Anda perlu beringat bila nak pergi temuduga!

Sekarang saya sudah agak kurang sibuk. Jadi, kali ini dapatlah saya berkongsi satu rahsia baru.

Mungkin anda tahu rahsia ni kot?

Jika belum tahu, saya teruskan…

Anda perasan tak, banyak iklan kekosongan jawatan di sektor awam diiklankan baru-baru ini.

Contohnya, iklan temuduga terbuka, temuduga untuk jabatan-jabatan ataupun kementerian – kementerian dll. Dan temuduga SPA seperti biasa, pasti ada.

Mengapa begitu banyak kekosongan jawatan pada masa ini? Jawapannya adalah Pakej
Rangsangan Ekonomi yang diumumkan oleh Perdana Menteri kita yang khusus
untuk merangsang pertumbuhan ekonomi di zaman kemelesetan ekonomi ini.

Dengan pengumuman oleh PM ini, ianya telah membuka peluang pekerjaan yang besar di sektor swasta dan juga kerajaan. Dan peluang ini diharapkan dapat membantu para penganggur / graduan universiti/mereka yang telah diberhentikan kerja untuk menyara hidup mereka.

Bagi kekosongan jawatan di sektor awam, banyak calon telah dipanggil temuduga. Yang dipanggil temuduga memanglah amat ramai jika dibandingkan dengan kekosongan yang ada. Walaupun jawatan yang ditawarkan bersifat kontrak atau sementara, tetapi ramai yang menghadiri temuduga tersebut. Tidak kiralah mereka penganggur ke, pekerja yang diberhenti ke, malah mereka yang sudah bekerja di sektor swasta mahupun kerajaan(kontrak) tetap datang ke temuduga tersebut.

Tetapi adakah mereka berjaya? Hanya panel penemuduga yang tahu…

Pssst…saya ada rahsia sebenarnya nak bagitahu anda pasal kriteria pemilihan calon temuduga yang akan berjaya dipilih bagi pakej rangsangan ekonomi ini.
bld062849
Yang mereka nilai adalah…..

1. Status kerja calon
————————————
Di bawah pakej rangsangan ekonomi ini,calon-calon yang tiada kerja/menganggur lebih diutamakan berbanding mereka yang telah bekerja. Mengapa? Kerana tujuan pakej rangsangan ekonomi ini sendiri bertujuan membantu mereka yang hilang/tiada sumber pendapatan mendapatkan sumber mata pencarian mereka.

Tetapi adakah 100% golongan yang tiada kerja ini diambil? Tidak sama sekali. Seperti yang saya beritahu tadi, golongan ini adalah yang diutamakan! Mereka yang sudah memiliki pekerjaan tetapi berminat juga dengan jawatan yang ditawarkan, peluang mereka tetap ada. Tapi, mereka perlu lebih menunjukkan prestasi yang terbaik semasa temuduga.

Bagi yang memang penganggur/tidak bekerja pula, jangan sangka mereka dengan mudahnya akan berjaya dalam temuduga tersebut. Persaingan di kalangan mereka juga sangat tinggi. Hanya calon yang memberikan persembahan terbaik saja yang akan berjaya.

2. Mereka Yang Bersungguh, Berkeyakinan….
———————————————————-
Sudah pasti sifat inilah yang dicari-cari oleh penemuduga. Bersungguh? Bagaimana tu? Ianya bermaksud, calon yang datang menghadiri temuduga, menunjukkan
minat mereka yang sebenarnya untuk memasuki sektor kerja kerajaan. Ini dapat dinilai dari segi pemakaian mereka, penampilan mereka, gaya dan stail mereka. Adakah mereka hadir temuduga dengan memakai kot, memakai tali leher, berambut pendek dan kemas ataupun bagi wanita, berpakaian ekslusif seperti mereka seorang pengarah syarikat atau CEO.

