Temuduga Pembantu Tadbir N17

Info ni berkenaan Temuduga Pembantu Tadbir N17.
Mungkin anda terlibat dan mungkin juga
tak terlibat. Jika tak terlibat, bolehlah forward
kan info ini kepada rakan-rakan yang perlukannya.

Pembantu Tadbir N17 (Perkeranian/Operasi) sememangnya
banyak kekosongan sekarang especially di kementerian
- kementerian kerajaan di Putrajaya..Staff tak cukup!

Oleh itu..

SPA memanggil beribu-ribu calon berkelayakan untuk
menjalani temuduga di pusat temuduga SPA bermula
29 Nov – 31 Disember 2010 ni.

Itulah! Ramai dipanggil, ramai juga yang akan diambil.

Apakah tugas Pembantu Tadbir ni?

—————
Deskripsi Tugas:
—————
Bertanggungjawab melaksanakan tugas-tugas perkeranian
dan operasi di peringkat Kumpulan Sokongan yang merangkumi
aspek perkeranian dan operasi (termasuk, tetapi tidak terhad
kepada, tugas-tugas pentadbiran am, pengurusan personel,
perkhidmatan kaunter dan pemprosesan, pengumpulan data dan
maklumat, pengendalian peralatan perhubungan/komunikasi).

————————–—-
Skop Fungsi dan Bidang Tugas:
————————–
Aspek Perkeranian
a) Pentadbiran pejabat.
b) Pengurusan personel.
- perjawatan, pembangunan organisasi dan perancangan sumber manusia
- perkhidmatan, latihan dan kerjaya
- gaji, elaun dan kemudahan
- faedah persaraan
c) Pengurusetiaan.
d) Menaip dan menyediakan dokumen rasmi yang diarahkan dalam masa yang ditetapkan.
e) Pengurusan Rekod.
f) Pengurusan Kewangan.
g) Pengurusan Fail.

Itulah serba ringkas berkenaan deskripsi tugas
Pembantu Tadbir ni…

Bagaimana nak prepare untuk hadiri temuduga N17 ni?
Jom ikuti sedikit tips..

1) Buat preparation awal. Kaji apakah tugas bagi
pembantu tadbir ni. Anda boleh lihat di atas
di bahagian skop fungsi/bidang tugas. Contoh
kerjanya:

# urus punch kad staff di jabatan/unit

- siapa lewat, siapa MC :-)

# Jaga fail. Termasuk kena cari fail.

# Jaga cuti, gaji, kebajikan staff

# Menaip dan buat surat/dokumen

# Jadi POSMEN :-)

# Kadang-kadang jadi PA

# Jadi urusetia meeting, seminar ke, kursus..

# Jadi operator telefon..Berhubung dengan

rakyat…

# Macam-macam lagi kerja Pembantu Tadbir ni

yang penting-penting. Kata mudahnya, tiada

pembantu tadbir, tak jalan juga operasi

sesuatu jabatan/unit dalam sektor kerajaan.

2) Baca pekeliling bagi perkhidmatan awam. Ini
bagus, dan berguna masa ditemuduga. Saya sering
dimaklumkan ramai juga calon ditanya soalan
berkenaan pekeliling ini. Contohnya, ditanya
berkenaan tangga gaji pembantu tadbir, pasal
cuti, pasal kenaikan pangkat. Tapi tak semestinya..
Ada juga yang tak ditanya pasal pekeliling ni.
Bagi saya, tahu basic-basic sudah memadai:-)

3) Jangan fikir pasal nak menjawab soalan temuduga
saja. Anda akan dinilai dari segi akhlak, keyakinan,
adab, air muka dsb nya. Untuk jawatan pembantu
tadbir ni, anda perlu kelihatan sentiasa ramah
sentiasa senyum. Almaklumlah, tugas pembantu
tadbir nanti akan membuatkan anda berjumpa dengan
ramai orang. So, kenalah sentiasa ramah, senyum
semasa temuduga supaya si panel penemuduga akan
berkata “Dia ni peramah, dia ni suka senyum. Memang
sesuai dengan jawatan ini”.

4) Jangan terkejut dengan soalan-soalan PELIK.
Contohnya: ” Kenapa Suami Awak Nak Kat Awak Ye?”
Apakebenda soalan macam tu? Maksud tersiratnya
” kenapa awak sesuai untuk jawatan N17 ini dan boleh

membuatkan orang suka pada awak semasa menjalankan

tugas?”. Haaa..Begitulah:-) Jawapannya mungkin

” Saya suka SENYUM kot tuan panel”. Soalan-soalan

sebegini bukannya suka-suka ditanya. Ada maksud

tersiratnya.

5) Jangan lupa study isu-isu semasa, dasar kerajaan,
ekonomi dll. Baca je akhbar:-) Ni nak uji kita
peka dengan hal sekeliling kita atau tidak.
Dijangka ‘famous’ ditanya adalah berkenaan
“1 MALAYSIA”. Study lah. Baca aje kat link

di bawah:
–>http://www.1malaysia.com.my/my/about/about-1malaysia/

Ok lah..

Sekian saja dari saya. Ada info baru saya maklumkan.

opppss…

Comments (1,852)

 

  1. EYN says:

    sy salah seorg yg dipanggil….sy nak tahu..sy mempunyai diploma….tapi mohonguna spm je..bolehke sy xperlu katakan bahwa sy mempunyai diploma…sy mohon gred17

    • admin says:

      Dari dulu sejak ebook RLTKK dikeluarkan, saya sering terima email yang bertanya sebegini:

      “Saya ni ada ijazah, boleh ke apply jawatan yang memerlukan kelayakan diploma?

      “Saya ni diploma, nak apply yang SPM boleh tak?

