Adakah anda mendapat keputusan temuduga sebagai calon simpanan?

Dapat calon simpanan je saya ni..huhuhu

Seperti yang saya janjikan, kali ini topik perbincangan kita dalah mengenai “calon simpanan”.

Ini merupakan topik antara yang paling popular yang sering ditanya oleh rakan – rakan kita.

Antara soalan – soalannya:

1. Apakah maksud calon simpanan tu?
2. Berapa lama tempoh calon simpanan tu tunggu keputusannya samada diserap atau tidak?
3. Berapa peratus kah keberangkalian calon simpanan ini akan diserap ke dalam sektor awam?
4. Bolehkah calon simpanan ini memohon ni memohon pekerjaan lain di sektor awam seperti SPA?
5. Adakah saya dikira berjaya apabila mendapat calon simpanan ini?
6. Berapa paling cepat dan paling lambat calon simpanan ini akan diserapkan dalam jawatan dalam sektor awam?

Banyak soalan bukan? Maafla saya tidak menjawab serta – merta sebelum ini..saya agak mem’bz’kan diri..

Calon Simpanan ini adalah mereka yang telah menghadiri temuduga di SPA dan mendapat result – sebagai calon simpanan. Ini bermakna mereka tidak gagal dalam temuduga yang dijalankan, tetapi masih juga belum berjaya. Mereka ini boleh dianggap telah melangkah sebelah kaki untuk mendapatkan pekerjaan di sektor awam.

INGAT! Sebelah kaki saja. Belum kesemuanya..Calon simpanan ini akan diserap ke dalam sektor awam sekiranya terdapat calon yang telah berjaya di dalam temuduga sebelumnya menolak jawatan yang ditawarkan. Maknanya dia taknak bekerja dengan kerajaan la walaupun dah berjaya temuduga..

Jadi, jawatankuasa pemilihan akan memilih calon – calon simpanan yang ada ini untuk menggantikan mereka yang telah menolak jawatan tersebut. Sekiranya calon simpanan tadi juga menolak, calon simpanan kedua pula akan dipilih. Begitulah alkisahnya….

Atau ada kes – kes tertentu…calon simpanan ini akan diserap masuk ke dalam perkhidmatan awam. Contohnya: PM arahkan mereka yang berstatus ‘calon simpanan’ diberikan kerja serta merta ataupun terdapat keperluan kakitangan yang segera oleh sektor awam.

Biasanya, calon simpanan ini diberi tempoh menunggu setahun dan ada juga diberi masa 6 bulan. Maknanya, mereka perlu menunggu dalam tempoh tersebut samada dipanggil untuk melaporkan diri untuk jawatan tetap di sektor awam atau tidak. Jika mereka dipanggil melaporkan diri dalam tempoh tersebut, tahniah diucapkan. Mereka telah berjaya menjawat jawatan di sektor awam dengan status TETAP atau Kontrak SPA. Kedua – dua status ini adalah baik untuk mereka di mana kedua –duanya berjaya memasuki sektor awam. Yang kontrak SPA ini biasanya akan ditawarkan kepada status TETAP dalam masa setahun perkhidmatan.

Berapa cepat calon simpanan akan diserap ke dalam sektor awam ini?

Ada juga calon yang menunggu hanya dalam 2 bulan sudah dipanggil melaporkan diri untuk jawatan tetap tersebut. Rezeki….Dan ada juga calon simpanan yang selepas setahun 2 bulan baru dipanggil untuk melaporkan diri. Walaupun tempoh menunggu dijanjikan setahun, tapi masih ada peluang selepas tempoh tersebut tamat.

Dan ada juga yang memang tak dapat – dapat juga walaupun dah lebih setahun menjadi calon simpanan. Memang tiada rezeki untuk mereka. Pada pandangan saya, peluang calon simpanan ini untuk diserap ke dalam sektor awam adalah kurang dari 50%.

Bagi calon simpanan ini, sementara menunggu keputusan samada diserap atau tidak, mereka digalakkan untuk mencari peluang kerja yang lain. Mereka boleh menghadiri mana – mana temuduga lain yang dianjurkan oleh sektor kerajaan mahupun swasta. Usah berharap 100% untuk diterima memasuki sektor awam dalam masa menunggu tersebut. Kadang kala, jika mereka bernasib baik, mereka berjaya mendapatkan jawatan di sektor awam yang lain. Jika perlu mengemaskini borang permohonan SPA semula, sila kemaskinikan. Tiada masalah..

