Juruteknik Komputer Gred FT17

Juruteknik Komputer Gred FT17

 

Pihak SPA telah pun mengumumkan seisi temuduga bagi jawatan kerajaan Juruteknik Komputer Gred FT17 akan dilangsungkan pada 03-06-2013 hingga 07-06-2013. Semakan calon layak di link berikut :

 

=>http://domino.spa.gov.my/online/jadual_temuduga_pk.php

 

Syarat Kelayakan Memohon Juruteknik Komputer Gred FT17

 

Sijil Pelajaran Malaysia serta lulus subjek elektrik atau elektronik atau teknologi maklumat pada peringkat peperiksaan tersebut atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;
[ Gaji Permulaan : RM952.66 ] atau

Sijil Pelajaran Malaysia serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
[ Gaji Permulaan : RM1,010.77 ] atau

Sijil Pelajaran Malaysia serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
[ Gaji Permulaan : RM1,068.89 ] atau

sijil dalam bidang teknologi maklumat atau prosesan data yang diiktiraf oleh kerajaan daripada politeknik-politeknik tempatan atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya;
[ Gaji Permulaan : RM1,243.24 ] atau

sijil dalam bidang kejuruteraan elektronik (komputer) yang diiktiraf oleh kerajaan daripada politeknik-politeknik tempatan atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya;
[ Gaji Permulaan : RM1,417.59 ] dan

Lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

 

Juruteknik Komputer Gred FT17

 

Mengikut statistik dari Portal SPA [www.spa.gov.my] seramai 44,246 permohonan telah diterima bagi jawatan Juruteknik Komputer Gred FT17. Pihak SPA telah memanggil seramai 1062 calon untuk seisi temuduga bagi mengisi 85 kekosongan jawatan. Manakala calon simpanan pula adalah seramai 100 orang.

 

 

Deskripsi Tugas Juruteknik Komputer Gred FT17

 

Bertanggungjawab dalam melaksanakan tugas-tugas merangkumi penyelenggaraan sistem komputer seperti penyelenggaraan pencegahan dan penyelenggaraan kelengkapan IT serta tugas-tugas penyelenggaraan aplikasi perkomputeran dan operasi sistem dalam sesebuah organisasi.

 

 

Soalan-Soalan Temuduga Yang Lazimnya Ditanya Oleh Panel Penemuduga

 

=>Soalan temuduga SPA berkaitan latar belakang & kelayakan calon.

=>Soalan temuduga SPA berkaitan jawatan yang anda pohon.

=>Soalan temuduga SPA yang berkaitan dengan dasar kerajaan

=>Soalan temuduga SPA yang berkaitan dengan isu semasa

 

 

Berikut adalah 10 soalan berkaitan tugas / skop kerja yang pernah ditanya semasa seisi temuduga jawatan Juruteknik Komputer Gred FT17 :

 

1-Bagaimanakah cara untuk membersihkan RAM?

2-Apabila awak membuka casing, apakah yang awak nampak? Senaraikan komponen yang ada serta fungsi-fungsinya?

3-Apakah langkah-langkah penyelenggaran komputer?

4-Apa yang anda faham tentang rangkaian komputer?

5-Senaraikan jenis-jenis komputer?

6-Apakah langkah-langkah keselamatan semasa membaiki komputer?

7-Apa itu Operating System (OS)? Senaraikan jenis-jenis OS.

8-Senaraikan versi Windows yang anda tahu?

9-Apa itu LINUX? Apa yang awak tahu tentang LINUX?

10-Bagaimanakah paparan LINUX.

 

Juruteknik Komputer Gred FT17

Comments

  1. rosmaidah binti samat says:

    asalamualakum..tuan/puan..saya berharap saya akan dterma bekerja dalam kerajaan bag jawatan juruteknk komputer ft17.. saya telah menduduk temuduga pada 7 jun lepas.. saya dah 7 kal d paggl temuduga tap tdak pernah berjaya.. saya harap kal n phak spa akan meluluskan saya.. saya berharap sangat.. segala jasa bak tuan/amat saya harga.. semoga Allah. memberkat hdup tuan/puan

  2. Good day very nce ste!! Man .. Beautful .. Amazng .. I wll bookmark your blog and take the feeds addtonally…I’m happy to seek out so many helpful nformaton here n the put up, we need develop more strateges n ths regard, thanks for sharng.

