Latihan Separa Perubatan: Peperiksaan dan Temuduga

Latihan Separa Perubatan, antara salah satu latihan yang disediakan oleh pihak SPA bagi mereka yang ingin berkhidmat di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KMM).

Anda terlibat? Terlibat atau tidak, jika nak baca boleh terus baca.

Setiap tahun, pengambilan adalah ramai dan ianya diambil 2 kali dalam setahun. Iaitu pada bulan Januari dan juga Julai.

Latihan  Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) menawarkan 13 latihan separa perubatan bertaraf Diploma dan Sijil kepada orang ramai bagi sesi pengambilan Julai 2011.

Latihan Jurupulih Perubatan (Anggota)

Latihan Jurupulih Perubatan (Cara Kerja)

Latihan Jururawat

Latihan Jururawat Masyarakat

Latihan Jururawat Pergigian

Latihan Juruteknologi Makmal Perubatan

Latihan Juruteknologi Pergigian

Latihan Juru X-Ray

Latihan Pembantu Kesihatan Awam

Latihan Pembantu Pembedahan Pergigian

Latihan Penolong Pegawai Farmasi

Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran

Latihan Penolong Pegawai Perubatan

Sebanyak 1688 (Julai 2011) kekosongan akan diisikan oleh calon yang layak berusia antara 17 hingga 25 tahun atau pegawai dan kakitangan sedang berkhidmat perlu berusia tidak melebihi 51 tahun. Keutamaan diberikan kepada lepasan SPM baru-baru ini.

Untuk peringkat diploma, mereka yang terpilih akan menjalani latihan 3 tahun, manakala 2 tahun bagi sijil. Latihan diberi secara percuma dan diberikan biasiswa sepanjang pengajian

Biasiswa semasa Latihan

  • Biasiswa Bulanan (Program bertaraf diploma ) RM 621.21
  • Elaun buku (setiap tahun ) RM 250.00
  • Elaun alat perkakas (sekali sahaja) RM 25.00
  • Elaun kertas projek (setiap tahun) RM90.00
  • Penginapan dan pakaian seragam di sediakan

Selepas berjaya menamatkan latihan, pelatih dijamin pekerjaan tetap dan ditempatkan di hospital atau klinik kesihatan kerajaan di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Untuk melayakkan calon berjaya mendapat latihan separa perubatan ini, ada 2 sessi penilaian akan mereka lalui. Pertama, ujian bertulis, dan kedua, sessi temuduga “face to face”.

PANDUAN PEPERIKSAAN KHAS MEMASUKI LATIHAN SEPARA PERUBATAN GRED 29

ARAHAN KEPADA CALON

1. Pada hari peperiksaan calon perlu membawa perkara berikut :

i. Surat Panggilan menduduki peperiksaan;

ii. Kad Pengenalan;

iii. Alat tulis; pensil 2B, pen, pembaris, pemadam dan lain-lain alat tulis yang difikirkan perlu;

2. Calon mesti mematuhi arahan Ketua Pengawas.

3. Calon mesti berada di tempat duduk lima belas (15) minit sebelum peperiksaan bermula.

4. Calon dilarang berkomunikasi sesama sendiri. Angkat tangan jika ada masalah atau pertanyaan.

5. Calon hanya dibenarkan meninggalkan pusat peperiksaan apabila diarah oleh Ketua Pengawas.

6. Rujukan kepada mana-mana bahan adalah TIDAK DIBENARKAN.

7. Calon mesti mengenal pasti tempat pusat peperiksaan dijalankan.

8.  Calon wajib berpakaian kemas dan sopan.

 

PANDUAN PEPERIKSAAN

Peperiksaan ini mengandungi satu (1)  bahagian iaitu:

BAHAGIAN I – PSIKOLOGI

Seksyen A – Sahsiah Diri

Ujian sahsiah bertujuan menilai sahsiah atau personaliti calon dalam proses pengambilan pelatih

separa perubatan.  Ia dibangunkan untuk menilai beberapa  gagasan personaliti untuk jawatan-jawatan separa perubatan.

