Juruteknik Komputer Gred FT17

Juruteknik Komputer Gred FT17

 

Pihak SPA telah pun mengumumkan seisi temuduga bagi jawatan kerajaan Juruteknik Komputer Gred FT17 akan dilangsungkan pada 03-06-2013 hingga 07-06-2013. Semakan calon layak di link berikut :

 

=>http://domino.spa.gov.my/online/jadual_temuduga_pk.php

 

Syarat Kelayakan Memohon Juruteknik Komputer Gred FT17

 

Sijil Pelajaran Malaysia serta lulus subjek elektrik atau elektronik atau teknologi maklumat pada peringkat peperiksaan tersebut atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;
[ Gaji Permulaan : RM952.66 ] atau

Sijil Pelajaran Malaysia serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
[ Gaji Permulaan : RM1,010.77 ] atau

Sijil Pelajaran Malaysia serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
[ Gaji Permulaan : RM1,068.89 ] atau

sijil dalam bidang teknologi maklumat atau prosesan data yang diiktiraf oleh kerajaan daripada politeknik-politeknik tempatan atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya;
[ Gaji Permulaan : RM1,243.24 ] atau

sijil dalam bidang kejuruteraan elektronik (komputer) yang diiktiraf oleh kerajaan daripada politeknik-politeknik tempatan atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya;
[ Gaji Permulaan : RM1,417.59 ] dan

Lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

 

Juruteknik Komputer Gred FT17

 

Mengikut statistik dari Portal SPA [www.spa.gov.my] seramai 44,246 permohonan telah diterima bagi jawatan Juruteknik Komputer Gred FT17. Pihak SPA telah memanggil seramai 1062 calon untuk seisi temuduga bagi mengisi 85 kekosongan jawatan. Manakala calon simpanan pula adalah seramai 100 orang.

 

 

Deskripsi Tugas Juruteknik Komputer Gred FT17

 

Bertanggungjawab dalam melaksanakan tugas-tugas merangkumi penyelenggaraan sistem komputer seperti penyelenggaraan pencegahan dan penyelenggaraan kelengkapan IT serta tugas-tugas penyelenggaraan aplikasi perkomputeran dan operasi sistem dalam sesebuah organisasi.

 

 

Soalan-Soalan Temuduga Yang Lazimnya Ditanya Oleh Panel Penemuduga

 

=>Soalan temuduga SPA berkaitan latar belakang & kelayakan calon.

=>Soalan temuduga SPA berkaitan jawatan yang anda pohon.

=>Soalan temuduga SPA yang berkaitan dengan dasar kerajaan

=>Soalan temuduga SPA yang berkaitan dengan isu semasa

 

 

Berikut adalah 10 soalan berkaitan tugas / skop kerja yang pernah ditanya semasa seisi temuduga jawatan Juruteknik Komputer Gred FT17 :

 

1-Bagaimanakah cara untuk membersihkan RAM?

2-Apabila awak membuka casing, apakah yang awak nampak? Senaraikan komponen yang ada serta fungsi-fungsinya?

3-Apakah langkah-langkah penyelenggaran komputer?

4-Apa yang anda faham tentang rangkaian komputer?

5-Senaraikan jenis-jenis komputer?

6-Apakah langkah-langkah keselamatan semasa membaiki komputer?

7-Apa itu Operating System (OS)? Senaraikan jenis-jenis OS.

8-Senaraikan versi Windows yang anda tahu?

9-Apa itu LINUX? Apa yang awak tahu tentang LINUX?

10-Bagaimanakah paparan LINUX.

 

Juruteknik Komputer Gred FT17

Comments

  1. rosmaidah binti samat says:

    asalamualaikum..tuan/puan..saya berharap saya akan diterima bekerja dalam kerajaan bagi jawatan juruteknik komputer ft17.. saya telah menduduki temuduga pada 7 jun lepas.. saya dah 7 kali di paggil temuduga tapi tidak pernah berjaya.. saya harap kali ini pihak spa akan meluluskan saya.. saya berharap sangat.. segala jasa baik tuan/amat saya hargai.. semoga Allah. memberkati hidup tuan/puan

  2. Good day very nice site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds additionally…I’m happy to seek out so many helpful information here in the put up, we need develop more strategies in this regard, thanks for sharing.