Itulah serba sedikit mengenai calon simpanan. Jika anda mendapat keputusan sebagai Calon Simpanan, usahlah kecewa. Itu adalah satu kejayaan juga buat anda. Jika ada rezeki, anda akan dipanggil melaporkan diri. Jika tidak, usaha lagi di lain masa. Dan simpan result ‘calon simpanan’ itu baik – baik. Ini kerana ianya boleh digunakan sekiranya anda dipanggil temuduga lagi di lain – lain masa. Anda boleh menunjukkan/masukkan dalam fail keputusan tersebut untuk rujukan/tatapan panel penemuduga pada masa akan datang. Ini mampu mempengaruhi emosi panel yang menemuduga anda di lain masa nanti. Manatahu dia berkata “Wah! Calon ini dah berjaya menjadi calon simpanan rupa – rupanya…Bolehla tolong sikit…”.

Sekian saja info yang tidak seberapa dari saya..

p/s: Jika berminat nak dapatkan ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan dan ebook – ebook sokongan yang lain, boleh dapatkannya di www.kerja-kerajaan.com sahaja.

Comments

  1. ermmm..sya pun pernah jd calon simpanan..tp tak terpikir pulak nak simpan untuk gn inetvw akan dtg…thnaks bg cdgn camtu…pas ni nak g cri balik srt calon simpanan 2..harap2..ada lagi..dlm fail 2..

    • Cari..jangan tak cari…tu antara petua yang boleh digunakan

    • sy pn ade dpt result calon simpanan…moga-moga dpt coz dh 5 tahun sy kerja di syt swasta,nk juga rs duit pancen hehehe…….

    • saya dah dua kali jd calon simpanan di jabatan yang sama dan jawatan yg sama, baru ni saya dapat lg tawaran temuduga di jabatan dan jawatan yg sama… adakah peluang untuk dapat jawatan itu cerah?

  2. saya nk bertanya…status keputusan temuduga saya ialah tertakluk kepada pengesahan kelayakan. dan perlu menunggu surat muktamad dari spa. saya dah inerview pada 17 hb 6. sehingga sekarang sy belum menerima surat muktamad tersebut. adakah saya gagal? atau calon simpanan?

  3. dah 2 kali sy pegi interview untuk jwtn kontrak kerajaan yg berlainan..dan jwpan sy dapat ialah KIV.kira KIV itu mcm calon simpanan ke?.adakah sy ada peluang untuk menjawt jwtn tu?

  4. salamualaikum…
    En.jamal saya adalah salah seorang calon simpanan. Hasil persembahan masa inteview tempoh hari membanggakan saya sebab saya amalkan e-book En.jamal. cume saya nak tanya En.jamal, boleh ke jika saya kepilkan surat calon simpanan saya dalam temuduga lain? saya takut Penemuduga salah anggap pada saya nanti.
    Takutnya saya seperti menunjuk2 pada mereka pulak…
    TOLONG BALAS SEGERA SEBAB SAYA ADA INTERVIEW SETERUSNYAN

  5. Harniza Abdul Sahak says:

    Assalamualaikum…En. Jamal saya ada hadirkan dri untuk interview pada 22/7/09..menurut kputsan SPA saya tidak diterima..tetapi saya dipanggil untuk interview untuk jawatan yang sama pada 2 Disember ini..adakah itu di kira colon simpanan??

  6. saya dah dapat status calon simpanan. tapi pada saya baru dapat surat dari SPA untuk temuduga ke 2, jawatan yang sama pada bulan 12 nanti

  7. salam en.jamal..
    mengenai surat calon simpana tu takde plak pihak spa pos kat sy,yg ada dlm web spa masa cek keputusan.so cmmana?
    mengenai calon simpanan ni perlukan calon simpanan kol pihak spa utk tahu samada betul2 ke sy layak utk jawatn tersebut?

  8. Salam En. Jamal…

    saya merupakan calon simpanan utk N27..Sy temuduga ari tu pada 30 Julai 2009…tapi bila tengok n baca balik kat forum..napa ade yg dua kali kena panggil interview..sdgkan saya calon simpanan…xde pun kana panggil semula..bila baca ada yg kna panggil semula…sdih pun ada..sy nak kol SPA la..nak tanya smanada sy ni masi calon simpanan ke tak..pastu sy lupa pula nak print result aritu…reply k..tanx..

    • norsuraiti says:

      assalamualaikum…saya nak taya..saya calon simpanan latihan jururawat..biasa spa panggil malalui smas,email or hp..sy iv buln 8 2016 ritu.tme kasih

  9. encik..
    saya nak tanya sikit ..
    mybe ni luar sikit daripada topik calon simpnan..
    saya nak tanya berkaitan dengan kontrak SPA dan Kontrak JPA..
    mcm spt yang encik tulis diatas..kontrak spa akan diserap tetap selepas setahun perkhidmatan..tetapi bagaimana pula dgn kontrak JPA.adakah ianya serupa?
    thanks

  10. en.jamaluddin…sy calon simpanan jwtn W17, bln nov ni sy intv untuk jwtn N27..boleh x sy sertakan surat g calon simpanan W17…plz reply k….tq

  11. saya pernah menghadiri temuduga di sektor awam (Pegawai gred 41),takperlulah saya menyebut di mana saya menghadiri temuduga sekadar saya nyatakan bahawa jabatan ini boleh mengambil pekerja sendiri sepertia badan2 berkanun. semasa temuduga hanya 5 calon sahaja yang dipanggil dan kesemua calon tersebut mengenali sesama sendiri, tetapi yang menjadi kehairanan dari pihak kami semua ialah bila result keluar….. kelima2 mendapat jawapan gagal……
    mcm mana ini blh berlaku…..

