Bagaimana ingin mengetahui soalan yang bakal ditanya olehpanel penemuduga?

Semoga anda berada dalam keadaan sihat‘sokmo’. Hari ini saya ingin berkongsi satu lagi tips berguna untuk anda mengenai ”apakah yang akan ditanya oleh penemuduga” bagi temuduga kerja kerajaan.

Adakah anda boleh meramalkan apakah soalan yang bakal ditanya oleh panel penemuduga kelak? Tidak boleh! Tidak, anda sebenarnya boleh meramalkan soalan yang bakal ditanya semasa temuduga nanti. Di sini saya memberikan beberapa tips khusus bagaimana untuk meneka soalan yang ditanya oleh penemuduga.
cb108044
Tips 1 – Ketahui dan fahami apakah bidang kerja anda.
===============================================================
Tahukah anda bahawa kebanyakan penemuduga sering bertanya mengenai pengalaman kerja kita. Jika boleh, mereka akan menyoal kita habis-habisan mengenai kerjaya semasa anda. Kadang-kala soalan-soalan yangditanyakan tersebut memakan masa lebih dari 15 minit untuk selesai. Jadi inilah peluang yang perlu anda ambil untuk menambah markah penilaian temuduga.

Tips 2 – Peka terhadap isu semasa dan pengetahuan am.
===============================================================
Ini adalah merupakan antara yang paling digemari oleh panel semasa sesi temuduga. Biasanya, isu-isu hangat yang diperkatakan dalam media massa sering menjadi topik soalan utama dari penemuduga. Jadi, anda dapat mengetahui bahawa penemuduga ini sebenarnya ingin mengetahui bahawa anda sentiasa peka terhadap isu semasa atau tidak. Siapa yang rajin membaca akhbar atau menonton berita, tentu tiada masalah apabila untuk menjangka dan seterusnya dapat menjawab soalan yang dikemukakan oleh penemuduga.

Tips 3 – Bertanya pada mereka yang ada pengalaman temuduga kerja kerajaan.
===============================================================
Ya, hal ni juga tidak kurang pentingnya dalam menjangka soalan temuduga yang bakal anda hadapi. Cuba anda bertanya pada rakan-rakan anda apakah soalan yang ditanya kepada mereka semasa mereka menghadiri temuduga tersebut. Ini sedikit sebanyak dapat membantu anda Manatahu soalan tersebut adalah sama dengan soalan yang bakal ditanya kepada anda. Sudah pasti anda dapat menjawabnya.

Tips 4 – Menganggap diri sendiri sebagai penemuduga.
===============================================================
Haha, tips ni agak istimewa di mana anda perlu membayangkan diri anda sendiri sebagai seorang panel penemuduga. Cuba anda bayangkan, sebagai seorang panel, apakah soalan yang akan ditanya oleh anda jika ingin mengambil seseorang calon untuk mengisi jawatan di tempat kerja anda. Adakah anda akan bertanyakan latar belakangnya, pendidikannya, kerjayanya, kebolehannya,..dan lain-lain. Ini boleh anda bayangkan…

Tips 5 – Baca ebook Temuduga Kerja Kerajaan lah,
===============================================================
Sambil bagi tips sambil promot. Ebook ini akan membantu anda meramalkan soalan-soalan yang bakal ditanya oleh penemuduga. Terdapat 70 koleksi skema soalan dan jawapan yang biasa ditanya dalam temuduga. Juga ebook Teknik Menjawab Soalan Temuduga, ianya amat bagus untuk anda baca. Sudah banyak yang menghantar email kepada saya bahawa hampir 50 – 70% soalan yang ditanya semasa temuduga hampir sama dengan apa yang ada dalam panduan ini.

Ok, sekian saja tips saya kali ini. Kepada sesiapa yang bakal menghadiri temuduga tu, saya ucapkan Selamat Maju Jaya dan saya berdoa agar anda berjaya.

Comments

  1. i like thiz…!keep it up…

  2. I dah byk kali g intrview post kerajaan…tapi semue gagal!!syukur skrg kerja kerajaan tp jawatan tak ikut kelayakan sepatutnya.kebykan soalan dpt dijwb tapi selalu dapat soalan yg takde kaitan dgn kerja…camne?

    • Biasala tu soalan yang tidak berkaitan dengan kerja..ianya bertujuan menguji anda samada peka terhadap isu semasa ke, peribadi diri, kemampuan diri dan lain-lain.

