Panduan Untuk Hadiri Peperiksaan Bertulis Gred 41

Anda pernah GAGAL Ujian SPA?

Anda tak tahu BAGAIMANA nak LULUS?

Anda KECEWA dengan keputusan Tahun Lepas?

Saya ada berita baik untuk anda, anda tak perlu GAGAL lagi!

Anda GAGAL kerana;
- anda tak tahu format soalan
- soalan-soalan begitu banyak dan anda tergamam
- anda tak cukup persediaan
- anda tak tahu bagaimana nak bersedia
- anda tak tahu apa yang perlu dibaca
- anda tak tahu di mana rujukan tepat
- anda tak pernah buat contoh soalan
- .. atau mungkin anda anggap yang ianya bukan rezeki anda..

Sebenarnya anda, masalah UTAMA untuk] kebanyakan calon peperiksaan bertulis SPA ialah tak ada satu rujukan khusus untuk membantu dan menunjuk cara tentang bagaimana nak bersedia, apa yang ditanya, bagaimana bentuk soalan, apa seksyen dan penilaian sebenar atau secara umumnya, calon tak tahu apa sebenarnya yang
bakal mereka lalui.

Secara umumnya, format peperiksaan tahun ini merangkumi 2 bahagian;

==================
Bahagian 1
==================
Seksyen A;
Pengetahuan Am mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling

Seksyen B:
Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen C:
Kefahaman Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris

Seksyen D:
Esei Bahasa Melayu

Seksyen E:
Esei Bahasa Inggeris

==================
Bahagian 2
==================
Seksyen A: Ujiah Sahsiah
Merangkumi 200 soalan Ujian Sahsiah

Seksyen B: Minat
Merangkumi 227 soalan

Sebenarnya format ini adalah FORMAT LAMA untuk Ujian Bertulis M41 PTD, tetapi hanya ada sikit perubahan pada seksyen C dan tambahan Ujian Sahsiah. Yang lain semuanya sama dan saranan saya untuk anda ialah, cuba cari kawan yang pernah menduduki peperiksaan PTD, dan dapatkan pengalaman diaorang kerana format dan soalan adalah hampir sama!

Tapi jika anda buat edikit rujukan di internet mengenai Pegawai Tadbir Diplomatik, anda mesti pernah terjumpa ‘Team Tips PTD’ yang sememangnya banyak membantu ramai calon untuk berjaya menjawat jawatan PTD. Baru-baru ini mereka telah menyusun satu rujukan yang begitu komprehensif khas untuk peperiksaan bertulis Gred 41. Antara komponen yang ada dalam Pakej tersebut ialah;

===============================
Komponen 1: Diskripsi Prima
===============================
- Ianya adalah ebook utama 64 mukasurat

- Menerangkan secara terperinci setiap seksyen yang bakal ditanya

- Merangkumi analisis setiap seksyen hasil kajian kepada kertas-kertas peperiksaan yang lepas

- Mengandungi lebih 90 contoh soalan keseluruhannya merangkumi setiap seksyen

- Setiap seksyen dibahagikan kepada beberapa pecahan dengan huraian melebihi apa yang dikeluarkan untuk sebarang umum pihak SPA sendri. Jadi ianya lebih komprehensif!

- Mengandungi strategi bagaimana nak buat persediaan dan link-link rujukan utama turut disediakan

- banyak lagi untuk diceritakan disini!

====================================
Komponen 2: Soal Jawab Inkuiri PTD
====================================
- mengandungi soalan-soalan lazim yang ditanya oleh calon PTD

- himpunan soalan-soalan dan jawapan yang tepat untuk setiap soalan

- ianya adalah soalan yang pernah ditanya oleh ‘senior’ anda yang membaca blog tipsptd sebelum ini

- kebanyakan soalan yang ditanya adalah bertindih dan mereka simpulkan semuanya untuk anda, jadi anda tak perlu bertanya lagi dan meraba-raba mencari jawapan kepada soalan anda kerana semuanya pernah ditanya dahulu!

============================================
Komponen 3, 4, 5, 6:
Nota Esei (Isu Alam Sekitar, Isu Nasional, Isu Kesihatan, Isu Ekonomi)

============================================
- mengandungi pelbagai maklumat isu semasa yang dirangkum dalam 4 blok utama seperi yang disebut di atas

- anda tak perlu pening kepala lagi nak cari semua maklumat dengan menyelak akhbar, membaca majalah dan lain-lain

- semuanya telah dikumpulkan untuk memudahkan persediaan anda dan bayangkan berapa banyak masa yang boleh anda jimat

- NKRA, H1N1, KPI dan lain-lain, anda tahu semua ini? Ianya disusunkan untuk anda dalam susunan yang ringkas dan kemas!

dan banyak lagi.. Anda boleh lihat kandungan keseluruhan Pakej Rujukan tersebut di;

==> Pakej Rujukan Peperiksaan Bertulis Gred 41

Apa yang paling menarik ialah,formatnya sudah diselaraskan dengan ‘Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Awam 2010′ yang merangkum 13 jawatan Perkhidmatan Awam.

