Temuduga Pegawai Imigresen KP17

Temuduga pegawai imigresen, Gred  : KP17 telah pun bermula pada 10 Februari 2011 dan akan tamat pada 25 Februari 2011. Untuk jawatan ini, terdapat 7939 calon yang dipanggil temuduga. Anda boleh melihat statistik permohonan seperti di bawah:

rujukan http://www.spa.gov.my/

Memang ramai yang memohon, 164,473. Wow! Sangat ramai. Tapi yang Berjaya dipanggil temuduga adalah seramai 7939 calon sahaja dan kekosongan jawatan yang ada 320 manakala senarai calon simpanan adalah seramai 500 orang.

Sekali imbas, memang kecut calon dibuatnya..

Permohonan sangat ramai, dan kekosongan pula tak banyak. Nasihat saya, jangan risau. Yang Berjaya dipanggil temuduga tu, buatlah persiapan yang terbaik. Hanya dengan membuat persiapan terbaik ianya mampu membantu anda. Dan artikel ini juga ditulis khas buat anda. Saya mencuba juga untuk membantu anda dengan memberikan sedikit informasi untuk temuduga ini. Informasi ni saya kaji dari perkongsian rakan-rakan kita di blog ini juga, carian di internet, dan sedikit interview dari mereka yang terlibat dalam jabatan ini. Jom baca.

Tips dari kerja-kerajaan.com buat anda:

1. Ketahui jawatan Pegawai Imigresen

Anda perlu tahu apakah Grednya, gajinya, jabatannya, kementeriannya, tugas-tugasnya. Di bawah, sedikit info yang saya cari buat anda.

Gred  : KP17
Kumpulan : Sokongan
Kem./Jab. : Jabatan Imigresen
Jadual Gaji :
P1T1 RM820.38 – P1T24 RM2151.35
P2T1 RM871.81 – P2T24 RM2272.50
P3T1 RM924.75 – P3T24 RM2397.95

Deskripsi tugas pegawai imegresen –

Bertanggungjawab menerima/menyemak permohonan daripada warganegara dalam urusan pengeluaran passport dan dokumen perjalanan, pengeluaran visa, pas dan permit kepada rakyat asing yang memasuki negara untuk tujuan melancong, melabur, berniaga, belajar dan sebagainya, membuat tugas-tugas penguatkuasaan dan tugas-tugas imigresen di pintu-pintu masuk.

2. Pastikan anda lulus ujian fizikal dan pancaindera terlebih dahulu

Memang semasa ditemuduga ianya akan dinilai, tapi sebaiknya anda nilai fizikal dan pancaindera anda terlebih dahulu. Patuhi syarat-syarat permohonan yang pernah dinyatakan semasa anda memohon dahulu.

  • tinggi sekurang-kurangnya 1.57m bagi lelaki dan 1.53m bagi wanita tanpa bersepatu dan BMI adalah baik. So, pastikan BMI tubuh badan anda ok.

Cara check BMI

Cara Body Mass Index (BMI) ni salah satu cara untuk mengetahui tahap kecerdasan badan kita.

Pengiraan mudah BMI adalah membahagikan berat (dalam kilogram) dengan ketinggian kuasa dua (dalam meter square)

BMI = kg/m2

Petunjuk Indeks
Bawah 18.5 Kurang Berat
18.5 – 24.9 Normal
25.0 – 29.9 Terlebih Berat
30.0 ke atas Obesiti

Contoh tinggi anda 1.70meter dan berat adalah 85kilogram.
Kuasa duakan tinggi menjadi 2.89. BMI adalah 85kilogram dibahagi dengan 2.89m2.
Maka akan dapat BMI 29.4. Maksudnya terlebih berat, hampir nak obesity tu.

TIPS:

BMI – terlebih tu, contohnya obesity tu, digalakkan jangan pergi, nanti dia suruh balik (ni bukan saranan, [pandangan sahaja). Yang kurang berat tu, makan pisang banyak-banyak untuk tambahkan berat badan dalam jangka masa pendek.