  3. it’s help me a lot… thanks

  4. thanks….
    saya nk tanya, selalu penemuduga ambik markah pada soalan yg kite jwb dgn btl or tgk keyakinan kite wpn jwb salah tp yakin

  5. Kedua-duanya ada. Jika jawapan banyak salah – teruk juga tu. Jika ada jawapan salah tu tak banyak, tapi kita menjawab dengan yakin atau menggunakan trick tertentu, memang ada dikira markah dari segi kejujuran, keyakinan jawapan yang diberikan.

  6. Info yang sangat berguna. Thanks…

  7. sy dah 4 tahun jd guru sandaran …lepas raya nih ada lagi interview untuk diserap ke jawatan tetapi selalu gagal huhuhu…dalam sektor kerajaan apakah point penting dalam menduduki sesi tersebut???

  8. Salam, En. Jamaluddin, thanxs a lot utk sume tips2 yg berguna dan saya amat menghargainya.

  9. Salam.. Sy ni da bnyk kali g interview kerajaan dlm 10 kali.. tp syg waktu tu x jupa lagi dgn panduan RLTKK.. tp sy arap next month dgn adanya e-book yg baru sy beli ni dpt mmbntu sy pd interview kerja kerajaan kali yg ke 11.. :-)

  10. antara tektik yang ampuh ialah kita tanya mereka-mereka yang telah masuk temuduga sebelum kita.. sudah tentu soalannya berkisar kepada soalan yang hampir sama

  11. Saya sokong apa yang dikata oleh malaysiancareer..Memang amat membantu

    p/s: Siapa nak cari kerja kosong, klik je ke malaysiancareer.com

  12. salam en jamal,

    thanks for the precious info…mggu lps br p intw, x tau la ada rezeki ke tak..tp at least saya puas hati dgn performance saya…every single questions, saya jwb dgn yakin dan teratur…xmcm sblm ni huhuhu

    alhamdulillah gak panel nye x garang mcm yg dulu2…soklan byk isu semasa…mcm pndgn tentang org dalam (sy ckp la dr segi intergriti, 8 nilai dlm 1Malaysia) background details, tugas2 jwtn yg saya pohon…dia bg kes berkaitan dgn jwtn sy, mcmana nak solve…

    terima kasih bebyk pd en jamal..doakan la sy berjaya ditempatkan di klgn penjwat awam slps ni ye:)

  13. Salam..hye..sy pun br je pas interview pada minggu lepas di sektor kerajaan di subang jaya..alhamdulillah..setelah membaca segala tips2 dalam ni..sy leh berjaya menjalani temuduga dgn sempurna..x de la mcm interview sebelum ni..selalu je gugup..hehehhe..sy lihat apa yg sy bace disini mmg amat berguna..sebelum2 ni pun pnh interview gov..tp selalu sgt x dpt nk tau apa yg bakal ditanya oleh panel..at least pas bace info2 kt cni..byk yg sy tau..x pe..yg penting usaha sungguh2..mane tau ade rezki keje kt sektor kerajaan ni…syukur la…apa2 pun tima kasih atas info yg amat berguna ni encik..

  14. boleh bagi tak tips nak p interview spa bg calon2 yg memohon jawatan pelatih dalam separa perubatan??

  15. sya akan pg interview kerja kerajaan pada 03.09.2009 di SPP, doakan saya berjaya..TQ

  16. Memang bagus ada website camni..memang banyak membantu !! Bagus dan syabas!!

  17. sy pn baru pegi tmduga di Perlis walhal xpnh mntak pn kat sna..mungkin SPA yg anta nama ke sana kot….tp pe2 pn harap2 dapat la..

  18. syda syakilla says:

    salam…
    arrrrgghhhh…. tension spa tuk pembantu perangkaan da kuar. br jap td check… resultnya xdapat…

    rs nak menjerit jer… asal aku xdapat rsnye aku jwp da betol cnfident lak tu… emmmm adehla… sedey nye….

  19. MiZZ AiZeN says:

    sy dah 3 kali p temuduga SPA p x bjaya. recently, sy surf internet n jumpa iklan dr pihak kamu org. rasa bangga jgk lh krn dah beli Ebook Rahsia Lulus Temuduga SPA. hrp buku ni dpt mningkatkn kyakinan sy masa d temuduga klk. doakan sy bjaya… leh share buku ni dgn adik ke?

    • Share je ngan adik:) Ngan kawan jangan…

      Kepada rakan – rakan semua, anda boleh berkongsi maklumat yang berguna dengan rakan – rakan lain di sini:)
      silalah ye

  20. salam utk semua..
    smlm sy ada interview under spp.. sy org pertama yg ditemuduga.. alhamdulillah utk kali ini sy rasa tenang sedikit, pape pon tgu keputusan je..

