugas dengan baik. terima kasih.”

Itu sahaja yang saya ucapkan.

————————————————————
Kisah temuduga 2
————————————————————

Salam hormat.

Encik untuk pengetahuan saya merupakan lulusan universiti
berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Kepujian Kelas Kedua Atas.
grad pada 2002 , start pada tu tiap2 tahun saya renew
permohonan dalam perkhidmatan awam. Bayangkan encik, dalam
tujuh tahun ni saya berhempas pulas mendapatkan kerja yang
bersesuaian tapi tak berjaya. Impian saya nak berkhidmat
dalam perkhidmatan awam. Tapi sampai sekarang belum dapat
,saya sabar dan mencuba lagi. Selama ni memohon hanya dua
kali ditawarkan temuduga . Jawatan Pegawai Tadbir dan
Penolong Pegawai Tadbir. Saya prepare untuk setiap
temuduga.. tapi kat mana silapnya ,, saya tak tau… saya
sedih , keluarga susah mak dan ayah cuma pesawah padi, dah
uzur…

Duit dah banyak habis,,, beli borang, setem, fotostat
sijil2 , dan macam2 lagi….setiap iklan dalam paper saya
mohon … hanya tuhan yang tahun penderitaan emosi, saya
selama 7 tahun ni.. sekarang ni saya menganggur kerana
tiada pekerjaan,, sempat bekerja sebagai kerani di kedai kecil
…pendapatan pun cukup2 makan adalah dalam RM500. 00 sebulan.

Bila gagal dua kali temuduga , ianya merupakan kesan yang
besar bagi saya,, seminggu saya macam diawang-awangan…
stress,,,,tak dapat menerima hakikat ni… walhal semua
saya dah study apa yang akan ditemuduga nanti..
saya akur akhirnya mungkin tiada rezeki.

Encik, sejak saya study lagi cita2 saya nak berkhidmat
dalam sektor awam…kerana persaingan yang sungguh sengit
dikalangan lulusan ijazah untuk mendapatkan kerja.. saya
juga memohon jawatan yang mensyaratkan kelulusan STPM…

Saya berdoa supaya semangat saya tak padam untuk memohon
dalam perkhidmatan awam …
Sayu dihati ni ,emak saya menangis melihat keadaan saya
kerana sejak dari sekolah lagi saya berhempas pulas belajar
,sanggup bersusah payah demi pelajaran bila berjaya nanti
nak tolong keluarga … tapi sampai sekarang ni saya tak
mampu ….

Jadi untuk pengetahuan cik, saya adalah diantara lulusan
ijazah yang merasai betapa perit dan maungnya bila gagal
dalam temuduga,,,,,
moga encik dapat memberi dorongan atau kata nasihat yang
perlu saya lakukan sekarang,,,,

terima kasih

Amma

————————————————————
Kisah Temuduga 3
————————————————————

Kepada saudara Jamal.

Disini saya ingin menceritakan pengalaman dan kejayaan saya
Tentang temuduga yang saya hadiri tempoh hari… Mungkin
kisah ini terlalu panjang tapi ia bermakna buat saya..
Sejak saya memiliki line internet dirumah,,memang saya
gemar melayari internet..tp…bab yang positif la.. Selepas
Saya tamat exam stpm,hati saya terpanggil untuk mencari
pekerjaan di internet.. Lalu saya cari lah laman web kerja
Kerajaan ..manalah tau ada jawatan kosong yang
ditawarkan,,sebab saya memang inginkan kerja di Sektor
Awam.. Cari punya cari,,saya terpandang satu tajuk yang
Saya kira sangat menarik iaitu e-book rahsia lulus
Temuduga Kerja Kerajaan. Saya berkata, wah! Ini sudah
bagus,Mengenangkan saya pun tidak ada pengalaman dan
pengetahuan tentang interwiew dalam sektor awam..maka saya
pun klik pada tajuk tersebut..bila dikaji ,saya nak
memiliki e-book 2 untuk dibuat rujukan..saya pun membelinya dengan
melalui beberapa proses..

Setelah saya memiliki e-book tersebut ,,saya baca dari awal
hingga abis, sehingga paham ..oh.lupe pulak ,satu hal
lagi,,sebelum ini saya dah banyak send resume di tempat2
keje samada sektor awam dan swasta… Selang 3minggu
Kemudian,, saya dapat panggilan dari Regency Specialist
Hospital..mereka menawarkan jawatan Data Entry Clerk kepada
saya.. Saya pun apa lagi terus setuju la.. Esok nya saya
pergi interview di hospital tersebut.. Pakaian saya,,gaya
Saya,,cara percakapan saya semua nya saya ikut daripada
E-book lulus temuduga spa tersebut.. Kiranya saya da
bersedia dari awal,,ini semua berkat dari saya membaca
E-book tersebut..

Semasa di interview..saya disoal dlm bahasa Inggeris..
antaranya seperti please introduce your personal
in English,what you can do if you get this job ..ar lebih
Kurang cam 2 la soalan nye,,pulak tu saya tak boleh
berbahasa Inggeris dgn cekap..tp saya cuba menjawab soalan
Mereka dengan tenang,senyuman dan yakin.. Kadang2 kene
gelak juga dengan mereka..mungkin salah kot bahasa inggeris
Saya..tapi x pe lah asalkan saya tak diam membisu..
Masa selesai interview 2 saya ckp la..thanks,,hope we can
Meet again at other time..hehe hentam saja lah..

Selang 3 hari,,saya dapat panggilan sekali lagi dari
Regency Specialist Hospital.. Akhirnya jawatan Data Entry
Clerk jatuh di tangan saya.. Berjaya juga akhirnya..opss..
lupa nak cakap..masa saya pergi interview ade 4 orang calon
lain masa 2..

Emm..saya sekarang ni dalam opis,,kebetulan ada masa
terluang..kerja pun dapat diselesaikan awal…so saya ambil
Peluang ini untuk menceritakan pengalaman saya ..