  3. Im thankful for the blog artcle.Really thank you! Want more.

  4. I lke the efforts you have put n ths, welcome t for all the great content.

  5. Hurrah, that’s what I was explorng for, what a data! present here at ths blog, thanks admn of ths web ste.

  6. salam..kalau blh saya tahu vacancy n utk jabatan apa yer? trma ksh

  7. n untuk jabatan apa?

  8. amira alia says:

    Assalam..Boleh Tak Kalau Senarakan Pengetahuan Dan Kemahran Yang Perlu Ada Nag Seorang Juru teknk Komputer FT17..tolonglah..Dah Puas Car Ne…

  9. as salam…actually qute confusng about the selecton of the job ttle….what actually SPA look forward n order to call for an ntevew? coz dont understand and beleve met the mn requrement whch heard cgpa s 3.5 and above. do have to have someone nsde n order to get for the ntevew????? at least hope SPA could do somethng about that coz not all of us have that knd of connecton nsde…really dssaponted

  10. slaluny klu ntervew tu kena speakng or ckp malay je

  11. Mia Arshad says:

    Sy baru dpt emal dar SPA. 31/10/2014 ne sy akan duduk ses temuduga Juruteknk Komputer. Sy dah abs blajar awal thn 2008. Tp sy tak pernah kerja dalam bdang y sy belajar tu. Sy rase takut sgt. Dan macam2 sy fkr ape y akan dtanya oleh penemuduga tu nat. Boleh bag tps pada sy?

  12. Saya bakal perg ntervew utk techncans komputer FT17 n…nervous sot…walaupun saya pernah ambk ICT tp bnyk pekara yg saya dh lupa….mudahan2 3/11/14 n ntervew saya berjalan dgn lancar…

  13. Safarihan Arifin says:

    27hb 10 ne sya pon nterwew Juruteknk Komputer jgk..tkt nyaaa…skrg keja kt hosp,x besttt nk lar…mudah2an dpt keja tue..klu dpt rezek Anak2 laaa…sapa tau berapa byk lepa nk paka org???

  14. Mohd Izwan says:

    nshallah 6-11-2014 ster saya dapat pangglan temuduga techncans komputer FT17. nshallah rezek allah.

  15. Terma kash kepada tuan blog n sebab sud kongs tp @ pengalaman @rujukan kepada mereka yang memerlukan nfo-nfo anda.,nfo awak sangat bermakna pada saya sebab saya juga dapat pangglan ntervew pada 30.10.2014 sebaga Juruteknk Komputer FT17 d S.P.A.M jalan cenderasar, K.L.,tdur malam pun tak nyenyak,terlalu rsau dan terlalu fkrkan soalan apalah yang akan dorang nant lepas abs ntervew berdebar pula nak tunggu resultnya dapat @ x.,result pula keluar pada 8.12.2014.,apa pun saya berharap awak semua yang dpanggl temuduga bulan 10 Dan 11 INI buat yang terbak. Mudah-mudahan pntu rezek akan terbuka untuk kta semua. Amn.

  16. Mohd ihsan alang says:

    Samalah kta saya akan menduduk pada 27 harbulan 10, dulu dapat smpanan tap tulah harap2 dapat kal n…saya nak kongs skt pengalaman saya yang lalu, 1) sebelum masuk blk temuduga wajb ketuk pntu terlebh dahulu bla da kata sla masuk baru masuk dan bag salam buat yang beragama slam dan salam sejahtera buat yang bukan slam. 2) susun sjl anda secara teratur pastkan c dlm keadaan bak 3) temuduga dalam bahasa malaysa boleh englsh pown boley 4) rajn bertanya dan yakn kan dr anda jka tak past jgn jawab tak tahu cuma jawab saya kurang yakn….. selalunya soalan yang akan dtanya namakan hardware komputer, apa tu perant nput dan output…..”how to reset admn password” yang n past akan dtanya….panjang lag cukuplah sampa sn semoga berjaya kalan :-)

  17. as salam sume…spt kalan,sy juga ntrvew pd 27/10/14 n…n 1st tme nrvew utk jwtn n..nk tanya skt pd yg berpenglman,perlu ke sy bertahu yg sy mempunya jazah dlm rangkaan kompter kpd panel ye? sbb n kan utk gred 17 je..takut nnt ber kesan negatf pulak

  18. khairul azri mini rtc says:

    salam. semoga yg bakal hadr ke temuduga kal n mendapat kejayaan. sy pun nsyaallah akan ke kuantan esok utk temuduga ft17 n..

    tak pernah dapat pangglan temuduga n, mlm n buat research semula slad kursus yg lalu je la.

    ape pun selamat berjaya kepada semua.