      “Saya ni ada ijazah, boleh tak jika saya mohon jawatan yang memerlukan SPM?

      Ya..Inilah soalan – soalan yang sering bermain – main di
      dalam fikiran mereka..

      Nasib baik takde yang tanya “saya ni ada SPM, boleh tak saya apply jawatan yang memerlukan Ijazah?…

      Untuk jawatan tetap biasanya…

      Boleh, ya memang boleh..tapi ada syaratnya…..

      Anda boleh memohon jawatan yang lebih rendah dari
      kelayakan anda! Dengan syarat :

      - Tidak melebihi satu level dari kelayakan anda.
      Maknanya, jika anda ada degree, anda boleh apply untuk jawatan diploma. Tapi tidak boleh apply untuk jawatan
      berkelayakan SPM. Hanya satu level di bawah saja. Begitu juga halnya jika anda ada diploma/STPM, anda boleh apply jawatan yang berkelayakan SPM. Tiada masalah…

      - Anda memang perlu memiliki kelulusan/sijil yang
      diperlukan bagi jawatan tersebut. anda ada degree, tapi
      tiada diploma (ada sijil matrikulasi saja), anda tidak
      layak apply jawatan bagi diploma. Maknanya, jika anda
      apply bagi jawatan berkelayakan Diploma, anda perlu ada diploma. Jika apply jawatan yang berkelayakan STPM, perlu ada sijil STPM.

      AMARAN: kelayakan di peringkat matrikulasi tidak dinilai
      setaraf dengan kelayakan Diploma/STPM.

      Jadi, sebelum anda apply mana – mana kekosongan
      jawatan, sila kaji dulu kelayakan yang dimiliki dan juga
      kelayakan yang diperlukan untuk jawatan tersebut. Jangan terus mohon saja, nanti tak dipanggil temuduga, marah pula.

      Ada kes seorang calon yang memiliki ijazah, tapi apply jawatan yang perlukan SPM.(dia isi borang online dengan gunakan SPM saja, tak bagitau ada ijazah). Bila dia dipanggil temuduga, apabila panel semak dokumen – dokumennya, didapati dia memiliki ijazah.

      Apa kata panel tersebut “Awak ni tak tahu ke yang jawatan niuntuk SPM, tapi awak ni ada ijazah..Kenapa awak datang juga ye…Lebih baik awak balik saja..”

      Belum apa – apa dah disuruh balik. Mengapa? Sebabnya dia telah gagal patuhi syarat yang telah diberikan. Ada ijazah tapi apply jawatan SPM. Sebenarnya nak sorokkan ijazah tu boleh, tapi jangan sampai terkantoi.

      Apapun, bersikap jujur adalah lebih baik dalam menghadapi situasi sebegini. Sikap jujur akan lebih memberikan seribu ketenangan kepada anda semasa temuduga nanti.

      Untuk menghadiri temuduga, sememangnya kita perlu membuat persiapan rapi yang awal. Dengan membuat persiapan awal ianya membantu kita untuk menjadi
      lebih tenang, berkeyakinan.

      Tips saya, untuk membuat persiapan beberapa pendekatan boleh diambil:

      1. Cari bahan-bahan rujukan temuduga.

      2. Cuba tanya rakan-rakan yang pernah hadiri temuduga kerja tersebut.

      3. CUba search di google berkenaan jawatan tersebut.

      4. Dan boleh juga layari perkongsian di blog saya di kerja-kerajaan.com/blog

      Semoga apa yang saya maklumkan membantu.

      Sekian saja dari saya..GOOD LUCK..

      • che siti sabiah says:

        Saya mempunyai diploma dan telah menghadiri temuduga pembantu tadbir baru-baru ini…alhamdudillah saya telah dapat menjawap apa yang telah disoal. Antara soalannya terangkan tugas-tugas pembantu tadbir? dan tentang 1 malaysia…dan untuk pengatahuan semua..saya juga menyatakan saya memiliki diploma…lebih baik berterus-terang kerana ini satu kepuasan bagi kita…jangan berbohong.Dapat atau tak itu terserahlah pada Allah.

      • intanhamdan says:

        macammana kite nak tahu kite apply gune spm atau stpm??saya konpius about nie….30 saya interview.takut saya kantoi nanti dalam spa saya apply gune ape..tak igt dah

      • lina says:

        saya mempunyai ijazah…baru-baru ni saya ada dapat tawaran kerja ‘pembantu pengurusan murid N17′…jawatan ni untuk kelayakan spm ke???

  2. Brother Love says:

    sy kan ikut kelayakan jawatan tersebut.

  3. nana says:

    sy pn dpt interview utk jawatan ni..esok..berdebar plak rase.ni kali ke 3 dpt interview spa.selamat berjaya kpd mereka yg bakal interview.chayok2

  4. Brother Love says:

    selamat berjaya kepada anda bdua

  5. nana says:

    time kasih brother love

  6. syima says:

    salam..sy juga dipnggil untuk jawatan ini…saya memiliki diploma…cuma sy nak tau perlu kew x sy tunjuk diploma yang sy ada??…

  7. Brother Love says:

    bawe jer diploma tue. takde masalah tue syima.

  8. Brother Love says:

    Kan ader tips-tips temuduga kat blog nie. Dptkan muat turun E-Book atau baca jer la segala tips yg ader.

  9. syima says:

    ok…thanks…tp knp ada org ckp x payah tunjuk..tu yg sy confuse…..