Kalau e-book ini saya tak baca atau tak ada..mungkin saya
Tak dapat pekerjaan sekarang ini..yelaa…mungkin pakaian
Saya ikut suka hati..tak tau adab2 sebelum ,semasa dan
Selepas interview.. Btol tak??

So,,saya nak ucapkan terima kasih kepada en.Jamal kerana
menyediakan e-book ini..saya rasa semua orang yang belum
dapat pekerjaan tapi kelulusan bagus patut memiliki e-book
Ini untuk dibuat rujukan ..

Sekian terima kasih..dan selamat maju jaya untuk en.jamal
Dan sesiapa yang membaca kisah ini.. Tapi dengan
syarat..setelah memiliki e-book ini,,anda perlu baca bnyk
Kali sehingga paham. Tak de maknanya kalau beli tapi tak
Baca..tak paham..dan tak praktikkan..

K bye..

————————————————————
Kisah Temuduga 4
————————————————————

Saya turut bersimpati dan harap cik Amma bersabar mungkin
itu ada dugaan hidup kerana ada orang yang lebih susah
daripada kita.Seperti saya, saya juga seorang yang
diketegorikan orang miskin.Saya terpaksa menanggung
pembelajaran sendiri dengan kerja sambilan dan hanya cukup
untuk menampung kehidupan apatah lagi dengan kehidupan di
bandar KL.

Ayah saya hanya penoreh getah dan tidak mampu menampung
adik-beradik kami yang ramai. Hanya saya seorang yang
merantau ke Kuala Lumpur untuk melanjutkan pelajaran dan
berusaha berkerja sambilan untuk menampung kehidupan
sendiri dengan harapan mendapat perkerjaan yang lebih baik selepas
tamat pengajian kelak.

Saya juga terpaksa berjauhan dengan keluarga yang berada
di Sabah. Walaupun ayah saya tidak dapat mengirim duit
untuk perbelanjaan saya tetap kuat dan tabah untuk mencari rezeki
disini. Tapi saya tidak pernah salahkan ibubapa saya malah
harapan saya suatu hari nanti saya dapat memberikan mereka
kehidupan yang lebih baik.

Saya juga berasa tertekan bila saya tamat pengajian nanti
adakah nasib saya sama dengan garaduan2 lain apatah lagi
saya hanya taraf diploma landscape sahaja. Tapi dengan
adanya nasihat dan panduan daripada Jamal saya rasa saya lebih
tenang menghadapi kemungkinan dan sentiasa berdoaa kpa Tuhan.

Sueri..

————————————————————
Kisah Temuduga 5
————————————————————

Dari seorang peguam syarie (nama dirahsiakan)

salam…
hai cik jamal…
terima kasih ya atas email yg berguna tu…
saya pun ada satu pengalaman temuduga yang nak dikongsi
ni…

ok…citernya mcm ni…..

Pada tahun 2006, bulan 10 saya baru jer habis praktikal kat
Penjara Pengkalan Chepa…pada bulan tersebut juga saya
kehilangan ibu tersayang…al-fatihah- habis praktikal…
saya kahwin dan ikut suami ke Kuala
Terengganu…

Dalam bulan 12.2006 saya di panggil temuduga untuk jawatan
Penolong Pegawai Syariah. Tempat temuduga di Kelantan. SUK
Kota Bharu…hari ditemuduga tu saya pakai baju kurung
Warna kuning lembut, tudung warna hitam dan kasut penuh.
Saya dtg temuduga ni xder persiapan langsung…masa tgh
menunggu giliran tu, adala saya tengok ciri2 islam
hadhari…samapai giliran saya di panggil, Ya
Allah…berdebarnya…tp masih cool lg…

Soalan yang pertama di tanya mcm biasa…background
kita…lepas tu masuk isu semasa…bab hal keluarga…isu
kahwin dan bercerai…
lastnyer bila penemuduga bertanya” mcm mana nak masuk kerja
kerajaan sedangkan BI saya x lulus dlm SPM…lantas saya
menjawab la…mmg dalam sijil saya x lulus…tp saya blh
bercakap BI…lantas mereka menyuruh saya bercakap dlm
BI….so…saya tunjukla kebolehan saya…

Selepas daripada itu, siap la sessi temuduga saya…antara
ramai2 yang ditemuduga…sayalah yang paling lama
ditemuduga.
Alhamdulillah bulan 4.2007 saya dipanggil untuk jawatan
tersebut. Sekarang saya bekerja sebagai peguam syarie.
Itulah pengalaman saya semasa ditemuduga. apa yang penting
kita mesti berani mempertahankan hujah kita

————————————————————
Kisah Temuduga 6 (versi asal dikekalkan – versi dialek
SABAH)
————————————————————
helo encik jamal,,,

Selamat petang..saya orang Sabah. tinggal pedalaman dan
kebanyakaan anak kampung saya mungkin tima saya tu
bilangan anak kampung saya jarang dpt sambung belajar smpai
degree.Mungkin saya salah seorang yg bertuah.Ini pengalaman
saya ketika di interview.

Selepas sahaja saya tamat pengajian di UMS Kota Kinabalu
dalam degree akaun selama 4 thn..saya menjalani pratikal
ketika semester terakhir..saya pratikal selama 3 bln dan
diserapkan sebagai permanent staff di audit firm sebagai
tax consultant sebab saya senang dgn kerja ni.lagi pun
semasa semester break ketika d ums pun saya selalu buat
part time di company ni jadi saya rasa mereka terus
mangambil saya.Saya suka dan senang dgn kerja ni.Senior
manager yg bagus dan partner (big boss) yg concern dgn
welfare pekerja.

