Latihan Separa Perubatan: Peperiksaan dan Temuduga

Latihan Separa Perubatan, antara salah satu latihan yang disediakan oleh pihak SPA bagi mereka yang ingin berkhidmat di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KMM).

Anda terlibat? Terlibat atau tidak, jika nak baca boleh terus baca.

Setiap tahun, pengambilan adalah ramai dan ianya diambil 2 kali dalam setahun. Iaitu pada bulan Januari dan juga Julai.

Latihan  Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) menawarkan 13 latihan separa perubatan bertaraf Diploma dan Sijil kepada orang ramai bagi sesi pengambilan Julai 2011.

Latihan Jurupulih Perubatan (Anggota)

Latihan Jurupulih Perubatan (Cara Kerja)

Latihan Jururawat

Latihan Jururawat Masyarakat

Latihan Jururawat Pergigian

Latihan Juruteknologi Makmal Perubatan

Latihan Juruteknologi Pergigian

Latihan Juru X-Ray

Latihan Pembantu Kesihatan Awam

Latihan Pembantu Pembedahan Pergigian

Latihan Penolong Pegawai Farmasi

Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran

Latihan Penolong Pegawai Perubatan

Sebanyak 1688 (Julai 2011) kekosongan akan diisikan oleh calon yang layak berusia antara 17 hingga 25 tahun atau pegawai dan kakitangan sedang berkhidmat perlu berusia tidak melebihi 51 tahun. Keutamaan diberikan kepada lepasan SPM baru-baru ini.

Untuk peringkat diploma, mereka yang terpilih akan menjalani latihan 3 tahun, manakala 2 tahun bagi sijil. Latihan diberi secara percuma dan diberikan biasiswa sepanjang pengajian

Biasiswa semasa Latihan

  • Biasiswa Bulanan (Program bertaraf diploma ) RM 621.21
  • Elaun buku (setiap tahun ) RM 250.00
  • Elaun alat perkakas (sekali sahaja) RM 25.00
  • Elaun kertas projek (setiap tahun) RM90.00
  • Penginapan dan pakaian seragam di sediakan

Selepas berjaya menamatkan latihan, pelatih dijamin pekerjaan tetap dan ditempatkan di hospital atau klinik kesihatan kerajaan di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Untuk melayakkan calon berjaya mendapat latihan separa perubatan ini, ada 2 sessi penilaian akan mereka lalui. Pertama, ujian bertulis, dan kedua, sessi temuduga “face to face”.

PANDUAN PEPERIKSAAN KHAS MEMASUKI LATIHAN SEPARA PERUBATAN GRED 29

ARAHAN KEPADA CALON

1. Pada hari peperiksaan calon perlu membawa perkara berikut :

i. Surat Panggilan menduduki peperiksaan;

ii. Kad Pengenalan;

iii. Alat tulis; pensil 2B, pen, pembaris, pemadam dan lain-lain alat tulis yang difikirkan perlu;

2. Calon mesti mematuhi arahan Ketua Pengawas.

3. Calon mesti berada di tempat duduk lima belas (15) minit sebelum peperiksaan bermula.

4. Calon dilarang berkomunikasi sesama sendiri. Angkat tangan jika ada masalah atau pertanyaan.

5. Calon hanya dibenarkan meninggalkan pusat peperiksaan apabila diarah oleh Ketua Pengawas.

6. Rujukan kepada mana-mana bahan adalah TIDAK DIBENARKAN.

7. Calon mesti mengenal pasti tempat pusat peperiksaan dijalankan.

8.  Calon wajib berpakaian kemas dan sopan.

 

PANDUAN PEPERIKSAAN

Peperiksaan ini mengandungi satu (1)  bahagian iaitu:

BAHAGIAN I – PSIKOLOGI

Seksyen A – Sahsiah Diri

Ujian sahsiah bertujuan menilai sahsiah atau personaliti calon dalam proses pengambilan pelatih

separa perubatan.  Ia dibangunkan untuk menilai beberapa  gagasan personaliti untuk jawatan-jawatan separa perubatan.

Masa – 40 minit

Bilangan Soalan – 139

Seksyen B – Minat

Dalam seksyen ini dua (2) pilihan jawapan disediakan. Calon hendaklah memilih jawapan yang sesuai dengan minat.