  21. saya dah g intbiu spa pd 3.7.09 utk ppt, b4 raya ada kuar result, masa tu result saya appear as ‘dukacita, anda gagal..’, masa tu mmg saya teramatla sedihnya..tapi last week, saje je cek lagi skali, tp kali ni result yg appear ‘anda dipilih utk temuduga kali kedua pd tarikh yg akan diberitahu kelak’.., so saya nak tanya kalau2 ada sapa2 yg ada experince @ knowledge utk temuduga kali kedua, is it still d same like d 1st intbiu @ how?

  22. salammm
    hai fizah…sue pun mcm fizah jgk dapt result dukacita anda gagal,lps 2 cek blk anda akan dipanggil temuduga kali ke-2..
    mcm mana 2 eik…N27…
    nak tahu jgk kalu sapa2 tahu mcmana 2

    • tu la sue…masalahnyer x tahu yg mna satu btol..memang x brjaya ke..mmg btol selected utk 2nd intebiu ke..sue intebiu dulu kt mana? saya kat KOMTAR, penang..so kita tunggu je la ek..mudah2an rezki berpihak pd kita..so sapa2 yg ada info..tlg bg tahu ye..thanks..

  23. de sape2 yg penah g intview akauntan W41 x??

  24. salam..sy risau sgt intview akauntan W41 nxt week..
    hope dpt wat yg tbaik..

  25. MOhamad ikram says:

    ader sape2 leh tlg…nanti nk pg interview tuk pembantu kesihatan awam pelatih…sape yang tahu soalan familiar sila tolong yer…askum

  26. takut giler temuduga polis besok!!!

  27. first time temuduga nie!!!!!aduhh…Kat balai polis anak bukit!!!!

    • camne muzeer ok ke interview hehe..
      sy ada pnglmn interview polis tp nak tlg pon da terlepas tarikh pulak nampaknya.. pape pon mg berjaya.

  28. Sy pernah gagal untuk interview kali pertama utk jwatan pen pgwai tadbir..sy gagal mungkin sbb terkantoi ckp smbung bljar ataupun kurang preparation…tp sy dipanggil utk interview kali kedua utk jwtn yg same disember ni..harap tips2 dri En.Jamal dapat sy gunakan..THank you…

  29. Mista Fadzli says:

    Nak tanya admin if jawatan kita pohon tu untuk SPM tapi dalam kurungan ada menyatakan siswazah menganggur dialu2kan memohon….adakah jawatan tersebut hanya jawatan singkat…kira sementaralah..?mcm saya mohon pembantu kesihatan Di Majlis perbandaran Pasir Gdang…Besok, kira ari ni saya intiview…arap2 dptlah..bnyk ilmu sy dpt dr blog saudara…..

  30. fizah, sy ari tu bln 7 dah interview utk n27..same mcm awk gak..memule kate fail..pas2 cek lg skali dpt 2nd interview..smlm bru dpt surat.. interview on dis 5th nov..

  31. liza, fizah..saya pun dapat 2nd interview jgk..8/12/09..utk n27..mudah-mudahan kita sume berjaya..InsyaAllah

  32. biasanya penemuduga akan tanya tentang background, if ada pnglmn keja dorang akan tnya jgk cam bdg tgs kita, then tnya pasal tmduga yg kita g aritu la serta bdg2 tgs.. jwb je ng tenang insyaAllah.. nak tau camne beli ebook..

  33. Salam saya bulan 11 nti ada intvw kali ke 2 utk post gred N27, under SPA federal..sya nervous la gak utk intvw kali ke2 nie..bln 7 ari 2 dh kena pegi..bila cek sy xdpt intvw..so spa pgil utk ke 2 kali…bgi sy sms intvw kali pertama sy dh buat yg terbaik tpi rezeki xmemihak kpd sya..saya sndri pn xtau cmna nkmanipulasi kegagalan ini..utk yg kedua sy akan bua yg terbaik..insyallah. saya mtk pendangan dan nasihta dr pihak tuan utk beri apa2 sja pdngan terhadap sya…

  34. salam…saya pu terpilih utk temudga N27 julai lepas..so bila result kuar…sy terpilih sbgai calon simpanan…mmg balik2 saya cek calon simpanan je..tapi yg heran ye napa SPA buat dua kali interview for ppt..habis apalah nasib sy sbgai calon simpanan…saya rasa sedih juga…sbb ade yg kna panggil utk 2nd interview..saya rasa saya perlu call spa utk confirmkan yg adaka sy ni calon simpanan..surat tak terima lagi..sy pula lupa nak print masa result kuar tu..sy heran ckp keputusan kuar berperingkat2..pening2..ada sapa leh bantu n bg pndapat?