  10. suhana says:

    saya pun menghadiri temuduga tu esok..p tak tau nak baca per..ni first time dapat interview lam spani…insyaallah klu ada rezeki kiter sume dapat…

  11. zety says:

    saya nak bertanya kepada sesiapa yang leh menjawabnya. baru2 ini sijil2 asal saya telah ditenggelami banjir. saya sendiri tidak menyedari sebab ingatkan fail tu dalam rak2 yg da saya selamatkan. sijil2 asal tersebut rosak tapi bukan la rosak teruk. tulisan masih nampak jelas cuma ada gak cop2 yang da kembang sebab dakwat kena air, dan kertas2 tu gak mcam da bercampur warna dengan warna lain. jadi harapan tipis ke kalo sijil2 asal mcm tu? dan lagi satu. sijil2 masa saya bersekolah rendah mmg da ilang. penting ke sijil2 masa sek rendah? termasuk keptusan upsr dan kegiatan2 dari saya sek rendah. dan jika saya ada pencapaian yg agak cemerlang dalam kegiatan sukan di peringkat rendah sahaja, ianya diambil kira ke? dan bagaiman sekiranya pencapaian tersebut tidak mempunyai sijil kerana hanya dianugerahi pingat dan piala?

  12. jamal says:

    Sijil SPM ada? Jika ianya melibatkan sijil-sijil penting seperti SPM, Surat beranank, cuba terus ke pejabat pendidikan (SPM), atau ke JPN (surat beranak) untuk membuat yanng baru dan mendapatkan resit makluman bahawa dokumen sedang diproses..Ianya dibolehkan.

    Yang lain-lain seperti sijil lain tu macam aktvt di sekolah, bawa saja. Jika panel bertanya, maklumkan saja hal sebenarnya.:-)

    • zety says:

      terima kasih en jamal.

      surat beranak mmg ada dan mmg elok. mcm spm tu, mmg ada tapi tak elok la kan sebab da tak “lawa” macam mula2 dlu. so, kirnya kalo saya pergi ke pej pendidikan dan membayar wang yang dikenakan, saya mmg akan dapat resit makluman la ye?
      kiranya saya sertakan dalam fail skali ?

      p/s : seronok membaca pengalaman2 calon di calam blog ini.

      terima kasih sekali lagi.

  13. EYN says:

    ada yg berpendapat bahwa xperlu tunjukkn sekirannya memiliki diploma…da ada pula yg berpendapat bahwa semmgnya meka hanya akan beri peluang untuk org yg memiliki spm…betul ke?

  14. admin says:

    Tidak:-) Untuk jawatan N17 ni, kelayakan memang SPM. Tapi Yang ada DIPLOMA boleh apply. Dan memang ramai yang ada DIPLOMA dapat jawtan ini. Tapi tumpuan utama memang yang golongan SPM.

    Kaum family saya pun ada dapat jawatan ini walaupun ada diploma. Dalam pengambilan pada April 2010, dilaporkan dari 600yang diambil, tak silap saya 200 ada diploma..dan beberapa puluh yang ada DEGREE.

    Dan saya tanya mereka, mereka tunjukkan DIPLOMA semasa interview. MEreka berlaku jujur masa interview. Tiada bukti menunjukkan yang ada DIPLOMA tak boleh apply jawatan ini. Dalam sektor gov, memang ramai juga mereka yang ada DIPLOMA memegang jawatan SPM. Contohnya pembantu tadbir ni, dan juga juruteknik…

  15. wanted says:

    salam…adakah perlu sy sertakan diploma tersebut semasa temuduga tu nanti atau hanya standby kan sahaja diploma tersebut dalam file yng lain dan juz bagi SPM sahaja….??

    • jamal says:

      masukkan saja dalam folder fail..ajukan bersama. Tiada masalah..

      • eddy says:

        saya ada diploma juga..saya ada dengar kawan saya cerita dia ada diploma…dia dapat interview untuk jawatan spm ja..dia pun bawa la diploma dia..last yang juru interview tu siap sound kawan saya tu…”"ini jawatan untuk spm,awak ada diploma mcm mana sy nak ambik awk”"..sy confius la skrg…harap dapat bimbingan

  16. farhan says:

    saya bru shaja dpngil utk ditemu duga…tetapi tidak berminat kerana sedang belajr di intitusi swasta…tetapi kehendak orang tua supaya hadir sekurang2 nya untuk direkod kn nama dn sbgainya…jd perlu kah untuk hadir ataupun mengagalkan sahaja temuduga ini..sekiranya terpaksa juga pergi bagaimana untuk menolak tawaran ini ataupun sekadar hadir sahaja??

    • jamal says:

      Cuba saja hadir. Untuk menjaga hati orang tua dan juga mencuba temuduga. Dapat pengalaman temuduga. Jika berjaya temuduga, kita menolak apabila dipanggil menghadirkan diri, kita akan diBLACKLIST 3 tahun untuk apply gov…

      Cuba bawa berbincang dengan keluarga dulu ye:-)

      • farhan says:

        trima ksih…ttp sy terpaksa juga pergi….jd bgaimana cara nya hndak mngagalkan temuduga ini…jika sy mmberitahu kepada penemuduga tersebut yg sy hnya mnurut kta2 org tua sy hnya skadar mnyedapkn hti mereka dan ingin lg meneruskan pengajian…agak2 boleh x..kira nya penemuduga itu tidak melayakkan sy…

  17. farhan says:

    skrang sy mmpunyai spm dan sjil tetapi sedang studi diploma..mcm mne??

    • jamal says:

      tiada masalah..dah grade diploma pun tiada masalah untuk apply kelayakan SPM..

      tapi tengah belajar diploma, kemudian berjaya dalam temuduga dan dipanggil melapor diri, susah juga tu. Pilihlah – nak belajar? atau kerja….

