Anda Ditanya “Perkenalkan Diri Anda….”

Perkenalkan diri anda
Lama sungguh saya tak hantar email ye berkenaan tips temuduga. Maafkan saya ye..Saya ter’busy’ pula dengan projek – projek baru saya…

Topik kali ini adalah berkenaan….

“Perkenalkan Diri Anda..”

Wah, kacangnya soalan….

Ya.memang amat mudah soalannya…

Tapi, adakah anda mudah menjawabnya…ok, mari kita baca di bawah ini:

Biasanya setelah anda duduk, panel penemuduga akan mula menyoal anda. Soalan / arahan pertama adalah “sila perkenalkan diri anda” ataupun “please introduce yourself”.

Bagaimana anda ingin menjawabnya? Soalannya memang mudah, akan tetapi adakah jawapan anda berikan memang ingin didengari oleh panel penemuduga sepenuhnya. Ada calon apabila ditanya soalan
”kacang” ini, berbuih-buih mulut bercakap tanpa henti menceritakan perihal kehidupannya seolah-olah panel penemuduga itu hendak berkenalan sangat dengannya.

Sebenarnya yang paling penting adalah, anda hanya perlu menceritakan perihal keluarga anda sedikit saja. Yang paling ingin didengari oleh penemuduga di sini adalah mengenai bidang yang anda pelajari semasa di universiti ataupun kolej dan juga pengalaman bekerja anda, TIDAK KIRA APAPUN PEKERJAAN YANG PERNAH ANDA BUAT SEBELUM INI.

Tunjukkan kita komited dalam urusan kerja. Ini mampu merubah markah yang diberi oleh panel penemuduga tadi.

Saya ulangi lagi, apa yang perlu anda tumpukan semasa menjawab soalan ini adalah:

1. perihal diri sedikit saja (jika anda orang susah, ceritakan sedikit kesusahan anda) – ada rahsianya:)

2. Subjek – subjek yang anda ambil semasa belajar dan kaitannya dengan pekerjaan yang anda mohon..Jangan sekadar teori saja.

3. Pengalaman bekerja anda. Jika baru grad, jangan katakan anda langsung tidak pernah bekerja. Kerja sambilan pun tidak mengapa…

Sekian saja dari saya….

Dalam topik berikutnya, saya akan bincangkan mengenai calon simpanan
memandangkan banyak persoalan mengenainya….TUNGGU..dalam masa terdekat..

Comments (30)

 

  1. deq_nurse says:

    mcm mana kalau saya mmg fresh graduate tp blum pernah bekerja?

  2. diana says:

    harap-harap saya dapat ketahuinya sebelum hujung bulan depan

  3. wanie says:

    kalo tnya perkenalkan diri biasanya sy jwb berpandukan 3. mula sedikit latar blkg keluarga mcm dr mn, anak ke bapa then ke 2 latar belakang pendidikan last pnglmn keja. sbb ikut pnglmn penemuduga akan tnya tntg pnglmn keja then akan tnya bdg tgs utk jwtn yg kita hadir utk ditemuduga pd aritu. ms jwb kena yakin n kena snyum jgn tension sbb kalo kita tension n bnyk diam penemuduga akan tnya bnyk soalan. jd sblhnya jgn kasi chance dorang tnya soalan. if xda pnglmn keja ckp bg tahu kita blm penah keja tp jika di beri peluang akan buat sggh2 n akan cuba mempelajari perkara2 yg kita xtau supaya dpt mnjlnkan tgs yg di beri dgn baik..

  4. azlan says:

    sy selalu g intervie tp xlepas2 lg..begang betol…..

  5. goodgulz says:

    de most important is PRAYING TO GOD.then itz gonna be ok…gud luck!

  6. mizz_yna says:

    boleh ker terangkan lagi mcm mana nk bgtau mengenai peribadi…. mcm di interview skrg… sy blank ni..

  7. mala says:

    salam
    saya akan menghadiri temuduga utk jawatan pembantu tadbir kewangan. blh bagi sedikit tip utk jawatan ni tak. soalan2 yg bakal ditanya oleh panel.

    tq

  8. iqien says:

    salam
    saya juga sama seperti mala..
    ada sesape yg blh bg tips?tq

  9. pra says:

    assalamualaikum
    baru pi interview 2hari lepas.saya orang pertama sekali.bab perkenalkan diri ni memang biasa soalan pertama yg ditanya.sy pun buget saya diminta buat begitu.tapi dia tak suruh pon.cuma dia tgk nama saya unik sikit.huhu..so saya pon mintak pada dia nak perkenalkan diri saya dulu.utk explain psl nama saya tu..then dia kata ok.. so,semoga saya berjaya kali ni..amin..