Masa – 40 minit

Bilangan Soalan – 139

Seksyen B – Minat

Dalam seksyen ini dua (2) pilihan jawapan disediakan. Calon hendaklah memilih jawapan yang sesuai dengan minat.

Masa – 20 minit

Bilangan Soalan – 227

So, jawab la exam tu betul-betul ye. Jawab dengan membayangkan  anda adalah salah seorang yang sedang berkhidmat dalam bidang tersebut. Ini akan menentukan anda minat atau tidak, sesuai atau tidak dengan latihan yang bakal diberikan nanti. Jika anda minat, insyallah anda akan berjaya dalam peperiksaan bertulis ini.

SESSI TEMUDUGA

 

 

Biasalah, sessi temuduga. Anda perlu berpakaian kemas yang bersesuaian. Bertali leher buat  calon lelaki, dan berpakaian sopan buat wanita. Dan antara paling penting, kemahiran berkomunikasi antara yang menjadi ‘sasaran’ oleh panel pemilihan.

Bagaimana nak berpakaian untuk temuduga ini? Rujuk di bawah:

http://www.spa.gov.my/Portal/Etika_Pakaian_Temu_Duga

Persiapan dokumen yang nak dibawa? Rujuk di bawah:

http://www.spa.gov.my/Portal/Hadir_Temu_Duga

Bagaimana nak buat persiapan sekiranya dipanggil ke temuduga ini?

Anda boleh STUDY berkenaan topik-topik ini:

  • Bidang tugas jawatan yang dinyatakan dalam surat panggilan temuduga

Anda boleh rujuk di sini:

http://www.spa.gov.my/Portal/Deskripsi_Tugas/LatihanSeparaPerubatan

  • Bidang-bidang yang tergolong dalam jawatan yang dinyatakan dalam surat panggilan temuduga
  • Visi, Misi dan Slogan Kementerian Kesihatan Malaysia (KMM)

Rujuk sini http://moh.gov.my/

  • Menteri Kesihatan dan juga organisasinya (timbalan menteri sudah memadai)

Rujuk sini http://moh.gov.my/

  • Dimana Kolej latihan
  • Isu – isu semasa yang melibatkan kesihatan. Contohnya yang terbaru – isu loji nuclear di Fujushima, Jepun.

Juga boleh layari- http://www.infosihat.gov.my/

Dan juga soalan-soalan standard dari SPA seperti CONTOH di bawah:

  • Perkenalkan diri, pengalaman, kelayakan
  • Bekenaan Malaysia – 1 Malaysia, Perlembagaan, RUkun Negara dll
  • Apa PLAN akan datang anda
  • Indek KPI
  • Isu semasa – sukan, politik, ekonomi dll
  • Soalan-soalan menguji kebolehan, kejujuran dan akhlak

Itu saja yang dapat saya kongsikan kali ini. Mungkin jika anda ada pengalaman, ada pengetahuan berkenaan Latihan Separa Perubatan bolehlah share-share di sini. Share contoh-contoh soalan yang ditanya, share pengalaman hadiri temuduga, share persiapan temuduga, share berkenaan pengalaman setelah menjalani latihan atau apa saja yang berkaitan. Sekian dari sayaJ

Latihan Separa Perubatan, ramai ingin mengetahuinya…

Comments

  1. Kalau dah umur 26 blh join lg x??sbb dah smbg study bidang lain tp xde rezeki nk keje dlm govt.

  2. bagus2 trima kasih

  3. agk2 kne bkak akaun bank ape?

  4. bila tarikh tutup ambilan julai 2011?

  5. ya allah…
    takutnye interview esok..
    apa pn x prepare..
    ade ape2 tips x spe2 yg pg interview untuk latihan pembantu kesihatan awam untuk temuduga baru2 nie..