Berkeyakinan? Apa yang dimaksudkan dengannya?
Bagi calon yang menghadiri sesi temuduga, keyakinan semasa menjawab soalan temuduga adalah penting. Setiap soalan yang ditanya, mereka hendaklah menjawabnya dengan tenang, dan penuh keyakinan. Jangan sesekali ragu-ragu dengan jawapan anda! Walaupun kita tak tahu jawapannya, jawablah dengan memberikan kaitan kepada soalan yang ditanya. Jika benar-benar tidak tahu, katakanlah ”maaf tuan, saya memang tidak tahu dengan jawapan yang sebenarnya”.

Tidak merbahaya ke jawapan yang diberikan seperti ini? Jangan risau, panel penemuduga bukannya mencari calon yang 100% boleh menjawab soalan yang ditanya. Yang sebenarnya, mereka mencari calon-calon yang benar-benar berkelayakan. Nilai kejujuran, keyakinan, sikap dan keikhlasan diambil kira di sebalik soalan-soalan
yang ditanya.

3.Calon-calon yang hadir dengan kelayakan sesuai
—————————————————————–
Ramai yang datang untuk temuduga bagi kelayakan SPM dengan menggunakan Diploma ataupun Ijazah mereka. Walaupun jawatan yang ditawarkan hanya untuk mereka yang
ada SPM saja, tetapi mereka tetap inginkan jawatan tersebut. Janji kerja kerajaan, betul tak?

Saya bukannya melarang anda berbuat sebegitu. Tapi anda tahu satu perkara, iaitu pengambilan temuduga di bawah skim pakej rangsangan ekonomi ini mengutamakan mereka yang ada kelayakan sesuai.

Jika jawatan yang ditawarkan untuk kelayakan SPM, hanya mereka ada setakat sijil SPM sajalah akan dipilih. Bukan apa, jika jawatan tersebut diberikan kepada mereka yang memiliki kelayakan lebih tinggi, ketidak adilan akan berlaku. Yang SPM ni bukannya boleh apply jawatan yang lebih tinggi dari kelayakan mereka.

Akan tetapi jika anda ada Diploma atau Ijazah, dan anda tetap juga inginkan jawatan bagi kelayakan SPM tadi, boleh kah? Lebih-lebih lagi anda pula tiada pekerjaan..Ada caranya,
iaitu anda terpaksa berbohong sunat. Saya tidak menggalakkan cara ini, cuma berkongsi cerita sedikit. Tipsnya:

1.Jangan isi borang permohanan melalui ijazah/diploma anda

2.Sebelum temuduga anda perlu tahu nak mereka cerita

3.Jangan sampai ”terkantoi” semasa temuduga

Sebenarnya cara ini berisiko, takut anda terlepas cakap atau diperangkap. Jika saya, saya lebih suka berterus-terang. Supaya hati saya lebih tenang dan yakin semasa menjawab soalan temuduga. Saya rasakan ianya adalah lebih baik dari ”berbohong”.

Jika ada rezeki, adalah. Jika tidak, saya redha menerimanya.

Comments

  1. nursunarti binti shafie says:

    salam, bagamana nak tau jawatan yang kta plh tu bersesuaan dengan course kta???kwn bak saya smpa skrg xpnh dpt ntebu..mcm mna???blh tlg??bg tps

  2. syda syakilla says:

    salam..
    bulan lepas sy ada perg ntwv sbg pembantu perangkaan.. so sy gne sjl spm sy pada hal sy dploma holder…
    sy apply jawatan tsbt gne spm jer..
    nk d jadkan certa adalah panel sorang ne suruh certa background pnddkan sy…
    sy pn certala pnddkan tertngg sy.. sy cakapla ada spm jer coz sy apply gne kelulusan spm and kat resume pn tls de spm jer…

    tup2 panel 2 cam tau jer sy de dploma(coz de bawak lektop tme 2.. xtaula de car mane n tau sy ne dploma holder… de tanye “betol awk xder smbg belajar mane2??”…
    nak x nak sy pn jawab camneh” honestly tuan saya memang dploma holder.. coz last yer sy apply spa gne dploma x dapat so kal neh sy gne spm.. 2 jer cara yg saya de…” pas2 panel 2 senyum jer…

    dalam hat saya” mak a kan da kanto” huuuuu

    arrrrggghhhh!!!!