  10. Anjos says:

    Salam..sye ade pengalaman tmduga utk jwatan pembantu tadbir (perkeranian/oprc)..tp xde luck..myb sbb dressing sye yg mcm nk intrvw sbgai PA…hehhe..mgkin itu kesilapan saya. 16hb dis ni sye akan mnghdiri tmdga utk jawatan yg same jge…dan pngalaman lalu da mngajar sye sdikit sbnyak..doa2kn sye berjaya ye kwan2…

  11. jija says:

    salam…sy sama seperti anjos..dpt i/view p/tadbir…30 dis ni.,tp sy sorg yg cpt nervous…camne ek?

  12. EYN says:

    Sy pun sama ngan ….31 g interv untuk pembtu tadbir..nak minta idea..sy ada diploma….perlu ke sy bg tahusedangkan sy apply guna spm je?

  13. Brother Love says:

    Cik EYN,anda p la tgk ulasan ADMIN di TEMUDUGA PEMBANTU TAKBIR N17.

  14. kentang says:

    saya pon ada intebiu gak 31hb ni…masalahnya saya aplly guna diploma…saje2 je minta kan..last2 kena panggil intebiu…huhuhuhu…1st intebiu ni..pe la soklan dia akan bg ye…takut gak ni..arap2 dapat la..

  15. puteri says:

    salam semua…
    sama la puteri juga ada interview pembantu tadbir n17 13 dis ni…
    huhu^^ rasa chuak pun ade…

  16. liana mitot says:

    banyaknya calon calon temuduga seluruh malaysia… saya baru je isi s.p.a lepas raya tup tup dapat surat temuduga.. kali pertama kena panggil.. memang tension cz tak pasti situasi macamana nanti. Thanks to en.Jamal for the info.. saya akan guna sebaik mungkin info2 dan pengalaman yang telah dikongsikan..

  17. SayA says:

    Wooo..Samelah kiter..Interview 19dis ni..Tatoot!!

  18. zma says:

    slm kengkawan,,,sape yang ade pglmn interviu jwtn pembantu syariah…kongsikan dgn saye sbb saye akn mghdirinya bln 6 ni…..please coz saye dh 3 kali g interviu n ggl…….

  19. faezah says:

    salam sahabat …sy nk tye mcm ne klu nk mghdri interview customer service

  20. atie says:

    salam sahabat semua… saya baru sahaja mendapat surat tawaran temuduga bagi jawatan penolong pegawai pembangunan masyarakat KEMAS…ade sape2 boleh kongsi pengalaman x mase di temuduga…

  21. liana mitot says:

    Thanks to En. Jamal atas segala usaha dlm memberi tips tips untuk temuduga…

    AKHIRnya…. im a goverment Servant!!!

  22. Rahman says:

    Assalamualaikum en jamal…saya sebenarnya sudah kali ke 9 ditemuduga SPA dan 4 kali daripadanya gagal ujian fizikal..kalu ikutnya saya ni dah hilang motvasi dan semangat untuk temuduga…tup tap dipanggil lagi pada 22hb ni….untuk PP Pendaftaran KP27…apakah ramuan kenalan diri yang elok digunakan en jamal…..saya tak mahu pisang berbuah 5 kali….

    • nurul says:

      assalamualaikum..sy ada temuduga pembantu meteorologi c17,pd 15/5 nie…bgai mne tips utk lulus temuduga nie….n cra bdpn dgn penemuduga itu..

  23. samihah says:

    assalam..saya ada temuduga guru sambilan 17.1 nanti sebagai guru sambilan.. jadi apakah persediaan yang perlu saya buat.plezz help me..

  24. kembang says:

    dia tanya soalan pe pada awak???

  25. Acik says:

    salam en jamal…blh bagi panduan untuk staff kontrak yg akan interview jawatan tetap…tq…

  26. aisha says:

    tips yang bermanfaat.tq very much. :)

  27. suha says:

    saya ada interview esokspa8 pembantu tadbir JKDMP

Leave a Reply