  • berat badan sekurang-kurangnya 48kg bagi lelaki dan 46kg bagi wanita. (berat boleh kawtim tapi tinggi tak boleh)
  • mempunyai ukuran dada yang biasa sekurang-kurangnya 79sm dan semasa menarik nafas 84sm (lelaki sahaja)
  • lulus Ujian Penglihatan bagi mata kiri dan kanan yang diuji berasingan dengan ketetapan V/6/9 tanpa menggunakan cermin mata. So, sesiapa yang sememangnya rabun yang pakai cermin mata/contact lens tu, biasanya memang gagal dalam temuduga. Jabatan ni memilih mereka yang ‘terang benderang penglihatannya’.
  • pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat.

3. Persiapan Semasa hari temuduga

  • Standby dengan pakaian sukan. Maknanya datang siap-siap dengan pakaian sukan. Dan jangan lupa bawa pakaian khusus untuk ditemuduga (baju kurung (wanita), kemeja,tie (lelaki). Manatahu selepas ujian fizikal/pancaindera anda lulus dan sterusnya anda akan menjalani sesi temuduga. Jika melepasi ujian fizikal dan berjaya ke temuduga seterusnya..barulah tukar kepada pakaian yang formal seperti yang ditetapkan SPA seperti di bawah:

rujukan http://www.spa.gov.my/

    • Nanti calon akan diperiksa ketinggian, berat badan, ujian penglihatan, BMI. Jika lulus, baru akan hadapi temuduga pula. Jika gagal, calon disuruh balik lah:-)
    • Semasa temuduga, soalan-soalan yang pernah ditanya:
  • Pleaser introduce yourself in English
  • Isu semasa berkenaan imegresen  (kena terangkan)
  • Isu melibatkan Negara (kena terangkan)
  • Kenapa minat dengan jawatan pegawai imigresen
  • 4 fungsi utama jabatan imigresen
  • objektif jabatan imigresen malaysia
  • apa tugas pegawai imigresen
  • 3 buah pintu masuk ke Melaka
  • pintu masuk yg telah diwartakan – udara, darat, laut
  • Jabatan imigresen bawah kementerian mana
  • Siapa menterinya
  • proses pengeluaran produk (visa,permit,passport)
  • apa kepentingan bahasa asing/English dlm profesion ini
  • Anda dinasihatkan membuat preparation dengan membaca laman web Jabatan imigresen Malaysia seperti di sini http://www.imi.gov.my/
  • Dan jangan lupa, jika anda dah dapatkan ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan di http://www.kerja-kerajaan.com, sila baca panduan lengkap di dalamnya. Ianya sangat membantu anda.

Perkongsian dari sahabat-sahabat kita mungkin boleh membantu di sini. Ada yang nak dikongsikan? Jom kongsi di ruangan komen ini.

Comments (455)

 

  1. admin says:

    Tips baru. Semoga bermanfaat. Jika nak share, jom share.

  2. kiena khalil says:

    saya berjaya dipanggil temuduga pada 9 hb feb di spa caw kuantan jawatan peg imigresen kp17,tetapi malang nya sy disuruh balik coz tinggi x cukup inci. kalu ikutkan berat mmg cukup… huhu,sedihnye x berjaya…

  3. lynn says:

    saya pon dipanggil temuduga pada 9/2/2011 di spa caw Jb jaw peg imigresen kp 17..tapi sayangnya saya rabun yg lain semua dah ok…huhuhuhuhu hampa …nak buat camner x ada rezeki

  4. merpati biru says:

    admin.. thanks sbb menyedia kan ruang. smoga dgn adanya ruangan ini dpt memberi manfaat utk bakal2 calon peg imi kp 17 !!

    pd yg akan ditemuduga, chaiyyokk2 !! hheheee

  5. zanila says:

    sy ade iv 16feb nie..thanks 4 this info….doakn sy yer….=)

  6. merpati biru says:

    pd siapa2 yg akan menghadiri temuduga.

    ini ada sedikit info.

    perhatian:
    pada calon-calon temu duga mistilah hadir dengan berpakaian sukan,
    selepas itu calon mistilah memakai pakaian pejabat, bagi laki-laki wajib memakai tali leher untuk peringkat interview
    semoga berjaya untuk peringkat pertama yaitu ujian fizikal (BMI)

    [sumber dr fb sumber manusia imigresen]

    http://www.facebook.com/pages/sumber-manusia-imigresen

  7. nurin says:

    admin…tqvm sbb buat 1 column utk temuduga peg imi…

    merpati biru,
    tq 4 info…dup3x…17/2 ni semakin hampir makin berdebar2 rasanya…harap2 berjaya….

    sy xrisau psl tinggi dan berat sbb BMI ok…sy mmg xrabun…risau kena kawad je…nnt diorg tunjuk dulu x mcm mana?mulakan dgn kaki kiri ke kanan dulu ye?