  12. salam En.Jamal,sy merupakan calon simpnan bgi jururwat masyrkat pelatih…ape yg sy nk tnya pndpt en.jamal..sekiranya sy mhu mengemukakan permohonan bru,adkah status calon simpanan sy akn terbatal….??

    • tidak terbatal sekiranya keputusan temuduga yang baru gagal..tetapi kptusn calon simpanan yg lama anda akan terbtal jika anda dicalonkan sebagai calon simpanan yang baru atau anda diterima ke dalam sektor kerajaan.

  13. sy pun ingin bertanya soalan spt farah diatas..adakah status calon simpanan akan terbatal sekiranya kite mengemukakan permohonan baru dan jwtn calon simpanan tersebut kite masih kekalkan..

  14. “Tertakluk kepada pengesahan kelayakan”

    datz mean calon simpanan ke??

  15. sy dpggl tuk interview fasa 2..
    apa mksud fasa 2..
    cma gak ke maknanya dgn calon simpanan?

  16. saya jgak spt yg lain…pena ikt temuduga….hasil result yg saya dpt ialah calon simpanan jgak….
    1.apa saya harus tunggu…..?
    2.bagaimana saya m’dpt tau jika saya d serap…..?
    3.jika gagal,bgmn jgak ianya ble d ketahui…….?

  17. Miesha-Png says:

    dpt jd calon simpanan pn da kira ok sgt2 kn

  18. saya calon simpanan untuk s27 penolong pegawai pembangunan…..saya dapat temuduga setelah sah jawatan pembantu pembangunan s17 melalui kpsl setelah mengisi borang berkhidmat dengan menggunakan diploma…..ada kah saya berpeluang untuk kpsl ke jawatan s27?status saya adalah calon simpanan

    • alhamdulillah saya dah dapat tawaran untuk ke jawatan s27…4 bulan menunggu………..kalau dah rezeki tak kemana

  19. ermm..xada brt pun calon simpanan nii…
    dah napk ,masuk sthn nii…

  20. bagi pandangan saya..jika kamu telah mendapat keputusan sbgai calon simpanan, tidak perlu la mengemukan permohonan baru dalam spa8. baik tunggu sehingga dipanggil. jika kamu nak tau sama ada kamu dipanggil atau tidak, pihak spa sendiri yg akan menghubungi kamu melalui telefon,sms, atau surat menyurat. tq

    • angel_ikemen says:

      sy pun calon simpanan juga utk latihan jururawat tyme sy interview pd bln 5 yg lpas…sy bru jer dpt surat yg sy bjaya temuduga tnpa hadir temuduga…adakah sy bjaya nie kerana sy MENGEMASKINI borang??ini sebab sy mengemaskininya pd bln 9,then awal bln 10 sy dpanggil untuk hadir latihan pd Januari 2012 nanti..tarikh pmohonan sy blm luput lagi..just suka2 mengemaskini..haha..jadi wpun kita mengemaskini borang,adakah ia mempengaruhi calon simpanan yg ditetapkn???

  21. kepada kawan kawan yang berstatus calon simpanan kalau ada rezeki tak kemana yang penting kita bersabar dan banyak-banyak berdoa………..insyaallah ada rezekinya

  22. saya juga pernah membuat permohonan baru semasa jadi calon simpanan kerana untuk renew semula permohonanan yang telah tamat tempoh tetapi tidak menjejaskan status calon simpanan saya…………mungkin rezeki masing-masing

  23. slm,sya calon simpanan utk gred p29,bln 4 nie date expired utk tmpoh calon simpanan sya selama 1 thn..adakah selepas trikh tamat calon simpanan sya msih berpeluang agi utk jwatan itu?

  24. saya pon calon simpanan jgk..da dekat 8 bulan da menunggu…
    xde pon sebarang jawapan..cam xde harapan je..huhu

    • saya interview pada 27/10/2010,saya dapat jadi calon simpanan hingga 31/01/2011..tempoh hanya dua bulan dari tempoh keluar result…adakah selepas habis tempoh 31/01/2011 saya perlu untuk mendaftar sekali lagi?

  25. siti ppd says:

    arini genap 1 tahun tempoh reserve saya

  26. siti ppd says:

    tapi alangkah sedihnya hati saya , sy kol spa , spa ckp tempoh dah lput n sy kena memohon semula.. tapi b4 ni ada pihak spa yang ckp wpon slps tamat tempoh calon simpann, masih valid dan akan dipanggil jika ada permintaan.. humm. yang mana satu tue..pendapat anda… walaubagaimanpun, sy pasrah n beljar utk menerima sbb insyaallah rezeki sy myb di jawtn lain dlm sktor kerjaan.. insyaallahh..

