Latihan Separa Perubatan: Peperiksaan dan Temuduga

Latihan Separa Perubatan, antara salah satu latihan yang disediakan oleh pihak SPA bagi mereka yang ingin berkhidmat di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KMM).

Anda terlibat? Terlibat atau tidak, jika nak baca boleh terus baca.

Setiap tahun, pengambilan adalah ramai dan ianya diambil 2 kali dalam setahun. Iaitu pada bulan Januari dan juga Julai.

Latihan  Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) menawarkan 13 latihan separa perubatan bertaraf Diploma dan Sijil kepada orang ramai bagi sesi pengambilan Julai 2011.

Latihan Jurupulih Perubatan (Anggota)

Latihan Jurupulih Perubatan (Cara Kerja)

Latihan Jururawat

Latihan Jururawat Masyarakat

Latihan Jururawat Pergigian

Latihan Juruteknologi Makmal Perubatan

Latihan Juruteknologi Pergigian

Latihan Juru X-Ray

Latihan Pembantu Kesihatan Awam

Latihan Pembantu Pembedahan Pergigian

Latihan Penolong Pegawai Farmasi

Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran

Latihan Penolong Pegawai Perubatan

Sebanyak 1688 (Julai 2011) kekosongan akan diisikan oleh calon yang layak berusia antara 17 hingga 25 tahun atau pegawai dan kakitangan sedang berkhidmat perlu berusia tidak melebihi 51 tahun. Keutamaan diberikan kepada lepasan SPM baru-baru ini.

Untuk peringkat diploma, mereka yang terpilih akan menjalani latihan 3 tahun, manakala 2 tahun bagi sijil. Latihan diberi secara percuma dan diberikan biasiswa sepanjang pengajian

Biasiswa semasa Latihan

  • Biasiswa Bulanan (Program bertaraf diploma ) RM 621.21
  • Elaun buku (setiap tahun ) RM 250.00
  • Elaun alat perkakas (sekali sahaja) RM 25.00
  • Elaun kertas projek (setiap tahun) RM90.00
  • Penginapan dan pakaian seragam di sediakan

Selepas berjaya menamatkan latihan, pelatih dijamin pekerjaan tetap dan ditempatkan di hospital atau klinik kesihatan kerajaan di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Untuk melayakkan calon berjaya mendapat latihan separa perubatan ini, ada 2 sessi penilaian akan mereka lalui. Pertama, ujian bertulis, dan kedua, sessi temuduga “face to face”.

PANDUAN PEPERIKSAAN KHAS MEMASUKI LATIHAN SEPARA PERUBATAN GRED 29

ARAHAN KEPADA CALON

1. Pada hari peperiksaan calon perlu membawa perkara berikut :

i. Surat Panggilan menduduki peperiksaan;

ii. Kad Pengenalan;

iii. Alat tulis; pensil 2B, pen, pembaris, pemadam dan lain-lain alat tulis yang difikirkan perlu;

2. Calon mesti mematuhi arahan Ketua Pengawas.

3. Calon mesti berada di tempat duduk lima belas (15) minit sebelum peperiksaan bermula.

4. Calon dilarang berkomunikasi sesama sendiri. Angkat tangan jika ada masalah atau pertanyaan.

5. Calon hanya dibenarkan meninggalkan pusat peperiksaan apabila diarah oleh Ketua Pengawas.

6. Rujukan kepada mana-mana bahan adalah TIDAK DIBENARKAN.

7. Calon mesti mengenal pasti tempat pusat peperiksaan dijalankan.

8.  Calon wajib berpakaian kemas dan sopan.

 

PANDUAN PEPERIKSAAN

Peperiksaan ini mengandungi satu (1)  bahagian iaitu:

BAHAGIAN I – PSIKOLOGI

Seksyen A – Sahsiah Diri

Ujian sahsiah bertujuan menilai sahsiah atau personaliti calon dalam proses pengambilan pelatih

separa perubatan.  Ia dibangunkan untuk menilai beberapa  gagasan personaliti untuk jawatan-jawatan separa perubatan.