  35. salam…….saya pun dapat intv kali-2 N27?05 nov ni intv.
    ada sapa2 tahu x knp ada intv kali 2.. takut la, hr 2 takut sgt coz first time intv jwtn ni…
    kali ni insyaAllah nk bt yg terbaik…
    en.Jamal bg la tips untuk jawatan ni.

    • salam sue, hari tu interview julai, result temuduga tu dpt x?

    • salam…
      hye…, sue pon dapat interview kali kedua ekk?
      mcm mane interview 5nov aritu?
      sy dapat gak intvw kali kedua tapi 23 hb ni…
      ape soalan y ditanye ek? takot laaa….
      any tips to share?
      waiting for ur reply…

  36. Salam Arniesya,intv julai hr 2,result hr 2 xdpt tp cek kali ke 2 dapt result temuduga kali ke-2… dah tel spa ke mcmana result yg calon simpanan awak?

  37. sue, sy dah try kol spa..tpi xde yg angkat fon..heran juga..nak minta kepastian apalah nasib sy yg jd clon simpanan ni…intrvw julai tu,mmg ade yg dpt kan..tulah sy heran np ada intrvw yg ke2…mgkin ada hikmah sy xterpilh intrvw ke2 ni kot…mgkin sal sy clon simpanan…ade x yg awak tau intrvw julai tu dpt clon simpanan tp still kna panggil intrview ke2 gak?

    • salam arniesya..sy pun dpt simpanan jgk la..sy confius
      aper sbnrnyer yg di mksudkan dgn simpanan???
      awk thu x?

      • wklsm farah…o awak pun dpt calon simpanan juga ke?samalh kita for 1 year kan..saya search kat intrnt..dorg kata calon simpanan ni calon menunggu…kalau ada org tarik diri or pencen kita akan dberi twaran tu..bgntung pada`rezeki masingkan suma ni..kita doa je..matau ade rezeki kita…insyallah kita akan dapat job ni…amin…awk tak dptkan 2nd intrview tu?

  38. insyaAllah ada la 2 rezeki awak coz dah jd calon simpanan…sue xtau la yg intv hr 2 ada yang dapt ke x…masa intv hr 2 soalan apa ye die tnye awak?

  39. insyallah…mudah2an juga ada rezeki sy…1st time juga saya g intrview spa ni..ari tu msa tmduga tu saya irg 1st kna intrview…semua yg yg dtg intrview utk n27..suma org yang nak naik pangkat…pastu kira sya lama sgt kna itrview hampir 45 minit..bygkan..pnmdga tu pmpuan…mmg creweet sy tgk dr soalan yg dia tnya kat sya..mmg xda kna mgena lgsung dgn JPA..ttg isu semasa pun xda..dia tnya sya pasal perniagaan …apa bidang tugas N27,bidang tugas N41..suma yg xbkaitan lgsung dgn jpa..dlm hati sya, npalah soalan mcm ni..tpi sy alhamdulillah sy jawb je apa yg sya tau..sy hrp sgt dpt jwtn tu..amin..

  40. salam.. sy nk tya pasal intview… ader saper2 dpt intview nov ni x? PPT.. ermm sy dapat kali ke2.. fes ari tu x g intview..cmner yer saper3 leh kongsi soalan yg fes intake? especially kt kedah.. dalam bi ker bm?

  41. wkslm etie…sy g dpt 1st intrview ari tu…awak ready je dalam dua2 bhasa..ikut pglaman sy, pnmdga suru sy pknalkan diri dlm BI…pastu dia tnya soalan gak dlm bi..tpi depends pada kitalah..kalau dia tgk kita xbrp fasih speaking…dia akan tanya dlm bm gak..

  42. salam….ada sapa2 yg dah lps intv kat pejabat SPA kota bharu… kongsi la soalan..BM or BI?

  43. man kepom says:

    terima kasih daun keladi
    lpas ni,saya akan cuba yang terbaik

  44. man kepom says:

    marilah kita sama berdoa,agar di murahkan rezeki
    apapun,yang penting hendaklah sentiasa bersyukur

  45. Salam Admin..

    Saya nak tahu Ebook ni ada tak jual kat kedai buku ataupun hanya beli online shj? Saya sangat memerlukkannya utk temuduga akan dtg. Terima Kasih.

