Bagaimana ingin mengetahui soalan yang bakal ditanya olehpanel penemuduga?

Semoga anda berada dalam keadaan sihat‘sokmo’. Hari ini saya ingin berkongsi satu lagi tips berguna untuk anda mengenai ”apakah yang akan ditanya oleh penemuduga” bagi temuduga kerja kerajaan.

Adakah anda boleh meramalkan apakah soalan yang bakal ditanya oleh panel penemuduga kelak? Tidak boleh! Tidak, anda sebenarnya boleh meramalkan soalan yang bakal ditanya semasa temuduga nanti. Di sini saya memberikan beberapa tips khusus bagaimana untuk meneka soalan yang ditanya oleh penemuduga.
cb108044
Tips 1 – Ketahui dan fahami apakah bidang kerja anda.
===============================================================
Tahukah anda bahawa kebanyakan penemuduga sering bertanya mengenai pengalaman kerja kita. Jika boleh, mereka akan menyoal kita habis-habisan mengenai kerjaya semasa anda. Kadang-kala soalan-soalan yangditanyakan tersebut memakan masa lebih dari 15 minit untuk selesai. Jadi inilah peluang yang perlu anda ambil untuk menambah markah penilaian temuduga.

Tips 2 – Peka terhadap isu semasa dan pengetahuan am.
===============================================================
Ini adalah merupakan antara yang paling digemari oleh panel semasa sesi temuduga. Biasanya, isu-isu hangat yang diperkatakan dalam media massa sering menjadi topik soalan utama dari penemuduga. Jadi, anda dapat mengetahui bahawa penemuduga ini sebenarnya ingin mengetahui bahawa anda sentiasa peka terhadap isu semasa atau tidak. Siapa yang rajin membaca akhbar atau menonton berita, tentu tiada masalah apabila untuk menjangka dan seterusnya dapat menjawab soalan yang dikemukakan oleh penemuduga.

Tips 3 – Bertanya pada mereka yang ada pengalaman temuduga kerja kerajaan.
===============================================================
Ya, hal ni juga tidak kurang pentingnya dalam menjangka soalan temuduga yang bakal anda hadapi. Cuba anda bertanya pada rakan-rakan anda apakah soalan yang ditanya kepada mereka semasa mereka menghadiri temuduga tersebut. Ini sedikit sebanyak dapat membantu anda Manatahu soalan tersebut adalah sama dengan soalan yang bakal ditanya kepada anda. Sudah pasti anda dapat menjawabnya.

Tips 4 – Menganggap diri sendiri sebagai penemuduga.
===============================================================
Haha, tips ni agak istimewa di mana anda perlu membayangkan diri anda sendiri sebagai seorang panel penemuduga. Cuba anda bayangkan, sebagai seorang panel, apakah soalan yang akan ditanya oleh anda jika ingin mengambil seseorang calon untuk mengisi jawatan di tempat kerja anda. Adakah anda akan bertanyakan latar belakangnya, pendidikannya, kerjayanya, kebolehannya,..dan lain-lain. Ini boleh anda bayangkan…

Tips 5 – Baca ebook Temuduga Kerja Kerajaan lah,
===============================================================
Sambil bagi tips sambil promot. Ebook ini akan membantu anda meramalkan soalan-soalan yang bakal ditanya oleh penemuduga. Terdapat 70 koleksi skema soalan dan jawapan yang biasa ditanya dalam temuduga. Juga ebook Teknik Menjawab Soalan Temuduga, ianya amat bagus untuk anda baca. Sudah banyak yang menghantar email kepada saya bahawa hampir 50 – 70% soalan yang ditanya semasa temuduga hampir sama dengan apa yang ada dalam panduan ini.

Ok, sekian saja tips saya kali ini. Kepada sesiapa yang bakal menghadiri temuduga tu, saya ucapkan Selamat Maju Jaya dan saya berdoa agar anda berjaya.

Comments

  1. lke thz…!keep t up…

  2. I dah byk kal g ntrvew post kerajaan…tap semue gagal!!syukur skrg kerja kerajaan tp jawatan tak kut kelayakan sepatutnya.kebykan soalan dpt djwb tap selalu dapat soalan yg takde katan dgn kerja…camne?

    • Basala tu soalan yang tdak berkatan dengan kerja..anya bertujuan menguj anda samada peka terhadap su semasa ke, perbad dr, kemampuan dr dan lan-lan.

