Temuduga Pembantu Tadbir N17

Info ni berkenaan Temuduga Pembantu Tadbir N17.
Mungkin anda terlibat dan mungkin juga
tak terlibat. Jika tak terlibat, bolehlah forward
kan info ini kepada rakan-rakan yang perlukannya.

Pembantu Tadbir N17 (Perkeranian/Operasi) sememangnya
banyak kekosongan sekarang especially di kementerian
- kementerian kerajaan di Putrajaya..Staff tak cukup!

Oleh itu..

SPA memanggil beribu-ribu calon berkelayakan untuk
menjalani temuduga di pusat temuduga SPA bermula
29 Nov – 31 Disember 2010 ni.

Itulah! Ramai dipanggil, ramai juga yang akan diambil.

Apakah tugas Pembantu Tadbir ni?

—————
Deskripsi Tugas:
—————
Bertanggungjawab melaksanakan tugas-tugas perkeranian
dan operasi di peringkat Kumpulan Sokongan yang merangkumi
aspek perkeranian dan operasi (termasuk, tetapi tidak terhad
kepada, tugas-tugas pentadbiran am, pengurusan personel,
perkhidmatan kaunter dan pemprosesan, pengumpulan data dan
maklumat, pengendalian peralatan perhubungan/komunikasi).

————————–—-
Skop Fungsi dan Bidang Tugas:
————————–
Aspek Perkeranian
a) Pentadbiran pejabat.
b) Pengurusan personel.
- perjawatan, pembangunan organisasi dan perancangan sumber manusia
- perkhidmatan, latihan dan kerjaya
- gaji, elaun dan kemudahan
- faedah persaraan
c) Pengurusetiaan.
d) Menaip dan menyediakan dokumen rasmi yang diarahkan dalam masa yang ditetapkan.
e) Pengurusan Rekod.
f) Pengurusan Kewangan.
g) Pengurusan Fail.

Itulah serba ringkas berkenaan deskripsi tugas
Pembantu Tadbir ni…

Bagaimana nak prepare untuk hadiri temuduga N17 ni?
Jom ikuti sedikit tips..

1) Buat preparation awal. Kaji apakah tugas bagi
pembantu tadbir ni. Anda boleh lihat di atas
di bahagian skop fungsi/bidang tugas. Contoh
kerjanya:

# urus punch kad staff di jabatan/unit

- siapa lewat, siapa MC :-)

# Jaga fail. Termasuk kena cari fail.

# Jaga cuti, gaji, kebajikan staff

# Menaip dan buat surat/dokumen

# Jadi POSMEN :-)

# Kadang-kadang jadi PA

# Jadi urusetia meeting, seminar ke, kursus..

# Jadi operator telefon..Berhubung dengan

rakyat…

# Macam-macam lagi kerja Pembantu Tadbir ni

yang penting-penting. Kata mudahnya, tiada

pembantu tadbir, tak jalan juga operasi

sesuatu jabatan/unit dalam sektor kerajaan.

2) Baca pekeliling bagi perkhidmatan awam. Ini
bagus, dan berguna masa ditemuduga. Saya sering
dimaklumkan ramai juga calon ditanya soalan
berkenaan pekeliling ini. Contohnya, ditanya
berkenaan tangga gaji pembantu tadbir, pasal
cuti, pasal kenaikan pangkat. Tapi tak semestinya..
Ada juga yang tak ditanya pasal pekeliling ni.
Bagi saya, tahu basic-basic sudah memadai:-)

3) Jangan fikir pasal nak menjawab soalan temuduga
saja. Anda akan dinilai dari segi akhlak, keyakinan,
adab, air muka dsb nya. Untuk jawatan pembantu
tadbir ni, anda perlu kelihatan sentiasa ramah
sentiasa senyum. Almaklumlah, tugas pembantu
tadbir nanti akan membuatkan anda berjumpa dengan
ramai orang. So, kenalah sentiasa ramah, senyum
semasa temuduga supaya si panel penemuduga akan
berkata “Dia ni peramah, dia ni suka senyum. Memang
sesuai dengan jawatan ini”.

4) Jangan terkejut dengan soalan-soalan PELIK.
Contohnya: ” Kenapa Suami Awak Nak Kat Awak Ye?”
Apakebenda soalan macam tu? Maksud tersiratnya
” kenapa awak sesuai untuk jawatan N17 ini dan boleh

membuatkan orang suka pada awak semasa menjalankan

tugas?”. Haaa..Begitulah:-) Jawapannya mungkin

” Saya suka SENYUM kot tuan panel”. Soalan-soalan

sebegini bukannya suka-suka ditanya. Ada maksud

tersiratnya.