  27. siti ppd…
    yeke..kesian kat awak…
    macam mana yer awak kol SPA tue??
    boleh bg no phone??
    saya pon nk try kol la…
    da dekat 9bulan da ni..
    tp kdg2..walaupon tempoh da tamat..still dipanggil lg… 🙂

    • siti ppd says:

      nia. awak boleh kol 0388856348. ckp je nk semak status calon simpnan.. atau 0388856354. hopefuly kita sm2 dapat 1 hari nnt..

  28. sy telah mdapat status calon simpanan utk jawatan penolong pegawai sains… bila sy dapat keputusan sy layak atau tidak medapat jawatan tu..

  29. salam…pd 29.04.10 lepas genaplah setahun sy mnjd calon simpanan jwtn Pegawai Penilaian W41. ma sy check result intrvw tu dulu..sttus sy “tertakluk kpd pengesahan kelayakan” sy call SPA. pihak SPA ckp sy termasuk dlm calon simpanan n sy cume perlu hantar degree&trnskrip after konvo sy krn ms intrvw tu sy blum konvo lagi….sy dh hantar by fax……masalahnye…shingge kini msih tiada jwapan drpd SPA….sy nk check semula status sy sbg calon simpanan….kpd sesiapa yg mengetahui..boleh beri sy no tel SPA tuk buat pertanyaan…..

    TERIMA KASH KPD SESIAPA YG MEMBANTU SAYA……

  30. salam..
    kpd farah, sila kol no ni;
    En Razali : 03-88856326
    sy pernah hntr emel kpd beliau dan beliau tdk teragak2 membalasnya..
    try la~

  31. salam saya ana dari kemaman trg,
    saya merupakan calon simpanan spa sejak tahun lepas 2009 sebagai pembantu kewangan Agensi Dadah Kebangsaan.Temuduga di kuantan dan menerima surat jawapan dari spa sebagai calon simpanan.Bagaimana dengan status saya sekarang???

  32. setelah 2 bln, saya masih belum menerima surat drpd SPA yg mengatakan saya adalah calon simpanan..
    saya hanya tahu melalui website SPA..

    adakah ini normal??

  33. awak org cter ttg calon simpanan ya, sy ni pula calon gagal temuduga…dlm keputusan temuduga di laman spa ada ke di sebut calon simpanan atau hanya nyatakan kita gagal sahaja…masih berharap jd simpanan ni..

  34. saya sebagai calon simpanan pembantu pergigian..kepada pihak SPA klu ada kekosongan utamakan dulu calon simpanan..kesiannya calon simpanan ni….

  35. Aslm En. saya sebagai calon simpanan untuk Latihan Health Inspector (HI) atau penolong pegawai kesihatan persekitaran pelatih minta sangat2 supaya dapat SPA ni secepat yang mungkin….tak sabar berkhidmat untuk kerajaan~

  36. Salam,

    Saya baru abis study kat UiTM april baru ni dan dah apply dalam spa. Sekiranya saya dipanggil tmduga apakah dokumen pengesahan yang pelu saya bawa sbb transkrip lum dapat, konvo nov ni. Adakah memadai dengan surat pengesahan tamat pengajian dan pengesahan keputusan peperiksaan akhir.

    Saper boleh tlg jawab.

    TQ

  37. da 2 kali jd permain simpanan kerajaan.. xde rezeki..

  38. SITI KHALIJAH BINTI JUSOH says:

    SAYA SEBAGAI CALON SIMPANAN W 27. NAK TAHU SAYA CALON SIMPANAN KE BERAPA

  39. Salam…

    Saya ida baru gak dapat keputusan bulan july 2010 calion simpanan..tapi agak 2 ada ke harapan?mcmmana nak tahu kat laman spa8?

  40. saya pon calon simpanan interview may…ada kawan yg dah dpt..ganer nak cek kat web spa yg kita ni dapat ker tidak??blh cek x???

  41. hi… kalo dia tulis “tertakluk kepada kelulusan mesyuarat suruhanjaya” ape maksudnye

  42. Assalamualaikum,sya pn cln smpnan gak,bln 4 taun dpn espayet,tp sya x m’hrap sgt,agp ja mcm x dpt, nnt 1krj pa pn x jd klu dk m’nggu,p’ntian 2 satu p’yiksaan,tp dlm ati ni klu la dpt,e….bes nya…,klu x dpt x da rzki dar…rzki Tuhan yg bg,jd b’doa la sllu n bt solat hajat,igt…jgn pkir sgt sal cln smpnn,cri krj len lu,yg pnting kta hapy

  43. salam..
    calon simpanan tu sama tak dgn calon lulus temuduga tp tak dipanggil bertugas??