Masa – 40 minit

Bilangan Soalan – 139

Seksyen B – Minat

Dalam seksyen ini dua (2) pilihan jawapan disediakan. Calon hendaklah memilih jawapan yang sesuai dengan minat.

Masa – 20 minit

Bilangan Soalan – 227

So, jawab la exam tu betul-betul ye. Jawab dengan membayangkan  anda adalah salah seorang yang sedang berkhidmat dalam bidang tersebut. Ini akan menentukan anda minat atau tidak, sesuai atau tidak dengan latihan yang bakal diberikan nanti. Jika anda minat, insyallah anda akan berjaya dalam peperiksaan bertulis ini.

SESSI TEMUDUGA

 

 

Biasalah, sessi temuduga. Anda perlu berpakaian kemas yang bersesuaian. Bertali leher buat  calon lelaki, dan berpakaian sopan buat wanita. Dan antara paling penting, kemahiran berkomunikasi antara yang menjadi ‘sasaran’ oleh panel pemilihan.

Bagaimana nak berpakaian untuk temuduga ini? Rujuk di bawah:

http://www.spa.gov.my/Portal/Etika_Pakaian_Temu_Duga

Persiapan dokumen yang nak dibawa? Rujuk di bawah:

http://www.spa.gov.my/Portal/Hadir_Temu_Duga

Bagaimana nak buat persiapan sekiranya dipanggil ke temuduga ini?

Anda boleh STUDY berkenaan topik-topik ini:

  • Bidang tugas jawatan yang dinyatakan dalam surat panggilan temuduga

Anda boleh rujuk di sini:

http://www.spa.gov.my/Portal/Deskripsi_Tugas/LatihanSeparaPerubatan

  • Bidang-bidang yang tergolong dalam jawatan yang dinyatakan dalam surat panggilan temuduga
  • Visi, Misi dan Slogan Kementerian Kesihatan Malaysia (KMM)

Rujuk sini http://moh.gov.my/

  • Menteri Kesihatan dan juga organisasinya (timbalan menteri sudah memadai)

Rujuk sini http://moh.gov.my/

  • Dimana Kolej latihan
  • Isu – isu semasa yang melibatkan kesihatan. Contohnya yang terbaru – isu loji nuclear di Fujushima, Jepun.

Juga boleh layari- http://www.infosihat.gov.my/

Dan juga soalan-soalan standard dari SPA seperti CONTOH di bawah:

  • Perkenalkan diri, pengalaman, kelayakan
  • Bekenaan Malaysia – 1 Malaysia, Perlembagaan, RUkun Negara dll
  • Apa PLAN akan datang anda
  • Indek KPI
  • Isu semasa – sukan, politik, ekonomi dll
  • Soalan-soalan menguji kebolehan, kejujuran dan akhlak

Itu saja yang dapat saya kongsikan kali ini. Mungkin jika anda ada pengalaman, ada pengetahuan berkenaan Latihan Separa Perubatan bolehlah share-share di sini. Share contoh-contoh soalan yang ditanya, share pengalaman hadiri temuduga, share persiapan temuduga, share berkenaan pengalaman setelah menjalani latihan atau apa saja yang berkaitan. Sekian dari sayaJ

Latihan Separa Perubatan, ramai ingin mengetahuinya…

Comments

  1. Kalau dah umur 26 blh jon lg x??sbb dah smbg study bdang lan tp xde rezek nk keje dlm govt.

  2. bagus2 trma kash

  3. agk2 kne bkak akaun bank ape?

  4. bla tarkh tutup amblan jula 2011?

  5. ya allah…
    takutnye ntervew esok..
    apa pn x prepare..
    ade ape2 tps x spe2 yg pg ntervew untuk lathan pembantu keshatan awam untuk temuduga baru2 ne..

