Temuduga Pembantu Tadbir N17

Info ni berkenaan Temuduga Pembantu Tadbir N17.
Mungkin anda terlibat dan mungkin juga
tak terlibat. Jika tak terlibat, bolehlah forward
kan info ini kepada rakan-rakan yang perlukannya.

Pembantu Tadbir N17 (Perkeranian/Operasi) sememangnya
banyak kekosongan sekarang especially di kementerian
- kementerian kerajaan di Putrajaya..Staff tak cukup!

Oleh itu..

SPA memanggil beribu-ribu calon berkelayakan untuk
menjalani temuduga di pusat temuduga SPA bermula
29 Nov – 31 Disember 2010 ni.

Itulah! Ramai dipanggil, ramai juga yang akan diambil.

Apakah tugas Pembantu Tadbir ni?

—————
Deskripsi Tugas:
—————
Bertanggungjawab melaksanakan tugas-tugas perkeranian
dan operasi di peringkat Kumpulan Sokongan yang merangkumi
aspek perkeranian dan operasi (termasuk, tetapi tidak terhad
kepada, tugas-tugas pentadbiran am, pengurusan personel,
perkhidmatan kaunter dan pemprosesan, pengumpulan data dan
maklumat, pengendalian peralatan perhubungan/komunikasi).

————————–—-
Skop Fungsi dan Bidang Tugas:
————————–
Aspek Perkeranian
a) Pentadbiran pejabat.
b) Pengurusan personel.
- perjawatan, pembangunan organisasi dan perancangan sumber manusia
- perkhidmatan, latihan dan kerjaya
- gaji, elaun dan kemudahan
- faedah persaraan
c) Pengurusetiaan.
d) Menaip dan menyediakan dokumen rasmi yang diarahkan dalam masa yang ditetapkan.
e) Pengurusan Rekod.
f) Pengurusan Kewangan.
g) Pengurusan Fail.

Itulah serba ringkas berkenaan deskripsi tugas
Pembantu Tadbir ni…

Bagaimana nak prepare untuk hadiri temuduga N17 ni?
Jom ikuti sedikit tips..

1) Buat preparation awal. Kaji apakah tugas bagi
pembantu tadbir ni. Anda boleh lihat di atas
di bahagian skop fungsi/bidang tugas. Contoh
kerjanya:

# urus punch kad staff di jabatan/unit

- siapa lewat, siapa MC :-)

# Jaga fail. Termasuk kena cari fail.

# Jaga cuti, gaji, kebajikan staff

# Menaip dan buat surat/dokumen

# Jadi POSMEN :-)

# Kadang-kadang jadi PA

# Jadi urusetia meeting, seminar ke, kursus..

# Jadi operator telefon..Berhubung dengan

rakyat…

# Macam-macam lagi kerja Pembantu Tadbir ni

yang penting-penting. Kata mudahnya, tiada

pembantu tadbir, tak jalan juga operasi

sesuatu jabatan/unit dalam sektor kerajaan.

2) Baca pekeliling bagi perkhidmatan awam. Ini
bagus, dan berguna masa ditemuduga. Saya sering
dimaklumkan ramai juga calon ditanya soalan
berkenaan pekeliling ini. Contohnya, ditanya
berkenaan tangga gaji pembantu tadbir, pasal
cuti, pasal kenaikan pangkat. Tapi tak semestinya..
Ada juga yang tak ditanya pasal pekeliling ni.
Bagi saya, tahu basic-basic sudah memadai:-)

3) Jangan fikir pasal nak menjawab soalan temuduga
saja. Anda akan dinilai dari segi akhlak, keyakinan,
adab, air muka dsb nya. Untuk jawatan pembantu
tadbir ni, anda perlu kelihatan sentiasa ramah
sentiasa senyum. Almaklumlah, tugas pembantu
tadbir nanti akan membuatkan anda berjumpa dengan
ramai orang. So, kenalah sentiasa ramah, senyum
semasa temuduga supaya si panel penemuduga akan
berkata “Dia ni peramah, dia ni suka senyum. Memang
sesuai dengan jawatan ini”.