  44. Salam…saya semak keputusan ari tu dan status yg saya peroleh ialah
    ‘tertakluk kepada kelulusan mesyuarat suruhanjaya’.
    Ada sesiapa yg sudi memberi penjelasan?

  45. salam farz..keputusan sy pn sama seperti awak..saya intrvw utk jwtan plv sistem dan rangkaian..awak pn same ke?

  46. salam nana…ye ke. sy pun jawatan plv juga utk elektronik.tertanya2 juga apa maksudnya.mmm
    tggu dan doalah. ada rezeki tak ke mana.

  47. salam..saya pun bru interview bulan 8 ritu jwtn plv mekatronik..reslut same gak ‘tertakluk kepada kelulusan mesyuarat suruhanjaya’.ape mksd nyerk erk?

  48. salam some..saya dah col spa..yang mane dtp result tertakluk kepada kelulusan mesyuarat suruhanjaya’ mksdnyek calon simpanan…

  49. ye ke diela..emmm..kalau ade rezeki,dipanggil la nanti agknye kn..tunggu je la..

  50. salam diela…sy ada kawan yg dapat keputusan sbg calon simpanan utk jawatan plv juga. jd apa bezanya antara calon simpanan dgn ‘Tertakluk kepada Kelulusan Mesyuarat Suruhanjaya’ ye.
    mmm nampaknya nk kene call spa juga utk dpt pengesahan.

    • shahrul says:

      Ada sesiapa bole advise x if dapat ‘Tertakluk kepada Kelulusan Mesyuarat Suruhanjaya’ apa maksudnya?
      untuk jawatan J41, pemeriksa kilang dan jentera.

      KIV? call SPA, cakap kena cek degree dgn JPA walhal degree mmg dah approve.

      Ke sbb pengambilan masih freeze sampai 31/8?

  51. sy pn ade call spa..die ckp keputusan final akan hantar surat ke umah..in case kalau korg dh dpt result or surat,inform la kt sini k..tq

  52. abudine83 says:

    Salam suma. Td saya ade call SPA berkenaan keputusan temuduga berstatus “tertakluk kepada kelulusan mesyuarat suruhanjaya”. Dorang tgh check dgn JPA berkenaan kelayakan degree dgn bidang yg kita pohon. So means blom ade lg keputusan yg tetap, calon simpanan or KIV. Yg dh dpt dukacita tuh, mmg bebetul keputusannya gagal. Keputusan yg betul2 akan di pos dlm masa 2 minggu lg. Itu kata person incharge 03-88856357

  53. yeke?xtau plak sy..sy col then die mnx ic no..die cek sy nyerk..die ckp sy calon simpanan..b4 dat,sy tnye mksd ‘Tertakluk kepada Kelulusan Mesyuarat Suruhanjaya’.tula die ckp calon simpanan.mmg xphmla…patut result biala clearkan…farz..awk try col la..then post kat cnie..mne tau awk dpt info len ker…

  54. abudine83..sy rse mmg btul..sbb dgree sblm nie ada mslh sket psal akriditasi..time sy col tu pun org tu mcm nk ckp sy ada mslh psal akriditasi n tnye sy dr u mane…tp dgree tu da dpt akriditasi dri bem…maybe die nk check blik kot n confemkan…kalo gagal result dietulis gagal ker?

  55. abudine83 says:

    Yg gagal akan di tulis sbg “dukacita anda tidak berjaya dalam urusan ini” & siap ade penjelasan utk di “klik”. Ini betdasarkan keputusan temuduga rakan saya utk PLV (mekanikal am) yg ditemuduga juga dlm bulan 8/2010. So yg dpt result “tertakluk kpd kelulusan…” tu, nama dh dkt JPA utk disemak kembali kesesuaian bidang & degree. Itu yg telah di terangkan kpd sy. So skang kt SPA dh lepas, tinggal urusan JPA jek nk annouce penempatan. byk2 berdoa & bertawakkal. Kalo mmg rezeki kita, InsyaAllah, ada berita baik la tu dlm 2 minggu nih.

  56. yeke?okla tq for da info…ade info lg jgn lupe post yerk..awk bru pas intrvw gak ker?

  57. ade berita terkini x psal status tue?plik2..

  58. kiv tu ape erk

  59. farz..awk da col x?

  60. korang ade ape2 perkembangan x?kalu dh dpt surat inform2 la kt sini ye..

  61. so far xde…

  62. kalau korang dh dpt any news or surat,inform2 la ek..

  63. tp tgk kat intnt nie da k ke 7 org y stats cmtu…nana pn kalo dpt surt gtaula yerk…nana x try col spa ?mne tau jwpn die len2 ker…

  64. salam,nnt ade ape2 perkembangan share2 ye

  65. member saya cakap bedasarkan expernce kwn2 die mksdnya gagal…tp xtaula…mlas nk mghrap…

  66. salam korang..sy dh call spa..keputusan dh kluar..cek la..