  19. assalamualakum semua.. saya juga akan menghadr ses temuduga pada 30/11/2014 n.. bg jawatan juruteknk komputer ft17 untuk yang ke 4 kal.. huhu harap2 kal n akan dterma.. gud luck semua kawan2.. jmpa d sana.. owh ya nak tanya sapa ada langan rahsa lulus temuduga tu? saya ada langan tp tak dpt kad tak dterma.. jd sapa2 yg ada tu tolong2 la ya orng susa.. sapa ada tlng reply k.. tqvm semua..

  20. assalamualakum semua..sy akn har v har n 28/11 d putrajaya..wsh u all luck..kena confdent…To amanda better jgn tunjuk jazah sbb gred ft17 ne utk sjl..slalo dorg akn tolak..sy ada beberapa tps (act tnya sendr pegawa SPA) korg kena tahu hal semasa..nant mst dorg akn tnya nama menter la..agong..KSU..then dorg tunjuk gambar tnya kta serta fungs2…jgn takut n cakap meleret.. :)

  21. haffiz ismail says:

    samalah..bs belajar 2009 tap ne baru dpanggl temuduga..tp 2hb11 kat menara ansar jb..keje pegawa guard je skrg..tup2 nk g kompter..lama xbuat..penng tp stll leh ngat semua komponen

  22. Assalamualakum…….ntrvew sy td ….tq buat sume y share pengalaman..

  23. Tp dye x tnya tentg komputer pun…..,erm….byk tentg su semasa…..

  24. as salam semua, boleh x kwn2 share soalan2 yg dtanya semasa ntervew yg terbaru n. saya kena ntervew 4hb n.. terma kash

  25. oooo, byk dah ke awak study?? sharela sket….. :)

  26. hehehe…..
    sy ada gak study sket2….
    duk google jugak soalan2 yg lepas2… kebanyakkan soalan yg dtanya psl hardware,networkng, os, cat5 & cat6….

  27. n sy copy paste dr blog yg share soalan2 yg da kena tanya ms ntervew smlm… harap membantu..

    saya da ntervew .. soalan yg saya kena tanya..

    jens cpu..namakan dan perbezaan
    jens2 ram namakan dan perbezaan
    jens topolog
    komponen pentng dalam komputer

    30 Oct 2014 09:40:00

  28. thats really helpful.. thanksss :)
    and td sya ada tnya lecture sy..he used to be one of the spa’s ntervewer.. da kata never menton yg kta sorng student.. automatcly phak spa xkn ambl.. u stdnt or da kje?

  29. saya kena ntervew 6hb n . em agak agak da akan tye ke pasal akta kerajaan ke dasar kerajaan .macam mana kalau kta tak boleh jawab atau pon taktau ? sy yg kje kda kmputer pon tak yakn dgn kmhran yg ada

  30. saya pun kena ntervew 4/11 n..
    d menara ansar jb juga..
    su semasa tu da tanya apa?

  31. saya pn kena ntervew jga kat sabah..4/11/2014 n
    please bag tps2 tuk temuduga 2..

  32. reben merah says:

    Salam semua…saya dah tad kat Menara Ansar…blk 04.

    Fuuhh…susah gler soalan2 da…mmg hanya orang2 yg pernah membarakan komputer je boleh jawab…seyes

    Penemuduga tu mmg pakar gler pasal ICT ne…mmg tak boleh chong

  33. saya calon stpm utk tahun n. saya dapat ntervew 5hb. tap dlm masa yang sama saya ada exam pada waktu petang tu. so boleh ke datang lambat sedkt? :( dah lama terngn nak dapat spa n walaupun muda lag. hehe

  34. reben merah says:

    Kepada sapa yg peg esok lusa kat Menara Ansar tu…kalau kena blk 04 mmg berpeluh la.