  6. gudluck semua utk calon2 separa perubatan:)
    tme menjawab tu make sure anda yakn walaupun salah sbb dorng nk tgk care kte berckp..sy dulu byk gak soklan yg x terjawab tp alhamdulllah lulus jgk:)

  7. adakah resume yg dmaksudkan adalah borang maklumat tmbhan atau perlu membuat resume sendr?..dan adakah sjl asal SPM dperlukan atau slp SPM sudah memada?maaf sya agak kelru..mohon ade sapa2 boleh bantu sya..trma kash…

    • tak perlu resume. memada dengan borang maklumat tambahan tu je. kalau sjl spm dah dkeluarkan, perlu bawak sjl spm tu. slp spm tak boleh dguna paka untuk sebarang temuduga . :)

  8. prlu tak resume untk prg ntervew?

  9. sy dah nk kne ntervew pd 17/10/2011…
    tkot gak.. fst tme tmudga kerajaan…
    mx tlg pd senor2 yg dah ade pngalaman..
    tlg la kongs tps mcm mane nk lulus tmudga…

  10. nurul syuhaidah says:

    ya ALLAh….takutnya temu duga lathan separa jururawat 21/9/2011 n.sy harap sedkt sebyak nfo yang sy baca dapat menolong sy pada har temuduga nnt…amn~
    nk tny…salnan surat beranak bu/bapa perlu bawa bersama tak tme temuduga tu? sbb ada yg ckp dkt sy kena bwk..#_#

  11. nak tanya kalo sjl spm x kuar lg nk bt mcmane? sor x de pglamn tmdga lg..

  12. ujan bertuls mcm ner?? sau sgt2 ne….ary rabu da nk nterbu….pe la soklan nyer…. :(

  13. angah waniey says:

    salam.. sye da kna ntebu lthan jururwat snn nt.. pe ea soklan yg dowang nk tya..? nebes la.. fes tme nk kna ntebu..huhuhu.. sesapa ada x nk sharng2 nfo.. :)

  14. ekin chombee says:

    esk (19/9/2011) xtau la ley wt ker x ~
    ape2 pun lyan jer soklan dye kn…

  15. a , td sy bru ntervew utk nurse , soalannye x de la ssah mne , hee , p xtw la dpt ke x kan , hope dptlahhh ,

  16. ar snn n nak ntervew……… neves la…… nak sgt dpt peluang emas bklau-klau n…. wsh me luck plz..

  17. …tkut sgt3 tnggu kuar kptusan…hrap2 dpt pnolong pegawa perubatan..amn..

  18. Ann Arwch says:

    ada sesapa temuduga 27/10/2011?jururawat masyarakat…

  19. sy dpt tmudga jm 6/10/11 n..p ngah pregnant 7 months krg..lathan dpt dtangguhkan ke x kalu sy pas tmudga 2 ek?

  20. penng r coz 19 n kne g ntrvew untk jururwat n 23 untuk jurrwt msyarkt…x pew ke law g ntrvew 2,2?

    • xpe..sy pn sama dpt 2 tmudga..dh 2run 6/10 jm,tgu 18/10 untuk jrurwt pelath pla..2run 4 both,tgk mn yg da nsb..^^

  21. sy kna tmudga 25/10…jrurawat msyrkt..adaooyyyy..

  22. sy pon sme..25hb ne..tgh stdy ckt2 hado..

  23. bla kta boleh tahu keputusan temuduga jururawat pelath??tarkh temuduga saya 18/10/2011…..nak tgk kat web apa?tqvm..

  24. salam sye kne ntrvew 28/10 ne esk..jrurwt msyarakat…tkotnye….

  25. buat lh elok2 tmuuduga 2,peluang hanya datang sekal dan pastkan bla berjaya tmuduga,berseda dr seg mental n fzkal,krna bukan senang untuk senang..

  26. HAKIM CHAN says:

    EMM..APAPON BILE DAH DPT JGN DOK NYOHO DEKAT ORG..SUSAOH NOK DPT NANTI.JGN DUK BRAGEN ARR WEH..AKU BAYOK KALI DOH TEMUDUGA…SUPO TULO JUGOK.