4) Jangan terkejut dengan soalan-soalan PELIK.
Contohnya: ” Kenapa Suami Awak Nak Kat Awak Ye?”
Apakebenda soalan macam tu? Maksud tersiratnya
” kenapa awak sesuai untuk jawatan N17 ini dan boleh

membuatkan orang suka pada awak semasa menjalankan

tugas?”. Haaa..Begitulah:-) Jawapannya mungkin

” Saya suka SENYUM kot tuan panel”. Soalan-soalan

sebegini bukannya suka-suka ditanya. Ada maksud

tersiratnya.

5) Jangan lupa study isu-isu semasa, dasar kerajaan,
ekonomi dll. Baca je akhbar:-) Ni nak uji kita
peka dengan hal sekeliling kita atau tidak.
Dijangka ‘famous’ ditanya adalah berkenaan
“1 MALAYSIA”. Study lah. Baca aje kat link

di bawah:
–>http://www.1malaysia.com.my/my/about/about-1malaysia/

Ok lah..

Sekian saja dari saya. Ada info baru saya maklumkan.

opppss…

Comments (1,844)

 

  1. Shami says:

    Salam…ada sapa2 yang berjaya dapat ucapan tahniah dari pihak SPA untuk jawatan pegawai Imigresen KP17?

    Nak tahu statistik untuk pengambilan jawatan Pegawai Imigresen..ada sapa2 boleh tolong tak?

    Bila ‘result’ jawatan pembantu tadbir nak keluar? adakah hujung bulan ini atau pertengahan bulan Feb ni…?

  2. yaya says:

    hrp2 result keluar 31 jan ni.. penat dh menunggu.

  3. cik lala says:

    tp ase keluar 13/2 nt la. huuuu. mmg penat tgu result…cehh, mengalahkan tgu result SPM pulak kan. hehehe

  4. zieyta says:

    kenapa lak tak leh komen nie
    something wrong or kenapa yekk
    komen tak boleh appear

  5. hayati says:

    alhamdulillah….selesai sudah temuduga pembantu tadbir n17…heheh…terkejut jugaklah coz x macam interview penolong akaun bln 6 tempoh hari..interview kali nie dalam bm…soalan pun senang dan ringkas..dan x banyak songeh kali penemuduga….hihih..antara soalan yg ditanya…

    1.PERKENALKAN DIRI.
    2.APAKAH YG ANDA TAHU TTG KJN PERSEKUTUAN?
    3.TUGAS2 PT P/O
    3.TUGAS2 PT P/O DLM JBTN PERKHIDMATAN
    5.SUMBANGAN

    debaran tunggu result pada 14/2/2011 nie!!

  6. Zieyta says:

    Nurul,
    alhamdullilah . Ok semuanya. Byk soalan iq aje. Kita tgk result nya nanti. Yg dtg semua muda2. Zieyta nie dh kira senja. ha ha ha. Mcm x der harapan aje.

    • nurul says:

      zieyta
      umor bukan jd halangan
      ari tu ade calon umo 33 dah
      still pg interview

    • seroja says:

      zieyta…saya pun 32 tahun, dan saya pernah kenal dengan seorang kakak umur dlm lingkungan 35 tahun still lagi diterima kerja gov. sebagai pembantu lab. so masalah umur mungkin xmenjadi isu kot….

  7. Zieyta says:

    Nurul,
    alhamdullilah . Ok semuanya. Byk soalan iq aje. Kita tgk result nya td. Yg dtg semua muda2. Zieyta nie dh kira senja. ha ha ha. Mcm x der harapan aje.