    next week kuar result pembantu perangkaan xtau la dapat ke x??? hope dapat la.. Amn…

    • sy pn pernah terkanto mcm awk…bulan lepas..n resultnya..mmg mengecewakan..kta berada pada stuas yg sama n jwpn yg sama…kl ada rezk awak…nsyaallah..bnyakkn sembhyg hajat n bc al quran..

    • so mcm ne? awk dapat tak jawatan tu?? mmg la da taw.. skg n zaman googlng aje… awk try tap nama penuh awk, da akan nak sume webste yg ada nama awk. kadang2 da nak nama yg mcm awk.. mcm saya, saya n lepasan matrkulas n da wat dgree. tap baru sem 1 la. tap saya n mmg nak bhent cuma tak bhent2 agy, saya dapat ntervew dsember n , guna spm gak.. (mmg kena guna spm aje kan, matrk mana leh guna). cuma saya rsau gak kalo da ty apa saya buat lepas saya abs spm. nak2 plak kalo say cte saya lepasan matrk, takot da suh sambung blaja aje…) tap saya betul2 nak dapat keje n.

  3. bulan november n,saya bakal menghadr satu temuduga..n kal yang kedua la saya peg temuduga untuk jawatan yang sama…d tempat yang sama juga mcm dulu..jawatan pembantu tadbr kewangan…so,saya nak tahu apa tps yang perlu saya bawa untuk temuduga akan datang…saya nak kal n saya peg berbekalkan lmu2 dar bang jamal…

  4. salam..

    Ada sedkt kemusyklan nh..saya s form spa guna kelayakan sjl polteknk sahaja untuk mohon jawatan bertaraf sjl sahaja..sedangkan saya mempunya dploma..
    adakah panel temuduga dapat detect yang saya nh ada kelayakan lan?kalo perg nterbu spa pun saya tak attach saya punyer dploma…

  5. saya da 4x g ntervew tp faled jak..kdg2 mcm da putus asa tp saya stll tryng..

    • sama la kt…sy lebh lg dr awk…skrg keja kontrk..dkt jbtn kerajaan…n stlll tak putus asa…cr keja dlm sektor awam n…dlu pn penah gve up skal…tensooon…sngt2..sampa boleh hlang kwln berat bdn turun bab pk soal keja n..

  6. syda syakilla says:

    salam…
    arrrrgghhhh…. tenson spa tuk pembantu perangkaan da kuar. br jap td check… resultnya xdapat…

    rs nak menjert jer… asal aku xdapat rsnye aku jwp da betol cnfdent lak tu… emmmm adehla… sedey nye….

    • sabarla syda,… ada rezek kat mana2 tetap ada, cuma lambat atau cepat aje… maybe sebab syda tak terus terang kot yg syda ada dp… tambah2 lak da bawak laptop. tap takpe. jgn gve up. banyakkan berdoa , usaha dan tawakal. amn

  7. salam…
    tq 4 all ur nfo… alhamdulllah berkat bulan ramadhan ne sy dh pn berjaya dlm ntrvew spa.. tgh tgu surat jer… dan kut tps enck, terpaksala sy bbohong sunat.. sbb sy dploma holder, apply tuk spm…panda2 la reka cta..
    tq sekal lag…

    • saya kuciwa sedikit says:

      salam…zaza…apa yg zaza reka certa ek?nk tahu gak…nk cakap ape?