  27. temuduga jururawt prggan n pnolong pgawa prsektaran keshatan bla pla? status belum kata apa2 lg.. jururawat n pnolong pgawa perubatan tak dapat.. sedh..:(

  28. alhamdulllah… kuar kputusan dapat penolong pegawa perubatan…

  29. Dpt penolong pegawa perubatan..yesh !!! :’)

  30. nor ekin says:

    ade temuduga 26.3.12 . takut …

  31. ah tktnye temuduga pembantu pembedahan perggan……..tk prnah temudaga…spe thu bntu lah sy…14.3.12 n nk g temuduga

  32. ntervew 13.3.2012 ne kat kk..nervous sgt2x…

  33. clareon says:

    ntervew 08.03.2012 n kat jabatan tenaga kerja kenngau..nervous…………..

  34. spe2 leh kongs x soalan2 yang dtanya mse ntervew jurrawat masyarakat…

  35. nk tye law tmduga jurawat masyarakat ,
    mase ntvw fully n b ke ? or ley mx bm ?
    cuak gak .. nt tbe2 otak blur sebb ggup.. terkeluar ayat BM trus:(

  36. plezzzzzzz help me kawan2 .. untuk jm selalunya dorg nk tnye ape ye .. ttg fully n b ke ?

  37. aslmkm nak tyer kat kwan2….syer bermnat sgat nk msuk lathan separa prubatan yg danjurkan oleh spa.tp x thu mcm mner cre nak apply.lathan n mash dteruskan atau tdk..

    • cik erin says:

      mash dteruskan..bla2 pon boleh apply..juz msuk lmn web spa8 pastu depa akn bg la cara2 dftar da…moga berjaya..

  38. anies miaa says:

    emm 29 n ntervew.. tkot sgt.. btol2 brharap agar lulus ujan n ntervew face to face nnt.. nsyaallah akn bt yg terbaek…. mtk2 soalan senang.. hehhehe…

  39. wan shafiqah says:

    arey rabu ney nop g ntervew ..debar nyo aso…mntok2 lepas

  40. ahh!!!..bsok dah kna ntervew..tkowt3..hope dpt la lathan separa perubatan tu..amn3

  41. mnggu depan dah nak g temu duga..takot nya,mudah2han berjalan lancar dan lulus temuduga tu..amnnn..lathan separa perubatan selalunya de tanya soalan ape je aek??spe bleh jawb??plzzzzz,tlonggg..

  42. esok ntrvew jrrwt prggan dgn pmbntu prubtan. dh bnyk hr tdo x lena, x mkn pon x rase lpr, kepala pon melyang pkr nk jwb je. hrpn parents tgg sgt lg rase berat…adess. yg pntg jwb dgn konfden jgn tnjuk blur2 wpun slh. hehe.

  43. saat mndebar kan .. na ntervew .. adeyh .. wsh me luck ..

  44. gen2merah says:

    doa kn kejayaan saya..yea…JURUTEKNOLOGI PERGIGIAN>>2.05.12 d Indera Mahkota Phg..

  45. aku gelabah dah n..peluang n kena betul2 aku kena focus..study smula math sejarah b…dua mngu ja aku kena prepare..gelabah aku..otak kosong

  46. kalau jl spm hlang nk wt camne erk???6t ade temuduga nrse….ado,pnng laaa…sape2 dpt membantu???

  47. 1Malaysia... says:

    thanks kat blog ne…syukur…sy daa dapat spa…Jgn rsau klu salah jawab(salah 2-3 solan)..yang pntng level confdent 2 kna tngg…senyum 2 pentng gak…jan putus snyum tw..^^…

  48. pg ne sye dah nak perg ntervew.yallah berdebarnya rasa hat,macam2 perasaan ada.yallah mudah2han sye lulus.kau kuat kan hamba mu n yallah..kau lancarkan semuanya untuk har n.amn!!

  49. sya dpt temduga spa utk lathn jururwt 8/5 n kat putrajaya
    nervous sgt,tp sya ad msalah,boleh x klu sya gunkn slp spm
    utk tmduga nnt sb smpa skarang sjl spm msh blum dkluarkn olh phk sk .please…….sape2 je tlong jwp soln sya
    n.

  50. tkot la nk ntervew 3.5 n…
    frst tme n..