  3. Im thankful for the blog article.Really thank you! Want more.

  4. I like the efforts you have put in this, welcome it for all the great content.

  5. Hurrah, that’s what I was exploring for, what a data! present here at this blog, thanks admin of this web site.

  6. salam..kalau blh saya tahu vacancy ni utk jabatan apa yer? trima ksh

  7. ni untuk jabatan apa?

  8. amira alia says:

    Assalam..Boleh Tak Kalau Senaraikan Pengetahuan Dan Kemahiran Yang Perlu Ada Nagi Seorang Juru teknik Komputer FT17..tolonglah..Dah Puas Cari Nie…

  9. as salam…actually quite confusing about the selection of the job title….what actually SPA look forward in order to call for an inteview? coz i dont understand and i believe i met the min requirement which i heard cgpa is 3.5 and above. do i have to have someone inside in order to get for the inteview????? at least i hope SPA could do something about that coz not all of us have that kind of connection inside…really dissapointed

  10. slaluny klu interview tu kena speaking or ckp malay je

  11. Mia Arshad says:

    Sy baru dpt email dari SPA. 31/10/2014 nie sy akan duduki sesi temuduga Juruteknik Komputer. Sy dah abis blajar awal thn 2008. Tp sy tak pernah kerja dalam bidang y sy belajar tu. Sy rase takut sgt. Dan macam2 sy fikir ape y akan ditanya oleh penemuduga itu nati. Boleh bagi tips pada sy?

  12. Saya bakal pergi interview utk technicians komputer FT17 ni…nervous siot…walaupun saya pernah ambik ICT tpi bnyk pekara yg saya dh lupa….mudahan2 3/11/14 ni interview saya berjalan dgn lancar…

  13. Safarihan Arifin says:

    27hb 10 nie sya pon interwiew Juruteknik Komputer jgk..tkt nyaaa…skrg keja kt hosp,x besttt nk lari…mudah2an dpt keja tue..klu dpt rezeki Anak2 laaa…sapa tau berapa byk lepa nk pakai org???

  14. Mohd Izwan says:

    inshallah 6-11-2014 isteri saya dapat panggilan temuduga technicians komputer FT17. inshallah rezeki allah.

  15. Terima kasih kepada tuan blog ini sebab sudi kongsi tip @ pengalaman @rujukan kepada mereka yang memerlukan info-info anda.,info awak sangat bermakna pada saya sebab saya juga dapat panggilan interview pada 30.10.2014 sebagai Juruteknik Komputer FT17 di S.P.A.M jalan cenderasari, K.L.,tidur malam pun tak nyenyak,terlalu risau dan terlalu fikirkan soalan apalah yang akan diorang nanti lepas abis interview berdebar pula nak tunggu resultnya dapat @ x.,result pula keluar pada 8.12.2014.,apa pun saya berharap awak semua yang dipanggil temuduga bulan 10 Dan 11 INI buat yang terbaik. Mudah-mudahan pintu rezeki akan terbuka untuk kita semua. Amin.

  16. Mohd ihsan alang says:

    Samalah kita saya akan menduduki pada 27 haribulan 10, dulu dapat simpanan tapi tulah harap2 dapat kali ni…saya nak kongsi sikit pengalaman saya yang lalu, 1) sebelum masuk bilik temuduga wajib ketuk pintu terlebih dahulu bila dia kata sila masuk baru masuk dan bagi salam buat yang beragama islam dan salam sejahtera buat yang bukan islam. 2) susun sijil anda secara teratur pastikan ic dlm keadaan baik 3) temuduga dalam bahasa malaysia boleh english pown boley 4) rajin bertanya dan yakin kan diri anda jika tak pasti jgn jawab tak tahu cuma jawab saya kurang yakin….. selalunya soalan yang akan ditanya namakan hardware komputer, apa itu peranti input dan output…..”how to reset admin password” yang ni pasti akan ditanya….panjang lagi cukuplah sampai sini semoga berjaya kalian :-)

  17. as salam sume…spt kalian,sy juga intrview pd 27/10/14 ni…ni 1st time inrview utk jwtn ni..nk tanya sikit pd yg berpenglman,perlu ke sy beritahu yg sy mempunyai ijazah dlm rangkaian kompter kpd panel ye? sbb ni kan utk gred 17 je..takut nnt beri kesan negatif pulak

  18. khairul azri mini rtc says:

    salam. semoga yg bakal hadir ke temuduga kali ini mendapat kejayaan. sy pun insyaallah akan ke kuantan esok utk temuduga ft17 ni..

    tak pernah dapat panggilan temuduga ni, mlm ni buat research semula slaid kursus yg lalu je la.

    ape pun selamat berjaya kepada semua.