  8. Zieyta says:

    Tadi * nanti*

  9. yaya says:

    result keluar 14/2 ke? aduhai lama nye lagi ..
    :(

  10. Zieyta says:

    Nurul,
    32 dah kira ok ler…. Akak nie dh 35 bln 3 nie 36….dah senja tau. Rasa mcm dh tamat tempoh nak keja kerajaan

    • yaya says:

      setahu sy kan ramai keje kerajaan ni yg dh berusia sikit.. yg dh kawen. jarang nampak yg muda2, cntk, bergaya, cun, slim.. huhuhu.. :P

  11. hayati says:

    hehehe…kepada rakan-rakan yaya dan nurul serta zieyta…jangan fikir sangat,yg penting banyak kan doa….umur bukan isu nak minta kerja…walau macam mana pun kita dah usaha….nantikan result pada 14/2/2011 nie k…dalam surat tawaran terbaru yg diterima ada tulis..
    macam tahun2 sebelum nie nie…mmg result akan kuar selepas sebulan kita interview…apa2 pun semoga kita semua berjaya k…..:)

  12. Zieyta says:

    Yeza……hidup mesti happy walau apa pun kan. Doakan semua kat sini berjaya ditempatkan di sektor awam. Nanti semua bgtau keputusannya.

  13. Shami says:

    Betul..yg penting hidup mesti happy..Pakcik aku dah umur 37 tahum tapi baru2 ni..dia dipanggil utk bekerja di Jabatan Kerajaan..ha..tgk tu..masih lagi diterima…yg penting ada keyakinan dan betul2 utk bekerja di jabatan kerajaan.

  14. nurin says:

    Time interview hari tu penemuduga ada tanya saya, dah berapa kali dpt interview gov..saya cakap dah 8 kali. 2 kali dapat calon simpanan..dan penemuduga tu terus terkejut…..ada kemungkinan x bila kita dah banyak kali gi interview tp xdpt2 juga,untuk kali ni dia akan bagi peluang.??…harap2 tu dpat lah hendaknya…Amin…..dah hampir putus asa dah niii…..

  15. yaya says:

    hmm.. result kompem kuar 14/2 eh? huhu..
    kena tunggu lagi sebulan.
    sabar2.. hehe..
    pd kwn2 semua, benda2 kecik tu sume xpenting.
    umur ke, pengalaman interview ke, or pe saja tak berapa penting. Jika rezeki itu dh tertulis oleh Allah s.w.t ia takkan kemana. even kita tak yakin masa interview tempoh hari namun jika ia rezeki kita insyaAllah kita akan dpt. tapi kalau kita masih tak dpt, anggap takde rezeki dan mungkin kita akn dpt yg lbh baik. Tuhan tahu apa yg terbaik buat kita… :)

  16. yaya says:

    mana cik sibuk-sibuk eh..???? nak tau perkembangan ni.. cik sibuk-sibuk, mehla sibuk-sibuk kat sini.. hehehe..

  17. Noriey says:

    salam…..saya akan menghadapi inteview pada 26.01.2011 nie utk jwtan pembantu pengurusan murid, bawah SPP.blh x saya nk dapatkan tips utk jawatan nie?

    • Iza K says:

      Saya pun da inteviu PPM 14 Jan lepas, tips nye perlu la ingat berita2 hot semasa berkaitan isu negeri,negara,politik. some more is jgn lupa nama agong,sultan,pengarah pelajaran & suma lah yang berkaitan dengan nya.yang penting mesti confident! chaiyok2!

  18. ctnor says:

    sy pun same gak dapat interview tuk jawatan pembantu pengurusan murid bawah spp tp sy xtau pe yg harus sy study sbb sy kurang pengetahuan mengenai bidang ni.. ade sape2 leh bantu?

    • Iza K says:

      kerja PPM ni,membantu guru menguruskan murid pra sekolah/khas dr segi mkn minum,blaja,keselamatan,data & rekod pelajar,kemas kelas dll lg.

  19. najah says:

    berapa gaji pembantu tadbir (N17) ni yek?

  20. cik lala says:

    Jadual Gaji :
    P1T1 RM820.38 – P1T24 RM2151.35
    P2T1 RM871.81 – P2T24 RM2272.50
    P3T1 RM924.75 – P3T24 RM2397.95

    ITKA RM115.00
    IMBUHAN TETAP PERUMAHAN 180.00
    COLA RM300/RM200/RM100

  21. nurin says:

    cik lala,

    apa beza P1T1 , P2T1 dan P3T1 tu ye? ada sapa2 tahu?