      Ada kes orang yang tak gred lagi hadir temuduga kelayakan IJAZAH…tak grade (ada 1-2 sem last) tapi dipanggil temuduga..so, tak dapat la..

      • zety says:

        kalo kata kita mmg nekad nak bhenti blaja, tapi pada masa temuduga tu masih belum bhenti secara rasmi, mcm mana ye nak yakinkan panel bahawa kita mmg nak bhenti dan nak bkerja? ye la… nanti kalo gtaw sebenarnya masih student di ipta, takut kena reject.

  18. EYN says:

    thanks,byk membantu. kali ini hadiri temuduga lebih yakin n tahu apa nak jawab…

  19. joe says:

    tQ smua info2 ttg temuduga pembantu tadbir ni.. sya bakal menghadiri temu duga pembantu tadbir utk spp pd 15/12 ni..doakan semoga bjaya ye…

  20. Ash says:

    saya masih tertunggu2 bila la nk dipanggil temuduga untuk jawtan Pembantu Tadbir…dh bnyak kali isi SPA xde pn di panggil temuduga

  21. Orang Baru says:

    saya meminta pandangan pada kwn2 di sini, saya mendapat temuduga ini pada 20 Dis 2010. saya apply spa8 menggunakan SPM pada Jan 2010. saya mempunyai Diploma dalam Automotive yang tidak ada kena-mengena dengan apa yang saya pohon ini. Pertanyaan saya sekarang adakah patut saya memberitahu yang saya ada Diploma dalam Automotive atau tidak? sebab saya akan ditemuduga untuk Pembantu Tadbir N17 (Perkeranian/Operasi) atau saya hanya menujukan sijil SPM saya sahaja.

  22. joe says:

    salam orang baru,,, pada mula2 sy mendapat tawaran temuduga sebagai pembantu tadbir, sy juga ada persoalan mcm 2..perlu disertakan dip. / ijazah semasa temuduga nti..sya minta nasihat daripada beberapa rakan yang sedang berkerja di jabatan awam ini. dorang ckp, x perlu la bawa sijil2 yg tinggi2 2..bawa sijil takat spm jer..sebab ada pengalaman rakan2 yg di tolak bulat2 sbb bawa bersama dip/degree.. alasan penemuduga, kmu ada kelayakan lain..cuba cari yg lbh baik dari pembantu tadbir..
    kita sma2 usaha dn berdoa semoga dimurahkan rezeki..

  23. Orang Baru says:

    Terima kasih en joe dengan pendapat anda. Harap anda sentiasa dimurahi rezeki.
    Juga pada pemilik Blog ini yang banyak memberi informasi yang sangat berguna pada org2 mcm saya.Thanks.

    • mwr says:

      sy pernah hadiri beberapa temuduga pembantu tdbir SPA sebelum ni..sy ada memiliki diploma dan sy sertakan sekali sijil2 nya semasa temuduga…tp x pernah berjaya sbb panel tu cakap sy ada diploma kenapa x apply jwtan yang sesuai dgn kelayakan sy…selepas tu sy pon tnya kt kawan2 yg kerja dgn kerajaan sbg pembantu tadbir tp memiliki diploma dan degree…diorang bg tahu sy yg diorang x tunjuk sijil diploma dan degree sbb diorang pon pernah mengalami kegagalan temuduga sblm2 ni apabila diorang tunjuk sijil diploma or degree…tp sekiranya panel bertanyakan soalan sama ada kita x sambung blaja lg ke lps spm sbb result bagus..terus terang je lah…thn lepas sy dipanggil tmduga SPP jwtn pembantu tadbir…sy ikut nasihat kwn2 x pyh bwa sijil diploma…tp msa interview tu panel tnya lps spm wat ape..sy ckp je sy smbung blaja amik diploma…keputusan keluar sy dpt calon simpanan…

  24. Jue says:

    salam..
    alhamdulillah..sy pun ada dpt interview utk jwtn ni pada 09/12 ni..
    masalahnya sekarang sy ni tgh mengandung 2bln lebih..
    sy nk tanya..jika ditanya, patut x sy ckp hal yg sebenarnya atau xperlu..
    jika x ditanya, mesti la sy diamkn saja kn..
    tp tulah, ape yg patut sy buat?
    sbb sy risau akan buat sy direject..tp sy pun ada dgr org yg mengandung 7 bln pn ada yg dapat..macam mana ye?
    :)

  25. ann says:

    salam, sy nak tanya..skrg sy sedang buat futher study kt utm setiap hujung minggu. adakah sy perlu cerita pasal tu pada penemuduga tersebut?

    • admin says:

      saya rasa better diamkan dulu…

      sebab isu masih belajar apply gov ni rumit juga..ramai tak berjaya bila nyatakan masih belajar..dalam temuduga terus dicakap tak dapat..

      ye la kan, bila dipanggil lapor diri (berjaya) tapi masih belajar..bagaimana nak bekerja ? bagaimana nak POSTING?

  26. shaz says:

    Salam, dah 5 rthun isi SPA , tp alhamdulillah dpt1st intrview pd 3/10/2010 bg jawatan PA W17. tp x pas. skang dpt lak PT(p/o)N 17. Harap2 dpt kali ini. biasany isu semasa yg brkaitan ape sering ditanye yer…..maklumler nie 1st time intrview jwtn nie.

  27. lan_verify says:

    kepda shaz…ko bca je berta2 terkini dlm utusan.
    byk isu semsa cam minyk n gula nek hrga.pastu model ekonomi bru(MEB),menara warisan merdeka n ape2 je yg melibatkan PM.

  28. eiyza says:

    salam semua…..saye pun dpt utk interview pembantu tadbir ni pd 13/12 tp confius la tak tahu nak bwk ke tak diploma sebeb ada yang cakap perlu di bawa ang ada sesetngah cakap tak perlu dibawa…camner ye confius la….

