Anda Beremosi Semasa Sesi Temuduga?

Kita sering dengar di mana calon-calon temuduga beremosi semasa dalam sesi temuduga. Contohnya:

1.Calon naik marah apabila terasa dipermain-mainkan oleh panel penemuduga..saiko sikit dan melenting!

2.Calon sangat sensitif sehingga ada yang menangis jika dimarahi atau dihina oleh panel penemuduga terutamnya calon ‘girl’ la kan…hehehe

3.Calon merasakan diri mereka sangat hebat sehingga memperlekeh-lekehkan panel penemuduga..tahula diorang tu lulusan oversea jangan la berlagak kan..

4.Calon terlalu sedih menceritakan kesusahan hidup, sehingga merayu-rayu kepada panel ” tolongla encik…kasihani la saya encik” sambil menangis teresak-esak..

5.Calon amat berlagak, menceritakan diorang anak Datuk, saudara menteri, ada kabel baik punye….sehinggakan hidung tu naik tinggi macam Piee Nana Tanjung..

6.Calon me”muncungkan” bibir apabila tidak suka akan panel yang menemuduga kerana bagi soalan power.

7.Dan bermacam-macam ragam lagi la….

Semasa berada di bilik temuduga, kerapkalinya kita akan ditanyakan soalan-soalan yang kita kurang bersedia dan mampu menyentuh emosi kita. Soalan-soalan ini kebanyakkannya seolah-olah “mencabar” kewibawaan kita.
Senang cerita – saiko…
is132-033
Apa yang perlu kita perlu lakukan adalah :

1.Ingatkan diri kita bahawa penemuduga hanya sedang menguji kita. Umpama orang yang sedang berlakon drama. Bukannya betul-betul. Panel ni sebenarnya nak lihat reaksi
kita bagaimana. Dari situ mereka boleh menilai akan keperibadian diri kita sebenarnya. Adakah kita seorang yang sensitif, garang, bersabar, tenang dan lain-lain.

2.Jawab dengan jelas dan lantang apabila menjawab soalan berbentuk provokasi ini. Mengapa? Dengan berbuat sebegini, kita akan menjadi lebih berkeyakinan dan bersemangat dan tidak mudah diprovokasikan.

3.Kikiskan sifat ego kita jika ada. Kita perlu merendahkan diri secara sederhana (jangan terlalu merendah diri). Hormati penemuduga kita, kerana merekalah yang menentukan
samada kita berjaya atau tidak dalam temuduga tersebut.

4.Tenangkan diri kita sebelum menjawab soalan, selalunya penemuduga akan cuba menggunakan jawapan kita untuk membidas. Ambil masa sedikit sebelum menjawab soalan yang ditanya.

5.Banyakkan senyuman. Ya senyuman itu adalah penawar. Penawar yang mampu melembutkan hati orang yang senyum dan juga orang yang melihat senyuman kita.

6.Berikan penekanan dalam jawapan kita yang menyokong butiran-butiran yang tertulis dalam CV/Resume anda. Berikan penekanan kepada pencapaian kita yang tidak boleh dicapai orang lain. Kiranya kita rasakan kita memang berkelebihan dalam sesuatu bidang.

7.Jangan sesekali menunjukkan kita hilang minat terhadap pekerjaan ditawarkan. Kita perlu tunjukkan sikap ‘excited’ kita kepada panel penemuduga. Penemuduga akan melihat kita sebagai seorang yang benar-benar inginkan jawatan yang dipohon.

Sekian saja tips dari saya yang tidak seberapa ni.

Sorry ye ayat saya taip ni sempoi2 je…Sekali-skala guna ayat
sempoi…hehehe

Comments

  1. syda syakilla says:

    salam…
    arrrrgghhhh…. tension spa tuk pembantu perangkaan da kuar. br jap td check… resultnya xdapat…

    rs nak menjerit jer… asal aku xdapat rsnye aku jwp da betol cnfident lak tu… emmmm adehla… sedey nye….

  2. salam…
    terima kasih utk tips kat ats… biasanye klu situasi camtu sure dlm ati nyumpah seranah penemuduga tu…hehe

  3. boleh x bgtau sy pasal interview untuk penolong akauntan??? kat RISDA
    please urgent sgt sok nk interview tp x ada persediaan lg..

    mizz_yna88@yahoo.com.my

  4. slm semua…sy bru trima surat twran intw penyelia asrama N17….Plz bantu lah sy..sy langsung xtahu bidang tugas PA ni.help me…….

  5. Dead indited subject stuff , value it for information .

  6. Hi! Would you mind if I share your blog with my zynga group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers

  7. Fantastic glance at, I emphatically accepted this onto a friend who was doing a insufficiently examine taking place that. Plus he actually bought me dine as I establish it for him smile As a result allow me rephrase that: Thanks for lunch!

  8. I do believe all of the ideas you have presented on your post.

  9. Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this informative article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

  10. Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this informative article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

  11. They are really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts

Speak Your Mind

*