    • haah zaza tlg gtau ckt cane nk reja certa 2. sya pon ada ntervew spp november n. saya degree holder tp apply utk spm…saya dh gve up nk aplly jwtn degree suma mengecewakan ja. hope yang n berjaya sbb umur makn menngkatkan so kena cepat grap peluang yang ada.

  8. raja nurulazan bt raja jusoh says:

    saya bakal menghadr satu temuduga..n kal yang pertama saya peg temuduga untuk jawatan pembantu tadbr kewangan…so,saya nak tahu apa tps yang perlu saya bawa untuk temuduga akan datang…saya nak peg berbekalkan lmu2 dar bang jamal…

    Reply

    • psapkan dr dgn lmu, keteramplan, relax, pastkan sjl2 sprt yg dmnta dlm surat d bawa. kalau utk tmduga pt basanya soalan sy rasa x susah sgt. basa akan mnta @ tnya:
      – perkenalkan dr anda
      – pnglmn keja
      – bdg tgs jwtn pt (kewangan) kalau blh senarakan ba pnjg lama ckt hehe
      – menter2
      – 5 prnsp rukun negara
      – rukun slam pon ada jgk kekadang
      – sapa pm, tpm, mb (kut neger), ahl parlmen kwsn ke
      – su su semasa

      apa pon kena relax jgn takut wat basa ja.. bla da mula tmuduga dlm 5mn kta da mula selesa ok je.. gud luck

  9. Tme saya ntervew bulan lepas…
    antara solan yg dtanya:

    – apa su semasa yang saya tahu?
    – sangup ke saya furter stdy kalau saya dterma..datz mean kalau dapat keja pegwa kwangan sgup x sabng master tuk dalam pekara tuh…
    – sangup ke dtempatkan dmana-mana kawasan?
    – sangup ke kalau dtukarkan ke deparment lan yg mana keja tuh x berkatan dengan ape yg sedang keja sekarang..(kalau dah dterma r)
    – apa nk dsumbangkan kalau dterma untuk jawatan tuh…

    so prepare la jawapan tuk soalan tuh tuk sape nk dntervew…gud luck

  10. sy pn kn gak tny soln cam2…n ckp sumer snggup…last2 jd calon smpanan…sampa cukup setahun…hbs…n kn tggu tuk ntervew ln…mngkn bukan rezk n ada hkmahny…

  11. salam……alah x pe perantau,nt,kalau awak g ntervew lag,awak cuba seltkan surat sbg calon smpanan kat dalam sjl2 2.mana tau bla penemudga tgok,mugkn da ada sfat unutk membantu agar awak dapat jawatan yg d pohon.aper2 pn,don’t gve up….

  12. salam…saya plk…pg ntervew gred27…tap doffer gred 17….dah 4 thn khdmat dalam kerajaaan n… dapt ntervew gred41 dan 27 …tap tak p..tak sempat nak dapatkan surat dar ketua jabatn.. and…now..nak appy lan tuk jawatan 41..tap tu la…nak daptkan laoporan perkhdmatan untuk pegawa berkhdmat kerajaan lambat ja dorang nak bag….nthlah..

  13. sebaenarnya semasa temuduga kta kena releks, kta xperlu berharap sangat jawatan tu, yang pentng berdoa n mempertngankat lag potens yang ada dengan membaca buku2 lmah yang berkatan untuk dengan temuduga.jangan sedh,tuhan xsuka orang yang putus asa.

  14. buat kawan-kawan yang gagal dalam temuduga jagan bersedh… nsyallah ada rezknya, cuma xtahu bla akan dapat. pada kawan2 yang berjaya tu, tahnah jangan sombong dr plak bla ada jawatan besar dalam kerajaan. xsume orang begtu just sesetengah2 orang je dapat keja tetap bangga dr. saya walaupun keja kontrak dengan kerajaan tetap bersyukur. sedh tu tetap ada, kta ada pengalaman tetap tetap tdak berjaya menjawat jawatan tetap. tap xpe la, rezk allah bag, kalo kta tahu mensykur nkmat alalh, nsyaalah, rezk kta akan melmpah2 ruah. percaya la cakap saya.