  46. salam arniesya.. jwtn PPT yg dah intview 2 arniesya dapat x? dah kuar result lum n intview kt negeri maner ri tu? tq yer bgtau.. risau gak ni…

  47. kira jwtn PPT ni kter bersaing dengan org yg da berpengalaman keja ker? saper pnh intview kt pjbt SPA KEDAH?

  48. Wkslm etie…result dah kuar…terpilih sebagai calon simpanan dalam tempoh 1 tahun..tulah harap2 sgt dapt keja tu..sy intrview kat sbh..takpe, jgn risau..yg pnting jwb apa yg dtanya..jwb dgn yakin..biapun slh…awak intrview bila ek?kat mana?

  49. tahniah arniesya wlpn xdapt tp stiill ader harapan calon smpnan..sy intview kt kedah.. sy try cek sattus jawatan 2 ka.. yg dpggl intview hmpir 16 ribu org, kekosongan 600 n calon simpanan ader 500… risau sy… isu semasa 2 mksd nyer cmner? kain politik ke x? sy intview 24/11 ni

    • salam…
      etie intervw 24/11 ni ek?
      sy 23/11 ni…kat kedah gak
      nervous giler ni…
      rasa macam gelabah je ni…
      ape nak prepare untuk second interview ni ek?
      any ideas?anyone?

  50. sy nk tya kalo pemakaian cmnerr ye sesuai bagi jawatan ni n bg seorg perempuan??

  51. kt website maner sy leh dptkan bidang tugas penolong pegawai tadbir?

  52. website maner nk dapatkn scra detail bidang tugas PPT? PLEZ HEP ME………

  53. tulah..syukur juga at least saya tgolong dlm clon kiv…a’a sy cek gak tmdga 1st ade 540 kekosongan, tmdga kali kdua 600 kekosongan…heran tsgtklah herankan..tapi takpelah mgkin spa ada cara dorg sendirikan…awak baca papers smggu sblm awak intrview..apa je bkaitan dgn isu smsa..politik besa jrg dtanya…jgn lupa hafal nama sultan m’sia, 1 m’sia, wawasan2020, rukun negara, nama PM..n kta msti jwb dgn yakin…

  54. pakaian pula…awak pkailah bju kurung..tpi jgn over sgt..warna baju dependlah..tpi jgn pula pkai yg terang2..ckup ade 2 colour…pkai kasut hitam…yg penting xbleh bgaya sakan..ala kadar je…

  55. etie, kat web spa kan ade bidang tugas PPT…

  56. saya hari tu g inteview gak, jawatan penolong pegwai ksatria. keputusan yang saya dapat calon simpanan. tetapi saya tetap bersyukur. kepda calon2 simpanan rajin2 cal spa kot2 ada kekosongan.

    • salam rohaiza, perlu ke kita kol spa utk tnya status kita tu?sy dah kol ari tu utk confrmkan balik yg saya ni calon simpanan ke x…alhamdulillah ada dlm rekod dorg…kalau kita kol nak tnya kedudukan kita dorg gtau ke tu?kalau kita htr surat rayuan ke dorg terima x?tpi suma ni bgntung pd rezeki masing2kan..

  57. Salam,
    Esok sy nk p interview Fasilitator Schoolnet. Nervous jg la. Sy ada tny kwn2 yg penah p interview fasilitator sblm ni. Macam2 jg la interviewer tny, lg la nervous. Tp sy hrp sy berjaya dptkn jwntn tu. Amin.

  58. salam…terima kasih di atas tips2 y diberikan.
    mudahan2 sy dpt aplikasikan semua tips y dberikan semasa temudaga penolong pegawai tadbir pada 8hb 12 untuk kali ke 2 nati..

    doakan sy lulus.. :)

    moga Allah saja yang membalas budi kerja-kerajaan com di atas usaha2 membantu kami lulus temuduga.

  59. arniess cmner intview k?

  60. salam aniess cmna intview ari tu?

  61. MiesHa-Png says:

    salam smua,

    sy pn dpt interview kedua ppt n27 pd 1/12 awituh…..mang susah dri 1st interview n 70% in english….sy kna lam 40minit..dpt plax interviewers yg pnday putaq belit soalan…tp sy daa cba n wat yg terbaek…..hopefully dpt…amin…pd smua yg menanti keputusan….gudluck and all the best yea…

  62. aniess…. cmner?

  63. sedey.. sy nyer 15 min jer.. miesha ok r lama 40 min. sy nyer dah ler x ya lgsg pasal isu semasa. juz soal pasal bidang sy komunikasi ngn jawatan ppt, baper kali sy dapat anugerah dekan n ckt pglmn keja..2jr…. huk3.. pastu siap komen sy g sy bckp mcm berpidato. die kata intview lain caranyer… huhu sedey3….