    Ada motherboard dalam blk tu…dan penemuduga tu akan tanya berdasarkan barang yg ada atas meja sebelah korang akan duduk tu.

    Mmg cuak gler la. Byk soalan da pasal pengalaman kerje berkatan komputer. Kalau takde pengalaman lak…da akan tanya pasal mnat korang dlm byk cabang ICT tu.

    Bag da…kalau korang mnat bdang contoh la hardware…tentulah korang ambk tau pasal teknolog terkn tentang tu dan harga semasa benda tu d pasaran.

    Hebat betul penemuduga lelak tu. Semua benda ICT dalam kepala da. Lag korang chong da…lag teruk la korang kena belt dgn soalan2 perangkap da.

    Jalan selamatnya…kalau tak tahu….ngaku je tak tau. Jgn nak memanda. Da tu lag terer. Ne la frst tme saya jumpa orang keje gomen yg pakar sgt2 dlm ICT.
    Hebat orang ICT gomen ne

    • penemuduga tu brpe org eak? huhu berdebar je rasaa n :/ . mudah mudahan semua nya ok laa ,huhu

      • reben merah says:

        penemuduga ada dua org…sorang pompuan…sorang lak. Yg pompuan tu tanya pasal benda2 umum…yg lak tu tanya pasal teknkal2.

        Yang pompuan tu ok je….soalan pengetahuan am…yg lak tu mmg semua soalan teknkal psl ICT…

        • ouhh .bpe lama kene ntervew tuu . kwn sy kne sejam lebhh. huhu .

          • reben merah says:

            Kawan Ckk Fa tu pusat temuduga kat mana?

            Lamanya sejam tu…saya dalam 15 mnt kot…entah…tak ngat masa waktu tu sbb terkejut dgn soalan2 yg teknkal gler

            Ahaksss…kalau da tanya pasal telepon pntar…tau la nak jawab apa…hehehe

  35. reben merah, sy semakn berdebar2 n bla bc psl awk tu… fuhhh…. kalau sy mmg nangs dh n….. ado….. dup dap dup dap dh

    • reben merah says:

      oh ya…kak sroshla. Saya ngat saya dsoal pasal komponen utama yg perlu ada untuk melengkapkan satu PC yg berfungs.

      Penemuduga sap benarkan saya pegang motherboard tu. Memang hands on la tad tu. Amal terus…bukan takat teor.

      • thanks ea reben merah…. akak tanya usben akak psl soalan awk kena tu… boleh plak da suka.. pdhal da tech komp… akak byk tanya usben akakla…arap2 ape yg da bgtau tu msk dlm kepala…aamn3

        oooo…. sap leh pegang motherboard tu. kwn akak bgtau td da xde plak kena mcm awk. da pun kena tanya psl teknkal jugak. soalan senang2 je da ckp.. maybe try ngn jb xsama kot.

        • reben merah says:

          yup..da benarkan pegang.

          Maybe penemuduga ne lan dar yang lan. Maybe da mmg betul2 nak car juruteknk yg betul2 boleh hands on.

          Bag saya, cara da adl la sbb kalau calon bercakap n boleh tu boleh….semua calon boleh chong. Tap kalau sudah ada benda2 komputer depan mata…d stulah beza antara calon yg boleh dan calon yg tak boleh.

          Betul tak kak?

          ahakkss…entah apa la yg saya dah jawab masa da temuduga tad tu. Entah ye entah tak…belasah jerr…hehehhe

          • alhamdulllah, dah lepas dah ntervew smlm….. 1st tme dapat panel temuduga yg sportng & sempo….. xdela kta berdebar2 sgt.. xtanya pun soalan psl ct… srh perkenalkan dr & pengalaman kerja. byk sembang2 je. daowg ade tanya kalau nk anto sabah & srwk nkp x?? akak ckp je nak… hehehe… daowg ckp nk ambk 100 org je… betul ke??

          • reben merah says:

            Salam!

            Kak dpt blk temuduga no 4 ke? Ingat tak nama penemuduga tu?