  19. assalamualaikum semua.. saya juga akan menghadiri sesi temuduga pada 30/11/2014 ini.. bg jawatan juruteknik komputer ft17 untuk yang ke 4 kali.. huhu harap2 kali ni akan diterima.. gud luck semua kawan2.. jmpa di sana.. owh ya nak tanya sapa ada langan rahsia lulus temuduga tu? saya ada langan tp tak dpt kad tak diterima.. jd sapa2 yg ada tu tolong2 la ya orng susa.. sapa ada tlng reply k.. tqvm semua..

  20. assalamualaikum semua..sy akn hari iv hari ni 28/11 di putrajaya..wish u all luck..kena confident…To amanda better jgn tunjuk ijazah sbb gred ft17 nie utk sijil..slalo dorg akn tolak..sy ada beberapa tips (act tnya sendiri pegawai SPA) korg kena tahu hal semasa..nanti mst dorg akn tnya nama menteri la..agong..KSU..then dorg tunjuk gambar tnya kita serta fungsi2…jgn takut n cakap meleret.. :)

  21. haffiz ismail says:

    samalah..bis belajar 2009 tapi nie baru dipanggil temuduga..tpi 2hb11 kat menara ansar jb..keje pegawai guard je skrg..tup2 nk g kompiter..lama xbuat..pening tp still leh ingat semua komponen

  22. Assalamualaikum…….intrview sy td ….tq buat sume y share pengalaman..

  23. Tp dye x tnya tentg komputer pun…..,erm….byk tentg isu semasa…..

  24. as salam semua, boleh x kwn2 share soalan2 yg ditanya semasa interview yg terbaru ni. saya kena interview 4hb ni.. terima kasih

  25. oooo, byk dah ke awak study?? sharela sket….. :)

  26. hehehe…..
    sy ada gak study sket2….
    duk google jugak soalan2 yg lepas2… kebanyakkan soalan yg ditanya psl hardware,networking, os, cat5 & cat6….

  27. ni sy copy paste dr blog yg share soalan2 yg dia kena tanya ms interview smlm… harap membantu..

    saya da interview .. soalan yg saya kena tanya..

    jenis cpu..namakan dan perbezaan
    jenis2 ram namakan dan perbezaan
    jenis topologi
    komponen penting dalam komputer

    30 Oct 2014 09:40:00

  28. thats really helpful.. thanksss :)
    and td sya ada tnya lecture sy..he used to be one of the spa’s interviewer.. dia kata never mention yg kita sorng student.. automaticly phak spa xkn ambil.. u stdnt or da kje?

  29. saya kena interview 6hb ni . em agak agak dia akan tye ke pasal akta kerajaan ke dasar kerajaan .macam mana kalau kita tak boleh jawab atau pon taktau ? sy yg kje kdai kmputer pon tak yakin dgn kmhiran yg ada

  30. saya pun kena interview 4/11 ni..
    di menara ansar jb juga..
    isu semasa tu dia tanya apa?

  31. saya pn kena interview jga kat sabah..4/11/2014 ni
    please bagi tips2 tuk temuduga 2..

  32. reben merah says:

    Salam semua…saya dah tadi kat Menara Ansar…bilik 04.

    Fuuhh…susah giler soalan2 dia…mmg hanya orang2 yg pernah membaraikan komputer je boleh jawab…seyes

    Penemuduga tu mmg pakar giler pasal ICT nie…mmg tak boleh chong

  33. saya calon stpm utk tahun ni. saya dapat interview 5hb. tapi dlm masa yang sama saya ada exam pada waktu petang tu. so boleh ke datang lambat sedikit? :( dah lama terinigin nak dapat spa ni walaupun muda lagi. hehe

  34. reben merah says:

    Kepada siapa yg pegi esok lusa kat Menara Ansar tu…kalau kena bilik 04 mmg berpeluh la.