  3. t’s help me a lot… thanks

  4. thanks….
    saya nk tanya, selalu penemuduga ambk markah pada soalan yg kte jwb dgn btl or tgk keyaknan kte wpn jwb salah tp yakn

  5. Kedua-duanya ada. Jka jawapan banyak salah – teruk juga tu. Jka ada jawapan salah tu tak banyak, tap kta menjawab dengan yakn atau menggunakan trck tertentu, memang ada dkra markah dar seg kejujuran, keyaknan jawapan yang dberkan.

  6. Info yang sangat berguna. Thanks…

  7. sy dah 4 tahun jd guru sandaran …lepas raya nh ada lag ntervew untuk dserap ke jawatan tetap selalu gagal huhuhu…dalam sektor kerajaan apakah pont pentng dalam menduduk ses tersebut???

  8. Salam, En. Jamaluddn, thanxs a lot utk sume tps2 yg berguna dan saya amat mengharganya.

  9. Salam.. Sy n da bnyk kal g ntervew kerajaan dlm 10 kal.. tp syg waktu tu x jupa lag dgn panduan RLTKK.. tp sy arap next month dgn adanya e-book yg baru sy bel n dpt mmbntu sy pd ntervew kerja kerajaan kal yg ke 11.. :-)

  10. antara tektk yang ampuh alah kta tanya mereka-mereka yang telah masuk temuduga sebelum kta.. sudah tentu soalannya berksar kepada soalan yang hampr sama

  11. Saya sokong apa yang dkata oleh malaysancareer..Memang amat membantu

    p/s: Sapa nak car kerja kosong, klk je ke malaysancareer.com

  12. salam en jamal,

    thanks for the precous nfo…mggu lps br p ntw, x tau la ada rezek ke tak..tp at least saya puas hat dgn performance saya…every sngle questons, saya jwb dgn yakn dan teratur…xmcm sblm n huhuhu

    alhamdulllah gak panel nye x garang mcm yg dulu2…soklan byk su semasa…mcm pndgn tentang org dalam (sy ckp la dr seg ntergrt, 8 nla dlm 1Malaysa) background detals, tugas2 jwtn yg saya pohon…da bg kes berkatan dgn jwtn sy, mcmana nak solve…

    terma kash bebyk pd en jamal..doakan la sy berjaya dtempatkan d klgn penjwat awam slps n ye:)

  13. Salam..hye..sy pun br je pas ntervew pada mnggu lepas d sektor kerajaan d subang jaya..alhamdulllah..setelah membaca segala tps2 dalam n..sy leh berjaya menjalan temuduga dgn sempurna..x de la mcm ntervew sebelum n..selalu je gugup..hehehhe..sy lhat apa yg sy bace dsn mmg amat berguna..sebelum2 n pun pnh ntervew gov..tp selalu sgt x dpt nk tau apa yg bakal dtanya oleh panel..at least pas bace nfo2 kt cn..byk yg sy tau..x pe..yg pentng usaha sungguh2..mane tau ade rezk keje kt sektor kerajaan n…syukur la…apa2 pun tma kash atas nfo yg amat berguna n enck..

  14. boleh bag tak tps nak p ntervew spa bg calon2 yg memohon jawatan pelath dalam separa perubatan??

  15. sya akan pg ntervew kerja kerajaan pada 03.09.2009 d SPP, doakan saya berjaya..TQ

  16. Memang bagus ada webste camn..memang banyak membantu !! Bagus dan syabas!!

  17. sy pn baru peg tmduga d Perls walhal xpnh mntak pn kat sna..mungkn SPA yg anta nama ke sana kot….tp pe2 pn harap2 dapat la..

  18. syda syakilla says:

    salam…
    arrrrgghhhh…. tenson spa tuk pembantu perangkaan da kuar. br jap td check… resultnya xdapat…

    rs nak menjert jer… asal aku xdapat rsnye aku jwp da betol cnfdent lak tu… emmmm adehla… sedey nye….

  19. MiZZ AiZeN says:

    sy dah 3 kal p temuduga SPA p x bjaya. recently, sy surf nternet n jumpa klan dr phak kamu org. rasa bangga jgk lh krn dah bel Ebook Rahsa Lulus Temuduga SPA. hrp buku n dpt mnngkatkn kyaknan sy masa d temuduga klk. doakan sy bjaya… leh share buku n dgn adk ke?

    • Share je ngan adk:) Ngan kawan jangan…

      Kepada rakan – rakan semua, anda boleh berkongs maklumat yang berguna dengan rakan – rakan lan d sn:)
      slalah ye

  20. salam utk semua..
    smlm sy ada ntervew under spp.. sy org pertama yg dtemuduga.. alhamdulllah utk kal n sy rasa tenang sedkt, pape pon tgu keputusan je..