Masa – 20 minit

Bilangan Soalan – 227

So, jawab la exam tu betul-betul ye. Jawab dengan membayangkan  anda adalah salah seorang yang sedang berkhidmat dalam bidang tersebut. Ini akan menentukan anda minat atau tidak, sesuai atau tidak dengan latihan yang bakal diberikan nanti. Jika anda minat, insyallah anda akan berjaya dalam peperiksaan bertulis ini.

SESSI TEMUDUGA

 

 

Biasalah, sessi temuduga. Anda perlu berpakaian kemas yang bersesuaian. Bertali leher buat  calon lelaki, dan berpakaian sopan buat wanita. Dan antara paling penting, kemahiran berkomunikasi antara yang menjadi ‘sasaran’ oleh panel pemilihan.

Bagaimana nak berpakaian untuk temuduga ini? Rujuk di bawah:

http://www.spa.gov.my/Portal/Etika_Pakaian_Temu_Duga

Persiapan dokumen yang nak dibawa? Rujuk di bawah:

http://www.spa.gov.my/Portal/Hadir_Temu_Duga

Bagaimana nak buat persiapan sekiranya dipanggil ke temuduga ini?

Anda boleh STUDY berkenaan topik-topik ini:

  • Bidang tugas jawatan yang dinyatakan dalam surat panggilan temuduga

Anda boleh rujuk di sini:

http://www.spa.gov.my/Portal/Deskripsi_Tugas/LatihanSeparaPerubatan

  • Bidang-bidang yang tergolong dalam jawatan yang dinyatakan dalam surat panggilan temuduga
  • Visi, Misi dan Slogan Kementerian Kesihatan Malaysia (KMM)

Rujuk sini http://moh.gov.my/

  • Menteri Kesihatan dan juga organisasinya (timbalan menteri sudah memadai)

Rujuk sini http://moh.gov.my/

  • Dimana Kolej latihan
  • Isu – isu semasa yang melibatkan kesihatan. Contohnya yang terbaru – isu loji nuclear di Fujushima, Jepun.

Juga boleh layari- http://www.infosihat.gov.my/

Dan juga soalan-soalan standard dari SPA seperti CONTOH di bawah:

  • Perkenalkan diri, pengalaman, kelayakan
  • Bekenaan Malaysia – 1 Malaysia, Perlembagaan, RUkun Negara dll
  • Apa PLAN akan datang anda
  • Indek KPI
  • Isu semasa – sukan, politik, ekonomi dll
  • Soalan-soalan menguji kebolehan, kejujuran dan akhlak

Itu saja yang dapat saya kongsikan kali ini. Mungkin jika anda ada pengalaman, ada pengetahuan berkenaan Latihan Separa Perubatan bolehlah share-share di sini. Share contoh-contoh soalan yang ditanya, share pengalaman hadiri temuduga, share persiapan temuduga, share berkenaan pengalaman setelah menjalani latihan atau apa saja yang berkaitan. Sekian dari sayaJ

Latihan Separa Perubatan, ramai ingin mengetahuinya…

Comments (150)

 

  1. Faz says:

    Kalau dah umur 26 blh join lg x??sbb dah smbg study bidang lain tp xde rezeki nk keje dlm govt.

  2. nero says:

    bagus2 trima kasih

  3. ila says:

    agk2 kne bkak akaun bank ape?

  4. miza says:

    bila tarikh tutup ambilan julai 2011?

  5. fadhil says:

    ya allah…
    takutnye interview esok..
    apa pn x prepare..
    ade ape2 tips x spe2 yg pg interview untuk latihan pembantu kesihatan awam untuk temuduga baru2 nie..

  6. farah says:

    gudluck semua utk calon2 separa perubatan:)
    time menjawab tu make sure anda yakin walaupun salah sbb dorng nk tgk care kite berckp..sy dulu byk gak soklan yg x terjawab tp alhamdulillah lulus jgk:)

  7. nur says:

    adakah resume yg dimaksudkan adalah borang maklumat tmbhan atau perlu membuat resume sendiri?..dan adakah sijil asal SPM diperlukan atau slip SPM sudah memadai?maaf sya agak keliru..mohon ade siapa2 boleh bantu sya..trima kasih…

    • iena_miena says:

      tak perlu resume. memadai dengan borang maklumat tambahan tu je. kalau sijil spm dah dikeluarkan, perlu bawak sijil spm tu. slip spm tak boleh diguna pakai untuk sebarang temuduga . :)

  8. lavender says:

    prlu tak resume untk prgi interview?