Saya juga aada memohon jawatan kerajaan gred 41..dgn rezeki
Tuhan saya di panggil exam utk memasuki skim 14 jawatan gred
41.Saya seorang sahaja yg lulus dari antara coursemate saya
yg sama2 apply jawatan berkaitan. Tidak lama kemudian saya
dipanggil unttk first temuduga jawatan penguasa kastam
w41..sya memang excited dan buat persiapan rapi seperti
cari carta organisasi jabatan, cara kerja kastam, apa yg
kastam buat, tugas2 kastam..
awal pagi saya dtg interview ketika itu saya msh kerja dgn
audit firm swasta.Time interview tu..sya org pertama
diinterview dan saya sgt nervous sebab sya punya fizikal
adalah yg pling kecil sebab anggapan saya kastam hanya mau
mereka yg tegap, tinggi, kuat..
dalam hati sya berbisik, tak apalah sya sudah sampai baik
teruskan sahaja.

Ketika masuk saya ketuk pintu bagi salam selamat pagi..sya
tak duduk terus..selagi dia tak benarkan sya duduk sya
tidak duduk..pastu dia bagi duduk and suruh perkenalkan
diri dlm bahasa inggeris.Saya jwab dgn senyuman..ketika
wakil jabtan kastam tanya sya soalan2 yg pelik2..sya jawb
berdasarkan apa yg saya kaji sahaja.Dan dgn sya tak sangka2
panel tu soal saya dan dia pula yg jawab sendiri. Saya just
menangguk sahaja dan seolah2 sesi temuduga tu macam jadi
berbual antara kawan tapi sya tak lebih2. Sebab saya juga
ingin tahu bidang tugas kastam. Bila sya habis interview,
kawan selepas saya bagitahu saya berada di dlm bilik
interview dekat 45 minit..

Selepas interview tu sya selalu pigi church and bawa dlm
doa semoga disitu rezeki sya..syukur Tuhan..sya di pgl utk
lapor diri di akademi akmal melaka pada 27 julai 2008..dgn
dgn secara kasarnya sya sdh berkhidmat di jabatan kastam
diraja malaysia hampir 8 bulan dan bertugas sebagai
penguasa kastam w41 di stesen Sandakan.

Biarlah kita jauh di pedlaman sekalipun..kalau kita
berusaha dan tekad pasti disitu rezeki kita.Saya bersyukur
sangat2. even fizikal kita kecil jgn lah kita rendah
diri,mesti kita ada kekuatan dalaman lain yg org tegap atau
kuat ada. Mungkin kita pandai membawa diri ketika interview,
mudah terima nasihat dan pandangn ketika panel memebri
soalan yg kita tahu nak jawab.

semoga penglaman ni memberi motivasi kpa yg lain utk masuk
jawtan kerajaan. sya minta maaf jika bahasa saya lebih ke
SABAH an..
sekian..

Comments (174)

 

  1. siti says:

    salam

    saya baru sahaja menghadiri temuduga semalam3/9/09

    syukur alhamdulillah.. setelah baca ebook RLTKK saya mendapat kekuatan dan ketenagan sewaktu ingin menghadapi temuduga, segala-galanya saya preper..
    bila dapat soalan saya rasa tenang untuk menjawab dan merasakan soalan itu bukanlah soalan yang susah jika kita sudah bersediaa..

    harap-harap penantian saya selama 7 tahun untuk dapakan kerja kerajaan dimakbulkan Allah.. Amiiin.

    sekarang saya hanya mampu berserah, berdoa dan bertawakkal, segala rezki yang datang semuanya dari Allah..

    • Aida says:

      hi siti , boleh share ape soalan yg dtaye…saye puye turn 11/9 nie.
      Thnx

    • madeanmusa says:

      Saya tak percaya dengan cerita temuduga lima. Sebab, jika seseorang gagal BI dalam SPM, usahkan nak dapat kerja, nak masuk U pun jauh sekali. Fakulti Undang2/Syariah pulak tu. Nak temberang, tapi tak tahu fakta!

  2. sy nak bg pandangan sy kat sni..ermm yg pnting sijil2 kelulusan korg tu smblm dtg interview kna la teratur rapi, jgan lupa sarapan tau..huhu..ermm..time tmuduga tu klu ada soalan pnemuduga tu korg xdpt jwb, ckp scara jujur yg kmu tidak tahu..dan korg kna yakin msa jwb soalan tu..bahasa badan dan mimik muka tu pnting msa temuduga tersebut..anggaplah temuduga yg bakal korg pergi tu mjadi peluang terakhir bagi diri korg..supaya korg ada semangat yg kuat untuk menjadi salah seorang calon terbaik dl interview itu…jgan lupa byk2kan berdoa k..klu tak berjaya dalam temuduga tersebut..janganrasa putus asa..jadikan kegagalan itu sbgai dorongan kamu utk berjaya…apa2 pun good luck k..

    1. masa sy ditemuduga dulu soalan yg ditanya seperti ini :
    1.apa kelebihan yg ada pada diri kamu.
    2.kenapa kmi perlu mengambil kamu untuk berkhidmat bersama kami
    3.apakah perbezaan cergas den cerdas?
    4. senaraikan 5 kementerian dan nama menteri tersebut
    5.berapa warna pada bendera malaysia.
    6.seandainya kamu dapat jawatan ini,adakah kamu sanggup bekerja di lular bandar ataupun pendalaman sabah sarawak?
    hah..jawapan tu korag fikir2 la k..heheh..ni mmg soalan yg sy kna tanya masa interview dulu..alhamdulilah lulus…mybe sy ada kyakinan dan sentiasa memberikan senyuman kpd penemuduga itu..hehe

  3. ms. job seeker says:

    hai…cmne nk start ek..sy sorang pekerja swasta…baru2 nih, sy diberitahu oleh pihak pengurusan yang company mengalami “financial problem”…so….skrg tgh gelabah crik keje…puas tabur resume merata…..tapi lum ade rezeki….ade pape tips x dr u all yg berpengalaman…tq in advance..much appreciate.