    Ada motherboard dalam bilik tu…dan penemuduga tu akan tanya berdasarkan barang yg ada atas meja sebelah korang akan duduk tu.

    Mmg cuak giler la. Byk soalan dia pasal pengalaman kerje berkaitan komputer. Kalau takde pengalaman lak…dia akan tanya pasal minat korang dlm byk cabang ICT tu.

    Bagi dia…kalau korang minat bidang contoh la hardware…tentulah korang ambik tau pasal teknologi terkini tentang itu dan harga semasa benda tu di pasaran.

    Hebat betul penemuduga lelaki tu. Semua benda ICT dalam kepala dia. Lagi korang chong dia…lagi teruk la korang kena belit dgn soalan2 perangkap dia.

    Jalan selamatnya…kalau tak tahu….ngaku je tak tau. Jgn nak memandai. Dia tu lagi terer. Nie la first time saya jumpa orang keje gomen yg pakar sgt2 dlm ICT.
    Hebat orang ICT gomen nie

    • penemuduga tu brpe org eak? huhu berdebar je rasaa ni :/ . mudah mudahan semua nya ok laa ,huhu

      • reben merah says:

        penemuduga ada dua org…sorang pompuan…sorang laki. Yg pompuan tu tanya pasal benda2 umum…yg laki tu tanya pasal teknikal2.

        Yang pompuan tu ok je….soalan pengetahuan am…yg laki tu mmg semua soalan teknikal psl ICT…

        • ouhh .bpe lama kene interview tuu . kwn sy kne sejam lebihh. huhu .

          • reben merah says:

            Kawan Cikk Fai tu pusat temuduga kat mana?

            Lamanya sejam tu…saya dalam 15 minit kot…entah…tak ingat masa waktu tu sbb terkejut dgn soalan2 yg teknikal giler

            Ahaksss…kalau dia tanya pasal telepon pintar…tau la nak jawab apa…hehehe

  35. reben merah, sy semakin berdebar2 ni bila bc psl awk tu… fuhhh…. kalau sy mmg nangis dh ni….. adoi….. dup dap dup dap dh

    • reben merah says:

      oh ya…kak sroshila. Saya ingat saya disoal pasal komponen utama yg perlu ada untuk melengkapkan satu PC yg berfungsi.

      Penemuduga siap benarkan saya pegang motherboard tu. Memang hands on la tadi tu. Amali terus…bukan takat teori.

      • thanks ea reben merah…. akak tanya usben akak psl soalan awk kena tu… boleh plak dia suka.. pdhal dia tech komp… akak byk tanya usben akakla…arap2 ape yg dia bgtau tu msk dlm kepala…aamiin3

        oooo…. siap leh pegang motherboard tu. kwn akak bgtau td dia xde plak kena mcm awk. dia pun kena tanya psl teknikal jugak. soalan senang2 je dia ckp.. maybe try ngn jb xsama kot.

        • reben merah says:

          yup..dia benarkan pegang.

          Maybe penemuduga nie lain dari yang lain. Maybe dia mmg betul2 nak cari juruteknik yg betul2 boleh hands on.

          Bagi saya, cara dia adil la sbb kalau calon bercakap ini boleh itu boleh….semua calon boleh chong. Tapi kalau sudah ada benda2 komputer depan mata…di situlah beza antara calon yg boleh dan calon yg tak boleh.

          Betul tak kak?

          ahakkss…entah apa la yg saya dah jawab masa dia temuduga tadi tu. Entah ye entah tak…belasah jerr…hehehhe

          • alhamdulillah, dah lepas dah interview smlm….. 1st time dapat panel temuduga yg sporting & sempoi….. xdela kita berdebar2 sgt.. xtanya pun soalan psl ict… srh perkenalkan dr & pengalaman kerja. byk sembang2 je. diaowg ade tanya kalau nk anto sabah & srwk nkp x?? akak ckp je nak… hehehe… diaowg ckp nk ambik 100 org je… betul ke??

          • reben merah says:

            Salam!

            Kak dpt bilik temuduga no 4 ke? Ingat tak nama penemuduga tu?