  51. tkot la nkg ntervew 9 me nh….ya Allah,permudahkanlah prjlannku… AMIN

  52. Sape2 yg da lepas tmuduga Lathan jururawat , share2 la kat sn pgalaman n s0alan2 d ber , ^^

  53. atiqah says:

    esok 2/5/2012 , temuduga d Jalan Rasah N9 . Lathan Jururawat . Saya nak tahu , program tu habs pukul berapa ye ? sebab jadual padat lah . pada masa yang sama , saya ada pembentangan dan kuz . agak-agak pukul 11 , habs tak ?

  54. kpd sesape jew yg nk jd nurse kerjaan kene ada rse mnat n snggup trma tugasan klu rse2 x boleh jgn pe sb sya bnyk brtnya dgan nurse veteran bnyk antra mreka yg kate dulu mse temuduga semua nya sanggup,tp ble dh lame keje ada yg mengeluh ar2,ada jgak yg brsengkang mata x ckup tdo[trutama yg dh brkhwn],ada yg nk mnangs sb mslah penjagaan ank [x de orng nk jaga ank mreka]trutama yg blk mlm.klu nurse yg udah brkahwn n ada ank kenalah car bbk or sesape jew yg bleh jaga ank kte jka bertugas mlm.
    oleh tu,seorg jururwat prlulah mmpunya mental n fzkal yg kuat mnghdap cabaran berbakt utk masykt n negara,juga mnjad bu yg pnyayang[wanta].sya tabk dgn jran sya [nurse]yg snggup mnnggalkn ank kembarnya utk mnjlnkn tugas wlaupun terpksa mmnta bantuan keluarga utk mnjga anknya semntara waktu.

  55. sok nk g tmduga 8 pag dah baca skt2 pasal juruwt entah apalh sokln nye???smoga sume brjln dgn lancar n dmurahkn rezk….

  56. salam,sya ada apply lathan spara prubatan n. tap macam mana kta nak tau yang kta dapat ya?

  57. sape dapt ntrvew nursng bwh suruhanjaya perkhdmatan awam..sbb kn slalu ntervew nursng under kementeran keshatan.. same kew?

  58. Saya baru hadr temuduga dekat melaka bag lathan jururawat. Alhamdullah, everythng went well sebab ts my thrd tme ntervew. Ha yang pentng jangan putus asa. banyak kan study apa yang berkatan tentang jururawat. kadang2 penemuduga tu cuma nak tgk tahap keyaknan kta berkomunkas je, so jangan gentar or gemuruh. rleks kalau tak boleh jawap mntak maaf dgn sopan. Okay good luck pd semua bakal bakal calon separa perubatan :)

  59. ANONYMOUS says:

    agak2nye kalau amek sjl pembantu pembedahan perggan boleh sambung sampa degree tak?nant boleh jadk ape eh?tolong reply sorang>

  60. boleh saya cakap dalam ENGLISH semasa temuduga ? kerana saya tak berapa panda bercakap dalam bahasa melayu ??

  61. alhmdulllah bru2 n sy semak spa..akhrnya sy dpt jururawat pelath stlh 2 kal mencube..yup..kne yakn,pndg tepat pd pnemuduga,ber senyuman mans..dan pd sy kte kne tmbulkn su yg btul2 kte dh study..contoh sy study mngena pnyakt mental,jens ubt..palng pentng kte pnda berkomunkas..sape2 yg baru nk mencube smoga berjaya..

  62. lag la tkut tuk 4 oktober n. . . .

  63. stacey gulit says:

    saya ada berapa har lag tuk sap2x mencar bahan2x yang berkatan… … tuk dtemuduga pada 22/9… …. hehe ..

  64. terma kash . maklumat d atas amat membantu 😉

  65. sye ntrv 15.10 ne . . ad yg sme dgn sye x??

  66. sy kne tmuduge 11/10 n. p tak tau nk stdy ape utk tmuduge n. spe2 leh bntu.

  67. lh pla klna pggl temuduga lathan separa perubatan n . .mna tw psl skt2 n . .ape lh nk jwb klu kna tnya nt . .can tw klu senyap jew . .