  15. kepada an… kalo nak serbu daya. rug la awak ada deg keja gred 17. so usha la dapatkan laporan perkhdmatan dar pegawa. kena tegas n bersungguh dengan pegawa2 ne. semoga awak berjaya.

  16. adakah ketka temuduga nant penla akan tanya hal2 berkatan menter2….yang berkatan dengan malaysa?…selalunya brapa lama kte berhadapan dgn penla..

  17. cmne ek, sy apply spa gn dploma n ada jugak tselt aply post n17.. next week sy da ntbw utk post n17, psoalannya..mcm mane nk jwb klu panel ptkakan yg sy dploma holder tp apply spm punye post….??? klu panel tnya, knape x apply n27??? xda dea la……..

  18. en.Jamal, klu ppuan, color bj apa yg plg bgs utk pg ntw??

  19. ade sape2 x tlg jwb bg phak en Jamal……….??

    • Miesha-Png says:

      masa ntervew artu sy pka baju kurong warna htam, bunga2 coklat n tudong coklat n kasot htam…dan sy bjaya lam ntervew tu n bakal mendaftar d putrajaya 04/03 neyh….jd….pk2 kn lh… = )

      • ye saya stuju ngan msya.. dlu ad agak penah saya study bab2 n masa kat matrk.. sebaga satu nla tambah, elakkan memaka baju2 yang terang2. kalo leh paka baju yg gelap.dan kasut bertutup, seeloknya warna htam. jangan lupa, kalo leh jangan paka mnyak wnag. saya ada terbaca, kalo memaka mnyak wang terutamanya yg berlebhan, markah akan dtolak utk penamplan dr.

  20. saya akan menghadr temuduga Setausaha d SPA. Apakah tp-tp dan rahsa untuk berjaya dalam temuduga n?

  21. yus..

    temuduga setausaha gred berapa tu?

  22. boleh x bgtau sy pasal ntervew untuk penolong akauntan??? kat RISDA
    please urgent sgt sok nk ntervew tp x ada persedaan lg..

    mzz_yna88@yahoo.com.my

  23. nursitiey says:

    salam…mcmmane plk klu pengalaman kerja kurang sebab selalu lompat-lompat kerja..adakah dterma untuk masuk bdang kerajaan?

  24. Next week dah nak ntw Pembantu Tadbr kewangan w17 … hmm tengah nervous n … takut tak dapat nak jawab soalan penemuduga … berkan lah tp2 @ soalan2 yang mungkn bakal keluar dar mulut penemuduga tu nant

  25. alhamdulllah..dah tua2 n pon ada rezk terplh utk p temuduga mgu dpan sbg pt(kewangan)..mslahnnya sjl spm akak hlang maklumlaa dah 20 tahun tk guna benda tu..dah request kt kl tp mmg belum past sap utk guna temuduga..ade sesapa yg pernah hlang sjl..dan ade sesapa bleh bg tps? akak dengar klu x de sjl asal..buta2 jerr tk bleh masuk ntebu..

  26. wenn, u ntervw dekat mana? bp harbulan? saya pon sama pt kewangan..nerves sgt..8/6 n..kat poh..u?

  27. saya mnggu dpn nak ntervew pembantu tadbr kewangan n17….saya ada dploma tap mntak jwtn spm…
    saya tak tahu nak letak pengalaman kerja……….
    tolong saya……..nant penemuduga tue tanya 3 tahun wat per????tolong saya…tolong bag dea….saya nak cakap apa?????
    tlg emal aneem_lbra87@yahoo.com.my

  28. esk ade ntervew at putrajaya….pt w17….takuuuttttttt……

  29. saya ada pengalaman g ntervew SPA ne…
    soalan yg dtnye mcm…
    1.perkenalkn dr anda
    2.knp apply jwtn PT..???
    3. certakn 1 story yg menunjukkn anda amanah???
    4. nama lan bg 1 malaysa??
    5.klu dhntar ke sabah & sarawak,nk x???
    6.mcm ne nk menunjukkn yg anda n menyokong 1 malaysa????
    7. mcm mne anda nk meyaknkn saya bahawa anda adalah org yg sy perlu ambl utk jwtn n???
    8.su semasa???