  21. saya dah g ntbu spa pd 3.7.09 utk ppt, b4 raya ada kuar result, masa tu result saya appear as ‘dukacta, anda gagal..’, masa tu mmg saya teramatla sedhnya..tap last week, saje je cek lag skal, tp kal n result yg appear ‘anda dplh utk temuduga kal kedua pd tarkh yg akan dbertahu kelak’.., so saya nak tanya kalau2 ada sapa2 yg ada expernce @ knowledge utk temuduga kal kedua, s t stll d same lke d 1st ntbu @ how?

  22. salammm
    ha fzah…sue pun mcm fzah jgk dapt result dukacta anda gagal,lps 2 cek blk anda akan dpanggl temuduga kal ke-2..
    mcm mana 2 ek…N27…
    nak tahu jgk kalu sapa2 tahu mcmana 2

    • tu la sue…masalahnyer x tahu yg mna satu btol..memang x brjaya ke..mmg btol selected utk 2nd ntebu ke..sue ntebu dulu kt mana? saya kat KOMTAR, penang..so kta tunggu je la ek..mudah2an rezk berphak pd kta..so sapa2 yg ada nfo..tlg bg tahu ye..thanks..

  23. de sape2 yg penah g ntvew akauntan W41 x??

  24. salam..sy rsau sgt ntvew akauntan W41 nxt week..
    hope dpt wat yg tbak..

  25. MOhamad ikram says:

    ader sape2 leh tlg…nant nk pg ntervew tuk pembantu keshatan awam pelath…sape yang tahu soalan famlar sla tolong yer…askum

  26. takut gler temuduga pols besok!!!

  27. frst tme temuduga ne!!!!!aduhh…Kat bala pols anak bukt!!!!

    • camne muzeer ok ke ntervew hehe..
      sy ada pnglmn ntervew pols tp nak tlg pon da terlepas tarkh pulak nampaknya.. pape pon mg berjaya.

  28. Sy pernah gagal untuk ntervew kal pertama utk jwatan pen pgwa tadbr..sy gagal mungkn sbb terkanto ckp smbung bljar ataupun kurang preparaton…tp sy dpanggl utk ntervew kal kedua utk jwtn yg same dsember n..harap tps2 dr En.Jamal dapat sy gunakan..THank you…

  29. Mista Fadzli says:

    Nak tanya admn f jawatan kta pohon tu untuk SPM tap dalam kurungan ada menyatakan sswazah menganggur dalu2kan memohon….adakah jawatan tersebut hanya jawatan sngkat…kra sementaralah..?mcm saya mohon pembantu keshatan D Majls perbandaran Pasr Gdang…Besok, kra ar n saya ntvew…arap2 dptlah..bnyk lmu sy dpt dr blog saudara…..

  30. fzah, sy ar tu bln 7 dah ntervew utk n27..same mcm awk gak..memule kate fal..pas2 cek lg skal dpt 2nd ntervew..smlm bru dpt surat.. ntervew on ds 5th nov..

  31. lza, fzah..saya pun dapat 2nd ntervew jgk..8/12/09..utk n27..mudah-mudahan kta sume berjaya..InsyaAllah

  32. basanya penemuduga akan tanya tentang background, f ada pnglmn keja dorang akan tnya jgk cam bdg tgs kta, then tnya pasal tmduga yg kta g artu la serta bdg2 tgs.. jwb je ng tenang nsyaAllah.. nak tau camne bel ebook..

  33. Salam saya bulan 11 nt ada ntvw kal ke 2 utk post gred N27, under SPA federal..sya nervous la gak utk ntvw kal ke2 ne..bln 7 ar 2 dh kena peg..bla cek sy xdpt ntvw..so spa pgl utk ke 2 kal…bg sy sms ntvw kal pertama sy dh buat yg terbak tp rezek xmemhak kpd sya..saya sndr pn xtau cmna nkmanpulas kegagalan n..utk yg kedua sy akan bua yg terbak..nsyallah. saya mtk pendangan dan nashta dr phak tuan utk ber apa2 sja pdngan terhadap sya…

  34. salam…saya pu terplh utk temudga N27 jula lepas..so bla result kuar…sy terplh sbga calon smpanan…mmg balk2 saya cek calon smpanan je..tap yg heran ye napa SPA buat dua kal ntervew for ppt..habs apalah nasb sy sbga calon smpanan…saya rasa sedh juga…sbb ade yg kna panggl utk 2nd ntervew..saya rasa saya perlu call spa utk confrmkan yg adaka sy n calon smpanan..surat tak terma lag..sy pula lupa nak prnt masa result kuar tu..sy heran ckp keputusan kuar berperngkat2..penng2..ada sapa leh bantu n bg pndapat?