  68. saye dh dpt surat rasm pangganl temuduga ptg td…huhhhhh,makn berdebar rasenye….ada sesape yang tau tax contoh2 soalan yang kan d tanya dalam peperksaan khas nant???????…pleaze help me…..

  69. sy dpt tmu dga 9/10..ahh tkutnye..tma kaceh utk tps..

  70. doakan sy pada 3/10 d JB..
    #4651 LATIHAN PEMBANTU KESIHATAN AWAM

  71. ada sapa- p ntervew Lathan Pembantu Pembedahan Perggan?

  72. sye kene ntervew 29/10 n lathan pembantu keshatan awam..sye dah prepare suma tp x tau lulus ke x temuduga 2 nant..doakan saye dapat k kawan2

  73. Nak tnye,kalau sjl SPM xkuar lg,bwa slp je bole x mase ntervew?

  74. ciputcomey says:

    kepada @mma : har tuh ade ntevew DSA stand for Dental Surgery Asssstant, everythng went well. And the mportant thng s u need to know what knd of unform DSA nh paka. Then, kene tahulah about DSA : brape tahun blaja, kolej kat mane, ape plan u for the future, kenapa u nterested n ths feld. Ok, anyway goodluck.! Confdent .! Fghtng2.! 😀

  75. kalau prg ntervew tuu nant….de org nant tanye paka bahase ape eh…..kalau bahasa melayu ok lah skt saya boleh layan……kalau bahase nggers ….adoha….kena lah saya bawak kamus…..

  76. dapat pnggln ntervew nursnng @HTAA, Kuantan 30/10/2012.. hopefully pass wth flyng colours… btw, nk study ape pasal nursng n ?? n waktu ntervew face to face tu, ape antra soalan yg da basa tny ???

  77. takder k owg yang dapat MA(MEDICL ASISTANT)???besok daa tmudga neh…takowt!!!

  78. err nk tnye n ,, mase nk g temuduga 2 nnt resume kte kne buat sendr ke ?? atau just bwk borg maklumat tmbahan yg spa da bg 2 ??
    n dokumen salnan yg kte kena bawak 2 kne ad cop pengesahan ke ??
    n last queston .. –>klo kte amk stpm kte kne ckp ke dlm borg 2 ?? sbb ad org nfom jgn ckp kte tgh blaja kat fm6 sbb ty susah nk dpt ..
    harap ad yg sud menjawab kekelruan sy n :)

  79. Saya dpt ntervew lathan jururawat 29/10/2012 nh. tp saya stll tak dapat surat lg. ada sapa2 yg dpt sama dengan saya tak? saya ntervew kat putrajaya. Sapa2 yg dh perg ntervew tu, share lah nfo skt. sangat berharap dapat study under kkm.

  80. sy ntvew lathan jururwat 5/11/2012 ne….adew sapew2 bleh kongs…dy tnye apew erk

  81. saye kne p ntervew 29/10/2012 ne ado esok bru nak cr bhan-2 utk ntervew ne..nak tye base temudge ne kbnyakan tye dlm nhse melayu kew englsh ???? tolong-33333

  82. salam. korangg, kan kte dpt satu borang and kena s. f dekat offer letter tu terang2 ckp separa perubatan, then dekat borang tu nak letak apa ehh? do help meee plsss :/soalan yg ” jens lathan yang dtemu duga mengkut keutamaan calon” <—- tak pahamm :(

  83. Saya dah tmudga hrtu utk 3 jwtan .,penolong pengawa keshatan persektaran,pembantu perubatan dan juruteknolog makmal perubatan . Antara 3 n saya plh penolong pengawa kshatan persktaran sbb mnat dn tugasnya yg mencabar . Hrap2 dptla , nsyaALLAH . Buat yg nk ntevew,hrp buat yg trbak . Kbnyakan soalan ttg tugas jwtan,tmpat bljr,tempoh bljr,kkm dll . Saya hartu , da ada tnya jugak dlm englsh, nsb fhm skt dn tau ckp englsh skt2 , hehe . So kna brseda tuk tu jgak . Apa2pun goodluck ! Salam …

  84. Aduh bedebar gler ase nak p ntvew jururawat n,thank u kwn2 bg tp2.

  85. salam. nak tanya sket kalu dh umur 29 thn bleh mntak lg ke utk separa perubatan?