    • cik lala says:

      nurin,
      kawad je mcm biasa, tangan paras, kaki pacak. kalau tak reti sangat jalan je mcm biasa, tp tangan tu angkat paras bahu..
      kaki kanan or kiri dulu tak pasti sb polis kaki kanan dulu, askar kiri dulu, imigresen tak pasti la pulak..

      gudluck dear..:)

  8. Jamal says:

    merpati biru saya lihat rajin membantu sahabat-sahabat kita yang lain di sini. Tahniah saya ucapkan kerana usaha saudari:_)

  9. merpati biru says:

    nurin,

    jgn risau. yg penting study btol2 psl imigresen.

    bab kawad tu jgn risau. buat cm time kite skola2 dlu.

    tak paham nurin bley bukak youtube. tgk cara2 kawad.

    kalo ikot time skola dlu. kaki kiri kanan kiri kanan kiri kanan n seterusnya.

    make sure jln tegak, tangan tegak lurus ke hadapan.

    time sy die takde demo kat sy lak. die trus suruh buat.

  10. merpati biru says:

    en jamal,

    thanks. sy cume kongsi apa yg sy penah lalui je.

    kalo dpt membantu sikit2 pun kire alhamdulillah la… =)

  11. Shami says:

    Bagus betul blog ni..dah ada cara2 persediaan untuk pergi temuduga jawatan imigresen ni..Kira beruntung sesiapa yang pergi temuduga imigresen kali ni..apa- apa pun selamat berjaya dan yakin pada diri sendiri.

  12. ct says:

    Asalamualaikum….pasal parut 2???ada sapa2 nak bg komen x…risau la..

  13. nurin says:

    mula2 kerja kena ikut taraf gaji P1T1 kan?
    P2T1 DAN P3T1 tu maksud apa ek?

  14. zanila says:

    sy takut BMI xlepas……skng BMI sy 25.5……huhuhuhu

  15. ct says:

    sapa2 yg da interview 2..share2 la ngan kwn2 yg ln….sy pun p interview jg 23hb ni…nervous la..

  16. alay says:

    terima kasih atas segala tips2 yang di berikan oleh pihak admin..semoga ia memberi manfaat untuk sy pada 16hb feb untuk temuduga jawatan pengawai imigresen kp 17..terima kasih yang teramat sangat..

  17. sue says:

    timakasih kpd admin sbb mewujudkn webst ni..tp mlangnye sy baru bca..sy dh pi intview peg imigresen semlm-10/2 di KDN ipoh..ujian fizikal&pncaindera sy lulus..kalau lulus ujian ni baru dpt pi step yg strusnya iaitu intrview..part intrview ni lemahla skit..mcm2 peg tu tnye..ada 2 panel,sorg dr spa & sorg lagi dr jab imigrsen..yg dr spa asyik tnye psl skolah & keje skrg(sy dh lama tinggal alam sek,byk x ingt)..yg dr imig tnye psl visa,pas,PATI pstu kena speaking london…berpeluh gak nk jwb..’kalau x tau jgn jwb’(peg tu kata)…okla gud luck pd yg bakal diintrview..

    • nurin says:

      sue,
      share la dgn kitorg sume apa dia tny pasal sekolah?
      yeke…dia tny psl visa,pas,PATI dlm english?gulppp..
      garang nye panel tu…takut lah…nebes ni

      • sue says:

        nurin,mcm sy,penemuduga tu tnye psl bdn beruniform yg sy msuk kt sek dulu..apa sumbangan bdn beruniform tu..psl speaking lak dia sruh kita cite psl ltr blkg keluarga
        &nape eng penting dlm bidang ni..panel tu x dela garang sgt..ok je..kira dia bg nasihat la tu..kalu x tau jwb jgn jwb sbb nnti lain mksud dia kata..gud luck nurin

  18. syae says:

    yang pegi interview ni semua pohon jawatan tu berapa lama ekk?