  4. norliza says:

    salam semua…….sy bekerja kerajaan skrg.tp kerja yg sy dpt skrg ni x ikut kelulusan yg sy ada.wlu mcm mana pn,syukur alhamdulillah…lebih kurang 5 tahun mencuba,akhirnya sy dapat juga menganggotai sektor awam ini.sy pun pada mulanya calon simpanan jgk.setahun menunggu.akhirnya dapat jga.kepada mereka yang gagal,cuba lagi.jangan putus asa.betul apa yg pihak admin,seandainya kita dapat sbgi calon simpanan,simpan kertas e2 n trus mohon jawtn lain.kalau blh,selitkan skali surt simpanan dalam sijil disertakan skali,mana tau,bila penemudga tgk,dia akan membantu serba sikit untuk kita masuk ke sektor awam ini.wlu bgaimana pun,satu pesan sy,JANGAN BERPUTUS ASA………………………..

  5. norliza says:

    waktu sy pg tmudga jwtn skrg ni pun,penemuduga 2 xtau nk ty aper.sbbnya,sy xada basic pun dalam bidang ni.jawatn skrg,pembantu akauntan.kos sy bljr kat poli dulu,hotel katering.jauh kan bezanya dgn jawatn skrg.tp,sy ada bljar akaun di luar.sy ada ambikk UBS COMPUTERIZED.waktu tmudga dulu,penemudga uji sy dgn matematik shj.sy pun kecewa pd mulanya sbb,yg pg tmudga semua ambil cos akaun.dalam hati,’MESTI X DAPAT PY”….tp,alhamdulillah,rezeki berpihak pd sy….skrg sy akan bekerja dgn bersungguh2 n cuba mohon jawatn yang lebih tinggi dr sekarang sekirnya berpeluang.x cuba x tau…betul x?

  6. deq_nurse says:

    saya akan pegi temuduga spa 30 okt ni…risaunya…mcm mana nk dptkan ebook ni? tolongla..

  7. Isma says:

    Salam.
    Saya merupakan pelajar program KPLI di maktab perguruan yang akan habis belajar pada penghujung bulan November ini.
    Saya akan menghadiri temuduga pegawai pendidikan DG41 pada penghujung bulan ini.
    Apakah panduan En Jamal yang boleh saya praktiskan sebagai persediaan menghadapi temuduga tersebut?
    Terima kasih.

    • Cikgu disiplin (swasta) says:

      Salam kepada semua…
      Saya berjaya bukan disebabkan ebook ni.. Tapi ingin membantu kepada semua yang ingin mendapatkan pekerjaan..

      Sekadar renungan… Saya mempunyai kelulusan dalam bidang pertanian dan aktif di universiti dengan pelbagai program.. Namun sekarang menjawat jawatan guru bahasa inggeris di sebuah sekolah swasta.
      Saya dah pergi berbagai – bagai temuduga di jabatan kerajaan namun hingga kini tak pernah dapat… Walaupun rasanya saya dah ikut segala petua dalam temuduga dengan A+++.

      Apa yang hendak dikongsikan ialah soalan ketika saya ditemuduga.
      Temuduga pertama (Tahun 2006-2009)
      1. Ceritakan tentang diri anda?
      2. Siapakah yang dipertuan agung?
      3. Apakah yang anda tahu tentang Rancangan Ekonomi Malaysia? Kita sekrang sudah masuk Rancangan Ekonomi ke berapa?
      4. Apa yang awak tahu tentang dasar pertanian?
      5. Kita sudah masuk dasar pertanian ke berapa?
      6. Sekiranya awak seorang Pegawai pertanian, bagaimanakah awak hendak menerangkan tentang sesuatu teknologi kepada para petani?
      7. Sanggupkah awak bekerja di pendalaman?
      8. Awak tak layak masuk ke dalam bidang ni. Awak dah 10 tahun meninggalkan bidang ini. Bidang pendidikan lebih sesuai untuk awak. (Jawap dengan yakin.. Pertahankan..)
      9. Apa yang awak buat dalam masa sepuluh tahun ni?
      (Sekiranya anda telah meninggalkan sesuatu diplona atau degree untuk sesuatu tempoh yang lama. Jangan kedekut duit untuk mengambil kursus – kursus pendek di mana – mana Universiti yang menawarkan kursus – kursus pendek berkaitan.. Macam saya walaupun saya dah meninggalkan bidang pertanian lebih dari sepuluh tahun, tapi saya mengambil kursus berkaitan pengurusan pertanian untuk beberapa hari dengan bayaran RM500 di UTM SPACE, Jalan Semarak, KL) Walaupun tak dapat lagi bekerja dengan kerajaan (kerja sekarang pun dah okay) tapi saya berusaha untuk memastikan sijil saya masih lagi valid seiring dengan masa.
      10. Apa yang anda tahu tentang teknologi pertanian.
      11. 1 ekar berapa hektar?
      12. Kenapa anda hendak bekerja dengan kerajaan?
      13. Sebutkan nama Menteri Pertanian? Nama timbalan?
      14. Ceritakan tentang kenapa kami perlu ambil anda dalam bahasa Inggeris.
      15. Kami dah ada calon sendiri. Jadi anda jangan buang masa teruskanlah dengan pekerjaan anda sekarang. Apa keistimewaan anda? (Jawab dengan penuh yakin, anggap ini peluang terakhir seumur hidup)
      16. Maaf bukan itu jawapan yang kami mahu, anda sepatutnya menerangkan ianya begini dan begini… (senyum dan anggukkan kepala sahaja…)
      17. Anda ada apa – apa soalan? (Jangan biarkan peluang ini begitu sahaja. Tanya bagaimanakah prestasi anda hari ini pada pandangan mereka dan berapakah peratus potensi anda dan bagimana anda ingin memperbaiki peluang anda di masa hadapan..)..
      18. Semasa di universiti, kegiatan yang bagaimanakah yang anda paling banyak ceburi? Saya jawab hoki. So diaorang tanya Soalan dari Berita Sukan
      (Semalam, siapakah yang memenangi Piala Sultan Azlan Shah?). Kat sini ler yang saya kantoi…. Perempuan mana tengok sukan…

      Anyway… banyak lagi pengalaman boleh tanyakan diemail saya…

      Semoga berjaya….