  35. salam…….saya pun dapat ntv kal-2 N27?05 nov n ntv.
    ada sapa2 tahu x knp ada ntv kal 2.. takut la, hr 2 takut sgt coz frst tme ntv jwtn n…
    kal n nsyaAllah nk bt yg terbak…
    en.Jamal bg la tps untuk jawatan n.

    • salam sue, har tu ntervew jula, result temuduga tu dpt x?

    • salam…
      hye…, sue pon dapat ntervew kal kedua ekk?
      mcm mane ntervew 5nov artu?
      sy dapat gak ntvw kal kedua tap 23 hb n…
      ape soalan y dtanye ek? takot laaa….
      any tps to share?
      watng for ur reply…

  36. Salam Arnesya,ntv jula hr 2,result hr 2 xdpt tp cek kal ke 2 dapt result temuduga kal ke-2… dah tel spa ke mcmana result yg calon smpanan awak?

  37. sue, sy dah try kol spa..tp xde yg angkat fon..heran juga..nak mnta kepastan apalah nasb sy yg jd clon smpanan n…ntrvw jula tu,mmg ade yg dpt kan..tulah sy heran np ada ntrvw yg ke2…mgkn ada hkmah sy xterplh ntrvw ke2 n kot…mgkn sal sy clon smpanan…ade x yg awak tau ntrvw jula tu dpt clon smpanan tp stll kna panggl ntrvew ke2 gak?

    • salam arnesya..sy pun dpt smpanan jgk la..sy confus
      aper sbnrnyer yg d mksudkan dgn smpanan???
      awk thu x?

      • wklsm farah…o awak pun dpt calon smpanan juga ke?samalh kta for 1 year kan..saya search kat ntrnt..dorg kata calon smpanan n calon menunggu…kalau ada org tark dr or pencen kta akan dber twaran tu..bgntung pada`rezek masngkan suma n..kta doa je..matau ade rezek kta…nsyallah kta akan dapat job n…amn…awk tak dptkan 2nd ntrvew tu?

  38. nsyaAllah ada la 2 rezek awak coz dah jd calon smpanan…sue xtau la yg ntv hr 2 ada yang dapt ke x…masa ntv hr 2 soalan apa ye de tnye awak?

  39. nsyallah…mudah2an juga ada rezek sy…1st tme juga saya g ntrvew spa n..ar tu msa tmduga tu saya rg 1st kna ntrvew…semua yg yg dtg ntrvew utk n27..suma org yang nak nak pangkat…pastu kra sya lama sgt kna trvew hampr 45 mnt..bygkan..pnmdga tu pmpuan…mmg creweet sy tgk dr soalan yg da tnya kat sya..mmg xda kna mgena lgsung dgn JPA..ttg su semasa pun xda..da tnya sya pasal pernagaan …apa bdang tugas N27,bdang tugas N41..suma yg xbkatan lgsung dgn jpa..dlm hat sya, npalah soalan mcm n..tp sy alhamdulllah sy jawb je apa yg sya tau..sy hrp sgt dpt jwtn tu..amn..

  40. salam.. sy nk tya pasal ntvew… ader saper2 dpt ntvew nov n x? PPT.. ermm sy dapat kal ke2.. fes ar tu x g ntvew..cmner yer saper3 leh kongs soalan yg fes ntake? especally kt kedah.. dalam b ker bm?

  41. wkslm ete…sy g dpt 1st ntrvew ar tu…awak ready je dalam dua2 bhasa..kut pglaman sy, pnmdga suru sy pknalkan dr dlm BI…pastu da tnya soalan gak dlm b..tp depends pada ktalah..kalau da tgk kta xbrp fash speakng…da akan tanya dlm bm gak..

  42. salam….ada sapa2 yg dah lps ntv kat pejabat SPA kota bharu… kongs la soalan..BM or BI?

  43. man kepom says:

    terma kash daun kelad
    lpas n,saya akan cuba yang terbak

  44. man kepom says:

    marlah kta sama berdoa,agar d murahkan rezek
    apapun,yang pentng hendaklah sentasa bersyukur

  45. Salam Admn..

    Saya nak tahu Ebook n ada tak jual kat keda buku ataupun hanya bel onlne shj? Saya sangat memerlukkannya utk temuduga akan dtg. Terma Kash.