  29. aidil says:

    saya memiliki ijazah tetapi dipilih untuk menghadiri sesi temuduga N17 SPP. apakah yang perlu saya lakukan? adakah menghadiri temuduga ini atau tidak?

  30. nur says:

    slm,sy pun dipilih utk menghadiri temuduga untuk jwtn pembantu tadbir(p/o)N17,masalah saya sekarang sijil PMR saya yang slip biasa saja(slip masa mula2 dpt result)…yang sijil original tak ambil lagi kat sekolah….tp saya ada sijil SPM yang original…tp adakah sy direject disebabkan sijil PMR saya hanya yg slip kertas biasa saja???

  31. kentang says:

    macam mana plak saya ni…saya minta n17 ni gune diploma..lo nak sorok mmg tak leh la kan…ingat saje2 je minta kan…sekali kena pggil..emmmm….saya rasa saya nak jujur je..saya akan sertakan sekali sijil diploma saya….

  32. hye kentang..saya pn sama mcm situasi awk..apply guna dip utk jwtn n17 tup2 dipanggil interview..saya pn nk jujur je takot kalo saya bohong sunat nti kantoi lg xbest kan..

  33. cik zana says:

    salam, nk tanye sket ni:)

    sy dpt intervew jawatan PT n17 ni pd 16/12 ni. skang ni sy ade diploma then nk ngaku ke ade diploma tu sebab bulan 6 ari tu sy ade pegi intervew jwatan PKP n17 then result die Calon Simpanan. mase intervew PKP n17 tu sy tak mengaku yg sy tgh belajar. Persoalannya skang, sy berbelah bagi antara nak mengaku ade diploma atau tidak.. tolong la sy jwb persoalan ni..

  34. sad_garbage says:

    salam… bg sape2 yg konpius tu.. bek tunjuk je dip tu, kang xpsl2 panel tu leh taw.. ter0k laa…

    lg yg sape konpius yg xnk pergi tp kena pakse ke, bek xpyh g.. bg pluang kt org len yg btl2 bminat cm sya nih,.hehehehhehe~

    tp sy lg konpius… nk pgi tp, skunk blaja sem last dip.. cmne nk yakinkn panel tu nk bgtaw yg sya nih mmg nk keje tu sgt2…

  35. nazain says:

    salam. 9 dec 2010 saya de interview SPA.. mayba jawatan sama cam korang kot.. nk tye beberape perkara.panel yg soal kita brape orang ek. n leh x bgtau adab2 masa interview, bukan pe, mne tau adab2 SPA nie takut lagi ketat..

  36. jamal says:

    Memandangkan ramai bertanya berkenaan ini iaitu : ” Saya ada diploma, tapi jawatan pembantu tadbir ni hanya perlukan kelayakan SPM sahaja..Bolehkag tunjukkan sijil diploma semasa dalam temuduga?”

    Jawapan:
    Setelah saya kaji dari SPA sendiri, dari pengalaman calon terdahulu, jawapannya…

    Tidak mengapa! Jika ada diploma, tapi anda hadir untuk temuduga berkelayakan SPM, tiada masalah! Dalam laman web SPA sendiri ada dinyatakan!

    Kecuali anda ada IJAZAH! Jika anda ada ijazah, tapi apply jawatan berkelayakan SPM, kemungkinan besar anda tidak akan berjaya semasa temuduga. Syarat permohonan hanya – satu LEVEL atas kelayakan yang dipohon…Kecuali mereka yang dipanggil semasa temuduga ini menyorokkan kelyakan mereka..(tapi jika terkantoi, AWAS….)

    Cuba lihat di web SPA ini:
    Bolehkan saya memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk yang lebih rendah?
    Boleh, dengan syarat kelayakan yang anda miliki itu tidak melebihi satu peringkat lebih tinggi dari kelayakan yang ditetapkan untuk jawatan yang dipohon dan pemohon mempunyai kelayakan di peringkat berkenaan. Contoh: Jika anda memiliki kelayakan Diploma/STPM, anda boleh memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk SPM. Demikian juga pemohon yang memiliki kelayakan ijazah sarjana muda di peringkat ijazah kepujian/am boleh memohon jawatan yang mensyaratkan kelulusan di peringkat Diploma atau STPM dengan syarat pemohon mempunyai kelayakan di peringkat Diploma/STPM. Walau bagaimanapun, kelayakan di peringkat matrikulasi tidak dinilai setaraf dengan kelayakan Diploma/STPM.

    rujuk link ni —>http://www.spa.gov.my/portal/page?_pageid=53,1169319&_dad=portal&_schema=PORTAL#Temuduga

    FAKTA: Tahun ni iaitu April 2010, hampir dari 600 pembantu tadbir yang dilantik, lebih 50% memiliki sijil diploma. Dan kurang 10 orang yang ada DEGREE.

    Kebanyakan pemgenag diploma ini disoal berkenaan diploma mereka semasa temuduga. (maksudnya panel memang sedia maklum bahawa calon memiliki diploma). Tiada masalah….

    So, kepada mereka yang ada diploma yang dipanggil hadir ke temuduga pembantu tadbir ini, jangan sorokkan diploma anda. Tunjukkan! Pihak SPA sendiri tiada halangan..Dan fakta dan sejarah juga sudah membuktikannya..

    Yang ada DEGREE tu, pandai-pandailah…

    • Jue says:

      en.jamal..kalo masalah mcm sy lak cmne ye?
      sy ada utarakan persoalan tu kt atas.