  36. reben merah says:

    sroshla….ada pengalaman dgn komputer tak? Kalau ada…ok je…boleh je jawab tu. Tap kalau takde…buktkan yg sroshla betul2 mnat…dan bersungguh

    Insya Allah…hat manusa ne dpegang Allah….klu Allah nak bag rezek kat sroshla…tentu dapatnya nyer.

    Ahaksss…mcm la saya ne dah dpt keje tu pun.

  37. pengalaman tu ada… skrng n pun keja dlm bdang It gak. cuma bmbang bhgn teknkal jela….ngat2 lupa…
    n syaa Allah, harap2 dpermudahkan segala urusan 4hb n… aamn3… thanks reben merah… bg kata2 semangat…. :)

    n syaa Allah, ada nnt rezek awk…. aamn3

  38. reben merah says:

    ok je kak sroshla…selamat berjaya semua calon yer…

    chayyok chayyok

  39. alhamdulllah..tad cek emal result untk temuduga FT17 keputusan berjaya..terma kash saya ucapkan pada admn blog yg bag tps dan syukur saya ucapkan kepada allah s.wt. kerana telah memakbulkan doa saya..pada kawan2 yang mash belum berjaya,takpe cuba lag..n shaa allah,lambat atau cepat past berjaya..yg pentng sentasa mohon tak kra secara manual atau onlne..

    • Insya-Allah, Shah saya, akan cuba lag

    • tahnah kepada yg berjaya temuduga ft17 baru2 n….
      belum rezek saya lag kal n… n syaa Allah, cuba lag thn depan.. smoga ada rezek lag…. aamn

    • Assalamualakum shah, Alhamdulllah saya pun berjaya untuk temuduga kal n setelah beberapa kal gagal. Kalau x keberatan, boleh tak nform kat saya bla awak dpt surat tawaran drpd SPA nant? Or just reply kat sn pun xpa.

  40. Muhhamad Syawaluddin says:

    assalamualakum? nak tanye kalu dapat smpanan tuh mcm mana ? tempoh smpanan ?

  41. takper zakah hanm dan sroshla mungkn bukan rezek awak ses kal n,yg pentng sentasa mohon..saya mula s borang/memohon keja kerajaan sejak umur 21..dapat atau tak saya tetap mohon..ntervew kerajaan dah bnyk kal samada federal atau kerajaan neger tp blum ada rezek..alhamdulllah kal n ntervew spa kal ke 4 baru berjaya.

  42. Muhhmad syawaluddn saya tak past status calon smpanan mcamna,mengkut dar blog2/forum lan apa yg kebanyakkan cakap calon smpanan lantkan akan dtawarkn lantkan mengkut turutan (rankng) yg tlh dluluskan suruhanjaya ‘sekranya’ berlaku kekosongan atau djadkan calon gant apabla terdapat calon yang dah dapat tap tolak atau tdak melaporkan dr.

  43. sye pun dh dpt result..status “Smpanan lantkan”..pe mksd de menton cmtu.

  44. spa2 kt sn ya smpana lantkan jgak..bgtau yer.kot2 ade pkmbgn yg lan.

  45. ashfeya, tahnah. Smpanan lantkan n lmbt laun akan dlantk gak. Kalau ada yg menolak tawaran, SPA akan bg kat calon smpanan. ashfeya boleh baca kt sn http://htagkorasa.blogspot.com/search/label/smpanan%20lantkan

    • tahnah nana kerana berjaya dlm temuduga..sory xperasan awk ada reply hartu..saya pun mash tertunggu-tunggu surat dar mereka.cuma dar laman web spa.gov mereka nform suruh tunggu surat tawaran sampa.awk pun klau ada pape perkembangan dar spa blehla share/nform kt sn yerk.

  46. nana.klau mcm tu.senang cket hat n haaa.hrap2 dpt la dlm mse tedekat ne..btw..tahnah nana.rezek awak.;)

  47. saya dapat pengamblan khas. ape maknanya?

  48. pengamblan khas…maksud awk.?

  49. Da tuls pengamblan khas ft17. Tu je.

  50. de menton kt ne..

  51. coba terangkn lbh detal lg..tk fhm la cmtu je.

  52. nana,awk dah dapat surat dar jpa/spa?