  67. aku bru jer check result spa tp dpat calon simpanan..ini kali kedua dah…tp aku tahu aku tak akan dpt lg…huh…harap2 aku dpt di terima kali ni….

  68. cek ktne?td try cek kat portal result die sme jerk tertakluk kpd kelulusan mesyuaarat suruhanjaya..ke dpt surat?nana dpt x?

  69. cek katner yer?nape result sy still sme n tergntung???

  70. sape2 ley jwb solan sy???cek ketne yer?

  71. ade sape2 y berjaya?

  72. sorry g solat td..alhamdulillah sy dpt..call no ni 03-88856348 en. putra

  73. kene col ke dapat surat x

  74. atau cek kt portal?awk plv ape?

  75. congrate nana….

  76. thanx..die kate surat die pos arini..so mungkin lusa dpt kot..awak kena call..kat portal die x update pn..gud luck diela..sy plv networking

  77. ooo ok….tq2 for da info…die ckp x awk dpt ngaja ktner?

  78. bkn xpat..da lpas ofis hour kot..gonrmnt lgla blik awl..hehe…abudine83…awk plv apa?

  79. korang dpt call x?

  80. Ait.tgh td de col.die ckp sy nyerk xde keputsan lg kne tggu nxt week.kat cni slain nana sape lg dpt?

  81. Ada sape2 da dpt surt?

  82. Kalo ada y da dpt surt infom erk

  83. Salam,
    Saya pergi interview untuk jawatan plv last august.
    Saya nak tanya, kalau di tulis kat laman web SPA tu, “Tahniah! Anda telah berjaya dan surat tawaran akan dikeluarkan oleh:…..” Adakah bermaksud saya telah berjaya mendapat jawatan tersebut? Surat tawaran belum dapat lagi.

  84. Better col spa la tny..plv apa yer?

  85. nana da dpt surt?

  86. salam,sy dh dpt surat..23/11 report duty..

  87. wah..tahniah..selamat menjalankan tugas

  88. congrate nana…sy plak col spa.die ckp untk bidang sy lum de result sbb tggu surt dr jpa psal pengiktirafan…dgree sy da iktiraf xtaula nk cek pe…erm abunine83 da dpt x?

  89. blom terima ape2 lg surat..spa pon sy x call..sy letak alamat kampung..tu la psl..cik nana dpt surat tu bile?

  90. thanx sumer..insyaAllah sy doakan korg sume pn dpt gak..amin..sy baru dpt surat harini..

  91. bes nyerk nana…time nana col tu die ckp ape yerk???

  92. abudine83 says:

    Just want to ask..Nana duk area mane??bandar besar ke??smlm sy call ibu kt kg tp die ckp x de ape2 surat yg smpi pon..maklumlah, duk di kwsn agak dalam..

  93. marcherz : time call tu,die cakap sy berjaya dan surat dh dipos pada tarikh hari sy call tu

    abudine83 : sy dok area klang,maybe surat awak lambat sampai kot..dh try call spa?

  94. kalo dpt kptsn “tertakluk kpd kelulusan mesyuarat suruhanjaya” tu kemungkinan dpt besar x?n

  95. Salam semua..
    Saya dah dapat surat semalam… Sama macam nana, lapor diri 23/11… Jadinya kena penalti dengan company sekarang…

  96. cmne ek skang nih..surat dh sampai..sama gak kene lapor diri 23/11..tp nk tender resign kene 2 bulan plak tuh..kalo X kene byr 2 bulan gaji..agak2 kalo lepas lapor diri bleh minta penangguhan x??

  97. ooo majority y dpt result “tertakluk kepada kelulusan mesyarat suruhanjaya” tu dpt erk?abudine kne duty katne?duk area mne?npe col spa die ckp lum de result lg erk untk mekatronik?ade x sape2 kaat cnie plv mekatronik?

  98. nana kne duty mne?bes nyerk korg..sy nie jerk y tergntg lg..huhu..hope dptla…

  99. InsyaAllah..Kalo ade rezeki, confirm dpt py lah..Sy x tau lg kene duty kt mn..just kene lapor diri kt Putrajaya jek dulu. Kt sana baru bgtau kot posting mn..Sy duk Area Kulai..

  100. saya da call spa tu semalam.. Dia cakap x boleh penangguhan… Sebab 23hb da start kira gaji.. by hook or by crook saya kena bayar penalti juga lah.. posting pula akan dapat tahu selepas lapor diri di Putrajaya… macherz, insya Allah kalo ada rezeki, dapat nanti… 🙂

  101. tula..hrp2 adela rezki…ape pun tahniah pd korg some…kang ley share pengalaman time duty erk….lolipop plv apa yer?

