Mengenai Saya

Hai! Nama saya Jamaluddin Bahari. Saya seorang penjawat awam dan juga usahawan internet separuh masa. blog ini diwujudkan adalah untuk berkongsi mengenai panduan menghadiri temuduga kerja kerajaan iaitu persediaan sebelum, semasa dan  juga selepas temuduga. Terima kasih kerana melawat blog ini.

Comments (71)

 

  1. kish says:

    thanks a lot…!

  2. fara says:

    Bagusnya laman web abg Jamal yg penuh dgn informasi ni. Tapi camne nak buat mcm abg Jamal ni. Saya juga penjawat awam, tapi tak berpeluang nak buat mcm abg Jamal ni. leh bag tips sikit tak? TQ…

    • retro says:

      Assalamualaikum…

      Apa yg saya nk ceritakan ni pula adalah sebaliknya yang terjadi pada diri saya. Memang saya tak tolak ini semua takdir dari Allah. Cuma nk kongsi pengalaman. Saya merupakan seorang lelaki (nama tak perlulah sya sebutkan). Saya dah grad dari IPTA dah dekat 7 tahun. Dah bnyak temuduga kerja saya hadiri termasuklah sektor kerajaan dan swasta. Yg banyak sektor kerajaan, kira-kira dh dekat 10 kali lah saya dapat temuduga kerajaan. Ada yg bertaraf tetap, kontrak & sambilan dan bermacam gred, ada gred spm, diploma & ijazah.
      Last sekali saya dapat temuduga SPA pada awal tahun 2010, gred 41. Sya begitu seronok krn mungkin ini peluag saya. Sya buat persediaan yg rapi krn sya tak mahu gagal lagi. Sya buat rujukan kat internet mengenai jawatan & jabatan yang sya akan ditemuduga termasuklah pengetahuan am. Sya juga pergi ke jabatan berkenaan untuk dapatkan maklumat.
      Saya telah membuat semua persediaan termasuklah merujuk E-book rahsia lulus temuduga kerajaan. Saya dapati ada kesilapan yg saya lakukan semasa temuduga lepas. Sya terfikir sbb itulah saya gagal.
      Saya bertekad tidak akan gagal lagi. Saya pergi temuduga dengan keyakinan yg penuh dan mengikut apa yang saya baca dalam e-book tersebut.
      Semasa temuduga saya jawab semua soalan yg ditanya dengan baik. Adab semasa temuduga juga sya jaga dan berpandukan e-book yg saya baca.
      Tiba tarikh yg dinyatakan dalam surat temuduga, saya membuat semakan di laman web SPA. Apa yg saya dapati saya gagal dalam temuduga tersebut. Saya tak tahu nak kata apa pada masa tu, hanya pasrah. Saya rasakan masa depan saya tiba-tiba menjadi gelap. Tapi itu semua takdir Allah. Mungkin ada hikmah disebaliknya. Kadang-kadang terfikir juga sampai bila hidup saya terus begini, umur pun dah nak masuk 30. Apa2 pun saya berserah kpd Allah agar ditetapkan keimanan dan kesabaran…

      • Uda says:

        Usia saya pun tak lama lagi akan mencecah 30, ada 3 tahun lagi.. dan belum lagi kerja kerajaan… ‘Kelewatan’ saya ini adalah berpunca dari kesilapan di alam belajar dulu… Dulu masuk matrix, kemudian kecundang di tengah jalan lantaran kejutan yang berlaku (al maklum datang dari pedalaman, bercampur pulak dengan budak sekolah top top. Setahun menganggur, sebab bila apply ngan IPTA untuk diploma masa tu, tak berjaya langsung. Tengok, usia saya dah terbazir kat situ.