  64. saya dah dapat dah kerja kerajaan tapi kena belajar lg 2 thn dlm bidang separa perubatan

  65. tak susah temuduga separa perubatan ni.cuma kena tahu tugas dan sedikit fakta tentang bidang ini

  66. sy akan interview tuk peg kaji cuaca 7hb jan..de sape2 le bantu sy x ttg isu2 yg bketan di msa kini n soklan2 cmne kna prepare..huhuh

  67. cmna intview

  68. MiesHa-Png says:

    etie jan sedey2 yea,,,,insyaallah bole dpt…bak kata en.jamal, interview sekejap tk bmkna tk dpt n sebaliknyea…pape pn..kte kne byk bdoa n btawakal….amin…

  69. salam sumer

  70. klo ditanya soalan “apa yg telah kita sumbangkn pada negara atau jabatan?” nak jawab camner 2?

  71. salam sumer….

  72. wkslam etie..aritu 2nd intrview for n27 mcmana?bila kptsan djgka kuar ek?

  73. salam sumerr

  74. bl jwtn ppt kuar result yer?

  75. Miesha-Png says:

    keputusan ppt n27 will release on 11/01/10….tp tatawu lh kowt2 lmbt dri tarikh tuh

  76. salam kawan2..

  77. result ppt ditangguhkan

  78. Miesha-Png says:

    Salam kwn2, result penolong pegawai tadbir n27 da released….me daa check td, alhmadulillah, …..me bjaya….i’m so happy now.,.alhamdullilah

  79. sedey sbb x dapat jwtn ppt

  80. Miesha-Png says:

    Sabaq yea cipan, mgkn rezki awk ada len kali…

  81. Miesha-Png says:

    tade apa yg lebih bermakna selain ayat ‘tahniah! anda berjaya! surat akan dikeluarkn oleh jabatan/kementerian berkenaan…. alhamdulillah…syukur sgt : )

  82. tahniah miesha-png….kementerian apa ek yg bagi kuar surat tawraan tu?JPA ke?

  83. Miesha-Png says:

    Thx Arniesya :) , yupz….JPA

  84. Miesha-Png says:

    satu lagi tips….bagi yang bakal interview utk jawatan n27 atao yang ke atas (apply guna diploma, ijazah) pastikan anda pakai blazer @ kot … mmg btoi kata en jamal dlm ebook tu….bole dpt markah free dgn pkai blazer @ kot ….

  85. miesha u interview ari tu pakai blazer ek?saya dpat 1st intrview..tapi kptsanya calon simpanan..harap2lah ada rezeki saya..doakan sy k..best ye awk kan..sblm ni keje mana?

  86. Miesha-Png says:

    yupz….rasa segan n malu gax coz i’m the only candidate yg pkai blazer,,,tp wat tatawu jea….hehe. me doakan awk..amin… me bsyukur sgt2..alhamdulillah sgala usaha berbaloi… sblm ney keje kt human resources department at kilang area penang… awk?

  87. blum keje lagi..sblm tu keje kat library..tpi just sambilan je,,tpi x d sambung..gaji hari je..tulah sy hrp juga adelah peluang sy…amin…gud luck utk awk k..

  88. Miesha-Png says:

    Tkpe2….mzti de rezki awk t….btw, thx….wish u all the best

  89. Kawan-kawan semua..

    Apa yang paling penting adalah, kita perlu siapkan diri sebelum menghadiri temuduga kerja kerajaan. Tanpa perisiapan yang sebaiknya, sukar untuk kita menjawab soalan-soalan temuduga yang ditanya kelak.

    Usah risau sangat berkenaan soalan-soalan yang bakal ditanya semasa temuduga. Jika kita telah memepersiapkan diri sebelum hari temuduga seperti kita akan lebih tenang, cool dan yakin semasa hari temuduga.

    Kebiasaannya, orang yang cool ni, akan mudah je menjawab soalan-soalan yang ditanya walaupun soalan tersebut sukar dijawab. Walaupun tidak tahu jawapan sebenarnya, kita boleh memberikan jawapan yang ada kaitannya dengan soalan yang sebenar.

    Panel penemuduga bukan menilai jawapan yang diberikan semata-mata, tapi cara anda memberi jawapan kepada soalan-soalan yang ditanya. Adakah anda yakin dengan jawapan anda? Anda tenang menjawabnya? Anda bijak menjawabnya?
    Itulah yang dinilaikan..