      Sekarang saya juga turut menemuduga kemasukan ke sekolah saya… Dan dari situ saya menimba beberapa pengalaman daripadanya…

  8. Cikgu disiplin (swasta) says:

    ieqah@ymail.com

  9. yAnna says:

    thanks for the tips kak.. (~_^)v
    wish me luck. tomorrow ada interview.
    takut jugak xdpt jawab n gugup.

  10. Miesha-Png says:

    Salam,

    Saya aisha dan saya telah menghadiri temuduga utk jawatan n27 Pnlg Peg.Tdbr pd 21/07 yg lps…ms mula2 dpt mang xcited cgt, almaklumlh…1st time dpt….da tiba ari interview, sy smp kt venue awl cgt…kul6.45pg…terover xcited ; ) … n bila da start register, bekumpul…sy org ke2 yg bakal d interview…mang nervous tp bla tgk owg 1st yg interview tuh kejap cgt,,,less than 15 minutes, sy daa jd heran,.,,,n dat fella ckp senang gle…then,,,,tba lh dat moment,,,,sy ketuk pintu,greet de interviewers (2prsns) and pass photocopies certs and all ori certs in clear folder….dowg pn soh sy dudok….1st2 skali, sy disuroh pekenalkn diri,crita serba sdikit ttg diri ni..sy pn wat lh tp dsbbkn nervous,kejap jea sy wat…byk yg tk dcrita,,,,then dowg pn start questioning sy about what i’d wrote in my resume n yg pling mnarik phatian dowg about my practical kt IKBN(jbtn kerajaan)..dowg tnya kerja apa yg saya wat, n any achievement n sy tekankn ttg laporan audit negara yg sy usahakn ms practical tu…dowg reli bminat dan mcm2 yg dtnya smp gugup sy…then ble dowg nmpk mcm da puas ati….da tk tnya pape daa….kira interview sy kejap jea,,,,around 20 minutes….rasa cm tk puas ati coz many of my friends yg da interview awl dri sy sme more than 40 minutes,,

  11. Miesha-Png says:

    Result da released sehari sblm raya aritu dan jwpn nyea ‘dukacita dimaklumkan anda tidak berjaya dlm urusan ini’….mcm yg dijangkakn…mang kecewa tp tkpelh….1st interview kn….tp nk dijadikan crita,,,sminggu lepas raya sy sje2 try check lg result tu n kali ni ‘anda akan dpanggil menghadiri temuduga kedua pd satu tarikh yg akn diberitahu kemudian’….epi cgt…..n surat temuduga pn daa dpt iaitu pd 1/12/09 ini,,,,on my 24th birthday,,,hrp2 sy btuah kali ni,,,,doakan sy yea,,,amin……….

  12. NUAR says:

    KISAH TEMUDUGA 1
    sabarla ,okla2 kira dapat jugak temuduga.sy 1 pun xpanggil

  13. Miesha-Png says:

    Sabaq nyea Nuar,,,insyaallah….t muzti pat interview…sy doakan…amin…

  14. ramli.j says:

    ambo lamo dah duk tunggu nak interview kerajaan last skali buleh jadi meteri hal ehwal usahawan buat sos kicap cap kijang loni ambo kija sedap dh nk gi amerika plak

  15. Miesha-Png says:

    debar menanti keputusan

  16. zura says:

    miesha-png..
    camna result?
    dah keluar belum?

  17. Hani says:

    Hari tu saya interview jawatan pegawai kajicuaca. Saya di interview oleh seorang dato’ dan seorang lagi pegawai atasan kajicuaca. Soalan yg diajukan oleh dato’ tu memang mencabar pemikiran saya. Contoh nye,
    1. Apa yg mendorong anda utk menjawat jawatan pegawai kajicuaca ini?
    2.Ada x minat berkaitan dengan kajicuaca? ceritakan..

    dan bermacam2 soalan lagi. Tp yg sebenarnye..mereka hanya nak menguji cara pemikiran dan nak tengok reaksi kita.

    ada juga soalan

    1. Isu2 semasa(sila rajin2 bukak newspaper ye..)
    2.dan hal ehwal jabatan yg dipohon.

    Walau ape pun, nasihat dari saya tenangkan diri jgn gelabah..yg penting senyum dan jawab dengan yakin.
    Saya hampir2 menangis akibat x tahan dengan soalan2 yg diberi(sgt mencabar)

    Keputusan belum keluar..tp saya rase xdpt kot.. ape2 pun gud luck utk semua!!!

  18. Miesha-Png says:

    Hi Zura, result daa kuar….alhamdulillah sy bejaya

  19. zura says:

    wahh…
    bestnya…tahniah..
    zura gagal lagi la utk interview tu..
    dah 2 kali interview…

  20. Miesha-Png says:

    g pn surat daa sampai….

    Ringkasan perjalanan sblm bergelar PPT:

    21/07/09 – interview pertama
    01/12/09- interview kedua
    21/01/10- result released
    08/02/10- surat tawaran sampai
    04/03/10- daftar kt putrajaya
    07/03/10 – 12/03/10 – kursus pengenalan asas PPT

  21. ayu says:

    ok….dah email u my info………

  22. nur kasih says:

    salam semua…… minggu ni kan intbw utk pembantu penyelidik….. da sape2 calon yg dh intw ke…. nk tau pengalman…tkut la

  23. nana (^_^) says:

    sy de intrview utk post pmbntu pndftrn 4 mac ni..
    ni 2nd interview..de saper2 pnah g intrview utk post ni x?
    sy still nervous..kalau dorg tnye nk smbung blaja ke x ape jwpn yg plg sesuai ye??
    bley bg tips x?

    emel sy kt nana_november88@yahoo.com.my

    tq all..

