Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma 2014 Calon Sarawak

Separa Perubatan

 

PERHATIAN : Untuk Calon Sarawak Temuduga Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma 2014

 

Separa Perubatan

 

Temuduga bagi pengambilan pelatih bagi program latihan separa perubatan ambilan 2014 bagi calon Sarawak bakal dilangsungkan pada 28 Oktober 2013 hingga 8 Nov 2013.

 

 

Semakan calon layak temuduga latihan separa perubatan boleh dibuat di link berikut :

 

 

http://domino.spa.gov.my/online/jadual_temuduga_sp.php

http://domino.spa.gov.my/online/jadual_temuduga_sp.php

 

 

Latihan Separa Perubatan merupakan salah satu laluan kerjaya sektor perkhidmatan awam di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Anda adalah calon yang dipanggil untuk menduduki seisi temuduga & peperiksaan bagi pengambilan pelatih latihan separa perubatan ambilan Jan 2014?

 

 

Jika YA, tahniah saya ucapkan buat anda. Sekiranya anda komited untuk membina kerjaya sebagai seorang jururawat di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dengan bermula sebagai pelatih latihan separa perubatan, saya inginkan syorkan 1 pakej rujukan lengkap & spesifik yang boleh membantu anda terpilih sebagai pelatih separa perubatan KKM.

 

ECOVER-BUNDLE

 

 

Pakej yang ingin saya syorkan ialah Pakej Rujukan Lengkap Peperiksaan & Temuduga Separa Perubatan Bertaraf Diploma U29. Ini kerana modul-modul di dalam pakej tersebut telah ‘disusun’ dengan informasi penting meliputi kesemua 10 bidang latihan peringkat diploma yang ditawarkan iaitu :

 

 

Latihan Jururawat

Latihan Penolong Pegawai Perubatan

Latihan Juruteknologi Makmal

Latihan Jururawat Pergigian

Latihan Juruteknologi Pergigian

Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran

Latihan Penolong Pegawai Farmasi

Latihan Juru X-Ray

Latihan Jurupulih Anggota

Latihan Jurupulih Cara Kerja

 

 

Berikut adalah kandungan modul untuk Pakej RM 40.00 :

 

Modul 1 : Pengenalan Latihan Separa Perubatan

Modul 2 : Prospek Kerjaya Pelatih Separa Perubatan Peringkat Diploma U29

Modul 3 : Format Peperiksaan & Temuduga Latihan Separa Perubatan Peringkat Diploma U29

Modul 4 : Koleksi Contoh Soalan Peperiksaan Ujian Sahsiah & Minat Separa Perubatan U29

Modul 5 : Teknik Menjawab Soalan Peperiksaan Latihan Separa Perubatan

 

 

 

 

 

Menurut salah seorang panel penemuduga, terdapat 3 sebab yang mendorong ke arah KEGAGALAN  dalam peperiksaan khas & temuduga latihan separa perubatan..

 

 

  • Menggunakan nasib – Jika lulus, maka lulus. Jika gagal, apa boleh buat.
  • Tidak berusaha – Tidak melakukan kajian tentang keperluan peperiksaan.
  • Tidak mempunyai ilmu / panduan yang betul – Majoriti yang gagal dalam peperiksaan ini tidak mempunyai panduan yang betul, bagi menjawab kehendak soalan.

 

Saingan untuk merebut tempat sebagai pelatih separa perubatan AMATLAH SENGIT. Anda boleh rujuk statistik berkaitan pengambilan pelatih latihan separa perubatan 2011 yang diperolehi dari SPA :

 

 

Pada 2011, sejumlah 708,236 permohonan untuk mengikuti latihan separa perubatan peringkat sijil & diploma. Namun hanya 9,693 calon sahaja yang berjaya mendapat tawaran mengikuti latihan.

 

 

Berdasarkan statistik 2011 ini juga, sejumlah 512,436 permohonan untuk latihan separa perubatan peringkat diploma & jumlah calon yang ditemuduga adalah 17,436. Calon yang berjaya melepasi saringan terakhir untuk ditawarkan tempat untuk latihan separa perubatan peringkat diploma berjumlah 6,759.

 

 

 

Lebih 10,000 calon GAGAL dalam seisi temuduga bagi latihan separa perubatan peringkat diploma pada tahun 2011!

 

 

 

Oleh itu, anda perlu benar-benar bersedia agar anda mampu bersaing & menjadi CALON PILIHAN panel penemuduga berbanding calon-calon lain bagi merebut kekosongan yang terdapat untuk program Latihan Separa Perubatan.

 

 

Miliki Pakej Rujukan Temuduga & Peperiksaan Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma SEKARANG! Dan mulakan persediaan efektif HARI INI untuk tampil dengan prestasi terbaik semasa seisi exam & temuduga separa perubatan.