5) Jangan lupa study isu-isu semasa, dasar kerajaan,
ekonomi dll. Baca je akhbar:-) Ni nak uji kita
peka dengan hal sekeliling kita atau tidak.
Dijangka ‘famous’ ditanya adalah berkenaan
“1 MALAYSIA”. Study lah. Baca aje kat link

di bawah:
–>http://www.1malaysia.com.my/my/about/about-1malaysia/

Ok lah..

Sekian saja dari saya. Ada info baru saya maklumkan.

opppss…

Comments (1,853)

 

  1. ida dadida says:

    azman: surat posting sye blum smpai lg.tp kelmaren sye col kkm dia kte dh pos laju jumaat bru ni.sempat jgk dia mintak ic sye nk semak dpt kt mne.staf kkm ckp lapor diri di jab.kes.ngri dulu .ni tgh tnggu posmen

  2. Azman says:

    Erm………mcn tu ker….terima kasih kerana bagi infor…

  3. Azman says:

    mira: dah call tanya Pihak KKM ke….saya rasa memang sah PTPO N17 lapor diri awal bulan Ogos….maknanya pd 25/07/2011 kita dah boleh call tanya berkaitan dgn tempat posting kita….lapor diri bulan puasa…huhuhuhuhuhu

  4. nur says:

    da dpt surt twran..tp surt dr kkm lom dpt ag..
    ble leh tau ekk..

  5. faisal says:

    sebulan lg….sabar kengkawan…hai..klu kn jauh kang,kn cri rmah sewa..klu ad pngnkutan xpe,bg yg x der….mntk2lh buleh kelate…tu lh cabarannya kengkawan…

  6. Yunizar says:

    PT W17 dh terima surat posting hr ni guna pos laju….
    Area seremban
    posting 18/7/2011

  7. Azman says:

    faisal: Demo send no H/P demo dalam email kawe, mudoh nak tanya khbr

    jejaka_pmk@yahoo.com.my

  8. ida dadida says:

    surat posting sye bru je sampai ni.ptw17 ..lapor diri pada 18.7…Mujur dpt kt ngri sndri..selesai sudahhh..

  9. zieyta says:

    tahniah ida dan selamat bertugas…
    nasib baiknya dapat di negeri sendiri. mesti seronok kan.
    kita masih berdebar mana agaknya di posting kan

  10. mira says:

    zieyta : tadi saya ada col kkm…mmg kita akan di hantar ikut negeri masing2….lau xde dekat negeri masing2 pun negeri yang berdekatan…
    Tahniah Ida selamat bertugas

    • zieyta says:

      mira,
      yake…alhamdullillah…
      dia akan ikut negeri asal kita lah yekkk…legalah mcm tu. sbb zieyta ader baca statistik jawatan tu kuantan byk…

  11. Azman says:

    Erm…….kalo x der kekosongan negeri asal letak posting di negeri berdekatan……..alamak….dengar khbr negeri area pantai timur x de kekosongan…..yg kosong hanya untuk staf lama yang nak bertukar aje…………nasib2

  12. ida dadida says:

    sama2 ..mira dan zieyta sabarnyer..he3..

  13. Azman says:

    ida dadida: taniah………..good luck……jgn lupa bagi tahu kena posting kt daeraah mana…pada mira dan zieyta, sabar2 ye….may be awal bulan ogos kita posting kot… penantian adalah suatu penyeksaan…hehehe

  14. anaz says:

    assalamualaikum sahabat2 smua..

  15. Azman says:

    salam semua, diam jer……… x der info terkini ker….

  16. faisal says:

    salam semua….mtk maaf ye,tumpang tya…ad sapa2 blh jlskan tak term dekat surat tawaran ptpo n17,syarat2 tawaran bah (d)..’tawaran jawatan ini akan terbatal dgn sndrinya sekiranya tuan,puan tdk menerima tawaran jawatan atau gagal melaporkan diri bertugas dalam tempoh 30 hari dari surat ini’….