  9. hanafi says:

    sy dah nk kne interview pd 17/10/2011…
    tkot gak.. fist time tmudga kerajaan…
    mx tlg pd senior2 yg dah ade pngalaman..
    tlg la kongsi tips mcm mane nk lulus tmudga…

  10. nurul syuhaidah says:

    ya ALLAh….takutnya temu duga latihan separa jururawat 21/9/2011 ni.sy harap sedikit sebyak info yang sy baca dapat menolong sy pada hari temuduga nnt…amin~
    nk tny…salinan surat beranak ibu/bapa perlu bawa bersama tak time temuduga tu? sbb ada yg ckp dkt sy kena bwk..#_#

  11. qi says:

    nak tanya kalo sijil spm x kuar lg nk bt mcmane? sori x de pglamn tmdga lg..

  12. haz aziz says:

    ujian bertulis mcm ner?? isau sgt2 nie….ary rabu da nk interbiu….pe la soklan nyer…. :(

  13. angah waniey says:

    salam.. sye da kna intebiu lthan jururwat isnin nt.. pe ea soklan yg diowang nk tya..? nebes la.. fes time nk kna intebiu..huhuhu.. sesapa ada x nk sharing2 info.. :)

  14. ekin chombee says:

    esk (19/9/2011) xtau la ley wt ker x ~
    ape2 pun lyan jer soklan dye kn…

  15. tiera says:

    aii , td sy bru interview utk nurse , soalannye x de la ssah mne , hee , p xtw la dpt ke x kan , hope dptlahhh ,

  16. azielaa says:

    ari isnn ni nak interview……… neves la…… nak sgt dpt peluang emas bkilau-kilau ni…. wish me luck plz..

  17. ain ferra says:

    …tkut sgt3 tnggu kuar kptusan…hrap2 dpt pnolong pegawai perubatan..amin..

  18. Ann Arwch says:

    ada sesapa temuduga 27/10/2011?jururawat masyarakat…

  19. lin says:

    sy dpt tmudga jm 6/10/11 ni..p ngah pregnant 7 months krg..latihan dpt ditangguhkan ke x kalu sy pas tmudga 2 ek?

  20. onna says:

    pening r coz 19 ni kne g intrview untk jururwat n 23 untuk jurrwt msyarkt…x pew ke law g intrview 2,2?

  21. niniey says:

    sy kna tmudga 25/10…jrurawat msyrkt..adaooyyyy..

  22. yaya.. says:

    sy pon sme..25hb nie..tgh stdy ckit2 hadoiii..

  23. nabila says:

    bila kita boleh tahu keputusan temuduga jururawat pelatih??tarikh temuduga saya 18/10/2011…..nak tgk kat web apa?tqvm..

  24. iera says:

    salam sye kne intrview 28/10 nie esk..jrurwt msyarakat…tkotnye….

  25. jp says:

    buat lh elok2 tmuuduga 2,peluang hanya datang sekali dan pastikan bila berjaya tmuduga,bersedia dri segi mental n fizikal,krna bukan senang untuk senang..

  26. HAKIM CHAN says:

    EMM..APAPON BILE DAH DPT JGN DOK NYOHO DEKAT ORG..SUSAOH NOK DPT NANTI.JGN DUK BRAGEN ARR WEH..AKU BAYOK KALI DOH TEMUDUGA…SUPO TULO JUGOK.