  6. gudluck semua utk calon2 separa perubatan:)
    time menjawab tu make sure anda yakin walaupun salah sbb dorng nk tgk care kite berckp..sy dulu byk gak soklan yg x terjawab tp alhamdulillah lulus jgk:)

  7. adakah resume yg dimaksudkan adalah borang maklumat tmbhan atau perlu membuat resume sendiri?..dan adakah sijil asal SPM diperlukan atau slip SPM sudah memadai?maaf sya agak keliru..mohon ade siapa2 boleh bantu sya..trima kasih…

    • tak perlu resume. memadai dengan borang maklumat tambahan tu je. kalau sijil spm dah dikeluarkan, perlu bawak sijil spm tu. slip spm tak boleh diguna pakai untuk sebarang temuduga . :)

  8. prlu tak resume untk prgi interview?

  9. sy dah nk kne interview pd 17/10/2011…
    tkot gak.. fist time tmudga kerajaan…
    mx tlg pd senior2 yg dah ade pngalaman..
    tlg la kongsi tips mcm mane nk lulus tmudga…

  10. nurul syuhaidah says:

    ya ALLAh….takutnya temu duga latihan separa jururawat 21/9/2011 ni.sy harap sedikit sebyak info yang sy baca dapat menolong sy pada hari temuduga nnt…amin~
    nk tny…salinan surat beranak ibu/bapa perlu bawa bersama tak time temuduga tu? sbb ada yg ckp dkt sy kena bwk..#_#

  11. nak tanya kalo sijil spm x kuar lg nk bt mcmane? sori x de pglamn tmdga lg..

  12. ujian bertulis mcm ner?? isau sgt2 nie….ary rabu da nk interbiu….pe la soklan nyer…. :(

  13. angah waniey says:

    salam.. sye da kna intebiu lthan jururwat isnin nt.. pe ea soklan yg diowang nk tya..? nebes la.. fes time nk kna intebiu..huhuhu.. sesapa ada x nk sharing2 info.. :)

  14. ekin chombee says:

    esk (19/9/2011) xtau la ley wt ker x ~
    ape2 pun lyan jer soklan dye kn…

  15. aii , td sy bru interview utk nurse , soalannye x de la ssah mne , hee , p xtw la dpt ke x kan , hope dptlahhh ,

  16. ari isnn ni nak interview……… neves la…… nak sgt dpt peluang emas bkilau-kilau ni…. wish me luck plz..

  17. …tkut sgt3 tnggu kuar kptusan…hrap2 dpt pnolong pegawai perubatan..amin..

  18. Ann Arwch says:

    ada sesapa temuduga 27/10/2011?jururawat masyarakat…

  19. sy dpt tmudga jm 6/10/11 ni..p ngah pregnant 7 months krg..latihan dpt ditangguhkan ke x kalu sy pas tmudga 2 ek?

  20. pening r coz 19 ni kne g intrview untk jururwat n 23 untuk jurrwt msyarkt…x pew ke law g intrview 2,2?

    • xpe..sy pn sama dpt 2 tmudga..dh 2run 6/10 jm,tgu 18/10 untuk jrurwt pelath pla..2run 4 both,tgk mn yg da nsb..^^

  21. sy kna tmudga 25/10…jrurawat msyrkt..adaooyyyy..

  22. sy pon sme..25hb nie..tgh stdy ckit2 hadoiii..

  23. bila kita boleh tahu keputusan temuduga jururawat pelatih??tarikh temuduga saya 18/10/2011…..nak tgk kat web apa?tqvm..

  24. salam sye kne intrview 28/10 nie esk..jrurwt msyarakat…tkotnye….

  25. buat lh elok2 tmuuduga 2,peluang hanya datang sekali dan pastikan bila berjaya tmuduga,bersedia dri segi mental n fizikal,krna bukan senang untuk senang..