  17. ida dadida says:

    faisal:bahagian D yg tertulis dalm surat tawaran tu,abg saya ckp..sajer jer..xpyh nk risau…mcm kwn saya aritu..dier dpt srt tawaran 2 bln bru lpr diri..jadi jgn bimbang sgt okey..dgr citer ptpo lpr diri awal bulan ni..sabr yerr

  18. miza says:

    em tentu best kan …zieyta kalu awak dapat dengan kuantan x la juah sangat kan….area sendiri tentu best…nanti bagitau la wak dapat kkm mana?

    • zieyta says:

      miza,…

      mmg tak jauh dkt bandar dalam 5 km..insyALLAH akan zita bgtau…
      berdebar2 lak nak tau positng kat mana???

  19. anaz says:

    alhamdulillah surat dah sampai tdi…..syukur sngat…penantian berakhir… :)

  20. ida dadida says:

    tahniah anaz..he..suke r tu…

  21. faisal says:

    thnks ida…lapor diri kt jabatan kesihatan negeri ke…lps tu bru tau duk unit mana kan…selamat bertugas..bg yg lapor diri bulan ogos,mcm sy..berjimatlah dri skrg..sbb gaji pertama anda akn diterima selps hari raya nti…

  22. faisal says:

    mira:zieyta…ad baik jgk lapor diri bln ogos…smpatlah klu nk tempah baju lg….he2

  23. ida dadida says:

    tahun ni raya sakan lh kiter ek…tpi gaji mesti 3bln bru dpt atau half bln…trpaksa pnjm duit mak dulu ..hu3..hari raya paling bermakna n paling gembira thun ni.ahaksĀ”

  24. Azman says:

    Kalo lapor diri awal bulan ogos o.k juga, dapat bajet untuk bulan2 yg terpaksa top up perbelanjaan….sekaran gov paling lama 2 bln dah dapat gaji dah…he2

  25. faisal says:

    yo lo doh man…

  26. Azman says:

    Salam semua, mengikut cakap staf KKM pada 25/07/2011 kita dah mula boleh tel tanya berkaitan dengan posting kita..masih tinggal 16 hari lagi…

  27. noor says:

    harap2 ape yg diimpikan terlaksana…

  28. noor says:

    bermakna raya ni tak de gaji lagi le..hu hu hu..tak le merasa nak kasi duit kat anak saudara tu…

  29. anaz says:

    masih menunggu surat dri jbtan utk lapor diri…adoiii

  30. noor says:

    saya pun duk tgu..dah le surat tu sampai kat rumah kat alor setar pastu famili kena post mai balik g penang…aduhai..penanti yg penuh penyeksaan….:(

  31. Azman says:

    Kalo ada apa2 perkembangan send email saya…

    jejaka_pmk@yahoo.com.my

  32. sarra says:

    salam..
    hi semua, sy pn dpt offer ptpo same ngan korang…
    Penat nunggu tarikh posting, lagi kecewa dah ltk jawatan awal2 mase dpt offer letter dlu (16/6). Kes nya call spa dia ckp dlm masa terdekat. ni dh kat sebulan dh. Nsb baik blh luang ms ngan bby. posting pun hrp2 x jauh la. cian kat bby kecik lg. kalo ada sesape yg dpt surat posting awal2, tolong inform sy k. plss.

  33. sarra says:

    nice 2 meet u all

  34. Azman says:

    Salam……….sy blum buat surat resign lagi, kalo dah sampai surat posting baru nak buat surat resign….kalo x.. jd penggangur terhormat…..

    • zieyta says:

      salam semua,

      tak der apa2 khabar terbaru dari KKM lagi ke? saya awal bulan hari tu dah hantar surat resign. alhamdulillah majikan saya benarkan saya kerja sampai saya terima surat posting….sampai nak abiskan balance cuti pun tak boleh.

      • sarra says:

        hi zieyta ; call kkm td. jwpnnya sama cm yg lain2 ckp. lepas 25hb baru depa suruh call lg. tp dia adalah tanya nak kt mana dia cuba selitkan nama. n tarikh posting katenye awal ogos. 2 jela yg sy dpt dr kkm. maknanya, sabarla lg….

        • Azman says:

          sarra…awak asal negeri mana?…………posting ni biasa tgk pada kekosongan…kalo negeri tu byk kosong peluang calon posting nak dapat negeri sendiri adalah cerah…

          • sarra says:

            Azman ; saya t’ganu tp skng kat kl… hrp2 dpt kl sbb hubby kt cni. hr 2 mse call kkm(kak ilah) dia tanya kl samaada nk JKWP @ HKL. JKWP dia akan antar seluruh kl. so hope2 dpt HKL dkt skit ngan umah.. awk dr mana? ada x sape2 dr kl jugak. blh contact each other.