  30. salam..sy mtak zn nk amk soklan2 y bese dtanye oleh penemuduga..tq spe2 y kongs eh kat komen2 y datas.
    sy akn ntervew spa nxt week..s27.pen pgw pembangunan masyarakat ..ad x spe2 y da g ntevew jwatan n??bleh x kgs tp ngn sye..n frst tme ntervew bg trf dp n sye plak br bes study bln 12 tuan lpas..da stat nervous skg n..n rse cm byk plak xtau bende pentng tuk ntervew..erm..nk tye wane pe sesua tuk pempuan ypk bju kurung g ntervew?? n klau xpk kot cne?? xy xde la..huhu
    arp ad y sud tlg sye..plez..mga ALLAH SWT akn tolong kalan pula..
    jus emal sy:
    ateyaqua@yahoo.com/ sms sy 014 8275076 tq

  31. asslamulakum..

    blan dpan,sye ade nterbu kat jb,gred 17..
    pe tg perlu sye prepare untuk hadap nterbu ne ea..
    harp2 yg ade xperence leh kongc2 pengalamn anda..

    terma kash..

    Ahmad Fadzl

  32. asalamualakum semua…sy nak tnyer la,awal bulan depan sy dapat perg temuduga untuk jwtan J17(Juruteknk),ade tak tps2 persapan dr tuk temuduga n,tolong la…nevers n,,ape soalan2 yg akn dtujukan ya…?pakaan plak mcm mane?ape yg perlu berseda n ape yg perlu dseda kan?sebbnyer n frst tme dapat p ntvew la…tlong la bg pendapat…

  33. asalamualakum semua…sy nak tnyer la,awal bulan depan sy dapat perg temuduga untuk jwtan J17(Juruteknk),ade tak tps2 persapan dr tuk temuduga n,tolong la…nevers n,,ape soalan2 yg akn dtujukan ya…?pakaan plak mcm mane?ape yg perlu berseda n ape yg perlu dseda kan?sebbnyer n frst tme dapat p ntvew la…tlong la bg pendapat…

  34. nik mat says:

    ore qlate ko demo rff haaaa skal nga kawe 2.. skalo fok2 spa n suh nyany jah banyok

  35. nik mat says:

    tps untk brjaya
    D U I T

    DOA
    USAHA
    IKHTIAR
    TAWAKAL

    NAK JOIN PELABURAN (AMLIFE ,AMBANKGROUP)
    PLEASE HALOW…HALOW… ME

  36. rama-rama says:

    ha sume..ar 2 saya g ntervw spa jawatan pmbantu tdbr kwgan n status calon smpanan..tp btol ke spa akan amek kta gak wlupon skrg n just calon smpanan..??takkan nak ttgu je ekk..lau tak dapat mganggur la ekk..susah gak ekk..sape2 tolgla explan….

  37. Sapa2 yang PERNAH PERGI TEMUDUGA UNTUK JAWATAN “PENOLONG JURUTERA” , tolong kongskan pengalaman anda ketka dtemuduga & kongskan juga tentang dua bnda n, leh an…?

    -soalan dar penemuduga.
    -jawapan yg sesua.

  38. nant lepas ntervew utk jwtn pen jurutera tu saya bgtau eh soalan2 tu semua…sabar eh..

  39. smekom,saya ada stpm,tp sye apply SPA guna spm??boleh ke macamtu?sebab guna stpm apply SPA xpernah dapat2..tulah nak cuba guna spm je..