  53. huhuh lama nye nak tggu surat tawaran spa.. adatak kawan kawan kat sn yang dah terma surat tawaran

  54. nana n frank awk pn lum dpt lg ke?..saya pun mash tunggu surat tawaran..takut jugak sampa last mnute sebab pernah dengar dalam forum/blog ada yg dapat surat dlm mnggu tu jugak kna lapor dr kt putrajaya,dengan nk perg medcal checkup,angkt sumpah dan borang2 yg nk kna cop..kena pula yg duk jauh2 sebab mana2 jwtan spa suma kna pg putrajaya dulu untuk lapor dr.pastu baru da bag penempatan/postng tempat keja.

  55. Pasal pangglan khas tu saya ada baca d sebuah blog. Da cakap takde apa2 pn. FT17 pangglan khas. FT27 pangglan kerja. Kalau tak slap la. Takde kestmewaan apa2 pn. Saya ngatkan gaj lebh. Haha. Saya pon tak dapat lg surat pangglan.

  56. Salam kwn2..sy pn mash menunggu surat tawaran,btl ke nana spa ckp mcmtue..lega sket hat,sbb takut gak surat x sampa2..hhh

  57. ad,awak dah dapat surat ke?

  58. Belum lag laa shah..susah hat jgk ne,lambat betul laa..huhuh,ade ke sape2 yg dh dapat surat?

  59. ye ke?sbuk kut..xpun mash cut new year,hahah..try ar snn plak laa..kalau ade ape2 perkembangan bgtahu laa

  60. Ada kwn2 yg dh dpt surat tak? Sy pn tgh menunggu surat n, emal masuk 05/12/14 artu dh ckp bjaya

  61. Emal 5.12.14 surat lom sampa2..

  62. saya pn dah berjaya temuduga. tp masalahnya kene bag nots dekat kampen lame 3 bulan…surat x sampa2 lag dan xtau tarkh lapor dr ble…sapa tahu prosdur lapor dr kerajaan jka mntak penangguhan? stress pkr..xpasal2 kene bayar blek gaj 3 bulan..ado

    • saya rasa lebh bak awk call spa tentang perkara n,sbb yg sy dengar dorang juga yg tentukan/benarkn tempoh penangguhan..basanya boleh mohon penangguhan tap terletak pada keadaan dan bud bcara dorang..cuma pendapat saya.

  63. Ada yg berjaya kt sn dah dpt surat dar spa ke..

  64. Salam Kwn2..Alhamdulllah sy dh dpt surat dr spa/jpa tghar td..ade sape2 yg dh dpt ke?sebenarnya dorg dh call sy 8hb jan lg..tp sy x angkat then sy pn x call blk..hehe

  65. 8hb Feb kena g putrajaya then terus ke kluang untuk kursus 8hb-13hb..16hb dh kena lapor dr..

    • dah dpat ke?baguslah klau mcmtu..saya mash blum dapat lag..mybe start dar mnggu n surat mula d pos kn

    • maknanya lpas hbs lapor dr putrajaya awk trus kna pg kluang,johor?atau kluang tu tmpt awk postng?

      • shah try call no ne 0388878614 Ck Nur An,sbb da yg call sy ar tue..ptg td pn sy call da tanya pengangkutan dr putrajaya ke kluang dsedakn ke x..da ckp pengangkutan d sedakn..Kluang tue tempat kursus d INTAN wlayah selatan..Surat Postng D bag selepas tamat kursus..so x tau lg laa kat mana postng nnt..

  66. ape beza frst batch dan second batch? tarkh lapor dr tak sama ke?

  67. lapor dr 8/2 kan…lepastu kursus semnggu..start mula kerja 16/2…lapor dr tu 8/2 atau 16/2 mula berkhdmat dlm kerajaan? sapa dsn yang dah dapat?

    • 8/2 tue daftar kat JPA dr pukul 8.30pg sampa 10.00pg..then terus ke kluang untuk nduks 8/2 sampa 13/2..16/2 lapordr so 16/2 tue start berkhdmat..

  68. saya dah call tad,saya dapat batch kedua..

  69. x boleh tau ke postng kat mana shah?hehe

  70. lapor dr 8/2 n semua dar jawatan juruteknk komputer ke atau ade yg dar jawatan lan?

  71. kursus 8/2-13/2 n sape yg dapat peg? mcmana plak dengan penempatan? agak2 dapat sektar mana?