        • Azman says:

          sarra:- kalo awak nak masuk line posting KL senang aje, sebab kekosongan area KL memang banyak……jgn risau, kecuali awak nak posting area pantai timur, tu susah ckit sb kekosongan amat terhad….sy orang Kelantan.

        • Azman says:

          sarra:- saya kalo boleh nak kat kelantan…sb skrg ni pun sy keja kt kelantan….tu lah kekosongan kat kelantan ni sikit sangat…terpulang pd rezekilah….

        • Azman says:

          sarra:- harap2 mcn tu lah…insyallah

  35. Azman says:

    salam semua, pd 25/7/2011 cubalah call Pihak KKM mugkin dah tahu pasal posting kat mana-mana………….

  36. aryn says:

    salam semua..rasa2 nye melaka byk kekosongan x?? risau ni..

  37. noor says:

    MENGHITUNG HARI LE KITA SKRAG NI…MMMM..POST DI PENANG BANYAK TAK?TERUTAMA SEKALI SEBERANG PERAI SELATAN..SAPA2 ADE INFO BAGITAU LE…

  38. Azman says:

    Salam semua, untuk pengetahuan posting yg paling banyak kekosongan adalah di KKM Puterajaya, Kuala Lumpur dan Selangor…..kemunkinkan besar ramai calon akan dapat di area tersebut………….

  39. q_anaz says:

    sape2 kat sni yg dpt PTPO SUK PULAU PINANG…lapor diri anda tarikh apa ek?

  40. sarra says:

    mai pakat ramai2 dtg KL… huhuk

  41. Azman says:

    huhuhuhu……….rasa2 mcn kena posting kt KL jer..

    • Zieyta says:

      Kalau bujang kemungkinan besar tu ader. Zieyta berharap sgt dpt di tmpt sendiri. Td call kak ilah kekosongan negeri pahang 22, rasa termasuk cameron tp kalau cameron lebih baik dpt kl. Cameron terlampau jauh…..

  42. faisal says:

    Rumah untuk disewa..Bandar baru bangi…he2.nampakmya kena cari rumah sewa la nnti…

  43. shida says:

    any update tntg lapor diri?

  44. mira says:

    Zieyta:Boleh bagi link tak….saya cari xjmpe….

  45. Azman says:

    Kita kena bersaing dengan staff lama yang nak bertukar….
    keutamaan mestilah pada yg nak bertukar…….hehehe

  46. Azman says:

    Apapun kita tunggu dan lihat pada 25/07/2011 ni…huhu

  47. Azman says:

    salam semua, hari ni 18/7/2011 ada berlaku pertukaran antara staff KKM dalam pelbagai jawatan….maknanya slot yang ditinggalkan oleh staf lama akan di isi oleh staf baru…
    maka penantian 3 bulan calon posting akan berakhir tak lama lagi…..

  48. Azri says:

    Tuan/Puan jangan risau sebab KKM jarang letak kakitangan dia jejauh.Semua letak di negeri kelahiran atau berhampiran negeri kelahiran. Tapi benda ni terkecuali untuk orang pantai timur la sebab selalu orang kelatan kena Penang begitu juga Trengganu. Dihantar ke kedah perak dan sebagainya.Orang penang pun paling jauh dihantar ke Perlis ja. Rasanya memang bulan ogosla akan berlaku penempatan sebab pihak hospital dah maklumkan yang staf yang memohon pertukaran sudah mula bertukar ujung bulan ini.Apapun saya ucapkan tahniah sbab berjaya jadi PTPO or PTW kat KKM.Saya memang teringin nak jadi tapi saya dapat PTPO under gunasama untuk ambilan kedua lepas.Kami semua pakat tak dapat balik ke negeri masing masing.hampir 70% semua kena putrjaya.KKM lebih banyak prospek kalau dapat jadi PTPO dan PTW di situ sbab KKM adalah tertutup.banyak keistimewaan akan diperolehi.Paling penting anda akan berkhidmat dekat dengan masyarakat..

  49. Azman says:

    Azri:- good for infor, awak bertugas di bawah kementerian mana………

  50. zila says:

    bestnya…sya pla msih menanti…mcm menunggu buah yg x gugur.bila lgi intake ptpo nie??siapa tau??hrap2x sgat dpat…

Leave a Reply