  24. dey.... ^^, .... says:

    hello…saya dah 5 kali interviev di spa…tapi semua kptsan mendukacitakan…tpi saya ttp mnegisi borng spa8 mlalui online…trmasuk spanegeri..dan sya dapt tmuduga juruteknik j17 3 mac 2010 ini…saya berhrp dgn keyakin diri sya, dan setelah mmbaca blog ini akan dpt membntu saya apabila sya brdpn dgn penemuduga nnti…amin…

    • hafizal says:

      Dey : salam..mcm mn result interview awk??sy pun dapat interview untuk jwatan juruteknik j17..leh kongsi x soalan2 top yg ditanya..harap2 blh membantu laa..
      thanks..

  25. zura says:

    dey….^^,…

    good luck..

  26. ida says:

    hai nana…iview post pmbntu pndftaran gak ke?? area mana?? saya pn dpt tp 2hb kt penang..gud luck!!

  27. ida says:

    best baca kisah miesha png…gud luck to u sis!!

  28. haha says:

    blh tlg bagi tips utk temuduga nk dpt biasiswa

  29. wany says:

    salam semua..wany pun ada nak share juga soalan2 ditanya oleh panel temuduga bg jwtn
    1) ptpo n ptw (3-4kali g tmdga jawatan ni.. )
    PTPO
    > sila perkenalkan diri anda n latar belakang dlm bi
    > sebutkan 5 kementerian yg kamu tahu
    > berapa banyak kali kamu ditemuduga?
    > apakah skop tugas jawatan yg kamu dtemudga skrg?..berapa gaji pokoknya?
    > siapa gabenor?
    > apa hobi masa lapang

    > anda ada apa2 soalan….
    ” part ni yg paling best wany jawab…he3…(dgn penuh emo).. korang nak tau ker pe yg wany jwb….

    ” tuan, saya takde soalan tp saya harap sgt saya berjaya la tmduga kali ni coz dah bnyk kali saya dtmudaga aje..tp rezeki lom myebelahi sy…sy ni ank sulung,besar tgjwb ,lgpun hya ayah saya je yg bkerja n adik2 saya masih lg sekolah..kalau takde rezeki saya kali ni, saya akn cuba dan terus cuba..saya yakin saya akan dapat gak kerja gov akhirnya..terima kasih tuan kerana sudi luangkan masa menemudga saya.,.”

    PTW
    > apa itu panjar?
    > skop tugas?

    KEPADA KAWAN2 YG NAK TAU LBH LANJUT LG PASAL TMDGA YG PERNAH WANY G.. N NAK MINTA TIPS TMDGA…KORANG EMAIL JE WANY…

    syaz_waniez85@yahoo.com
    insyALLAH..wany akn share kat korng..

  30. rasya noura says:

    salam suma….tanggal 9th april ni sy akan pg temuduga jururawat masyarakat u19..ada sesiapa yg prnah d interview utk jawatan ni ker?bleh share2 tips utk g intrvw 2…plez…tq

  31. shan says:

    wht the interview ques & tips for mlt job at gov…. plz have a reply asap..

  32. takkizawa says:

    Salam, saya pemegang ijazah tetapi selepas mohon dah attend test PTD dan 14 jawatan tak juga lepas2. Tapi sebab sya ada jugak diploma, sya mohon jwatan pembantu penerangan (S27) dan dipanggil temuduga bulan depan. jdi nak mnta pendapat, patut sya bagi tau kepada penemudaga saya ada ijazah?

  33. mizz_yna says:

    salam…sy nk minta tunjuk ajar kerana isnin sy ada temuduga penolong akauntan.. tp sy blm ada persediaan apa2 cause first time di panggil temuduga… sesapa rakan2 yg boleh tlg sy utk persediaan hari esok please…

    email sy Mizz_yna88@yahoo.com.my

  34. mizz_yna says:

    boleh x kwn2 bgtau mcm mana nk terangkan pasal peribadi? apa yg perlu diterangkan???
    please tlong sy

  35. rohayati abd hamid says:

    saya nk ty..saya pernah dpt temuduga jawatan yang berkelayakan spm..masa temuduga, penemuduga tu ty samada saya ade smbg blaja..saya ade diploma.so, patut ke saya terus terang yang saya smbg diploma atau ckp je xde..tp ms tu saya terus-terang je..mgkin sbb tu ke saya x dpt??

  36. cik sery says:

    Salam..
    Sesiapa yang pernah pg interview utk post penolong juruaudit, please share dgn sy soalan2 yg ditanya semasa temuduga,,turn saya 11 mei ni,,plz ya…anybody emaik me at cik_sery@yahoo.com
    thanks

    • salma says:

      gud luck cik sery….smoge awk berjaya…..hope boleh kongsi soalan2 yang awak dpt…..trime ksh…..huhuhu

  37. salam.

    Saya pun nak berkongsi jugak pengalaman temuduga kerja kerajaan yang saya tak berjaya. Huhuuuu sungguh sedih.

    Nak tahu kenapa saya tidak berjaya? Dan saya sangat menyesalinya

    Temuduga kerja ini dah lama saya idam2kan sejak saya habis belajar lagi. Tapi…bila peluang itu datang, saya hancurkan begitu sahaja. Dan sekarang saya sangat malu bila mengingat kembali detik temuduga tersebut

    Sebaik sahaja saya tahu saya terpilih dan dipanggil temuduga, saya sangat takut. Macam2 yang saya fikir. Perkara pertama yang saya lakukan adalah meminta tolong rakan saya yang sudah sememangnya bekerja di situ. Konon nak guna kabel laa.. Betol cakap en Jamal, jangan bermimpi la nak guna kabel skrg ni.. Waktu itu saya rasa kabel saya sudah cukup kuat tambahan lagi saya pernah praktikal di situ dulu. Tapi tidak! Tanpa persediaan yang cukup, memang kita takkan berjaya dalam temuduga

    Pada hair temuduga, saya rasa saya la calon yang paling corot. Hahah! Rasanya saya dah hafal apa yang hendak saya cakapkan di rumah. Tapi bila di depan panel, saya BLUR. OMG!!! Saya tak tahu nak cakap apa. Sudah la masa tu temuduga secara berkumpulan. Malunyaaaaaaaaaa!!!