==> Pakej Rujukan Peperiksaan Bertulis Gred 41

p/s Untuk membeli di internet, anda harus kenal siapa mereka dan ‘Team Tips PTD’ adalah rujukanprima dan ber’authority’ dalam rujukan PTD dan anda tak harus ragu lagi untuk memilikinya!

Comments (27)

 

  1. iza says:

    adakah buku nie jual di pasaran

  2. ema says:

    Salam. Saya baru sahaja membeli panduan ini. Moga beri panduan.untuk lulus peperiksaan. Apapun kene buat ‘homework’ lepas ini. ter ima kasih

    • ani says:

      saya berminat nak beli ebook lulus exam ni tp jualan ebook ni dah ditutup buat masa ni.boleh beritahu,bilakah lagi ebook ini akan dijual semula???tq..

  3. sue says:

    saya dah beli. tapi gagal juga baru2 ni… ;(.. siap beli buku juga malaysia kita, kenegaraan.. dan 6x ambil exam ni… sedih nyer..

  4. Ema says:

    Saya dah beli-byk membantu persediaan ketika exam 10 April lalu.Lulus dan next step is PAC pada 3 July 2010. Doakan yg terbaik!

  5. Luna says:

    sejak grad thn 2002, saya sudah menjalani bbrp exam gred 41, exam ptd dan ada bbrp kali saya lulus.cuma di peringkat PAC atau intw saya gagal sehingga sekarang. tapi saya terus mencuba dan pengalaman gagal bbrp kali ni saya gunakan utk memperbaiki diri.

    utk peperiksaan gred 41 tu sy cdgkan kawan2 membaca buku MALAYSIA KITA, walaupun tak semestinya semua soalan ada jwpnnya dlm buku tu tapi ia tetap membantu. utk intw PTD pun bacalah buku tu, khatam sampai habis sampai anda pandai mcm seorg menteri!

  6. Ia ternyata byk membantu persediaan ketika exam…

    Ramai lulus..Alhamdulillah…

  7. sani says:

    Salam…mula2 saya memang ragu2 dgn ebook n keje gomen ni…tapi dah pikir nak sampaikan hajat ibu saya yg dah lama melobi saya utk mtk keje gomen, so isilah SPA..then bulan 6 aritu masuk exam..ada wat prep skit, baca paper, surf web gomen and tanya kwn2..alhamdulillah lulus untuk 2 post..but latest bulan 11 kena panggil inteview utk one of the post…gugup tahap maksimalah..maklumlah xpernah terbayang nak lulus exam SPA n nak d panggil inteview…then saje gatai tgn surf blog2 yg ada cite pglman inteview,skali terjumpa blog bro. jamal ni..entah apa mandrem yg dia dh pakai terus je teringin nk cuba ebook…pas dah dpt ebook, study maut…

    bila dh kat inteview sgala tip diikut dr mula smpai habis..then, 26/11/2010 tarikh bersejarah buat saya when lulus temuduga n now sedang menanti bila2 masa ja nak resign n isi letter offer dr gov departmen tu..tq yg amat…mak sy hya mampu menitiskan airmata gembira n bsyukur…
    tima kasih bro…

  8. majie says:

    salam..
    nk tnye..klo untuk tips temuduga jurutera mekanikal jkr xsama kn dgn tips ebook ni?
    bole x sape2 tolong jwb..kt mne ade tips untk lulus temuduga j41 jurutera mekanikal jkr?

  9. siti hajar says:

    salam nak tanyer sy ada ujian khas pegawai tadbir 41 utk dbkl so nk cari la buku wat rujukan agaknyer ebook ni dpt membantu x..exam 18/01/2011…

  10. walskematik says:

    hai, sy keliru sket ar….yg ni utk ptd je ker? atau n41 badan gov n separa gov yg lain?…sebab sy mahukan juga maklumat mengenai exam bertulis PEGAWAI TADBIR N41 dbkl.boleh anda bantu sy?

  11. amer says:

    sya ada interview j41 jurutera elektrik jkr, nak tanya dorg ttanye gak ke psal malaysia kita tu?

  12. Najib says:

    Panduan yg sgt lengkap utk mereka yg nak hadir ke peperiksaan PTD..tahniah pd penulis saudara MUaz Hadi

  13. Myzra says:

    Salam…17 Nov 2011 ada exam gred s41..mana nak dpt ebook ni….?

  14. cik etet says:

    saya ada exam 17/11/2011..mana nk dpt buku ni??tgal 17 ari lagi..huhuhu

  15. ida says:

    dah tutup la buku nie..mcm mane nk beli yea?

  16. obat wasir says:

    ide inside the rain, and pulled the deers foot”the hands led him to a splendid space, upon the walls of which have been painted the histories of Puss in Boots and also a quantity of other famous cats. The table was laid for supper with two golden plates, and golden spoons and forks,

  17. maria says:

    Mcmne nk dptkn ebook tuk peperksaan pegawai penguatkuasa n41..plz..

  18. typical cigarettes which they all need toa lot ofindicatesfairlyhealth and wellness. definitely

  19. you are really a excellent webmaster. The web site loading speed is amazing.

  20. You’ve made some good points there. I checked on the web for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

  21. I do believe all of the ideas you have presented on your post.

  22. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. Furthermore,

  23. obat wasir says:

    The contents are masterwork. you’ve done a fantastic activity on this matter!

Leave a Reply