  102. ameen… saya plv multimedia… tapi cuak juga sebab time blaja dulu, takde pun subjek multimedia

  103. maktronik jela xde lg nie…hehe..xpe ley blaja pelan2..keje pe pun kte kne blaja dlukn…dlu mek kos pe?

  104. abudine83 says:

    nmpk gayanya mcm nk kene cabutzzzz jek..kalo spa x bg penangguhan, alamtnya mmg kene angkat kaki saje..kalo idak mau nk kene kuar rm7k

  105. tu lah.. dah la hujung tahun ada bonus.. bonus pun melepas… huhu.. boleh ke cabut gitu je?

  106. tula xkne pape ker klo men cbut jerk?

  107. nk tnya pd some y dptla…korg intervw tarikh ble erk?intervw katner erk?

  108. saya interview bulan 8, 2010 di jb..

  109. Aku sama status cam korang. Jawatan PLV Elektrikal. Call SPA tadi (03-888 56357). Dapat calon simpanan.

  110. Assalam…………. ader tak kat sini calon simpanan pembantu kewangan under spa8

  111. seronok nyer awak semua berjaya………….erm saye nie calon simpanan jugak tapi untuk jawatan pembantu tadbir kewangan…………ader ke peluang untuk saya diserap masuk dalam gov.

  112. aku calon simpanan gak selama setahun untuk jawatan penolong jurutera kimia j29. tak tau la dia nak panggil bila. aku jadi calon simpanan start bulan sept 2010. tension nyer aku dah tak larat nak tanam anggur dah nie kat umah…

  113. agak2..berapa hari ye kita kene duk kt putrajaya ni time lapor diri??member yg dpt PLV bulan 3 aritu ckp, kene stay 2 hari kt putrajaya. Hari 1st taklimat dr SPA & hari 2nd baru ngan JPA & tahu penempatan. Tmpt tinggal x disediakan. Adakah kali ni pon sama kene stay 2 hari baru dpt tmpt posting??

  114. Assalam……………..ade tak sape2 kat sini calon simpanan bagi jawatan pembantu kewangan bulan julai 2010 ? biler agak nyer calon simpanan akan diserap……..

  115. ke calon simpanan ne sekadar nak jaga hati calon yang ditemuduga ?

  116. say telah mndapat status calon simpanan sehingga 31 jan2011 ..intrview saya pada 27/10/2010…saya hendak bertanya adakah saya akan dipanggil untuk jawatan sama walaupun tarikh status calon simpanan telah habis? saya juga hendak bertanya adakah peluang saya mendapat jawatan ini tinggi sebab tempoh calon simpanan saya hanya sebulan dari tarikh keputusan keluar?

  117. saya dah 2kali dipanggil untuk menghadiri temu duga spa tp kptsnnya ttp mgcwakn saya..mlh menjadi calon simpanan pun saya x pernh dapat..sedangkan kawan saya seorang yg baru pertama sekali menghadiri temu duga dia terus dpt..saya tanya kepada dia bagaimanakah soalan yang diajukan kpd dia,dia menberitahu saya yg soaln yg kami berdua dpt hampir sama mlh jwpn saya dgn dia jga hampir sama..saya tertanya2 dimanakh silap saya?kenapakh pihak spa tidak prnh memberikn peluang kpd saya untuk berjaya dlm temu duga tersebut?persoalannya sampai bila saya hanya menjadi org menghadiri temu duga sahaja? dan keputusan yg saya terima ttp sama saja..Mengecewakn..

  118. salam…hiee!!!
    saya pon calon simpanan…bru dpt email yesterday frm spa….huhh…ape la naseb calon simpanan nie ek?

  119. Salam…just nk share yg ebook ni mmg btul2 byk membantu sy…bru ni sy g interview ngn SPP..sblum g interview sy beli ebook ni n stdy ebook ni…n mula2 sy dpt keputusan sebagai calon simpanan…tp baru2 ni Alhamdullilah sy dh dpt surat pelantikan..sekarang sy dh dpt keje ngn gov!!…ebook ni mmg best!!!

  120. sweetberry says:

    kpd pihak SPA, pls utamakan calon2 simpanan.. kalau gagal bilang gagal tidak kami ternanti-nanti..

  121. mahadil bin uyop says:

    Assalamualaikum..isteri saya berusia 27 tahun bertugas sebagai pembantu tadbir bertaraf kontrak selama sudah hampir 5 tahun..isteri saya juga telah berjaya menjadi calon simpanan sebanyak 2 kali..SPP dan SPA..saya masih tetap tidak putus mendooakan agar isteri saya diberikan rezeki pekerjaan ini..

  122. rizal85 says:

    ada sesapa x yg jd calon simpanan j17 juruteknik elektrik, intrvw bln 8,2010. da x yg dah kna pgl?

  123. angel_ikemen says:

    erm,,sy calon simpanan..ada surat twran bhw sy bjaya tmuduga tnpa ditemuduga kali ke 2..tp dlm surat xkata tmpt latihan pun…blm lagi yer…??