  19. ct says:

    sue…mcm mn ujian fizikal tu??…1 badan ke kena cek???

  20. merpati biru says:

    ct,

    ujian fizikal tu nanti dia akan :

    1st, amek berat. kalo lepas ke peringkat strusnye.

    amek ketinggian. kalo lepas,

    cek BMI, kalo lepas,

    ukuran dada[bagi lelaki shj], kalo lepas,

    ujian penglihatan. yg mcm kat kedai cermin mata tu,baca2 huruf2 n no2. kalo lepas,

    pengecaman warna[baca no2 kaler2 kat dlm buku yg disediakan, bagi mengesan rabun warna ke ape, kalo lepas,

    dia suruh bejalan, nak tgk gaya jln, kengkang ke tak tempang ke ape, kalo lepas,

    cek badan, bebas dari parut pembedahan ke operation ke,cek jari, tangan senget ke tak, opanjang sebelah ke ape.. huhuhu, kaki senget ke tak bahu senget ke ape, kalo lepas,

    bekawad. hentam je la. buat yg terbaik. kalo lepas,

    baru ke peringkat seterus nya iaitu temuduga.

    sblum ke peringkat temuduga, salin la baju formal utk sesi temuduga pulak…..

    jadik sblum dtg tu, siap2 kan la pakai baju sukan terus. tak yah susah2 salin, pegawai tu pun taknak buang mase tgu calon salin pakaian sebenarnye. heehe

    gud luck ye tuk kawan2 semua.

    yg penting confident ! senyummmmmm sllalu, tak rugi.

    • nurin says:

      merpati biru,
      masa awk intw dulu sampai peringkat terakhir berapa lama ek?ada sampai ptg tak?nnt berpeluh2 nak intw bdn berbau busuk plk hihi(mcm2 aku fikir haha)

      sy ada parut operation sbb bersalin…tp tu dah lama dah 4thn…ada ke sy lepas ek?

    • Sofea says:

      macam saya pr teuduga perajurit tudm juga la…
      sama je…
      pakai bj sukan terus.

    • merahjingga says:

      merpati biru..
      btl ke ujian fizikal kne lri 2.4km dlm masa 15 min.
      bangun tubi,lari ulang alik,n lompat jauh?
      waaaaa….ngisla cmni..sshny…

    • fatin says:

      Salam akak, sy bru nak g interview , tkut la, nie nom sy , tlg msj kak , please 0193568477

      • zeami says:

        salam fatin,,awk intebiu bile nk pegi?kat mne?sy pn dpt intebiu 25 june nti..takut lah.. :(

        • ina says:

          salam…sy interview 16/6 ni…huhuuu

          • ain says:

            saya interview 18/6.. BMI saye 28.. adik saya pernah g interview JPAM BMI dia 26.5 di suruh balik. saya takut la di suruh balik..

            tinggi saya 172, ada degree. x pakai spek, rasenya yg lain lepas keculi BMI. so saya nak tau la BMI dia nak berapa.. kalau 28 tu di suruh balik tak nak la pergi.. malu je..

            sy dpt tau dpt interview melalui email, 30 Mei, x sempat la nak turunkan berat… rasenye macam mana ek? pening2..

          • fatinabila says:

            bmi 26 pon kene balik ???? hmmmm :(

          • ikha says:

            sy interview 20.6.13 ney.. takut jugak.. tp sy now tgh stdy.. diterima ke? yg kat resume tu die mtk ape je ye? confuse sikit laa.. ade sesape boleh tlg tak? TQ

    • fatinabila says:

      sekarang agak2 masih ada lagi ker ujian fizikal ?

      • atun says:

        fatinnabila,

        atun kna pggil interview 26/6/2013 ni…skrg masih ade ujian fizikal lagi..dia mmg suruh bwak pkaian sukan..

        tapi tinggi atun 1.47 je…mmg dah xlepas…perlu ke atun pg interview tu jgak ek?

        nnt xpg dia blacklist kita dr spa ke?