  26. HAKIM CHAN says:

    EMM..APAPON BILE DAH DPT JGN DOK NYOHO DEKAT ORG..SUSAOH NOK DPT NANTI.JGN DUK BRAGEN ARR WEH..AKU BAYOK KALI DOH TEMUDUGA…SUPO TULO JUGOK.

  27. temuduga jururawt prgigian n pnolong pgawai prsekitaran kesihatan bila pla? status belum kata apa2 lg.. jururawat n pnolong pgawai perubatan tak dapat.. sedih..:(

  28. alhamdullilah… kuar kputusan dapat penolong pegawai perubatan…

  29. Dpt penolong pegawai perubatan..yesh !!! :’)

  30. nor ekin says:

    ade temuduga 26.3.12 . takut …

  31. ah tktnye temuduga pembantu pembedahan pergigian……..tk prnah temudaga…spe thu bntu lah sy…14.3.12 ni nk g temuduga

  32. interview 13.3.2012 nie kat kk..nervous sgt2x…

  33. clareon says:

    interview 08.03.2012 ni kat jabatan tenaga kerja keningau..nervous…………..

  34. spe2 leh kongsi x soalan2 yang ditanya mse interview jurrawat masyarakat…

  35. nk tye law tmduga jurawat masyarakat ,
    mase intvw fully in bi ke ? or ley mix bm ?
    cuak gak .. nti tibe2 otak blur sebb ggup.. terkeluar ayat BM trus:(

  36. plezzzzzzz help me kawan2 .. untuk jm selalunya dorg nk tnye ape ye .. ttg fully in bi ke ?

  37. aslmkm nak tyer kat kwan2….syer bermnat sgat nk msuk latihan separa prubatan yg danjurkan oleh spa.tp x thu mcm mner cre nak apply.latihan ni masih dteruskan atau tdk..

    • cik erin says:

      masih diteruskan..bila2 pon boleh apply..juz msuk lmn web spa8i pastu depa akn bg la cara2 dftar dia…moga berjaya..

  38. anies miaa says:

    emm 29 ni interview.. tkot sgt.. btol2 brharap agar lulus ujian n interview face to face nnt.. insyaallah akn bt yg terbaek…. mtk2 soalan senang.. hehhehe…

  39. wan shafiqah says:

    ariey rabu niey nop g interview ..debar nyo aso…mintok2 lepas

  40. ahh!!!..bsok dah kna interview..tkowt3..hope dpt la latihan separa perubatan tu..amin3

  41. mnggu depan dah nak g temu duga..takot nya,mudah2han berjalan lancar dan lulus temuduga tu..aminnn..latihan separa perubatan selalunya die tanya soalan ape je aek??spe bleh jawb??plzzzzz,tlonggg..

  42. esok intrview jrrwt prggian dgn pmbntu prubtan. dh bnyk hri tdo x lena, x mkn pon x rase lpr, kepala pon melyang pikir nk jwb je. hrpn parents tggi sgt lg rase berat…adess. yg pntg jwb dgn konfiden jgn tnjuk blur2 wpun slh. hehe.

  43. saat mndebar kan .. na interview .. adeyh .. wish me luck ..

  44. gen2merah says:

    doa kn kejayaan saya..yea…JURUTEKNOLOGI PERGIGIAN>>2.05.12 di Indera Mahkota Phg..

  45. aku gelabah dah ni..peluang ni kena betul2 aku kena focus..study smula math sejarah b.i..dua mingu ja aku kena prepare..gelabah aku..otak kosong

  46. kalau jil spm hilang nk wt camne erk???6ti ade temuduga nrse….adoi,pning laaa…sape2 dpt membantu???

  47. 1Malaysia... says:

    thanks kat blog nie…syukur…sy daa dapat spa…Jgn risau klu salah jawab(salah 2-3 solan)..yang pnting level confident 2 kna tinggi…senyum 2 penting gak…jan putus snyum tw..^^…

  48. pgi nie sye dah nak pergi interview.yallah berdebarnya rasa hati,macam2 perasaan ada.yallah mudah2han sye lulus.kau kuat kan hamba mu ini yallah..kau lancarkan semuanya untuk hari ini.amin!!