        Kemudian, bertekad apply lagi IPTA… akhirnya dapat, nekad masa tu tak nak ambik jurusan yang sama (sains) lagi. Aneh.. Dapat jugak bidang sains, bila nak tukar, ketua program tak kasik! Berlalu lah beberapa semester dengan result yang teruk! tinggal tak sampai dismiss aje, fail beberapa paper sehingga terpaksa extend. Semasa extend tu lah datang keinsafan, dapat gred bagus sikit. Masa sem 1 cuma dapat 2.17 saja, tetapi semasa extend (sampai 2 sem extend tu, dapat lah 2.71). Tengok berapa dah usia saya masa tu, lepas tu, nak masuk degree.. dengan 2.71 tu boleh lah masuk degree bidang lain.. 3 tahun tu….! cuba bayangkan, saya baru aje grad bulan Mei tahun ni dengan pointer kira boleh lah.. 3.48… dan sekarang kalau boleh nak mohon kerja kerajaan. Selepas habis, berkerja juga sebagai kerani sbg pendapatan dan pengalaman. Kawan kawan yang berjaya masa SPM, Matrix, Diploma dulu, ramai kerja kerajaan, saya baru aje abis… Usia dah lewat, cuba bayangkan perasaan saya yang begitu nak sangat kerja kerajaan macam kawan-kawan saya tu semuanya… Tak ramai yang melalui keadaan seperti saya, kalau yang melalui, tahulah bagaimana keadaan tekanannya saya sekarang.

        Pada yang muda muda lagi tu, umur baru awal 20 an, tak payahlah korang dok tensen-tensen krn belum lagi keje gomen, tensen korang tu tak sebanding dengan apa yang kami yang lebih ‘dewasa’ ni alami. Ingat tu!

        • ain ferra says:

          wahhh..ngat kn saya jak y trlmbat..hehehe..cite saya pla salah pilih jln..dlu dpt matrik tp x tahu lar npa x pegi then dpt twran uitm..haaa..ctu tkapai2 isi spa thun 2010 coz kos y saya dpt kat uitm bkn bdang saya..tp alhamdulilah bru2 nie g tmuduga penolong pegawai perubatan dapat lar jg n btw im only 19 years old..

        • mystique says:

          Uda.. sy pun mcm awk gak.. byk abiskn umur sy time study.. x bljr betul2 n myebabkn sy byk abiskn ms dgn repeat paper.. 2007 baru sy grade.. itu pun pointer cukup2 mkn aje.. nak apply DPLI pun x layak.. sedih sgt. ms study secondary result meletup2… then masuk IPTA jd haru biru lak gara2 x pandai nak mnentukan hala tuju hidup. SAKIT.. mmg sakit.. sy pn mrasakan penderitaan yg Uda hadapi.. malah keadaan sy lebih parah bbanding Uda.. sy skrg dah nak masuk 31 thn, tp krj skrg hya sbg admin. assist. d syrkt swasta.. biasa la kan gaji pn basic rm1000.. dah ada tanggungan (keta, pinjaman PTPTN, pjmn peribadi) gaji mmg x cukup… klu dibandingkan dgn kawan2 yg krj gaji ribu2.. rs segan sgt2 utk btembung ngn mereka.. ya Allah besar tul ujian yg Kau beri ini…

        • noor says:

          sy pun mgalami nasib yg sma.dh umo dkt 32 tp masih xdpt lg keje kerajaan.ni dh masuk 6kali tmdga.sedih n give up je.kadg2 kwn2 lain yg result teruk dr kita dpt kerja yg dipohon.

  3. anne says:

    best laman web ni.. byk info… thanks

  4. akum

    best lmn web nie,bnyk informasi saya dapat.
    tq coz buat lmn web nie.

  5. keep up the effort.. salam ramadhan :)

  6. SITI says:

    Assalamualaikum…
    Thanks for the info. Saaaaaaaaaangat membantu. Lebih-lebih lagi buat orang-orang muda yang baru je tamat belajar. Saya akan kenalkan ruangan ni pada yang lain.
    SELAMAT BERPUASA..

  7. Sha says:

    salam….laman web ni mmg byk info..tima kasih atas info2 yg encik jamal berikan..