    Jadi, jika anda benar-benar ingin tahu apakah soalan yang bakal ditanya, siapkanlah diri anda menejalng hari temuduga. Ikuti tips-tips dalam artikel ini untuk mengetahui bagaimana soalan-soalan yang bakal ditanya oleh panel penemuduga.

    Sekian saja..

    Good luck semua..

    Selamat ditemuduga

    Ikhlas,

    Hamba Allah

  90. salam sedey sgt

  91. salam cipan…sblum ni awak keje apa?awak intrview kat ne ek?

  92. next week ni sy ade intbw utk jawatan pembntu penyelidik… en. Jamal, apa kebiasaanny soalan utk post ini?? helpppppp!!!

    • Miesha-Png says:

      gudluck noor……jan lpa baca rajen2 baca newspaper n tgk berita for current issues……….pemakaian pn penting tao

  93. salam..sy da 2x intrvw jwtn yg sme n gred yg sme..tp dua2 failed..huhu.pulak 2..2x kne bulan pose..bln yg pnuh kberkatan..tp tok sy dri sye..xpat pon kberkatan bulan 2…sedey,bengang sume der…

  94. topic yang di bincangkan memang menarik

  95. Walaupun kegagalan masa temuduga tapi kita masih ada cara lain untuk mendapat kerja.

    ikhlas

  96. nik mat nik mut says:

    calon simpanan ni akan dipanggil jika ada kosong atau ada jabatan yg perlukan pegawai dlm masa setahun. Jadi tak perlu SPA adakan interview kali ke 2 sebab simpanan akan isi. InsyaAllah 80% calon simpanan akan diserap tetap. Banyakkan berdoa. good luck

  97. saya berharap dengan tips yang di berikan ini dapat membantu saya untuk temuduga pada 13.04.2010

  98. salam sumer

  99. salam miesha da keja maner skng? da dapat kan jwtn n27?

  100. salam …sumer..
    sy dak bawu lpas
    spm…dan 23/4 ni
    ade interview spa…utk kali pertama
    so…ape yg sy perlu buat..sy betul2 bingung skarunk ni…

  101. nak g interview kat melaka bulan 5…

  102. Hye kawan2

  103. cm na kawan2?

  104. beautiful maria says:

    salam..hai sumer..
    juz nak tanya cikit leh ke saya apply keje sedangkan saya belajar agi di u(bru nk msk thn 3)..takut2 lau da dpt intrvw n keje time still agi belajar ni..
    mesti pening pale nak pilih keje or teruskan belajar sampai hbs lu?? so, pe pndgan u’all???

    • amirul asnawi says:

      sy ase bek awk plih keje
      tp bgus jgk klu awk abiskn blja dlu
      cme keje krajaan ni klu da dpt bek amek je pluang
      tkot awk abes study nnti sush plk nk dpt keje tetap

    • wasalam….hai….. tapi lau btol2 nak kje sangt plih la pekerjaan….. bila nak blajar plih blajar….. dan lau apply untuk kerja kerajaan ble dorang tanye anda masih blaja atau tak cakap je tak walaupon anda masih blaja…..:) tq….

  105. amirul asnawi says:

    salam
    sy interview penyelia asrama n17 SPP pada 15hb 7 2010
    sy nk ty,ap bese soalan lazim yg ditanya
    tlg bantu sy
    sy harap sgt temuduga kli ni berjaya
    sy nk ibubapa sy bgga sy dpt keje tetap
    please guys
    please tlg sy admin..

  106. sy hnya trus mnunggu je surt pgil intview…INSYAALAH ade r rzekikan.Admin dOakan utuk sy e..TQ…

  107. salam sume..

    wanie, saya nak mintak tips utk spp (jwatan pppt)
    apa yee soalan yang diorg tnya ms interview dlu…

  108. Saya akan menghadiri tmuduga AADK S27 pada 21/9/2010. Biasanya apa soalan yang akan ditanya berhubung Peno.Peg Antidadah nie.

  109. slm…
    alamak,cmna ni….xda experiences hadiri tmudga…
    bru esk first time tmudga ni…
    help me,plz…….

  110. camne nk prepare dlm msa yg sgt singkat ni………..friend….help me,plz…
    huh..so nervous la…………

  111. sy de intervw dlm 2 mgu lg.. ni kali 3 sy intrvw spa…
    dan kali kedua utk jawatan yg sama..latihan separa perubatan… boleh bg tips x.. krna sy msh mgeletar lg… adkah mungkin soalan nye same ? bgmn pulak kalau penemuduga tu org sama yg wat interview yg sebelum ni

  112. untuk intervw yg sama wat kali kedua cm ne lak persediaan nya ek

  113. alhamdulillah…saya dah diterima bekerja dengan kerajaan sebagai pegawi gred 41. terima kasih semua yg telah membantu memberi tunjuk ajar.