    • cik lala says:

      kalau SPM, gaji starting 820.38 tu utk gredN17. pastu nnt kan ade kenaikan pangkat, klu kite naik pangkat ke N22, gaji pon naik la ikut tangga2 tu..kire macam yg dah lame gile keje kerajaan, gaji die mungkin dah 2ribu lebih..

      tu ikut kefahaman sy la, sb dulu sy praktikal kat goverment. :)

  22. zieyta says:

    masa interview hari tu ader gak dia tanya ttg tangga gaji pt nie. nasib baik gak ader baca. ader 2 org tukang interview sorang tu tanya ttg gaji dan elaun-elaun tu. zieyta ngan confident jawab. pastu yg sorang lagi tanya balik ader tak elaun-elaun lain pt dpat selain yg disebutkan. mcm nak kelirukan aje. nak tanya kawan2 ader lagi ke elaun lain selain yg cik lala katakan tu

  23. Ina says:

    Zieyta,

    Yg cik lala katakan tu..elaun wajib setiap bulan…
    tak pasti tentang alaun lain..Tapi OT mungkin ade..tengok pada jabatan itulah..klu byk keje adelah OT… hmmmm

    • cik lala says:

      mula2 kerja gaji mang sikit. its starting kan. nt dah lame2 gaji naik la. pencen pon ade kan. tu syok klu dpt keje kjaan kan. takpyh la nk pk OT sgt, kerjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa je smpai penat. hehehe

  24. zieyta says:

    yup betul tu. bergantung pada jabatan lah nanti.

  25. Zieyta says:

    Betul tu…. Sekrg nie kena buat ot lagi smpi mlm. Tp kadang2 ler. Boring gak. Bila lah nak merasai nikmat2 tu……

  26. yati says:

    der masalah ni…saya jarang online…tadi tergerak hati nak wat permohonan baru SPP.ternampak plak temuduga.saja semak ic…dapat temuduga 19.01.2011(semalam).tapi tak dapat surat pun..sedihnyer..dah cube call SPP tapi talian sentiasa sibuk.email tak balas.so,apa perlu saya buat.memang nak sangat pergi temuduga tuh…

  27. zieyta says:

    sygnya…takkan dia tak hantar kan. pelik gak nie

    sy sendiri pun dah berdaftar tp keliru nak check status kat spp. dia ader hantar email penerimaan tp nak tgk biler2 temuduga kat mana yer.

  28. murni says:

    saya dah lpas intebiu ppm 13.01.11….tgh tunggu kptsn lak ni..

  29. apin86 says:

    ada satu soalan…saya nk tahu adakah selepas tamatnya satu2 sesi interview, telah ada keputusan…ataupun blm lg..ini kerana saya telah menanyakan hal nie kpd dua tiga org penjawat awawm , tp jwpnnya adalah tidak tahu..so sapa2 yg tahu ttg nie…

    adoyai..ingatkan 31 jan nie…saya interview 15hb dis..huhu….

  30. zie says:

    Pagi all..
    Adoiiii…tengah berdebar tgu result pembantu tadbir N17 dapat plak surat tawaran ujian fizikal / temuduga dari SPA tuk jawatan Pegawai Imigresen KP17 ! Excited sangat9..dah lama tgu jawatan nie… tapi sayang,saya pregnant 3 bulan. Dah bukan rezeki sya kot..namun saya tetap redha!! Ada sesape pernah dpt jwatan ni x??

  31. zieyta says:

    tadi saje2 tgk laman spa..tiba2 terpandang keputusan temuduga p.t. berdebar2 gak masa klik masuk. hati menjadi lega….
    MAKLUMAN
    Keputusan temuduga bagi jawatan Pembantu Tadbir (P/O) Gred N17 akan diumumkan pada 14 Februari 2011 (Isnin).

    Segala kesulitan amatlah dikesali.