  124. Alhamdulillah dpt pluang interview gov utk jwtn IO feb2011 wlupn skdr calon simpanan. Frust pny pasal terus further study sbb aku percaya semuanya da tertulis dan Allah tu maha adil.

  125. penganggur says:

    ambik la sy bekerja.. kesian sy da lama menganggur

  126. Saya juga salah seorang calon simpanan…saya masih menunggu surat tawaran..itu pun kalau ada rezeki saya..insha allah..

  127. assalamualaikum..

    saya nak bertanya..mcm mana kita nak tahu sama ada kita dpt jawatan tetap atau calon simpanan sahaja? di dalam result spa tidak diberitahu.

  128. assalamualaikum..

    nak tanya..klu kita semak result temuduga di laman web SPA, mcm mana nak tahu kita dapat lantikan tetap atau simpanan sahaja? ada dinyatakan ker? atau kena tunggu surat dahulu? mcm kes saya, dinyatakan “tahniah, anda telah berjaya.surat tawaran akan dikeluarkan oleh kementerian….” ..

  129. aslamlaikommm…. saya dah temudaga 7kali dalam jawatan kerajaan nie… tpi satau pon tak dapat ape pnya HANTU la saya pon tahu… baru2.. nie saya dapat surat calon simpan.. tak tahu laa dapat ke takk.. harap2… dapat laaa…

  130. ada x yg dpt kptsn clon smpnn utk laskar kelas II maritim?

  131. ader x kat cni jd calon simpana j29 mekanikal..

  132. michelle sim says:

    saya telah mengemaskinikan borang SPA saya, sedangkan saya dipilih menjadi calon simpanan. saya ingin bertanya, adakah saya mengemaskinikan borang SPA saya akan membatalkan status CALON SIMPANAN saya???

  133. terkilan... says:

    suami sy berkhidmat dgn kerajaan utk selama 10 tahun, tengah bln lepas suami sy telah apply jawatan gred 41 dlm KPSL telahpun mengetahui result bkn rasmi melalui SPA bahawa result suami berstatus calon simpanan smlm.apa salah suami sedangkan dia sangat aktive di dalam jabatan, markah prestasi tinggi, dikenali dan bkn jenis org yg sombong malah suka membantu lg.kenapa pihak berkenaan yg mbuat pengambilan meletakkan beliau di calon simpanan.

  134. pengalaman sy menjadi calon simpanan selama setahun 5 bulan.. sempat habiskan final year degree.. walaupon jawtn dipohon guna diploma..alhamdulillah sy diterima kerja sebagai penjawat awam

  135. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from. many thanks

  136. 658770 277403Admiring the time and energy you put into your weblog and in depth details you offer. It is excellent to come across a weblog every once in a although that isn

  137. saya nak minta pendapat, saya ditawarkan jawatan kontrak untuk jawatan setiausaha pejabat di jabatan perdana menteri..apa pendapat anda?wajar terima atau tolak?

  138. salam…saya baru semak status pendaftaran semalam…Alhamdulillah..status calon simpanan tu brubah kepada LANTIKAN TETAP…kira dapatla ek?? ader minta kwn yg ada kwn di SPA cek…diorang ckp dpt…tunggu surat jer….Alhamdulillah…amin3…klau ader maklumat lain…wasap num ni yer…0128537064

  139. bagaimana kalau saya dikategorikan sebagai calon simpanan tetapi tidak diberitahu tempoh menunggu? masih juga dianggap selama setahun?

  140. Salam,saya calon simpanan bagi jawatan HI( health inspector ) sesi januari 2014,nak tanya ada ke peluang untuk dilantik terus?

  141. Slmt ptg..saya sblum ni calon simpnan..tggu pnye tnggu buln lpas 7/8/2014 saya trime surat lantikan tetap ke jawatan pegawai khidmat pelanggan n17..bilakah saya akan dapat terima surat penempatan dan lapor diri bertugas??

  142. nikamirul says:

    Saya dapat tawaran spa , then dah pegi interview . Dalam surat tersebut dea bgtaw result 13/11/2014 . Tapi sy dapat email dri spa lebih awal seminggu 6/11/2014 . Yang mengatakan sy berjaya selepas keesokkan hari nya pihak spa menghantar email memberitahu sy adalah calon simpanan . Sy tak paham . Ape maksud semua nii ?

  143. assalam.. maaf nak tanye… ade sape2 kat sni ade contoh surat rayuan. nk URGENT…

  144. saya cuma dapat email kuputusan temuduga,tapi surat tak dapat

  145. Nika,

    Daripada lantikan Berjaya kepada simpanan lantikan. Ya ka? skrg awak dh dilantik atau belum.

  146. Sitenizi çok beğendim konularınızın devamını beklerim kolay gelsin

  147. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too wonderful. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it wise. I can not wait to read far more from you. This is actually a terrific web site.

Speak Your Mind

*