      • jamal says:

        Jue – tiada masalah. Orang mengandung 7 bulan pon ada dapat, inikan pula 2 bulan. Dont worry..tiada problem. Tiada diskriminasi seperti itu..

        Ada sorang calon yang berjaya..1 minggu selepas melapor diri, terus saja dia bersalin.. Cuti 2 bulan. Tiada masalah!

        Jika ditanya, cakap saja yang sebenarnya…Tiada diskriminiasi pun. Jangan dengar cakap orang..

        Jika anda masuk dalam sektor awam (berjaya) dalam temuduga pembantu tadbir ni, semasa melaporkan diri, anda akan temui ramai rakan seangkatan dengan anda yang sedang sarat mengandung..hehehe. Tunggu masa bersalin je lagi..

        Malah semasa tarikh lapor diri di Putrajaya, ada yang dah bersalin dah (dalam pantang), tangguhkan laporkan diri. Selepas 2 bulan (cuti bersalin) baru melaporkan diri. Biasanya calon macam ni ditempatkan di tempat asal mereka..untuk memudahkan urusan anak..tapi jangan lupa laporkan pada pihak SPA…

        So, dont worry berkenaan mengandung:-) Tiada masalah..Masa lapor diri akan jumpa ramai geng yang juga sarat mengandung..

        Selamat menyambut cahayamata tak lama lagi (lama juga tu lebih 7 bulan lagi)

        • Jue says:

          alhamdulillah..sng skit hati bila dgr en.jamal ckp cmtu..
          time kasih byk2 ye en.jamal..
          sy berharap sgt ni..mana tahu rezeki baby sy kn..hehe

  37. cik zana says:

    thanx en. jamal:) skang sy lebih yakin utk g intervew tu n sy akan tunjuk diploma sy tu:)

  38. kell says:

    kalau x hadir interview 2 blh tak?????

  39. syikin says:

    macam mana kalau panel tanye “mengapa anda nak keje Gov?” jawapan ape yg kukuh boleh kite jawap?

    • jamal says:

      Mahukah anda tahu jawapan yang sesuai bagi soalan yang ditanyakan ini?

      Tunggu ye:) Saya bagi jawapan yang sesuai untuk anda ketahui. Sebenarnya, untuk soalan ini, bermacam-macam jawapan boleh diberikan oleh anda. Contoh – contoh jawapan yang disyorkan adalah seperti berikut:

      ”Saya berminat untuk bekerja di sektor awam adalah kerana:”

      1. Berjaya menempatkan diri sebagai penjawat awam
      adalah merupakan satu kebanggaan buat diri saya
      kerana saya dapat berbakti kepada negara,
      bangsa dan agama dengan memberikan perkhidmatan
      yang terbaik untuk rakyat.

      2. Bidang kerja di sektor awam adalah merupakan
      minat dan cita-cita saya sejak zaman persekolahan
      lagi dibantu dengan sokongan dan dorongan dari
      keluarga saya terutamanya dari ibu dan ayah yang
      amat berharap saya berjaya memasuki kerjaya di
      sektor awam. Jadi, saya amat berharap saya dapat
      diterima sebagai seorang penjawat awam dan
      seterusnya dapat berbakti untuk negara.

      3. Selain berkhidmat di sektor awam, saya juga
      akan berterusan mendapat peluang untuk menambahkan
      ilmu terutamanya ilmu-ilmu terkini dalam bidang
      kerja yang diceburi dengan adanya seminar,
      bengkel, kursus, peperiksaan penilaian dan banyak
      lagi yang sememangnya amat bernilai bagi saya yang
      tidak dapat saya perolehi di luar sana. Ini bakal
      menjadikan saya seorang penjawat awam yang bukan
      saja cemerlang, tetapi cekap dan juga berilmu
      pengetahuan yang tinggi.

      4. Saya juga berpeluang untuk menyambung
      pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi dari
      kelayakan yang saya miliki sekarang dengan bantuan
      dan sokongan pihak kerajaan yang seterusnya dapat
      menyumbang kepada perkhidmatan awam itu sendiri.

      5. Tidak dapat dinafikan bahawa berkerja di
      sektor awam ini memberikan jaminan masa depan buat
      saya dan juga keluarga saya. Biarlah orang berkata
      ”kerja kerajaan ini gaji sikit je” tetapi
      bagi saya, terjamin masa depan. Tidak ada risiko dibuang
      kerja jika berlaku kegawatan ekonomi seperti yang
      berlaku di sektor swasta kini.

      6. Ya, kenaikan pangkat! Semua orang menginginkan
      kenaikan pangkat dan juga gaji. Dalam sektor awam
      semuanya akan diberikan termasuklah kelebihan –
      kelebihan lain seperti cuti bersalin, cuti
      tahunan, KWSP, mudah buat pinjaman bank, dan
      lain-lain. Jadi ini memberikan galakan kepadaa saya
      untuk memasuki sektor awam berbanding swasta.

      Bagaimana dengan jawapan – jawapan yang saya syorkan tersebut? Anda bersetuju? Jika
      anda mahu tahu, itulah jawapan yang lebih sesuai berbanding jawapan ringkas yang diberikan sebelum ini.

  40. Jue says:

    interview sy esok..doakan sy berjaya ye..doakan yang terbaik untuk anda semua juga..amin..

  41. aliesyah says:

    salam,saya nak tanya pendapt skit …30 dis nie saya dapat interview tuk pertama kali nya di sektor kerajaan,saya agak gementar sedikit…rakan saya ada mengatakan bhawa kemungkinan kiter akan di soal dengan soalan begini..’kenapa awk memilih utk bekerja di kerajaan’?
    apakah jawapan yang bernas yang boleh diberikan kepada penemuduga…??