  32. Iza K says:

    hai,saya baru pas interview PPM 14 Jan 2011 lepas. Agak2 bile keputusan nya akan kua ek? Ada sape2 nak share? TQ

  33. Sibuk-sibuk says:

    Salam dan Apa Khabar,

    Ada orang cari saya nampak..haha..

    Maaf, saya ingat tugas saya sudah selesai.

    Saya terbaca di atas tarikh keputusan PT(P/O) ialah 14 Feb 2011. Saya pun tidak pasti sama ada tarikh itu betul atau tidak, kalau betul baguslah…sebab saya diberitahu mungkin Mac.

    Proses pemilihan calon yang berjaya sebenarnya lebih sukar dari yang dijangka. Calon2 yang saya pilih berdasarkan kuota saya adalah 25 termasuk simpanan. Insya Allah, harap2 semua dipanggil untuk berkhidmat dalam kerajaan. Yang berjaya tu, TOLONGLAH pergi kepada penempatan saudara/saudari. Bukankah itu yang dijanji semasa temuduga ? Sanggup bertugas di mana sahaja kan ?

    Seperti yang saya kata dalam post2 saya yang dulu, semua yang jawab nak kerja kerajaan sebab nak pencen, semua saya reject. Bukan kejam, tetapi saya bertanggung jawab memilih orang ke dalam perkhidmatan ini. Jadi saya perlu pilih orang yang boleh menyumbang kembali kepada rakyat, bukan mengharapkan dapat duit selepas umur 58. Percayalah, pencen pembantu tadbir tidak tinggi melainkan usaha untuk meningkatkan diri itu sentiasa dibuat sepanjang perkhidmatan.

    Sekian.

  34. zieyta says:

    kalau bulan mac nampaknya lambat lagi lah yer. berdebar gak nak tgu keputusan…
    tapi tak pelah kita semua bersabar ajelah dengan doa semua berjaya dapat ditempatkan di sektor awam.
    kalau saya diterima sy dengan tulus ikhlas dan menerima dengan hati terbuka jika sy ditempatkan di mana2. bukan senang nak dapat nie weiiiiii…..
    bertahun2 tgu…

  35. yaya says:

    cik sibuk-sibuk dh kembali la.
    gembira sgttt hati bila cik sibuk-sibuk muncul tapi sedikit kecewa bila cik sibuk-sibuk ckp keputusan bln Mac. saya dh tak sanggup menunggu. makan xkenyang, tido tak lena dh ni.. rasa teruja sgt nak kerja kerajaan. ini sajalah yg saya mampu beri bt masa ni utk mak abah kt kampung. mereka harap sgt saya dpt keje kerajaan.
    cik sibuk-sibuk, terima kasih la ye kerana kembali di blog ni…. =)
    insyaAllah kalau diterima saya sanggup ditempatkan di mana-mana sekali pun.

  36. cik lala says:

    result 14feb???wahhh. bededarnye. same2 la kite tunggu result die k. :D

  37. merpati biru says:

    zie, awak masih ade rezeki. inshaallah. pegi intebiu peg imigresen tu, jgn tak pegi. tak silap sy kalo jabatan kerajaan ni tak bersikap prejudis t’hdp ibu2 yg mengandung. lg pon kandungan pon kecik lg kan ?

    saya pun da hadiri intebiu utl peg imigresen bulan 11 taon lepas. alhamdulillah. saya diterima. skrg tgu surat tawaran. dgrnye lambat lagi untuk lapor diri. maybe dlm bulan 3 nanti.
    tp sy ni pun suspect sy pregnant ni. tp sy da tanye beberapa pendapat, diorg ckp maybe tak memberi kesan ada tawaran tu nanti. hrp2 mcmtu lah. inshaallah.

    so, pd sape2 yg akan menghadiri temuduga utk peg imigresen ni, sy ucapkan smoga berjaya k.

    • cik lala says:

      nak tanye ni…
      intervew peg imgresen tu ade latihan fizikal tak??