  86. esok nk peg temuduga… mcm maner laa soalannyer..
    mudah2an dpermudah kan segale urusan.. amn…

  87. salam,
    sy sdg blaja asas kt ua dlm kos sans keshatan bersekutu
    sy dpt spa dn ntervew 1 nov
    sy ta tw ap y terbak
    sy hrp sgt dpt jd pharmacst
    klu sy amk spa ,sy msh bpluang utk further ke degree???
    klu sy ta amk spa n,,sy kna black lst ke?
    mcm mne nj?????
    tolong
    tnku

  88. salam semua, sy nk tny btl ke dokumen yg nk dbwa mase t.dge lathan jururawat kena cop dlu,, sy confuse sgt n,, n ada x kt sn yg pnh ntrvew lathan jururawat, plz share ye soaln apa yg dsoal t n mcmne nk jwb soaln peperksaan t ssah ke x,,,,,,, plzzzzzzzz,,,,,

  89. sayaa ntervew 5/11 n… jalan rasah. spe samaa dgn sayaa?? penolong pegawa farmas dgn nurse mne lag okaykayy???

  90. hye..sya ntervew 9/11 n..dkt penang
    lathan pembantu pegawa persektaran..
    hrap2 sgt dpt..takot jgk n..
    sya rasa, sya ntervew har last skal..

  91. rngkas jew…pada 9/9/2012 sya tmuduga lathan jururawat sp8..pg 2 pkul 9.00 ad pprksa sahsah dr soalan ye atau x..lepas 2 tmuduga face 2 face da tnya tntang dr,solan stuas pendapat,penyakt,rkun ngara,nma raja,tugas jrurawat…okay doakan sya ye

  92. oh ntake ye januar dan jula je??so saya yang baru mohon dsember 2012 n kena tunggu keputusan for jan next year lah ye…agak2 kalau apply juru x-ray banyak ke kekosongan and kelayakan da berapa A ye?

  93. Very soon ths webste wll be famous amd all bloggng and ste-buldng vewers,
    due to t’s nce content

  94. Spot on wth ths wrte-up, I serously thnk ths web
    ste needs a lot more attenton. I’ll probably be returnng to read through more, thanks for the nformaton!

  95. 925942 818995I lke ths webste ts a master peace ! Glad I detected ths on google . 428592

  96. I’m really lovng the theme/desgn of your ste. Do you ever run nto any web browser compatblty ssues? A number of my blog readers have complaned about my blog not operatng correctly n Explorer but looks great n Frefox. Do you have any advce to help fx ths ssue?

  97. Snce the admn of ths webste s workng, no doubt very quckly t wll be renowned, due to
    ts qualty contents.

  98. Spe yg akan masuk kolej keshatan awam batu rakt 1/7 ne?

  99. fatin fatihah says:

    salam…sy nak tanya kalau sedang menuntut d kolej swasta dalam jurusan dploma makmal perubatan boleh memohon tak ??

  100. Great wrte-up, I am normal vstor of one?s ste, mantan up the nce operate, and It’s gong to be a regular vstor for a long tme.

  101. TQVM….

  102. H….slm….
    Ada sesapa yg p tmdga pengajar (pen peg kshatn psektarn) tu?
    Mohon share apa2 maklumat or soalan2 tmdga….tqvm

  103. salam
    sya dpt ntrvw pen peg kshtn prsktaran
    ntrvew esok
    nervous2
    study last mnt pulaa
    anyway wsh me luck k 😉

  104. saya juga akan menghadr temuduga pen peg perubatan esok. masalahnya sy belum lag mengambl sjl SPM sy .. boleh ke sy dtg ?? :(

  105. ma lbh baek dr nurse ke?huhuhu…xtw mne plhn trbaek….dh lh 24/10 ntervew…hurmmm…kelru…

  106. berdebar betol..saye temuduga 29hb t..saper2 bleh bag klu x soklan dea mcm mne…
    pe maksod sjl kegatan luar sahaja???
    adkah maksod dea sjl aktvt yg kte lakukan d sekolah???