  46. salam arnesya.. jwtn PPT yg dah ntvew 2 arnesya dapat x? dah kuar result lum n ntvew kt neger maner r tu? tq yer bgtau.. rsau gak n…

  47. kra jwtn PPT n kter bersang dengan org yg da berpengalaman keja ker? saper pnh ntvew kt pjbt SPA KEDAH?

  48. Wkslm ete…result dah kuar…terplh sebaga calon smpanan dalam tempoh 1 tahun..tulah harap2 sgt dapt keja tu..sy ntrvew kat sbh..takpe, jgn rsau..yg pntng jwb apa yg dtanya..jwb dgn yakn..bapun slh…awak ntrvew bla ek?kat mana?

  49. tahnah arnesya wlpn xdapt tp stll ader harapan calon smpnan..sy ntvew kt kedah.. sy try cek sattus jawatan 2 ka.. yg dpggl ntvew hmpr 16 rbu org, kekosongan 600 n calon smpanan ader 500… rsau sy… su semasa 2 mksd nyer cmner? kan poltk ke x? sy ntvew 24/11 n

    • salam…
      ete ntervw 24/11 n ek?
      sy 23/11 n…kat kedah gak
      nervous gler n…
      rasa macam gelabah je n…
      ape nak prepare untuk second ntervew n ek?
      any deas?anyone?

  50. sy nk tya kalo pemakaan cmnerr ye sesua bag jawatan n n bg seorg perempuan??

  51. kt webste maner sy leh dptkan bdang tugas penolong pegawa tadbr?

  52. webste maner nk dapatkn scra detal bdang tugas PPT? PLEZ HEP ME………

  53. tulah..syukur juga at least saya tgolong dlm clon kv…a’a sy cek gak tmdga 1st ade 540 kekosongan, tmdga kal kdua 600 kekosongan…heran tsgtklah herankan..tap takpelah mgkn spa ada cara dorg sendrkan…awak baca papers smggu sblm awak ntrvew..apa je bkatan dgn su smsa..poltk besa jrg dtanya…jgn lupa hafal nama sultan m’sa, 1 m’sa, wawasan2020, rukun negara, nama PM..n kta mst jwb dgn yakn…

  54. pakaan pula…awak pkalah bju kurung..tp jgn over sgt..warna baju dependlah..tp jgn pula pka yg terang2..ckup ade 2 colour…pka kasut htam…yg pentng xbleh bgaya sakan..ala kadar je…

  55. ete, kat web spa kan ade bdang tugas PPT…

  56. saya har tu g ntevew gak, jawatan penolong pegwa ksatra. keputusan yang saya dapat calon smpanan. tetap saya tetap bersyukur. kepda calon2 smpanan rajn2 cal spa kot2 ada kekosongan.

    • salam rohaza, perlu ke kta kol spa utk tnya status kta tu?sy dah kol ar tu utk confrmkan balk yg saya n calon smpanan ke x…alhamdulllah ada dlm rekod dorg…kalau kta kol nak tnya kedudukan kta dorg gtau ke tu?kalau kta htr surat rayuan ke dorg terma x?tp suma n bgntung pd rezek masng2kan..

  57. Salam,
    Esok sy nk p ntervew Fasltator Schoolnet. Nervous jg la. Sy ada tny kwn2 yg penah p ntervew fasltator sblm n. Macam2 jg la ntervewer tny, lg la nervous. Tp sy hrp sy berjaya dptkn jwntn tu. Amn.

  58. salam…terma kash d atas tps2 y dberkan.
    mudahan2 sy dpt aplkaskan semua tps y dberkan semasa temudaga penolong pegawa tadbr pada 8hb 12 untuk kal ke 2 nat..

    doakan sy lulus.. :)

    moga Allah saja yang membalas bud kerja-kerajaan com d atas usaha2 membantu kam lulus temuduga.

  59. arness cmner ntvew k?

  60. salam aness cmna ntvew ar tu?

  61. MiesHa-Png says:

    salam smua,

    sy pn dpt ntervew kedua ppt n27 pd 1/12 awtuh…..mang susah dr 1st ntervew n 70% n englsh….sy kna lam 40mnt..dpt plax ntervewers yg pnday putaq belt soalan…tp sy daa cba n wat yg terbaek…..hopefully dpt…amn…pd smua yg menant keputusan….gudluck and all the best yea…

  62. aness…. cmner?

  63. sedey.. sy nyer 15 mn jer.. mesha ok r lama 40 mn. sy nyer dah ler x ya lgsg pasal su semasa. juz soal pasal bdang sy komunkas ngn jawatan ppt, baper kal sy dapat anugerah dekan n ckt pglmn keja..2jr…. huk3.. pastu sap komen sy g sy bckp mcm berpdato. de kata ntvew lan caranyer… huhu sedey3….