  21. ct says:

    tQ…Merpati biru…my interview on 23 feb ni…doa2 kan la ye…

  22. syafiq says:

    sy br lps intrview 8hb di BSI,jb.alhamdulillah sume ok2 aja.hopefully resultnye positif nnt,amin.

  23. merpati biru says:

    ct, yw. gud luck ye tuk awak.

    shafiq,

    gud luck utk awak jugak. share la experience awak dgn kwn2 lain yg bakal g intebiu nanti…

  24. Shami says:

    Saya dah dapat surat tawaran Pegawai Imigresen KP17 hari ni..siap hantar melalui pos laju….ada sapa2 yang dah dapat…?

  25. ct says:

    ni…la kli ke- 4 sy interview kerja kerajaan….mcm mn la nasib kli ni…smoga usaha sy ni x sia2…amin

  26. syafiq says:

    penemuduga byk tny sy psl general ja,berkaitan ngn imigresen 1,2 soalan ja.isu semasa dlm dan luar negara pn amk tau juga,lg 1 prepare utk speak english.gud luck semua..

  27. ayu says:

    tu je ke? erm, ramai x yg di interview dgn awk aritu? seram pulak rasenye bile ari makin dekat ni. yg psl english tu.., diorg suruh introduce yourself in english @ ape kepentingan english dlm profesion ni yg kt kene jelaskan in english?

  28. merpati biru says:

    shami, sy pun tau gak imigresen da hantar surat. tp sy tak dpt pun ?? nape ek ? risau gile ni,..

    lapor diri 1/3 kan ? then kursus induksi 1/3-31/4 kan ? kat akademi di PD, n9 kan ?

  29. ct says:

    bestnya…merpati biru ngan shami dpt da tawaran…bole gak g mandi2 pantai…he3

  30. merpati biru says:

    kalo bekas parut ceaser tak jadik hal rasa nya…

    ct., sy lum dpt lg surat tawwaran tu. next monday nanti sy nak ffollowup. risau sgt…

  31. ayu says:

    merpati biru, awk dh berjaya la ye? congratz ye. erm.., klu dpt kene kursus 2bln heh? erm, bole balik2 x erk? erm, sj tya sbb anak sy dh 9bln tp fully breastfeeding. ct, sy pun bersalin caesar.

  32. Shami says:

    Merpati Biru,

    Ya..kursus bermula pd 1 Mac dan berakhir pd 30 April. Kena lapor diri di Akademi IMI di PD, n9 pada pukul 9 pagi.
    Saya rasa surat awak akan sampai pada hari Isnin..apa2 pun selamat berjumpa di sane…

  33. Shami says:

    Terima kasih Alay…

  34. nurul says:

    berat leh kawtim tp awal2 lg dah putus asa. 10 ari bln sy tk pg.
    rasa terkilan pulak..
    tp nak wt mcm mane bkn rezeki
    tunggu abis blaja dlu la

  35. jija says:

    kat akademi tu tak bleh mandi laut, jgn lupa bw sunblock..huhu,latihan kawad dr pagi sampai ptg yoo..tp best giler.

  36. jue says:

    sy iv 16hb ni kt melaka..tp takut berat xlepas…klu tgk bdn xde la besar ..confius nk g ke x..ni kali ke 2 sy g iv..dlu thn 2008 xde plak check bmi…

  37. merpati biru says:

    thanks pd yg wish. =)

    shami, sy call poslaju, byright selewat2nye smlm ptg sy da dpt.
    tp tak dpt pun. tak tau la kalo pos sampai dpn uma takde sape2 sbb sy 1 ffamily blk kg cousin kawen. tp slalunye kalo die sampai kite takde, die akan tinggal surat mengatakan die dtg rumah tp takde org, so, kite kena collect surat kat pusat die. tp takde pun . =(

    risau nye…

    • sofie says:

      chexk je dalam web SPA dapat ke tak, senang tak yah susah hati, kalau berjaya tapi surat tak dapat call bahagian pengambilan Imigresen Putrajaya tanya pasal surat tu

  38. merpati biru says:

    jija, awak salah sorg pegawai gak ea ? mesti rentung ek dok tgh panas2. abes laaaa… huhuhuh

    lg 1 kan, kalo mase lapor diri n kursus nanti tak pakai tudung bole kan? abes tu betul ke kalo sape tak pakai tudung kena potong rambut sependek2nye ?? paras bahu pun tak bule ea ?