  8. amilina says:

    salam ramadhan..
    thanks a lot..website ni banyak memantu saya untuk menghadapi temuduga..

  9. salam ramadhan…
    first skali nak ucap tq bebabnyak to tip2 yang saudari berikan…mmg berkesan..skrg saya telah pun menjadi penjawat awam.paling best saya dapt jawatan yang mmg kene ngan kelulusan saya ada…tak macam kawan lain ader dip tp dpt kije pki sijil..hmmm…pastu mulalah makan hati ngan saya..aper pun all the tip yang jamal bg mmg berguna..thanks…

  10. aizzah says:

    thanks 4 all the info!! pas abis study ni sy nk apply gov. hopefully tips2 ni will help me a lot… ;-)

  11. jue says:

    good tips & great blog content

    keep up the good work

  12. admin says:

    Thanks rakan – rakan semua…semoga blog ini bermanfaat buat anda semua…

    lama saya tak dupdate disebabkan terlalu BZ…

    Insyallah saya akan update semula blog ini:)

  13. Shikin says:

    Tq kerana memberi panduan yg berguna nie…..

  14. rosyani says:

    assalamualikum!

    saya nak tanya berkenaan peperiksaan sebelum layak ditemuduga. bagi pegawai tadbir , apakah contoh2 soalan yang biasa ditanya dan esei yang harus dibuat?

  15. mira says:

    Thx a lot mr. Jamal…byk good info boleh saya manfaatkan frm email mr. Jamal kirimkan…malah berkesempatan melayari blog nie banyak lagi tips berguna…

  16. jue says:

    alhamdulillah, sy dah berjaya dpt keje gomen (badan berkanun sbnrnya) syukur..sy ada jugak guna tips2 dari sini..terima kasih

  17. SHARIMI says:

    Blog ini memang bagus.Khasnya kepada pencari-pencari kerja.Banyak info tentang tip-tip temuduga.

    Tq JaMaL……..

  18. eka says:

    as-salam..time ksih bnyk enck jamal di ats sgala tips2 nie..insyaallah dpt mnolong sy ktika apply keje..bnyk info yg bole dpt dr laman web nie..

  19. abg jamal bole tolong tak sent tips2 untuk sucess dlm tmuduga kerja kerjaan nie cos da lama sy nakkan tips2 nie tp x dpt2..

  20. kura-kura says:

    tipula abg jamal..sy x dpt keje pn..

  21. fa says:

    Salam. Terima Kasih dengan blog ini. Appreciate dengan tips dan info yg di berikan. But if I nak beli buku ini terus dr En Jamal boleh?

  22. sue says:

    Saya pun nak beli terus dari En jamal. sbelum 10.4 2010 ni. Dimana boleh saya dpt?

  23. molly says:

    saya nak beli terus hari ni dari en jamal.
    kam mana saya boleh dapat?
    tq

  24. suziana says:

    saya ingin mengetahui tentang tips lulus temuduga kerna saya akan menghadiri temuduga tdk lama lg

  25. Zizi says:

    Best a tips2 encik..

  26. en.afzal says:

    salam Tuan Jamal,
    Penulisan yang mantap. Boleh belajar banyak di sini untuk buat blog kerjaya…

  27. cma says:

    Salam En.Jamaluddin,anywy thanks 4 creating d website 2 us…
    Sya da tgk blog yg tips temuduga kerajaan…tp sblm da ebook yg free 2,sy da tjmpa website yg kna bank in kn RM40 dlm akaun en (mybank,cimb@paybil) utk dptkan ebook 2…sy da bank in kn RM40 ke dlm akaun CIMB en pada 15/11/2010 pada12:11….sy bnkin kn ke dlm akaun en.jamaluddin & sy blik untuk lengkpkan form 2 utk membeli ebook tersebut yg memerlukan bkti pembyaran…tetapi bl sy bka website tersebut, da tertlis disitu free download ebook tips temuduga kerajaan…sy bleh trus download tanpa sbrang byran…tq
    persoalan sy…mcmna dgn RM40 yg telah sy bankin kn ke dalam akaun CIMB En.Jamaluddin bin Bahari?…adakah sy akan terima balik RM40 tersebut@diberi hardcopy Rahsia Bagaimana Menghadiri Temuduga Kerja Kerajaan?..