  64. saya dah dapat dah kerja kerajaan tap kena belajar lg 2 thn dlm bdang separa perubatan

  65. tak susah temuduga separa perubatan n.cuma kena tahu tugas dan sedkt fakta tentang bdang n

  66. sy akan ntervew tuk peg kaj cuaca 7hb jan..de sape2 le bantu sy x ttg su2 yg bketan d msa kn n soklan2 cmne kna prepare..huhuh

  67. cmna ntvew

  68. MiesHa-Png says:

    ete jan sedey2 yea,,,,nsyaallah bole dpt…bak kata en.jamal, ntervew sekejap tk bmkna tk dpt n sebalknyea…pape pn..kte kne byk bdoa n btawakal….amn…

  69. salam sumer

  70. klo dtanya soalan “apa yg telah kta sumbangkn pada negara atau jabatan?” nak jawab camner 2?

  71. salam sumer….

  72. wkslam ete..artu 2nd ntrvew for n27 mcmana?bla kptsan djgka kuar ek?

  73. salam sumerr

  74. bl jwtn ppt kuar result yer?

  75. Miesha-Png says:

    keputusan ppt n27 wll release on 11/01/10….tp tatawu lh kowt2 lmbt dr tarkh tuh

  76. salam kawan2..

  77. result ppt dtangguhkan

  78. Miesha-Png says:

    Salam kwn2, result penolong pegawa tadbr n27 da released….me daa check td, alhmadulllah, …..me bjaya….’m so happy now.,.alhamdulllah

  79. sedey sbb x dapat jwtn ppt

  80. Miesha-Png says:

    Sabaq yea cpan, mgkn rezk awk ada len kal…

  81. Miesha-Png says:

    tade apa yg lebh bermakna selan ayat ‘tahnah! anda berjaya! surat akan dkeluarkn oleh jabatan/kementeran berkenaan…. alhamdulllah…syukur sgt : )

  82. tahnah mesha-png….kementeran apa ek yg bag kuar surat tawraan tu?JPA ke?

  83. Miesha-Png says:

    Thx Arnesya :) , yupz….JPA

  84. Miesha-Png says:

    satu lag tps….bag yang bakal ntervew utk jawatan n27 atao yang ke atas (apply guna dploma, jazah) pastkan anda paka blazer @ kot … mmg bto kata en jamal dlm ebook tu….bole dpt markah free dgn pka blazer @ kot ….

  85. mesha u ntervew ar tu paka blazer ek?saya dpat 1st ntrvew..tap kptsanya calon smpanan..harap2lah ada rezek saya..doakan sy k..best ye awk kan..sblm n keje mana?

  86. Miesha-Png says:

    yupz….rasa segan n malu gax coz ‘m the only canddate yg pka blazer,,,tp wat tatawu jea….hehe. me doakan awk..amn… me bsyukur sgt2..alhamdulllah sgala usaha berbalo… sblm ney keje kt human resources department at klang area penang… awk?

  87. blum keje lag..sblm tu keje kat lbrary..tp just samblan je,,tp x d sambung..gaj har je..tulah sy hrp juga adelah peluang sy…amn…gud luck utk awk k..

  88. Miesha-Png says:

    Tkpe2….mzt de rezk awk t….btw, thx….wsh u all the best

  89. Kawan-kawan semua..

    Apa yang palng pentng adalah, kta perlu sapkan dr sebelum menghadr temuduga kerja kerajaan. Tanpa persapan yang sebaknya, sukar untuk kta menjawab soalan-soalan temuduga yang dtanya kelak.

    Usah rsau sangat berkenaan soalan-soalan yang bakal dtanya semasa temuduga. Jka kta telah memepersapkan dr sebelum har temuduga sepert kta akan lebh tenang, cool dan yakn semasa har temuduga.

    Kebasaannya, orang yang cool n, akan mudah je menjawab soalan-soalan yang dtanya walaupun soalan tersebut sukar djawab. Walaupun tdak tahu jawapan sebenarnya, kta boleh memberkan jawapan yang ada katannya dengan soalan yang sebenar.

    Panel penemuduga bukan menla jawapan yang dberkan semata-mata, tap cara anda member jawapan kepada soalan-soalan yang dtanya. Adakah anda yakn dengan jawapan anda? Anda tenang menjawabnya? Anda bjak menjawabnya?
    Itulah yang dnlakan..