    Saya pulang dengan rasa yang langsung tidak seronok. Saya tahu saya takkan dapat kerja itu. Calon lain lebih menonjol.

    APa yang saya kesalkan, sehari selepas temuduga, barulah saya bertemu dengan Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan. Oh tidak. Membaca priview sahaja saya sudah tahu yg saya melakukan terlalu banyak kesilapan [kecil dan besar].

    Aduh!! Hancur harapan saya!! Saya menyesal sebab tidak bertemu lebih awal dengan Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan ini.

    10hb April yang lepas, sy telah menduduki exam memasuki perkhidmatan awam 41. Mudah2an saya lulus exam tu. N yang paling penting saya langsung tidak rasa takut sebab saya sudah tahu Rahsia Lulus Kerja Kerajaan.

    Anda2 juga boleh ketahui rahsia2 ini dengan klik di link website yang saya sertakan ini.

    Semoga berjaya!!!!!!

  38. Mrs Z says:

    Salam semua..just nak tahu saper2 yg ada pengalaman jadi calon simpanan selama setahun untuk jawatan pegawai sains C41?leh share tak..saya nak tahu macamana peluang kejayaan bg calon2 simpanan ni..tq..

  39. FuZa_87 says:

    Salam….

    sape2 yg penah g interview tok penolong juruaudit,boleh tak kongsikan sedikit contoh2 soalan yg di tnye dan ape tip2 yang boleh kite berjaya tok mendapatkan perkerjaan 2..rase nervous gak ne nak p interview…tak tau nak baca ape ag……tq

  40. nor says:

    sy nk cite kan pengalaman sy semasa ditemuduga utk jwtn pembntu pengurusan murid.temudga sy bln 9 taun lps.sy pki bju kurung wrna merah lembut.kasut tutup penuh.sume org bredbr bile time interview.sy pn cm2 gak.klu korg nk tau ni la first time aku dpt intrview gov..

    smgu nk intrview 2 aku hfl sume nm2 mnteri ngn background jbtn ape yg aku mntk 2.cm aku bahagian pendidikan aku ,aku bc je la ape2 yang berkaitan..

    first interview 2 die tanya background,time aku interview 2,aku msih lg dlm prktikan kt jbtn tng kerja.pas2 die tanya nm agong,tp aku ckp la aku lupe..tp ngn penuh sopn santun..die tanya nm sultan tempat aku inteview 2,kt ipoh la..dpt jwb.die tanya lagi nm ibu2 negeri..alhamdulillah,dpt jwb..ps2 die tanya rukun iman,rukun islam..pun dpt jwb gak..ps2 die soh explain makna 1malaysia 2 ape..aku pn jawab jer…lepas la juga..last sekali die tanya,ada pape soalan lg x…aku ckpla,sy berharap sangat dapat jwtn ini kerana saya betul2 berminat…

    pas2kn..nk tgu kite dapat interview lm giler..tp bile dh kite interview result die cepat sgt..xsamapi 2 bln pun..aku dapat result yang aku calon simpanan..time 2 memang sedih giler…ye la kn nk dipanggil tmudga punya la susah..alih2 dh dpt,result calon simpanan plak…tp aku xpenah pts asa..ari2 aku berdoa,sbr tgu..alhamdulillah,aku dpt surat lapor diri..hepi la sgt…tp sayangnya aku xdapat nak pi atas sebab2 yang xdapat nk dielakkan….

    cam2 la kisah aku…

  41. jufara julinana says:

    salam….2 ari lepas(6/5/2010),sy bru jek pas pi interviu sbagai peg teknologi mkanan…ntah lew pe jadik…arituh cam kondifen jek jwab walaupun salah ke betoi ke jawab jek….saya diinterbiu oleh 2 ong penemuduga lelaki….sorang dri SPA n sorang lagi dr jabatan food tech..sepanjang temudugfa berjalan cam okes jek…smpai last2 dier cakap
    “wak nie jawab semua okes jek,cuma badan awak nieh berisi sikit kot,untuk jadik peg tek makanaan kenalh kurus skit dik….coz ti nak nasihat org pasai makanan mesti orng persoalkan kat kiter blik”..aduishhh….down terus i nyer feeling time tuh,tpi still mengukir senyuman lalu calap..”en…xsemestimya orang yang kurus tu sihat dri segi kesihatan dan pemakananya,dan xsemestinya orang yang kurus tuh leh wat kijo ngan sempurna…ini menjadi satu tidak adil bgi orang yang mcam saya andai kata interviu saya ini ditolak hanya kerana masalah kegemukan saya…saya telah berusaha untuk menurunkan berat badan saya sebelum nie dan saya dah turun skit kerana dulu sayer lagi gemuk…”pastu en tuh diam n senyum jek tgk sayer…huhuhuhu….pastuh dier cakap maybe kiter akan jumpa agie ti…xtau lew nak jmpa tuk interbiu len or pe…hope sgt saye dpat kijo nieh…amin……

    jue,kulim,kedah….