  49. sya dpt temduga spa utk latihn jururwt 8/5 ni kat putrajaya
    nervous sgt,tp sya ad msalah,boleh x klu sya gunkn slip spm
    utk tmduga nnt i sb smpai skarang sijil spm msih blum dikluarkn olh pihk sk .please…….sape2 je tlong jwp soln sya
    ni.

  50. tkot la nk interview 3.5 ni…
    first time ni..

  51. tkot la nkg interview 9 mei nh….ya Allah,permudahkanlah prjlannku… AMIN

  52. Sape2 yg da lepas tmuduga Latihan jururawat , share2 la kat sini pgalaman n s0alan2 di beri , ^^

  53. atiqah says:

    esok 2/5/2012 , temuduga di Jalan Rasah N9 . Latihan Jururawat . Saya nak tahu , program itu habis pukul berapa ye ? sebab jadual padat lah . pada masa yang sama , saya ada pembentangan dan kuiz . agak-agak pukul 11 , habis tak ?

  54. kpd sesape jew yg nk jd nurse kerjaan kene ada rse minat n snggup trima tugasan klu rse2 x boleh jgn pe sb sya bnyk brtnya dgan nurse veteran bnyk antra mreka yg kate dulu mse temuduga semua nya sanggup,tp bile dh lame keje ada yg mengeluh ari2,ada jgak yg brsengkang mata x ckup tido[trutama yg dh brkhwin],ada yg nk mnangis sb mslah penjagaan ank [x de orng nk jaga ank mreka]trutama yg blik mlm.klu nurse yg udah brkahwin n ada ank kenalah cari bibik or sesape jew yg bleh jaga ank kte jika bertugas mlm.
    oleh itu,seorg jururwat prlulah mmpunyai mental n fizikal yg kuat mnghdapi cabaran berbakti utk masykt n negara,juga mnjadi ibu yg pnyayang[wanita].sya tabik dgn jiran sya [nurse]yg snggup mninggalkn ank kembarnya utk mnjlnkn tugas wlaupun terpksa mminta bantuan keluarga utk mnjga anknya semntara waktu.

  55. sok nk g tmduga 8 pagi dah baca skit2 pasal juruwt entah apalh sokln nye???smoga sume brjln dgn lancar n dmurahkn rezki….

  56. salam,sya ada apply latihan spara prubatan ni. tapi macam mana kita nak tau yang kita dapat ya?

  57. sape dapt intrview nursing bwh suruhanjaya perkhidmatan awam..sbb kn slalu interview nursing under kementerian kesihatan.. same kew?

  58. Saya baru hadir temuduga dekat melaka bagi latihan jururawat. Alhamdulilah, everything went well sebab its my third time interview. Ha yang penting jangan putus asa. banyak kan study apa yang berkaitan tentang jururawat. kadang2 penemuduga tu cuma nak tgk tahap keyakinan kita berkomunikasi je, so jangan gentar or gemuruh. rileks kalau tak boleh jawap mintak maaf dgn sopan. Okay good luck pd semua bakal bakal calon separa perubatan :)

  59. ANONYMOUS says:

    agak2nye kalau amek sijil pembantu pembedahan pergigian boleh sambung sampai degree tak?nanti boleh jadik ape eh?tolong reply sorang>

  60. boleh saya cakap dalam ENGLISH semasa temuduga ? kerana saya tak berapa pandai bercakap dalam bahasa melayu ??

  61. alhmdulillah bru2 ni sy semak spa..akhirnya sy dpt jururawat pelatih stlh 2 kali mencube..yup..kne yakin,pndg tepat pd pnemuduga,beri senyuman manis..dan pd sy kite kne timbulkn isu yg btul2 kite dh study..contoh sy study mngenai pnyakit mental,jenis ubt..paling penting kite pndai berkomunikasi..sape2 yg baru nk mencube smoga berjaya..