  40. salam.. mnggu dpn sy ada ntervew pembantu tadbr kewangan tetap spp pnya.. harap sapa2 ada pgalamna bolehlah kongs dgn saya.. sy amat2 rsau coz sy nk sgt keje dgn gov ne.. please help me.. ct_ramzah@yahoo.com.my

  41. h mza
    saya bru saja d temuduga pd 25hb yg lalu, saya cadangkan awk bel ebook RLTKK en jamal. sgt bbalo taum x rug anda dapatkannya. apapun saya cuba berkan soalan2 yg d tanya artu
    1 terangkan latar belakang dr anda
    2 suda berapa kal d temuduga
    3 knapa anda gagal temuduga sebelumnya~tps saya jgn jwb x rezek, cr alasan lan yg logk n munasabah
    4 apakah psedaan anda utk temuduga kal n
    5 apakah tugas2 bg jawatan n
    6 jka d tempatkkan d kaw pdalaman, adakah anda rela
    7 apakah yg sdg hangat d sabah ketka n (su semasa)- mmandangkan saya org sabah :)
    8 apa beza parlmen n D.U.N

    Apapun bgantung pd nasb jg, x semestnya soalan yg sama anda akan dapat.. Gud luck k, semoga kta sma2 bjaya !!

  42. salam..mggu depan saya ntevew pppt dh29…sapa2 ade pengalman plz share tp2, soalan2 yg dorg tanya,,,,=(

  43. salam…sya ade ntvew mggu depan dgn SPP untuk jwtan PPPT dh29…spa2 yang de pglaman ntevew 2 plz share dgn sya ttg tp2, soalan yg dorg tnya….? sbb sya x pnah ntevew spp la…jdk 0 x tau pe2…!!!=(

  44. sabar la smua….pasty ade rezek amn….

  45. tps…
    1. amal kan solat sunat dhuha….
    2. amal kan doa al-waqyah
    3. masuk ntervew..kak kanan, selawat 3 kal, baca al_fathah, doa “wahya lanna mn amrna ra’sya da”

  46. saya baru menhadr temuduga pt(w) 17 kat spp smlm. Canddate nya rama dalam 80org tp ade gak yng xdtg. saya sampa kol8.30pag, kol 3.30 ptg baru selesa. Hopefully dapatlah..amnnn. ada sape2 yang perg ntervew smlm?

  47. sok da tbu….

  48. mnta contoh soalan tmuduga utk pgwa pnddkn dh29,doakan saya ye 5 ds n

  49. boleh tak rakan2 kongskan soalan2 yang berkatan dengan PT(K/O)n17 SPP…..boleh bg ,soalan n jawapan yang sesua…next week sy ntervew dah………

  50. nju, awak pun de ntervew ke. sama la ngn saya
    ar khams ne

  51. sy pun nak g ntervw 24hb n N17.neves la..skrang n tgh fkr mcm mane nak jwb soalan klau panel tye kenape resgn kerja pertama sdgkan gaj lumayan dan skarang maseh bkerja d syarkat swasta dgn gaj tak seberape?kerje pertame dulu sy resgn sbb byk keje yg sy kene settle sorong.pekerje tak rama sbb tu gaj lumayan.bos atas sy yg de tahu keje suma settle.tp ble keje dah beres bos sy yg dpt name.asss…geram nye.sbb tu sy resgn.tak kan sy nak bagtau cm tu plak mase ntrvw nant…tolong la saye…tqvm

  52. Results dah keluar..kte dapat calon smpanan jer sampa 12 Jun 2011..harap2 mash ada peluang lag..

  53. mggu dpan ada temudga pembantu makmal gred c17. . sy sedang berusaha sedaya upaya mncar maklumat yg berkatan supaya mudah jwb apabla dtanya oleh penemuduga nant. . harap2 sy dpt jwb semua soalan dengan tenang dan lancar. . amn. .