    • jija says:

      iya..dah 3 tahun berhidmat…waktu sy kursus dulu 3 bulan.
      yg non muslim pun kena pakai tudung time tu..tak pasti la skrg pula..

  39. jue says:

    dtg iv dgn bju sukan terus ke?

  40. merpati biru says:

    jue, dtg trus siap2 pakai bju sukan…

    pastu standby baju kurung utk intebiu. n kasut tertutup.

  41. jija says:

    takdela kena ptg rambut,cuma masa kat akademi akan disuruh pakai tudung utk tujuan keseragaman…masa sya dulu kat akademi 3 bulan..kawan2 rentung jg..tp sy tak..sbb saya pakai sunblock setiap masa..hahaha.tak peduli apa ckp org, yg penting sy tetap pakai sunblock n foundation..itu jer..huhu.

    • Azlan Yassin says:

      Salam Saudari Jija,, ingin bertanya berkenaan rekrut jawatan imigresen KP17,, saya berjaya dan sedang menunggu surat lapor diri,, berkenaan dengan rekrut,, ada x elaun ataupun gaji sebulan penuh diberi pada calon2??? mohon balas sebab saya menanggung keluarga, takut perlu bergolok gadai nt… 0193376268

    • khairul says:

      jija…utk pegawai imigresen nih, de ujian kecergasan gak ker? cam lari, pumping2….de x?

  42. ct says:

    ayu…ct lum kawen lg la…he3..parut tu cuma bks jatu time bdk2 dlu…MERPATI BIRU…ready la bw tudung byk2..hehehe…..JIJA…best x keja pgawai imigresen ni…huhuhu???

  43. zanila says:

    AYU & ALAY….korg iv 16hb nie ke??kt BSI ea??same ar ngan sy…..takutttnyerrrr……mmg xde pngalaman nk iv nie…huhuhuhu…..

  44. admin says:

    Sofie – silap..saya edit semula

  45. cik ct says:

    a’AH la….td ada baca,tp x fhm2 jg…patut la utk neg brunei

  46. Jamal says:

    silap amik..hehehe, minta maaf..

  47. merpati biru says:

    jija,,, waa… ade pegawai kat cni alhamdulillah la… boleh bantu org cam sy ni yg tekial2… hehehe

    jija, sunblock n foundation awak pakai brand ape? sy ni pon mmg tgh mencari2 sgt ni…..

    pastu, baju

    batik tu mmg wajib ade ke ? kalo baju kurung biasa je boleh tak ek ?

    sy ni takde baju batik. baju kurung ade la…heheheh

    pastu baju yg kite pakai time lapor diri tu, baju putih plain eaa ? kalo baju putih ade corak2 tak boleh ke ??

    pastu tudung lak kan, tudung kaler ape2 pon tak kesah ek ?

    medical cek up kat hospital gov bole ke ek ? ade charge tak gak nye ??

    lg 1, kos kite lapor diri n kursus nanti boleh buat claim ke ? sbb sy tgk byk gak kos nak keluar kan, kos pendaftaran, kos nak buat baju utk lapor diri, kos beli buku sume…. hehe…

  48. nurin says:

    bestnye korg yg dah dpt keje peg imi…tahniah…keje sungguh2 ye…beri perkhidmatan yg terbaik dan yang penting jaga imej jab imigresen malaysia

    sy blk kg esok sbb 17/2 ni intw di penang…tolong doakan sy ye kwn2 sume…

    kita jumpa lg jumaat ni sbb di kg sy xde line bb…good luck sume yg bakal intw…
    salam

  49. siti says:

    kalau tinggi 149 pun tak bole pegi ke?

    • mida says:

      sya pun kena p ntvw on21st ni..cuak sgt nie…ni nak jelas nie…kena buat ujian fizikal dulu br temuduga ke???masih terkial2 nie?????

Leave a Reply