  28. riezzaal says:

    wahhh…best juga blog ni, dapat ilmu tentang kerja kerajaan sekaligus tentang peluang bisnes internet.

  29. jamal says:

    Cma – dalam web saya, ada 2 ebook. Satu percuma satu berbayar..Yang berbayar RM40 yang complete yang beratus-ratus pages tu. Yang percuma saya beri tu – 30 page.

    Yang saya jual RM40. Dah sent ke CMA. Cuba check emel. Rasanya hari tu dah contact saya kan?

  30. ani says:

    encik jamal…saya nak tanya,dimana boleh saya beli ebook panduan untuk lulus exam PTD atau exam bertulis gred 41 tu??tq..

  31. emi says:

    terbaiklah bro!

  32. donny says:

    sedang mencari info terbaik disini..syabas!

  33. mazuan says:

    En Jamal, blog anda sangat bagus. Saya bekerja di sektor swasta & tidak bercadang untuk menyertai sektor kerajaan, namun saya suka membaca blog saudara,ianya sangat berguna. Teruskan usaha anda.

  34. nisha says:

    sya bru apply jawatan pembantu tadbir…tkut untuk gi temuduga…sbb tak tau panel tanya soalan apa…

  35. nisha says:

    sya bru apply jawatn pembantu tadbir…sya tkut untuk gi temuduga…sbb i dont know panel tanya soalan apa….

  36. nisha says:

    En Jamal sya nak tnye sya dpt dalam SPM b.melayu gred 7D i dpt jawatan pembantu tadbir x..?

  37. yuhu says:

    bleh tnyaa…..apa klyakan nak msuk jd pegawai imegresen ni yah…

  38. mmmmmm says:

    saya kagum dengan semangat saudara jamaluddin,tp yela kn hanya tuhan saja yg tahu betapa peritnya pendeitaan cm 2…

  39. mmmmmm says:

    opps silap,saudari uda…

  40. ptd says:

    Saudara Jamaluddin,

    tahniah saya ucapkan kepada saudara!

    segala puji-pujian bagi ALLAH.berkat usaha bersunguh-sungguh tanpa mengenal jemu & doa yg tak putus2 akhirnya saya dianugerahkan jawatan yg saya idam2kan sejak sekian lama iaitu PTD.

    syabas saya ucapkan kpd saudara di atas usaha saudara dlm menghasilkan e-book panduan & rujukan mengenai persediaan utk menjadi penjawat awam.

    banyak ilmu & pengetahuan yg saya perolehi melalui hasil usaha saudara ini. segala tips dan saranan saudara sgt2 membantu saya utk menjadi lebih bersedia ketika menghadapi peringkat2 saringan hingga ke peringkat temuduga.

    saya berharap agar usaha berterusan saudara akan dapat memberi input yg berguna kepada lebih ramai lagi pemohon2 jawatan kerajaan di luar sana.

    bagi saya, usaha dan tawakal pasti akan berjaya.insyaALLAH.

    sekali lagi ucapan syabas kepada saudara!

  41. ADIBAH says:

    assalammualaikum..
    en. jamal..sy nak tnyer la..
    ader x cth soalan exam utk pnolong pgawai tadbir?
    sy ade dpt tawarn di PKNNS..
    sy ader exam bertulis 20 hb ni..
    xtau nak cri kat ne lai…

  42. josh says:

    hi,,,,i nak tanya tentang sijil Advanced level(A-level) from local college diiktiraf oleh JPA tak?adakah ia sama dengan STPM?