    Jad, jka anda benar-benar ngn tahu apakah soalan yang bakal dtanya, sapkanlah dr anda menejalng har temuduga. Ikut tps-tps dalam artkel n untuk mengetahu bagamana soalan-soalan yang bakal dtanya oleh panel penemuduga.

    Sekan saja..

    Good luck semua..

    Selamat dtemuduga

    Ikhlas,

    Hamba Allah

  90. salam sedey sgt

  91. salam cpan…sblum n awak keje apa?awak ntrvew kat ne ek?

  92. next week n sy ade ntbw utk jawatan pembntu penyeldk… en. Jamal, apa kebasaanny soalan utk post n?? helpppppp!!!

    • Miesha-Png says:

      gudluck noor……jan lpa baca rajen2 baca newspaper n tgk berta for current ssues……….pemakaan pn pentng tao

  93. salam..sy da 2x ntrvw jwtn yg sme n gred yg sme..tp dua2 faled..huhu.pulak 2..2x kne bulan pose..bln yg pnuh kberkatan..tp tok sy dr sye..xpat pon kberkatan bulan 2…sedey,bengang sume der…

  94. topc yang d bncangkan memang menark

  95. Walaupun kegagalan masa temuduga tap kta mash ada cara lan untuk mendapat kerja.

    khlas

  96. nik mat nik mut says:

    calon smpanan n akan dpanggl jka ada kosong atau ada jabatan yg perlukan pegawa dlm masa setahun. Jad tak perlu SPA adakan ntervew kal ke 2 sebab smpanan akan s. InsyaAllah 80% calon smpanan akan dserap tetap. Banyakkan berdoa. good luck

  97. saya berharap dengan tps yang d berkan n dapat membantu saya untuk temuduga pada 13.04.2010

  98. salam sumer

  99. salam mesha da keja maner skng? da dapat kan jwtn n27?

  100. salam …sumer..
    sy dak bawu lpas
    spm…dan 23/4 n
    ade ntervew spa…utk kal pertama
    so…ape yg sy perlu buat..sy betul2 bngung skarunk n…

  101. nak g ntervew kat melaka bulan 5…

  102. Hye kawan2

  103. cm na kawan2?

  104. beautiful maria says:

    salam..ha sumer..
    juz nak tanya ckt leh ke saya apply keje sedangkan saya belajar ag d u(bru nk msk thn 3)..takut2 lau da dpt ntrvw n keje tme stll ag belajar n..
    mest penng pale nak plh keje or teruskan belajar sampa hbs lu?? so, pe pndgan u’all???

    • amirul asnawi says:

      sy ase bek awk plh keje
      tp bgus jgk klu awk abskn blja dlu
      cme keje krajaan n klu da dpt bek amek je pluang
      tkot awk abes study nnt sush plk nk dpt keje tetap

    • wasalam….ha….. tap lau btol2 nak kje sangt plh la pekerjaan….. bla nak blajar plh blajar….. dan lau apply untuk kerja kerajaan ble dorang tanye anda mash blaja atau tak cakap je tak walaupon anda mash blaja…..:) tq….

  105. amirul asnawi says:

    salam
    sy ntervew penyela asrama n17 SPP pada 15hb 7 2010
    sy nk ty,ap bese soalan lazm yg dtanya
    tlg bantu sy
    sy harap sgt temuduga kl n berjaya
    sy nk bubapa sy bgga sy dpt keje tetap
    please guys
    please tlg sy admn..

  106. sy hnya trus mnunggu je surt pgl ntvew…INSYAALAH ade r rzekkan.Admn dOakan utuk sy e..TQ…

  107. salam sume..

    wane, saya nak mntak tps utk spp (jwatan pppt)
    apa yee soalan yang dorg tnya ms ntervew dlu…

  108. Saya akan menghadr tmuduga AADK S27 pada 21/9/2010. Basanya apa soalan yang akan dtanya berhubung Peno.Peg Antdadah ne.

  109. slm…
    alamak,cmna n….xda experences hadr tmudga…
    bru esk frst tme tmudga n…
    help me,plz…….

  110. camne nk prepare dlm msa yg sgt sngkat n………..frend….help me,plz…
    huh..so nervous la…………

  111. sy de ntervw dlm 2 mgu lg.. n kal 3 sy ntrvw spa…
    dan kal kedua utk jawatan yg sama..lathan separa perubatan… boleh bg tps x.. krna sy msh mgeletar lg… adkah mungkn soalan nye same ? bgmn pulak kalau penemuduga tu org sama yg wat ntervew yg sebelum n

  112. untuk ntervw yg sama wat kal kedua cm ne lak persedaan nya ek

  113. alhamdulllah…saya dah dterma bekerja dengan kerajaan sebaga pegaw gred 41. terma kash semua yg telah membantu member tunjuk ajar.