    • tia says:

      salam…
      sy ade interview mggu depan 24hb 11 nie..jwatan lebih kurang sama mcm akak..penolong pegawai teknologi makanan..sy fresh graduate..baru je abis bulan 6 ari 2..ni 1st interview sy dpt..risau takut semua ade..tp tgah cuba way yg terbaek la ni..boleh x kongsi soklan yg ditnya masa temuduga ari2..kalau ade sape2 yg pnah tmduga pasal jawatan ni, emel la kat emel sy k…nurfathiah.89@gmail.com..
      terima kasih ya semua…

  42. salma says:

    salam sume…….agak2 ape soalan yang diorang bagi tuk jawatan penolong juru audit ye…..gud luck tuk cik sery n fuza…..turn sye interview 13 hrbln nie….hope leh tlg saye…..

  43. Mrs Z says:

    tq nor kerana sudi berkongsi pengalaman sebagai calon simpanan..sayangnya kenapa tawaran tu ditolak setelah lama menunggu peluang..tp sure ada sebab yg sangat tidak mengizinkan kan.. :)

  44. salina says:

    salam…

    nk tanya…sape y pnh g interview pensyarah fashion (ppt ) leh x citer kn experience u all skit..n soklan2 y ditnya..tq

  45. salma says:

    alhamdulilllah……selesai jgk interview pg td…gud luck tuk sape yg dpt intervw penolong juruaudit….tapi pelik laa….intrvw yg sy dpt kejap sgt….tak smp 15 minit pun.soklan nye pun simple giler……huhuhu…entah dpt atau tidak.leh saye tau 2 cik sery n fuza dpt soklan ape….sye org ke 2 di intrvw.yg first laki…tapi die lame sgt….huhuhu.mcm xdpt je….tawakal je laa….cik sery n fuza leh email kt sye salma2u.mimi@yahoo.com

  46. fairygurl says:

    salam..
    pagi td saya pegi SPA utk temuduga jawtn pen juruaudit.
    agak hancurla jgk.. saya masuk2 je, die tnya knp sya lewat 5mnt? saya ckpla yg sy kemas2 dokumen. sya xsgka pulak lmbt cam tu sekali. balik tu bru perasan sya tgu tmpat yg slh. patutnye sya dh kena tgu btul2 dkat dpn pintu bilik yg sepatutnye. patutla sy amik msa yg lm utk masuk bilik tu.. (kwn2 kena pastikan tmpat mnunggu yg betul tau)

    masuk2 je die tnya nm penuh
    saya jawabla n then trus bgtau tentang diri
    hbs je sya cerita die tny awk dgr x soalan sya
    sya jwbla dgr, cerita tentang diri
    die tny sure ke?
    sya ckp ye(ntah camane bleh ingat die tny soalan tu, pdhal die tnya nama penuh je)
    kat c2 sya dh dedahkn kelemahan sy( x menjawab soalan)

    next die tny apa maksud TELUS?
    sya bg jwpn salah, sya ckp saya faham mcm 2
    die kata saya x sesuai keje ni coz sya main goreng dan x berdasarkan fakta
    tuk jd pen auditor sya kena confirm based on fakta bukan buat assumption sendiri.
    saya mengakula…
    die kata sya sesuai di bidang sales n marketing(currently pun sya kat bidang sales, mmgla dh meresap sifat tukan)

    die tnya lg,
    apa ciri2 seorg auditor?
    saya jwbla professional, independent, kerahsiaan
    die tnya tuje?(mnla sya nk ingat semua, lgpun sejuk sgt bilik tu, otak pn beku)
    die tny jujur, amanah, ikhlas xpayah( saya ckpla, mestila sbg seorg individu pn mmg kena ada)

    yg ni org SPA(chinese men) yg tnya

    then dr jab audit plak(malay woman)
    what is audit evidence, in english(alamak! sya study lain, tentang audit kerajaan, xsgka plak kn recall audit time study dulu, memang goreng habisla, dlm english plak 2, lgla pk nk bg jwpn satu, nk susun ayat dlm BI lg, mmg hancurla jwpn yg sya bg)
    (penat sya study NKRA, RMK 9, isu2 semasa, 1 pun x tnya)

    lain2 soalan yg ditnya adalah seperti berikut:
    1. analytical procedure
    2. what do you learn from your practical training

    sebelum blk saya tnya betul ke sya x sesuai jd juruaudit
    jwpn dieorg’ belum tau lagi’(maksudnye ade harapan)

    secara keseluruhannya sya bnyk kantoi dgn soalan2 maut yg xpernah sya terfikir. sya xmenaruh harapan yg tggi. sya percaya klau ade rezeki adela. sya benar2 bertawakal…

  47. salma says:

    takpela fairygurl……sekurang2nye awk dpt bnyk soklan…tapi sya takpun…..sya dpt laki n pmpuan mlayu….huhuhu..mmg ase xpuas hati la…sekurang2nye kite syukur….if awk nak tau tuan temuduga 2 bgtau sya seramai 14ribu lebih yang apply jwtn tapi hanya 2 ribu lebih je dipnggil temuduga…..

  48. Zul_nine says:

    salam,
    saya ingin meminta tlg tips utk menghadiri temuduga bg jawatan Pen. Jurutera (J29)..

    saya akan menghadiri temuduga 4/6/10 nanti…

    boleh email saya di zulcar9_88my@yahoo.com

    tips di blog ini sikit sbnyk membantu saya…
    terima kasih..

  49. mia says:

    salam..
    saya nak luahkan perasaan disini..baru pagi tadi pegi interview..sblm tu saya dah cuba buka web ebook ni utk menimba skit tips2 temuduga ni tapi tak dapat.igtkan kena beli buku tu dulu.but rupanya boleh dapatkan tips ringkas secara percuma.lepas saya interview baru jumpa.sayang seribu kali sayang..at least kalau tau perkara asas sudah boleh sedikit membantu.memang ada yang yg sy lakukan dan ada yg tidak lakukan seperti dalam tips tersebut.
    tak pasti berjaya atau tidak.saya tawakal je.ini interview sy yg ke2 as pem tadbir kewangan.

  50. iqien says:

    mia,blh kongsi apakah yg ditanya masa temuduga jawatan itu?tq~

Leave a Reply