  42. cik na says:

    kan en. jamal dah post kan pasal ni. tajuk dia kenapa anda memilih untuk kerja kerajaan. :) kesian en. jamal kene terang byk kali. huhu

  43. nazain says:

    aku bru lepas interview.. cuak lo. dah la dlm tu sejuk. mengigil aku. pape pun, thanz the tips.. soalan yg panel tye semua ikut logik akal. n aku terkantoi 3 soalan la..
    1) nama pengarah SPA
    2) nama ketua setiausaha..
    3) nama setiausaha jabatan perdana menteri..
    aduh, nyesal xsudah..pape pun tawakal je la..

  44. kell says:

    btl ka x kna blacklist?

  45. siti says:

    Nazian soalan pe lg yg panel tny selain soalan yg awk kantoi 2? share2 lah.. sy pun nk g interview n17 gak 31/12 ni.. risaunye..

  46. jamal says:

    Ini mugkin membantu – skop kerja/tugasa pembantu tadbir (p/o)

    Keutuhan Peribadi
    =================
    Nilai-nilai murni yang perlu diamalkan oleh kakitangan ke arah
    meningkatkan kualiti dan produktiviti perkhidmatan seperti:

    # Tonggak 12
    # Nilai dan Etika dalam Perkhidmatan Awam

    1)Asas Pengendalian Majlis Rasmi

    2)Asas–asas Teknologi Maklumat

    # Microsoft Word
    # Excel
    # Power Point
    # Access

    3) Pentadbiran dan Pengurusan Pejabat

    (a) Aspek-aspek Keselamatan
    # Ancaman keselamatan dan tanggungjawab pegawai
    # Keselamatan fizikal
    # Keselamatan dokumen
    # Keselamatan peribadi

    (b)Aspek-aspek berkaitan Perkhidmatan
    # Perkhidmatan pelanggan
    # Pengurusan surat-menyurat
    # Sistem pengurusan fail dan rekod

    (c) Aspek-aspek berkaitan Pentadbiran Awam
    # Program meningkatkan kualiti perkhidmatan kaunter dan pelanggan
    # Tatacara pengurusan mesyuarat dalam perkhidmatan awam
    # Aktiviti Kumpulan Meningkat Mutu Kerja (KMK) dan 5S
    # Penyediaan/pematuhan/pengemaskinian manual prosedur kerja
    # Urusan layanan melalui telefon

    4) Kemudahan Perkhidmatan

    # Elaun dalam perkhidmatan
    # Cuti dalam perkhidmatan
    # Rumah Kerajaan dan Bangunan Pejabat
    # Rawatan Perubatan
    # Tatatertib dan surcaj
    # Lain-lain kemudahan

    5) Asas Pengurusan Kewangan
    Tatacara pengurusan kewangan Kerajaan

    i. Pengurusan Akaun Awam
    # Penerimaan
    # Bayaran
    # Sistem Belanjawan Negara

    ii. Perolehan Kerajaan
    # Bekalan
    # Perkhidmatan
    # Kerja

    iii. Pengurusan Aset
    # Inventori
    # Tatacara hapus kira
    # Tatacara pelupusan aset

    iv. Pengurusan Stor
    # Verifikasi stok
    # Pemeriksaan stor

    7) Dasar Negara / Universiti
    # Dasar Pendidikan Negara
    # Akta Universiti dan Kolej Universiti

    PS: boleh study serba sedikit berkenaan dengannya:-)

  47. mila says:

    encik jamal….bagaimana dgan format resume yang terbaik dan etika berpakaian untuk interview…hehe

  48. elly says:

    salam en.jamal,
    20.12.2010 ini,saya dapat temuduga pembantu tadbir(perkeranian/operasi).saya mempunyai diploma,adakah saya patut attach salinan diploma saya.Ini adalah kerana saya lupa kelayakan yg saya isi masa on-line setahun yang lalu samada spm @ diploma…diharap en.jamal dpt membantu saya

    • jamal says:

      Memandangkan ramai bertanya berkenaan ini iaitu : ” Saya ada diploma, tapi jawatan pembantu tadbir ni hanya perlukan kelayakan SPM sahaja..Bolehkag tunjukkan sijil diploma semasa dalam temuduga?”

      Jawapan:
      Setelah saya kaji dari SPA sendiri, dari pengalaman calon terdahulu, jawapannya…

      Tidak mengapa! Jika ada diploma, tapi anda hadir untuk temuduga berkelayakan SPM, tiada masalah! Dalam laman web SPA sendiri ada dinyatakan!

      Kecuali anda ada IJAZAH! Jika anda ada ijazah, tapi apply jawatan berkelayakan SPM, kemungkinan besar anda tidak akan berjaya semasa temuduga. Syarat permohonan hanya – satu LEVEL atas kelayakan yang dipohon…Kecuali mereka yang dipanggil semasa temuduga ini menyorokkan kelyakan mereka..(tapi jika terkantoi, AWAS….)

      Cuba lihat di web SPA ini:
      Bolehkan saya memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk yang lebih rendah?
      Boleh, dengan syarat kelayakan yang anda miliki itu tidak melebihi satu peringkat lebih tinggi dari kelayakan yang ditetapkan untuk jawatan yang dipohon dan pemohon mempunyai kelayakan di peringkat berkenaan. Contoh: Jika anda memiliki kelayakan Diploma/STPM, anda boleh memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk SPM. Demikian juga pemohon yang memiliki kelayakan ijazah sarjana muda di peringkat ijazah kepujian/am boleh memohon jawatan yang mensyaratkan kelulusan di peringkat Diploma atau STPM dengan syarat pemohon mempunyai kelayakan di peringkat Diploma/STPM. Walau bagaimanapun, kelayakan di peringkat matrikulasi tidak dinilai setaraf dengan kelayakan Diploma/STPM.

      rujuk link ni —>http://www.spa.gov.my/portal/page?_pageid=53,1169319&_dad=portal&_schema=PORTAL#Temuduga

      FAKTA: Tahun ni iaitu April 2010, hampir dari 600 pembantu tadbir yang dilantik, lebih 50% memiliki sijil diploma. Dan kurang 10 orang yang ada DEGREE.