  62. lagi la tkut tuk 4 oktober ni. . . .

  63. stacey gulit says:

    saya ada berapa hari lagi tuk siap2x mencari bahan2x yang berkaitan… … tuk ditemuduga pada 22/9… …. hehe ..

  64. terima kasih . maklumat di atas amat membantu 😉

  65. sye intrv 15.10 nie . . ad yg sme dgn sye x??

  66. sy kne tmuduge 11/10 ni. p tak tau nk stdy ape utk tmuduge ni. spe2 leh bntu.

  67. lh pla klna pggl temuduga latihan separa perubatan ni . .mna tw psl skt2 ni . .ape lh nk jwb klu kna tnya nt . .cian tw klu senyap jew . .

  68. saye dh dpt surat rasmi panggianl temuduga ptg tdi…huhhhhh,makin berdebar rasenye….ada sesiape yang tau tax contoh2 soalan yang kan di tanya dalam peperiksaan khas nanti???????…pleaze help me…..

  69. sy dpt tmu dga 9/10..ahh tkutnye..tima kaceh utk tips..

  70. doakan sy pada 3/10 di JB..
    #4651 LATIHAN PEMBANTU KESIHATAN AWAM

  71. ada siapa-ii p interview Latihan Pembantu Pembedahan Pergigian?

  72. sye kene interview 29/10 ni latihan pembantu kesihatan awam..sye dah prepare suma tpi x tau lulus ke x temuduga 2 nanti..doakan saye dapat k kawan2

  73. Nak tnye,kalau sijil SPM xkuar lg,bwa slip je bole x mase interview?

  74. ciputcomey says:

    kepada @mima : hari tuh i ade inteview DSA stand for Dental Surgery Assisstant, everything went well. And the important thing is u need to know what kind of uniform DSA nih pakai. Then, kene tahulah about DSA : brape tahun blaja, kolej kat mane, ape plan u for the future, kenapa u interested in this field. Ok, anyway goodluck.! Confident .! Fighting2.! 😀

  75. kalau prgi interview tuu nanti….die org nanti tanye pakai bahase ape eh…..kalau bahasa melayu ok lah sikit saya boleh layan……kalau bahase inggeris ….adoihai….kena lah saya bawak kamus…..

  76. dapat pnggln interview nursning @HTAA, Kuantan 30/10/2012.. hopefully pass with flying colours… btw, nk study ape pasal nursing ni ?? n waktu interview face to face tu, ape antra soalan yg dia biasa tny ???

  77. takder k owg yang dapat MA(MEDICL ASISTANT)???besok daa tmudga nieh…takowt!!!

  78. err nk tnye ni ,, mase nk g temuduga 2 nnti resume kite kne buat sendiri ke ?? atau just bwk borg maklumat tmbahan yg spa da bg 2 ??
    n dokumen salinan yg kite kena bawak 2 kne ad cop pengesahan ke ??
    n last question .. –>klo kite amik stpm kite kne ckp ke dlm borg 2 ?? sbb ad org infom jgn ckp kite tgh blaja kat fm6 sbb ty susah nk dpt ..
    harap ad yg sudi menjawab kekeliruan sy ni :)

  79. Saya dpt interview latihan jururawat 29/10/2012 nih. tp saya still tak dapat surat lg. ada siapa2 yg dpt sama dengan saya tak? saya interview kat putrajaya. Siapa2 yg dh pergi interview tu, share lah info sikit. sangat berharap dapat study under kkm.