  107. resume tu pentng x?
    tu je soklan sy
    plez reply scpat mgkn

  108. Na apply bole ag ke..sy student MI..under KPJ..bln 7 bru hbs..tp n pngmblan bln 7..cmne ye..

  109. Na apply bole ag ke..sy student MI..under KPJ..bln 7 bru hbs..tp n pngmblan bln 7..cmne ye..tkut brtndh…better apply baja blk or gune dploma sy tok trus msok kje..

  110. Muhammad Zikri Bin Roslan says:

    Saya berumur 19 tahun, amat bermnat untuk mengkut lathan Juru x-ray.
    Harap maklumkan saya apabla pendaftaran permohonan dbuka.

    Terma kash.

  111. Saya lepasan Spm sya nk tahu Kalau sya terplh ble agaknya keputusan dkeluarkan??sya mohon bulan 4 Adakah dh tutup pengamblan??

  112. ELISCA SANAN says:

    Saya menerma pesanan rngkas menduduk peperksaan separa perubatan pada 20.09.209 dan maklumat lanjut sla rujuk e-mal.Walaubagamanapun setelah saya buka e-mal tada pula maklumat n.mohon dbantu.

  113. ELISCA SANAN says:

    salah tarkh.sepatutnya 20.09.2014

  114. skrg n dh lan sket… kena prekso onlne dlu utk dpt lathan separa perubatan tu. ade 2 syeksen, 1.pengetahuan am. 2. pskometrk. mcm mna erk?lusa dh kena exm. tkutnya sy

  115. kalau sy dar kelas sastrra semenjak tngkatan 5, boleh ke nak jon KKM sebab sy x ada asas dalam subjek bo dan fzk

  116. magdeline says:

    neves nyaa . saa ntervew 30/10/2014 n . ada yang sud bantu lne tak ?? bag tp-tp utk temu duga .

  117. salam…blog n hdup lag ke? tgk komen da 2 taun lps..kalo xde sjl spm mcm mane? kalo dah ade dploma dar utm agak2 cerah x…

  118. ohh salah tgk…hahhaha…anyone can reply? admn blog? u there?

  119. Mohd Firdaus says:

    Salam ..result spm boleh mohon ke pen pengawa Farmas .. agak2x result saya BM A- , BI C+ , PAI A , MATH A , SEJ A+ , ADD MATH C , KIMIA D , BIO B , FIZIK C .. mohon balas .. saya bermnat dengan Farmas n …….

  120. salam..sy nk tnye..klo ntervew tu..de tawarkan byk plhan..mcm mne pulak?

  121. Good ste! I truly love how t s smple on my eyes and the data are well wrtten. I’m wonderng how I mght be notfed when a new post has been made. I’ve subscrbed to your feed whch must do the trck! Have a nce day!

  122. I not to menton my guys came checkng out the nce solutons found on your web page and all of the sudden came up wth an awful suspcon I had not thanked the web ste owner for those secrets. The young boys are actually for that reason glad to see them and have now qute smply been tappng nto those thngs. Thanks for actually beng really consderate and for pckng out ths knd of ncredble subject areas most people are really needng to dscover. My sncere regret for not expressng grattude to earler.

  123. Why people stll make use of to read news papers when n ths technologcal globe all s exstng on web?|

  124. Oh my goodness! an amazng artcle dude. Thanks However I’m experencng problem wth ur rss . Dont know why Unable to subscrbe to t. Is there anyone gettng smlar rss downsde? Anyone who s aware of kndly respond. Thnkx:vst our ste: jercbas.com

Trackbacks

  1. Prnt Free Grocery Coupons…

    Save Money wth Free Grocery Coupons…

  2. […] Pelath Separa Perubatan akan menjalan ses lathan d Insttut Lathan Kementeran Keshatan Malaysa dan Kolej Swasta yang dktraf oleh kerajaan. […]

Speak Your Mind

*