  36. reben merah says:

    sroshila….ada pengalaman dgn komputer tak? Kalau ada…ok je…boleh je jawab tu. Tapi kalau takde…buktikan yg sroshila betul2 minat…dan bersungguh

    Insya Allah…hati manusia nie dipegang Allah….klu Allah nak bagi rezeki kat sroshila…tentu dapatnya nyer.

    Ahaksss…mcm la saya nie dah dpt keje tu pun.

  37. pengalaman tu ada… skrng ni pun keja dlm bidang It gak. cuma bimbang bhgn teknikal jela….ingat2 lupa…
    in syaa Allah, harap2 dipermudahkan segala urusan 4hb ni… aamiin3… thanks reben merah… bg kata2 semangat…. :)

    in syaa Allah, ada nnti rezeki awk…. aamiin3

  38. reben merah says:

    ok je kak sroshila…selamat berjaya semua calon yer…

    chayyok chayyok

  39. alhamdulillah..tadi cek email result untk temuduga FT17 keputusan berjaya..terima kasih saya ucapkan pada admin blog yg bagi tips dan syukur saya ucapkan kepada allah s.wt. kerana telah memakbulkan doa saya..pada kawan2 yang masih belum berjaya,takpe cuba lagi..in shaa allah,lambat atau cepat pasti berjaya..yg penting sentiasa mohon tak kira secara manual atau online..

    • Insya-Allah, Shah saya, akan cuba lagi

    • tahniah kepada yg berjaya temuduga ft17 baru2 ni….
      belum rezeki saya lagi kali ni… in syaa Allah, cuba lagi thn depan.. smoga ada rezeki lagi…. aamiin

    • Assalamualaikum shah, Alhamdulillah saya pun berjaya untuk temuduga kali ini setelah beberapa kali gagal. Kalau x keberatan, boleh tak inform kat saya bila awak dpt surat tawaran drpd SPA nanti? Or just reply kat sini pun xpa.

  40. Muhhamad Syawaluddin says:

    assalamualaikum? nak tanye kalu dapat simpanan tuh mcm mana ? tempoh simpanan ?

  41. takper zakiah hanim dan sroshila mungkin bukan rezeki awak sesi kali ni,yg penting sentiasa mohon..saya mula isi borang/memohon keja kerajaan sejak umur 21..dapat atau tak saya tetap mohon..interview kerajaan dah bnyk kali samada federal atau kerajaan negeri tp blum ada rezeki..alhamdulillah kali ni interview spa kali ke 4 baru berjaya.

  42. Muhhmad syawaluddin saya tak pasti status calon simpanan mcamna,mengikut dari blog2/forum lain apa yg kebanyakkan cakap calon simpanan lantikan akan ditawarkn lantikan mengikut turutan (ranking) yg tlh diluluskan suruhanjaya ‘sekiranya’ berlaku kekosongan atau dijadikan calon ganti apabila terdapat calon yang dah dapat tapi tolak atau tidak melaporkan diri.

  43. sye pun dh dpt result..status “Simpanan lantikan”..pe mksd die mention cmtu.

  44. spa2 kt sini ya simpana lantikan jgak..bgtau yer.kot2 ade pkmbgn yg lain.

  45. ashfieya, tahniah. Simpanan lantikan ni lmbt laun akan dilantik gak. Kalau ada yg menolak tawaran, SPA akan bg kat calon simpanan. ashfieya boleh baca kt sini http://htagkorasa.blogspot.com/search/label/simpanan%20lantikan

    • tahniah nana kerana berjaya dlm temuduga..sory xperasan awk ada reply haritu..saya pun masih tertunggu-tunggu surat dari mereka.cuma dari laman web spa.gov mereka inform suruh tunggu surat tawaran sampai.awk pun klau ada pape perkembangan dari spa blehla share/inform kt sini yerk.

  46. nana.klau mcm tu.senang cket hati ni haaa.hrap2 dpt la dlm mse tedekat nie..btw..tahniah nana.rezeki awak.;)

  47. saya dapat pengambilan khas. ape maknanya?

  48. pengambilan khas…maksud awk.?

  49. Dia tulis pengambilan khas ft17. Tu je.

  50. die mention kt ne..

Speak Your Mind

*