      Kebanyakan pemgenag diploma ini disoal berkenaan diploma mereka semasa temuduga. (maksudnya panel memang sedia maklum bahawa calon memiliki diploma). Tiada masalah….

      So, kepada mereka yang ada diploma yang dipanggil hadir ke temuduga pembantu tadbir ini, jangan sorokkan diploma anda. Tunjukkan! Pihak SPA sendiri tiada halangan..Dan fakta dan sejarah juga sudah membuktikannya..

      Yang ada DEGREE tu, pandai-pandailah…………………..

  49. azura says:

    salam…….
    30.12
    2010 ini saya juga akan menghadiri temuduga pembantu tadbir ( perkeranian/operasi) saya keliru sama ada mahu bawa diploma yang saya ada ataupun tidak… saya keliru sebab ada rakan-rakan saya yang bagitahu bahawa tidak perlu bawa diploma sebab akan di singkirkan dari di terima kerja…kebetulan saya ada diploma pengurusan hotel dan katering jauh dari bidang perkeranian……. ape yang perlu saya bawa sebenarnye sewaktu temuduga sama ada SPM saaja ataupun diploma….. harap en jamal dapat membantu saya…. saya betul2 keliru…

    • jamal says:

      Memandangkan ramai bertanya berkenaan ini iaitu : ” Saya ada diploma, tapi jawatan pembantu tadbir ni hanya perlukan kelayakan SPM sahaja..Bolehkag tunjukkan sijil diploma semasa dalam temuduga?”

      Jawapan:
      Setelah saya kaji dari SPA sendiri, dari pengalaman calon terdahulu, jawapannya…

      Tidak mengapa! Jika ada diploma, tapi anda hadir untuk temuduga berkelayakan SPM, tiada masalah! Dalam laman web SPA sendiri ada dinyatakan!

      Kecuali anda ada IJAZAH! Jika anda ada ijazah, tapi apply jawatan berkelayakan SPM, kemungkinan besar anda tidak akan berjaya semasa temuduga. Syarat permohonan hanya – satu LEVEL atas kelayakan yang dipohon…Kecuali mereka yang dipanggil semasa temuduga ini menyorokkan kelyakan mereka..(tapi jika terkantoi, AWAS….)

      Cuba lihat di web SPA ini:
      Bolehkan saya memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk yang lebih rendah?
      Boleh, dengan syarat kelayakan yang anda miliki itu tidak melebihi satu peringkat lebih tinggi dari kelayakan yang ditetapkan untuk jawatan yang dipohon dan pemohon mempunyai kelayakan di peringkat berkenaan. Contoh: Jika anda memiliki kelayakan Diploma/STPM, anda boleh memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk SPM. Demikian juga pemohon yang memiliki kelayakan ijazah sarjana muda di peringkat ijazah kepujian/am boleh memohon jawatan yang mensyaratkan kelulusan di peringkat Diploma atau STPM dengan syarat pemohon mempunyai kelayakan di peringkat Diploma/STPM. Walau bagaimanapun, kelayakan di peringkat matrikulasi tidak dinilai setaraf dengan kelayakan Diploma/STPM.

      rujuk link ni —>http://www.spa.gov.my/portal/page?_pageid=53,1169319&_dad=portal&_schema=PORTAL#Temuduga

      FAKTA: Tahun ni iaitu April 2010, hampir dari 600 pembantu tadbir yang dilantik, lebih 50% memiliki sijil diploma. Dan kurang 10 orang yang ada DEGREE.

      Kebanyakan pemgenag diploma ini disoal berkenaan diploma mereka semasa temuduga. (maksudnya panel memang sedia maklum bahawa calon memiliki diploma). Tiada masalah….

      So, kepada mereka yang ada diploma yang dipanggil hadir ke temuduga pembantu tadbir ini, jangan sorokkan diploma anda. Tunjukkan! Pihak SPA sendiri tiada halangan..Dan fakta dan sejarah juga sudah membuktikannya..

      Yang ada DEGREE tu, pandai-pandailah………………

  50. puteri says:

    sala semua…
    puteri pun dpt interview 13 dec ni…
    n syarat die perlukan ni:

    Anda dikehendaki membawa “resume” bergambar yang ringkas dan padat mengandungi maklumat berikut:
    a. Nama;
    b. Nombor Kad Pengenalan;
    c. Sumbangan; dan
    d. Kebolehan istimewa

    *ape yg dimaksudkan dgn sumbangan?ade sape2 dpt bantu puteri?

    • Mimie says:

      Sy da lepas temuduga kelmarin…
      Mudah2an sy dimurahkan rezeki dan sy terpilih amin…
      Alhamdulillah Soalan senang…sy nak kongsi soalan2 yg ditanya:
      1.perkenalkan diri
      2. minta sy sebut balik keputusan spm
      3. pengalaman kerja
      4. tugas2 pembantu tadbir
      5. senaraikan jabatan pembantu tadbir
      6. apakah elaun tetap
      7. gaji permulaan
      8. rukun negara
      9. Isu semasa
      10. Dia tanya ada apa2 nak ckp dgn dia….
      Alhamdulillah….temuduga kali ini sy lebih tenang selepas belajar byk tip temuduga….
      =)

Leave a Reply