      • nurul says:

        cik lala,
        baru cek td..ade periksa fizikal dlu.. sy tinggi 167cm tp badan berat lak coz jenis cutting besar..risau lak nnat kne reject..
        die ade ujian tinggi,berat bdn n kawad skit kalo tk slh sy

    • nurul says:

      ujian fizikal mmg dorg titik beratkan ke?sebb ade kwn sy bada gempal still lepas interview

    • Shami says:

      Merpati Biru..,

      Dari mana awak dapat tahu..bulan 3 ni..baru lapor diri..? Maknanya lambat lagi la yer..nak lapor diri..
      Hari tu ..awak temuduga kat mane?

    • zie says:

      merpati biru,
      thanks 4 ur support!! yes!! kandungan kecik lagi..tapi saya risau kalau time ujian tu kena buat aktiviti lasak takut nanti menjejaskan kandungan plak. Lama ke masa intrview tu puan merpati?? saya xde basic nak kawad..klau failed time kawad camner?? ;(

  38. Shami says:

    Salam ..

    Zie..baik awak pergi…lebih baik mencuba sebab peluang temuduga kerajaan ni..bukannya datang selalu..kan…

    Nurul..,
    Pemilihan ujian fizikal memang dititik beratkan..Pastikan berat badan anda ‘maintain’ ’26′..jgn lebih..penglihatan mesti baik..Selain itu ada asas kawad dan tak silap ukuran dada bagi kaum lelaki..Jika ada salah satu tak dari ujian fizikal ini tak lepas..eemm..jgn harap nak melangkah untuk temuduga berikutnya…

    Selamat berjaya…

  39. Misz Laila says:

    Hi merpati biru,..harap awak boleh tlg bagitau apa soalan2 yg d tanya masa interview for Pegawai Imegresen KP17.sa minta tlg sangat2.Sa interview 14th Feb ni…1st time kena panggil after 10 years trying..

  40. lisa says:

    sape2 ada pengalaman interview pegawai imigresn tlg share2…tq…

  41. ady says:

    Salam..saya dapat interview 10/02/2011 untuk imigresen KP17..1) brape tangga gaji dia eh..2) ape jer soalan2 yg biasa ditanya tuk jabatan imigresen ni eh??? anyone help me plz???

  42. merpati biru says:

    zie, jgn risau. kat surat tu die cuma tulis ujian fizikal dan pancaindera kan ? takde ujian kecergasan kan ?
    so, mmg tak de kena lari ke lompat2 ke mmg takde.

    proses nye cume, ujian fizikal iaitu die cek berat,ketinggian=BMI, then die tgk badan ada parut2 pembedahan or eksiden ke ape, kalo ade reject. kalo takat parot2 luka biasa or kudis ke takpe kot. cume yg diambil kira parut2 spt bekas pembedahan dll… pastu, die tgk cara jalan, ada bengkok or kengkang ke ape. then soh kite kawad. pastikan time buat tu bersungguh2 la. die ade tgk bahu senget ke tak. tangan senget ke, atau tak sama panjang ke.

    pastu die wat ujian pancaindera iaitu cek mata. kalo sape2 yg rabun tu, tak payah la buang mase pegi, mesti fail. yg rabun warna pon tak digalakkan pegi. kat situ nanti die cek ade pakai lens ke tak, pastu die soh baca abjad2 kat dinding. mcm kat kedai cermin mata selalu tu.
    pastu kene baca tulisan or nombor2 kat buku, yg berwarna warni.

    dlm pada proses tu, kat mane2 bahagian kalo kite fail, kite akan di suruh balik. kalo lepas sume ujian, baru lah dibenarkan utk ke peringkat temuduga.

    semua nya dijalankan pd hari yg same.

    pastu time saya dlu, sy pegi siap2 ngan pakaian sukan. dlm bag sy standby baju kurung utk salinan masa interview[kalau berjaya].