  27. Shandra.J says:

    temuduga jururawt prgigian n pnolong pgawai prsekitaran kesihatan bila pla? status belum kata apa2 lg.. jururawat n pnolong pgawai perubatan tak dapat.. sedih..:(

  28. ain ferra says:

    alhamdullilah… kuar kputusan dapat penolong pegawai perubatan…

  29. Naz Muse says:

    Dpt penolong pegawai perubatan..yesh !!! :’)

  30. nor ekin says:

    ade temuduga 26.3.12 . takut …

  31. aidil says:

    ah tktnye temuduga pembantu pembedahan pergigian……..tk prnah temudaga…spe thu bntu lah sy…14.3.12 ni nk g temuduga

  32. adek92 says:

    interview 13.3.2012 nie kat kk..nervous sgt2x…

  33. clareon says:

    interview 08.03.2012 ni kat jabatan tenaga kerja keningau..nervous…………..

  34. rosma says:

    spe2 leh kongsi x soalan2 yang ditanya mse interview jurrawat masyarakat…

  35. fuzrah says:

    nk tye law tmduga jurawat masyarakat ,
    mase intvw fully in bi ke ? or ley mix bm ?
    cuak gak .. nti tibe2 otak blur sebb ggup.. terkeluar ayat BM trus:(

  36. aput says:

    plezzzzzzz help me kawan2 .. untuk jm selalunya dorg nk tnye ape ye .. ttg fully in bi ke ?

  37. masyak says:

    aslmkm nak tyer kat kwan2….syer bermnat sgat nk msuk latihan separa prubatan yg danjurkan oleh spa.tp x thu mcm mner cre nak apply.latihan ni masih dteruskan atau tdk..

    • cik erin says:

      masih diteruskan..bila2 pon boleh apply..juz msuk lmn web spa8i pastu depa akn bg la cara2 dftar dia…moga berjaya..

  38. anies miaa says:

    emm 29 ni interview.. tkot sgt.. btol2 brharap agar lulus ujian n interview face to face nnt.. insyaallah akn bt yg terbaek…. mtk2 soalan senang.. hehhehe…

  39. wan shafiqah says:

    ariey rabu niey nop g interview ..debar nyo aso…mintok2 lepas

  40. dieyba says:

    ahh!!!..bsok dah kna interview..tkowt3..hope dpt la latihan separa perubatan tu..amin3

  41. amoy says:

    mnggu depan dah nak g temu duga..takot nya,mudah2han berjalan lancar dan lulus temuduga tu..aminnn..latihan separa perubatan selalunya die tanya soalan ape je aek??spe bleh jawb??plzzzzz,tlonggg..

  42. suhailah says:

    esok intrview jrrwt prggian dgn pmbntu prubtan. dh bnyk hri tdo x lena, x mkn pon x rase lpr, kepala pon melyang pikir nk jwb je. hrpn parents tggi sgt lg rase berat…adess. yg pntg jwb dgn konfiden jgn tnjuk blur2 wpun slh. hehe.

  43. asma says:

    saat mndebar kan .. na interview .. adeyh .. wish me luck ..

  44. gen2merah says:

    doa kn kejayaan saya..yea…JURUTEKNOLOGI PERGIGIAN>>2.05.12 di Indera Mahkota Phg..

  45. nik says:

    aku gelabah dah ni..peluang ni kena betul2 aku kena focus..study smula math sejarah b.i..dua mingu ja aku kena prepare..gelabah aku..otak kosong

  46. wan says:

    kalau jil spm hilang nk wt camne erk???6ti ade temuduga nrse….adoi,pning laaa…sape2 dpt membantu???

  47. 1Malaysia... says:

    thanks kat blog nie…syukur…sy daa dapat spa…Jgn risau klu salah jawab(salah 2-3 solan)..yang pnting level confident 2 kna tinggi…senyum 2 penting gak…jan putus snyum tw..^^…

  48. amoy says:

    pgi nie sye dah nak pergi interview.yallah berdebarnya rasa hati,macam2 perasaan ada.yallah mudah2han sye lulus.kau kuat kan hamba mu ini yallah..kau lancarkan semuanya untuk hari ini.amin!!

  49. ara says:

    sya dpt temduga spa utk latihn jururwt 8/5 ni kat putrajaya
    nervous sgt,tp sya ad msalah,boleh x klu sya gunkn slip spm
    utk tmduga nnt i sb smpai skarang sijil spm msih blum dikluarkn olh pihk sk .please…….sape2 je tlong jwp soln sya
    ni.

  50. dalilah says:

    tkot la nk interview 3.5 ni…
    first time ni..

Leave a Reply