  72. Salam..semua dh dpt ke surat lapor dr?respon pls

    • Waalakumsalam ad. Sy mash x dpt lg. Tap rabu lepas jpa call mntak alamat surat menyurat. Tu je la. Ad dpt postng kt mn?

      • ok..nnt dlm masa semnggu dpt laa tue surat,nana sabah kn..so nnt kursus kat sabah..semua yg 90 org tue calon semanjung shj..calon sabah sarawak second batch,kursus bln 3 or awl bln 4..yg best nnt dgr2 penempatan mengkut neger lahr..

      • sy x tahu lg penempatan dekat mn,ar snn nnt baru tahu..sbb kena perg putrajaya dulu lapor dr dekat kementeran..sy dpt Kementeran Dalam Neger..

        • Bagus la klu kursus d tmpat sndr, senang skt hehe. Thx for d nfo ad n tahnah sbb x lm lg nk start keja dh ☺. Semua dpt kmenteran sama atau lan2?

          • Tq Nana..lan2 Tempat..tp yg byk KDN laa..sbb KDN byk agens lan bwh da kn,yg dpt Kementeran Penddkan pn ade,Jabatan Penbangunan Wanta ada..Jabatan Perdana Menter ada..Best kursus da,mcm dk hotel dkt INTAN tue..kta dkra start keja pd har pertama g lapor dr tue..mcm sy g JPA 8hb br ne kn So gaj dh dkra start har tue..

  73. Wah…slalu baca kt blog/forum rata2 under KPM. Mest brsemangat dh nk keja lepas kursus kn? Keja elok2 ad, jgn cur tulang plak ekekeke

  74. x ksah la…mana2 pun ok 😀

  75. Sy dpt lantkan tetap ft17, ntervew d sdkn 27/10. Dpt result ntervew 8/12. Baru mgu lps phak spa call cnfrmkn alamat, utk pos surat tawaran dan lapor dr rasaY.. Ada kwn2 yg sama x?

  76. saya pun jpa baru call utk confrmkn alamat har selasa hartu..rsau gak sbb terlalu lama tunggu..ad awk bgtahu batch kedua calon dar sabah / sarawak kn?frst batch suma dr semenanjung ke?tp sy calon semenanjng..tp xksah la mana2 pn dhantar sy redah je :)

    • sama jek shah..second batch bln 3 or awl bln 4,cuma calon sabah / sarawak dorg kursus kat sana..x dtg semenanjung,pastue penempatan mungkn xde calon semenanjung g sabah/sarawak..

  77. DiDasPusTaTi says:

    Ape mende n?

  78. ad awk sekarang postng mana n jabatan mana?..berdebar-debar menunggu surat..haha

  79. alhamdulllah baguslah mcmtu..maknanya awk dapat neger awak jugalh kn..

  80. Ada x sama ngn na lapor dr 14 aprl n? Huhu

    • belum lag la ena..tp mnggu lepas jpa dah call tnya alamat surat myurat..awk dah dpt surat ke?

      • Shah, jpa kol jg cnfrmkn alamat, tp shah x tny tarkh lapor dr bla?
        Boleh tny, na tau tarkh lapor dr ja, tu jpa bgtau, tmpt dan sbgaY x tny. Tgu surat ja la.. Mls blk2 call.. Segan

        • ok nnt sy tnya phak jpa semula..sbb hartu segan jugak tanya bnyk kal sebab sebelum n dah 3 kal saya call tnya pasal surat

  81. Muhammad says:

    ade yang dah keje ke jawatan juruteknk ft n…dapat dekat mana?

  82. Ada sesapa yg sama ngn sy x? Lapor dr 16.04 n??

  83. saya lapor dr 25/4 n kt putrajaya.. ada sape2 kt cn yang lapor dr sekal dgn saya tak.. :)

  84. saya lapor dr 16/4 n kat putrajaya

  85. Good response n return of ths queston wth real arguments and explanng the whole thng on the topc of that.|

  86. Wonderful beat ! I kneors would lke to apprentce whle you amend your web ste, how can subscrbe for a blog webste? The account aded me a approprate deal. I have been a lttle bt acquanted of ths your broadcast offered vbrant transparent concept

Speak Your Mind

*