    • da bekerja pegawa…tahnah2…bkan snang orang nak dapat kerja kerajaan n….. nak taknak je…..:)

  114. saya dapat temuduga untuk pegawa megresen tp saya agak nervous dan tkt sedkt, slalunya apakah soala yang serng dtanya oleh pgawa megreseen dan pegawa SPA??

  115. sy nk hadr ntervew 25.11 ne utk jwtn ft17…
    nk tau cmner ye soaln2 yg bkal dajukan..terlalu rsau pk smpa serabut..coz sy ne xconfdent, xbyk ckp..rsau nt xdpt jwb dgn bak…cmner ye..nk jd berkeyaknan skt…huhu

  116. nk tanyer la pendapat korang, agak2 ape su semasa sekarang yang dtanyer?

  117. mawar pink says:

    ape soalan2 yg dtanyer jawatan pembantu undang-undang L29??

  118. kalau da tnya knpa kta bernt dar keja lma…boleh ka kta jawab sbb maslh keshatan?hehe

  119. salam….
    9/12/2010 date sy pg ntervew pt n17..tp sy nk tanya jawatan tue tetap ke atau kontrak… masa pg lupa plak nk tanya org spa.. ada sesapa tau tak?????//

  120. ha…saya baru pertama kal bukuk web n…rasa gugup pulak bla mmbaca artkel dn soalan datas..saya ader ntervew juga akn dtg n..

  121. huuh~~terma tawaran temu duga bag jawatan juru audo vsual tmorow…..tap pa skrg teda prepare langsung….apa yg kmu akan buat sekranya kmu d tempat sy….s

  122. 3 jun ne sye ader nteb8u sbga pmbntu prbatan d jn …so…rase2 aper yg base dtye oleh phak panel….pls….sper2 yg pnah ntebu utk krjaya n tlgla bntu sye….

  123. Saya baru lupas tmuduga pem. Kshtn awam. Xtau la dpt ke x.. Mudah atau x ek untuk dpt jwtn n?

  124. saya dh lepas exam penguasa kastam…
    adakah sy layak temuduga pen. penguasa kastam?
    jka tada apa2 berta untuk dpanggl temuduga hngga kn, kebarangkalan tdak tercalon adalah tngg?benar??\

  125. apa su semasa thn 2012 ek?

  126. Saya da 2 kal temuduga pembantu tadbr and dpat calon smpanan 2 tahun….yang pelk lepas habs tempoh smpanan 2..s balk jawatan 2 d nyatakan x memenuh syarat yang d tetapkan….Apa masalah?? ada sesapa bolh tolong jelaskan?sy call spa tp da kata kena tanya pegawa..tp x bg pun no da..aduhhh sedh betul la….

  127. LOL..sy n degree,bru sebulan..pastu dapat spa..pmbantu pgawa kastam..so cmner n??
    coment2

  128. I do not even understand how I fnshed up here, however I thought ths put up was great. I do not realze who you are but certanly you’re gong to a famous blogger n case you aren’t already 😉 Cheers!

  129. Ex PENEMUDUGA says:

    Tps untuk semua calon.
    Basanya dalam urusan temuduga SPA ada 2 orang panel penemuduga. seorang sebaga Pengerus dan seorang lag sebaga Wakl Jabatan.
    70% markah oleh Pengerus dan 30% markah dber oleh Wakl Jabatan.
    Pengerus akan member markah merangkum Ketramplan dr, pengenalan dr, latarbelakang penddkan, pengalaman kerja ( jka ada ), ntegrt dan kejujuran, keyaknan serta pengetahuan am (termasuk pengetahuan semasa-berta mutakhr).

    Wakl Jabatan akan menanyakan soalan berkatan bdang tugas, pengalaman berkatan tugas (jka ada) serta pengkhususan /kompetens tugas.
    Soalan berbeza bag setap calon sama ada a sedang berkhdmat atau lantkan baru.

    Jawablah dengan yakn tap jangan sekal kal menpu. Jka tdak tahu jawab saja tak ahu derngan bak tap ber komtmen untuk berusaha mencar jawapan.

  130. admn mcm mne sya nk dptkan e-book

  131. As a Newbe, I am permanently explorng onlne for artcles that can help me. Thank you

  132. I love what you guys are up too. Ths type of clever work and exposure!

    Keep up the good works guys I’ve ncluded you guys to blogroll.

Speak Your Mind

*