  43. merpati biru says:

    nurul,
    jgn risau badan gempal ke ape ke.
    asal kan awak melepasi garis2 yg ditetapkan, tak jadi masalah. pandangan fizikal tak diambil kira.

    contoh nya.[contoh je tau, sy tak igt yg sebenar2 punya]

    kat surat tu dia tulis, berat mesti 46kg[min], 60kg[maks],
    tinggi pulak 152cm minimum.

    awak pulak berat 59kg tinggi 153cm pastu awak rase awak da gemuk sgt, tp kat ctu awak da melepasi garis yg ditetapkan. so, tak jadi masalah. awak layak ke ujian2 seterusnya.

    pastu ujian bmi pulak. die kira2 cukup bmi, tak kurang bmi min dan tak melepasi bmi maksimun, awak lepas ke ujian seterusnya….

    proses nya cmtu la…. so, jgn risau tntang badan besar atau apa. try2 la timbang berat dan cek ketinggian. mana tau lepas. boleh proceed utk ujian tersebut nanti.

    =)

  44. merpati biru says:

    utk kawan2 yg nak p intebiu ni, sy share cket soalan2 yg ditanya k.

    mase sy aritu, die tanye ape ek…mmmmm…

    k…

    biase la, introduce urself in english. [buat sebaik mungkin, kalo bule tu, sblom pg, prepare la, buat skema jawapan...ekekekkeke. cm time skola lak...]

    pastu kalo da kawen ke ape, mesti dia tnya husband keje ape sbg ape, cm sy husband self employed, so dia tanya nape tak bekeje ngan husband. so, kena pandai goreng la….

    pastu dia tanya current issue yg bekaitan ngan imigresen. n current issue melibatkan negara. kena elaborate issue tu.

    lg, dia tanya nape berminat dgn jawatan peg imigresen.

    die suh sebutkan 4 fungsi utama jabatan imigresen.

    apa tugas pegawai imigresen.

    sbutkan 3 buah pintu masuk ke melaka[mungkin ikot negeri kita mohon]

    kalau ditugaskan di sarawak macamana ?

    jab imi bawah kementerian apa. sapa menteri nya.

    ape lagi ek ? mmmmm…..

    byk gak la soklan. tp dalam jawab soalan tu. pastikan tak stress.

    jawab besungguh2, tp tenang.

    buat kan sesi interview tu seronok. jgn pk yg bukan2 or t’lampau mengharap.

    yg penting sblom interview tu siap2 kan diri. rajin2 kan bukak website imi. amek details2 yg dia bagi. buat note. cuba ingat.

    kalau boleh segala proses pengeluaran produk[visa,permit,passport dll] tau dan faham. mana lah tau dia tanya nanti kan.

    • nurin says:

      merpati biru,
      nak tny psl current issue yg berkaitan dgn imigresen tu nak baca kat mana ek?sbb sy baca lam paper byk issue peg imi yg kena dakwa pasal rasuah…xkan nak jwb pd panel cam tu,kan…silap2 kena reject…

  45. yaya says:

    hmm.. rugi plak tak apply jawatan ni. saya minat gak kerja2 yg beruniform mcm ni… =(

  46. Misz Laila says:

    omg,..byk nya soalan..hopefully lulus ujian pancaindera & dapat p interview & lulus interview..anyway thanks Merpati Biru for the info :)

  47. cik lala says:

    huuu. minat jgk jwtn ni. tp kompem2 dah tak dpt sb rabun :(

  48. syarif says:

    slam..sya dpt interview pembantu tdbir n17 mjlis prbndran kulai pda 29.jan.11..sya nk tye ape psdiaan y prlu sya hdapi sblum nk mghdiri interview trsbut?

  49. zie says:

    Owh..cam gitu ke??? x tau plak! thanks 4 sharing.. ramai x calon time merpati g intrview ari tuh?? masa tu pegawai dia ada tnya x saper2 calon p’puan yg pregnant?? takut nanti bila dia tau kita pregnant terus dia suh kita balik..hampa!

  50. nurul says:

    merpati biru,
    sy kalo org tengok tk sangka berat cmni coz tulang n rangka sy besar..
    so die jadi berat..org tak expect berat cmni
    hahaha,,
    dah penah pg interview polis dlu..sama je ujian fizikal die ek..
    tp polis lg teruk..strght sgt…

Leave a Reply