  80. sy intiview latihan jururwat 5/11/2012 nie….adew sapew2 bleh kongsi…dy tnye apew erk

  81. saye kne p interview 29/10/2012 nie adoii esok bru nak cri bhan-2 utk interview nie..nak tye biase temudge nie kbnyakan tye dlm nhse melayu kew english ???? tolong-33333

  82. salam. korangg, kan kite dpt satu borang and kena isi. if dekat offer letter tu terang2 ckp separa perubatan, then dekat borang tu nak letak apa ehh? do help meee plsss :/soalan yg ” jenis latihan yang ditemu duga mengikut keutamaan calon” <—- tak pahamm :(

  83. Saya dah tmudga hritu utk 3 jwtan .,penolong pengawai kesihatan persekitaran,pembantu perubatan dan juruteknologi makmal perubatan . Antara 3 ni saya plih penolong pengawai ksihatan perskitaran sbb minat dn tugasnya yg mencabar . Hrap2 dptla , insyaALLAH . Buat yg nk inteview,hrp buat yg trbaik . Kbnyakan soalan ttg tugas jwtan,tmpat bljr,tempoh bljr,kkm dll . Saya haritu , dia ada tnya jugak dlm english, nsib fhm skit dn tau ckp english skit2 , hehe . So kna brsedia tuk itu jgak . Apa2pun goodluck ! Salam …

  84. Aduh bedebar giler ase nak p intview jururawat ni,thank u kwn2 bg tip2.

  85. salam. nak tanya sket kalu dh umur 29 thn bleh mintak lg ke utk separa perubatan?

  86. esok nk pegi temuduga… mcm maner laa soalannyer..
    mudah2an dipermudah kan segale urusan.. amin…

  87. salam,
    sy sdg blaja asasi kt uia dlm kos sains kesihatan bersekutu
    sy dpt spa dn intervew 1 nov
    sy ta tw ap y terbaik
    sy hrp sgt dpt jd pharmacist
    klu sy amik spa ,sy msih bpluang utk further ke degree???
    klu sy ta amik spa ni,,sy kna black list ke?
    mcm mne nij?????
    tolong
    tnkiu

  88. salam semua, sy nk tny btl ke dokumen yg nk dibwa mase t.dge latihan jururawat kena cop dlu,, sy confuse sgt ni,, n ada x kt sini yg pnh intrview latihan jururawat, plz share ye soaln apa yg disoal t n mcmne nk jwb soaln peperiksaan t ssah ke x,,,,,,, plzzzzzzzz,,,,,

  89. sayaa interview 5/11 ni… jalan rasah. spe samaa dgn sayaa?? penolong pegawai farmasi dgn nurse mne lagi okaykayy???

  90. hye..sya interview 9/11 ni..dkt penang
    latihan pembantu pegawai persekitaran..
    hrap2 sgt dpt..takot jgk ni..
    sya rasa, sya interview hari last skali..

  91. ringkas jew…pada 9/9/2012 sya tmuduga latihan jururawat sp8..pgi 2 pkul 9.00 ad ppriksa sahsiah diri soalan ye atau x..lepas 2 tmuduga face 2 face dia tnya tntang diri,solan situasi pendapat,penyakit,rkun ngara,nma raja,tugas jrurawat…okay doakan sya ye

  92. oh intake ye januari dan julai je??so saya yang baru mohon disember 2012 ni kena tunggu keputusan for jan next year lah ye…agak2 kalau apply juru x-ray banyak ke kekosongan and kelayakan dia berapa A ye?

  93. Very soon this website will be famous amid all blogging and site-building viewers,
    due to it’s nice content

  94. Spot on with this write-up, I seriously think this web
    site needs a lot more attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the information!

  95. 925942 818995I like this website its a master peace ! Glad I detected this on google . 428592

  96. I’m really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any web browser compatibility issues? A number of my blog readers have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any advice to help fix this issue?

  97. Since the admin of this website is working, no doubt very quickly it will be renowned, due to
    its quality contents.

  98. Spe yg akan masuk kolej kesihatan awam batu rakit 1/7 nie?

  99. fatin fatihah says:

    salam…sy nak tanya kalau sedang menuntut di kolej swasta dalam jurusan diploma makmal perubatan boleh memohon tak ??