  43. shah says:

    salam..
    saudara jamal sy baru nak dapatkan ebook baru saudara jamal bertajuk pemasaran email 3.0 tetapi tarikh dah ditutup,bagaimana sy boleh dapatkannya?

  44. Mohammad Nazirul Bin Hisham says:

    Assalamualaikum Encik Jamaluddin

    Saya ingin bertanya apakah jenis soalan peperiksaan khas untuk jawatan pembantu Perpustakaan S17 dan juga Pembantu Arkib Gred S17? Harap encik Jamal sudi membantu. Sekian Terima Kasih.

  45. irlia says:

    assalam en jamal..

    saya ingin bertnya mengenai peperiksaan untuk pengesahan jawatan…apakah bentuk soalannya & adakah soalan itu sentiasa sama..yng kedua kwn saya berithu terdapat skema2 cara menjwb soalan utk lulus..adakah ini benar & boleh en. jamal berikan skema2 jwpn..

  46. aidas says:

    saya sekarang berumur 26 tahun. dapat keje ngan kerajaan pada umur 24 tahun sbgai EO (penolong Pegawai Tadbir) semua org memuji2 kerana dpt jd EO pada usia yang muda, tapi di sebalik kejayaan saya ni, sya pernah menghadiri kira2 12 temuduga di sektor kerajaan sehinggalah saya berjaya. saya mula ditemuduga slps dr SPM lagi. dari latihan separa perubatan, yang bertaraf sijil, hingga diploma. semua jawapan keputusan temuduga adalah dukacita, tetapi ada juga yang dpt sebagai calon simpanan,namun tempoh simpanan berlalu begitu sahaja.
    berkeputusan utk tdk menyambung dgree kerana saya nekad utk mencari kerja kerajaan disebabkan persaingan kerja terlalu sengit. kawan2 yang seusia ramai menyambung dgreee tapi saya kuatkan semangat terus mencari kerja… alhamdulillah, ketika kawan2 diulit dgn buku2 di kampus seawal usia 22 tahun, saya telah mendapat pekerjaan GURU SANDARAN… bertaraf kontrak. selepas berkhidmat 2 tahun, akhirnya alhamdulillah, dapat pula jawtan tetap sbg EO smpai sekarang… moralnya, utk mendapatkan sesuatu, kita mestilah berusaha walau ssh mcm mana sekali pun….

  47. noorul says:

    salam en. jamal…..
    sy dpt intrview untuk pem.tadbir(undang2)L17 pd 28.08.2012 nant..
    agak2nye ape soalan y biasa di tny berkaitan ngn pt(undng2)L17 nie??
    sy hrp sgt2 en. jamal dpt membantu…
    n kpd siapa2 yg dpt intrview cm sy leh la share sme2…..
    tq….

  48. siti says:

    em, skrg sy tgh tggu result inteview kastam gred w17. br je jumpa blog ni. xsempat nak bc ebook ni. alangkah bagusnya kalu dh jumpa awal2. tlg doakan sy ye? ni kali ke-4 inteview spa, kali ke-??? inteview swasta. dh letih tp sy cuba utk x berputus asa. sy dh grad 5 thn tp xdpt2 kje lg. kje swasta je la. tp bila msk blog ni sy rs sy dh jumpa apa yg sy cr selama ni. i.e tips utk inteview. wbagaimanapun sy akan membeli ebook ini wpun sy dpt keje nnti (insyaallah) sb sy nak kongsikan dgn kwn2 sy yg lain yg masih xdpt kje krjn lg. sy puji usaha murni en jamal. mmg tabik spring. cukup la sy dh merasa keperitan menunggu buah yg tak gugur dan keperitan bekeje dgn swasta, mmg truk. sy hrp korang doakan sy ye. insyaallah, amin..

  49. andrew says:

    bole saya account no anda /nama bank
    bole email hp no anda tq

  50. Anna says:

    Insufficient funds retin a or retin a micro for wrinkles contractor must occur. For more information on these access methods or certification

Leave a Reply