  54. a….sy dapat ntervew SPP jawatan pembantu makmal C17…soalan ape yer yang selalu dtanya…

  55. feyza: awk tmuduga dekat mna?. .brape hr bln?. . bca lah apa yg patot untuk persedaan nant. .klau ada masa nant perg kat tajuk KISAH-KISAH TEMUDUGA UNTUK RENUNGAN. . banyak nfo kat stu. . good luck. . .

  56. kat polteknk ungku omar poh…har khams ne….gerun pun ada…

  57. awak eyln ble plak kena g ntervew

  58. feyza:sy pun temuduga kat polteknk ungku omar. . tp har rabu. . 13 hb. .

  59. khams n ntervw pembantu tadbr undang2… kelayakan jwtn n under spm. tp mula2 daftar dh masukkan dploma..ermmm…nasb agak tps utk lulus….pe pon result nt, Allah yg tentukan….kalau dznkan kte lulus, lulus lah..klo tdk…perlu redha….

    * de tps utk soalan2 dlm jawatan undang2 n x? :)

  60. saya ada ujan bertuls untuk jawatan pembantu tadbr kewangan.plz help me.pada sp2 yg pnh hadap ujan tu.soalan per yg kuar????memang nervous gler n.frst tme.

  61. salam..saya ade ntebu utk w17 kams nh…ape ea tps2 yg berkatan..penng da nk bc ape..nebes pun ade..sbnrnye skang sy tgh praktkal kt agens n n then dpt ntebu kt agens n jgk..tp post tu utk spm holder..sy n dploma ade n degree xabs lg..huhuhu..

  62. ado…19 abln n nk g ntrbu jururwat…tp x aw ape y nk kne hafal…nme2 mntr lgsung x taw…tlong la pnnng da n duk pkkr…

  63. sye akan mghadr tmuduge setausah pejabat gred N27..ade sape2 bllh bntu?tak tahu nk paka ape dan soklan2 yg dtnye nt mcm mne?lau la dtnye npe nk jawatan tu dn nape nk tukar keje. nk jwab ape ea..?tk tahula…

  64. nk tnye..sy n mash blaja lg utk dploma dlm sem 2 ke 3.. anda kate sy berbhog sunat yg mengatakan sy n da x blaja,blaja sampa spm jer..pas spm sy keje.agk2 panel temuduga 2 tau x?????bkn pe…nervous…

  65. If you are really talkng about how dgtal marketng throws out a vctory.

  66. assalam,saya nak bagtahu pada anda semua,pengalaman perg nterbu untuk jawatan pt w17,sebenarnya kalau dah memang menjad rezek,nsyaalah kta akan dapat,cuma kta hendaklah berusaha dan jgn putus asa.basanya penemuduga tahu kta bkn ada pengalaman tentang kerja,cuma panel penemuduga nak tengok cara kta menjawab.penamplan kta.alhamdulllah saya berjaya dlm temuduga pada tahun 2002,sekarang dah 11 tahun saya bekerja dlm kerajjan sbg pt w17.nsyaalah esok saya akan perg utk ntervew np27 penghulu,doakan semoga saya berjaya.nsyallah jka kta berusaha akan ada rezek.banyakkanlah berdoa.

  67. slam…boleh share x…slag due 3 ar sye ntervew….

  68. Qué tal m gente, creo que es lectura oblgada Muy agradecdo

  69. Ths post s worth everyone’s attenton. When can I fnd out more?|

  70. I and also my frends have been gong through the nce recommendatons located on your web ste and suddenly came up wth an awful suspcon I never thanked you for those strateges. My people are already joyful to read them and have actually been tappng nto these thngs. Thanks for really beng consderably consderate and then for obtanng ths sort of ncredbly good topcs mllons of ndvduals are really eager to be aware of. My very own honest regret for not sayng thanks to sooner.

  71. Thanks desgned for sharng such a nce thnkng, paragraph s good, thats why have read t entrely|

Speak Your Mind

*