    • da bekerja pegawai…tahniah2…bkan snang orang nak dapat kerja kerajaan ni….. nak taknak je…..:)

  114. saya dapat temuduga untuk pegawai imegresen tp saya agak nervous dan tkt sedikit, slalunya apakah soala yang sering ditanya oleh pgawai imegreseen dan pegawai SPA??

  115. sy nk hadiri interview 25.11 nie utk jwtn ft17…
    nk tau cmner ye soaln2 yg bkal diajukan..terlalu risau pk smpai serabut..coz sy nie xconfident, xbyk ckp..risau nti xdpt jwb dgn baik…cmner ye..nk jd berkeyakinan sikit…huhu

  116. nk tanyer la pendapat korang, agak2 ape isu semasa sekarang yang ditanyer?

  117. mawar pink says:

    ape soalan2 yg ditanyer jawatan pembantu undang-undang L29??

  118. kalau dia tnya knpa kita bernti dari keja lma…boleh ka kita jawab sbb maslh kesihatan?hehe

  119. salam….
    9/12/2010 date sy pg interview pt n17..tp sy nk tanya jawatan tue tetap ke atau kontrak… masa pg lupa plak nk tanya org spa.. ada sesapa tau tak?????//

  120. hai…saya baru pertama kali bukuk web ini…rasa gugup pulak bila mmbaca artikel dn soalan diatas..saya ader interview juga akn dtg ni..

  121. huuh~~terima tawaran temu duga bagi jawatan juru audio visual tmorow…..tapi pai skrg teda prepare langsung….apa yg kmu akan buat sekiranya kmu d tempat sy….s

  122. 3 jun nie sye ader intebi8u sbgai pmbntu prbatan di ijn …so…rase2 aper yg biase ditye oleh pihak panel….plis….sper2 yg pnah intebiu utk krjaya ini tlgla bntu sye….

  123. Saya baru lupas tmuduga pem. Kshtn awam. Xtau la dpt ke x.. Mudah atau x ek untuk dpt jwtn ni?

  124. saya dh lepas exam penguasa kastam…
    adakah sy layak temuduga pen. penguasa kastam?
    jika tiada apa2 berita untuk dipanggil temuduga hingga kini, kebarangkalian tidak tercalon adalah tinggi?benar??\

  125. apa isu semasa thn 2012 ek?

  126. Saya da 2 kali temuduga pembantu tadbir and dpat calon simpanan 2 tahun….yang pelik lepas habis tempoh simpanan 2..isi balik jawatan 2 di nyatakan x memenuhi syarat yang di tetapkan….Apa masalah?? ada sesiapa bolh tolong jelaskan?sy call spa tp dia kata kena tanya pegawai..tp x bg pun no dia..aduhhh sedih betul la….

  127. LOL..sy ni degree,bru sebulan..pastu dapat spa..pmbantu pgawai kastam..so cmner ni??
    coment2

  128. I do not even understand how I finished up here, however I thought this put up was great. I do not realize who you are but certainly you’re going to a famous blogger in case you aren’t already 😉 Cheers!

  129. Ex PENEMUDUGA says:

    Tips untuk semua calon.
    Biasanya dalam urusan temuduga SPA ada 2 orang panel penemuduga. seorang sebagai Pengerusi dan seorang lagi sebagai Wakil Jabatan.
    70% markah oleh Pengerusi dan 30% markah diberi oleh Wakil Jabatan.
    Pengerusi akan memberi markah merangkumi Ketrampilan diri, pengenalan diri, latarbelakang pendidikan, pengalaman kerja ( jika ada ), integriti dan kejujuran, keyakinan serta pengetahuan am (termasuk pengetahuan semasa-berita mutakhir).

    Wakil Jabatan akan menanyakan soalan berkaitan bidang tugas, pengalaman berkaitan tugas (jika ada) serta pengkhususan /kompetensi tugas.
    Soalan berbeza bagi setiap calon sama ada ia sedang berkhidmat atau lantikan baru.

    Jawablah dengan yakin tapi jangan sekali kali menipu. Jika tidak tahu jawab saja tak ahu derngan baik tapi beri komitmen untuk berusaha mencari jawapan.

  130. admin mcm mne sya nk dptkan e-book

Speak Your Mind

*