  100. Great write-up, I am normal visitor of one?s site, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

  101. TQVM….

  102. Hi….slm….
    Ada sesiapa yg p tmdga pengajar (pen peg ksihatn psekitarn) tu?
    Mohon share apa2 maklumat or soalan2 tmdga….tqvm

  103. salam
    sya dpt intrvw pen peg kshtn prskitaran
    intrview esok
    nervous2
    study last minit pulaa
    anyway wish me luck k 😉

  104. saya juga akan menghadiri temuduga pen peg perubatan esok. masalahnya sy belum lagi mengambil sijil SPM sy .. boleh ke sy dtg ?? :(

  105. ma lbih baek dri nurse ke?huhuhu…xtw mne plhn trbaek….dh lh 24/10 interview…hurmmm…keliru…

  106. berdebar betol..saye temuduga 29hb t..saper2 bleh bagi klu x soklan dea mcm mne…
    pe maksod sijil kegiatan luar sahaja???
    adkah maksod dea sijil aktiviti yg kite lakukan d sekolah???

  107. resume tu penting x?
    tu je soklan sy
    plez reply scpat mgkin

  108. Na apply bole ag ke..sy student MI..under KPJ..bln 7 bru hbs..tp ni pngmbilan bln 7..cmne ye..

  109. Na apply bole ag ke..sy student MI..under KPJ..bln 7 bru hbs..tp ni pngmbilan bln 7..cmne ye..tkut brtindih…better apply baja blik or gune diploma sy tok trus msok kje..

  110. Muhammad Zikri Bin Roslan says:

    Saya berumur 19 tahun, amat berminat untuk mengikuti latihan Juru x-ray.
    Harap maklumkan saya apabila pendaftaran permohonan dibuka.

    Terima kasih.

  111. Saya lepasan Spm sya nk tahu Kalau sya terpilih bile agaknya keputusan dikeluarkan??sya mohon bulan 4 Adakah dh tutup pengambilan??

  112. ELISCA SANAN says:

    Saya menerima pesanan ringkas menduduki peperiksaan separa perubatan pada 20.09.209 dan maklumat lanjut sila rujuk e-mail.Walaubagaimanapun setelah saya buka e-mail tiada pula maklumat ini.mohon dibantu.

  113. ELISCA SANAN says:

    salah tarikh.sepatutnya 20.09.2014

  114. skrg ni dh lain siket… kena prekso online dlu utk dpt latihan separa perubatan tu. ade 2 syeksen, 1.pengetahuan am. 2. psikometrik. mcm mna erk?lusa dh kena exm. tkutnya sy

  115. kalau sy dari kelas sastrra semenjak tingkatan 5, boleh ke nak join KKM sebab sy x ada asas dalam subjek bio dan fizik

  116. magdeline says:

    neves nyaa . saia interview 30/10/2014 ini . ada yang sudi bantu line tak ?? bagi tip-tip utk temu duga .

  117. salam…blog ni hidup lagi ke? tgk komen da 2 taun lps..kalo xde sijil spm mcm mane? kalo dah ade diploma dari uitm agak2 cerah x…

  118. ohh salah tgk…hahhaha…anyone can reply? admin blog? u there?

  119. Mohd Firdaus says:

    Salam ..result spm boleh mohon ke pen pengawai Farmasi .. agak2x result saya BM A- , BI C+ , PAI A , MATH A , SEJ A+ , ADD MATH C , KIMIA D , BIO B , FIZIK C .. mohon balas .. saya berminat dengan Farmasi ni …….

  120. salam..sy nk tnye..klo interview tu..die tawarkan byk pilihan..mcm mne pulak?

Trackbacks

  1. Print Free Grocery Coupons…

    Save Money with Free Grocery Coupons…

  2. […] Pelatih Separa Perubatan akan menjalani seisi latihan di Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia dan Kolej Swasta yang diiktiraf oleh kerajaan. […]

Speak Your Mind

*