”Mengapakah kami patut memilih anda untuk jawatan ini?”

Kali saya ingin berkongsi satu lagi tips temuduga. Saya harap anda tidak bosan menerima tips dari saya.

Cuba lihat semula tajuk post yang saya berikan. Ianya menunjukkan satu soalan popular yang sering ditanya semasa temuduga. Mungkin anda pernah ditanya soalan sebegini dan juga mungkin juga tidak. Akan tetapi, apa yang saya boleh katakan, soalan ini memang popular ditanya oleh panel penemuduga semasa sesi temuduga. Tak kira temuduga SWASTA atau temuduga kerja kerajaan

Kelihatan macam mudah saja untuk kita nak menjawab soalan sebegini bukan? Tapi, cuba anda cuba menjawabnya sekarang. Jawab, jawab,…Pasti anda teragak-agak untuk menjawabnya bukan? Anda pasti terfikir seperti ini:-

– “apalah aku nak jawab ni ye? Takkan nak puji
diri sendiri, nanti orang kata masuk bakul angkat
sendiri”.-

Kebanyakan calon temuduga gagal ketika menjawab
soalan seperti ini. Ada yang menjawab begini:

– ”Saya memang minat kerja ni, saya memang patut
dapat.”

– ”Saya memiliki CGPA tinggi, atas 3.5, memang saya
rasa saya layak. Bukannya senang nak dapat CGPA
tinggi ni di universiti.”

– ” Mak ayah saya bekerja di jawatan yang sama
juga seperti saya minta ni, jadi saya memang dah
tahu macamana kerjanya”

– ” Saya dari dulu memang minat sangat jawatan
ini, dari zaman saya sekolah lagi. Mesti lulus temuduga kerja kerajaan sebab saya nak kerja kerajaan!”

– dan bermacam-macam lagi jawapan yang kurang
tepat yang diberikan oleh calon.
temuduga kerja kerajaan
Sebenarnya, anda perlu melihat soalan ini dalam dimensi yang lain seperti ini:

“Mengapakah anda merupakan calon yang sesuai untuk jawatan ini?”

Ya, benar! anda memang perlu berfikir seperti ini. Berfikir mengenai apa yang tersirat di sebalik soalan yang ditanya oleh panel. Kesesuaian anda untuk jawatan tersebut sebenarnya amat diambil berat oleh penemuduga.

Jadi, bagaimana anda untuk menjawabnya?

Jadi jawapan anda seharusnya begini;

“Saya rasakan diri saya sesuai untuk menerima jawatan ini kerana:

Saya mempunyai kebijaksanaan dan kemahiran
menilai yang tinggi untuk mengenali serta mencari
penyelesaian yang sesuai kepada sesuatu masalah
yang sukar.

• Saya juga seorang yang mempunyai tahap
keyakinan dan jati diri yang jitu, serta
berkebolehan untuk berkomunikasi dan mampu
menerima sebarang maklumat dan tugasan dengan
baik.

• Saya mampu bekerja secara berpasukan dan
boleh menyokong ahli-ahli pasukan yang untuk
mencapai sesuatu visi dan misi yang seterusnya
mampu meningkatkan produktiviti organisasi/jabatan
saya.

• Saya juga bijak menguruskan masa dan seorang
yang menjalankan tugas secara teratur. Di mana
setiap kali melakukan tugasan besar, saya akan
merancang beserta perancangan masa yang baik. Saya
berpegang pada kata hikmat ”GAGAL MERANCANG
ADALAH MERANCANG UNTUK GAGAL”.

• Akhir sekali saya seorang pekerja yang
berdedikasi dan mempunyai keinginan yang membara
untuk mencapai visi saya dan jabatan/kementerian
ini. Jesteru itu, saya pasti merupakan calon
terbaik untuk mengisi jawatan yang ditawarkan ini.

Contoh – contoh jawapan di atas menunjukkan betapa hebatnya dan sesuainya anda untuk jawatan yang ditawarkan. Mungkin anda mampu menjawab soalan sebegini dengan lebih baik dari apa yang saya berikan.

Semoga tips kali ini dapat menyediakan diri kita dengan lebih baik semasa temuduga kelak. Apapun, persediaan sebelum temuduga adalah amat penting dibuat oleh kita

Yang penting, kita telah membuat persediaan, keputusan samada lulus atau gagal, kita berserah kepadanya. Dan ingat, jangan pula jadikan kegagalan sebagai pelemah semangat untuk kita  berjaya dalam hidup. Kita hanya mampu berusaha, Tuhan yang menentukannya.

Temuduga Kerja Kerajaan

Peperiksaan Penguasa Kastam 6 Sept Ini ?

Peperiksaan Penguasa Kastam PEPERIKSAAN PENGUASA KASTAM Anda dipanggil peperiksaan penguasa kastam pada 6 Sept 2014 ini ? Jika ya, tahniah saya ucapkan. Anda memang tak sabar nak jalani peperiksaan online penguasa kastam itu! Anda tak sabar untuk lulus exam itu, dan seterusnya ingin dipanggil hadiri temuduga pula.. Rileks.. Rileks.. Rileks… Anda perlu lulus dulu peperiksaan penguasa kastam, barulah […]

Continue reading...

Soalan Peperiksaan Penguasa Kastam

Peperiksaan Penguasa Kastam Peperiksaan Penguasa Kastam Sempena Peperiksaan Penguasa Kastam 2014 yang bakal diadakan pada 6 Sept 2014 ini, banyak yang bertanya berkenaan soalan peperiksaan penguasa kastam dalam minggu ni…Ramai yang dipanggil hadiri exam kastam 2014 ini. Salam hormat buat semua, pembaca blog ini. Dalam minggu ni, saya banyak menerima emel, sms, panggilan telefon dari pembaca […]

Continue reading...

Temuduga Latihan Separa Perubatan

Temuduga Latihan Separa perubatan Kini sesi temuduga bagi Latihan Separa Perubatan kembali lagi dan ia merupakan peluang bagi mereka yang telah memohon serta untuk layak bagi mengikuti program ini. Buat mereka yang telah lama menanti serta terpilih untuk ditemuduga, ini merupakan peluang keemasan buat mereka untuk menceburi bidang tersebut. Mudah-mudahan mereka yang ditemuduga nanti akan […]

Continue reading...

Peperiksaan Online Pereka

Peperiksaan Online Pereka dan Jurufotografi telah diumumkan oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) pada 14 Julai untuk sesi peperiksaan 29 Julai 2015. Pengumuman ini telah menggembirakan ramai graduan. Mana tidaknya pada awal tahun yang lalu telah diumumkan yang kerajaan membekukan pengambilan kakitangan kerajaan. Tetapi agak mengejutkan kerana pengumuman yang dibuat memaklumkan yang pada 29 Julai […]

Continue reading...

Penolong Pegawai Penerangan

Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan untuk tahun 2015 akan diadakan pada 15 April ini mengikut pengumuman piahk Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Untuk makluman anda, peperiksaan jawatan S27 ini tidak dijalankan pada tahun 2014 yang lalu.

Continue reading...

Soalan Temuduga Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N17

peperiksaan online penguasa kastam

Untuk tahun 2015, tiada lagi panggilan terus ke sesi temuduga. Calon harus melepasi sesi tapisan awal yang merupakan peperiksaan online Pembantu Tadbir N17. Sesi pertama tahun 2015 untuk jawatan ini adalah pada 3 April 2015. Semakan panggilan boleh dilakukan di sini. Mengikut hebahan SPA sebelum ini, ada 700 kekosongan untuk tahun 2015.   Peperiksaan Online […]

Continue reading...