 

Separa Perubatan

Comments

  1. bilakah temu duga separa perubatan semenanjung 2014 seisi julai.

  2. AMIRUL MUKMININ says:

    bagaimana nak dwnload surat tawaran utk pengambilan latihan separa perubatan bagi julai 2014 ni..?

  3. fairus bidin says:

    saya adalah salah seorang calon temuduga latihan separa perubatan kemasukkan sesi julai 2014. keputusan temuduga telah dikeluarkan pada 02/06/2014 dan saya adalah CALON SIMPANAN untuk latihan separa perubatan jururawat. harap-harap akan dipanggil untuk melapor diri.amin.

  4. Nuraisyah says:

    alhamdulillah brjaya temu duga latihan jururawat.. pnmptn pun area tmpt tggal ja 🙂

  5. Sy dpt tawaran exam online ni jgk..20/9/14 tapi xtaw cara2 nk ikuti exam..sesiapa bley bg penerangan ckit x..tq

  6. pergi la kat web spa dia ade bagi penerangan nye sekali
    Spa pun ada bagi kita no angka giliran…
    dia ada bagi kita print penerangan semuanya…
    sebelum dan semasa dlm exzem

  7. sye pun dpt exam utk sabtu nie..ada tips ker..klu sape2 ada,,mohon whatsapp sye k..0145757561

  8. please watsapp sy jugak 0172842814

  9. i aso hv 2 do exam….mmm.

  10. saya pun ada… tpi mustahil soklan kita sama.. jadi apa yang perlu buat ialah share je ilmu2 dan kerjaya seorang MA.

  11. kenape nk msok exam kad spa time niy x bole

  12. goodluck guys !

  13. nak tanya,apa beza latihan biasa dengan yang bertaraf diploma?
    adakah tempoh masa tu makin lama?

  14. tahniah kepada yang lulus ujian temuduga.

  15. Bagaimana muat turun Surat Tawaran Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma (SPA) bagi kemasukan sesi Januari 2015?

    > http://www.spa.gov.my

    > Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma (Calon Semenanjung) Sesi Januari 2015

    >
    Tarikh Temu Duga: 27/10/2014
    (Nota: sebenarnya 3 Nov 2014)
    Kod Skim Jawatan:2613 (Latihan Juruteknologi Makmal Perubatan)
    Keputusan Temu Duga:
    Tahniah anda berjaya! Keputusan penempatan akan dikeluarkan oleh Bahagian Pengurusan Latihan KKM pada 10.12.2014. Sila muat turun surat tawaran dan dokumen berkenaan di Portal Bahagian Pengurusan Latihan, KKM.(http://latihan.moh.gov.my/v3/index.php)

    Kementerian/Jabatan : KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA,BHG. PENGURUSAN LATIHAN,UNIT LATIHAN PRA-PERKHIDMATAN,NO.26,ARAS 6,PERSIARAN PERDANA,PRESINT 3, 62675 PUTRAJAYA.

    Portal Bahagian Pengurusan Latihan, KKM: http://latihan.moh.gov.my/v3/index.php.

    *Dapat email yang serupa dengan carian portal SPA.

    TETAPI, mananya pautan laman webnya? Yang mana?
    Sekarang cuma Surat Tawaran yang tidak dapat dicari… entah kena cari dekat mana…

    Dokumen memang ada (di laman web latihan.moh.gov.my), tapi yang mana versi terkini?

    Hari ini dah 10hb Disember 2014… Cemasnya… Entah ke mana…

    Sama ada:-
    Kolej Teknologi Makmal Perubatan
    Institut Penyelidikan Perubatan
    50588 Kuala Lumpur,Jalan Pahang
    Tel : 03-2616 2769 Fax : 03-26945022

    ATAU

    Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Kuching
    Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak, Lot 221, Batu 13 1/2 (KM22)
    93590, Jalan Puncak Borneo Kuching, Sarawak
    Tel : 082-628990 Fax : 082-628581

    ??????

    Haruskah saya telefon SPA ataupun terus ke kolej-kolej tersebut untuk pertanyaan?

    Terima kasih.

  16. Haha, dah dapat. Sekian, terima kasih.

  17. Sy telah dapat kputusan baru2 ni sebgai calon simpan adakah sy akan dipanggil untuk sesi julai 2015

  18. Adakah calon simpanan latihan akan dipanggil untuk terus mengikuti latihan SPA dalam tempoh masa terdekat atau akan dipanggil untuk temuduga sekali lagi? sb bile sy chek online status pendaftaran sy “Melepasi syarat semasa perkhidmatan” untuk semua jawatan yang sy mohon kecuali jawatan yang sy dapat sebagai “Calon Simpanan Latihan”…mohon penjelasan kalian,huhuhu

  19. mcm mne nk muat turun surat tawaran latihan pembantu pembedahan pergigian?? latihan mula 1 julai 2015… mcm mne nie??

Speak Your Mind

*